📝 تحلیلی بر نقش هریک از ائمه در تبیین معارف ظاهری و باطنی دین پس از پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم
🗂 گزیده شرح #اصول_کافی ـ درس 145
🔹 مقدمهای در نوع روایات و شاگردان امیرالمؤمنین علیه السلام و سایر ائمه
🔹 روایاتی که از امیرالمؤمنین علیه الصلات و السلام نقل شده، روایات توحیدی دقیق و عمیق است؛ و در مقابل، روایات فقهی از آن حضرت نقل نشده
🔹 وظیفه و تکلیف امیرالمؤمنین به عنوان خاتم ولایت، بیان حقیقت و باطن شریعت و معارف خاص عقلی و فوق عقلی است که در رسالت پیامبر و قرآن کریم وجود دارد
🔹 ائمه بعد از امیرالمؤمنین هم شارح حیثیت ختم نبوت هستند و هم شارح حیثیت ختم ولایت
🔹 اشارهای به انحراف امت پس از پیامبر و مقایسه آن با انحراف پس از انبیای پیشین
🔹 پس از پیامبر انحراف امت تا جایی پیش رفت که اگر امام حسین صلوات الله و سلامه علیه قیام نکرده بود، میرفت که از اسلام چیزی باقی نماند یا آنچه باقی میماند در حد کتب تحریف شده انبیای پیشین یا کمتر از آن باشد
🔹 یزید منکر وحی و پیامبری است که خود را خلیفه او میداند
🔹 عظمت نهضت امام حسین علیه السلام؛ اصل دین را احیا و بیمه کرد
🔹 کار امام باقر و امام صادق صلوات الله و سلامه علیهما، احیا و تکمیل احیای نبوت است
🔹 کار امام کاظم و امام رضا صلوات الله و سلامه علیهما احیای ولایت امیر المؤمنین است یعنی تبیین، تشریح، تفسیر و تأویل حقیقت توحید؛ به همین خاطر روایاتی که ناظر به روشهای فهم توحید است در گفتههای این دو امام فراوانتر است نسبت به روایات فقهی
🔹 پس از امام رضا صلوات الله و سلامه علیه زمان آمادهسازی برای غیبت است/ زمینهسازی غیبت کبری از زمان امام جواد علیه الصلات و السلام آغاز شده است
🔹 امیر المؤمنین ادق معارف توحیدی را بیان کرده است، به این خاطر که وجه باطنی دین که عبارت است از توحید و ولایت توسط خاتم ولایت تبیین شده است
کانال طهور
@sharabetahour
📝 دعاها خزائن اسرار الهی است
🔹 گفتاری از استاد حسینی شاهرودی
🔹 دعاها خزائن اسرار الهی است که بر همگان هم پوشیده است.
🔹 یعنی دست فقیه و فیلسوف و متکلم و عارف یا به قرآن یا نهایتاً به روایات رسیده، اما در مورد دعا اصلاً کسی در این فکر نیست؛ در حالی که دعا خزائنی از اسرار الهی است. در همه دعاها هم همینطور است. اگرچه برخی از جهت شمول و عدم شمول با هم تفاوت دارند، اما هیچ دعایی وجود ندارد، ولو یک دعای نیم بندی و حتی نیمخطی که سری از اسرار الهی را در آنجا فاش نکرده باشد.
🔹 کم کم به ماه رجب میرسیم، ادعیهای که مخصوصاً در این سه ماه و بهطور ویژه در ماه مبارک رمضان وارد شده است، اگر میخواست که در قالب روایات بیان کند، اگر صد کتاب روایی میآوردند، نمیتوانستند محتوای یکی از این دعاها را آشکار کنند.
🔊 صوت در ادامه🔽🔽
کانال طهور
@sharabetahour
💠 فلک الحمد علیّ فی جمیع ذلک
🔹 گفتارهایی درباره دعای کمیل از استاد حسینی شاهرودی ـ بخش پنجم
🔊 صوت در ادامه🔽🔽
کانال طهور
@sharabetahour
14000810-komail05.mp3
1.13M
🔊 #صوت
💠 فلک الحمد علیّ فی جمیع ذلک
🔹 گفتارهایی درباره دعای کمیل از استاد حسینی شاهرودی ـ بخش پنجم
💠 فلک الحمد علیّ فی جمیع ذلک
🔹 گفتارهایی درباره دعای کمیل از استاد حسینی شاهرودی ـ بخش پنجم
📝 این دو احتمال دارد و دو نسخه است. یکی اینکه «فلک الحجة» درست باشد و دیگری «فلک الحمد».
📝 «فلک الحمد» برای خواص از بندگان خدا و «فلک الحجة» برای عوام از بندگان خداست. یعنی ما آدمهای معمولی وقتی به اینجا میرسیم، میگوییم خدایا ما با اوامر تو مخالفت کردیم، هیچ حجتی هم نداریم. اینگونه نیست که بگوییم مخالفت کردیم و اینهم حجت ما و تو سکوت کنی؛ بلکه تو بر ما حجت داری. یعنی گناه و اشتباه کردیم و انتظار بخشش داریم. این برای عموم انسانهاست.
📝 اما برای انبیا و اولیا یا کسانی که پیروان انبیا و اولیا هستند و میفهمند، باید بگویند «فلک الحمد»؛ چرا؟
📝 مثالی عرض کنم. فرض کنید یک دزد که به دزدی میرود، وقتی از دیوار کسی میخواهد بالا برود، بگوید بسم الله الرحمن الرحیم، خدایا بر تو توکل کردم. این بهتر است یا اینکه همان اول بگوید خدایا هر کاری دلت میخواهد بکن، من میخواهم به دزدی بروم؟ پیداست که دزدی که با حول و قوه الهی میرود، میفهمد که دزدی هم بدون حول و قوه الهی نمیشود انجام داد. حال، رفت و دزدی کرد و با مال دزدی غذا درست کرد. بگوید الحمد لله رب العالمین؟ اگر تو این را به من نداده بودی، الان چه میخواستم بکنم؟ گرچه دو احتمال داشت که یکی از راه حلال به من بدهی و یکی از راه حرام. اینکه از حرام به من دادی، نشاندهنده این است که یا من قابلیت حلال را نداشتم یا معدات و مقدمات آن فراهم نبود یا موانعی وجود داشته. در هر صورت دستت درد نکند!
📝 اگر کسی بداند که آنچه به او میرسد، از سوی خدای متعال میرسد، چه تر باشد، چه خشک؛ چه خوب باشد، چه بد؛ چه حلال باشد، چه حرام، باید برای همه آنها شکر خدا را بهجا بیاورد. بنابراین در همه این موارد من دست تو را دیدم. اگر مخالفت کردم، دیدم که تو کمکم کردی که مخالفت کنم. حول و قوه مالِ توست. اگر حول و قوه نداده بودی، من که بودم که بتوانم گناه کنم؟
📝 این تصورات عرفی را هم کنار بگذاریم که خدای متعال حول و قوه را داده و گفته ببینم چهکار میکنی! اصلاً وجود ما میشود حول و قوه الهی. دقیقاً همان را اراده میکنیم که خدای متعال اراده کرده. همان که او اراده کرده، مشتاق ماست. نه اینکه خدا گفته من گفتم از این طرف برو، تو خودت هر طرف خواستی برو! اینها حرفهای عرفی و عامیانه است. بنابراین برای چنین کسانی که میفهمند که دست خدای متعال در همهجا دخالت دارد، اینها باید بگویند «فلک الحمد».
کانال طهور
💠 ام البنين
🔹 گفتاری از استاد حسینی شاهرودی
🔹 وجود فرزنداني مانند حضرت عباس (عليه الصلات و السلام)، حكايت از شباهت ظاهري و دروني، جسمي و روحي با مادرشان دارد. بنابراين حتي اگر از حضرت ام البنين (سلام الله عليها) و واكنشي كه نسبت به شهادت فرزندانشان داشتند، هيچ اطلاعي نداشتيم، به حكم سنخيت بين فرزند و مادر، از وجود حضرت ابوالفضل (عليه الصلات و السلام) ميتوانستيم كمال و عظمت روحي و معنوي و اخلاقي و بهويژه مقام و مرتبه توحيدي آن حضرت را بفهميم.
🔊 صوت در ادامه🔽🔽
کانال طهور
@sharabetahour
📝 عذاب، یکی از مراتب رحمت الهی
💠 گفتارهایی درباره دعای کمیل از استاد حسینی شاهرودی ـ بخش ششم
🔹 شرحی بر عبارت: أتراک معذبی بنارک بعد توحیدک ...
🔊 صوت در ادامه🔽🔽
کانال طهور
@sharabetahour
14000810-komail06.mp3
1.87M
🔊 #صوت
📝 عذاب، یکی از مراتب رحمت الهی
💠 گفتارهایی درباره دعای کمیل از استاد حسینی شاهرودی ـ بخش ششم
📝 عذاب، یکی از مراتب رحمت الهی
💠 گفتارهایی درباره دعای کمیل از استاد حسینی شاهرودی ـ بخش ششم
🔹 شرحی بر عبارت: أتراک معذبی بنارک بعد توحیدک ...
🔹 همه مخلوقات، درجاتی از توحید را دارند، فطرت آنها توحید است و این یعنی 99 درصد وجود موجودات و در آن یک درصد هم باز فطرت الهی حضور و ظهور دارد، ولو اینکه از جهت دیگری مستور و محجوب باشد. بنابراین همه استحقاق و استعداد رحمت دارند ولی موانعی ایجاد شده است. این موانع گاهی مربوط به آفرینش از طریق نسلهایی است که میآید، گاهی از طریق محیطی است که به دنیا آمده و زندگی کرده، در خانوادهای که بوده، اعمال و رفتاری که انجام داده. اینها موانعی ایجاد کرده. این موانع را چه باید کرد؟
🔹 در قالب مثال، مثل این است که کسی صحیح و سالم به دنیا آمده، سر به هوا بوده و شیطنت کرده و مثلاً دست خود را شکسته یا دستش را آلوده کرده و به چشمهایش زده و چشمها را آلوده کرده. با این چه باید کرد؟ مادر و پدر نسبت به فرزندشان لطف دارند، دوستش دارند و عاشق او هستند. آیا او را رها کنند تا همینطور باشد یا او را به تیغ جراح بسپارند؟ راهی جز تیغ جراحی نیست. حال، وقتی که به تیغ جراحی میسپارد، آیا واقعاً پدر و مادر عصبانیاند و میگویند حال که او را جراحی میکنید، من هم یکی پسِ گردن او را بزنم؟ یا اینکه نه، اشک میریزد و گریه میکند که راه دیگری غیر از این نیست.
🔹 پس «اتسلط النار علی وجوه ...» به این علت است که خدای متعال که چنین کاری نمیکند، اما برای اینکه این بنده به کمال خود برسد، راه دیگری نیست. بنابراین عذاب اضطراری است. مثل مداوایی که در این عالم انجام میشود. الان جراحی راحت است. در گذشته آهن را داغ میکردند و روی زخم میگذاشتند. وقتی که این آهن را داغ میکنند، زخم میسوزد و بوی چربی و کباب میآید. ـ من خودم دیدم ـ کسی که این کار را میکند، مگر از سر خوشی و ذوق و لذت است؟ خیر، لکن راه دیگری وجود ندارد. یا باید او را عذاب کنیم و به سختترین درجه بسوزانیم تا این موانع کنار برود و بتواند ببیند و بشنود و لذایذ را درک کند، یا اینکه به حال خودش رهایش کنیم. کدام یک؟ ضمن اینکه این درد دارد، ولی به هر عاقلی که بگویی، راه اول را انتخاب میکند.
🔹 بنابراین تو کسی را عذاب نمیکنی. آنچه که اتفاق میافتد، اولاً عذاب نیست، ثانیاً از سر ناچاری است. اینکه فرمود که دوزخ را پر میکنم (لاملأن جهنم)، نه اینکه چون شما چنین و چنان کردید، بلکه شما احتیاج به شستشو دارید. چارهای نداریم جز اینکه این خزانه را پر کنیم.
🔹 حال، وقتی اینها را در این خزانه ریختیم، به راحتی تمیز میشوند؟ خیر. چون تمیز نمیشوند، درِ آن را هم ببندید. بالاخره باید تمیز شوند. برای اینکه خلق خدا تمیز بشوند، به عنوان یکی از مراتب رحمت خدای متعال، باید حتماً آنها را در خزانه آب جوش بیندازند و الا به کمال و رشد و لذت و آرامش نمیرسند.
🔹 در نتیجه، همچنانکه برای یک کار جراحی کوچک در دنیا پول زیادی میدهیم تا اینکه ما را جراحی کنند، در آخرت هم برای جهنم رفتن باید خواهش و التماس کنیم ولی لطف خدا زیاد است و میگوید من شما را مجانی میبرم.
کانال طهور
💠 اسرار نام فاطمه (سلام الله عليها)
🔹 گفتاری از استاد حسینی شاهرودی
🔊 صوت در ادامه🔽🔽
کانال طهور
@sharabetahour
💠 این الرجبیون
🔹 پرونده ویژه ماه رجب در پایگاه اطلاعرسانی طهور به نشانی زیر 🔽🔽
https://b2n.ir/k99412
کانال طهور
@sharabetahour
💠 ماه رجب، آغاز سلوک همگانی
📝 گفتاری از استاد حسینی شاهرودی، به مناسبت ماه رجب
🔊 صوت در ادامه🔽🔽
کانال طهور
@sharabetahour
💠 ماه رجب، آغاز سلوک همگانی
📝 گفتاری از استاد حسینی شاهرودی، به مناسبت ماه رجب
🔹 ماه رجب آغاز سلوک است. سلوک یا سالکان بر دو دستهاند. اهل بدایت و اهل نهایت. برای هر دو، آغاز سلوک ماه رجب است و دستیابی به مرتبه عبودیت اهل بدایت در ماه رجب شروع میشود و برای دسترسی به عبودیت اهل نهایت هم باز از همین ماه رجب انجام میشود.
🔹 با این توضیح که کسانی که مراتب چهارگانه وجود آنها یعنی طبیعت، نفس، قلب و روح هنوز به مرتبه اسلام یا تسلیم محض و خالص بهگونهای که خدا را هم مبدأ همه کمالات و صفات و هم همه افعال بداند، نرسیده، از ماه رجب آغاز میکنند. در این ماه است که آرام آرام از ظاهر آن و دعاهای مختلفی که مربوط به ظاهر است، به مرتبه نفس میرسد، از نفس عبور میکند و به قلب میرسد و بالاخره پایان آن مرتبه روح است.
🔹 اما به نظر رایج، کسانی که از مرتبه روح عبور کردند و به مرتبه سر، خفی و اخفی رسیدند، اینها هم در ماه رجب اتفاق میافتد. عبودیت آنها در ماه رجب رخ میدهد به این معنا که در این مرتبه توحید فاعلی آنها، توحید سرّی میشود و مشاهده میکنند یا مییابند و یا عقیده و ایمان دارند که عابد همان کسی است که معبود است و عبادت هم غیر از ارتباط بین عابد و معبود نیست. این بنا بر یک نظر که سه مرتبه اول، مرتبه اهل بدایت است، سه مرتبه آخر، مرتبه اهل نهایت و انتهای سیر اهل بدایت و ابتدای سیر اهل نهایت، مرتبه روح است.
🔹 اما بنابر اینکه تمام این مراتب هفتگانه مربوط به اهل بدایت است، در ماه رجب است که انسانها میتوانند علاوه بر طبیعت و نفس و قلب و روح، به سر و خفی و اخفای خود هم از طریق عبادات بپردازند.
🔹 عباداتی هم که در این ماه خیلی سفارش شده است، یکی سوره توحید است، یکی لا اله الا الله و بعد هم صلوات. ذکرهای دیگری هم که هست، در همین زمینههاست. یعنی اکثریت قریب به اتفاق ذکرها مربوط به توحید است و امور مربوط به توحید از جمله ذکر صلوات بر خاندان پیامبر هم اگر در این ماه وارد شده، بهخاطر این است که مربوط به ظهور توحید است.
🔹 بنابراین تمام مراتب هفتگانه وجود انسان و تمام مراتب هفتگانه عالم هستی، تماماً نقطه آغاز و پایان آن یا حداقل آغاز آن در ماه رجب است، باطن این مراتب هفتگانه که مربوط به سیر اهل نهایت است (بنابر نظر ادقّ) آنهم مربوط به ماه رجب.
🔹 بنابراین ادعیه و اورادی که وجود دارد، برای همگان است. یعنی کسانی که از مرتبه طبیعت میخواهند شروع کنند، دعاهای آنها همینهاست. کسانی که از مرتبه نفس شروع میکنند، همینهاست. کسانی که نفس آنها رام است، قلبشان را شروع کردند و میخواهند تلوّنات قلبی را پیشگیری کنند، بازهم دعاهای آنها همینهاست و همین طور تا آخر کسانی که سر، خفی و اخفی را میخواهند به کمال برسانند هم همین است.
🔹 حتی اهل نهایت هم که همه این مراتب را ظاهراً و باطناً طی کردند و سیر دیگری که سیر در اسماء و صفات خدای متعال هست را شروع کردند، آنها هم همینگونه است. یعنی دعای آنها، دعای حقیقت و باطن طبیعت آنها همین دعاهایی است که در اینجاست. باطن و حقیقت نفس آنها، بازهم دعاها همینگونه است.
🔹 یعنی بهخاطر جامعیت ماه رجب نسبت به رحمت خدای متعال، ادعیهای که وجود دارد، ادعیه همگانی است. بر خلاف ماه مبارک رمضان است که مثلاً دعای امام محمد باقر علیه الصلات و السلام، دعای خواص بلکه اخص خواص است. یا مثلاً در ماه شعبان، زیارت شعبانیه یا ادعیه خاص شعبان ممکن است که مربوط به همگان نباشد و اگر کسانی هم بخوانند، ممکن است متوجه نشوند که چه میگویند، بهخاطر اینکه امکان دسترسی برای آنها نیست. اما ماه رجب اینگونه نیست.
🔹 ماه رجب سفره عامی است که عمومات، ظواهر، روایات و ادعیه آن مربوط به همگان است و همگان میتوانند به آن دست پیدا کنند. سفرهای به این گستردگی که ظاهر آن مربوط به جمعی، باطن آن مربوط به جمعی دیگر و هر دو هم به اندازه استعداد، لیاقت، حال و قال خود از آن استفاده ببرند، وجود ندارد؛ چه، اینگونه به نظر میرسد.
کانال طهور
@sharabetahour
🔊 #آواهنگ ـ بخش اول
ماه رجب، ماه تمرين بندگي
گفتاری از استاد حسینی شاهرودی، به مناسبت #ماه_رجب
گزیده شرح #خطبه_پارسایان، درس 69
🔊 صوت در ادامه🔽🔽
کانال طهور
@sharabetahour
[Tahour.ir]_rajab01.mp3
5.74M
🔊 #آواهنگ ـ بخش اول
ماه رجب، ماه تمرين بندگي
گفتاری از استاد حسینی شاهرودی، به مناسبت #ماه_رجب
گزیده شرح #خطبه_پارسایان، درس 69
🔊 #آواهنگ ـ بخش اول
ماه رجب، ماه تمرين بندگي
گفتاری از استاد حسینی شاهرودی، به مناسبت #ماه_رجب
گزیده شرح #خطبه_پارسایان، درس 69
🔹 شفاعتی که شامل شیعیان و محبان خاندان پیامبر میشود، عبارت است از نجات دادن شیعیان و محبان از عالم جبروت و گذر دادن آنها از این عالم و رساندن و الحاق آنها به عالم توحید و وحدت صرف.
🔹 پس خودمان را آماده کنیم؛ ظاهر کار که درست شده. الحمد لله به لطف الهی امت پیامبر شدهایم. به لطف الهی و کرم آن خاندان صاحب کرم، از محبان خاندان پیامبر هم شدهایم. با یکی به ملکوت رسیدهایم و با دیگری به جبروت. اگر نرسیدهایم، معلوم میشود که یا امت نیستیم یا شیعه نیستیم. استعداد و قابلیت قریب به فعل را با امت شدن، شیعه شدن یا محب شدن به دست آوردهایم یا شامل حالمان شده است. این استعداد و قوه قریب به فعل را باید به فعلیت برسانیم و اگر به فعلیت رساندیم، استعداد و شایستگی شفاعت خاندان پیامبر را پیدا خواهیم کرد که مربوط به بعد از تولد دوم است، نه حتی تولد دوم که ملکوت است و اگر نه، باید منتظر باشیم که قومی، خویشی، آشنایی، صالحی، مؤمنی، عالمی یا شهیدی دست ما را بگیرد و از جهان طبیعت نجات دهد.
🔹 اگر اینگونه شد، نشاندهنده این است که ولو ممکن است بنده خوب، موحد و آدم حسابی باشیم، ولی نه از امت حبیب به حساب میآییم و نه از شیعه امیر صلوات الله و سلامه علیه.
🔹 سه ماه رجب، شعبان و رمضان ماههایی است که میتوان این قابلیت قریب به فعل را یا اقرب به فعل ساخت، یا به فعلیت رساند؛ ماه بندگی یا دستیابی به بندگی، ماه محبت یا دستیابی به محبت و ولایت و بالاخره ماه توحید.
🔹 اگر کسانی توانستند در ماه رجب تمرین بندگی کنند، میتوانند در زمره بندگان و در مجلس و محفل بندگان حقیقی وارد شوند که اینان محبانند. اهل محبت از طریق تمرین و ممارست در بندگی اهل محبت شدهاند، اگرچه قطع نظر از بندگی ممکن بود و ممکن است محبت داشته باشند، ولی اهل محبت بودن غیر از محب است. اهل محبت و اهل ولایت کسانی هستند که در وجودشان و در تعلقات، حیثیتها و جنبههای وجودیشان جز محبت پیدا نمیشود. برای همین است که برخی از بزرگان میفرمودند که «محبت گر شود پیدا، به هر قیمت خریداریم»
🔹 استعداد و قابلیت قریب و توأم به عمل اگر باشد، دستیابی به ولایت مأمول و مورد امید است و میتوان به آن امید داشت.
🔹 پس در ماه رجب، بندگی کردن، تمرین بندگی کردن، در مقابل خدا چشم گفتن، تسلیم بودن، یکی بهدو نکردن، اعتراض و شکوه نکردن، سخنی خلاف رضای او نگفتن، تخیلی خلاف رضای او نداشتن، خیالی به ذهن نیاوردن و نپروراندن، حداقل مانند مردهای در دست مردهشور و غسال بودن، بیتمنا، بیخواسته، بیامر و بینهی، آب گرم بود یا سرد! به هرگونه که باشد، باید تحمل کرد، مردهشور خوب کار کرد یا خوب کار نکرد، هر کاری کرد، کرد.
🔹 گمان نکنیم که یک جایی ما هم مردهای خواهیم بود در دست غسال و هیچ نخواهیم گفت. همینجا هم همینگونه است، باید تمرین کرد. راه آن این است که از امکانات، استعدادها، قابلیتها و توان خود و دیگران که همراه ما هستند، استمداد بطلبیم، تدبیر انجام دهیم، ولی از نتایج آن گلهمند نباشیم. اگر گلهمندیم، از خودمان گلهمند باشیم. از خود اعتراض داشته باشیم و به خود ظنین و بدگمان باشیم.
🔹 اما به خدای خودمان، اگر نمیتوانیم راضی باشیم، که ظاهراً نمیتوانیم، حداقل باید تسلیم باشیم. نمیتوانیم آنچه رخ میدهد به عینِ رضا بپسندیم و بپذیریم، ولی میتوانیم سکوت کنیم، میتوانیم شکوه نکنیم، میتوانیم به همه اهل عالم شکوه خود را اعلام نکنیم.
🔹 اینها مربوط به ماه رجب است. ماه بنده بودن، ماه چشم گفتن، ماه تسلیم بودن، ماه دعا کردن و به دعا راضی بودن و به نتیجه دعا راضی بودن و به اجابت آن راضی بودن و به عدم اجابت آن راضی بودن، یا سکوت کردن و هیچ نگفتن.
کانال طهور
@sharabetahour
💠 عشق به معارف؛ مرتبه اعلای رغائب
🔹 مراتب و مصادیق رغائب
📝 گفتاری از استاد حسینی شاهرودی ویژه لیلۀ الرغائب
🔊 صوت در ادامه🔽🔽
کانال طهور
@sharabetahour
13950126laylatorraqaeb.mp3
2.67M
🔊 #صوت
💠 عشق به معارف؛ مرتبه اعلای رغائب
🔹 مراتب و مصادیق رغائب
💠 عشق به معارف؛ مرتبه اعلای رغائب
🔹 مراتب و مصادیق رغائب
📝 گفتاری از استاد حسینی شاهرودی ویژه لیلۀ الرغائب
26 ـ 1 ـ 1395
🔹 در نگاه مشهور و متعارف میگویند لیلة الرغائب شبی است که باید آدم آرزو کند و هر تقاضایی که از خدای متعال دارد، به زبان و عملش اظهار کند تا خدای متعال آرزوهایش را برآورده کند. این سخن نادرست نیست ولی مرتبه ادنی (پایینترین مرتبه) رغائب است. آرزو کردن و تقاضا کردن و از خدا خواستن در همه ایام و لیالی سال امر پسندیده است و شاید ممکن است امشب (جمعه اول ماه رجب) پسندیدهتر هم باشد. بنابراین رد نمیکنیم که رغائب این نیست، اما درجه پایین است.
🔹 درجه کامل رغائب عبارت است از تحقق یافتن میلها و رغبتها یا رغبت کردن به خوبیها و امور پسندیده در عمل. همچنانکه در جاهایی هست که انسان خوف یا در تعبیر عرفانی و دینی رهبت دارد، یعنی از چیزی میترسد. نقطه مقابل رهبت، رغبت است، یعنی یک چیز را دوست دارد، نه اینکه به زبان میآورد و دعا میکند، نه، اصل اینکه ما چنین میلی داشته باشیم، این خود درجات مختلفی دارد.
🔹 اولین درجه آن است که هم میل و رغبت به عمل صالح داشتن، هم آن را به فعلیت رساندن و هم رفتارهای متناسب با این رغبت از خود نشان دادن. مثل اینکه گاهی کسی به ما میگوید بفرمایید بخورید، میگوییم میل نداریم یعنی رغبت نداریم؛ نه اینکه سیر هستیم، ممکن است گرسنه هم هستیم ولی به هر دلیلی میل نداریم. ولی اگر کسی رغبت داشته باشد، حداقل قدری از این غذا میخورد، اگر زیادتر باشد، بهقدر متعارف میخورد و اگر رغبتش خیلی زیاد باشد، بیشتر از حد متعارف میخورد.
🔹 رغبتی که در این شب گفته میشود، این است که اولاً در اولین درجه به اعمال صالح و پسندیده رغبت داشته باشید، ثانیاً در مرتبه فعلیت و عمل هم اعمال صالح را انجام بدهید، آن اندازه که رغبت دارید.
🔹 مرتبه کاملتر، رغبت به خُلقیات پسندیده و فضایل و مکارم اخلاقی است که به همینگونه است. یعنی اولاً به مکارم اخلاقی رغبت داشته باشد، یعنی وقتی که یک خُلق خوب را در دیگران میبیند، با همه وجود تشویق و تحسین کند ولو صدایش به او نمیرسد ولی در دل خود میگوید احسنت. قدم دیگر این است که خلقهای پسندیده را در عمل نشان بدهد یعنی کارهایی که نشان دهنده خلق پسندیده است را انجام بدهد.
🔹 مرتبه سوم، رغبت به معارف است؛ یعنی فهمیدن، ادراک کردن؛ میل و رغبت و اشتیاق و عشق به فهمیدن داشته باشد و در عمل هم تلاش کند که بفهمد.
🔹 گمان بنده بر این است که این رغبت در مقابل رهبت است. اما در عین حال آرزو داشتن و تقاضا کردن و دعا کردن هم امر پسندیده است ولی نسبت آن رغبت و آرزو که در بین مردم رواج دارد با این رغبتی که در مقابل رهبت است، مانند پاشیدن آب جلوی حیات خانه و آب دادن به گل و باغچه است.
🔹 آبی که جلوی خانه پاشیده میشود، هیچ گل و گیاهی از آن به بار نمیآید و هیچ اثری ندارد، اما جلوی گرد و غبار را میگیرد. کسانی که صرفاً آرزو دارند و از رغائب جمعه اول ماه رجب فقط آرزو و دعای آن را دارند، این حداقل جلوی گرد و غبارها را میگیرد، اما نباید انتظار داشت که از این رغبتها معرفت، خلق حسن یا عمل صالح پدید بیاید.
کانال طهور
@sharabetahour
🔊 #آواهنگ
💠 ماه رجب، ماه تمرين بندگي ـ بخش دوم
📝 گفتاری از استاد حسینی شاهرودی، به مناسبت #ماه_رجب
🔹 گزیده شرح #خطبه_پارسایان، درس 69
🔊 صوت در ادامه🔽🔽
کانال طهور
@sharabetahour