📌 من امروز چهل سالگی را به پایان بردم و وارد چهل و یک سالگی و دهه ی پنجم عمر خود شدم.
درباره این مقطع روایات بسیاری داریم که مخلص همه ی آنها این است که اینجا، برای کسی که حساب عمرش را دارد و با برنامه و نگاه به ابدیت زندگی می کند، نقطه ی عطف زندگی است.
گاهی میگویند وقت درو کردن است، (زرع دنا وقت حصاده) یعنی از اینجا به بعد دیگر وقت برداشت محصولی است که در سالهای قبل کاشته. لذا تا قبل چهل ساله ها باید خیلی بکوشند تا قبل از این. چون بعد از این فرصت کوتاه است.
گاهی سفارش می کنند به عصا دست گرفتن، تا پیری و ناتوانی جلوی چشم آدم بیاید و فکر بازیگوشی و دنیاطلبی به کله اش نزند.
احتمال می دهم که منظور از اینهمه حیات مادی نباشد، چه بسا بسیاری پس از این تازه شروع می کنند و به جاهای خوبی هم می رسند، ظاهراً منظور سیر معنوی آدم هاست و این چهل سالگی نقطه ی عطف برای آدم های دارای روح و مرتبط با عالم معناست، بیش از همه از این جهت که بسیاری از پنجره های رو به عالم معنا که تا قبل از این به راحتی گشوده و در دسترس بود، بعد از این دیگر به آسانی قابل عبور نیست و انسان سالک ازین پس سر سفره ای نشسته که تا قبل از این خودش فراهم کرده و دیگر پس از این به سختی بتواند چیزی به آن اضافه کند، محال نیست، اما مشکل است، یعنی اشتغالات زندگی دیگر اجازه نمی دهد.
خدایا خودت کفالت ما را به عهده بگیر و ما را آن ده که آن به، الهی تول من امری ما أنت اهله، و عد علی بفضلک علی مذنب قد غمره جهله(مناجات شعبانیه)
در دلم بود که آدم شوم اما نشدم
بی خبر از همه عالم شوم اما نشدم
بر در پیر خرابات نهم روی نیاز
تا به این طایفه محرم شوم اما نشدم.
@taamollat
9.19M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📌خراسان مهد تمدن
🔹 این قطعه را چند شب قبل، یک برادر فرهنگ دوست و اهل ادب، که از شوق من به خراسان بزرگ و ماوراءالنهر نیک با خبر بود، برایم فرستاد.
به علی دهباشی و بخارا کاری ندارم، هر کس قدری شوق تاریخ و ادب ایران زمین داشته باشد، اول جایی که زمینگیر می شود و یارای حرکت از دست می دهد، همین خراسان است، منبع اصلی و قویم تولید فرهنگ ایرانی و اسلامی و سرچشمه ی عمده مفاخر فرهنگی و ادبی ایران، از بوعلی و فارابی و بیرونی و و خواجه نظام و خواجه نصیر (بنابر روایتی خاص) و غزالی ها و بیهقی و فردوسی گرفته تا مطهری ها و حکیمی ها و خامنه ای ها و ...
ما در خراسان بزرگ با یک جریان فرهنگی و تمدنی پیوسته مواجهیم که هنوز هم ادامه دارد و همه ی لایه های علوم اعم از نظری و عملی و همه ی طیف ها اعم از موافق و مخالف را زیر بال و پر خود جای می دهد.
بدون شک وجود مقدس علی بن موسی الرضا ع و اقدامات علمی و عملی ایشان در حوزه ی عقاید و حکمت عملی، یکی از عوامل عمده در فعال کردن ظرفیت های تمدنی آن منطقه بوده است.
خراسان با اینکه یکی از دورترین مناطق به مرکز جهان اسلام بوده، اما یکی از گسترده ترین مهمترین مراکز علمی و فرهنگی جهان اسلام بوده. بسیاری از ظرفیت های علمی و فکری و عملی فکر اسلامی، عملا در این منطقه احیا شده و به مناطق دیگر صادر شده.
قطعا یکی از فصول مهم تاریخ و تراث ایرانی و اسلامی -که ما از دریچه ی تحریر تاریخ #جریان_حکمت_و_اجتهاد در پی تحریر آن هستیم- ، از کوچه باغ های بیهق و نیسابور و طوس و خوارزم و سمرقند و بخارا و هرات و.... خواهد گذاشت.
@taamollat
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
این صحبت ها رو بشنوید و این آرامش و اطمینان را در چهره و تُن صدای شهید حس کنید
بله آنچه شیعه را ؛ شکست ناپذیر کرده همین توکل و توحید و حسن اعتماد بخداوند متعال است.
ببینید و لذت ببرید از ضرب دست امام عزیز در تربیت چند نسل انسان خدا باور که صدر و ساقه ی زندگیشان را بر اساس سنت های الهی چیده اند، اول خودشان را تغییر داده اند و الان در حال تغییر نظام جهان هستند و در راه خدا از ملامت هیچ ملامت کننده ای ترس ندارند.
رحمت خدا بر امام و شهدای راه مقاومت، سلام خدا بر آقایمان که پرچم را محکم افراشته نگه داشته است.
@taamollat
تأملات اجتماعی
این صحبت ها رو بشنوید و این آرامش و اطمینان را در چهره و تُن صدای شهید حس کنید بله آنچه شیعه را ؛
📌 درباره روش شناسی فکری و اجتماعی «آقا» در شکل دهی امت اسلامی
🔹بنده آنچه را که در قطعه فیلم بالا مشاهده کردید همان روش آقا در اندیشه و عمل اجتماعی می دانم.
ایشان بر خلاف رویه ی مرسوم دنیا که علم و قواعد حقوقی و عرفی را ملاک عمل در عرصه ی فردی و اجتماعی می داند، برای آیات الهی و سنت های قرآنی، مانند نصرت الهی، هدایت و اضلال، استقامت و نتایج آن ، نتیجه اعمال مومنان و فاسقان نقش بسزایی قائل است.
این نگاه که امتداد اجتماعی همان توحید عملی است، اکنون در حال گسترش در دنیای اسلام است و مورد بالا تنها یکی از نمونه های آن است.
نفس روش کار آقا در کتاب «طرح کلی اندیشه اسلامی در قران» پیام های واضح و آشکاری در الگوی فهم دینی و روش کنش اجتماعی ایشان دارد.
اول آنکه پایه و اساس فهم دین «قران کریم» است و حتی بنا به فرمایش خود اهل بیت، روایات نیز باید بر قرآن عرضه و با آن ارزیابی شود.
دوم آنکه یکی از فصول هدایتی قرآن کریم معرفی سنت های الهی در حیات اجتماعی انسان و تاریخ است. قرآن کریم اینها را بعنوان واقعیات جامعه و تاریخ معرفی می کند.
این بخش از آیات قرآن کریم ، در شکل دهی نظریه ی اجتماعی ایشان نقش پر رنگی دارد.
سوم آنکه مدل جامعه ی مطلوب قرآنی از منظر ایشان، که در فصول پایانی کتاب به آن اشاره کرده اند، جامعه ولایی است که علاوه بر ایجاد علقه ی ولایت بین مردم و ولی، ولایت و پیوستگی ای نیز بین مردم برقرار است.
به گمان نگارنده، فصل ولایت، مهمترین بخش آن کتاب و یکی از مهمترین بخش های نظریه ی اجتماعی ایشان است.
چهارم آنکه در نگاه قرآنی ایشان، ساخت جامعه و سپس امت اسلامی امری چند مرحله ای و زمان بر است که از طریق همین الگوی ولایت قابل حصول است. برای اطلاع از این بخش ها، کتاب «امامت و حکومت» رهیافت های روشنتری عرضه می کند.
ادامه دارد انشالله
@taamollat
🔆از بادهی وصل، کامشان شیرین است
از خندهی شان بهشت، عطرآگین است
🌹"سنوار" نشسته در بَرِ "نصرالله"
در دستِ "هنیّه" دستِ "صفیالدّین" است
🔹گویی تنها صحنه آرای این صفحات پایانی تاریخ، یعنی همان گشاینده ی آن، در این صفحات آخر برای همه جایی پیش بینی کرده، تا درین دنیای ظلمانی هر که سویی از نور #فطرت هنوز در دلش سو سو می زند بر این کشتی نوح سوار شود.
از مجموع حوادث فلسطین و جهان اینطور فهمیده می شود.
📌این روزهایی که گذشت، سالگرد شهادت حاج آقا مصطفی بود که متاسفانه بین اخبار حاد این روزها کمی از آن غفلت شد.
شخصیت علمی ایشان عموما پشت شخصیت و جایگاه اجتماعی ایشان مخفی شده و کمتر دیده می شود، در حالیکه ایشان در همان زمان حیاتشان نیز جایگاه علمی قابل توجهی داشتند.
در مدتی که در درس آیت الله شب زنده دار در قم حاضر بودیم، دیدگاه های فقهی مرحوم حاج آقا مصطفی، عموما یکی از طرفین مناقشات فقهی بود که استاد با رجوع به آثار ایشان آن را مطرح می کردند. این غیر از تلاشهای تفسیری ایشان است.
در بررسی سیر تاریخی #جریان_حکمت_و_اجتهاد سهم متناسبی برای بررسی شخصیت و آثار ایشان باید لحاظ شود.
سلام بر او و بر پدر و اجداد بزرگوارش
@taamollat
📌پیامهای بیانیه ی امروز ستاد کل نیروهای مسلح
🔹بیانیه ی امشب نیروهای مسلح نشان داد که جبهه مقاومت با در اختیار گرفتن نبض میدان، عملا در حال هل دادن رژیم غاصب به گوشه ی رینگ است.
بیانیه ی امشب حاوی چند هشدار مهم به آمریکا به جهت حمایت از رژیم غاصب در حملات به فلسطین و لبنان و همچنین پشتیبانی از حملات دیشب بود.
تا همین جای کار یعنی ایران فریب بازی آمریکا را نخورده و می داند که آتش ها زیر سر چه کسی است.
دومین نکته که از بیانیه بر می آید آنست که ایران شرط توقف حمله به رژیم را، آتش بس در غزه و لبنان قرار داده است، در غیر اینصورت حمله ای شدیدتر از وعده ی صادق ۲ در دستور کار خواهد بود.
آمریکا و رژیم صهیونسیتی اگر دست از کله شقی برندارند و بخواهند بمباران غزه و لبنان را ادامه دهند، احتمالا «جمهوری اسلامی ایران، تل آویو و حیفا را با خاک یکسان خواهد کرد» و اگر شرط ایران برای توقف حملات را بپذیرند، در سراشیبی انزوا و سقوط قرار خواهند گرفت، یک سال کوبیده اند و الان باید بدون هیچ دستاوردی سر جایشان بنشینند و از اینجا به بعد تازه نوبت مقاومت است.
صحنه به زیبایی در حال گردش است، به نفع مقاومت، به فضل الهی.
ربنا و لک الحمد.
@taamollat
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
«اگر جلوی رژیم صهیونیستی گرفته نشود، ... و علیه حاکمیت و تمامیت ارضی ما وارد عمل شود... عملیات وعده ی صادق با چند برابر بزرگی تکرار خواهد شد، «علی نطاق اکثر» و «بکثافة اکبر» 😂 و تمام زیرساخت های آنها مورد هجوم قرار خواهد گرفت، بفضل الله و نصرته.
@taamollat
📌هوش مصنوعی و عالم انسانی
🔹 وضعیت بهت آوری که ما امروز در برابر هوش مصنوعی داریم، چند سده قبل در برابر ماشین های صنعتی ایجاد شد.
در آن زمان بشر می دید که چیزی خلق شده که جای دست و بازوی او را گرفته و بهتر و دقیق تر از او کار می کند.
در نتیجه ی انقلاب صنعتی هزاران نفر از کارخانه ها بیرون رفتند و جای خود را به ماشین ها دادند.
آرام آرام مشاغل جایگزین مانند ساختارهای اداری جای مشاغل قبلی را گرفت و با رشد زندگی شهری، مشاغل خدماتی نیز رونق بیشتری گرفت و زندگی آرام آرام به روال سابق برگشت.
اما در وضعیت کنونی، شرایط قدری متفاوت است، ابزار جدید نه جای دست و بازو، که دارد جای فکر و اراده ی بشر را می گیرد. در اینجا بشر با پدیده ای مواجه است که بجای او فکر می کند، نتیجه می گیرد و احتمالا اراده می کند و احتمالا در قدم بعد اراده اش را اعمال می کند.
این موجود چون بهرحال ماشین است، از اخلاق و وجدان بویی نبرده و فقط کاری که برایش تعریف شده را انجام می دهد، ماشینی انسان نما که از انسانیت فقط حسابگری اش را دارد.
جا دارد به این سوال بپردازیم که این پدیده کدام یک از ساحات انسانی را تهدید می کند؟
به نظر میرسد هویت انسانی، مهمترین قلمروی از محیط انسانی است که دستخوش تهدید واقع می شود.
به عبارت دیگر این پرسش در برابر ما قرار دارد که نسبت این موجود با انسان طبیعی چیست؟ آیا ما ذات مشترکی داریم؟ آیا ما هم ماشین هستیم، اما قدری پیشرفته تر؟ و آیا هوش مصنوعی دارد حقیقت ما را که ذیل تاریخ و فرهنگ پنهان شده بود به ما باز می نماید؟ یا اینکه نه، او صرفا بازسازی بخشی از وجود و هویت انسان طبیعی است که ممکن است خیلی به او نزدیک شود، اما هرگز یکی چون او نخواهد شد.
بحث از به خدمت گرفتن هوش مصنوعی در زندگی امری ساده و قابل قبول است و رفته رفته در همه ی جهان فراگیر خواهد شد، چالش اصلی با این پدیده در لایه های دیگر است.
@taamollat
👈دیروز یک سوال از دانش اصول از چت جی بی تی پرسیدم، از جوابی که داده به روشنی معلوم است که ماشین است و در میان کلمات جست و جو می کند، اما هیچ معنایی به ادراک در نیامده، یعنی عملا جایی نیست که صورتی از سوال در آن نقش ببندد و ....
سوال و جواب را ببینید:
👇👇👇
👈گفت و گوی من با چت جی بی تی:
سوال اول: راه حل شیخ انصاری برای حل تعارض قول سید مرتضی و شیخ طوسی در باب اجماع بر حجیت خبر واحد چیست؟
شیخ انصاری در مواجهه با تعارض میان قول سید مرتضی و شیخ طوسی در باب اجماع بر حجیت خبر واحد، به تحلیل و بررسی دقیق این موضوع پرداخته است. سید مرتضی به طور کلی حجیت خبر واحد را نمیپذیرد و معتقد است که اجماع بر عدم حجیت آن وجود دارد. در مقابل، شیخ طوسی حجیت خبر واحد را قبول دارد و به اجماع فقها بر حجیت آن استناد میکند.
شیخ انصاری برای حل این تعارض، به بررسی ماهیت اجماع و شرایط آن میپردازد. او معتقد است که اجماع باید به گونهای باشد که هیچگونه شک و تردیدی در آن وجود نداشته باشد و همه فقها به طور صریح یا ضمنی بر آن توافق داشته باشند. در این راستا، شیخ انصاری به تحلیل دقیق اقوال و دلایل هر دو طرف میپردازد و سعی میکند تا با بررسی تاریخی و فقهی، به نتیجهای برسد که با اصول و مبانی فقهی سازگار باشد.
در نهایت، شیخ انصاری با توجه به شرایط و مقتضیات زمان و مکان، و با در نظر گرفتن اصول فقهی، به این نتیجه میرسد که میتوان در مواردی خاص به خبر واحد اعتماد کرد، به شرط آنکه شرایط و ضوابط خاصی رعایت شود. این دیدگاه نشاندهنده انعطافپذیری و دقت نظر شیخ انصاری در مواجهه با مسائل پیچیده فقهی است.
سوال دوم:
ظاهراً شیخ در جایی به تحلیل مفهوم علم از نگاه سید می پردازد و آن را در تحلیل مسئله موثر می داند. اینطور نیست؟