پایگاه مقاومت شهیدان پناهی
بسم الله الرحمن الرحیم خطبه ۱۲- پس از پیروزی بر اصحاب جمل (پس از پیروزی در جنگ بصره در سال ۳۶ هجر
بسم الله الرحمن الرحیم
خطبه ۱۳- سرزنش مردم بصره
عوامل سقوط جامعه (روانشناسی اجتماعی مردم بصره)
شما سپاه یک زن بودید، و پیروان حیوان (شتر عایشه) تا شتر صدا می کرد می جنگیدید، و تا دست و پای آن قطع گردید فرار کردید، اخلاق شما پست، و پیمان شما از هم گسسته، دین شما دورویی، و آب آشامیدنی شما شور و ناگوار است،
کسی که میان شما زندگی کند به کیفر گناهش گرفتار می شود، و آن کس که از شما دوری گزیند مشمول آمرزش پروردگار می گردد، گویا مسجد شما را می بینم که چون سینه کشتی غرق شده است، که عذاب خدا از بالا و پایین او را احاطه می کند، و سرنشینان آن همه غرق می شوند.
و در روایتی است: سوگند به خدا، سرزمین شما را آب غرق می کند، گویا مسجد شما را می نگرم که چون سینه کشتی یا چونان شترمرغی که بر سینه خوابیده باشد بر روی آب مانده است.
و در روایت دیگر: مانند سینه مرغ روی آب دریا. و در روایت دیگری آمده: خاک شهر شما بد بوترین خاکها است، از همه جا به آب نزدیکتر و از آسمان دورتر، و نه دهم شر و فساد در شهر شما نهفته است، کسی که در شهر شما باشد گرفتار گناه،
و آنکه بیرون رود در پناه عفو خداست گویی شهر شما را می نگرم که غرق شده، و آب آن را فرا گرفته، چیزی از آن دیده نمی شود، مگر جاهای بلند مسجد، مانند سینه مرغ بر روی امواج آب دریا!
نهج البلاغه امیر مومنان
#نشردهنده_معارف_نهج_البلاغه_باشیم
پایگاه مقاومت شهیدان پناهی
بسم الله الرحمن الرحیم وَمَا كَانَ قَوْلَهُمْ إِلَّا أَن قَالُوا رَبَّنَا اغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا
بسم الله الرحمن الرحیم
فَآتَاهُمُ اللَّهُ ثَوَابَ الدُّنْيَا وَحُسْنَ ثَوَابِ الْآخِرَةِ ۗ وَاللَّهُ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ
از این رو خداوند پاداش دنیا، و پاداش نیک آخرت را به آنها داد. و خداوند نیکوکاران را دوست مى دارد.
(آل عمران/148)
آنها با این طرز تفکر و عمل، به زودى پاداش خود را از خدا مى گرفتند هم پاداش این جهان که فتح و پیروزى بر دشمن بود و هم پاداش جهان دیگر، مى فرماید: خداوند پاداش این جهان و پاداش نیک آن جهان را به آنها داد (فَآتاهُمُ اللّهُ ثَوابَ الدُّنْیا وَ حُسْنَ ثَوابِ الآْخِرَةِ).
و در پایان آیه آنها را جزء نیکوکاران شمرده، مى فرماید: خدا نیکوکاران را دوست مى دارد 😌🙂 (وَ اللّهُ یُحِبُّ الْمُحْسِنینَ).
و به این ترتیب، یک درس آموزنده 👌👌از برنامه مجاهدان امت هاى پیشین و سرانجام کار آنها و چگونگى برخورد آنها با مشکلات و پیروزى بر آنها را براى تازه مسلمانان بیان مى کند، و آنها را براى میدان هاى آینده پرورش مى دهد.
تفسیر نمونه جلد سوم صفحه ۱۶۱
#نشردهنده_معارف_قرآنی_باشیم
پایگاه مقاومت شهیدان پناهی
بسم الله الرحمن الرحیم خطبه ۱۳- سرزنش مردم بصره عوامل سقوط جامعه (روانشناسی اجتماعی مردم بصره) شم
بسم الله الرحمن الرحیم
خطبه ۱۴- در نکوهش مردم بصره
نقش عوامل محیط در انسان
سرزمین شما به آب نزدیک و از آسمان دور است، عقلهای شما سست و افکار شما سفیهانه است
پس شما نشانه ای برای تیرانداز، و لقمه ای برای خورنده، و صیدی برای صیاد می باشید.
شرح مختصر
کلامی است شبیه گفتار گذشته
این خطبه بخش دیگرى است از خطبه اى که على(علیه السلام) در پایان جنگ «جمل» ایراد فرموده است و به احتمال قوى با بخشهایى که قبلا آمد در یک خطبه جاى داشته که مرحوم «سیّدرضى» آنها را از یکدیگر جدا کرده
و به هر حال در این بخش، بازهم به سرزنش مردم بصره مى پردازد
و از کم فکرى آنها که به آسانى آلت دست نفاق افکنان مى شدند و هدف مناسبى براى هواپرستان بودند، سخن مى گوید و به آنها هشدارى مى دهد که مراقب آینده خویش باشند و این جریان تکرار نگردد!
نهج البلاغه علی علیه السلام
#نشردهنده_معارف_نهج_البلاغه_باشیم
پایگاه مقاومت شهیدان پناهی
بسم الله الرحمن الرحیم فَآتَاهُمُ اللَّهُ ثَوَابَ الدُّنْيَا وَحُسْنَ ثَوَابِ الْآخِرَةِ ۗ وَاللَّه
بسم الله الرحمن الرحیم
تفسیر آیات ۱۴۶ الی ۱۴۸ سوره آل عمران از نکته ها
در آیات فوق علاوه بر آنچه گفته شد، نکات دیگرى جلب توجه مى کند:
1️⃣صبر همان طور که سابقاً هم اشاره کردیم، به معنى استقامت💪✊ است و لذا در برابر ضعف و تسلیم😥 👐در این آیه قرار گرفته و ضمناً صابران و نیکوکاران در یک ردیف قرار گرفته اند; زیرا در آخر یک آیه مى فرماید: وَ اللّهُ یُحِبُّ الصّابِرِیْنَ و در آیه دیگر مى فرماید: وَ اللّهُ یُحِبُّ الْمُحْسِنینَ .
اشاره به این که نیکوکارى بدون استقامت👌 ممکن نیست،👌👌 چرا که در برابر هر شخص نیکوکار، هزاران مشکل🤔 وجود دارد که اگر فاقد استقامت باشد به زودى کار خود را رها خواهد ساخت.👏👏👏
2️⃣مجاهدان حقیقى به جاى این که شکست خود را به دیگران نسبت دهند و یا به عوامل موهوم و مرموز مربوط بدانند، سرچشمه آن را در خودشان👉 جستجو مى کنند و به فکر جبران اشتباهات خویش هستند، حتى آنها کلمه شکست را بر زبان نمى آورند و به جاى آن اسراف و تند روى بى جا ذکر مى کنند.
به عکس ما، که امروز سعى مى کنیم نقاط ضعفى که سرچشمه ناکامى ها و شکست ها است نادیده بگیریم، همه آنها را به عوامل خارجى و بیگانه مربوط بدانیم👌🤔؟؟؟!!!! و در نتیجه به هیچ وجه به فکر جبران اشتباهات و بر طرف ساختن نقاط ضعف خود نباشیم.
3️⃣در آیات فوق، از پاداش دنیا تعبیر به ثَوابَ الدُّنْیا شده اما از پاداش آخرت تعبیر به حُسْنَ ثَوابِ الآخِرَةِ شده، اشاره به این که: پاداش آخرت با پاداش دنیا فرق بسیار دارد;🤔👌👌 زیرا پاداش دنیا هر چه باشد بالاخره آمیخته با فنا و پاره اى نا ملایمات که طبع زندگى این دنیا است، مى باشد در حالى که پاداش آخرت سراسر حسن است و از هر نظر خالص و دور از ناراحتى ها.🙂😌🤲
تفسیر نمونه جلد سوم صفحه ۱۶۱
#نشردهنده_معارف_قرآنی_باشیم
پایگاه مقاومت شهیدان پناهی
بسم الله الرحمن الرحیم خطبه ۱۴- در نکوهش مردم بصره نقش عوامل محیط در انسان سرزمین شما به آب نزدی
بسم الله الرحمن الرحیم
خطبه ۱۵- در برگرداندن بیت المال
سیاست اقتصادی امام (ع)
به خدا سوگند، بیت المال تاراج شده را هر کجا که بیابم به صاحبان اصلی آن باز می گردانم،
گر چه با آن ازدواج کرده، یا کنیزانی خریده باشند،
زیرا در عدالت گشایش برای عموم است، و آن کس که عدالت بر او گران آید، تحمل ستم برای او سخت تر است.
شرح مختصر
این سخن را هنگامی فرمود که عطایای عثمان را به بیت المال باز گرداند.
این سخن امام(علیه السلام) در واقع بخشى از خطبه اى است که بعد از بیعت مردم با آن حضرت در مدینه ایراد فرمود
و در آن به تمام افرادى که در عصر عثمان اموال بیت المال را غارت کرده بودند یا از طرف خلیفه به آنها اهدا شده بود هشدار مى دهد
و به آنها اعلام مى کند که باید تمام این اموال را به بیت المال باز گردانند
و اگر باز نگردانند با قدرت از آنها خواهد گرفت و به این ترتیب امام(علیه السلام) امید طمع ورزان را قطع کرده
و در پایان خطبه در جمله هایى کوتاه و بسیار پرمحتوا ارزش عدالت را بیان فرموده است.
پایگاه مقاومت شهیدان پناهی
بسم الله الرحمن الرحیم تفسیر آیات ۱۴۶ الی ۱۴۸ سوره آل عمران از نکته ها در آیات فوق علاوه بر آنچه
بسم الله الرحمن الرحیم
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِن تُطِيعُوا الَّذِينَ كَفَرُوا يَرُدُّوكُمْ عَلَىٰ أَعْقَابِكُمْ فَتَنقَلِبُوا خَاسِرِينَ
اى کسانى که ایمان آورده اید! اگر از کسانى که کافر شده اند اطاعت کنید، شما را به گذشته هایتان باز مى گردانند.و سرانجام، زیانکار خواهید شد.
(آل عمران/149)
🔴اخطارهاى مکرر
این آیات همانند آیات گذشته بعد از جنگ احد، و براى تجزیه و تحلیل روى حوادث جنگ نازل گردیده است، وضع آیات گذشته و این آیات نیز گواه بر این حقیقت است.
چنین به نظر مى رسد بعد از پایان جنگ احد، دشمنان اسلام با یک سلسله تبلیغات مسموم👾 کننده در لباس نصیحت و دلسوزى 😈تخم تفرقه در میان مسلمانان مى پاشیدند، و با استفاده از وضع نا مساعد روانى عده اى از مسلمانان تلاش مى کردند، آنها را نسبت به اسلام بدبین کنند.😟
شاید یهود و مسیحیان نیز در این قسمت با منافقان همکارى داشتند، همان طور که در میدان احد نیز با دامن زدن به شایعه بى اساس کشته شدن پیغمبر(صلى الله علیه وآله)، براى تضعیف روحیه مسلمانان کوشش مى کردند.
آیه نخست به مسلمانان اخطار⚠️ مى کند و از پیروى آنها بر حذر مى دارد، مى فرماید: اى کسانى که ایمان آورده اید! اگر از کسانى که کافر شده اند اطاعت کنید شما را به گذشته هایتان باز مى گردانند و سرانجام زیانکار خواهید شد👌👌👏👏👏👏👏 (یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا....
پس از پیمودن راه پر افتخار تکامل معنوى و مادى در پرتو تعلیمات اسلام، به نقطه اول که نقطه کفر و فساد بود سقوط مى کنید😱 و در این موقع بزرگ ترین زیانکارى دامنگیر شما خواهد شد.😭
چه زیانى از این بالاتر که انسان👈 اسلام را با کفر، و سعادت را با شقاوت و حقیقت را با باطل معاوضه کند.😥😪
(خارج از متن تفسیر: چقدر قرآن زیباست، چقدر این قرآن گویاست، چقدر این قرآن به روز است، حقیقتا این آیه را در طول انقلاب بارها و بارها تجربه نکردیم.
بواقع باید این آیه را بالای سر میز تمام مسئولین بویژه دست اندرکاران امور خارجه قرار داد.
متاسفانه بودند مسئولین جاهل و دور از قرآن و بعضا ضد انقلابی که در راس امور قرار گرفتند و تحقق این آیه را در زندگی مردم رقم زدند)
تفسیر نمونه جلد سوم صفحه ۱۶۳
#نشردهنده_معارف_قرآنی_باشیم
پایگاه مقاومت شهیدان پناهی
بسم الله الرحمن الرحیم خطبه ۱۵- در برگرداندن بیت المال سیاست اقتصادی امام (ع) به خدا سوگند، بیت ا
بسم الله الرحمن الرحیم
خطبه ۱۶- به هنگام بیعت در مدینه
اعلام سیاستهای حکومتی
آنچه می گویم به عهده می گیرم، و خود به آن پای بندم، کسی که عبرتها برای او آشکار شود، و از عذاب آن پند گیرد، تقوی و خویشتن داری او را از سقوط در شبهات نگه می دارد،
آگاه باشید، تیره روزیها و آزمایشها، همانند زمان بعثت پیامبر (ص) بار دیگر به شما روی آورد.
سوگند به خدایی که پیامبر (ص) را به حق مبعوث کرد، سخت آزمایش می شوید، چون دانه ای که در غربال ریزند، یا غذایی که در دیگ گذارند، به هم خواهید ریخت، زیر و رو خواهید شد، تا آنکه پایین به بالا، و بالا به پایین رود، آنان که سابقه ای در اسلام داشتند، و تاکنون منزوی بودند، بر سر کار می آیند، و آنها که به ناحق، پیشی گرفتند، عقب زده خواهند شد
فضائل اخلاقی امام (ع)
به خدا سوگند، کلمه ای از حق را نپوشاندم، هیچگاه دروغی نگفته ام، از روز نخست، به این مقام خلافت، و چنین روزی خبر داده شدم، آگاه باشید همانا گناهان چون مرکبهای بدرفتارند، که سواران خود (گناهکاران) را عنان رهاشده در آتش دوزخ می اندازند، اما تقوی، چونان مرکبهای فرمانبرداری هستند که سواران خود را، عنان بر دست، وارد بهشت جاویدان می کنند.
ادامه دارد...
نهج البلاغه امیر بیان
#نشردهنده_معارف_نهج_البلاغه_باشیم
پایگاه مقاومت شهیدان پناهی
بسم الله الرحمن الرحیم يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِن تُطِيعُوا الَّذِينَ كَفَرُوا يَرُدُّوكُمْ
بسم الله الرحمن الرحیم
بَلِ اللَّهُ مَوْلَاكُمْ ۖ وَهُوَ خَيْرُ النَّاصِرِينَ
(آنها تکیه گاه شما نیستند،) بلکه ولىّ و پشتیبان شما، خداست. و او بهترین یاوران است.
(آل عمران/150)
پس از آن، در آیه بعد تأکید مى کند که شما بالاترین پشتیبان و بهترین یاور را دارید، 🤔مى فرماید: خدا🕋 پشتیبان و سرپرست شما است و او بهترین یاوران است 👌👌👌👏👏👏 (بَلِ اللّهُ مَوْلاکُمْ وَ هُوَ خَیْرُ النّاصِرینَ).
یاورى است که هرگز❌ مغلوب نمى شود و هیچ قدرتى با قدرت او برابرى ندارد در حالى که یاوران دیگر ممکن است گرفتار شکست و نابودى شوند.
تفسیر نمونه جلد سوم صفحه ۱۶۴
#نشردهنده_معارف_قرآنی_باشیم
پایگاه مقاومت شهیدان پناهی
بسم الله الرحمن الرحیم خطبه ۱۶- به هنگام بیعت در مدینه اعلام سیاستهای حکومتی آنچه می گویم به عهده
بسم الله الرحمن الرحیم
خطبه ۱۷- داوران ناشایست
شناخت بدترین انسانها
🔴دشمن ترین آفریده ها، نزد خدا دو نفرند،
1⃣ مردی که خدا او را به حال خود گذاشته، و از راه راست دور افتاده است، دل او شیفته بدعت، و مردم را گمراه کرده، به فتنه انگیزی می کشاند، و راه رستگاری گذشتگان را گم کرده، و طرفداران خود و آیندگان را گمراه ساخته است، بار گناه دیگران را بر دوش کشیده، و گرفتار زشتیهای خود نیز می باشد.
2⃣ و مردی که مجهولاتی به هم بافته، و در میان انسانهای نادان امت، جایگاهی پیدا کرده است. در تاریکیهای فتنه فرو رفته، و از مشاهده صلح و صفا کور است، آدم نماها او را عالم نامیدند که نیست، چیزی را بسیار جمع آوری می کند که اندک آن به از بسیار است، تا آنکه از آب گندیده سیراب شود، و دانش و اطلاعات بیهوده فراهم آورد.
🔴 روانشناسی مدعیان دروغین قضاوت
در میان مردم با نام قاضی به داوری می نشیند، و حل مشکلات دیگری را به عهده می گیرد، پس اگر مشکلی پیش آید، با حرفهای پوچ و توخالی، و رای و نظر دروغین، آماده رفع آن می شود.
سپس اظهارات پوچ خود را باور می کند، عنکبوتی را می ماند که در شبهات و بافته های تار خود چسبیده، نمی داند که درست حکم کرده یا برخطاست؟ اگر بر صواب باشد می ترسد که خطا کرده، و اگر بر خطاست، امید دارد که رای او درست باشد. نادانی است که راه جهالت می پوید، کوری است که در تاریکی گمشده خود را می جوید، از روی علم و یقین سخن نمی گوید، روایات را بدون آگاهی نقل می کند، چون تندبادی که گیاهان خشک را بر باد دهد، روایات را زیر و رو می کند، که بی حاصل است.
به خدا سوگند نه راه صدور حکم مشکلات را می داند، و نه برای منصب قضاوت اهلیت دارد، آنچه را که نپذیرد علم به حساب نمی آورد، و جز راه و رسم خویش، مذهبی را حق نمی داند، اگر حکمی را نداند آن را می پوشاند تا نادانی او آشکار نشود، خون بی گناهان از حکم ظالمانه او در جوشش، و فریاد میراث بر باد رفتگان بلند است.
به خدا شکایت می کنم از مردمی که در جهالت زندگی می کنند، و با گمراهی می میرند، در میان آنها، کالایی خوارتر از قرآن نیست، اگر آن را آنگونه که باید بخوانند، و متاعی سودآورتر، گرانبهاتر از قرآن نیست، اگر آن را تحریف کنند، و در نزد آنان، چیزی زشت تر از معروف، و نیکوتر از منکر نیست.
نهج البلاغه امیر علم #نشردهنده_معارف_نهج_البلاغه_باشیم
پایگاه مقاومت شهیدان پناهی
بسم الله الرحمن الرحیم بَلِ اللَّهُ مَوْلَاكُمْ ۖ وَهُوَ خَيْرُ النَّاصِرِينَ (آنها تکیه گاه شما
بسم الله الرحمن الرحیم
سَنُلْقِي فِي قُلُوبِ الَّذِينَ كَفَرُوا الرُّعْبَ بِمَا أَشْرَكُوا بِاللَّهِ مَا لَمْ يُنَزِّلْ بِهِ سُلْطَانًا ۖ وَمَأْوَاهُمُ النَّارُ ۚ وَبِئْسَ مَثْوَى الظَّالِمِينَ
بزودى در دلهاى کافران، به سبب این که، چیزهایى را براى خدا همتا قرار دادند که (خداوند) هیچ گونه دلیلى درباره آن نازل نکرده بود، رعب و وحشت مى افکنیم. و جایگاه آنها، آتش است. و چه بد است جایگاه ستمکاران!
(آل عمران/151)
در آخرین آیه به نجات معجزآساى مسلمانان بعد از جنگ احد اشاره مى کند و یکى از موارد حمایت و نصرت خود از آنان را بازگو مى نماید و آنها را نسبت به آینده دلگرم مى سازد و وعده پیروزى مى دهد، مى فرماید: ما به زودى در دل کفار رعب و وحشت مى افکنیم😱😥 (سَنُلْقی فی قُلُوبِ الَّذینَ کَفَرُوا الرُّعْبَ).
یعنى همان طور که در پایان جنگ احد افکندیم 👌و نمونه آن را با چشم خود دیدید، بنابراین به آینده خویش امیدوار باشید.👏
همان طور که در داستان احد گفتیم، بت پرستان مکّه با این که در جنگ احد پیروزى چشمگیرى پیدا کرده بودند و لشکر اسلام ظاهراً از هم متلاشى شده بود، مى بایست در بازگشت به سوى میدان و از بین بردن باقى مانده قدرت مسلمین و حتى غارت کردن مدینه و کشتن شخص پیامبر(صلى الله علیه وآله) ـ که از بى اساس بودن شایعه شهادت او آگاه شده بودند ـ کمترین تردیدى به خود راه ندهند.
اما خداوند👈 ترس و وحشت عجیبى در دل هاى آنها افکند، ترس و وحشت بى دلیلى 🙂که خاصیت کفر و بت پرستى و خرافه پرستى بود،👌👌 سراسر وجود آنان را فرا گرفت به طورى که در روایات مى خوانیم:
آنها هنگامى که از احد بازگشتند و به نزدیکى مکّه رسیدند درست شکل و قیافه یک لشکر شکست خورده را داشتند.
جالب این که: علت افکندنِ رعب و ترس در دل هاى آنها را چنین بیان مى کند: به این جهت که آنها چیزهائى را بدون دلیل شریک خدا قرار داده بودند (بِما أَشْرَکُوا بِاللّهِ ما لَمْ یُنَزِّلْ بِهِ سُلْطاناً).
در حقیقت مردمى که خرافى هستند، تابع دلیل و برهان نمى باشند، 🤔👌کاهى را در نظر خود کوه مى کنند و سنگ و چوبى را معبود و پروردگار خویش مى دانند در برابر حوادث بسیار نا توانند; زیرا خیلى زود گرفتار اشتباه محاسبه مى شوند و اگر یک حادثه جزئى در زندگى آنها رخ دهد و مثلاً بشنوند مسلمانان مدینه همراه مجروحان میدان احد بار دیگر به میدان نبرد برمى گردند، این موضوع، در نظرشان بسیار بزرگ جلوه مى کند و سخت از آن به وحشت مى افتند، 😟😟همان طور که در دنیاى امروز نیز افراد قدرتمندى را مشاهده مى کنیم که از کوچک ترین حادثه وحشت دارند 😆و از کاه کوهى مى سازند; زیرا تکیه گاه محکمى در زندگى براى خود انتخاب نکرده اند.
و در پایان آیه به سرنوشت این افراد اشاره کرده، مى فرماید: این افراد به خود و به اجتماع خود ستم کرده اند و بنابراین جایگاهى جز آتش نخواهند داشت و چه بد جایگاهى است ! (وَ مَأْواهُمُ النّارُ وَ بِئْسَ مَثْوَى الظّالِمینَ).
تفسیر نمونه جلد سوم صفحه ۱۶۵
#نشردهنده_معارف_قرآنی_باشیم
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📝 حکم ماموریت فرمانده کل قوا به: *مردم* آزاده 👆
پایگاه مقاومت شهیدان پناهی
بسم الله الرحمن الرحیم خطبه ۱۷- داوران ناشایست شناخت بدترین انسانها 🔴دشمن ترین آفریده ها، نزد خدا
بسم الله الرحمن الرحیم
خطبه ۱۸- نکوهش اختلاف عالمان
🔵دعوایی نسبت به یکی از احکام اجتماعی نزد عالمی می برند که با رای خود حکمی صادر می کند، پس همان دعوی را نزد دیگری می برند که او درست برخلاف رای اولی، حکم می دهد، سپس همه قضات نزد رییس خود که آنان را به قضاوت منصوب کرد، جمع می گردند، او رای همه را بر حق می شمارد!!
مبانی وحدت امت اسلامی در صورتیکه خدایشان یکی، پیغمبرشان یکی، و کتابشان یکی است، آیا خدای سبحان، آنها را به اختلاف فرمود؟ که اطاعت کردند؟
یا آنها را از اختلاف پرهیز داد و معصیت خدا نمودند؟ آیا خدای سبحان، دین ناقصی فرستاد و در تکمیل آن از آنها استمداد کرده است؟ آیا آنها شرکاء خدایند که هر چه می خواهند در احکام دین بگویند، و خدا رضایت دهد؟
آیا خدای سبحان، دین کاملی فرستاد پس پیامبر (ص) در ابلاغ آن کوتاهی ورزید؟ در حالی که خدای سبحان می فرماید: (ما در قرآن چیزی را فروگذار نکردیم) و فرمود: (در قرآن بیان هر چیزی است) و یادآور شدیم که: بعض قرآن گواه بعض دیگر است و اختلافی در آن نیست.
پس خدای سبحان فرمود: (اگر قرآن از طرف غیر خدا نازل می شد اختلافات زیادی در آن می یافتند) همانا قرآن دارای ظاهری زیبا، و باطنی ژرف و ناپیداست، مطالب شگفت آور آن تمام نمی شود، و اسرار نهفته آن پایان نمی پذیرد، و در تاریکیها بدون قرآن بر طرف نخواهد شد.
نهجالبلاغه امیر جانان
#نشردهنده_معارف_نهج_البلاغه_باشیم
پایگاه مقاومت شهیدان پناهی
بسم الله الرحمن الرحیم سَنُلْقِي فِي قُلُوبِ الَّذِينَ كَفَرُوا الرُّعْبَ بِمَا أَشْرَكُوا بِاللَّه
بسم الله الرحمن الرحیم
تفسیر آیه ۱۵۱ سوره آل عمران از نکته ها
🔴 پیروزى از طریق ترس
در روایات متعددى مى خوانیم: پیغمبر(صلى الله علیه وآله) مى فرمود: یکى از امتیازاتى که خداوند به من داده است این است که مرا به وسیله انداختن ترس در دل دشمن پیروزى داده است.👌👏👏👏
این موضوع اشاره به یکى از عوامل مهم پیروزى در جنگ ها مى کند👌 که مخصوصا امروز بسیار مورد توجه است;👌👌 زیرا یکى از مهمترین عوامل پیروزى، روحیه سرباز است و آن قدر که روحیه عالى سربازان در پیروزى تأثیر دارد کم و کیف آنها و چگونگى سلاح آنها اثر ندارد،🤔
اسلام با 👈تقویت روح ایمان، عشق به جهاد و افتخار به شهادت و اتکاى به خداوند قادر منان این روح را در مجاهدان خود به عالى ترین وجهى پرورش داد.
در حالى که بت پرستان خرافى که تکیه گاهشان بت هاى بى اراده و بى جان بود و عقیده به معاد و زندگى پس از مرگ نداشتند، و خرافات، افکار آنها را آلوده کرده بود روحیه اى ضعیف و ناتوان😥😓😟 داشتند و یکى از عوامل مؤثر پیروزى مسلمانان بر آنها همین تفاوت روحیه بود
تفسیر نمونه جلد سوم صفحه ۱۶۶
#نشردهنده_معارف_قرآنی_باشیم
بسم الله الرحمن الرحیم
وَلَقَدْ صَدَقَكُمُ اللَّهُ وَعْدَهُ إِذْ تَحُسُّونَهُم بِإِذْنِهِ ۖ حَتَّىٰ إِذَا فَشِلْتُمْ وَتَنَازَعْتُمْ فِي الْأَمْرِ وَعَصَيْتُم مِّن بَعْدِ مَا أَرَاكُم مَّا تُحِبُّونَ ۚ مِنكُم مَّن يُرِيدُ الدُّنْيَا وَمِنكُم مَّن يُرِيدُ الْآخِرَةَ ۚ ثُمَّ صَرَفَكُمْ عَنْهُمْ لِيَبْتَلِيَكُمْ ۖ وَلَقَدْ عَفَا عَنكُمْ ۗ وَاللَّهُ ذُو فَضْلٍ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ
خداوند، وعده خود را به شما، (درباره پیروزى بر دشمن در اُحُد،) تحقّق بخشید.
در آن هنگام که دشمنان را به فرمان او، به قتل مى رساندید. تا این که سست شدید.
و در کار (حفظ سنگرها) به نزاع پرداختید.
و بعد از آن که خداوند آنچه را دوست مى داشتید (از غلبه بر دشمن) به شما نشان داد، نافرمانى کردید.
بعضى از شما، خواهان دنیا بودند. و بعضى خواهان آخرت. سپس خداوند شما را از غلبه بر آنان بازگرداند. (و پیروزى شما به شکست انجامید.) تا شما را بیازماید.
و او شما را بخشید. و خداوند نسبت به مؤمنان،
داراى احسان و بخشش است.
(آل عمران/152)
شکست پس از پیروزى
در ماجراى جنگ احد گفتیم، مسلمانان در آغاز جنگ با اتحاد و شجاعت خاصى جنگیدند، و به زودى پیروز شدند، لشکر دشمن از هم پراکنده شد و موجى از شادى سراسر لشکر اسلام را فرا گرفت.
ولى نافرمانى😠جمعى از تیراندازان که در شکاف کوه عینین به سرکردگى عبداللّه بن جبیر مى جنگیدند و رها کردن آن سنگر حساس، و مشغول شدن آنها و دیگران به جمع آورى غنائم، سبب شد که ورق برگردد و شکست سختى به لشکر اسلام وارد شود.😒
هنگامى که مسلمانان با دادن تلفات و خسارات سنگین به مدینه بازگشتند با یکدیگر مى گفتند: مگر خداوند به ما وعده فتح و پیروزى نداده بود؟ پس چرا در این جنگ شکست خوردیم؟
آیات فوق به آنها پاسخ مى گوید و علل شکست را توضیح مى دهد. اکنون به تفسیر جزئیات آیات باز مى گردیم:
در نخستین آیه، قرآن مى گوید: خداوند وعده خود را به شما تحقق بخشید، در آن هنگام که دشمنان را به فرمان او به قتل مى رساندید، تا این که سست شدید (وَ لَقَدْ صَدَقَکُمُ اللّهُ وَعْدَه...
وعده خدا درباره پیروزى شما کاملاً درست بود 👌👌و به همین دلیل در آغاز جنگ پیروز شدید و به فرمان خدا دشمن را پراکنده ساختید و این وعده پیروزى👈 تا زمانى که دست از استقامت 💪و پیروى فرمان پیغمبر👌 برنداشته بودید ادامه داشت، شکست از آن زمان شروع شد که سستى و نافرمانى شما را فرا گرفت.😥😞
یعنى اگر تصور کردید🤔 که وعده پیروزى بدون قید و شرط بوده، 👌👌سخت در اشتباه بوده اید، تمام وعده هاى پیروزى مشروط به پیروى از فرمان خدا است.👌👏👏👏
ادامه دارد...
تفسیر نمونه جلد سوم صفحه ۱۷۰
#نشردهنده_معارف_قرآنی_باشیم
پایگاه مقاومت شهیدان پناهی
بسم الله الرحمن الرحیم خطبه ۱۸- نکوهش اختلاف عالمان 🔵دعوایی نسبت به یکی از احکام اجتماعی نزد عالمی
بسم الله الرحمن الرحیم
خطبه ۱۹- به اشعث بن قیس
سوابق تاریخی نکوهیده اشعث بن قیس
چه کسی تو را آگاهاند که چه چیزی به سود، یا زیان من است؟
لعنت خدا و لعنت لعنت کنندگان، بر تو باد ای متکبر متکبر زاده،
منافق پسر کافر، سوگند به خدا، تو یکبار در زمان کفر و بار دیگر در حکومت اسلام، اسیر شدی، و مال و خویشاوندی تو، هر دو بار نتوانست به فریادت برسد،
آن کس که خویشان خود را به دم شمشیر سپارد، و مرگ و نابودی را به سوی آنها کشاند، سزاوار است که بستگان او بر وی خشم گیرند و بیگانگان به او اطمینان نداشته باشند.
(منظور امام (ع) این است که اشعث ابن قیس یک بار وقتی که کافر بود اسیر شد و بار دیگر آنگاه که مسلمان شد و شمشیرها را به سوی قبیله اش راهنمایی کرد، مربوط به جریانی است که اشعث قبیله خود را فریب داد تا خالد بن ولید، آنها را غافلگیر کند و از دم شمشیر بگذراند که پس از آن خیانت او را با لقب (عرف النار) چیزی که آتش را بپوشاند، می نامیدند و این لقبی بود که به نیرنگباز می دادند)
نهجالبلاغه
#نشردهنده_معارف_نهج_البلاغه_باشیم
پایگاه مقاومت شهیدان پناهی
بسم الله الرحمن الرحیم وَلَقَدْ صَدَقَكُمُ اللَّهُ وَعْدَهُ إِذْ تَحُسُّونَهُم بِإِذْنِهِ ۖ حَتَّىٰ
بسم الله الرحمن الرحیم
ادامه تفسیر آیه ۱۵۲ سوره آل عمران
درباره این که خداوند در کجا به مسلمانان وعده پیروزى در این جنگ داده بود دو احتمال است:
نخست این که: منظور وعده هاى عمومى است که به طور مکرر از خدا به مؤمنان درباره پیروزى بر دشمنان داده شده بود.
دیگر این که: پیامبر خدا که وعده او وعده الهى است👌👌👌 صریحاً قبل از شروع جنگ احد به مسلمانان وعده پیروزى در این میدان داده بود.
قرآن پس از آن مى گوید: و در کار خود به نزاع پرداختید، و بعد از آن که آنچه دوست مى داشتید به شما نشان داد نافرمانى کردید (وَ تَنازَعْتُمْ فِی الأَمْرِ...
آرى، پس از مشاهده آن پیروزى چشم گیر که مورد علاقه شما بود راه عصیان پیش گرفتید، و در حقیقت براى به دست آوردن پیروزى کوشش لازم را به خرج دادید.
اما براى نگاه داشتن آن استقامت نکردید،👌 که همیشه نگهدارى پیروزى ها از به دست آوردن آن مشکل تر است.👌👌👌👏👏
از این جمله که اشاره به وضع تیراندازان شکاف کوه عینین است به خوبى استفاده مى شود: تیراندازانى که در شکاف کوه بودند درباره رها کردن سنگر خود اختلاف کردند و جمع زیادى دست به عصیان و مخالفت زدند.
ضمناً تعبیر به عَصَیْتُمْ به معنى نافرمانى کردید، نشان مى دهد: اکثریت دست به مخالفت زده بودند.
سپس مى افزاید: در این موقع جمعى از شما خواستار دنیا و جمع غنائم بودید در حالى که جمعى دیگر (همچون عبداللّه بن جبیر و چند نفر از تیراندازان) ثابت قدم خواستار آخرت و پاداش هاى الهى بودند (مِنْکُمْ مَنْ یُریدُ...
اینجا بود که ورق برگشت و خداوند پیروزى شما را به شکست تبدیل کرد تا شما را بیازماید، تنبیه کند و پرورش دهد (ثُمَّ صَرَفَکُمْ عَنْهُمْ لِیَبْتَلِیَکُمْ).
ولى سرانجام خداوند همه این نافرمانى ها و گناهان شما را بخشید 😔👌(در حالى که سزاوار مجازات بودید😠); زیرا خداوند نسبت به مؤمنان فضل و بخشش دارد و از اعطاء هرگونه نعمتى فروگذار نمى کند (وَ لَقَدْ عَفا عَنْکُمْ وَ اللّهُ ذُو فَضْل عَلَى الْمُؤْمِنینَ).😌🙏🙏
تفسیر نمونه جلد سوم صفحه ۱۷۱
#نشردهنده_معارف_قرآنی_باشیم
14.69M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
توضیح استاد دانشگاه در خصوص اقدامات اقتصادی دولت
پایگاه مقاومت شهیدان پناهی
بسم الله الرحمن الرحیم خطبه ۱۹- به اشعث بن قیس سوابق تاریخی نکوهیده اشعث بن قیس چه کسی تو را آگاه
بسم الله الرحمن الرحیم
خطبه ۲۰- در منع از غفلت
علل پنهان بودن اسرار پس از مرگ
آنچه را که مردگان دیدند اگر شما می دیدید، ناشکیبا بودید، و می ترسیدید، و می شنیدید و فرمان می بردید، ولی آنچه آنها مشاهده کردند بر شما پوشیده است، و نزدیک است که پرده ها فرو افتد.
گر چه حقیقت را به شما نیز نشان دادند، اگر بدرستی بنگرید، و ندای حق را به شما شنواندند. اگر به خوبی بشنوید، و به راه راست هدایتتان کردند. اگر هدایت بپذیرید، راست می گویم، مطالب عبرت آموز اندرزدهنده را آشکارا دیدید،
و از حرام الهی نهی شدید، و پس از فرشتگان آسمانی، هیچ کس جز انسان، فرمان خداوند را ابلاغ نمی کند.
نهج البلاغه امیر بیان
#نشردهنده_معارف_نهج_البلاغه_باشیم
پایگاه مقاومت شهیدان پناهی
بسم الله الرحمن الرحیم ادامه تفسیر آیه ۱۵۲ سوره آل عمران درباره این که خداوند در کجا به مسلمانان
بسم الله الرحمن الرحیم
إِذْ تُصْعِدُونَ وَلَا تَلْوُونَ عَلَىٰ أَحَدٍ وَالرَّسُولُ يَدْعُوكُمْ فِي أُخْرَاكُمْ فَأَثَابَكُمْ غَمًّا بِغَمٍّ لِّكَيْلَا تَحْزَنُوا عَلَىٰ مَا فَاتَكُمْ وَلَا مَا أَصَابَكُمْ ۗ وَاللَّهُ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ
(به خاطر بیاورید) هنگامى را که از کوه بالا مى رفتید. و (یا در بیابان پراکنده مى شدید. و از وحشت،) به هیچ کس (از عقب
ماندگان) نگاه نمى کردید.
در حالى که پیامبر از پشت سر، شما را صدا مى زد. سپس اندوهها را یکى پس از دیگرى به شما جزا داد.
این بخاطر آن بود که دیگر نه براى از دست رفتن چیزى (مانند غنایم جنگى) غمگین شوید، و نه بخاطر مصیبتهایى که بر شما وارد مى گردد. و خداوند از آنچه انجام مى دهید، آگاه است.
(آل عمران/153)
در آیه بعد، خداوند صحنه پایان احد را به مسلمانان یادآورى مى کند و مى فرماید: به خاطر بیاورید🤔هنگامى را که از کوه بالا مى رفتید و به عقب ماندگان هیچ نگاه نمى کردید و پیامبر از پشت سر شما را صدا مى زد (إِذْ تُصْعِدُونَ وَ لا تَلْوُونَ ...
آرى، به یاد آورید آن زمان که به هر طرف پراکنده مى شدید و فرار مى کردید و هیچ نگاه به عقب سر نمى کردید که سایر برادران شما در چه حالند، در حالى که پیامبر از پشت شما را صدا مى زد. 😠😞
پیامبر(صلى الله علیه وآله) فریاد مى زد که: بندگان خدا به سوى من بازگردید به سوى من بازگردید من رسول خدایم (اِلِىَّ عِبادَ اللّهِ اِلَىَّ عِبادَ اللّهِ فَاِنِّى رَسُولُ اللّهِ).
ولى هیچ یک از شما به سخنان او توجه نداشتید.😞😞
در این هنگام غم و اندوه یکى پس از دیگرى به سوى شما رو آورد (فَأَثابَکُمْ غَمّاً بِغَمّ).
اندوه به خاطر شکست، به خاطر از دست دادن جمعى از افسران و سربازان شجاع، به خاطر مجروحان و به خاطر شایعه شهادت پیامبر و واقعیت جراحات او، اینها همه نتیجه آن مخالفت ها بود.👌👌👌🤔
هجوم سیل غم و اندوه به سوى شما براى این بود که دیگر به خاطر از دست رفتن غنائم جنگى غمگین نشوید و از جراحاتى که در میدان جنگ در راه پیروزى به شما مى رسد نگران نباشید (لِکَیْلا تَحْزَنُوا عَلى ما فاتَکُمْ وَ لا ما أَصابَکُمْ).
و خدا از اعمال شما آگاه است (وَ اللّهُ خَبیرٌ بِما تَعْمَلُونَ).
و به خوبى وضع اطاعت کنندگان و مجاهدان واقعى و هم چنین فراریان را مى داند.
بنابراین، هیچ یک از شما نباید خود را فریب دهد و چیزى بر خلاف آنچه در میدان احد واقع شده، ادعا کند اگر به راستى جزء دسته اول هستید خدا را شکر گوئید و در غیر این صورت از گناهان خود توبه کنید.
تفسیر نمونه جلد سوم صفحه ۱۷۲
#نشردهنده_معارف_قرآنی_باشیم
پایگاه مقاومت شهیدان پناهی
بسم الله الرحمن الرحیم خطبه ۲۰- در منع از غفلت علل پنهان بودن اسرار پس از مرگ آنچه را که مردگان
بسم الله الرحمن الرحیم
خطبه ۲۱- در توجه به قیامت
راه رستگاری قیامت پیش روی شما و مرگ در پشت سر، شما را می راند،
سبکبار شوید تا برسید،
همانا آنان که رفتند در انتظار رسیدن شمایند.
(این سخن امام (ع) پس از سخن خدا و پیامبر (ص) با هر سخنی سنجیده شود بر آن برتری دارد و از آن پیشی می گیرد و از جمله (سبکبار شوید تا برسید) کلامی کوتاهتر و پر معنی تر از آن شنیده نشده چه کلمه ژرف و بلندی؟ چه جمله پر معنی و حکمت آمیزی است؟ که تشنگی را با آب حکمت می زداید ما عظمت و شرافت این جمله را در کتاب خود به نام (الخصائص) بیان کرده ایم)
نهج البلاغه امیر سخنوران
#نشردهنده_معارف_نهج_البلاغه_باشیم
همین بود؟ اینکه ترس نداشت!
هر زمان پای حرفمان ایستادیم پس از مدتی یکییکی نتیجههای خوب و چشمگیرش را هم دیدهایم. مثلاً اگر در درسی فکر کردیم متوجه نمیشویم و یادگرفتن آن کار ما نیست، ضربهاش را خوردیم. ولی گاهی بیخیال نشدیم، شاید روزهای اول سخت بود و به نظرمان غیرممکن میآمد اما به خودمان امید دادیم، برنامهریزی کرده و از دیگرانی که دوستمان داشتند کمک گرفتیم، با کوچکترین پیشرفتها دلگرم شده و زیر لب خدا را شکر کردیم، آنوقت دیگر سروکله موفقیت هم پیدا شد و مزۀ شیرین مقاومت کردن زیر زبانمان رفت.شاید وقتی پشت سرمان را نگاه کردیم گفتیم: همین بود؟ اینکه ترس نداشت!
http://nojavan.khamenei.ir/showContent?ctyu=14757
پایگاه مقاومت شهیدان پناهی
بسم الله الرحمن الرحیم إِذْ تُصْعِدُونَ وَلَا تَلْوُونَ عَلَىٰ أَحَدٍ وَالرَّسُولُ يَدْعُوكُمْ فِي
بسم الله الرحمن الرحیم
ثُمَّ أَنزَلَ عَلَيْكُم مِّن بَعْدِ الْغَمِّ أَمَنَةً نُّعَاسًا يَغْشَىٰ طَائِفَةً مِّنكُمْ ۖ وَطَائِفَةٌ قَدْ أَهَمَّتْهُمْ أَنفُسُهُمْ يَظُنُّونَ بِاللَّهِ غَيْرَ الْحَقِّ ظَنَّ الْجَاهِلِيَّةِ ۖ يَقُولُونَ هَل لَّنَا مِنَ الْأَمْرِ مِن شَيْءٍ ۗ قُلْ إِنَّ الْأَمْرَ كُلَّهُ لِلَّهِ ۗ يُخْفُونَ فِي أَنفُسِهِم مَّا لَا يُبْدُونَ لَكَ ۖ يَقُولُونَ لَوْ كَانَ لَنَا مِنَ الْأَمْرِ شَيْءٌ مَّا قُتِلْنَا هَاهُنَا ۗ قُل لَّوْ كُنتُمْ فِي بُيُوتِكُمْ لَبَرَزَ الَّذِينَ كُتِبَ عَلَيْهِمُ الْقَتْلُ إِلَىٰ مَضَاجِعِهِمْ ۖ وَلِيَبْتَلِيَ اللَّهُ مَا فِي صُدُورِكُمْ وَلِيُمَحِّصَ مَا فِي قُلُوبِكُمْ ۗ وَاللَّهُ عَلِيمٌ بِذَاتِ الصُّدُورِ
سپس به دنبال این غم و اندوه، آرامشى بر شما فرستاد. این آرامش، به صورت خواب سبکى بود که (در شب بعد از حادثه اُحُد،) گروهى از شما را فرا گرفت.
امّا گروه دیگرى در فکر جان خویش بودند. (و خواب به چشمانشان نرفت.) آنها گمانهاى نادرستى
ـ همچون گمانهاى دوران جاهلیّت ـ درباره خدا داشتند. و مى گفتند: «آیا سهمى از پیروزى نصیب ما مى شود؟!»
بگو: «همه کارها (و پیروزیها) به دست خداست.»
آنها در دل خود، چیزى را پنهان مى دارند که براى تو آشکار نمى سازند. مى گویند:
«اگر ما سهمى از پیروزى داشتیم، در این جا کشته نمى شدیم.» بگو: «اگر در خانه هاى خود نیز، بودید، آنهایى که کشته شدن بر آنها مقرّر شده بود، قطعاً به سوى قتلگاه هاى خود، بیرون مى آمدند (و کشته مى شدند).
و اینها براى این است که خداوند، آنچه در سینه هایتان پنهان دارید، بیازماید.و آنچه را در دلهاى شما (از ایمان) است، خالص گرداند. و خداوند از آنچه در درون سینه هاست، آگاه
است.»
(آل عمران/154)
شب بعد از جنگ احد ، شب دردناک و پر اضطرابى بود مسلمانان پیش بینى مى کردند سربازان فاتح قریش بار دیگر به مدینه بازگردند و آخرین مقاومت مسلمانان را در هم بشکنند و شاید جسته گریخته خبر تصمیم بت پرستان به بازگشت، نیز به آنها رسیده بود و مسلماً اگر باز مى گشتند خطرناک ترین مرحله جنگ رخ مى داد.
در این میان، مجاهدان راستین 👌👌و توبه کنندگانى که از فرار از میدان احد پشیمان😞 شده بودند و به لطف پروردگار اعتماد داشتند و به وعده هاى پیغمبر(صلى الله علیه وآله)نسبت به آینده دلگرم و مطمئن بودند در میان این اضطراب و وحشت عمومى خواب آسوده و آرام بخشى داشتند در حالى که لباس جنگ در تن آنها بود و سلاح در کنار آنها.
اما منافقان و افراد ضعیف الایمان و ترسو در میان انبوهى از افکار ناراحت کننده تمام شب را بیدار ماندند و بدون این که بخواهند، براى مؤمنان حقیقى پاسدارى کردند، آخرین آیه مورد بحث، ماجراى آن شب را تشریح مى کند و مى فرماید: سپس بعد از آن همه غم و اندوه روز احد، آرامش را بر شما نازل کرد 👌👌👌 (ثُمَّ أَنْزَلَ عَلَیْکُمْ مِنْ بَعْدِ الْغَمِّ أَمَنَةً)
ادامه دارد...
تفسیر نمونه جلد سوم صفحه ۱۷۳
#نشردهنده_معارف_قرآنی_باشیم
بسم الله الرحمن الرحیم
ادامه تفسیر آیه ۱۵۴ سوره آل عمران
و مى افزاید: این آرامش همان خواب سبکى بود که جمعى از شما را فرا گرفت، اما جمع دیگرى بودند که تنها به فکر جان خود بودند و به چیزى جز نجات خویش نمى اندیشیدند و به همین جهت آرامش را به کلى از دست داده بودند (نُعاساً یَغْشى طائِفَةً مِنْکُمْ وَ طائِفَةٌ قَدْ أَهَمَّتْهُمْ أَنْفُسُهُمْ).
این یکى از آثار مهم ایمان است 👌👌که مؤمن حتى در زندگى این جهان آرامش لذت بخشى دارد که افراد بى ایمان یا منافق و یا ضعیف الایمان، هیچ گاه طعم آن را نمى چشند.👏
پس از آن قرآن مجید به تشریح گفتگوها و افکار منافقان و افراد سست ایمان که در آن شب بیدار ماندند پرداخته، مى گوید: آنها درباره خدا گمان هاى نادرست همانند گمان هاى دوران جاهلیت و قبل از اسلام داشتند و در افکار خود احتمال دروغ بودن وعده هاى پیامبر را مى دادند (یَظُنُّونَ بِاللّهِ غَیْرَ الْحَقِّ ظَنَّ الْجاهِلِیَّةِ).
و به یکدیگر و یا به خویشتن مى گفتند: آیا ممکن است با این وضع دلخراشى که مى بینیم چیزى از پیروزى نصیب ما بشود ؟ (یَقُولُونَ هَلْ لَنا مِنَ الأَمْرِ مِنْ شَیْء).
یعنى بسیار بعید و یا غیر ممکن است.
قرآن در جواب آنها مى گوید: بگو: آرى پیروزى به دست خدا است (قُلْ إِنَّ الأَمْرَ کُلَّهُ لِلّهِ).
و اگر او بخواهد و شما را شایسته ببیند👌👌 نصیب شما خواهد کرد.
آنها حاضر نبودند همه آنچه را در دل داشتند اظهار کنند زیرا مى ترسیدند در صف کافران قرار گیرند (یُخْفُونَ فی أَنْفُسِهِمْ ما لا یُبْدُونَ لَکَ).
گویا آنها چنین مى پنداشتند: شکست احد نشانه نادرست بودن آئین اسلام است و لذا مى گفتند: اگر ما بر حق بودیم و سهمى از پیروزى داشتیم در اینجا این همه کشته نمى دادیم (یَقُولُونَ لَوْ کانَ لَنا مِنَ الأَمْرِ شَیْءٌ ما قُتِلْنا هاهُنا).
ادامه دارد...
تفسیر نمونه جلد سوم صفحه ۱۷۴
#نشردهنده_معارف_قرآنی_باشیم
پایگاه مقاومت شهیدان پناهی
بسم الله الرحمن الرحیم خطبه ۲۱- در توجه به قیامت راه رستگاری قیامت پیش روی شما و مرگ در پشت سر، شم
بسم الله الرحمن الرحیم
خطبه ۲۲- در نکوهش بیعت شکنان
امام (ع) و شناساندن ناکثین (اصحاب جمل)
آگاه باشید، که همانا شیطان حزب و یارانش را بسیج کرده، و سپاه خود را از هر سو فراهم آورده است، تا بار دیگر ستم را به جای خود نشاند، و باطل به جایگاه خویش پایدار شود.
سوگند به خدا ناکثین هیچ گناهی👌👌 از من سراغ ندارند، و انصاف را بین من و خودشان رعایت نکردند، آنها حقی را می طلبند که خود ترک کردند، و انتقام خونی را می خواهند که خود ریختند، اگر شریک آنها بودم، پس آنها نیز در این خونریزی سهم دارند، و اگر تنها خودشان خون عثمان را ریختند پس کیفر مخصوص آنهاست، مهمترین دلیل آنها به زیان خودشان است، می خواهند از پستان مادری شیر بدوشند که خشکیده، بدعتی را زنده می کنند که مدتهاست مرده، وه چه دعوت کننده ای!؟ و چه اجابت کنندگانی؟! همانا من به کتاب خدا و فرمانش درباره ناکثین خشنودم.
اما اگر از آن سر باز زدند با شمشیر تیز پاسخ آنها را خواهم داد، که برای درمان باطل و یاری دادن حق کافی است.
شگفتا! از من خواستند به میدان نبرد آیم و برابر نیزه های آنان قرار گیرم و ضربتهای شمشیر آنها را تحمل کنم، گریه کنندگان بر آنها بگریند، تاکنون کسی مرا از جنگ نترسانده، و از ضربت شمشیر نهراسانده است، من به پروردگار خویش یقین داشته و در دین خود شک و تردیدی ندارم.
نهج البلاغه امیر پهلوانان
#نشردهنده_معارف_نهج_البلاغه_باشیم
پایگاه مقاومت شهیدان پناهی
بسم الله الرحمن الرحیم ادامه تفسیر آیه ۱۵۴ سوره آل عمران و مى افزاید: این آرامش همان خواب سبکى بو
بسم الله الرحمن الرحیم
ادامه تفسیر آیه ۱۵۴ سوره آل عمران
خداوند در پاسخ آنها به دو مطلب اشاره مى کند:
نخست این که: تصور نکنید کسى با فرار از میدان جنگ و از حوادث سختى که باید به استقبال آن بشتابد مى تواند از مرگ فرار کند، لذا مى فرماید: بگو: اگر در خانه هاى خود هم بودید آنهائى که کشته شدن بر آنها مقرر شده، قطعاً به سوى آرامگاه هاى خود بیرون مى آمدند👌👌 (قُلْ لَوْ کُنْتُمْ فی بُیُوتِکُمْ لَبَرَزَ الَّذینَ کُتِبَ عَلَیْهِمُ الْقَتْلُ إِلى مَضاجِعِهِمْ).
چنین نیست که اگر افراد در میدان جنگ شرکت نکنند باقى بمانند، خیر، بسته به این است که اجل آنها رسیده باشد یا خیر.
اصولاً ملتى که بر اثر سستى اکثریتش،🥱 محکوم به شکست است👌 بالاخره طعم مرگ را خواهد چشید چه بهتر که آن را در میدان جهاد و در زیر ضربات شمشیر دشمن در حال مبارزه افتخار آمیز ببیند، نه این که در خانه اش بر سر او بریزند و او را با ذلت در میان بستر از بین ببرند.
دیگر این که باید این حوادث پیش بیاید و هر کس آنچه در دل دارد آشکار کند و صفوف مشخص گردد.👌👌👌
به علاوه افراد تدریجاً پرورش یابند و نیات آنها خالص و ایمان آنها محکم و قلوب آنها پاک شود، لذا مى فرماید: اینها براى این است که خداوند آنچه در سینه ها دارید بیازماید و آنچه را در دل هاى شما است خالص گرداند 👌👏 (وَ لِیَبْتَلِیَ اللّهُ ما فی صُدُورِکُمْ وَ لِیُمَحِّصَ ما فی قُلُوبِکُمْ).
و در پایان آیه مى گوید: خداوند اسرار درون سینه ها را مى داند (وَ اللّهُ عَلیمٌ بِذاتِ الصُّدُورِ).
و به همین دلیل، تنها به اعمال مردم نگاه نمى کند بلکه مى خواهد قلوب💛 آنها را نیز بیازماید و از هر گونه آلودگى به شرک و نفاق و شک و تردید پاک سازد.👏👏👏
تفسیر نمونه جلد سوم صفحه ۱۷۵
#نشردهنده_معارف_قرآنی_باشیم
پایگاه مقاومت شهیدان پناهی
بسم الله الرحمن الرحیم خطبه ۲۲- در نکوهش بیعت شکنان امام (ع) و شناساندن ناکثین (اصحاب جمل) آگاه
بسم الله الرحمن الرحیم
خطبه ۲۳- در باب بینوایان
تناسب نعمتها با استعدادهای گوناگون
(پس از ستایش پروردگار،) بدانید که تقدیرهای الهی چون قطرات باران از آسمان به سوی انسانها فرود می آید، و بهره هر کسی، کم یا زیاد به او می رسد، پس اگر یکی از شما برای برادر خود، برتری در مال و همسر و نیروی بدنی مشاهده کند، مبادا فریب خورد و حسادت کند، زیرا مسلمان (تا زمانی که دست به عمل پستی نزده که از آشکار شدنش شرمنده باشد و مورد سرزنش مردم پست قرار گیرد) به مسابقه دهنده ای می ماند که دوست دارد در همان آغاز مسابقه پیروز گردد تا سودی به دست آورد و ضرری متوجه او نگردد.
همچنین مسلمانی که از خیانت پاک است انتظار دارد یکی از دو خوبی نصیب او گردد، یا دعوت حق را لبیک گفته عمر او پایان پذیرد. (که آنچه در نزد خداست برای او بهتر است)
و یا خداوند روزی فراوان به او دهد و صاحب همسر و فرزند و ثروت گردد، و همچنان دین و شخصیت خود را نگاهدارد.
همانا ثروت و فرزندان، محصول دنیا و فانی شدنی، و عمل صالح زراعت آخرت است، گرچه گاهی خداوند. هر دوی آن را به ملتهایی خواهد بخشید.
از خدا در آنچه اعلام خطر کرده است برحذر باشید، از خدا آنگونه بترسید که نیازی به عذرخواهی نداشته باشید، عمل نیک انجام دهید بدون آنکه به ریا و خودنمایی مبتلا شوید، زیرا هر کس، کاری برای غیر خدا انجام دهد، خدا او را به همان غیر واگذارد. از خدا، درجات شهیدان، و زندگی سعادتمندان، و همنشینی با پیامبران را درخواست می کنیم.
ادامه دارد...
نهج البلاغه امیرمؤمنان
#نشردهنده_معارف_نهج_البلاغه_باشیم
پایگاه مقاومت شهیدان پناهی
بسم الله الرحمن الرحیم ادامه تفسیر آیه ۱۵۴ سوره آل عمران خداوند در پاسخ آنها به دو مطلب اشاره مى
بسم الله الرحمن الرحیم
إِنَّ الَّذِينَ تَوَلَّوْا مِنكُمْ يَوْمَ الْتَقَى الْجَمْعَانِ إِنَّمَا اسْتَزَلَّهُمُ الشَّيْطَانُ بِبَعْضِ مَا كَسَبُوا ۖ وَلَقَدْ عَفَا اللَّهُ عَنْهُمْ ۗ إِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ حَلِيمٌ
کسانى از شما که در روز رو به رو شدن دو جمعیّت با یکدیگر (در جنگ اُحُد)، فرار کردند، شیطان آنها را بر اثر بعضى از گناهانى که مرتکب شده بودند،
به لغزش انداخت.
ولى خداوند آنها را بخشید. زیرا خداوند، آمرزنده و داراى حلم است.
(آل عمران/155)
گناه سرچشمه گناه دیگر است
این آیه، باز ناظر به حوادث جنگ احد است و حقیقت دیگرى را براى مسلمانان بازگو مى کند و آن این که:
لغزش هائى که بر اثر وسوسه هاى شیطانى به انسان دست مى دهد و او را به گناهانى مى کشاند، نتیجه زمینه هاى نا مناسب روحى است که بر اثر گناهان پیشین در انسان فراهم شده و راه را براى گناهان دیگر هموار ساخته است و گرنه وسوسه هاى شیطانى در دل هاى پاک که آثار گناهان سابق در آن نیست اثرى نمى گذارد، لذا مى فرماید:
کسانى که در روز رو به رو شدن دو جمعیت با یکدیگر فرار کردند شیطان آنها را بر اثر بعضى از گناهانى که مرتکب شده بودند به لغزش انداخت، خداوند آنها را بخشید، خداوند آمرزنده و حلیم است (إِنَّ الَّذینَ ...
آرى، قرآن مى گوید: آنهائى که در میدان احد فرار کردند شیطان آنان را به سبب پاره اى از اعمالشان به لغزش انداخت، اما خدا آنها را بخشید.
و به این ترتیب، به آنها مى آموزد که براى کسب پیروزى در آینده باید بکوشند نخست خود را تربیت کنند و دل را از گناه بشویند.
ممکن است منظور از گناهى که سابقاً مرتکب شده اند، همان گناه دنیاپرستى، جمع آورى غنائم و مخالفت فرمان پیامبر(صلى الله علیه وآله) در بحبوحه جنگ بوده باشد.
یا گناهان دیگرى که قبل از حادثه احد مرتکب شده بودند و نیروى ایمان را در آنها تضعیف کرده بود.
مفسر بزرگ مرحوم طبرسى در ذیل این آیه، از ابوالقاسم بلخى نقل مى کند که در روز احد همه مهاجرین و انصار جز ۱۳ نفر (که با پیامبر ۱۴ نفر مى شدند) فرار کردند، از این ۱۳ نفر ۸ نفر از انصار و ۵ نفر از مهاجرین بودند که در شخص این افراد اختلاف شده به جز على(علیه السلام) و طلحه که همه بالاتفاق گفته اند، آنها فرار نکردند.
تفسیر نمونه جلد سوم صفحه ۱۷۷
#نشردهنده_معارف_قرآنی_باشیم
پایگاه مقاومت شهیدان پناهی
بسم الله الرحمن الرحیم خطبه ۲۳- در باب بینوایان تناسب نعمتها با استعدادهای گوناگون (پس از ستایش
بسم الله الرحمن الرحیم
ادامه خطبه ۲۳
ضرورت تعاون با خویشاوندان
ای مردم، انسان هر مقدار که ثروتمند باشد، باز از خویشاوندان خود بی نیاز نیست که از او با زبان و دست دفاع کنند،
خویشاوندان انسان، بزرگترین گروهی هستند که از او حمایت می کنند، و اضطراب و ناراحتی او را می زدایند، و در هنگام مصیبتها نسبت به او، پرعاطفه ترین مردم می باشند،
نام نیکی که خدا از شخصی در میان مردم رواج دهد بهتر از میراثی است که دیگری بردارد.
(قسمت دیگری از همین خطبه): آگاه باشید، مبادا از بستگان تهیدست خود رو برگردانید، و از آنان چیزی را دریغ دارید، که نگاه داشتن مال دنیا زیادی نیاورد و از بین رفتنش کمبودی ایجاد نکند،
آن کس که دست دهنده خود را از بستگانش بازدارد، تنها یک دست را از آنها گرفته اما دستهای فراوانی را از خویش دور کرده است،
و کسی که پر و بال محبت را بگستراند، دوستی خویشاوندانش تداوم خواهد داشت.
نهج البلاغه
#نشردهنده_معارف_نهج_البلاغه_باشیم
پایگاه مقاومت شهیدان پناهی
بسم الله الرحمن الرحیم إِنَّ الَّذِينَ تَوَلَّوْا مِنكُمْ يَوْمَ الْتَقَى الْجَمْعَانِ إِنَّمَا اسْ
بسم الله الرحمن الرحیم
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَكُونُوا كَالَّذِينَ كَفَرُوا وَقَالُوا لِإِخْوَانِهِمْ إِذَا ضَرَبُوا فِي الْأَرْضِ أَوْ كَانُوا غُزًّى لَّوْ كَانُوا عِندَنَا مَا مَاتُوا وَمَا قُتِلُوا لِيَجْعَلَ اللَّهُ ذَٰلِكَ حَسْرَةً فِي قُلُوبِهِمْ ۗ وَاللَّهُ يُحْيِي وَيُمِيتُ ۗ وَاللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ بَصِيرٌ
اى کسانى که ایمان آورده اید! همانند کافران نباشید که چون برادرانشان به مسافرتى مى روند (و مى میرند) یا در جنگ شرکت مى کنند (و کشته مى شوند)، مى گویند: «اگر آنها نزد ما بودند، نمى مردند
و کشته نمى شدند!» (شما از این گونه سخنان نگویید،) تا خدا این حسرت را بر دل آنها بگذارد. خداوند، زنده مى کند و مى میراند. (و زندگى و مرگ، به دست اوست.) و خدا به آنچه انجام مى دهید، بیناست.
(آل عمران/156)
تفسیر:
بهره بردارى منافقان
حادثه احد از دو نظر براى مسلمانان فوق العاده اهمیت داشت:
نخست این که: آئینه تمام نمائى بود که مى توانست چهره واقعى مسلمانان آن زمان را منعکس سازد، و آنها را وادار👌👌 به اصلاح وضع خود و بر طرف ساختن نقاط ضعف بنماید و به همین جهت قرآن به طور فوق العاده روى آن تکیه کرده، و در آیات بسیارى که در گذشته خواندیم و در آینده نیز خواهیم خواند، از آن استفاده تربیتى مى کند.
از سوى دیگر، این حادثه زمینه را براى سمپاشى دشمنان و منافقان آماده ساخت و به همین دلیل، آیات زیادى براى خنثى کردن این سمپاشى ها نازل گردید که آیات فوق از آنها است.
این آیات به منظور در هم کوبیدن فعالیت هاى تخریبى منافقان😈 و هشدار به مسلمانان، نخست خطاب به افراد با ایمان مى فرماید: اى کسانى که ایمان آورده اید! شما همانند کسانى که کافر شده اند نباشید که چون برادرانشان به مسافرتى مى روند و یا در صف مجاهدان قرار مى گیرند و کشته مى شوند مى گویند: افسوس اگر نزد ما بودند نمى مردند و کشته نمى شدند (یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا...
گرچه آنها این سخنان را در لباس دلسوزى ایراد مى کنند، اما نظرى جز مسموم ساختن روحیه😒 شما ندارند و نباید شما تحت تأثیر این سخنان مسموم قرار گیرید و چنین جمله هائى بر زبان آرید.
اگر شما مؤمنان تحت تأثیر سخنان گمراه کننده آنان قرار گیرید، و همان حرف ها را تکرار کنید، طبعاً روحیه شما ضعیف گشته و از رفتن به میدان جهاد و سفر در راه خدا خوددارى خواهید کرد، و آنها به هدف خود نائل مى شوند، ولى شما این کار را نکنید و با روحیه قوى به میدان جهاد بروید، تا این حسرت بر دل منافقان براى همیشه بماند (لِیَجْعَلَ اللّهُ ذلِکَ حَسْرَةً فی قُلُوبِهِمْ).
سپس قرآن به سمپاشى آنها سه پاسخ منطقى مى دهد:
نخست این که: مرگ و حیات در هر حال به دست خدا است، مى فرماید: خداوند زنده مى کند و مى میراند، و نسبت به آنچه انجام مى دهید بینا است (وَ اللّهُ یُحْیی وَ یُمیتُ ...
مسافرت و یا حضور در میدان جنگ نمى تواند مسیر قطعى آن را تغییر دهد و خدا از همه اعمال بندگان با خبر است.
ادامه دارد...
تفسیر نمونه جلد سوم صفحه ۱۸۰
#نشردهنده_معارف_قرآنی_باشیم
پایگاه مقاومت شهیدان پناهی
بسم الله الرحمن الرحیم يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَكُونُوا كَالَّذِينَ كَفَرُوا وَقَالُوا
بسم الله الرحمن الرحیم
وَلَئِن قُتِلْتُمْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ أَوْ مُتُّمْ لَمَغْفِرَةٌ مِّنَ اللَّهِ وَرَحْمَةٌ خَيْرٌ مِّمَّا يَجْمَعُونَ
و اگر در راه خدا کشته شوید یا بمیرید، (زیان نکرده اید. زیرا) آمرزش و رحمت خدا، از آنچه (آنها درطول عمر
خود،) جمع آورى مى کنند، بهتر است.
(آل عمران/157)
دیگر این که: تازه اگر در راه خدا کشته شوید یا بمیرید (و به گمان منافقان مرگ زودرس دامن شما را بگیرد چیزى از دست نداده اید) آمرزش و رحمت پروردگار از تمام اموالى که شما یا منافقان با ادامه حیات براى خود جمع آورى مى کنند بالاتر است (وَ لَئِنْ قُتِلْتُمْ فی سَبیلِ اللّهِ أَوْ مُتُّمْ لَمَغْفِرَةٌ مِنَ اللّهِ وَ رَحْمَةٌ خَیْرٌ مِمّا یَجْمَعُونَ).
اصولاً نباید این دو را با هم مقایسه کرد ولى در برابر افکار پستى که چند روز زندگى و ثروت اندوزى را بر افتخار جهاد و شهادت مقدم مى داشتند راهى جز این نیست که گفته شود:
آنچه را شما از طریق شهادت یا مردن در راه خدا به دست مى آورید بهتر است از آنچه کافران از راه زندگى نکبت بار و آمیخته با شهوات و دنیاپرستى خویش جمع آورى مى کنند.
تفسیر نمونه جلد سوم صفحه ۱۸۱
#نشردهنده_معارف_قرآنی_باشیم