💠 کدام غسل احتیاج به وضو ندارد و می شود با آن نماز خواند؟ 💠
✅ پاسخ:
◀️آیت الله خامنهای: کسى که غسل جنابت کرده، نباید براى نماز وضو بگیرد، ولى با غسل هاى دیگر (چه واجب یا مستحبّ) نمىشود نماز خواند و باید وضو هم گرفت.
◀️آیت الله مکارم شیرازی: با هر غسلی (چه جنابت و چه غیر آن، چه واجب و چه مستحب قطعی که استحباب آن با دلیل معتبر ثابت شده باشد مثل غسل جمعه، غسل احرام، غسل شبهاي قدر و مانند آن)) میتوان نماز خواند و وضو واجب نیست، ولی احتیاط مستحب آن است که در غیر غسل جنابت وضو بگیرد. غسلهای مستحبی که به عنوان «رجا» به جا آورده میشوند، جانشین وضو نمیگردند.
◀️آیت الله سیستانی: مسأله ۳۸۹ ـ کسی که غسل جنابت کرده نباید برای نماز وضو بگیرد، بلکه با غسلهای دیگر واجب ـ غیر غسل از استحاضه متوسطه ـ و با غسلهای مستحب که در مسأله (۶۳۳) میآید نیز میتواند بدون وضو نماز بخواند، اگرچه احتیاط مستحب آن است که وضو هم بگیرد.
◀️ آیت الله وحید: مسأله ۳۹۷ ـ كسى كه غسل جنابت كرده ، نبايد براى نماز وضو بگيرد ، بلكه با غسلهاى ديگر واجب غير از غسل استحاضه متوسّطه و با غسلهاى مستحبّ كه در مسأله «۶۵۰» مى آيد ، نيز مى تواند بدون وضو نماز بخواند ، اگر چه احتياط مستحبّ آن است كه وضو هم بگيرد.
◀️ آیت الله فاضل: كسى كه غسل جنابت كرده، نبايد براى نماز وضو بگيرد. اما با غسلهاى واجب ديگر نمى تواند بدون وضو نماز بخواند بلكه بايد وضو هم بگيرد.
➖➖➖➖
📝 توضیح المسائل مراجع، م 391 آیت الله خامنهاى، اجوبه، س 188
#احکام_غسل
#احکام_جمعه
بسم الله الرحمن الرحیم
#اشک
چرا اشک برای سیدالشهدا علیه السلام غم زداست؟
زمانی که برای سیدالشهدا علیه السلام گریه می کنیم، حرارت بدن به عمق رفته و اشک را داغ نموده و بیرون می ریزد، لذا این اشک گرم است و سودابری قوی است.
#قسمتی_از_سته_ضروریه_بحث_حرکت_و_سکون_در_طب_اسلامی_استاد_مهدوی
#زیست_مومنانه
#سبک_زندگی_اسلامی
#طب_اسلامی
🍏 سویق سیب 🍏
♻️ اواخر فصل تابستان بهترین فصل برای درست کردن سویق سیب می باشد.
♻️ سیبهای سبز و کالی را که در این فصل از درختان می ریزد جمع آوری نمایید ، ورق ورق کرده و در افتاب خشک نمایید .
♻️ در نهایت آنها را آسیاب کرده وتفت دهید تا پخته شود وتبدیل به سویق شود .
✅ سویق سیب فواید متعددی دارد من جمله برای تب مفید است و همچنین برای خون دماغ وانواع خونریزی وحتی برای سرطان خون مفید است .
#طب_تبریزیان
💠💠💠
💢مقابله رضاخان با عزاداری سیدالشهدا علیهالسلام
◀️« رضا شاه برای فراهم کردن مقدمات لازم جهت ممنوعیت کامل عزاداری اموری را از قبل به اجرا گذاشت که برخی از مهمترین آنها بدین گونه بود:
⚫️1. محدود کردن #روضههای_دولتی و ممنوع کردن بعضی اقسام عزاداری
رضاشاه برای زمینهسازی جهت ممنوعیت کامل عزاداری، نخست محل روضه قزاقخانه را در تهران به تکیه دولت انتقال داد و از شکوه و جلال و مدت آن کاست...
⚫️2. تغییر صورت ظاهری عزاداری به مراسم کلیسا
رضاشاه خیال میکرد که اگر همه چیز شکل غرب مسیحی را به خود گیرد، کشور پلههای ترقی را طی خواهد کرد و به دروازههای تمدن خواهد رسید یا شاید میخواست #مجالس_عزاداری را از درون بپوساند و آن را منحرف سازد، یا میخواست از جاذبههای سنتی آن بکاهد. به هر حال او دستور داده بود در مجالس روضه از میز و نیمکت (به رسم کلیسا) استفاده کنند و زن و مرد مختلط بنشینند و زنان از #حجاب_اسلامی استفاده نکنند. در هشتم محرم 1355ق/ 1315ش استانداری خراسان طی نامهای محرمانه به حکومت قائنات اعلام میکند:
« در صورت حضور خانمها در مجالس روضهخوانی، زن و مرد با هم روی صندلی و نیمکت نشسته استماع روضه نمایند...
⚫️3. خرافه شمردن عزاداری
یکی از بهانههای رژیم پهلوی برای مبارزه با عزاداریها، مبارزه با #خرافه بود. هرچند در مواردی، بعضی اشکال عزاداری شکل افراطی داشت، اما این دلیل نمیشد که او همه عزاداریها را خرافه معرفی کند. مشخص بود که مسأله خرافه بهانهای بیش نیست. چنانکه عینالسلطنة بعد از اشاره به این مباحث مینویسد:
◀️من نمیگویم آن دستجات، آن قمهزدنها خوب بود؛ اما روضه در مسجد یا خانه یا نماز جماعت چرا بد بود و متروک شد. به پادشاهی که رسید #تیمورتاش، #داور و جمعی دیگر از لامذهبها، چاپلوسها دورش جمع شدند، خودش هم مایل بود و آبادی و تمدن را روی اصول بیدینی تصور کرد، اوضاع دگرگون شد....
🔆امام خمینی :
در خصوص عزاداری و مجالسی که به نام حسین بن علی علیهالسلام برپا میشود ما و هیچیک از دینداران نمیگوییم که با این اسم هرکس هرکاری میکند خوب است. چه بسا علمای بزرگ و دانشمندان بسیاری این کارها را ناروا دانسته و به نوبه خود از آن جلوگیری کردند . چنانکه میدانیم بیست و چند سال پیش از این، عالم عامل حاج شیخ عبدالکریم [حائری، مؤسسه حوزه علمیه قم] در قم شبیهخوانی را منع کرد... ولی #نشر_دین و #احکام_الهی باز در این مجالس صورت میگیرد و به خاطر همین ثوابهای بسیاری برای عزاداری مقرر کردهاند تا مردم را بیدار نگه دارند و نگذارند اساس #کربلا که پایهاش بر بنیان کندن پایههای ظلم و جور و سوق دادن مردم به توحید و عدالت بود، کهنه شود.»( کشف اسرار ص174-173)
حکومت پهلوی در اجرای این برنامه، طی بخشنامهای به استانداریها و فرمانداریها در اسفند 1316، از طرح #ممنوعیت_روضهخوانی به عنوان طرح بیرون کردن خرافات از سر مردم نام برده است.» (فصلنامه پانزده خرداد شماره ده، ص29-27)
✳️پینوشت:
امروز نیز دنبالهروهای رضاخان دیکتاتور هستند که در آستانه محرم و عزاداری اباعبدالله الحسین علیهالسلام با عناوین و ترفندهای مختلف بخواهند روح حسینی را در جامعه کمرنگ کنند. کسانی که خود غرق خرافههای مدرنیتهاند و فلسفه عمیق و ژرف عزاداری سیدالشهدا را نمیتوانند درک کنند.
تاریخ نشان داد آنگاه که اینان قدرت را در دست داشتند کاری از پیش نبردند و امروز که انقلابی حسینی برپا شده به درجه بالاتر نخواهند توانست ضربهای بزنند.
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی-قم.
♻️ چرا از شب اول محرم عزاداری شروع میشود ⁉️
مگر امام حسین علیه السلام عاشورا بشهادت نرسید⁉️ ♻️
از امام رضا (ع) نقل شده است. بر اساس این نقل، امام هشتم میفرمایند:
«پدرم موسیبنجعفر (ع) وقتی ماه محرم وارد میشد، دیگر خندان دیده نمیشد و روز به روز غم و اندوه وی افزوده میشد تا روز دهم محرم که آن روز، روز گریه و ناله آن حضرت بود. ایشان در این روز میگریستند و میفرمودند: این روز، روزی است که جدم حسینبنعلی (ع) را همراه هجده تن از رجال بنیهاشم در کربلا شهید کردند و امام حسین (ع) را از پشت سر بریدند.» این متن، روایت قابل اطمینان و موثقی است که از امام رضا (ع) به نقل روش پدر بزرگوارشان حضرت موسیبنجعفر (ع) به دست ما رسیده است
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔴 #سردار_مریم تنها زنِ سردارِ ایرانی☘ بی بی #مریم کیست ⁉️ گزارشی در مورد شخصیت بی بی مریم #بانوی_سردار ایرانی که به مبارزه با استکبار #انگلیس و حکومت مرکزی #رضاشاه پرداخت
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
استاد حسن زاده آملی درباره علامه طباطبایی(ره) نقل می کردند:
خداوند درجات ایشان را متعالی بفرماید که لفظ « ابد» را بسیار بر زبان می آورد و در مجالس خویش چه بسا این جمله کوتاه و سنگین و وزین را به ما القا میفرمود که:
« ما ابد در پیش داریم. هستیم که هستیم. »
« انما تنتقلون من دارالی دار » انسان از بین رفتنی نیست، باقی و برقرار است، منتها به یک معنی لباس عوض می کند و به یک معنی، جا عوض می کند.
💠 حدیث روز
🔵 امام رضا علیه السلام
💎 إنَ مِمَّنْ يَتَّخِذُ مَوَدَّتَنَا أَهْلَ الْبَيْتِ لَمَنْ هُوَ أَشَدُّ لَعْنَةً عَلَى شِيعَتِنَا مِنَ الدَّجَّالِ فَقُلْتُ لَهُ يَا ابْنَ رَسُولِ اللَّهِ بِمَا ذَا قَالَ بِمُوَالاةِ أَعْدَائِنَا وَ مُعَادَاةِ أَوْلِيَائِنَا إِنَّهُ إِذَا كَانَ كَذَلِكَ اخْتَلَطَ الْحَقُّ بِالْبَاطِلِ وَ اشْتَبَهَ الْأَمْرُ فَلَمْ يُعْرَفْ مُؤْمِنٌ مِنْ مُنَافِقٍ.
💎 فتنه بعضی از کسانی که ادعای محبت ما را دارند بر شیعیان ما از فتنه دجال سختتر است. راوی پرسید چرا؟ فرمود: چون با دشمنان ما دوستی و با دوستان ما دشمنی میکنند. این کار باعث خلط حق و باطل شده و امر را بر ما مشتبه میکند تا جایی که مؤمن از منافق تشخیص داده نمیشود.
📚 صفات الشيعة ص8
🌿🌿🌸🍃🍃
✨﷽✨
🌸سطح توقع را از خودتان بالا ببرید.
☘ آنچه را قبول ندارید در زندگی و برنامه شما باشد تحمل نکنید.
🌿 شوق رسیدن به وضعیت مطلوب را درون خود شعلهور کنید
🌹و به سوی آن گام بردارید.
#انگیزشی_انسانی
#انسان_موفق
#گامی_به_سوی_موفقیت
🌟 بازخوانی | رهبر انقلاب: خادمی امام رضا علیهالسلام افتخار من است
📸 تصویر حکم انتصاب آیتالله خامنهای به عنوان #رئیس_خادمان آستان قدس رضوی در سال ۱۳۵۸
🔺️ حضرت آیتالله خامنهای: حقاً و انصافاً خدمت آستان مقدس امام هشتم علیهالسّلام وقتى با شرایط و شئون ویژهى آن انجام بگیرد، از بزرگترین ارزشها و بزرگترین افتخارات است و امروز چنین چیزى میسور است و وجود دارد، بنده هم افتخار مىکنم اگر چه به نام و نه به عمل جزء شما هستم و مشرف به خدمت این آستان قدسم ... این سخن دل را با شما در میان بگذارم که دل ما آن جایى است که شما همواره در آنجا مشرفید و خوشا به حالتان و حقیقتاً شیرینترینِ لحظات براى بنده، آن لحظاتى است که به آستان قدس مشرف مىشوم. ۱۳۶۷/۹/۱۷
💻 @Khamenei_ir
#ماه_محرم
🏴فضیلتی از حضرت #سیدالشهدا در مصادر اهل سنت
📝پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم فرمودند: "حسین از من و من از حسین هستم. خداوند دوستدار حسین را دوست دارد. حسین نوه ای است از نوادگان"
📚 سلسله الاحادیث الصحیحه ج۳ ص۲۲۹
⬅️ترمذی: حدیث حسن (درجه ای پایین تر از حدیث صحیح که کاملا مورد اعتماد و وثوق هم هست)
⬅️حاکم نیشابوری: صحیح
⬅️ذهبی: صحیح
⬅️البانی: اسناد این حدیث عالی هستند!
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#کلیپ
📺 خداوند نمیگذارد چراغ #مجالس_روضه خاموش شود چون....
🎙 #آیت_الله_مرتضی_تهرانی
💥ببینید و انتشار دهید
🔶◽️🔶◽️🔶◽️🔶◽️
#برگزاری مراسم_مذهبی در #مجتمع_های_مسکونی
❓⚪️ آیا گرفتن #مراسمات مذهبی و #عزاداری در #برج_ها و #مجتمع های مسکونی در صورت ابراز #نارضایتی برخی #ساکنین اشکالی دارد؟
◻️ پاسخ: ⬇️
♦️ امام خامنه ای: اقامه چنین برنامههایی از بهترین کارها و جزو #مستحبات مؤکد میباشد؛ ولی واجب است برگزار کنندگان مراسم مذهبی از #اذیت و ایجاد #مزاحمت برای همسایگان بپرهیزند، هر چند با کم کردن #صدای_بلندگو باشد. [1]
♦️ آیت الله مکارم: در قسمتهایی از مجتمع که مشترک بین تمام ساکنان می باشد با رضایت تمام ساکنان، برگزاری مجلس عزاداری و... مانعی ندارد اما به نحوی عمل نمایند که اسباب آزار و ناراحتی دیگران فراهم نشود. ضمنا شرکت در آن مجلس اشکال ندارد. در قسمتهایی از مجتمع که خصوصی است برگزاری مجالس ذکر شده با رضایت #مالک آن محل مانعی ندارد البته به نحوی عمل نمایند که اسباب آزار و ناراحتی دیگران فراهم نشود. ضمنا شرکت در آن مجلس اشکال ندارد. [2]
♦️ آیت الله شبیری زنجانی: برگزاری مراسم های بیان شده در سئوال اگر #عرفا از مصادیق اذیت و تضیع حق الناس محسوب شود جایز نیست. [3]
♦️ آیت الله وحید: استفاده از ملک مشاع و هرگونه #تصرفی در آن باید با اجازه همه #صاحبان آن باشد و الا جایز نیست و در ملک شخصی خودتان نیاز به اجازه کسی ندارید مگر اینکه در موقع فروش با شما شرط خاصی کرده باشند. [4]
♦️ آیت الله فاضل: اگر #مجلس عزاداری یا #زیارت عاشورا موجب اذیت و آزار #همسایه ها شود جایز نیست، باید در جایی و طوری مجلس عزاداری یا جلسات قرآن یا مجلس زیارت عاشورا برگزار کنید که موجب اذیت دیگران نشود. نسبت به حق الناس مالی اگر هزینه و #مخارج_برق و #آب و #گازی را که بابت مجلس عزاداری مصرف میشود پرداخت کنید اشکال ندارد. [5]
—------------—
🔘 پی نوشت: ⬇️
[1]. استفتاء اینترنتی پایگاه اطلاع رسانی آیت الله خامنه ای، شماره استفتاء: 588597.
[2]. استفتاء اينترنتی پايگاه اطلاع رسانی حضرت آيت الله مکارم، کد رهگیری: 9407140081.
[3]. استفتاء اينترنتی پايگاه اطلاع رسانی حضرت آيت الله شبیری زنجانی، شماره سوال: 22362.
[4]. استفتاء اينترنتی پايگاه اطلاع رسانی حضرت آيت الله وحید، شماره سوال: 11406.
[5]. استفتاء اينترنتی پايگاه اطلاع رسانی حضرت آيت الله فاضل لنکرانی، کد رهگیری: 9402911.
=================
⚡️⚡️ماه محرم وقتِ محاسبه است/سلوک با بلای عاشورا بهمنزلهٔ «لیلةالقدر» است/ بلای عاشورا موتور محرک تاریخ بهسمتِ ولایت الهیه است.
💠 استاد سید محمدمهدی میرباقری:
◾️ «وقتی ماه محرم شروع میشود، ما باید احساس کنیم که الآن، سال ۶۱ هجری است و سیدالشهدا(ع) با کاروان خودشان در راه کربلا و در نزدیکی کربلا هستند... یک منزل با کربلا فاصله دارند... . ما باید محاسبه کنیم و ببینیم که کجا هستیم؟ جزو کدام دسته هستیم؟ آیا از قبل، مُهیّا و آماده بودیم و با اولین اقدام سیدالشهدا(ع) حرکت کردیم؟ یا جزو آنهایی که اهل تأخیر و تَسْویف هستیم و تعلقاتمان ما را از ولیّ خدا جدا میکند و یک گوشهای را انتخاب میکنیم؟ حلول محرم، وقت این محاسبههاست».
◾️ «دو نوع سیروسلوک، پيشبينی و پيشنهاد شده است: راه اول، راهی است كه بزرگان علمای اخلاق و برخی ارباب معرفت بيان فرمودهاند؛ اين راه از عزم شروع میشود و به توبه، محاسبه، مراقبه، اعتدال و ذكر میرسد.
راه دوم، سلوك با شفاعت اوليای خدا و بلای آنها بهویژه بلای عظیم عاشورا است. اگر راه اول را همچون عبادت ايام عادی سال فرض کنيم، راه دومْ بهمنزله شب قدر است که كوتاهتر، پربارتر و پربركتتر است».
◾️«بلای عاشورا هزینه پیروزی جبهه تاریخی حق بر جبهه تاریخی باطل است. بلای اولیای الهی، موتور محرک تاریخ بهسمت ولایت الهیه است».
◾️«تمام حقائق از گودی قتلگاه تجلی میکند و هر کسی که بخواهد رشد کند بايد به گودی قتلگاه برود و از آنجا رشد کند. حتی ابراهيم خليل، آنهم در آخرين مراحل سير، به گودی قتلگاه برده میشود.»
#تفسیر_قرآن
#محرم
⚫️ تفسیر "کهیعص" در لسان مبارک
امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف
💦▪️〰〰〰〰▪️
سعد بن عبدالله قمی میگوید:
سؤالات زیادی از حضرت مهدی پرسیدم.
یکی از آنها این بود که عرض کردم:
یابن رسول الله! از تفسیر آیه «کهیعص» برایم بفرمایید!
حضرت فرمودند:
این حروف از خبرهای غیبی هستند که خداوند آنها را به اطّلاع بندهاش، حضرت زکریا رسانده و سپس داستان آن را برای حضرت محمد (صلی الله علیه و آله) نقل کرده است.
موضوع تفسیر آیه مذکور این گونه بوده است که حضرت زکریّا از خداوند درخواست کرد تا اسامی پنج تن را به وی بیاموزد.
جبرئیل نازل شد و اسامی پنج تن را برایش نام برد و بیان داشت:
این اسامی عبارتند از؛ حضرت محمّد (ص)، حضرت علی(ع)، حضرت فاطمه(س)، امام حسن و امام حسین (علیهما السلام).
حضرت زکریا با شنیدن این نامها، غم و غصّهاش برطرف شده و اندوهش به خوشی تبدیل میشد، امّا وقتی به نام مبارک امام حسین(علیهالسلام) میرسید، اشک در چشمانش حلقه زده و نفسهایش بهشماره میافتاد.
بههمین علت روزی عرض کرد:
پروردگارا! مرا چه میشود که وقتی نام چهار نفر اوّل از پنج تن را میبرم، با اسامی آنان آرامش خاطر پیدا میکنم و اندوهم برطرف میشود، امّا وقتی نام امام حسین (علیه السلام) را بر زبان جاری میکنم،
اشکم جاری شده و ناله از جگرم بلند میشود؟😭
خداوند داستان حضرت سیدالشهداء را برای زکریّا نقل کرده و فرمود:
تفسیر «کهیعص» این است؛
💔 پس «کاف» علامت اختصاری نام کربلاست، «هاء» علامت شهادت خاندان امام حسین(ع)، «یاء» علامت نام یزید بوده که همان کسی است که این ستم را بر امام حسین(ع) روا داشته، «عین» علامت #عطش و تشنگی امام (ع) در روز عاشورا است و «صاد» علامت صبر و بردباری سیدالشهداء(ع) در مواجهه با این مصائب است.
📙📗کمال الدین ص۴۲۰
➖➖➖➖➖
حجة الحق آیة الله سعادت پرور ره
تنافى دنيا گرايى با دين گرايى
✅آن حضرت (سید الشهداء ع) هنگام ورود به كربلا، خطاب به ياران خود فرمود:
🔸«أَلنّاسُ عَبِيدُ الدُّنيا، وَالدِّينُ لَعقٌ عَلى أَلْسِنَتِهِم، يَحُوطُونَهُ ما دَرَّتْ مَعايِشُهُمْ، فَإِذا مُحِّصُوا بِالْبَلاءِ، قَلَّ الدَّيّانُونَ.»
🔸مردم، بنده ى دنيا هستند و دين را فقط مزه مزه مى كنند، مادامى كه معيشت و زندگانى آن ها وسعت و فراخى داشته باشد، آن را حفظ مى كنند؛ ولى هنگامى كه به وسيله ى ابتلائات امتحان شوند، دينداران كم مى شوند.
📚فروغ شهادت
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#کلیپ
⚫️ ثواب #گریه کردن بر #امام_حسین علیه السلام در مصادر اهل سنت
🎙 #آیت_الله_قزوینی
💥ببینید و انتشار دهید
﷽ 💚 #مناجات و #دعا 💚
🍑 اَللهُمَّ ... صَلِّ عَلى مُحَمَّد وَ آلِ مُحَمَّد، و اَعْطِنى ... اَفْضَلَ ما اَعْطَيْتَ وَ اَنـَلْتَ اَحَداً مِنْ عِبادِک،
🍑 مِنْ نِعْمَة تُوليها، وَ آلاء تُجَدِّدُها، وَ بَلِيَّة تَصْرِفُها،
🍑 وَ کُرْبَة تَکشِفُها، و َدَعْوَة تَسْمَعُها، وَ حَسَنَة تَتَقَبَّلُها، وَ سَيِّئَة تَتَغَمَّدُها،
🍑 اِنَّک لَطيفٌ بِما تَشآءُ خَبيرٌ، وَ عَلى کلِّ شَىْء قَديرٌ.
🍋 خدایا ... درود فرست بر محمّد و آل محمّد و عطا کن به من ... بهترين چيزى را که عطا کردى و دادى به يکى از بندگانت
🍋 چه آن نعمتى باشد که مى بخشى و يا احسانهايى که تازه کنى و بلاهايى که مى گردانى
🍋 و غم و اندوهى که برطرف کنى و دعايى که اجابت کنى و کار نيکى که بپذيرى و گناهانى که بپوشانى که
🍋 براستى تو به هر چه خواهى دقيق و آگاهى و بر هرچيز توانايى.
📚 مفاتیح الجنان ، دعای #عرفه
👌مناسب برای #قنوت و #سجده و #تعقیبات نماز.
💠 حدیث روز 💠
💎نادانی را اینگونه پشتسربگذاریم
🔻رسول اکرم صلياللهعليهوآله:
مَن لَم يَصبِر عَلى ذُلِّ التَّعَلُّمِ ساعَةً بَقِيَ في ذُلِّ الجَهلِ أبَدا
⏱ آنكه ساعتى، خوارىِ فراگرفتن علم را تحمّل نكند، براى هميشه در خوارى نادانى خواهد ماند.
📚 بحارالأنوار، ج ۱، ص ۷۷
•┈┈••✾••┈┈
🌴 #تعزیه_خوانی در آیینه تصاویر
روایتگری عاشورا
▫️تعزیه یا شبیهخوانی یکی از نمایش هایی است که از گذشته در ایران رواج داشته به ویژه از دوره صفویه به این طرف. پوشیدن لباس هایی مانند مجاهدان کربلا و ساخت تابوت ها و همراه کردن کودکانی در نقش اسیران این واقعه در مراسم عزاداری محرم متداول بوده است. این مراسم در دوره قاجار گسترش یافت. ازآنجا که عزاداری برای امام حسین(ع) و یاران بزرگوارشان علاوه بر جنبه مذهبی و اعتقادی، جنبه سیاسی نیز داشت، برای شدت و ضعف در برگزاری این مراسم میتوان عوامل سیاسی را نیز جست؛ زیرا سوگواری آن حضرت در تحولات و جنبشهای سیاسی تاریخ اسلام تأثیر بسیاری داشته است. نمونه این تأثیرگذاری را در جنگهای ایران و روس در دوره فتحعلیشاه میتوان جست که جهانگیرمیرزا درباره آن چنین نوشته است:
چون ماه محرم 1242 داخل شد، برای تعزیه جناب سیدالشهدا (ع) تکایا بسته، علمای اعلام و مجتهدین ذویالاحترام مثل جناب آخوند حاجی ملامحمد نراقی و جناب آخوند ملا محمد دامغانی بعد از ذکر مصیبت حضرت سیدالشهدا، لشکریان منصور را به جهاد ترغیب فرموده، شوری در میان لشکر منصور میانداختند و دستهدسته و فوجفوج لشکریان اسلام از مجلس وعظ برخاسته به خدمت نایبالسلطنه عباسمیرزا آمده اظهار شوق و تعهد یورش و بیباکی را از کشته شدن و کشتن میکردند.
🔹نماد توجه به سوگواری امام حسین(ع) و رواج مراسم شبیهخوانی در دوره ناصرالدینشاه تکیه دولت بود که به منظور اجرای این مراسم احداث شده بود. توجه به این مراسم مذهبی در دوره یادشده فقط تغییر کمّی آن را در پی نداشت، بلکه باعث تغییر و تحولاتی از نظر اجرایی نیز در آن شد. یکی از تغییرهای تعزیه دوره ناصری این بود که نقش اشقیا و مخالفخوانها بیشتر شد؛ حالآنکه در تعزیههای قدیم، اشقیا و مخالفخوانان، نقش و تاثیر اندکی در تعزیه داشتند؛ همچنین از این زمان به بعد، مکالمهها در تعزیه کوتاهتر و حرکت و عمل بیشتر شد. «تقابل و توازی نسبی نقش متضاد یا خوب و بد در تعزیه سبب شد بر جنبههای درامی و نمایشی تعزیه افزوده شود و تعزیه تا اندازهای از حالت ساده و تراژدیک محض بیرون آید.»3 از ویژگیهای دیگر این دوره برگزاری تعزیهخوانیهای مخصوص زنان بود. شبیهخوانهای این تعزیهها از زنان، و تماشاگران آن، زنان دربار، خواجهسرایان و پسران نابالغ بودند.
🔸 در دوره #پهلوی برگزاری مراسم مذهبی با مخالفتهایی روبهرو شد که علت آن را باید در ماهیت انگیزشی و فلسفه این مراسم جست. در این دوره و بهویژه در عصر #رضاشاه ، به دلیل فقدان حمایت دولتی و حتی مخالفت با برگزاری تعزیه و نیز تخریب تکیه دولت، جنبه مردمی این مراسم بیشتر شد.