#مناسبت_روز
🗓 ۲۱ تیر، سالروز واقعه مسجد گوهرشاد (۱۳۱۴)
🔹مشهور شده که واقعۀ مسجد گوهرشاد مربوط به قانون #کشف_حجاب است. حال آنکه قانون کشف حجاب شش ماه پس از واقعۀ مسجد گوهرشاد در ۱۷ دی ۱۳۱۴ مصوّب شد. واقعیّت آن است که واقعۀ مسجد گوهرشاد در پی محاصرۀ آیتالله قمی توسّط عمّال #رضاخان و در اعتراض به قانون متّحدالشکل شدن لباس اتّفاق افتاد.
🔻خلاصۀ واقعه:
۲۸ خرداد ۱۳۱۴، دولت #محمدعلی_فروغی در یک بخشنامه آمرانه که از تبعات سفر رضاشاه به ترکیه در ۱۲ خرداد ۱۳۱۳ بود، مردم ایران را ملزم کرد که از کلاه پهلوی (یک لبه) دست برداشته و کلاه بین المللی تمام لبهای به اسم شاپو استفاده کنند.
متدینین مشهد با استناد به روایت «مَن تَشَبّهَ بِقومٍ فَهُوَ مِنهُم» بنای اعتراض گذاردند. مرحوم آیت الله سید حسین قمی برای گفتگو با رضاخان در مورد بخشنامه و دستور تغییرلباس، هشتم یا نهم تیرماه ۱۳۱۴ به تهران رفت، اما به محض ورود توسّط نیروهای دولتی محاصره و ممنوع الملاقات شد.
مردم مشهد نامهای به امضای ۱۵۰ نفر از روحانیون و متنفذین خطاب به رضاخان نوشته و در آن، خواستار آزادی آیت الله قمی شدند؛ اما فتح الله پاکروان ــ استاندار خراسان ــ بدون درنگ، دستور تعقیب تمام امضاکنندگان تلگراف را صادر کرد؛ عدهای دستگیر و برخی نیز مجبور به ترک مشهد شدند.
روحانیون مشهد در اطلاعیههایی از مردم خواستند که با اعتراض به سیاست مذهبی و اجتماعی رضاخان و محدودیتی که برای آیت الله قمی بهوجود آورده، اعتصاب کنند و در مسجد گوهرشاد متحصّن شوند و هر روز یکی از علما برای مردم سخنرانی کند.
مرحوم #محمدتقی_بهلول در چهارشنبه ۱۸ تیر به مشهد رسید و به حرم رضوی رفت؛ ولی مامورین انتظامی او را دستگیر و در یکی از اتاقهای صحن کهنه بازداشت کردند. مردم در مقابل محل توقیف او تجمع کرده و او را آزاد کردند. بهلول میگوید:
«در تمام محوطه مسجد و صحنها صدای مرگ بر شاه و لعنت بر شاه و مرده باد شاه و زنده باد اسلام، لعنت بر بهایی و لعنت بر دشمن علما، بلند بود... با این اتفاقات، دیگر کوتاه آمدن معنا نداشت و ممکن هم نبود» (خاطرات سیاسی بهلول، ص۶۵-۷۲). آن روز بهلول در مسجد گوهرشاد سخنرانی تندی کرد.
با دستور رضاخان، نظامیان روز جمعه ۲۰ تیرماه وارد حرم شدند و از متحصّنین خواسته شد که متفرق شوند و عرایض خود را تسلیم استاندار کنید تا رسیدگی شود. شیخ بهلول پاسخ داد: «ما جمع نشدهایم برای اینکه به حرف استاندار متفرق شویم. با استنکاف متحصّنین درگیری مختصری به وجود آمد و به گفتۀ بهلول ۲۲ نفر کشته و عدهای نیز زخمی شدند (همان).
فردای آن روز کسبه مشهد و روستاییان اطراف به مردم متحصن پیوستند و بین ۱۵ تا ۲۰ هزار نفر در مسجد گوهرشاد و اطراف آن گرد آمدند. نظمیۀ مشهد از سوی «تشکیلات کلّ نظمیۀ مملکتی» مأمور به عملیات شبانه شد. نیمه شب تمام درها و راههای ورود و خروج به مسجد گوهرشاد و حرم بسته شد. مردم با کلنگ شروع به شکستن درها و اقدام به خروج از آن کردند. در این لحظه بود که دستور شلیک و کشتار مردم صادر شد و مردم بیدفاع و بدون سلاح، در درون و بیرون مسجد، آماج گلولۀ نظامیان قرار گرفتند.
علیرضا بایگان که از شاهدان واقعه بوده میگوید:
«تعداد آنها (کشته شدگان) ۱۶۷۰ نفر بوده و حدود ۷۰ نفر افراد سالم که در گوشه و کنار خود را مخفی کرده بودند و به دنبال فرصت برای فرار میگشتند، به دست مامورین افتاده، جزو کشتهشدگان در کامیون ریخته و در گودالهایی ریخته و به داد و فریاد و التماس آنها که ما زنده هستیم، وقعی نگذارده و آن مردم بیچاره را زنده به گور کردند» (واقعه گوهرشاد به روایت دیگر، ص ۱۳۷).
یک روز پس از واقعه، روحانیون وعلمای طراز اول مشهد دستگیر و زندانی شدند، از جمله: میرزا محمد کفائی خراسانی ــ فرزند آخوند خراسانی ــ، سید عبدالله شیرازی، یونس اردبیلی، محمدولی نجات، بحرالعلوم، محقق، شیخ هاشم قزوینی، آقابزرگ شاهرودی و نواب احتشام رضوی. برخی از علما همچون شیخ محمدتقی بهلول از معرکه گریختند و حتی از کشور خارج شدند. بعضی نیز مخفی گردیدند. میرزا محمد کفائی پس از دوسال در یکی از زندانهای تهران به نحو مشکوکی درگذشت. محمدولی خان اسدی ــ تولیت آستان قدس رضوی ــ نیز در ۲۸ آذر ۱۳۱۴ش اعدام شد.
🆔 @ss_alavi_ir
17.97M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔷 دوره #اهل_ولاء برای چه کسانی مناسب است؟
از زبان استاد دوره حجتالاسلام مفیدی.
🔻سرفصل ها:
_ تاریخچه نبرد حق و باطل و ماموریت تمدنی ما
_ راهبردشناسی حرکت امت در جبهه حق
_ خانواده به مثابه سلول اولیه امت
_ ماموریت خانواده در امتسازی برای ظهور
_ خانوادهپروری و کار تشکیلاتی و چالشهای امروز
⚠️ تحت اشراف استاد عابدینی
ثبت نام در دوره 👇
https://survey.porsline.ir/s/DF70sGiJ
@Ahlevela313
•┈┈••✾•🌿🌺🌿•✾••┈┈•
🆔 @ss_alavi_ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🏴#شب_جمعه🏴
🎙#محمود_کریمی
شبهایجمعهفاطمه
با نالـه و با زمـزمـــه
آید بـه دشــت کـربلا
گوید حسین من چه شد؟!
نـور دو عیـن مـن چه شد؟!
🆔 @ss_alavi_ir
#مناسبت_روز
🗓 ۲۲ تیر، سالروز رحلت استاد #علی_صفایی حائری ــ معروف به #عین_صاد است.
📚کتابهای ایشان را از اینجا دانلود کنید.
🥀رضوانُ الله علَیه وَ حشرَهُ معَ أولیائِه سیّما سَیّدالشهداء علیهالسلام
🆔 @ss_alavi_ir
8.02M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 زندگینامۀ استاد #علی_صفایی حائری (عینصاد)
🆔 @ss_alavi_ir
📚 دانلودبرخی از کتابهای مرحوم #علی_صفایی رضواناللهتعالیعلیه
🔹به بهانه ۲۵مین سالروز رحلت استاد
۱. صراط (تفسیر سوره حمد)
۲. تطهیر ( تفسیر آیاتی از سوره بقره)
۳. تفسیر سوره قدر
۴. تفسیر سوره کوثر
۵. تفسیر سوره توحید
۶. روش برداشت از نهج البلاغه
۷. چهل حدیث از امام حسین علیهالسلام
۸. وارثان عاشورا
۹. درسهایی از انقلاب
۱۰. از معرفت دینی تا حکومت دینی
۱۱. روحانیت و حوزه
۱۲. هرمنوتیک
۱۳. روش آموزش
۱۴. روش نقد
۱۵. خط انتقال معارف
۱۶. تربیت کودک
۱۷. نامههای بلوغ
۱۸. انسان در دو فصل
۱۹. حرکت
۲۰. مدیریت و سازندگی
۲۱. اخبات
۲۲. نظام اخلاقی اسلام
۲۳. فوز سالک
۲۴. حیات برتر
۲۵. روش نقد (5 جلد)
۲۶. بررسی
۲۷. روابط متکامل زن و مرد
۲۸. صرف و نحو
۲۹. ذهنیت و زاویه دید
۳۰. ادبیات و هنر و نقد
۳۱. آیههای سبز
۳۲. بشنو از نی
🆔 @ss_alavi_ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📽 برشی از مستند برای پس از مرگم
🔹کارگردان: عبدالرضا نعمتالهی
🔸 به بهانۀ ب ۲۵مین سالروز رحلت استاد #علی_صفایی حائری
📺 مستند کامل را اینجا ببینید
🆔 @ss_alavi_ir
#مناسبت_روز
🗓۶ محرّمالحرام، سالروز شهادت حضرت یحیی بن زکریا علیهماالسلام است.
🔻زندگینامه
حضرت زكریا علیهالسلام با بانویی به نام ایشاع (یا حنانه) خاله حضرت مریم علیهاالسلام ازدواج كرد. سالها گذشت و هر دو به سن پیری رسیدند ولی دارای فرزند نشدند. سرانجام زكریا علیهالسلام در كنار محراب حضرت مریم علیهاالسلام غذاها و میوههای بهشتی دید، دریافت كه باید امیدوار به خدا بود، با اینكه ۱۲۰ سال از عمرش گذشته بود و همسرش ۹۸ سال داشت از درگاه خداوند تقاضای داشتن فرزند كرد. سرانجام فرشتگان به او بشارت دادند كه خداوند پسری به نام یحیی به تو عطا خواهد كرد، و چنین نامی تاكنون كسی نداشته است.
حضرت یحیی علیهالسلام در كودكی به مقام نبوت رسید و خداوند در همین سن آنچنان او را از عقل و درایت و هوش برخوردار نمود كه شایستگی مقام نبوت را پیدا كرد. منبع
🔻شهادت
در بیت المقدس پادشاهی هوسباز به نام «هیرودیس» (یا هردوش) بود، كه از طرف قیاصره روم در آنجا فرمانروایی میكرد، برادرش «فیلبوس» دختری به نام «هیرودیا» داشت. پس از آن كه برادر از دنیا رفت، هیرودیس با همسر برادرش ازدواج كرد.
هیرودیس شاه هوسباز، عاشق دختر هیرودیا دختر زیبای برادرش شد، بهطوری كه زیبایی هیرودیا او را در گرو عشق آتشین خود قرار داده بود، از اینرو تصمیم گرفت با او كه برادرزاده، و دختر همسرش بود، ازدواج كند. این خبر به پیامبر خدا حضرت یحیی علیهالسلام رسید، آن حضرت با صراحت اعلام كرد كه این ازدواج برخلاف دستورات تورات است و حرام میباشد. سر و صدای این فتوا در تمام شهر پیچید و به گوش آن دختر (هیرودیا) رسید، او كینه یحیی علیهالسلام را به دل گرفت، چرا كه او را بزرگترین مانع بر سر راه هوسهای خود میدانست و تصمیم گرفت در یک فرصت مناسبی از او انتقام بگیرد. ارتباط نامشروع هیرودیا با عمویش هیرودیس بیشتر شد، و زیبایی او شاه هوسران را شیفتهاش كرد بهطوری كه هیرودیا آنچنان در شاه نفوذ كرد، كه شاه به او گفت: «هر آرزویی داری از من بخواه كه قطعاً انجام خواهد یافت.»
هیرودیا گفت: من هیچ چیز جز سر بریده یحیی علیهالسلام را نمیخواهم، زیرا او نام من و تو را بر سر زبانها انداخته و همه مردم را به عیبجویی ما مشغول نموده است. و طبق پارهای از روایات، مادر هیرودیا (كه همسر شاه بود) هیرودیا را وادار كرد، كه شاه را مجبور به قتل یحیی علیهالسلام كند، به این ترتیب كه به شوهرش شراب داد، و دخترش را آرایش كرده با لباسهای پرزرق و برق نزد شاه فرستاد و به او گفت: اگر شاه به طرف تو آمد تمكین نكن. مگر سر بریده یحیی علیهالسلام را در آنجا حاضر كند...
در سالروز جشن تولد هیرودیس پادشاه فلسطین طبق پارهای از روایات، یحیی بن زکریا علیهماالسلام در محراب عبادت در مسجد بیت المقدس به سر میبرد، مأموران جلاد سراغ او آمدند و او را دستگیر كرده و به مجلس شاه بردند، شاه در همانجا فرمان داد سر از بدن او جدا كردند و سر بریدهاش را در میان طشت طلا نهادند و آنگاه كه هیرودیا تسلیم هوسهای شاه گردید، سر بریده یحیی علیهالسلام به سخن آمد و در همان حال نهی از منکر كرد و خطاب به شاه فرمود: «یا هذا اِتَّقِ اللهِ لا یحِل لكُ هذه؛ آی شخص از خدا بترس این زن بر تو حرام است.» به این ترتیب حضرت یحیی علیهالسلام مظلومانه به شهادت رسید. منبع
🥀سلامٌ عَلَیهِ یوْمَ وُلِدَ وَ یوْمَ یمُوتُ وَ یوْمَ یبْعَثُ حَیا
🆔 @ss_alavi_ir
🏴 در روایت است که حضرت سیدالشّهداء علیهالسلام در مسیر کربلا از حضرت یحیی علیهالسلام و شهادت او یاد میکرده است.
📚شیخ مفید، الارشاد، ج۲، ص۱۳۲.
🔻شباهت حضرت سیدالشهداء و حضرت یحیی علیهماالسلام در روایات:
🔸روایت نخست:
عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ الْفُضَيْلِ الْهَمْدَانِيِّ عَنْ أَبِيهِ عَنْ جَدِّهِ عَنْ أَمِيرِ الْمُؤْمِنِينَ علیهالسلام قَالَ:
مَرَّ عَلَيْهِ رَجُلٌ عَدُوٌّ لِلَّهِ وَ لِرَسُولِهِ (صلّیاللهعلیهوآله)، فَقَالَ: «فَما بَكَتْ عَلَيْهِمُ السَّماءُ وَ الْأَرْضُ وَ ما كانُوا مُنْظَرِينَ» ثُمَّ مَرَّ عَلَيْهِ الْحُسَيْنُ بْنُ عَلِيٍّ (علیهماالسلام) فَقَالَ: لَكِنْ هَذَا لَيَبْكِيَنَّ عَلَيْهِ السَّمَاءُ وَ الْأَرْضُ، وَ قَالَ: وَ مَا بَكَتِ السَّمَاءُ وَ الْأَرْضُ إِلَّا عَلَى يَحْيَى بْنِ زَكَرِيَّا وَ الْحُسَيْنِ بْنِ عَلِيٍّ (علیهمالسلام)
ترجمه:
یکی از دشمنان خدا و رسول خدا صلیاللهعلیهوآله از کنار امیرالمؤمنین علیهالسلام گذشت. ایشان این آیه را تلاوت فرمودند: «و بر مرگ گذشتگان هيچ چشم آسمان و زمين نگريست و بر هلاكشان مهلت ندادند (دخان:۲۹)». سپس امام حسین علیهالسلام عبور کردند. علی علیهالسلام فرمود: اما زمین و آسمان قطعاً بر او خواهد گریست. و سپس فرمود: آسمان و زمین بر هیچکس نگریسته به جز یحیی بن زکریا و حسین بن علی (علیهمالسلام).
📚تفسیر القمی، ج۲، ص۲۹۱.
🔸روایت دوم:
عَن زُرَارَةُ بْنُ أَعْيَنَ عَنِ الصَّادِقِ علیهالسلام قَالَ:
بَكَتِ السَّمَاءُ عَلَى يَحْيَى بْنِ زَكَرِيَّا وَ عَلَى الْحُسَيْنِ بْنِ عَلِيٍّ (علیهمالسلام) أَرْبَعِينَ صَبَاحاً وَ لَمْ تَبْكِ إِلَّا عَلَيْهِمَا قُلْتُ فَمَا بُكَاؤُهَا قَالَ كَانَتِ الشَّمْسُ تَطْلُعُ حَمْرَاءَ وَ تَغِيبُ حَمْرَاءَ.
ترجمه:
امام صادق علیهالسلام فرمود:
آسمان بر یحیی بن زکریا و حسین بن علی (علیهمالسلام) چهل روز گریه کرد، حال آنکه بر هیچکس جز ایشان نگریسته است. زراره از حضرت سؤال کرد: گریۀ آسمان یعنی چه؟ حضرت پاسخ دادند: خورشید سرخ طلوع میکرد و (هنگام غروب) سرخ از دیدگان پنهان میشد.
📚مناقب آل أبیطالب، ج۴، ص۵۴.
🆔 @ss_alavi_ir