✳️ جايگاه مرد و زن در خانواده (33)
📖 .... وَ اللاَّتی تَخافُونَ نُشُوزَهُنَّ فَعِظُوهُنَّ وَ اهْجُرُوهُنَّ فِی الْمَضاجِعِ وَ اضْرِبُوهُنَّ فَإِنْ أَطَعْنَكُمْ فَلا تَبْغُوا عَلَیهِنَّ سَبیلاً إِنَّ اللَّهَ كانَ عَلِیا كَبیراً
سوره نساء آيه 34
📖 .... و آن زنانی که از سرکشیشان بیم دارید، پس پندشان دهید و در بسترهای خواب رهایشان کنید و آنان را بزنید؛ پس اگر اطاعتتان کردند پس علیه آنان بهانهای مجویید؛ همانا خداوند بلندمرتبه و بزرگ است.
📌درباره ماده «هجر» برخی بر این باورند که این ماده، در اصل بر دو معنای مستقل دلالت دارد:
یکی «قطع» و «قطیعه» است، که در این معنا نقطه مقابل «وصل» است، چنانکه «هجران» به معنای جدایی و فراق میباشد؛
و دیگری محکم کردن و بستن چیزی، [چنانکه «هجار» طنابی است که با آن شتر نر را مهار میکنند و «فحل مهجور» شتری است که بر او افسار و زمام گذاشته باشند.] (معجم المقاييس اللغة، ج۶، ص۳۴)
👈اما دیگران نشان دادهاند که معنای دوم هم به همان معنای اول برمی گردد؛ چرا که با این کار امکان مهجور و جدا کردن حیوان از آنچه خود حیوان میخواهد میسر میشود. (مفردات ألفاظ القرآن، ص۸۳۳)
🔹بدین ترتیب اصل معنای ماده «هجر» درگیر شدن با دیگری و جدا شدن از اوست، خواه این قطع ارتباط، با بدن باشد یا با زبان یا با دل؛ چنانکه «وَ اهْجُرُوهُنَّ فِي الْمَضاجِعِ» (نساء/۳۴) منظور جدایی جسمانی است؛ ولی در آیه «إِنَّ قَوْمِي اتَّخَذُوا هذَا الْقُرْآنَ مَهْجُوراً» (فرقان/۳۰) منظور جدایی و رها کردن قلبی (شاید هم قلبی و هم زبانی) است؛ و در آیه «وَ اهْجُرْهُمْ هَجْراً جَمِيلا» (مزمل/۱۰) به نظر میرسد هر سه مد نظر باشد. (مفردات ألفاظ القرآن، ص۸۳۳)
🔺به تعبیر دیگر، این ماده دلالت دارد بر رها کردن و جدایی در جایی که ارتباطی بین آنها وجود داشته است؛ [چنانکه «مهاجر» کسی است که از سرزمینی که مدتها در آن زندگی کرده جدا شود] (التحقيق في كلمات القرآن الكريم، ج۱۱، ص۲۶۲)؛ و نه هرگونه ترک و جدایی، بلکه ترک کردنی که از روی بغض و ناراحتی [و یا همراه با اینها] باشد، چنانکه وقتی با نارحتی از شنیدن ادامه سخن کسی روی گردان میشوی تعبیر «هجرتَ الرجل» را به کار میبرند. (مجمع البيان، ج۳، ص۶۸)
🔸همچنین کلمه «هَجر» به معنای «هذیان گفتن» و سخنان بیهوده و ناسزا بر زبان راندن هم به کار میرود (مُسْتَكْبِرينَ بِهِ سامِراً تَهْجُرُون؛ مومنون/۶۷) و گفتهاند از این باب است که انسان به خاطر مرض یا عصبانیت و … حالت طبیعی خود را ترک کرده است. (التحقيق في كلمات القرآن الكريم، ج۱۱، ص۲۶۲)
♦️این ماده وقتی به باب مفاعله میرود (مهاجرت) یک نوع استمرار را با خود دارد (التحقيق في كلمات القرآن الكريم، ج۱۱، ص۲۶۳)؛
و موید این مطلب آن است که در قرآن کریم، وقتی در خصوص مسائل عادی اجتماعی: «وَ اهْجُرْهُمْ هَجْراً جَمِيلا» (مزمل/۱۰) ، «وَ الرُّجْزَ فَاهْجُرْ» (مدثر/۵) و یا خانوادگی: «وَ اهْجُرُوهُنَّ فِي الْمَضاجِعِ» (نساء/۳۴) وقتی دستور جدایی میآید با صیغه ثلاثی مجرد است؛ اما وقتی مساله هجرت دینی و از مسیر باطل جدا شدن و در مسیر حق قرار گرفتن مطرح میشود، از باب مفاعله استفاده میشود که به طور ضمنی استمرار و همیشگی بودن این حرکت به سوی مقصد الهی را در خود دارد؛ مانند:
«أَ لَمْ تَكُنْ أَرْضُ اللَّهِ واسِعَةً فَتُهاجِرُوا فيها» (نساء/۹۷)
«وَ الَّذينَ آمَنُوا وَ لَمْ يُهاجِرُوا ما لَكُمْ مِنْ وَلايَتِهِمْ مِنْ شَيْءٍ حَتَّى يُهاجِرُوا» (انفال/۷۲)
«وَ مَنْ يُهاجِرْ في سَبيلِ اللَّهِ يَجِدْ فِي الْأَرْضِ مُراغَماً كَثيراً وَ سَعَةً وَ مَنْ يَخْرُجْ مِنْ بَيْتِهِ مُهاجِراً إِلَى اللَّهِ وَ رَسُولِه» (نساء/۱۰۰)
«وَ الَّذينَ هاجَرُوا فِي اللَّهِ» (نحل/۴۱)
و نیز رواج خود کلمه «مهاجر» (نساء/۱۰۰؛ و بویژه تعبیر: قالَ إِنِّي مُهاجِرٌ إِلى رَبِّي، عنکبوت/۲۶) و «مهاجرین» (توبه/۱۰۰ و ۱۱۷؛ نور/۲۲؛ احزاب/۶؛ حشر/۸؛ ممتحنه/۱۰) و «مهاجرات» (ممتحنه/۱۰).
📍این ماده و مشتقاتش ۳۱ بار در قرآن کریم به کار رفته است.
🔮 شناسه ما در دو پيام رسان ايتا و تلگرام 👇👇👇
🍃
🌸🍃
🍃🌸🍃 @serajemoniir
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃
✳️ کدام سخنگو؟
🌷امام کاظم علیهالسلام خطاب به هشامبنحکم فرمود:
ای هشام! گويندگان سخن سه گروه هستند:
1️⃣ سودکنندگان؛ کسانی هستند که همواره یاد خداوند در ذهن و زبان آنها جاری است،
2️⃣ سالم ماندگان؛ کسانی که سکوت پیشه کرده و کم سخن میگویند،
3️⃣ هلاکشدگان؛ کسانی که در مورد موضوعات باطل و بیثمر سخن میگویند .
🔹آن حضرت در ادامه فرمود: خداوند بهشت را بر هر انسانی زشتگفتار، بدزبان و بیحیا حرام کرده است، کسی که هیچ واهمهای ندارد چه میگوید و در موردش چه میگویند.
👆يا هِشَامُ! الْمُتَكَلِّمُونَ ثَلَاثَةٌ فَرَابِحٌ وَ سَالِمٌ وَ شَاجِبٌ فَأَمَّا الرَّابِحُ فَالذَّاكِرُ لِلَّهِ وَ أَمَّا السَّالِمُ فَالسَّاكِتُ وَ أَمَّا الشَّاجِبُ فَالَّذِي يَخُوضُ فِي الْبَاطِلِ إِنَّ اللَّهَ حَرَّمَ الْجَنَّةَ عَلَى كُلِّ فَاحِشٍ بَذِيءٍ قَلِيلِ الْحَيَاءِ لَا يُبَالِي مَا قَالَ وَ لَا مَا قِيلَ فِيهِ
📕تحف العقول ص 394
🔮 شناسه ما در دو پيام رسان ايتا و تلگرام 👇👇👇
🍃
🌸🍃
🍃🌸🍃 @serajemoniir
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃
👌صفح يا عفو؟
🔸انَس بن مالک در خانه رسول خدا (ص) خدمت میکرد.
میگوید: رسول اکرم (ص) در بسیاری از اوقات روزه میگرفتند و بعد هم غذای بسیار سادهای، چه هنگام سحر و چه افطار میخوردند و معمولًا افطاری ایشان یک مقدار شیر بود که من تهیه میکردم. یک شب که ایشان با عدهای از صحابه بودند خیلی دیر به منزل آمدند، آن قدر دیر که من خیال کردم ایشان در منزل یکی از اصحاب افطار کردهاند.
🔹من هم شیر را خودم خوردم و بعد هم رفتم و خوابیدم. وقتی که رسول اکرم (ص) آمدند حس کردم که ایشان هنوز افطار نکردهاند (ظاهراً انس بن مالک از کسی پرسید که آیا رسول اکرم صلی الله علیه و آله امشب جایی مهمان بودند و او گفت نه). هیچ چیز دیگری هم در دسترس نبود. رفتم و خودم را مخفی کردم. ایشان وقتی دیدند چیزی موجود نیست رفتند و خوابیدند. انس که خود قصه را بازگو کرده است و نه رسول اکرم، میگوید: رسول اکرم(ص) تا زنده بودند چیزی در این مورد به روی من نیاوردند.
🔸این را میگویند صفح. قرآن میفرماید عفو کنید و صفح کنید. صفح با عفو تفاوت دارد. وقتی کسی کار خطایی میکند هم استحقاق معاقبه و مجازات دارد و هم استحقاق ملامت. عفو، گذشت از مجازات است ولی صفح یک درجه بالاتر است. صفح این است که انسان نه تنها آن مجازات معمول را انجام نمیدهد بلکه اصلًا نامش را هم نمیبرد، به روی طرف هم نمیآورد، اسمش را هم نمیبرد و لهذا اولیاء الله همیشه مقامی بالاتر از عفو دارند یعنی عفو آنها بهصورت صفح است.
📙آشنایی با قرآن (شهيد مطهری) ج ۷ ص ۲۰۴
🔮 شناسه ما در دو پيام رسان ايتا و تلگرام 👇👇👇
🍃
🌸🍃
🍃🌸🍃 @serajemoniir
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃
سراج منیر
✳️ داستانهای پیامبران در قرآن ♦️داستان حضرت ادریس علیه السلام حضرت ادریس علیه السلام از پیامبران ا
✳️ داستانهای پیامبران در قرآن
♦️داستان حضرت ادریس علیه السلام
▪️نسب ادریس نبی
به گفته بسیاری از منابع، «ادریس» همان «اخنوخ» یا «خنوخ» است که نزد اهل کتاب، یکى از پیامبران پیش از حضرت نوح علیه السلام بوده و کتابهاى فراوانى به او نسبت داده شده است.
نسب ادریس در کتاب مقدس و در بیشتر کتابهاى تاریخى و تفسیرى به این ترتیب آمده است: «ادریس» «اخنوخ» بن یرد (یارد، یارید) بن مهلائیل بن قینان بن انوش بن شیث بن آدم علیهم السلام.
▫️در مجمع البیان آمده که او جد پدر نوح است و در تورات سِفر تکوین باب پنجم مىنویسد:
یارد ۱۶۲ سال زندگى کرد و خنوخ را به دنیا آورد و از خنوخ، متوشالخ به دنیا آمد. سپس متوشالخ را «لمک» نام مى برد و گوید: از «لمک» نوح به دنیا آمد.
▪️جایگاه ادریس در علم و تمدن
حضرت ادریس علیه السلام را منشاء و معلم بسیاری از علوم دانستهاند.
علامه طباطبائی زنده ماندن یاد او در بین فلاسفه و احترام آنها به او و اینکه آنها نسل به نسل او را سرچشمه اصول علم میدانند را دلیل بر این میداند که او از قدیمىترین پیشوایان علم بوده که افکار بشرى را به سمت استدلال و دقت در بحث، و جستجوى از معارف الهى سوق دادهاند، و یا اینکه او اولین ایشان بوده است.
▫️همچنین گفتهاند او اولین کسی است که علم نجوم را به الهام الهی استخراج نمود. و زمین را به چهار ربع تقسیم نمود و در هر ربعی پادشاهی که به امور آن قیام کند معین نمود.
▫️در دعای روز اول ماه رجب نیز به علم ادریس علیه السلام اشاره شده است:
«وَ مُعَلِّمَ إِدْرِیسَ عَدَدَ النُّجُومِ وَ الْحِسابِ وَ السِّنِینِ وَ الشُّهُورِ وَ أَوْقاتِ الْأَزْمان»
«و تعلیم دهنده به ادریس عدد ستارگان، و حساب و سالها و ماه ها و اوقات زمانها را».
💤 ادامه دارد ....
🔮 شناسه ما در دو پيام رسان ايتا و تلگرام 👇👇👇
🍃
🌸🍃
🍃🌸🍃 @serajemoniir
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃
🌴 قومی که عمر جاوید خواستند
🍁در حديثی از امام صادق عليه السلام آمده است که فرمود:
▪️در روزگاران گذشته، قومی نزد پیامبر خود آمدند و گفتند: از خداوند بخواه مرگ را از میان ما بردارد.
آن پیامبر دعا کرد و خداوند استجابت فرمود و مرگ را از میان آنان برداشت.
▪️با گذشت ایام، به تدریج جمعیت آنها زیاد شد، به طوری که ظرفیت خانهها گنجایش افراد را نداشت. کمکم کار به جایی رسید که سرپرست یک خانواده صبح زود از خانه بیرون میرفت تا برای پدر و مادر، پدربزرگ و مادربزرگ و دیگر افراد تحت تکلفش، نان و غذا تهیه و به ایشان رسیدگی کند. این مسئله موجب شد که افراد فعال، از کار و کسب و طلب معاش زندگی باز بماندند.
▪️از این رو، ناچار نزد پیامبر خویش رفتند و از وی خواستند آنها را به وضع سابقشان بازگرداند و مرگ را میان آنان برقرار کند.
پیامبر دعا کرد و خداوند دعای او را اجابت فرمود و مرگ و اجل را در میان ایشان برقرار کرد
📔بحار الانوار ج 6 ص 116
🔮 شناسه ما در دو پيام رسان ايتا و تلگرام 👇👇👇
🍃
🌸🍃
🍃🌸🍃 @serajemoniir
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃
🌷به بهانه ۲۲ بهمن🌷
❓ایام الله چیست و به چه روزهايی ايام الله گفته میشود؟
✅ خداوند در قرآن کريم فرموده است:
✨و لَقَدْ أَرْسَلْنَا مُوسَى بِآيَاتِنَا أَنْ أَخْرِجْ قَوْمَكَ مِنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّورِ وَ ذَكِّرْهُمْ بِأَيَّامِ اللَّهِ إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَاتٍ لِكُلِّ صَبَّارٍ شَكُورٍ (ابراهیم/5)
✨و به راستی ما موسی را با آیات و معجزههای خود فرستادیم (و دستور دادیم) که قوم خود را از تاریکیها به سوی نور خارج کن و ایام الله را به آنان یادآوری کن که بیگمان در این یادآوری عبرتهایی برای هر انسان پرصبر و پرسپاس خواهد بود.
♦️معنای ظاهری ایام الله یعنی روزهای خدا، اما با توجه به آنکه همه روزها روز خدا هستند، ولی به حضرت موسی دستور داده میشود که مردم را به ایام الله متذکر کن، پس معلوم می شود که ایام الله به روزهای خاصی گفته میشود که امتیازی بر روزهای دیگر دارد که تحولاتی در زندگی و سرنوشت مردم پدید آمده است.
⬅️ بسیاری از مفسرین، ایام الله را به نعمتهای الهی که به مردم ارزانی داشته است، تفسیر کردهاند و برخی نیز به اتفاقات مهمی که در زندگی ملتها رخ داده است و نابودی دشمنان خدا را در پی داشته است، ایام الله گویند، کما اینکه در بعد از آیه شریفه «ایام الله» اشاره دارد که موسی به قوم خود گفت: به یاد آورید نعمتهای خدا را بر خودتان که شمارا از فرعونیان نجات داد، همانهایی که عذاب سختی را بر شما تحمیل کرده بودند، پسرانتان را سر میبریدند و زنانتان را برای خدمتکاری زنده نگه میداشتند، و در این ماجرا آزمایشی بزرگ بود. (ابراهيم/6)
💢 به هر حال یادآوری روزهای بزرگ اعم از روزهای پیروزی و یا روزهای سخت و طاقت فرسا، نقش مؤثری در بیداری و هوشیاری ملتها دارد و با الهام از همین پیام آسمانی است که ما خاطره روزهای بزرگی مانند پیروزی انقلاب اسلامی را گرامی میداریم که از مصادیق ایام الله است و باید خاطره آن حفظ شود.
♨️ در ادامه آیه شریفه فوق میفرماید:
در این تذکر و یاد آوری «ایام الله» نشانهها و عبرتهایی هست برای کسانی که صبور و شکور هستند و برای هر دو هم صیغه مبالغه آورده است، یعنی کسانی که خیلی صبر میکنند و خیلی شکر میکنند و اینان کسانی هستند که در برابر مصائب و مشکلات بیتابی و بیصبری نمیکنند و در هنگام پیروزی و فراوان شدن نعمتهای الهی هم مغرور به دنیا و دچار غفلت از پروردگار نمیشوند.
✳️ یادآوری یوم الله 22 بهمن، یعنی، یادآوری رشادتها و فداکاریها و شهادتطلبیهای ملتی منسجم و خداجوی و پیرو ولایت و رهبری که با ایثار خون خود ثابت کرد که «خون بر شمشیر و حق بر باطل پیروز است.»
✳️ یادآوری 22 بهمن، یعنی، یادآوری تجلی حکومت الله در روی زمین، روزی که برّندهترین سلاح معنوی، یعنی، ایمان، پیروزی آفرید.
❇️ روزی که کلمه توحید در وحدت کلمه به دست آمد و در نتیجه اعتصام به «حبل الله » رژیم ستمشاهی دوهزار و پانصد ساله طاغوتیان به زبالهدانی تاریخ سپرده شد و ثابت کرد آوای «الله اکبر» از رگبار «مسلسل» قویتر و نیرومندتر است.
❇️ 22 بهمن به ما آموخت که در مبارزه با دشمنان اسلام، فقط باید بر خدا تکیه داشت گرچه دست از سلاح تهی باشد. و وابستگی به شرق و غرب هرچند به سلاحهای مدرن مجهز باشند، در برابر نیروی هماهنگ مردمی که با سلاح ایمان مبارزه میکنند، بیاثر است.
🔮 شناسه ما در دو پيام رسان ايتا و تلگرام 👇👇👇
🍃
🌸🍃
🍃🌸🍃 @serajemoniir
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃
🌷یازدهم شعبان سال ۳۳ هجری قمری از راه میرسد و زمین مشتاقانه در انتظار هدیهای الهی است.
ملکوتیان بی صبرانه در تدارک برگهای از مصحف وجود پیامبر بر دفتر گیتی هستند.
🌸علی اکبر (ع) پسر ارشد سید الکونین، ابا عبدالله الحسین (ع) چشم به جهان میگشاید و عالم را به نور خود روشن میسازد.
👌در توصیف عظمت او همین بس که طاووس بهشتیان و امام زمان (عج) زائر اوست و در رثای او چنین سخن میگوید:
🔹السَّلامُ عَلَیکَ یا أوَّلَ قَتیلٍ مِن نَسلِ خَیرِ سَلیلٍ مِن سُلالَةِ إبراهیمَ الخَلیلِ صَلَّى اللّهُ عَلَیکَ و عَلى أبیکَ ... أشهَدُ أنَّکَ أولى بِاللّهِ و بِرَسولِهِ، و أنَّکَ ابنُ رَسولِهِ، و حُجَّتُهُ و أمینُهُ وَ ابنُ حُجَّتِهِ و أمینِهِ
🔸سلام بر تو، اى نخستین کُشته از تبار بهترین بازمانده از نسلِ ابراهیم خلیل؛ درود خدا بر تو و بر پدرت ... گواهى مىدهم که تو به خدا و پیامبر او، نزدیکترینى و پسرِ پیامبر خدا و حجّت و امین اویى، و پسر حجّت خدا و پسرِ امین اویى.
🔮 شناسه ما در دو پيام رسان ايتا و تلگرام 👇👇👇
🍃
🌸🍃
🍃🌸🍃 @serajemoniir
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃
✅ وصف زیبا و ناشنیده از «کرامتِ» کمنظیر حضرت علی اکبر علیهالسلام ...
💢در وصف کرامت و جود و بخشش حضرت علی اکبر علیه السلام، نقلهای متعدّدی به ما رسیده است که به دو نمونه از آنها اشاره میکنیم:
✔️ در وصف کرامت آن حضرت چنین آمده است:
🔅جَميلُ الخُلْق ، عَميمُ الفَضل، عَظيمُ الجُود
🔅حضرت علی اکبر علیهالسلام اخلاق بسیار نیکویی داشت؛ بخشش او به همگان میرسید و جود و کرمش بسیار بود.
📘فرسان الهیجاء ص ۴۰۹
📗معالی السبطین ج ۱ ص ۴۰۳ (با اندکی تفاوت)
✔️ حضرت علی اکبر علیهالسلام آنقدر بخشنده و مهمان نواز بود که در نقلها آمده است:
🔅إنَّ لَهُ داراً لِضِیافَةِ الغُرَباء و الوَفادِ بِهِ و لَهُ غِلمٰانًا قَد اَعَدَّهُم لِخِدمَةِ أضیافِهِ وَ النّازِلینَ بِه. اِنَّهُ کانَ یَأمُرُهُم لَیلاً اَنْ یُوقِدُوا النّارَ عَلَی سَطحِ دٰارِهِ لِیَهتَدِی اِلَیها الغُرَباءُ و القادِمونَ اِلَی المَدینة.
🔅آن حضرت خانهای داشت مخصوص پذیرایی از غریبان و آن کسانی که تازه وارد مدینه میشدند. در آن خدمتکارانی داشت که وظیفه آنان خدمت رسانی به مهمانانش بود. هر شب به آنان امر مینمود تا بر بالای آن خانه آتش روشن کنند تا غریبان و افرادی که تازه وارد مدینه میشوند، به خانه آن حضرت راه پیدا کرده و پذیرایی بشوند.
📓المنابع النوراء ص ۲۳۲
📒فرسان الهیجاء ص ۴۱۶
📕مهیج الاحزان ص ۴۴۵
🔮 شناسه ما در دو پيام رسان ايتا و تلگرام 👇👇👇
🍃
🌸🍃
🍃🌸🍃 @serajemoniir
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃