📌طوفان الاقصی، تکامل تاریخ، بلوغ امت
۱. بر اساس آیه ی ۲۹ سوره مبارکه فتح، مهمترین ویژگی یاران رسول خدا قوت و استحکام درونی و ایمان سرشار آنهاست که به آنها این قوت را می دهد که «اشداء علی الکفار» باشند و در راه خدا از ملامت هیچ ملامتگری خوف به دل راه ندهند. «فمثلهم فی الانجیل کزرع اخرج شطئه فآزره فاستغلظ فاستوی علی سوقه.... » (فتح، ۲۹)
۲. بر همین اساس ، با اینکه حرکت امام در دهه ی پنجاه و شصت اثرات داخلی و بین المللی فراوانی داشت و حتی نظم جهانی را تحت تاثیر قرار داد، اما خود ایشان، پرورش جوانان پاکباخته، مقاوم و متعبد را فتح الفتوح انقلاب اسلامی معرفی کردند.
«...... امام بزرگوار ما در یك حادثه ی مهم جنگی - كه خیلی از شماها آن وقت شاید متولد هم نشده بودید - در قضیهی یكی از عملیات كه پیروزیای به دست رزمندگان آمده بود، یك پیامی دادند. در آن پیام این نكته وجود داشت كه فتحالفتوح انقلاب اسلامی، تربیت این جوانهاست. همه توقع داشتند كه امام بگوید این پیروزیای كه شما به دست آوردید، فتحالفتوح است؛ از آن پیروزی ستایش كند؛ امام نه، از رزمندگان تشكر كردند. اما گفتند فتحالفتوح انقلاب ما تربیت این جوانهاست؛ كه در آن شرائط دشواری كه همهی دنیا در مقابل ما با چهرهی دژم و سلاحِ آمادهی شلیك ایستاده بودند، اینها توانستند یك چنین پیروزی بزرگی را به دست آورند؛ » (۹۱/۱۲/۷)
۳. قطعا عنصر اصلی پیش برنده و حافظ انقلاب اسلامی در طول این پنج دهه، همین نیروی انسانی خالص و پای کاری بوده که کار انقلاب را به پیش برده است و کمال انقلاب اسلامی نیز چیزی جز پرورش انسان های خود ساخته و از خودگذشته در برابر امر الهی نیست.
۴. ویژگی مهم این مقطع تاریخی جهان اسلام در همین نکته است که حرکت عظیم امام در پرورش انسانها، به منظور غلبه بر استکبار و در جهت قدرت اسلام اکنون در سطح جهان اسلام و حتی غیر اسلام گسترده شده.
نه تنها مردان و زنان فلسطینی به حدی از استحکام درونی رسیده اند که بر خرابه خانه های می ایستد و حرف از مقاومت و عزت می زنند، در جوامع غیر اسلامی نیز ملت ها به رغم حاکمیت ها، قوانین طاغوتی را زیر پا نهاده و در پاسخ فطرت حق طلب خود صحنه های بی مانند آفریدند.
۵. نتیجه و عاقبت نبرد طوفان الاقصی هر چه باشد، این حادثه از استحکام درونی امت رسول خدا در برابر طاغوت های زمانه و شیطان بزرگ پرده برداشت.
این مسیر یک طرفه است و بازگشت ناپذیر و بمانند موسی ع که بنابر امید به پروردگار دل به دریا زد و دشمنش را غرقه دید، امت اسلام و ملت های آزادی خواه دنیا در مسیر فطرت الهی و توحیدی خویش، این راه را به انتها خواهند رساند.
و پایان این بیقراری بهشت است....
بهشتی که سرخوش ز دیدار یاری...
نسیم کرامت وزیدن گرفته....
و باران رحمت چکیدن گرفته.......
#طوفان_الاقصی
#فتح_الفتوح
#انقلاب_اسلامی
#امام_خمینی
#استحکام_درونی
#تکامل_تاریخی
@taamollat
📌فهم من از مجموع حوادث این چند هفته و موضع گیری های آقا و سخنرانی امروز سید حسن این است: رژیمی که ۷۰ سال زجر داده و آزار داده و شکنجه کرده، قرار نیست یک شبه نابود شود، یعنی ما نمی خواهیم که چنین شود، باید ذره ذره درد بکشد و در باتلاق فرو برود.
این طور برای ما کم هزینه تر هم خواهد بود.
@taamollat
📌فایننشال تایمز در گزارشی با عنوان فرار مغزها، نوشت:
ایران با افزایش ۱۴۱ درصدی، سریعترین رشد مهاجرت را در ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۱ داشته است
این رقم از ۴۸ هزار نفر در سال ۲۰۲۰ به ۱۱۵ هزار نفر در ۲۰۲۱ رسیده و ایران به مرحله مهاجرت دسته جمعی کنترل نشده رسیده است.
#عصراندیشه
@Asreandisheh
تأملات اجتماعی
📌فایننشال تایمز در گزارشی با عنوان فرار مغزها، نوشت: ایران با افزایش ۱۴۱ درصدی، سریعترین رشد مهاج
🔹چند روز قبل یکی از مقامات آمریکایی پیرامون نبرد الاقصی گفته بود استراتژی ایران در برابر ما، استراتژی حلقه ی آتش است.
منظورش احتمالا آن بود که ایران قصد مواجهه سخت و مستقیم با ما را ندارد، اما صحنه را طوری چیده که ما ذره ذره در منطقه محو شویم.
صحت خبر بالا را نمی دانم و فقط نقل قول کردم. اما اگر درست باشد، همان استراتژی درباره ی ما هم در حال پیاده شدن است.
گویی اصلا مدل جنگ ها تغییر کرده و بازیگران میدان نبرد ترجیح می دهند حریف را ذره ذره آب کنند.
دقت داشته باشیم که روند فرار مغزها در کشورهایی نظیر ما الزاما علل های داخلی ندارد، بلکه زمینه های موجود عمدتا توسط سرویس های خارجی فعال می شود.
بررسی اش کار دشواری نیست، سری به دوستان دانشجویتان بزنید، تصدیق می کنید.
@taamollat
📌امروز صبح در کتابخانه ی یکی از مدارس تهران، به این کتاب برخوردم. احوال و تفکرات مرحوم مددپور بر اهالی اندیشه پوشیده نیست، ولی این کتاب را تابحال ندیده بودم.
روایت جریان علم در جهان اسلام و ایران بر اساس قرائت خاص فردیدی ها.
بر خلاف ما که تاریخ علم را بر اساس حرکت جریان حکمت و اجتهاد تقریر می کنیم و جریان علم تا به امروز را به نفع فلسفه اسلامی و فقه جواهری می بینیم، و انبوهی از شواهد را بر آن عرضه می کنیم، ایشان تاریخ علم در جهان اسلام را بر اساس پیوند با علم یونانی و سپس گسستن از آن و رجوع به دامن اشراق، تصوف و علوم وحیانی تقریر می کند و روشن است که در این عرصه غزالی یکه تاز است و نویسنده هم برای او سنگ تمام می گذارد.
هر روایت از تاریخ علم نتایج خاص خود را در بر دارد و به صورت کلان بر سایر شاخه های معرفت اثرگذار است.
اصلا نباید آن را دست کم گرفت.
@taamollat
تأملات اجتماعی
📌در جست و جوی نظریه ی اجتماعی شهید مطهری (بخش سی و ششم) 🔹شهید مطهری و جامعه ی ایران ۳ ▪️تحلیل جوا
📌کجا بودیم؟
🔹جمع بندی مباحث
دوستانی که تابحال یادداشت های مربوط به نظریه ی اجتماعی شهید مطهری را دنبال کرده اند، می دانند که آن سلسله یادداشت ها به نقطه ی حساس و نهایی خود یعنی «تحلیل وضعیت جوامع موجود با تمرکز بر ایران» رسیده است.
اهل اطلاع باخبرند که پی جویی مسئله ی فطرت -بعنوان مبنای اندیشه ی استاد شهید- در نظریه اجتماعی و تحلیل اجتماعی کاری بکر و تازه است.
علاوه بر این قرابت ادبیات جامعه شناسی حکمی -که در آثار کسانی چون استاد شهید و استاد پارسانیا ظاهر شده- با ادبیات برخی جریانهای دیگر مستلزم تقریری دقیق و تبیینی موشکافانه از مواضع جامعه شناسی حکمی است که این دو مطلب پیشرفت کار را با کندی مواجه می کند.
صاحب این قلم در این روزها دل مشغول این مهم هستم و امیدوارم که به مدد الهی و راهنمایی اساتید و دوستان علاقمند به آن موفق شوم.
در همین راستا طی چند یادداشت پیش رو، تلاش می کنم تا آنچه را بعنوان چارچوب کلان نظریه ی اجتماعی استاد شهید در باب جوامع معاصر با تمرکز بر ایران یافته ام عرضه نمایم.
اللهم وفقنا لما تحب و ترضی
#نظریه_اجتماعی_شهید_مطهری
@taamollat
تأملات اجتماعی
📌در جست و جوی نظریه ی اجتماعی شهید مطهری (بخش سی و ششم) 🔹شهید مطهری و جامعه ی ایران ۳ ▪️تحلیل جوا
📌در جست و جوی نظریه ی اجتماعی شهید مطهری ره (بخش سی و هفتم)
🔹جمع بندی و نتیجه گیری ۱
۱. اینکه ما خودمان را بر چه مبنایی ببینیم خیلی مهم است و آن مبنا شکل دهنده ی تحلیل و قضاوت ما نسبت به خودمان است.
مثلاً اگر ما مدل های اجتماعی غربی را ملاک تحلیل قرار دهیم، قطعا خود را عقب افتاده تلقی خواهیم کرد.
به گمان نگارنده علت عمده ی نارضایتی های عمومی در کشور ما - علی رغم همه ی پیشرفت ها و همه ی نقاط قوت- ، آنست که همچنان مدل های توسعه ی اجتماعی غربی بر ذهنمان حاکم است که بر اساس آن غرب -هر چه باشد- در اوج است و ما -هر چه باشیم- مفلوک و عقب افتاده.
باید اعتراف کنیم که مع الاسف ما تابحال نتوانسته ایم مدل تحلیل اجتماعی را بر اساس مبانی خودمان تنظیم کنیم و آن را ملاک قضاوت و مبنای ذهنیت عموم قرار دهیم.
و تا زمانیکه این کار را نکنیم، به کره ی ماه هم که برویم، باز هم خود را عقب افتاده تلقی خواهیم کرد، چون چارچوب ذهنی چیز دیگریست.
۲. همین اختلاف و حاکم شدن نظریات بیگانه بر ذهنیت عمومی، در مورد نخبگان نیز وجود دارد و به گمان نگارنده، اولین مانع در راه ارائه ی نظریات عام مبتنی بر سنتهای فکری بومی، هراس از هیمنه ی چارچوب های فکری مدرن است که راه را بر تامل و باز اندیشی درباره ی خودمان بسته است.
۳. معمول آنست که در میان اندیشمندان اجتماعی، از فیلسوفان نامی برده نمی شود، در حالیکه اگر قرار است نظریه ای اجتماعی عرضه شود، باید بر اساس مبانی که آنان تنقیح کرده اند صورت پذیرد و تاثیر فیلسوفان و حکیمان بر اندیشه ی اجتماعی غیر قابل انکاری است.
جامعه ی ایران دارای سلسله ای طولانی از دانشمندان در حوزه های مختلف نظری و عملی است که برخی دانش های خود را تا متن علوم اجتماعی امتداد داده اند و برخی در مبانی خویش توقف کرده اند.
اما بهرحال مبانی انسان شناسی و معرفت شناسی و هستی شناسی که آنان فراهم آورده اند، تقریبا تمام آنچه برای ساخت یک نظریه ی اجتماعی مورد نیاز است را تامین می کند.
#نظریه_اجتماعی_شهید_مطهری
@taamollat
تأملات اجتماعی
📌در جست و جوی نظریه ی اجتماعی شهید مطهری ره (بخش سی و هفتم) 🔹جمع بندی و نتیجه گیری ۱ ۱. اینکه ما
📌در جست و جوی نظریه ی اجتماعی شهید مطهری ( بخش سی و هفتم)
🔹جمع بندی و نتیجه گیری۲
۳. استاد شهید مرتضی مطهری بعنوان یک فیلسوف اجتماعی اندیش، مبانی فلسفی و کلامی خود را تا حد قابل قبولی به مرزهای نظریه ی اجتماعی نزدیک کرده است.
مبنایی ترین مسئله در تحلیل اجتماعی از نگاه ایشان، همان مسئله ی فطرت است که ایشان آن را در ساحت های گوناگون تحلیل وارد کرده و از آن بهره گرفته است.
از نگاه ایشان تاریخ بشری اساسا بروز فطرت الهی انسان و جامعه است و غیر از آن هم نمی تواند باشد، به عبارت دیگر انسان و جامعه ی غیر فطری نداریم و همه ی ظهور و بروزهای انسانی بنحوی بروز و ظهور ناقص یا کامل فطرت انسانی است.
فطرت انسان و جامعه بر اساس قاعده ی حرکت جوهری لایزال در حال کامل شدن است و این حرکت تا زمان اشتداد نهایی (قیامت) و رسیدن به نقطه ی پایانی عالم که همان نقطه ی آغاز آنست ادامه خواهد داشت.
در این میان، مقاطع مختلف تاریخی هر یک بروز و ظهور یکی از جلوه های فطرت انسان و جامعه است.
۴. اما جامعه ایران بعنوان بخشی از امت اسلام، در مسیر فعال و بارور کردن فطرت خود با چالش هایی مواجه بوده که گاهی مسیر او را منحرف و گاهی حرکت او را کند نموده است. ایشان در مقدمه ی کتاب انسان و سرنوشت فهرستی از علل و عوامل موثر بر حرکت اجتماعی در ایران و امت اسلام ارائه می دهند.
۵. استاد شهید در مقدمه ی مذکور ۲۷ عامل اثرگذار در جامعه ی امروز اسلامی را بر می شمارند که همه ی آن عوامل در چند گروه قابل دسته بندی است:
👈اعتقادات و باورهایی که در فضای جهان اسلام بد فهمیده شده است، مانند: سرنوشت و قضا و قدر، آخرت باوری و تحقیر زندگی دنیا، شفاعت، تقیه و انتظار فرج
👈نظام اخلاقی و قانونی اسلام
👈جریان های فکری مانند اشعریت، اعتزال، فلسفه و تصوف
👈حوادث تاریخی مانند استعمار و جنگ های صلیبی و حمله ی مغول
👈 علل و عوامل داخلی مانند عملکرد زمامداران و روحانیت
بر این اساس جامعه ی ایران، در طول قرن ها، در کشاکش با این عوامل، در پی یافتن و ساختن خود حقیقی خود بوده است.
۶. خودآگاهی فطری و انسانی مبنای حرکت انسان ایرانی در دهه های اخیر بوده است و همه ی تلاش های او در حوزه های مختلف را باید در این راستا تعبیر نمود.
#نظریه_اجتماعی_شهید_مطهری
#جامعه_ایران
@taamollat