@sokhanetarikh
#مصاحبه
حجتالاسلام ناصر رفیعی، رئیس مجتمع آموزش عالی تاریخ، سیره و تمدن اسلامی: حضرت اباعبدالله(ع) قبل از عاشورا ۱۰ سال امامت داشتند، قبل از آن در کنار پدر بزرگوارشان در جنگها بودند و این رویدادهای تاریخی، خود به تنهایی یک جلد کتاب جامع میشود، اما عاشورا برجسته شده است و خود ائمه اطهار(ع) هم اینگونه مطرح کردهاند و این سمبل قیام و نهضت امام حسین(ع) است.
👉 https://b2n.ir/k49518
@sokhanetarikh
#مصاحبه
دکتر پروین ترکمنیآذر، مولف کتاب «تاریخنگاری و تاریخنگری مورخان ایرانی»: ساختار اجتماعی و فرهنگی هر دوره بر معرفت تاریخی مورخان تاثیر میگذارد، ولی نباید فراموش کرد که اندیشه و تفکر مبتنی بر خرد تاریخی ایرانی و معرفت دینی آنان میتواند وجه تمایز نوشتههای تاریخی آنان از سنت تاریخنویسی مسلمانان غیرایرانی باشد.
👉 https://b2n.ir/j63495
@sokhanetarikh
#مقاله
مخالفان عزیمت سیّدالشهداء(ع) به کوفه در آینه آمار و ارقام
👉 https://b2n.ir/n21222
سخن تاریخ
@sokhanetarikh #مقاله مخالفان عزیمت سیّدالشهداء(ع) به کوفه در آینه آمار و ارقام 👉 https://b2n.ir/n2
@sokhanetarikh
#مقاله
نویسندگان: محمد محمدی فر، زهرا روح اللهی امیری و ابراهیم گودرزی؛
پس از آنکه سیّدالشهداء(ع) نامه مسلم بن عقیل مبنی بر مناسب بودن شرایط کوفه برای سفر به آن شهر را دریافت کرد، تصمیم گرفت مکه را ترک گفته و به عراق رود. بالا بودن مجموع آمار مخالفان عزیمت امام(ع) به کوفه در منابع شیعی و اهل سنت، قابل تأمل است.
درستی یا نادرستی تعداد این مخالفت ها و اینکه نوع مخالفت آنان با اصل قیام بوده یا با شیوه قیام، سوال تحقیق پیش رو با روش توصیفی _ تحلیلی است. پژوهش حاضر ضمن بهره گیری از شواهد و قرائن مختلف تاریخی و نیز شناخت نوع مخالفت ها، به بازخوانی اخبار پرداخته و تحذیرکنندگان را در قالب دو گروه ناصحان و مخالفان سیاسی قابل تقسیم بندی می داند.
👉 https://b2n.ir/n21222
سخن تاریخ
@sokhanetarikh معرفی #کتاب «انقلاب کربلا از دیدگاه اهل سنت» 👉 https://b2n.ir/s80909
@sokhanetarikh
معرفی #کتاب «انقلاب کربلا از دیدگاه اهل سنت»
انقلاب کربلا یکی از حوادث تاریخی و جانگداز بود که در دهم محرم سال ۶۱ هجری اتفاق افتاد افراد و شخصیت های متفاوت از دیدگاه ها و با انگیزه های گوناگون به این حادثه نگریسته اند که در نگاه کلی به دو دسته تشیع نگری و تسنن بینی تقسیم می شوند. اهل سنت درباره این رخداد بزرگ تاریخ اسلام مسیر واحدی را نپیموده اند و با تشتت آراء یا احیاناً تناقض دیدگاه مواجه شدهاند.
کتاب «انقلاب کربلا از دیدگاه اهل سنت» تألیف عبدالمجید داوودی ناصر با توجه به پرسشهای چندی تدوین یافته است در هشت فصل سامان یافته است. خلافت یزید بن معاویه، انقلاب کربلا و مقوله اجتهاد، فلسفه انقلاب کربلا از دیدگاه اهل سنت، یزید بن معاویه و فاجعه کربلا، دخالت یا برائت، کرامات و پیامدهای انقلاب کربلا از دیدگاه اهل سنت، عالمان اهل سنت و مسئله لعن یزید، حیات و کارنامه مخالفان لعن یزید، عزاداری امام حسین و اهل بیت مداری میان اهل سنت عناوین فصل های هشت گانه این کتاب را تشکیل میدهد.
👉 https://b2n.ir/s80909
@sokhanetarikh
#مصاحبه
حسین قاضیخانی، عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و علوم اسلامی: بیعت با یزید خط قرمز امام بود و هیچ گاه امام این مساله را مطرح نکرد.
👉 https://b2n.ir/y15607
@sokhanetarikh
#مقاله
سیر تکاملی مقتل نگاری با تکیه بر مقتل نگاران اصحاب امامان معصوم(ع)
👉 https://b2n.ir/w53370
سخن تاریخ
@sokhanetarikh #مقاله سیر تکاملی مقتل نگاری با تکیه بر مقتل نگاران اصحاب امامان معصوم(ع) 👉 https://
@sokhanetarikh
#مقاله
نویسنده: حسین حسینیان مقدم؛
مقتل نگاری از شاخه های مهم تاریخ نگاری و مورد اعتنای همه فرق اسلامی است، که با تلاشی همگانی و رویکردهایی متفاوت بالنده شد. پژوهش حاضر مقتل نگاری را با رویکردی علمی تحلیلی تا قرن سوم و با تکیه بر نقش اصحاب امامان شیعه بررسی می نماید.
در این آمایش با استفاده از شیوه تاریخی، ذهن شناسی مؤلفان (به معنای نوعی راهیابی به آرا و تفکرات آنان، با مطالعه آثار و شرح حال ها برای گمانه زنی درباره شیوه نگارشی و رویکرد مؤلفان به مسائل تاریخی) و مقایسه آثار آنان، دو جریان حدیث نگر و تاریخ نگر مطالعه شده است و براساس منابع و اسناد مکتوبِ موجود به مسائلی مانند بنیان گذاری یا استمراربخشی مقتل نگاری صحابیان، جایگاه و بستر حرکت علمی آنان، گونه شناسی فکری، صنف شناسی نگارشی، نوع شناسی تعامل آنان با دیگران و فرایندشناسی انتقال آن به آیندگان پرداخته و سرانجام با آمیزه ای از توصیف نقلی و تحلیل عقلی، دامنه تحقیق را جمع کرده است.
👉 https://b2n.ir/w53370
سخن تاریخ
@sokhanetarikh معرفی #کتاب «عاشورا شناسی» 👉 https://b2n.ir/a68512
@sokhanetarikh
معرفی #کتاب «عاشورا شناسی»
کتاب «عاشورا شناسی» تألیف محمد اسفندیاری حاوی اطلاعات کتابشناختی با مضامین مختلف درباره نهضت عاشورا می باشد.
از میان موضوعات متعدّدی که در باره امام حسین ع وجود دارد، بحث در باره هدف آن حضرت از قیام، مهمترین موضوع است و سخت مورد اختلاف. با وجود اهمّیت این موضوع، گذشتگان به آن نپرداختند و بسیاری از معاصران ما نیز در تحریر محلّ نزاع توفیق نیافتند. عدّه ای اساسا درنیافتند که نقطه اختلاف چیست، و عدّه ای دیگر میان اهداف و برنامه های آن حضرت، یا اهداف و آثار قیام، خلط کردند.
در جهان عرب، بحث در باره اهداف امام رایج نشده است؛ امّا در ایران، بحث در این باره، به صورت جدّی، با کتاب شهید جاوید ( ۱۳۴۹ش ) ، متداول شد. در این کتاب، نظر مشهور در باره هدف امام ( شهادت ) ، رد و گفته شده است که آن حضرت در پی برپایی حکومت بود و هرگز قصد شهادت و علم به زمان آن نداشت. پس از انتشار کتاب مزبور، آثاری متعدّد در ردّ آن نوشته شد و در میان این اثبات و ردها، بحث در باره هدف امام بالا گرفت.
👉 https://b2n.ir/a68512
@sokhanetarikh
#یادداشت
حجت الاسلام دکتر محسن الویری: مرحوم حکیمی یک مورخ نبود ولی حجم نوشتههای در پیوند با تاریخ ایشان بسیار زیاد است.
👉 https://b2n.ir/r67761