➖ افسوس که شیعه بیشتر بر #مصائب_عاشورا گریست و کمتر در #مسائل_عاشورا اندیشید. شیعه عاشورا را نگاه داشت، اما درست نشناساند...
هر قطرهای از اقیانوس عاشورا، یک شعور ناب قوی و یک محتوای ژرف غنی و یک مکتب آموزنده انسانی، و یک ترتیل خونبار آیات قرآنی، و یک سجده مترتم نورانی، و یک سیال حیات آفرین اخلاقی، و یک حماسه پویا در صیرورتهای بلند آهنگ بشری است...🏴
علامه محمدرضا حکیمی
قیام جاوید
⚜️ @Taammolat74
🔉 سخنرانی
🔶 موضوع |عاشورا، نهضت مقدس
🎙 سخنرانی حجتالاسلام محسن قنبریان
جلسه دوم
⏰ دهه اوّل محرّم ۱۳۹۸
⚜️ @Taammolat74 👇👇👇
13980610_Ashora, Nehzat e Moghaddas.m4a
32.97M
🔉 سخنرانی
🔶 موضوع |عاشورا، #نهضت_مقدس
🎙 سخنرانی حجتالاسلام #محسن_قنبریان
جلسه دوم
🔹هر نهضت وقیامی حتی علیه ظلم و جور ، مقدس نیست. گاه فداکاری و عزت و ذلت ناپذیری هم هست اما چون برای “منافع خود” است نه “مصالح نوع” ، مقدس نیست.
🔹 مقدس یعنی مبرای از “عیب” و “نقص” و “واجد کمالات”؛نهضت حسینی این است. او که از منفعتطلبیهای فردی وگروهی وجناحی و… درآمده نهضتش این رکن نهضت مقدس را دارد. به پول خودش ارزش می دهد، جای خود خوردن و فاضلاب کردن، گرسنگان را سیر و نورش می کند. به علم خود ارزش می دهد وجای هوش سیاه، به تعالی مردم کمک می کند. به جان خود ارزش می دهد ، خون خود را در راه خدا تقدیم و امتی را زنده می کند…
🔹او که زیر سم اسبان لگد مال میشود دارد جریمه روح بزرگ خود را می دهد. برای حسین نباید ذلت بار روضه خواند. یک دهه برسینه زدن برای روح بزرگی چون حسین، باید مارابزرگ کند…
⚜️ @Taammolat74
📍 یادداشت |کارکرد آیینهای مذهبی در کلانشهرهای مدرن
فهم ناصواب از دوگانه مناسک و محتوا در تحلیل آیینهای مذهبی معاصر
✍🏻 سیدجواد نقوی
📂 پرونده : بنبست جامعهشناسی کلاسیک در فهم آیین دینی
🔹 آنچه بهشدت در این سالها فربه شده فرمی است که درباره طرح دوگانه مناسک و محتوا شکل گرفته، بهگونهای که تصور میشود هرچه حجم مناسک وسیع شود و اگر از طرف دخالت حاکمیت هم همراه باشد یک نقطه منفی است و باعث میشود شکل و محتوای سنتی و باکیفیت مناسک که سالها در دل تاریخ رقم زده شده، ذبح شود و حتی تفکری مبنیبر این نکته که شکلی از کژکارکردی یا انحراف در پس افزایش مناسک با حمایت حاکمیت یا با ترویج حاکمیت ایجاد شده است، اما درحقیقت این دوگانه یا این درمقابل هم قرار داده شدن مناسک و محتوا، خیلی نخواهد توانست پاسخگو مسائل طرحشده مثل عدمکیفیت یا نازل شدن مناسکها را بهحساب آورد؛ چراکه خود مناسک خنثی نیست و اصلا نمیتوان این برداشت را به سرعت نشر داد که مناسک ظرفی است که هر متنی را خواهد پذیرفت و مدام میتواند فربهتر شود و این فربهتر شدن با کاهش وسیع محتوا ختم میشود!
⚜️ @Taammolat74
👇👇👇
تاملات
📍 یادداشت |کارکرد آیینهای مذهبی در کلانشهرهای مدرن فهم ناصواب از دوگانه مناسک و محتوا در تحلیل آیی
🔘 بخش 1 از 2
🔹ماکس #وبر تمثیلی از قطار و سوزنبان دارد که قطار آنجا فرم یا ماده یا مناسک است و سوزنبان در حکم محتوا و ایده کار کرد دارد، وبر معتقد است اگر سوزنبان نباشد قطار نمیتواند به راه خود ادامه دهد و اگر قطار نباشد وجود سوزنبان دیگر معنی ندارد. از این تمثیل میتوان فهم کرد که رابطه مناسک و محتوا شکلی از رابطه دیالکتیکی است، یعنی نمیتوان بدون ایده مدعی شد که #مناسک صرفا بهصورتی فرمی خود را میتواند در اشکال گوناگون بازتولید کند و این باز تولید در شرایط خنثی شکل میگیرد.
🔹 چنین تصوری که مناسک حالتی عسلی دارد که به هر شکلی میتواند تغییر کند یا بهصورت دستوری میتواند شکل را بهصورت خاصی ازجمله فرهنگی و اجتماعی هدایت کرد، نوعی تقلیلگرایی است که به شکل برساختی قصد دارد به ساحت نظری ورود کند. بهطور مثال پس از رخداد عید #غدیر یا با نزدیک شدن به ماه #محرم چنین برساختهایی مجددا ظهور میکند و به سرعت همان بحث که تصور عسلی از مناسک را دارد طرح میکند، اما درواقع این طرح بحث یک نکته مهم را متوجه نشده که اگر مناسک صرفا عقاید فکری را به شور و حرارت فربه کند یا شکلی از ایدئولوژی در فهم قرن ۱۹ آن را که نوعی دگماتیسم را ترویج میکند دیگر قادر نیست نیروهای تازهای را خلق کرده یا به گسترش نیروهای موجود بهلحاظ ایدهای توجه کند.
🔹 این مناسک کمترین کارکردی که دارد میتواند #حس_جمعی را تقویت کند که این حس و انس جمعی خود به همبستگی و ایضا افزایش #سرمایه_اجتماعی هم کمک میکند، یعنی به تعبیری خود مناسک بهجهت آنکه از افق مشترکی و در راستای کمک کردن به حس جمعی است، باعث میشود هویت جمعی یا #عواطف_جمعی بیشتر به خواستههای اجتماعی نزدیک شود و این دقیقا همان موقعیتی است که اصلا خنثی نیست و بسیار کمک میکند تا ایدههای مترقیتر در دیالکتیک با مناسک شکل بهتری بگیرد و در کلان به ساحت #دینورزی و سیاستورزی جامعه کمک میکند.
🔹 درواقع آنچه در طرح دوگانه مناسک و محتوا همیشه در مقابل یکدیگر قرار میگیرند یا تعبیر میشود گسترش مناسک بهصورتهای جدید در #کلانشهر باعث اُفت دینداری یا کیفیت آن میشود، نهتنها دقیق نیست بلکه اگر در راستای فهمیدن رابطه رفتوبرگشتی آن باشد بسیار راهگشاست.
⚜️ @Taammolat74
🔘 بخش 2از 2
🔹ازجمله موارد دیگری هم که ناقدین به مناسک جدید به آن توجه نمیکنند ظهور و بروز مناسک در بافت و ساختار اجتماعی خاص است، برای مثل در کلانشهرهای مدرن که سختی و پیچیدگی زندگی رو به افزایش است و نابرابری بهوضوح دیده میشود بسیاری از هیاتها یا خیمههایی که در چهارچوب مناسک فربه شده یا منفی قلمداد میشوند، در طول یک دهه انسانهای گوناگونی با سلایق متفاوتی و از طبقات مختلف به علتهای گوناگون گردهم میآورد که میتواند به ساخت روحیه جمعی و حس جمعی ذیل گفتمان عاشورا که نوعی احترام به کرامت انسانهاست، کمک کند.
🔹به گفته توماس بندر مردم زمانی حیات دارند که بتوانند کاری را در کنار هم انجام دهند و #روایتهای_مشترک و قصههای مشترکی در پس این همکاریها صورت گیرد، این نگاه دقیقا آن بحثی است که به آن کمتر توجه شده؛ چراکه هنگامی که جماعتی بهصورت جمعی در پس کاری که تا حد وسیعی وحدتنظر دارند شکل میگیرد، باعث ظهور قصههایی تازه از این تعاملها میشود
🔹 حال در آستانه شروع ماه محرم هرچند میتوان به بسیاری از مراسم نقدهایی لحاظ کرد، اما یکپارچهسازی از مناسک و تهی پنداشتن آنها و ابژه کردنشان، نهتنها به #قداستزدایی ختم میشود، بلکه بیشتر بهجای آنکه کمک کند معناهای خلقشده را وارد بحث کرد، بهنوعی بیشتر به قضاوت زودهنگام دچار شده که تصور میشود ما با یک کارخانه #مناسکسازی بهصورت یکنواخت روبهرو هستیم که هرسال صرفا خود را به تکرار دچار میکند. درصورتیکه بیش از آنکه با یک چنین شرایطی روبهرو باشیم با حجم وسیعی از آنچه درحال خلق است اما نمیدانیم که چگونه باید در امر اجتماعی از آن بهره گرفت، روبهرو هستیم.
🔹رخدادهایی مثل #غدیر و ماه #محرم و اربعین هرچند تفاوتهایی دارند اما بهلحاظ فرمی و مناسکی قطعا باید به درون ماندگاری آنها و ارتباطشان با ایدههایی که عامل ماندگاریشان هستند، توجه کرد. در دنیایی که #مدرنیته جهان را تهی از معنا کرده و مساله دین به سمت خوانشهای متفاوتی حرکت میکند که #سکولاریسم و #پستسکولاریسم را شامل میشود، برگزاری مراسم در فرم عمومی و جمعی آن هم حولمحور آیین و #مناسک_دینی، آثار و بازتاب اجتماعی متفاوتی را رقم خواهد زد.
⚜️ @Taammolat74
عاشورا همواره نقطهی آغاز حرکتهای عظیم در تاریخ اسلام بوده است. عاشورا مشعل بزرگ زندگی و آزادگی است. در حرکت اخیر ملت ایران نیز از نیروی توفانگر عاشورا استفاده بسیار شد، لیکن سخن اصلی عاشورا، یعنی نماز و عدالت، چنانکه باید مطرح نگشت و اگر گاه گفته شد از حد حرف نگذشت. نماز توجه به بینیازهای خداست و عدالت توجه به نیازهای خلق خداست... ما نسبت به عاشورا مدیونیم؛ و ادای دین جز از راه تحققبخشی به اهداف عاشورا عملی نخواهد شد.
علامه محمدرضا حکیمی
قیام جاوید ، ص 133
⚜️ @Taammolat74
🔉 سخنرانی
🔶 موضوع | عاشورا، نهضت مقدس
🎙 سخنرانی حجتالاسلام محسن قنبریان
جلسه سوم
⏰ دهه اوّل محرّم ۱۳۹۸
⚜️ @Taammolat74 👇👇👇
13980611_Ashora, Nehzat e Moghaddas.m4a
36.6M
🔉 سخنرانی
🔶 موضوع |عاشورا، #نهضت_مقدس
🎙 سخنرانی حجتالاسلام #محسن_قنبریان
جلسه سوم
🔹#نهضت_مقدس” محافظه کار “نیست چون قرار است چیزی از عیب ونقص نداشته باشد. #محافظه_کاری، یعنی چیزی در وضع مطلوب نباشد، نهضت آنرا دست نزند ودر همان وضع ،حفاظتش کند. این شائبه عیب ونقض می آورد ونهضت را نامقدس می کند.
🔹 سیدمظلومان، مشکل اساسی را یزید وامویان میداند و نوک تیز اقدام علیه آنان است لکن در منا ، علماء اسلام را جمع و از “علماء ساکت” و”علماء سوء” نکوهش می کند!اگر این ملاحظه کاری را میکرد نهضتش مقدس نبود.
🔹#روحانیت_اصیل تشیع به برکت نهضت حسین و خطبه منا وفریاد سید مظلومان بر علماء ساکت وسوء شکل گرفت که در طول تاریخ علیه استبداد و استعمار وپناه محرومان بودند. در دفاع مقدس به ازاء هر دو شهید از هرصنف، روحانیت ۵شهید دادند.
⚜️ @Taammolat74
📍 یادداشت | بنبست جامعهشناسی در فهم جنبش دینی ایرانی
آیا هر جمع و اجتماعی حولمحور دین را میتوان تودهای تفسیر کرد؟!
✍🏻 محمدرضا قائمینیک
📂 پرونده : بنبست جامعهشناسی کلاسیک در فهم آیین دینی
🔹 یکی از موضوعاتی که تقریبا در 10 یا 15 سال گذشته، بهشدت درمورد تجمعات دینی نهتنها در ایران، بلکه در سرتاسر جهان مطرح بوده، حتی شاید بشود صبغه آن را به جنبشهای تودهای تقریبا ربع دوم قرن بیستم یا نیمهقرن بیستم و در دوره ظهور نازیسم در اروپا رساند، مساله نسبت جنبشهای دینی و جنبشهای تودهای است.
⚜️ @Taammolat74
👇👇👇