حق تردید در درستی عالمان
از آنجا كه تودهها معمولاً قابل اغفالند در همين دنياي پيشرفتة امروز كه مي گوييم دنياي پيشرفته، پيشرفتة داراي فرهنگ وسيع، باز هم تودهها قابل اغفالند. يك مشت (تعدادي) دگم در اسلام معين شده كه تا آنجا كه ميسر است ، نَه صددرصد ، از اين اغفال جلوگيري شود. يكي از آن ها اين است : به تودهها گفته مي شود شما يك مشت عقل و چشم و گوش منفصل داريد به نام طبقه آگاهتر، علما ، اگر چيزهايي را خودتان نميتوانيد مستقيماً درك كنيد، آنها به جاي شما بايد بروند، بفهمند، درك كنند و به شما بگويند. اما آمده روي اين علما و طبقه آگاهتري كه ميتواند چشم و گوش و فكر و عقل منفصل توده باشد ، آنقدر متّه به خشخاش گذاشته است كه كدام طبقه؟ هر كس تيتر پروفسوريش با چند تا دكتر پروفسور ، دكتر ، دكتر ، دكتر كي ... يا اين كه هر كس حضرت آيت الله العظمي يا معظم يا چند تا لقب ديگر دنبالش مي آيد؟ نه، اين ها نيست. در اسلام باز روي اينجا قيد شده است. ... عالمي كه علم را وسيله كسب روزي و مال يا كسب جاه و مقام قرار ندهد ... وقتي با عالمي معاشرت و زندگي مي كنيم، ديديم علمش وسيله زندگي او يا وسيلة جاه اوست ، آنجاست كه حق داريم نسبت به امانت و درستي او ترديد كنيم.
شهیدبهشتی، اتحاديه انجمن هاي اسلامي دانشجويان در اروپا صص137-138
#شهیدبهشتی
ما راست قامتان جاودانه تاریخ خواهیم ماند
۱۰ اردیبهشت ۱۳۵۹
سخنرانی در مسجد ابوالفضل (خیابان ستارخان)
انقلاب با چهره ها و دلهای افسرده تضمین شدنی نیست. انقلاب با دلهای پرشور و چهره های شاداب تضمین می شود (تکبیر حضار) ... هیچکس مرا در این دوره نشیب و فراز انقلاب در سخت ترین مواقع، نتوانسته است با قیافه افسرده ببیند. چرا افسرده باشیم؟ ما که به دنبال إحدی الحُسنَیَینیم (یا شهادت یا پیروزی) دیگر چرا افسردگی؟ افسرده نباشید چهره ها شاداب باشد نشاط داشته باشید آن وقت شعارتان همین است که آمریکا و مزدورانش هیچ غلطی نمی توانند بکنند. (تکبیر حضار)
ما در زیر بار سختیها و مشکلات و دشواریها قد خم نمی کنیم. ما #راست_قامتان_جاودانه_تاریخ_خواهیم_ماند. تنها موقعی سرپا نیستیم که یا کشته شویم و یا زخم بخوریم و بر خاک بیفتیم و الّا هیچ قدرتی نمی تواند پشت ما را خم بکند (تکبیر حضار)
منبع: جاودانه تاریخ؛ گفتارها 3؛ (1390) صص32-33
@shahiddoctorbeheshti
نعمتی با عنوان امام و ولایت فقیه
انقلاب به ما نشان داد كه مسألۀ #امامت و مسألۀ #ولايت چقدر مهم است. نشان داد وقتي جامعه يك #محور_قابلاطمينان پيدا ميكند، يك امام پيدا ميكند و در پي آن حركت ميكند، چه سعادتي دارد. نعمت امام چه نعمت بزرگي است و جامعه بايد هميشه در راهي برود كه امام ها در آن ساخته شوند. همۀ شما ياد گرفتيد كه يك نقطۀ مركزي براي سعادت جامعه وجود دارد و آن امامت و امام است. و اين نقطۀ مركزي، هميشه بايد پرتوانترين و پاكترين و صادقترين و اصيلترين و خداپرستترين و باتقواترين نقطه باشد. اين ها را همه در طي انقلاب ياد گرفتيم.
منبع: #حزب_جمهوری_اسلامی(سخنرانی تشکل، پاسدار مکتب) (1390)، ص219
@shahiddoctorbeheshti
photo1752634631.jpg
64.4K
به مناسبت آغاز امامت امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف )
منبع : کتاب حزب جمهوری اسلامی گفتار ها ، گفتگو ها ، نوشتار ها صفحه ۲۲۵
#امامت
#امام_زمان_عجل_الله_فرجه_الشریف
#ظهور
#انتظار
#مهدویت
#شهیدبهشتی
@shahiddoctorbeheshti
چرا تقليد مي كنيم؟
#تقليد، يعني #پذيرفتن رأي و فتواي مجتهد و عمل به آن.
مي دانيم كه #اسلام اصولا طرفدار #آزادگي و #آزادانديشي است و با تسليم بيدليل در برابر نظر اين و آن، روية نياكان، سنتهاي عرفي، قدرتها و متنفذان جامعه به شدت مبارزه مي كند.
ريشة اين مخالفت دو چيز است: اول اين كه از كجا معلوم كه اين آرا و سنتها حقيقت داشته باشد و نوعي #گمراهي و #خرافه نباشد . دوم اين كه ممكن است اين آرا و دستورها از روي #سودجويي و براي حفظ #منافع_شخصي يا طبقاتي صادر
شده باشد.
بنابراين پذيرفتن آن، تن دادن به #استثمار و #بردگي است و اسلام هم با خرافهپرستي و با بردگي و تن به ظلم دادن مخالف است.
در برابر، هر جا پذيرش و قبول نظر ديگري تصويب شده، بايد صاحب
آن نظر داراي دو شرط اساسي باشد:
1- #تخصص و آگاهي كافي در زمينة دست يافتن به آن رأي و نظر
2- #پاكي و صداقت و دوري از هوسهاي شخصي
زيرا اطمينان حاصل شود به اين كه اين رأي بر محور #حق و #مصلحت است، نه براساس #خودخواهي و سودجويي يا #سطحينگري و خلافگويي.
اگر اين دو شرط حاصل شود، پيروي از نظر ديگري امري #منطقي است، چون كسي كه خود صاحبنظر نيست ناگزير بايد در يك حادثه راه را بشناسد تا بر طبق آن عمل كند و استفاده از نظر #متخصص_مورد_اعتماد، چارة منحصر به فرد اوست.
#شهیدبهشتی و دیگران؛ شناخت اسلام (چ دوم: 1390)، صص 420-421
#مرجع_تقلید
#مجتهد_جامع_الشرایط
#عالم_ربانی
@shahiddoctorbeheshti
هدایت شده از موسسه اندیشه بهشتی
♦️آینده ما در گرو رفتار الان ماست
اگر می خواهی بدانی فردا چه داری، بنگر امروز چه می کنی. اگر از من می پرسی که به تو بگویم فردا چه داری، پاسخم این است که دقت کن ببین امروز چه کار می کنی. آنچه خودمان همه با هم، ملت و دولت باید انجام بدهیم را انجام دهیم و آن وقت از آن انتظار بازدهی داشته باشیم. اگر تردیدی در برنامه ریزی و انتخاب جهت است، در اینجا قاطعانه عرض می کنم که در برنامه ریزی و انتخاب جهت، نقص مزاحمی دیده نمی شود. ولی اگر مشکل ناشی از این است که کار به اندازه ی کافی انجام نمی گیرد، در اینجا تأكیدم بر این است که تلاش کنیم بی امان کار بکنیم. آن هم کار هماهنگ و به خصوص بی امان، و کسانی را که عامل تخریب و تضعیف و چوب لای چرخ گذاشتن و کند کردن هستند را از سر راهمان برداریم.
📚اقتصاد تعاونی، ص37
﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋
❞موسسه مطالعات اسلامی و علوم انسانی اندیشه بهشتی❝
༺ @AndisheBeheshti ༻
📌 #سخن_بهشتی | از دانش آموزان انسان های قالبی و ابزاری نسازیم...
🔸اى معلم با ايمان آگاه و آزاد! به عنوان يك دوست و همفكر و همراهت خواهش مىكنم، شما را به خدا در اين كلاسها يك مشت انساننماىِ قالبىِ خاك بر سر نسازيد. #انسان_بسازيد ، نه يك مشت انساننماى قالبى ابزارى!.
📚 نقش آزادی در تربیت کودکان. ص۱۵۹
#تحول_آموزشی
#دهه_نودی_ها
#نوجوان
#تربیت
#از_بهشتی_برای_امروز
@shahiddoctorbeheshti
تفاوت مباحثه و مجادله. شهید بهشتی (2).mp3
2.04M
توضیح شنیدنی شهید بهشتی در مورد تفاوت مباحثه با مجادله
#شهیدبهشتی
#مباحثه
#مناظره
#گفتگو
#مجادله
@shahiddoctorbeheshti
تعبد یا تعقل؟
پیروی بی چون و چرا از وحی؟
آن تعبدي كه آن قدر به آن ميتازند و گاهي در زمان ما به عنوان #روشنفكري تلقي ميشود، نميفهمم يعني چه. اين #تعبد نيست در حقيقت. اين تعبد نسبت به فرمان #عقل است. نسبت به فرمان خود من است. من اگر چنين تعبد ميكنم، اگر آنچه را كه پيغمبر ميگويد تا بشنوم، چرا نشنوم؟ چون دارم فرمان خرَد خودم را ميشنوم. اگر به من گفتند يك سرچشمة آگاهي ديگر هست، بايد سراغش بروم. نمي توانم نسبت به آن بيتفاوت باشم. اگر رفتم و او را به حق يافتم و فهميدم سرچشمة آگاهي است، مسلّم است كه از او پيروي مي كنم و اين پيروي را با فرمان چه كسي انجام ميدهم؟ با #چماق، با زور، يا با فرمان عقل؟ پس اين پيروي بي چون و چرا از وحي كه اسمش را ميگذاريم تعبد و با برچسب تعبد آن را تنزّل ميدهيم و قيمتش را پايين ميآوريم، جفاست. بايد گفت پيروي بي چون و چرا از وحي به فرمان عقل؛ به فرمان همان خردي كه ميگويد از فرآوردههاي حس و تجربه و انديشه در شناختن راه زندگي استفاده كن.
#شهیدبهشتی، #پیامبری_از_نگاه_دیگر، ص 130
@shahiddoctorbeheshti
تضاد علم و دین؟
دقت بيشتر در آنچه به عنوان يك حربه تبليغاتي عليه وحي همواره از #تضاد_ميان_علم_و_دين، دين و دانش، عقل و دين، عقل و وحي سخن رفته، نشان مي دهد تضاد ميان علم و دين، ميان عقل و وحي نيست. تضاد ميان جهلِ علم نما و دين يا پندارهاي دين نما و علم است. اگر تضادي هست ميان اينهاست. ميان جهلِ علم نما، شكِ علم نما، وهمِ علم نما با وحي راستين. يا ميان علم راستين و انديشة راستين با پندارِ دين نما. بسياري از چيزهايي كه به نام وحي و به نام دين معرفي مي شود و مي بينيد با مسلّمات علم و انديشة بشر، حتي با بديهيات، منافات دارد، مال وحي و دين نيست. اينها را به نام وحي و به نام دين جا زده اند.
#شهیدبهشتی، #پیامبری_از_نگاه_دیگر، ص 165
@shahiddoctorbeheshti