@sokhanetarikh
#مقاله
نقدی بر نظریة «قیام امام حسین (ع) برای تشکیل حکومت» در کتاب شهید جاوید
👉 https://b2n.ir/q87202
سخن تاریخ
@sokhanetarikh #مقاله نقدی بر نظریة «قیام امام حسین (ع) برای تشکیل حکومت» در کتاب شهید جاوید 👉 http
@sokhanetarikh
#مقاله
نویسنده: محسن رنجبر
از دیدگاه های مطرح در چند دهة اخیر دربارة فلسفه و هدف قیام امام حسین (ع) دیدگاه «قیام برای تشکیل حکومت» است که در کتاب شهید جاوید به آن پرداخته شده است.
این دیدگاه، که در مقابل دیدگاه «تعبد به شهادت» مطرح شده بود، موجی از اعتراض و نارضایتی در محافل دینی و روحانی و مجالس خطبا و وعاظ شیعه ایجاد کرد و نقدها و ردیه های بسیاری را ازسوی نویسندگان و حتی برخی از علما و فرهیختگان حوزه در چند دهة گذشته در ایران به خود اختصاص داد، اما صاحب این نظریه کوشش گسترده ای را برای اثبات نظریة خود انجام داده است.
پژوهش حاضر، درصدد تقریر این نظریه و نقد و بررسیِ آن با رویکرد تاریخی است. قیام عاشورا همانند نهضت ها و انقلاب های دیگر نیست که رهبران و نقش آفرینان آن افراد عادی و غیرمعصوم باشند. ویژگی برجستة این قیام منحصر به فرد در رهبر آن خلاصه می شود که انسانی است برگزیده ازسوی خدا و برخوردار از مقام و منصب امامت و به سبب دارابودن دو شأن علم و عصمت، هیچ گونه خطا و لغزشی از او صادر نمی شود. بنابراین، نمی توان سیره و رفتار او را با دیگران مقایسه کرد، بلکه سیرة او ملاک و معیار رفتار برای دیگران است.
👉 https://b2n.ir/q87202
@sokhanetarikh
#مصاحبه
دکتر نعمتالله صفری فروشانی: با وجود برخی تبلیغات و ادعاها هنوز دانشنامه امام حسین(ع) نداریم و حتی بسترهای ایجاد آن را هم فراهم نکردهایم.
👉 https://b2n.ir/g38553
@sokhanetarikh
#مصاحبه
حجت الله جودکی، مترجم و نویسنده: اولین مقتلی که برای امام حسین(ع) نوشته شد مقتل الحسین ابومخنف بود که طی سالیان متمادی مطالبی غیر از واقعیات واقعه عاشورا به این کتاب اضافه شده است.
👉 https://b2n.ir/d85743
@sokhanetarikh
#مصاحبه
حجتالاسلام ناصر رفیعی، رئیس مجتمع آموزش عالی تاریخ، سیره و تمدن اسلامی: حضرت اباعبدالله(ع) قبل از عاشورا ۱۰ سال امامت داشتند، قبل از آن در کنار پدر بزرگوارشان در جنگها بودند و این رویدادهای تاریخی، خود به تنهایی یک جلد کتاب جامع میشود، اما عاشورا برجسته شده است و خود ائمه اطهار(ع) هم اینگونه مطرح کردهاند و این سمبل قیام و نهضت امام حسین(ع) است.
👉 https://b2n.ir/k49518
@sokhanetarikh
#مصاحبه
دکتر پروین ترکمنیآذر، مولف کتاب «تاریخنگاری و تاریخنگری مورخان ایرانی»: ساختار اجتماعی و فرهنگی هر دوره بر معرفت تاریخی مورخان تاثیر میگذارد، ولی نباید فراموش کرد که اندیشه و تفکر مبتنی بر خرد تاریخی ایرانی و معرفت دینی آنان میتواند وجه تمایز نوشتههای تاریخی آنان از سنت تاریخنویسی مسلمانان غیرایرانی باشد.
👉 https://b2n.ir/j63495
@sokhanetarikh
#مقاله
مخالفان عزیمت سیّدالشهداء(ع) به کوفه در آینه آمار و ارقام
👉 https://b2n.ir/n21222
سخن تاریخ
@sokhanetarikh #مقاله مخالفان عزیمت سیّدالشهداء(ع) به کوفه در آینه آمار و ارقام 👉 https://b2n.ir/n2
@sokhanetarikh
#مقاله
نویسندگان: محمد محمدی فر، زهرا روح اللهی امیری و ابراهیم گودرزی؛
پس از آنکه سیّدالشهداء(ع) نامه مسلم بن عقیل مبنی بر مناسب بودن شرایط کوفه برای سفر به آن شهر را دریافت کرد، تصمیم گرفت مکه را ترک گفته و به عراق رود. بالا بودن مجموع آمار مخالفان عزیمت امام(ع) به کوفه در منابع شیعی و اهل سنت، قابل تأمل است.
درستی یا نادرستی تعداد این مخالفت ها و اینکه نوع مخالفت آنان با اصل قیام بوده یا با شیوه قیام، سوال تحقیق پیش رو با روش توصیفی _ تحلیلی است. پژوهش حاضر ضمن بهره گیری از شواهد و قرائن مختلف تاریخی و نیز شناخت نوع مخالفت ها، به بازخوانی اخبار پرداخته و تحذیرکنندگان را در قالب دو گروه ناصحان و مخالفان سیاسی قابل تقسیم بندی می داند.
👉 https://b2n.ir/n21222
سخن تاریخ
@sokhanetarikh معرفی #کتاب «انقلاب کربلا از دیدگاه اهل سنت» 👉 https://b2n.ir/s80909
@sokhanetarikh
معرفی #کتاب «انقلاب کربلا از دیدگاه اهل سنت»
انقلاب کربلا یکی از حوادث تاریخی و جانگداز بود که در دهم محرم سال ۶۱ هجری اتفاق افتاد افراد و شخصیت های متفاوت از دیدگاه ها و با انگیزه های گوناگون به این حادثه نگریسته اند که در نگاه کلی به دو دسته تشیع نگری و تسنن بینی تقسیم می شوند. اهل سنت درباره این رخداد بزرگ تاریخ اسلام مسیر واحدی را نپیموده اند و با تشتت آراء یا احیاناً تناقض دیدگاه مواجه شدهاند.
کتاب «انقلاب کربلا از دیدگاه اهل سنت» تألیف عبدالمجید داوودی ناصر با توجه به پرسشهای چندی تدوین یافته است در هشت فصل سامان یافته است. خلافت یزید بن معاویه، انقلاب کربلا و مقوله اجتهاد، فلسفه انقلاب کربلا از دیدگاه اهل سنت، یزید بن معاویه و فاجعه کربلا، دخالت یا برائت، کرامات و پیامدهای انقلاب کربلا از دیدگاه اهل سنت، عالمان اهل سنت و مسئله لعن یزید، حیات و کارنامه مخالفان لعن یزید، عزاداری امام حسین و اهل بیت مداری میان اهل سنت عناوین فصل های هشت گانه این کتاب را تشکیل میدهد.
👉 https://b2n.ir/s80909
@sokhanetarikh
#مصاحبه
حسین قاضیخانی، عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و علوم اسلامی: بیعت با یزید خط قرمز امام بود و هیچ گاه امام این مساله را مطرح نکرد.
👉 https://b2n.ir/y15607
@sokhanetarikh
#مقاله
سیر تکاملی مقتل نگاری با تکیه بر مقتل نگاران اصحاب امامان معصوم(ع)
👉 https://b2n.ir/w53370