💢 حال خوب
یَا مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ وَ الْأَبْصَارِ
یَا مُدَبِّرَ اللَّیْلِ وَ النَّهَارِ
یَا مُحَوِّلَ الْحَوْلِ وَ الْأَحْوَالِ
حَوِّلْ حَالَنَا إِلَی أَحْسَنِ الْحَالِ
🌿 هرچه در دین میبینید، تلاشی است برای رسیدن به «حال خوب».
رسیدن به حال خوب، همان دعای سال تحویل است؛ «حوِّل حالَنا إلی اَحسَنِ الحال»!
🔰 #دین برنامهای است برای رسیدن به یک حال خوب. حال خوب، چیزی است که همه دنبال آن هستند و مدام از هم میپرسند «حالتان خوب است؟» حال خوب، همان دعایی است که ما در دعای سال تحویل هم داریم، «حوِّل حالَنا إلی احسَنِ الحال» ...
👤علیرضا پناهیان
➖ کربلای معلی -۹۹/۱۲/۲۹
@tabyeen98
💢 روز نوروز ایرانی
🌹 محَمَّدُ بْنُ الْحَسَنِ فِي الْمِصْبَاحِ عَنِ الْمُعَلَّى بْنِ خُنَيْسٍ عَنِ الصَّادِقِ ع فِي يَوْمِ النَّيْرُوزِ قَالَ إِذَا كَانَ يَوْمُ النَّيْرُوزِ- فَاغْتَسِلْ وَ الْبَسْ أَنْظَفَ ثِيَابِكَ.
🔰 وسائل الشيعة؛ ج3، ص: 335
🔷 امام صادق علیه السلام: هرگاه نوروز شد، غسل کن و پاکیزه ترین لباسهایت را بپوش.
💠 پی نوشت:
📍منظور از روایات نوروز که به دلیل ضعف آنها عده ای قائل شده اند از باب رجاء و برخی دیگر از باب استحباب می توان به آن عمل کرد روایات ذیل است که فعلا درصدد بررسی آنها نیستیم و فقط آنها را ذکر می کنیم که می توانید نمونه هایی از آن را در فایل زیر ببینید.
⬇️⬇️⬇️
4_5947377442543894540.docx
24K
💢 چند روایت اندر فضیلت نوروز و اعمال آن
🌿🌸🌿
💢 روایتی اندر مذمت نوروز باستانی
🔰 روایات نوروز جدای از بررسی سندی از حیث متن و محتوا با یکدیگر ناسازگارند. بله، در عین حال که روایاتی در تایید نوروز و اهمیت آن و اعمالش وجود دارد(https://eitaa.com/tabyeen98/3291) اما روایاتی هم در مذمت نوروز داریم مثل برخورد تند امام کاظم علیه السلام با آن در مواجهه با منصور دوانیقی:
✅ از ابْنُ شَهْرَآشُوبَ فِی الْمَنَاقِبِ، حُکِیَ أَنَّ الْمَنْصُورَ تَقَدَّمَ إِلَى مُوسَى بْنِ جَعْفَرٍ علیه السلام بِالْجُلُوسِ لِلتَّهْنِئَةِ فِی یَوْمِ النَّیْرُوزِ وَ قَبْضِ مَا یُحْمَلُ إِلَیْهِ فَقَالَ ع إِنِّی قَدْ فَتَّشْتُ الْأَخْبَارَ عَنْ جَدِّی رَسُولِ اللَّهِ ص فَلَمْ أَجِدْ لِهَذَا الْعِیدِ خَبَراً وَ أَنَّهُ سُنَّةٌ لِلْفُرْسِ وَ مَحَاهَا الْإِسْلَامُ وَ مَعَاذَ اللَّهِ أَنْ نُحْیِیَ مَا مَحَاهُ الْإِسْلَامُ فَقَالَ الْمَنْصُورُ إِنَّمَا نَفْعَلُ هَذَا سِیَاسَةً لِلْجُنْدِ فَسَأَلْتُکَ بِاللَّهِ الْعَظِیمِ إِلَّا جَلَسْتَ فَجَلَسَ..(مستدرک الوسائل ج 10 ص 387)
📍منصور دوانقی از امام کاظم علیه السلام خواست تا در #روز_نوروز کنار او بنشیند و هدایائی که به عنوان این روز برایش می آورند قبول کند اما امام علیه السلام در جواب این خواسته منصور فرمود: "من تمام اخبار و آثار جدم رسول خدا را جستجو کردم و ابدا از برای این عید اثری نیافتم #چرا_که این عید از سنت ها و آداب ایرانیان قبل از اسلام است و اسلام با آمدنش تمام این سنت ها و آداب را محو کرد و پناه بر خدا که آنچه را که اسلام محو و نسخ کرده من آن را زنده کنم"...
💠 پی نوشت:
💯 می شود گفت اسلام فرم و قالب نوروز را تایید و محتوای آن را عوض کرده است؛ تغییر و براندازی سنت های غلط پیشین نوروز ایرانی و جایگزینی آن با سنت ها و آداب نیکو و اخلاقی و انسانی و الهی از صله رحم و ذکر و دعا و مانند آن.
💯 علامه مجلسی در ذیل این روایت می نویسد: بیان هذا الخبر مخالف لأخبار المعلی و یدل علی عدم اعتبار النیروز شرعا و أخبار المعلی أقوی سندا و أشهر بین الأصحاب و یمکن حمل هذا علی التقیة لاشتمال خبر المعلی علی ما یتقی فیه و لذا یتقی فی إظهار التبرک به فی تلک الأزمنة فی بلاد المخالفین أو علی أن الیوم الذی کانوا یعظمونه غیر النیروز المراد فی خبر المعلی کما سیأتی ذکر الاختلاف فیه(بحارالانوار ج56 ص100) 👈 این خبر که مخالف اخبار مُعَلّی است، دلالت دارد بر بی اعتباری نوروز در نظر شرع؛ ولی اخبار مُعَلّی سندش قوی تر و میان اصحاب مشهورتر است و می توان این خبر را حمل بر تقیّه کرد؛ زیرا خبر مُعَلّی مشتمل بر مطالبی است که پیرامون آن تقیّه صورت می گیرد و بنابر این در بلاد مخالفین، نسبت به اظهار تبرّک بدان در آن زمان ها تقیّه صورت می گرفته است؛ و یا اینکه می توان گفت مقصود از روزی که آن را بزرگ می داشته اند روز دیگری به جز نوروز است که در خبر معلّی آمده است کما اینکه ذکر اختلاف در آن را خواهیم آورد.
@tabyeen98
💢 نظر بزرگان درباره عید نوروز(۱)
✅ #امام_خمینی: در اعیادی که اسلام به ما عنایت فرموده است، در همۀ آن اعیاد آنچه که انسان ملاحظه میکند همهاش مسئلۀ ذکر و دعاست، نماز است، روزه است، ذکر است، دعاست. و در این عید هم که #عید_ملی است و #اسلامی_نیست لکن اسلام هم مخالفتی با آن ندارد باز میبینیم که در روایتی که وارد شده، از آداب امروز روزه گرفتن است؛ از آداب امروز دعا کردن است؛ نماز خواندن است؛ و این به ما میفهماند اگر ملتی بخواهد به راه راست برود و بخواهد استقلال خودش را، آزادی خودش را بخواهد حفظ کند باید در عیدش و غیر عیدش تذکر داشته باشد؛ ذکر خدا بکند، یاد خدا باشد، برای خدا باشد(صحیفه امام).
✅ #آیت_الله_خامنه_ای: اسلام با سنّتهایی که از قبل از اسلام باقی مانده است، دو نوع رفتار میکند. اوّلاً بعضی سنّتهای غلط را بهکلّی از بین میبرد و نابود میکند؛ چون سنّتهای درستی نیست. ثانیاً اسلام بعضی از سنّتها را از بین نبرده است. کالبد سنّت را نگه داشته و محتوا و روح آن را عوض کرده است؛ مردم ما عینِ همین کار را با نوروز کردند؛ نوروز را نگه داشتند و محتوای آن را عوض کردند. نوروز در ایران، جشنی در خدمت حکومتهای استبدادیِ قبل از اسلام بود! به همین خاطر است که «نوروز باستانی»، «نوروز باستانی» میگویند! «نوروز»اش خوب است، ولی «باستانی»اش بد است! «باستانی» یعنی اینکه همهی این جشنهای دورهی سال - مثل جشن «نوروز»، یا جشن «مهرگان»، یا جشنهای دیگری نظیر «خردادگان»، «مردادگان» و جشنهای گوناگونی که قبل از اسلام بوده است - در خدمت حکومتهای استبدادی و سلطنتهای پوسیدهی دوران جاهلیت ایران بود! محتوای نوروز، محتوای مردمی و خدایی نبود؛ توجّه و ارادت به حضرت حق در آن نبود؛ جهات عاطفی و انسانی و مردمی در نوروز نبود! ملت ایران نوروز را نگه داشتند؛ اما محتوای آن را عوض کردند. این محتوای امروز نوروز ایرانی، غیر از محتوای باستانی است.(سایت معظم له)
@tabyeen98
💢 نظر بزرگان درباره عید نوروز(٢)
✅ آیت الله مکارم شیرازی: اوّلاً: در برخی روایات نوروز را عید مذهبی دانسته اند که حوادث تاریخی مطلوب و یا پیروزی هایی در آن واقع شده؛ ولی با توجّه به این که اعتبار این روایات ثابت نیست نمی توان نوروز را به عنوان عید مذهبی در نظر گرفت امّا عید ملّی ایرانیان و بعضی کشورهای اسلامی دیگر است. مانند بسیاری از اعیاد که در میان اقوام جهان مرسوم است و بدعت هم محسوب نمی شود. و اساس این عید ملّی آغاز بهار است که تحوّل مهمّی در عالم طبیعت و موجودات به وجود می آید. ثانیاً: به موازات این عید سنّت های حسنه و کارهای پسندیده ای از جمله دعا و توجّه به خداوند در آغاز سال، صله رحم، کنار گذاشتن کدورتها، نظافت، مسافرت و تجدید قوا برای انجام کار بهتر، کمک به نیازمندان در هفته احسان و مانند آن انجام می شود که آثار مثبتی دارد و از نظر اسلام مطلوب است.(خبرگزاری مشرق)
✅ آیت الله صافی گلپایگانی: اعياد شرعي و مذهبي بزرگ اسلامي، عيد فطر و عيد قربان و عيد غدير و روزهاي ولادت حضرت رسول اكرم صلي الله عليه و آله و ائمه معصومين عليهم السلام است. در عيد نوروز هم اگر مؤمنين برنامههاي ديني، مانند ديدار با برادران مؤمن يا عيادت بيماران و رسيدگي بهحال مستمندان داشته و برنامههاي بدآموز نداشته باشند مناسب است. در حديث است «كُلُّ يَوْمٍ لَا يُعْصَى اللهُ فِيهِ فَهُوَ يَوْمُ عِيدٍ»؛ هر روزي كه در آن معصيت خدا نگردد، آن روز عيد است. نوروز، يعني روز نو. روز اولين فصل بهار مثل خود فصل بهار يك امر واقعي و تكويني است، و به جمشيد ارتباط ندارد. خدا ميداند چند هزار يا چند ميليون سال پيش از جمشيد بوده است. از آيات خدا است كه زمين دوباره بعد از موتش و خشكشدن گياهها زنده ميشود، و چنانكه در قرآن مجيد ميفرمايد «اعْلَمُوا أَنَّ اللهَ يُحْيِ الْأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِها» و محتمل است غسل يا هر عبادت ديگري به همين مناسبت باشد.(سایت معظم له)
✅ آیت الله شبیری زنجانی: می شود رجاءً به روایات نوروز عمل کرد. البته شریعت کلیاتی را فرموده که برخی از آیین های نوروز با این کلیات مطابق است. مثلا در شریعت بر انجام صله رحم خیلی تاکید شده، بر محبت و احترام و مهربانی و صله دادن تاکید شده، روایات زیادی برای اصلاح بین افراد داریم. اینها همه سنتهایی است که در نوروز به آن عمل می شود(شفقنا).
@tabyeen98
💢 سنت عید نوروز در یک نگاه کلی
✅ اسلام به طور کلی با سنت هایی که عقلانی و حسنه می باشند، هیچ مخالفتی نداشته و آنها را نفی نمی کند.
امام علی علیه السلام هنگامی که مالک اشتر را به منطقه مصر اعزام می کند، به او توصیه می کند که در مقابل سنت های آن منطقه این گونه موضع گیری کند:
«وَ لَا تَنْقُضْ سُنَّةً صَالِحَةً عَمِلَ بِهَا صُدُورُ هَذِهِ الْأُمَّةِ وَ اجْتَمَعَتْ بِهَا الْأُلْفَةُ وَ صَلَحَتْ عَلَیْهَا الرَّعِیَّةُ وَ لَا تُحْدِثَنَّ سُنَّةً تَضُرُّ بِشَیْءٍ مِنْ مَاضِی تِلْكَ السُّنَنِ فَیَكُونَ الْأَجْرُ لِمَنْ سَنَّهَا وَ الْوِزْرُ عَلَیْكَ بِمَا نَقَضْتَ مِنْهَا(نهج البلاغه، نامه ۵۳).
💯 روشی را که بزرگان امت بر اساس آن رفتار کرده اند، و به سبب آن در میان مردم انس و الفت برقرار شده، و اصلاح جامعه بر پایه آن بوده از بین مبر، و روشی را که به روشهای گذشته ضرر می زند به وجود نیاور، که پاداش و اجر برای کسی است که روشهای درست را برپاکرده، و گناه از بین بردن آن روشها بر گردن توست.
🌿 اما اگر سنتی با معیارها و موازین عقلانی ناسازگار باشد، اسلام انسان را به تفکر دعوت می کند، که میزان ها و
معیارهای پوچ و بیهوده را ملاک قرار ندهد و تنها آن چیزی را بپذیرد که عاقلانه باشد: «قالُوا حَسْبُنا ما وَجَدْنا عَلَیْهِ آباءَنا أَ وَ لَوْ كانَ آباؤُهُمْ لا یَعْلَمُونَ شَیْئاً وَ لا یَهْتَدُونَ * یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا عَلَیْكُمْ أَنْفُسَكُمْ[مائده/۱۰۴-۱۰۵]
مى گویند: «آنچه از پدران خود یافته ایم، ما را بس است!» آیا اگر پدران آنها چیزى نمى دانستند، و هدایت نیافته بودند[باز از آنها پیروى مى كنند]؟! اى كسانى كه ایمان آورده اید! مراقب خود باشید!»
👈 بنابراین اگر سنتی واجد مولفه های عقلانی و مثبت باشد، نه تنها نباید با آن مخالفت کرد، بلکه به فرمایش حضرت علی (ع) باید از احداث عواملی که به آن آسیب می رساند نیز دوری کرد.
@tabyeen98
💢 نوروز در کلام آیت الله جوادی آملی
🔰 #نوروز به معناى روز نو است و در اصطلاح رایج این مرز و بوم به نخستین روز فروردین و رسیدن آفتاب به برج حَمَل و آغاز بهار، نوروز گفته مىشود. براى این روز در میان ایرانیان و برخى اقوام و كشورهاى دیگر آداب و رسومى وجود دارد. احادیثى كه در منابع روایى دربارهٔ این روز آمدهاند با صرف نظر از سند آنها، به لحاظ محتوا متعارض هستند؛ برخى آن را تأیید و برخى نفى كردهاند.
🔰 به نظر مىرسد رد و تأیید در این روایات به لحاظ رسمهاى ناپسند و پسندیدهٔ نوروز باشد؛ یعنى روایت نفى درباره سنّتهاى نادرست آن باشد و روایت تأیید، سنّتهاى خوب آن را تأیید مىكند.
🔰 این احتمال هم وجود دارد كه روایت تأیید، شاید به جهت نزدیك بودن این روز با حادثهٔ غدیر و ولایت حضرت امیرمؤمنان (ع) باشد؛ چرا كه بر اساس برخى محاسبات ریاضى و نجومى، جریان غدیر در سال دهم هجرت در روز 27 اسفند ماه بوده است. پیامبر اكرم (ص) نیز تا سه روز جهت بیعت گرفتن در سرزمین غدیر درنگ كردند؛ پس نوروز سال دهم هجرى همزمان با غدیر بود.
🔰 گفتنى است برخى از سنّتهاى خوب آن در شمار امورى است كه اسلام به صورت كلى بر آنها تأكید دارد؛ مانند نظافت و خانهتكانى، نیكوكارى، كمك به نیازمندان، به ویژه خویشان و بستگان، توجّه به سالمندان، مهر و محبّت به یكدیگر، صلهٔ رحم و دید و بازدید دوستان كه بسا از این طریق كینههاى دیرین زدوده مىشوند و نیز از سنّتهاى خوب آن، روى آوردن به پاكى و طهارت معنوى است كه مؤمنان با رفتن به قبرستانها و اماكن مذهبى و زیارتگاهها به ذكر و دعا مىپردازند و دعاى یا مُقَلِّبَ القُلُوبِ وَ الأبْصَارِ یا مُدَبِّرَ اللّیلِ وَ النَّهَارِ وَ یا مُحَوِّلَ الحَوْلِ وَ الأحوَالِ حَوِّلْ حَالَنَا إلَى أحْسَنِ الحَالِ، ورد زبانشان است. در این دعا از خدا درخواست تحوّل مىشود و تحوّل آن است كه انسان از درون منقلب بشود و انقلاب درونى اگر به سوى خدا باشد تأثیرگذار است.
🔰 پیش از انقلاب إلى الله، هیچ انقلابى بارور نخواهد شد. ما چه بخواهیم و چه نخواهیم چنین تحوّلى را در پیش رو داریم، اگر با رغبت و اشتیاق به سوى خدا متحوّل شدیم خوش به حال ما (طوبى لنا و حسن مآب) و اگر با اشتیاق منقلب نشویم، مأموران الهى ما را منقلب خواهند كرد. به هر روى در چنین روزهایى مناسب است به پاكى و تحوّل درونى روى آورد.
🔰 مفاتیح الحیات آیت الله جوادی آملی
@tabyeen98
.
💠 نوروز سالگشت شمسی غدیر 💠
📋 - برابر نامه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، آخرین روز رخداد غدیر خم که سه روز ادامه داشته است، مصادف با اول فروردین بوده است.
بنابراین، مطابق اعلام موسسه ژئوفیزیک، رویداد بزرگ غدیر خم در روز دوشنبه ۲۸ اسفند سال دهم هجری شمسی آغاز و در اول فروردین سال یازدهم هجری شمسی به پایان رسیده است.
گفتنی است که در روایات #اهل_بیت علیهم السلام نیز به این همزمانی اشاره شده است. از #امام_صادق علیه السلام نقل شده است:
"نوروز همان روزی است كه #پيامبر_خدا صلی الله علیه و آله برای #اميرالمؤمنین سلام الله عليه در غديرخم پيمان گرفت".
📜 - متن عربی حدیث: "اِنَّ يَوْمَ النيّرُوزِ هُوَ الْيَوْمُ الّذي اَخَذَ فيهِ النبيُّ صلَّي اللهُ عَليهِ و آلِه لِاَميرِالمُؤمنين سلامُ الله عليه اَلْعَهْدَ بِغَديرِخُمٍّ".
📗 - محمدباقر مجلسی، بحارالانوار، ج۵۹، ص۱۱۹
#تقویم_شیعه
@tabyeen98
هدایت شده از موسسه مصاف
5.61M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 آیا میدانید نوروز بر اساس روایات و تقویم؛
سالروز شمسی واقعه غدیر خم است؟
✅ @Masaf