🔴حسد از دیدگاه قرآن و روانشناسی
🖌نویسنده؛ حسن خانی
✍️قرآن کتاب دینی و هدایت است، و برای دست یابی به رشد شخصیت و خودشناسی بهترین راه را نشان میدهد؛زیرا انسان تنها موجودی است که از دو بعد مادی و غیر مادی شکل گرفته است.
به این آیه شریفه توجه کنید:
«یا ایها النّاس قد جائتکم موعظة من ربّکم …؛ای مردم نامهای (قرآن) که همه پند و اندرز و شفای دلهای شما و هدایت و رحمت برای مؤمنان است،از جانب خدا برای نجات شما آمد».(سوره یونس،آیه 57)
همچنین آیات:(89 /نمل ـ 151/بقره ـ 2/ جمعه ـ 20/عنکبوت) و آیاتی از این قبیل.
قرآن کریم فطرت وجودی انسان و حالات گوناگون روان او را متذکر شده و علل انحراف و بیماری،و همچنین راههای تهذیب و تربیت و معالجه روان انسان را به طور جامع نشان میدهد و در هماهنگ کردن شخصیت و تکامل و ایجاد بهداشت روانی ما تأثیر بسزایی دارد.
یکی از این انفعالهای روانی که معمولاً غالب مردم دچار آن هستند حسد است.
حسد را علمای اخلاق این گونه تعریف کردهاند:
حسادت،تمنای سلب نعمت است از دیگری که به صلاح او باشد،یعنی حسود دوست دارد نعمتها از طرف مقابل گرفته شود،خواه آن نعمت به حسود برسد! یا نرسد.
حضرت امیرالمؤمنین علی(ع) در این باره میفرماید:«منشأ و ریشه رزایل حسادت است».1
البته یک حالتی هم نزدیک به حسادت وجود دارد، که پسندیده و مایه ترقّی و پیشرفت است،و آن حالت غبطه است.
امام صادق(ع) میفرمایند:«به راستی مؤمن غبطه میخورد،ولی حسادت نمیورزد اما منافق حسادت میورزد و غبطه نمیخورد».2
راستی میدانید نخستین حسدی که از سوی انسان در روی زمین صورت گرفت چه زمانی بود؟ که بود؟برای چه بود؟ و نتیجهاش چه شد؟
آری،نخستین حسد،حسادت قابیل نسبت به برادرش هابیل بود،آن هم به جهت اینکه خداوند قربانی هابیل را پذیرفت ولی قربانی قابیل را نپذیرفت،و این موضوع برای قابیل انگیزهای برای کشتن برادرش شد.به این آیه شریفه توجه کنید:«و اتل نبأ ابنی آدم بالحقّ اذا قرّباً قرباناً…».(سوره مائده،آیه 27)
در این آیه کریمه داستان حسادت قابیل نسبت به هابیل بیان شده است.نوجوانان و جوانان عزیز در قرآن نمونههایی از این قبیل ذکر شده است.مانند:داستان برادران یوسف،پسر نوح، هابیل و قابیل و داستانهای عبرت آموز دیگر.
عزیزان،ما نمیدانیم چه نعمتی به صلاح هست یا نه،پس به جای تقویت حسّ حسادت،برای جبران کاستیها و بالا بردن تواناییهای خود تلاش کنیم.
نشانههای حسد
1.ناراحتی از رسیدن نعمت به دیگری،بدون نشان دادن عکس العمل.
2.غیبت و عیب جویی.
3.دشمنی،عداوت و کارشکنی.
4.بیمهری یا قطع رابطه از شخص،و پنهان کردن صفات برجسته او به طوری که حتی نمیخواهد سخنی از او بشنود.
آثار حسد
الف: آثار اجتماعی
1.نابسامانیهای اجتماعی
حسود تمام یا بیشتر نیرو و انرژی بدنی و فکری خود را صرف حسادت میکند، لذا این کار منشأ نابسامانیهای اجتماعی است.
قرآن مجید میفرماید:و کسانی که بعد از آنها آمدند،میگویند:پروردگارا ما و برادرانمان را که در ایمان به ما پیشی گرفتند بیامرز و در دلهایمان کینه و حسدی نسبت به مؤمنان قرار مده…(سوره حشر،آیه 10)
2.قتلها و جنایتها:چنان که در داستان هابیل و قابیل ملاحظه کردید.
3.از بین رفتن دوستیها.
4.عقب ماندگی اجتماعی؛اشخاص حسود و تنگ نظر میکوشند دیگران را به عقب بکشند.
5.هرج و مرج،پیامبر اکرم(ص) حسد را به بیماری بزرگ امتها تشبیه کرده و میفرمایند:«…در اثر اختلاف و نفاق و حسد نسبت به یکدیگر،سرانجام به ظلم و ستم و سپس به هرج و مرج مبتلا میشوند».3
ب: آثار معنوی حسد
1.نابود کننده ایمان، 2.آفت دین، 3.نابود کننده نیکیها، 4.رسیدن به کفر و تفکرات کفر آمیز، 5.غیبت، 6. حسرت زیاد،(گناه زیاد)، 7.حجاب ضخیمی در برابر شناخت حقایق میافکند، 8.مانع رشد و تعالی ـ روحی فکری،معنوی خانوادگی و اجتماعی میگردد.
ج: آثار جسمانی حسد
افراد حسود معمولاً افرادی رنجور،حساس،عصبی،پرخاشگر و افسرده میباشند.دستگاههای مختلف بدن تحت تأثیر این حالت روحی دچار بیماری میگردد.
حضرت علی(ع) میفرماید:«شگفتا که حسودان از سلامتی خود غافل ماندهاند».4
د: آثار اخروی حسد
1.بدون حساب به جهنم میرود، 2.بدبختی و شقاوت دنیا و آخرت
برخی از ویژگیهای حسود
1.دشمن خیر و طالب شر است، 2.خواهان زوال نعمت از دیگران،3.به بدی گرایش دارد، 4.منافق است، 5.غیبت،شماتت و تملّق میکند،قرآن کریم میفرماید:«انّ تصبک حسنة تسؤهم و إن تصبک مصیبة…».(سوره توبه،آیه 50) ، 6.در حال خوشی دیگران غمگین است، 7.رفیق بدی است،8.دشمن نعمتهای خدا است، 9.به خود ظلم میکند،10.زود عصبانی میشود.
منابع
1.غررالحکم،5242.
2.اصول کافی،2،307.
3.المحجة البیضاء،5،326.
4.غررالحکم،1803.
#شاهدان_کویر_مزینان
🆔 @sh_mazinan
🎥گفتوگوی استودیو راهکار با علی مزینانی، مدیرعامل روزنامه هفت صبح در اینوتکس ۲۰۲۴
برای مشاهده این گفت و گو روی لینک زیر کلیک کنید👇👇👇
https://www.aparat.com/v/elbb574
#الو_شاهدان
📞سلام ... این زمینهای مسکن ملی برا من در اومده و من رفتم دنبالش میگن باید اول 100ملیون بدی و بعد شیش ماه باز صد میلیون دیگه بدی خب این چه قانونیه آخه اگه صد میلیون یه جا آدم داشت که ثبت نام نمیکرد یه کارگر بعد تو شیش ماه چه کاری باید داشته باشی که فقط ماهی بیست میلیون بزاری کنار واسه پاس کردن اون چک دیگه این سنگ انداختن نیست به نظرتون
#شاهدان_کویر_مزینان
🆔 @sh_mazinan
خدمات تخصصی ساختمانی
لوله کشی گاز
لوله کشی آب و فاضلاب
انجام انواع خورده کاری آب و فاضلاب و لوله کشی گاز
تعمیرات کولر
تعمیرات آبگرمکن های زمینی
جوشکار انواع شیروانی و سایبان
نصب سرویس انواع شیرآلات ساختمانی
☎️شماره هماهنگی؛
۰۹۱۵۵۵۳۳۴۲۱ فضل داماد مرحوم محمود شهیدی
#شاهدان_کویر_مزینان
🆔 @sh_mazinan
📸 اقامه نماز امام زمان(عج) در سه شنبه های مهدوی با هماهنگی پایگاه بسیج کوثر مزینان
🔹محل اقامه این هفته؛ منزل احمد شهیدی
#شاهدان_کویر_مزینان
🆔 @sh_mazinan
🚩کاروان زیارتی مزینان به زودی عازم کربلای معلی می شود
🔹هزینه سفر با اتوبوس مبلغ ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است .(حرکت از تهران)
🔹اقامت در هتل؛۳ شب کربلا،۳شب نجف، یک شب سامرا، زیارت دوره همه جا..
🔹غذای بین راهی رفت از تهران با خود زائر است
🔹زائرین گرامی هرچه سریعتر برای ثبت نام و دریافت گذرنامه اقدام کنند.
🔸آرزومندانی که نمی توانند تمامی مبلغ را نقدی پرداخت کنند می توانند از مزیت قسطی و بدون سود بهره مند شوند.
نحوه ی پرداخت؛
در زمان ثبت نام دو میلیون و پانصد و الباقی در عرض دو ماه
🔹بنا بر اعلام حاج محمود باقری و حاجیه خانم فاطمه احمدی که مسئولیت کاروان را بر عهده دارند همشهریانی که نیت زیارت دارند و نمی توانند در این سفر همراه شوند می توانند به نیابت و با کمک نقدی تعدادی از افراد کم بضاعت را همراهی نمایند.
✅شایان ذکر است با همین نیت تا کنون چندین نفر از همشهریان گرامی با کمک آرزومندان و خیرین نیکوکار؛به عتبات عالیات و حرم رضوی و اماکن زیارتی مشرف شده اند.
❇️تمامی همشهریان خطه ی کویر و آرزومندان شهرها و روستاهای دیگر می توانند ثبت نام و همراه شوند.
☎️تلفن هماهنگی؛
0910 767 1315
0912 775 6981
☑️مراسم یادبود چهلمین روز درگذشت خادم اهل بیت علیهم السلام زنده یاد کربلایی محمد مزینانی یوسف روز پنجشنبه بیست و هفتم اردیبهشت ماه از ساعت ۱۶:۳۰ در آرامستان بهشت علی علیه السلام مزینان برگزار می شود.
#شاهدان_کویر_مزینان
🆔 @sh_mazinan
#الو_شاهدان
📞 سلام علیکم وقت بخیر.
ضمن تشکر از زحمات دست اندرکاران این رسانه وزین وپر خواننده در ارتباط با انعکاس کمبود ومشکلات مبتلابه اهالی از جمله گلایه به حق عزیز مخاطب وشهروند مزینانی مبنی بر عدم گل وگیاه و چمن آرایی در جای جای مزینان و بی تفاوتی شورای اسلامی، خیلی خلاصه باید عرض کنم هرزمان به ندرت به مزینان می آیم واغلب با دوستان غیر همشهری، داورزن آبادتر ومزینان مخروبه تر جلوه می کند و جز شرمندگی و خجالت زدگی وتاسف دستاوردی حاصل نمی شود! چه بسا ممکن است در نگاه متولیان شورا و مسئولین لذت بردن ونشاط از جلوه های روح انگیز دنیوی و گل وگیاه و تمیزی ونظافت وپاکیزه بودن محیط زیست برای همه ی سنین حتی کودکان که از اوجب واجبات است از لنز و دوربین این حضرات که ادعا دارند چه ها و چه ها کرده ایم بی معنا باشد و در فرهنگ غنی اسلامی وایرانی ما جایی از اعراب نداشته باشد که ما بی خبریم!
با احترام: علی مزینانی
#شاهدان_کویر_مزینان
🆔 @sh_mazinan
شاهدان کویر مزینان
#سرگذشت_بزرگان
📗 بیست وپنجم اردیبهشت روز گرامیداشت و تجلیل از فردوسی خالق شاهنامه...
✍️ درایران و در گاهشمار رسمی کشور روز بیست وپنجم اردیبهشت ماه هرسال به نام روز بزرگداشت شاعر گرانمایه فردوسی طوسی نامگذاری شده است.
همه ساله در چنین روزی آئینهای بزرگداشت فردوسی و تالیف وتدوین شاهنامه در دانشگاهها و نهادهای پژوهشی برگزار میشود و امروز سه شنبه مقارن است با بزرگداشت این شاعر و سخنور شهیر و نامدار ایرانی.
مروری کوتاه بر زندگی و سر گذشت فردوسی:
حکیم ابوالقاسم فردوسی طوسی بزرگترین حماسه سرای تاریخ ایران ویکی از برجسته ترین شاعران جهان شمرده می شود.
زادگاه این شاعر پر آوازه دهکدهٔ «باژ» یا «باز» از توابع شهر طوس و در خراسان رضوی است که در اغلب منابع سال های۳۱۹ تا ۳۳۰ هجری قمری را تاریخ تولّد این شاعر ارزشمند و نامی ثبت کرده اند.
حکیم فردوسی که نام پدرش «منصوربن حسن» و کنیه اش ابوالقاسم است در خانواده ای متموَل و صاحب آب ومِلک وثروت به دنیا آمد. لیکن این مکنت و توانگری درطول سالیان دراز به تهیدستي وی منجر شد.
در اواخر عمر این شاعر گرانقدر به این سبب که مال و منال خویش را صرف نوشتن کتابِ فاخر شاهنامه کرده بود از این رو به فقر و تنگدستي مواجه شد! و هنگامی هم که هنوز از نیروی جوانی بهره می جست ؛ اندیشه ی نظم شاهنامه اورا به خود وا داشت و روزی هم که شروع به سرودن این اثر نفیس کرد حدود ۴۰ سال از عمر او نگذشته بود. این درحالی است که اوضاع خراسان آن روز در شرایط آشفتگی و پریشانی و جنگ می گذراند.
خانواده فردوسی:
تا قبل از سرودن شاهنامه؛ آگاهی چندانی از زندگانی فردوسی در دست نیست. در آغاز داستان «بیژن و منیژه» از زنی نام برده شده که پژوهشگرانی چون حبیب یغمایی و محمدتقی بهار و ذبیح الله صفا او را همسر و زوجه فردوسی دانسته اند.
فردوسی دارای یک پسر و یک دختر داشته است. پسر او در سال (۳۵۹ ه.ق) متولد شده و در سال (۳۹۶ ه.ق) و در ۳۷ سالگی و زمانی که فردوسی ۶۷ ساله بوده فوت کرده است.
بنابراین از وی تنها یک دختر به جا مانده که پس از درگذشت فردوسی؛ پاداش سلطان محمود را به لحاظ تالیف و تدوین شاهنامه را نپذیرفت.
گفتنی است: پس از اتمام شاهنامه ، از امرای نزدیک زمان خود؛ فردوسی کسی را لایق نیافت تا این اثر جاودانه را به وی تقدیم کند. با این حال اگر چه همواره دنبال بزرگي مي گشت که شایستگی این اثر بدیع را داشته باشد تا سرانجام محمود غزنوی پادشاه عصر خود را شایسته ی این امر یافت و عاقبت درسن ۶۵ یا ۶۶ سالگی آن هم در اوج فقر و تنگدستی فردوسی این میراث غنی را تقدیم به سلطان محمود کرد.
از فردوسی غیر از اثر جاودانه شاهنامه ; قطعات و ابیات و غزلیات دیگری به شکل پراکنده باقی مانده است.
غنای اشعار شاهنامه فردوسی:
شاهنامه این اثر فاخر محدود به اشعار حماسی نمي شود و هرجا که شاعر مناسب دیده به موعظه و پند روی آورده و اشعار او در این زمینه نیز از بهترین هاست که از آن جمله مي توان نصایح بزرگمهر که از همه شاخص تراست ذکر کرد.
در بیان افکار و نقل معانی ورعایت سادگی زبان و فکر و صراحت و روشنی سخن و انسجام و استحکام و متانت کلام این شاعر توانا؛ به درجه ای از قدرت ومهارت دست یافته بود که همواره سخن وی درمیان اساتید به عنوان حدّاعلای فصاحت و بلاغت و سخن سهل مطرح بوده است.
از طرفی سادگی و روانی و شیوایی اشعار در کلام فردوسی را در همه ی ابیات شاهنامه می توان بوضوح لمس کرد و کمترین تصنَعی در آن دیده نمي شود و درعین حال به نهایت سادگی و سازش با طبیعت و ذوق اهل زبان نزدیک بوده و اشعارش از اصطلاحات علمی و فلسفی کمتر استفاده شده و در یک کلام می توان گفت که سبککلام فردوسی بسیار ساده و روان و قابل فهم است.
افزون بر اینها؛ شاهنامه این گنجینهٔ عظیم ؛ حماسه ای است گسترده و فراگیر ویکی از بزرگترین شاهکار های ادبی جهان شمرده می شود که محتوای آن اسطوره ها و وقایع و تاریخ ایران از ابتدا تا فتح ایران توسط اعراب است.
تعداد ابیات شاهنامه:
تعداد ابیات این اثر کم نظیر مشتمل است بر حدود ۶۱،۱۱۱ بیت، که همه ی واژه های بکار رفته در آن کاملاً به زبان پارسی بوده و از واژه های بیگانه و حتی زبان عربی تا حدی بری مي باشد بطوریکه می توان ادعا داشت فردوسی از چیره دستی و توانایی سترگ اندیشه و ذهن خلاق و قدرت قلم در هنر سرودن اشعار بی همتا ست.
وفات فردوسی_آرامگاه:
اغلب تاریخ نگاران درگذشت این شاعر بلند آوازه را در سن ۷۸ سالگي نوشته اند.از طرفی اگر چه فردوسی مسلمان بوده اما به این سبب که به او تهمت رافضي زدند لذا از دفن جسد وی در گورستان مسلمانان و در زادگاهش ممانعت کردند! که درنهایت پیکر این سخن سرای صاحب نام و بی بديل را در باغي که ملک شخصي اش و در طوس نزدیک شهر مشهد امروزی قرار دارد به خاک سپردند.
🖌علی جعفری مزینانی
#شاهدان_کویر_مزینان
🆔 @sh_mazinan
📸مراسم ولیمه زائرین بیت الله الحرام حاج حسین فخاری و حاجیه خانم مزینانی با مداحی ذاکر آل الله حاج حسین احسانی
#شاهدان_کویر_مزینان
🆔 @sh_mazinan