♦️ سفر پزشکیان به عراق
#تبیین_پانوراما
🔹 آناتولی: مسعود پزشکیان رئیس جمهور ایران روز چهارشنبه در اولین سفر رسمی خود پس از تصدی مسئولیت وارد بغداد، پایتخت عراق، شد و مورد استقبال محمد شیعه السودانی، نخست وزیر عراق، قرار گرفت. این سفر به دعوت السودانی انجام شد. پزشکیان در این سفر با مقامات ارشد عراقی دیدارهای دوجانبهای خواهد داشت و قرار است دو طرف قراردادهای همکاری و اسناد امنیتی امضا کنند.
🔹 الجزیره: پزشکیان در سفر خود به عراق برنامههای سیاسی و اقتصادی مد نظر را در بغداد مطرح خواهد کرد، اما این سفر به گونهای ممکن است تحت الشعاع دغدغهها و نگرانیهای امنیتی قرار داشته باشد چرا که تهران از وجود گزارشهایی مبنی بر فعالیت دستگاه اطلاعات خارجی اسرائیل «موساد» علیه خود از اقلیم کردستان صحبت به میان آورده است و همچنین بر این باور است که برخی از مفاد توافقنامه امنیتی امضا شده بین دو طرف در خصوص برچیده شدن فعالیت گروههای مخالف کرد در اقلیم کردستان هنوز اجرایی نشده است و کنترل مرزهای مشترک نیازمند همکاری بیشتر و نزدیکتر است.
🔹 رویترز: پزشکیان قصد دارد از کردستان عراق بازدید کند. عراق که یکی از شرکای ایالات متحده آمریکا و ایران است، میزبان ۲۵۰۰ سرباز آمریکایی و همینطور دارای جناحهای مسلح مورد حمایت ایران است که با نیروهای امنیتی آن مرتبط هستند. از زمان آغاز جنگ اسرائیل و حماس در غزه، این کشور متحمل تشدید حملات تلافی جویانه شده است.
🔹 تایمز اسرائیل: پزشکیان قول داده است که روابط با کشورهای همسایه را در اولویت قرار دهد زیرا او به دنبال کاهش انزوای بینالمللی ایران و کاهش تأثیر تحریمهای آمریکا بر اقتصاد این کشور است. روابط ایران و عراق از زمان تهاجم به رهبری آمریکا در سال ۲۰۰۳ و سرنگونی رژیم تحت سلطه سنی دیکتاتور عراق صدام حسین، نزدیکتر شده است.
🔹 میدلایست مانیتور: زمانی که رئیسجمهور پزشکیان روی کار آمد، برخی نگران این بودند که دولت وی مسائل منطقهای را در اولویت قرار ندهد و عمدتاً تلاشهای خود را برای بهبود روابط با غرب انجام دهد. این دیدار نشان میدهد که دولت جدید به همان اندازه متعهد به تقویت روابط ایران با مردم دولت عراق است.
🔹 نیوعرب (خبرگزاری پانعرب مستقر در لندن): پزشکیان در این دیدار لوحی که حاوی پیام آیتالله خامنهای رهبر ایران بود را به سودانی تقدیم کرد. در این پیام از میزبانی دولت و ملت عراق در زیارت اربعین قدردانی شده است. پزشکیان بر تعهد ایران به تعمیق روابط دوجانبه تاکید کرد. وی پیش از این سفر اشاره کرد که چندین توافقنامه برای تقویت همکاری در بخش های مختلف از جمله انرژی، تجارت و امنیت امضا خواهد شد.
🔹 آرافآی(فرانسه): ایران به یکی از شرکای تجاری پیشرو عراق تبدیل شده است و از نفوذ سیاسی قابل توجهی در بغداد برخوردار است، جایی که متحدان عراقی آن بر پارلمان و دولت فعلی تسلط دارند. هدف اصلی این سفر گسترش روابط تجاری دو کشور بود. ایران برای صادرات خود به بازار عراق نیاز دارد، همانطور که عراق به واردات انرژی از ایران نیاز دارد.
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
http://eitaa.com/joinchat/1881014274Cd314e9fec6
اندیشکده راهبردی تبیین
🌐 آیا عراق می تواند از ذخایر ارزی دلار صرف نظر کند؟
▪️مركز البيان للدراسات و التخطيط- عراق
📝 عباس كاظم جاسم الدعمي
🔹 شکی نیست که دلار آمریکا نشاندهنده ارز پایه در جهان است. در سال ۱۹۴۴، ۴۴ کشور طی توافقنامه «برتون وودز» یک سیستم اقتصادی جهانی به رهبری ایالات متحده ایجاد کردند و بدین ترتیب دلار آمریکا جایگزین طلا و پوند انگلیس شد و به عنوان مرجع اصلی برای تعیین ارزش ارز سایر کشورها، در معاملات تجاری بینالمللی در سیستم مالی جدید قرار گرفت. به دلیل استفاده گسترده از دلار، و برای پاسخ به این سوال که آیا عراق می تواند آن را کنار بگذارد و با طلا و فلزات گرانبها جایگزین کند ابتدا باید اهمیت تاریخی طلا و فلزات گرانبها و نقش آنها در اقتصاد جهانی را به طور کلی بشناسیم، سپس اقتصاد عراق را به طور خاص برجسته کنیم.
💢 اهمیت طلا در ذخایر ارزی
🔹 در اواخر قرن نوزدهم و اویل قرن بیستم کشورها طلا را به عنوان پشتوانه ارز خود قرار میدادند. بااینحال برخی از کشورها در سالهای اخیر اقدام به کاهش ذخایر طلا کردند زیرا معتقد هستند داشتن ذخایر بزرگ طلا، ثروت ملی را محدود میکند. از سوی دیگر کشورهای مانند ایران، روسیه و چین بهمنظور انعطافپذیری بیشتر در سیاست خارجی و ایجاد راهبرد اقتصادی اقدام به افزایش ذخایر طلا کردند. علاوه بر این، افزایش ذخایر طلا تأثیرپذیری محدودیتهای ناشی از تعامل با دلار را در سیاستهای داخلی و خارجی کاهش میدهد.
💢 فلزات گرانبها جایگزین ذخایر ارزی دلاری در اقتصاد عراق
🔹 در مورد اینکه آیا عراق می تواند دلار را کنار بگذارد و با طلا و فلزات گرانبها جایگزین کند بر اساس اطلاعات منتشر شده از سوی صندوق بین المللی پول، دادهها نشان میدهد که عراق دارایی خود از فلز گرانبها را ۳۰۷۹ تن افزایش داد و مجموع آن را به ۱۴۵۶۶۱ تن رسانده است. بانک مرکزی عراق نیز خرید مقادیر جدید طلا را برای افزایش ذخایر خود در چارچوب استراتژی بانک مرکزی برای دستیابی به بالاترین سطوح ثبات و توانایی مقابله با تغییرات اقتصادی داخلی و بین المللی تایید کرد.
🔹 در این رابطه شایان ذکر است که ذخایر نقدی به ارزهای خارجی مانند دلار آمریکا برای ثبات اقتصاد ملی و تضمین توانایی عراق در انجام تعهدات بینالمللی خود و پرداخت بدهیهای خارجی از اهمیت بالایی برخوردار است. کشورهایی که ذخایر نقدی خود را در طلا به عنوان بخشی از استراتژی خود برای تنوع بخشیدن به ذخایر نقدی افزایش دادند دلار را رها نکردند، زیرا حفظ دلار آمریکا مزایای زیادی دارد که در ذیل میتوان به آنها اشاره کرد:
1️⃣ استقرار قیمتها: دلار به دلیل ثبات نسبی آن در مقایسه با سایر ارزها به حفظ ثبات اقتصادی کمک میکند.
2️⃣ حمایت از اقتصاد ملی: ذخیره دلار میتواند برای مداخله در بازار ارز جهت حمایت از ارز ملی، بازپرداخت بدهیهای بینالمللی و تأمین مالی واردات استفاده شود.
3️⃣ نقدینگی و انعطافپذیری: دلار سهولت مبادلات تجاری و بینالمللی را فراهم میکند. زیرا نقدشوندهترین ارز بینالمللی است و بازارهای مالی برای سهولت مبادلات فوری به دلار وابسته هستند.
💢 چالشهای رهایی اقتصاد عراق از دلار
جایگزینی دلار با طلا و فلزات گرانبها ایدهی جدید نیست اما مکانیسم جایگزین آن با چالشهای زیادی روبروست.
🔹 نقدشوندگی محدود: فرآیند تبدیل طلا به پول نقد زمانبر و هزینهبر است که باعث می شود نقدشوندگی آن در مقایسه با دلار آمریکا کمتر باشد.
🔹بی ثباتی قیمت طلا: قیمت طلا مانند هر کالایی تحت تأثیر عوامل عرضه و تقاضای جهانی و تغییرات سیاست پولی است که در مقایسه با دلار آمریکا نوسان بیشتری میکند.
🔹 هزینههای حفاظت و نگهداری: نگهداری مقادیر زیادی طلا و فلزات گرانبها نیازمند زیرساختهای مناسب ذخیرهسازی و نیز هزینههای بالای حفاظت از آن است.
🔹 محدودیتهای بکارگیری: طلا را نمیتوان به سهولت دلار و مستقیم در تعاملات تجاری روزانه استفاده نمود.
🔹 تأثیر سیاستهای پولی بر ذخایر طلا: زمانی که بانک مرکزی سیاستهای پولی انبساطی یا انقباضی را دنبال میکند، منجر به افزایش یا کاهش قیمت طلا میشود.
💢 نتیجهگیری
✔️ اتخاذ استراتژی تقویت ذخایر طلای و کاهش وابستگی به دلار آمریکا این قدرت را به عراق می دهد تا از اقتصاد خود در برابر تصمیمات آمریکا از طریق کنترل دلار محافظت کند و به تقویت استقلال اقتصادی عراق کمک میکند. اما باید چالشهای نقدشوندگی و ذخیرهسازی و تهدیدات ناشی از آن را در نظر گرفت.
#تحولات_الدولية_في_الدراسات_العربية
💎 @tabyincenter01
🌐 سفر پزشکیان به بصره و سیاست نگاه به جنوب
#تحلیل_کوتاه
🔹 مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران در نخستین سفر خارجی خود، روز گذشته وارد بغداد شد و با نخستوزیر، رئیسجمهور، نائبرئیس پارلمان و سران چهارچوب هماهنگی شیعه در عراق دیدار و گفتوگو کرد. رئیسجمهور همچنین صبح امروز با سفر به اربیل به گفتوگو با مقامات بلندپایه اقلیم کردستان عراق پرداخت. اما بخش مهم و متفاوت سفر پزشکیان به عراق حضور در بصره، به عنوان پایتخت اقتصادی این کشور است که نخستین سفر یک رئیسجمهور خارجی در ۱۰۰ سال گذشته به این شهر محسوب میشود.
💢 سیاست نگاه به جنوب
🔸 مهمترین بعد اهمیت سفر رئیسجمهور به بصره، راهبرد نگاه به جنوب عراق در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است. براساس این راهبرد، به موازات اهمیت اربیل در شمال عراق از منظر قومی و امنیتی؛ اهمیت کربلا، نجف و بغداد در مرکز عراق (بهترتیب) از منظر مذهبی و سیاسی؛ شهر بصره در جنوب عراق، بهعنوان کانون توسعه همکاریهای اقتصادی و فرهنگی برای تهران مرکزیت خواهد داشت. درنتیجه این شهر با ایفای نقشِ مرکز ثقلِ روابط اقتصادی ایران با عراق، مکمل راهبرد همگرایی دوجانبه با این کشور خواهد بود.
💢 شهر بصره از چند منظر واجد اهمیت راهبردی است:
🔸 نخست اینکه این شهر نقطه ثقل فرهنگی، جمعیتی و اقتصادی منطقه جنوب و استانهای واسط، ذیقار، مثنی و القادسیه است.
🔸 از منظر تولید و صادرات نفت، منطقه جنوب و بصره مهمترین شهر عراق است و بیش از ۷۰٪ منابع و میادین نفتی عراق در این محدوده واقع شده است. بیش از ۹۰٪ از صادرات نفتخام و فرآورده عراق از طریق بندر فاو واقع در جنوب این شهر صورت میپذیرد. همچنین به دلیل نزدیک بودن این استان به مناطق ویژه صنعتی ایران نظیر منطقه ویژه امام خمینی(ره)، پیوند اقتصادی وصنعتی استانهای بصره و خوزستان، میتواند منطقه جنوب را به قطب تولید محصولات پالایشی و پتروپالایشی تبدیل نماید.
🔸 از منظر تجارت کالایی، بصره تنها نقطه دسترسی عراق به آبهای آزاد محسوب میشود و دارای بنادر مهمی چون خورالزبیر، ام قصر و فاو است. بندر خورالزبیر و شهرک صنعتی خورالزبیر که در مجاورت آن واقع شده است، نقش ویژهای در توسعه صنعتی عراق دارند. برایناساس، بصره را میتوان پایتخت اقتصادی عراق دانست.
🔸 باتوجهبه اهمیت بصره در اتصال عراق به خلیج فارس، این شهر ریه لجستیک دریایی عراق محسوب میشود و بههمین دلیل طی سالهای اخیر، همواره مورد توجه کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس قرار داشته است. هماکنون بصره و بندر فاو، نقطه آغاز «جاده توسعه» هستند که قرار است تا از دو مسیر ریلی و جادهای، کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس را به ترکیه و سپس اروپا متصل کنند. علاوهبراین، این شهر در معرض رقابت با بندر مبارک کویت نیز قرار دارد.
🔸 این شهردربردارنده مهمترین طرح اتصال ایران به عراق، یعنی راهآهن شلمچهـبصره است. این مسیر ریلی علاوه بر تسهیل تردد زائران میتواند در راستای تحقق چشمانداز همکاری تجاری ۲۰ میلیارد دلاری کمک کند. دراینراستا، بصره را میتوان تکمیلکننده چرخه توسعه مناطق جنوبی ایران باتوجهبه دسترسی این شهر به عراق و قرارگیری در مسیر جاده توسعه در نظر گرفت.
🔸 بصره ازجمله شهرهای عراق محسوب میشود که نفوذ و جایگاه قبایل و عشایر در آن زیاد و بیشتر از شهرهایی چون کربلا و نجف است. چنانکه در جهاد کفایی مرجعیت، مرکز اصلی تشکیل نیروی مقاومت مقابله با داعش یعنی حشدالشعبی بود. برایناساس، حضور رئیسجمهور ایران در این شهر و دیدار و گفتوگو با سران قبایل آن، میتواند در ارتقای قدرت نرم ایران در عراق اثرگذار باشد.
🔸 در حال حاضر بصره از یکسو بهدلیل درآمدهای بالای نفتی و از سوی دیگر عقبماندگیهای زیربنایی و خدماتی و نیز چشمانداز توسعه همهجانبه، به یک کارگاه ساختمانی و صنعتی تمام عیار تبدیل شده است. برایناساس، درصورت رفع برخی موانع ازجمله پذیرش ضمانتنامه صندوق ضمانت صادرات یا بیمه مرکزی ایران از سوی دولت عراق، این شهر میتواند به مقصد حضور شرکتهای پیمانکاری ایرانی تبدیل شود.
💢 جمعبندی
✔️ سفر رئیسجمهور ایران به بصره گام مهمی در جهت تقویت و تکمیل روابط ایران با عراق از منظر اقتصادی و اتخاذ سیاست نگاه به جنوب توسط ایران است. برایناساس، ایران نیازمند ارتقای کنشگری در عراق از طریق بازتعریف و بازطراحی روابط تهران با شهرهای اثرگذار عراق ازجمله بصره است. منطقهای که بهنظر میرسد طی سالهای آتی و با راهاندازی پروژههایی چون جاده توسعه و بندر فاو، اهمیتی فزایندهای در معادلات منطقهای داشته باشد. بر این اساس پیشنهاد میشود با ایجاد مناطق آزاد مشترک و سهولت تردد تجار به ویژه بین دو استان خوزستان و بصره رویکرد وابستگی اقتصادی متقابل بیش از پیش فعال گردد.
🌐اندیشکده راهبردی تبیین
@tabyincenter01
♦️ پروندههای مهم هفته از لنز اندیشکده تبیین
🗓 ۲۳ شهریور ۱۴۰۳
🔻 تحلیل کوتاه
🔸 مکرون و بارنیه؛ تلاش برای خروج از بنبست سیاسی
🔸 جلفا-ایروان، مسیر مغفول در قفقاز جنوبی
🔻 طرح پیشران
🔸 توسعه تنها بندر اقیانوسی کشور با مشارکت هند
🔸 شهرکهای صنعتی مشترک؛ چارچوبی جدید برای دیپلماسی صنعتی با عراق
🔻 تبیین پانوراما
🔸 اجلاس چین و آفریقا، گامی به سوی تحکیم روابط چین با کشورهای آفریقایی
🔻 اکوتبیین
🔸 توافق تجاری اتحادیه اروپا و مرکوسور در ایستگاه آخر
🔸راههای ابریشم جدید: تعمیق روابط اقتصادی آسیا و شورای همکاری خلیج فارس
🔻 تحولات الدولية في الدراسات العربية
🔸 تحول سیاست ایران در قفقاز جنوبی در دوره رئیسجمهور جدید؟!
🔻جهان در نگاه اندیشکدهها
🔸 ممانعت از حرکت سریع ایران به سمت بمب
🔻انتخابات آمریکا (#Tabyin_US_Election)
🔸 رویگردانی چهرههای جمهوریخواه از ترامپ
🔸 تجمیع مناظره ترامپ هریس (۱)، (۲)، (۳)، (۴)
🔻 در رسانههای دیگر
🔸 اهداف مهم نخستین سفر خارجی پزشکیان به عراق (روزنامه ایران به قلم امیر موسوی)
🔸 ایران و نشست بریکس در روسیه؛ تلاش برای دلارزدایی و ایجاد نهادی شبیه FATF(تابناک)
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
@tabyincenter01
اندیشکده راهبردی تبیین
همزمان با سفر رئیسجمهور به بصره بازنشر میشود:
🌐 خط آهن شلمچه – بصره: گام اول دسترسی به مدیترانه
#طرحهای_پیشران
🔹 گفته شده است پروژه احداث راهآهن شلمچه - بصره از حدود ۴۰ سال پیش طراحی شده است. در مورد عملیات اجرایی آن نیز گفته میشود از حدود ۲۰ سال پیش تلاشها در این راستا آغاز شد. به هر حال در نهایت در دولت سیزدهم در ۱۱ شهریورماه ۱۴۰۲ عملیات اجرایی احداث این خط ریلی آغاز شد.
🔸 طول مسیر پروژه شلمچه-بصره ۳۲ کیلومتر است. در ۱۶ کیلومتر از این مسیر نیاز به عملیات مین روبی است. همچنین اجرای این پروژه نیازمند احداث یک پل بازشو و متحرک بر روی رود اروند پل به طول ۸۸۰ متر است که پیشبینی شده بود بین ۱۸ ماه تا ۲ سال کار احداث آن به طول انجامد. سرمایه مورد نیاز کل این پروژه ۱۷۰ میلیون دلار برآورد شده است.
🔸 یکی از مهمترین اهداف از احداث این خط آهن انتقال زائران ایرانی به عتبات مقدس در نجف و کربلا و بالعکس است. در اهداف اولیه، انتقال سالانه بیش از 3 میلیون زائران به عتبات عالیات از مسیر این خط راهآهن برنامهریزیشده است.
🔸 بر اساس آمارها هر خط ریلی امکان جابهجایی سالانه ۱۰ میلیون تن کالا را دارد که با راه اندازی این خط سالانه بیش از ۲۰ میلیون تن کالا جابهجا خواهد شد. حجم تجارت حدود ۱۱ میلیارد یورویی کنونی بین دو کشور در صورت رفع موانع و تکمیل راه آهن شلمچه_بصره تا ۳۰ میلیارد یورو قابل افزایش است.
🔸 این پروژه موجب کاهش بار ترافیکی مسیرهای منتهی به مرز ایران و عراق خواهد شد. همچنین با فرض انتقال ۳۰ درصد از حجم بار و مسافر حمل شده به عراق روی ریل میتوان سالانه حدود دو میلیارد دلار در مصرف سوخت صرفهجویی کرد. با اتصال این راهآهن از تردد سالانه ۲۰۰ هزار اتوبوس جلوگیری میکند که میتواند آمار تصادفات جادهای را نیز کاهش دهد.
🔸 از جمله اهداف دیگر این خطآهن متصل کردن شبکه راهآهن ایران به خط آهن سوریه و سپس لبنان در یک چشمانداز بلندمدتتر است. در واقع متصل شدن شبکه راهآهن ایران به خط آهن عراق گام نخست در جهت دسترسی به دریای مدیترانه بشمار میرود.
🔸 دسترسی ایران به مدیترانه از این طریق میتواند کریدورهای بینالمللی دیگر را نیز از دو مسیر شمال شرق (گذرگاه اینچهبرون و سرخس) و جنوب شرق (چابهار و سایر بنادر جنوبی ایران) به دریای مدیترانه متصل نماید.
🔸 این پروژه علاوه بر کمک به تجارت ایران و عراق موجب افزایش حجم تجارت ایران با سوریه، اردن و ۲۲ کشور اروپایی و آفریقایی مستقر در سواحل مدیترانه خواهد شد.
🔗 برای مشاهده متن کامل اینجا کلیک کنید! 🔗
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
💎 @Tabyincenter01
🌐 صبح با خبر | ۲۴ شهریور ۱۴۰۳
#صبح_با_خبر
1⃣ رابرت وود معاون نمایندگی آمریکا در سازمان ملل متحد ادعاهای ضد ایرانی درباره جنگ اوکراین و روسیه را تکرار کرد و همکاری ایران و روسیه را تهدیدی برای اوکراین و امنیت اروپا و همکاری چین با روسیه را نیز موجب ادامه جنگ اوکراین دانست.
2⃣ سفارت جمهوری اسلامی ایران در انگلیس ادعای رسانههای غربی درباره انتقال موشک از ایران به روسیه را رد کرد.
3⃣ حزبالله لبنان از هدف قراردادن دو پایگاه نظامی اسرائیلی بیاض بلیدا و فیلون در شمال فلسطین اشغالی خبر داد.
4⃣ روسیه: به اقدامات خصمانه ژاپن پاسخ سختی میدهیم.
5⃣ دادگاهی نظامی در جمهوری دموکراتیک کنگو،۳۷ نفر از جمله سه تبعه آمریکایی را به اتهام تلاش برای کودتا در این کشور به اعدام محکوم کرد.
6⃣ آمریکا ۱۶ متحد رئیس جمهور ونزوئلا را به اتهام ممانعت از برگزاری انتخابات تحریم کرد.
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
💎 @Tabyincenter01
♦️ سیاست خارجی در رسانههای داخلی
🗓 ۲۴ شهریور ۱۴۰۳
1️⃣ اشتباهات مهلک آمریکا پس از ۱۱ سپتامبر (روزنامه فرهیختگان به قلم میراحمدرضا مشرف)
2️⃣ ضرب شست اربعین (روزنامه ایران به قلم فائزه سادات یوسفی)
3️⃣ فرشتگان جلاد (روزنامه کیهان به قلم سید محمد عماد اعرابی)
4️⃣ زنگِ زور! (روزنامه رسالت به قلم محمد کاظم انبارلویی)
5️⃣ برای رفع تحریم راهی هست ؟ (فیاض زاهد و محمد مهاجری طی یادداشتی در روزنامه اعتماد)
6️⃣ ریگان جنگ سرد را نبرد(روزنامه دنیای اقتصاد به قلم منصور بی طرف)
7️⃣ هشدار پوتین درباره ورود ناتو به جنگ (روزنامه شرق)
8️⃣ سفری موفق (روزنامه آرمان ملی به قلم سیامک کاکایی)
9️⃣ دلایل مخالفت اتحادیه اروپا با درخواست جوزپ بورل برای تحریم مقامات رژیم اسرائیل (شورای راهبردی روابط خارجی)
🔟 حزبالله در حمایت از فلسطین موفق عمل کرد (خبرگزاری ایلنا)
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
▫️ @Tabyincenter01
اندیشکده راهبردی تبیین
📈 خط لوله ناخوشایند! گاز روسیه و عبور از اوکراین
#اکوتبیین
🔸 شماره اخیر اکونومیست در یادداشتی به وابستگی اتریش، مجارستان و اسلوواکی به گاز عبوری روسیه از اوکراین و آینده خط لولهای پرداخته است که وضعیتی ناخوشایند برای طرفهای اروپایی ایجاد نموده است. براساس این گزارش، خبر اشغال سودا به عنوان آخرین ترمینال صادراتی گاز روسیه توسط اوکراین، قیمت گاز در اروپا را به بالاترین اندازه خود در سال جاری رساند.
🔹 علیرغم اینکه طرفین – فعلا- توافق نمودهاند که جریان گاز در سودا برقرار بماند، تداوم این جریان در سال آتی با ابهام مواجه است. این قرارداد انتقال گاز در سال ۲۰۱۹ منعقد شده و در پایان امسال منقضی خواهد شد. اتحادیه اروپا، با هدف قطع وابستگی به گاز روسیه تا ۲۰۲۷، قصد ندارد این قرارداد را تمدید کند. ولادیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، نیز در ژوئیه گذشته در مخالفت با تمدید قرارداد تاکید نمود که مایل نیست روسها از این مسیر درآمدی کسب نمایند. اوکراین در حال جستجوی گزینهای همچون دریافت گاز از آذربایجان است که تامین گاز را تداوم بخشد، با اینحال توجیه اقتصادی طرح مذکور هنوز مشخص نشده است.
🔹 مجموعه اروپا در کاهش وابستگی به گاز روسیه عملکرد مناسبی داشته است، به طوریکه برخلاف رقم ۴۰ درصدی پیش از جنگ، در سال ۲۰۲۳ تنها ۸ درصد از واردات این بلوک از مسیر خطوط لوله متعلق به روسیه بوده است و گاز مایع آمریکایی این شکاف را پر کرده است. با اینحال، سه کشور اروپایی با ریسک انرژی جدی مواجهاند. ۴۷ درصد از گاز مجارستان و ۸۹ درصد از گاز اسلوواکی در سال ۲۰۲۳ از روسیه تامین شده است. وابستگی اتریش نیز به نحوی است که در ژانویه گذشته ۹۷ درصد گاز خود را از روسیه وارد نموده است. علیرغم اینکه بخشی از این واردات، از مسیر ترکاستریم به اتریش منتقل میشود اما هنوز اوکراین مسیری مهم است.
🔹 این سه کشور اروپایی به موجب جغرافیا پایبند گاز روسیه هستند. در حالی که آلمان و ایتالیا پایانههای فراسرزمینی برای انتقال گاز مایع دارند، اسلوواکی، مجارستان و اتریش محصور در خشکی هستند و برای دریافت گاز بر خطوط لولهای اتکا دارند که از شرق به غرب کشیده شده است. برای اتریش که معبر چندین خط لوله است، گلوگاهها کمتر موجب چالش خواهند بود. اما تغییر مسیر واردات گاز برای اسلوواکی و مجارستان هزینه بسیار سنگینی خواهد داشت. علاوه بر این، شرکتهای محلی در سه کشور با توافقهای بلندمدت به روسیه تعهداتی دارند.
🔹 در سال ۲۰۰۸، شرکت گاز دولتی اسلوواکی توافقی مهم با گازپروم منعقد نمود که تا سال ۲۰۲۸ پابرجاست. در سال ۲۰۲۱، مجارستان نیز توافقی مشابه به مدت ۱۵ سال با گازپروم روسیه منعقد نمود. بزرگترین شرکت گازی اتریش نیز قراردادی با روسیه دارد که تا ۲۰۴۰ منقضی نمیشود. هزینه لغو قرارداد برای اتریش میتواند تا یک میلیارد یورو برسد.
✔️ ملاحظات سیاسی، نقشی تعیین کننده در این مسئله دارند. دولت نزدیک به کرملین در مجارستان بر تعهد خود مقابل گازپروم تاکید مجدد کرده و حتی پیشنهاد واردات گاز بیشتر از روسیه را طرح نموده است. روبرت فیکو، نخستوزیر اسلوواکی، اظهار داشته که تحویل گاز روسیه از قلمروی اوکراین در سال ۲۰۲۵ ادامه خواهد یافت که این ادعا توسط مقامات اوکراینی تکذیب شده است. وزیر انرژی دولت ائتلافی اتریش، که از طیف سبزهاست، از شرکت واردکننده میخواهد که قرارداد با روسیه را ملغی کند اما شرکت تاکنون عقبنشینی نکرده است.
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
💎 @Tabyincenter01
اندیشکده راهبردی تبیین
همزمان با سفر رئیسجمهور به عراق بازنشر میشود:
🌐 شهرکهای صنعتی مشترک؛ چارچوبی جدید برای دیپلماسی صنعتی با عراق
#طرحهای_پیشران
💢 مقدمه
🔸 عراق در سالهای اخیر با اتکاء به افزایش تولید نفت خام با تولید ۴.۴ میلیون و صادرات ۳.۵ میلیون بشکه در روز و درآمد سالانه ۱۰۰ میلیارد دلاری ناشی از آن، به رشد اقتصادی چشمگیری دست یافته است (۷.۶٪ در سال ۲۰۲۲). بااینحال بیش از ۹۰% این درآمدها صرف واردات کالا و خدمات مورد نیاز عراق میشود که در سالهای اخیر منجر به کسری بودجه شدید شده است (برآورد ۶۰ میلیارد دلار برای سال ۲۰۲۴). این کسری منجر به اتخاذ سیاست جایگزینی واردات از سوی عراق و روی آوردن به تولید داخل شده است.
🔸 علاوهبراین، وابستگی نظام مالی-بانکی عراق به فدرال رزرو آمریکا و اعمال ممنوعیتهای جدید معاملات دلاری در این کشور و ممنوعیت حواله دلار توسط بانکهای عراقی برای ایران باعث ایجاد مشکلات عدیدهای در حوزه تسویه مالی کالاهای ایرانی در بازار این کشور شده از جمله اینکه عدم تخصیص ارز دولتی به این کالاها، باعث کاهش شدید حاشیه سود شرکتهای ایرانی و به تبع آن، کاهش توان رقابت آنها در بازار عراق شده است.
💢 ضرورت تغییر ریل از صادرات مستقیم به تولید مشترک
🔸 اصرار ایران بر ادامه روشهای سنتی در صادرات در شرایط فعلی میتواند منجر به کاهش سهم ۱۰ میلیارد دلاری ایران از بازار عراق و تقدیم آن به رقبایی نظیر ترکیه، مصر، امارات و عربستان سعودی شود. راهبرد تولید مشترک با عراق از طریق شهرکهای صنعتی مشترک در مناطق مرزی، ابتکار جدید ج.ا.ایران برای تداوم همکاری اقتصادی و تجاری با عراق است.
🔸 این راهبرد میتواند علاوه بر حل چالشهای ناشی از سیاست جایگزینی واردات و انتقال دلار، چالش کاهش ۲۰ درصدی حاشیه سود شرکتهای ایرانی ناشی از عدم تخصیص ارز دولتی را نیز حل کند چرا که محصولات تولیدی در شهرکهای صنعتی مشترک، دیگر با محدودیت کالاهای تولید شده در ایران مواجه نخواهند بود. این شهرکها همچنین میتوانند مسیر تغییر ریل صادراتی ایران از کالاهای با ارزش افزوده پایین به کالاهای صنعتی و فناورانه باشند.
💢 ایده و روند شکلگیری شهرکهای صنعتی مشترک
🔸 در پی سفر وزیر صمت ایران به بغداد در بهمن ماه ۱۳۹۵، «محمد شیاع سودانی» وزیر وقت صنایع و معادن عراق پیشنهاد احداث سه شهرک صنعتی مشترک در استانهای مرزی «بصره، واسط و میسان» را به همتای ایرانی خود داد که منجر به امضای تفاهمنامه احداث ۵ شهرک صنعتی مشترک مرزی در سال ۱۳۹۸ شد. با توجه به اهمیت موضوع، این مساله در دستور کار دولت سیزدهم نیز قرار گرفت و در جریان سفر اسفند ماه ۱۴۰۱ وزیر اقتصاد ایران بهعنوان رئیس کمیسیون مشترک به بغداد، نسبت به تاسیس سه شهرک صنعتی مشترک در استانهای (واسط، میسان و بصره) با مقامات عراقی توافق حاصل شد.
🔸 متعاقب توافقات به عمل آمده، طرف عراقی در سال ۱۴۰۲ سه منطقه را برای ایجاد شهرکهای صنعتی به طرف ایرانی معرفی نمود که شامل منطقه «جصان» در استان واسط به مساحت ۱۲۵۰ هکتار، میسان به مساحت ۵۰۰ هکتار و بصره به مساحت ۱۲۰۰ هکتار است. همچنین در آخرین کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور در اردیبهشت ۱۴۰۳ بر آغاز سازوکارهای حقوقی اداره شهرکهای صنعتی توافق صورت گرفت.
💢 مزایای شهرکهای صنعتی مشترک
ایجاد شهرکهای صنعتی و تاسیس واحدهای تولید مشترک در این شهرکها آثار راهبردی مهمی برای ایران در پی خواهد داشت. از جمله این آثار عبارت اند از:
1️⃣ وابستگی اقتصادی دو جانبه
2️⃣ صادرات بدون تعرفه کالای تولیدی، مشابه کالای عراقی
3️⃣ پیشگیری از ضررهای ناشی از سیاست ممنوعیت واردات عراق
4️⃣ تسهیل سرمایه گذاری داخلی و خارجی
5️⃣ امکان بهرهگیری از فاینانس بین المللی
6️⃣ دسترسی به بازار ۱۸۴۰ میلیارد دلاری کشورهای عربی با توجه به تعرفه صفر میان اعضای اتحادیه عرب
7️⃣ امکان تبادلات مالی بینالمللی و گشایش LC
8️⃣ دسترسی به فناوریهای پیشرفته خارجی
9️⃣ شکل دهی تخصصی تولید صادرات محور
✔️ جمعبندی
شهرکهای صنعتی مشترک بهعنوان ابتکاری نوین برای تداوم حضور در بازار عراق میتواند علاوه بر رفع موانع فعلی صادرات مستقیم، زمینهساز تحقق چشمانداز تجارت ۲۰ میلیارد دلاری با این کشور نیز باشد. اهمیت تحقق راهبرد تولید مشترک از طریق شهرکهای صنعتی مشترک تا حدی است که ضرورت دارد در دستور کار پیگیری مجدانه دولت چهاردهم قرار داشته باشد.
🔗برای مشاهده متن کامل کلیک کنید!🔗
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
💎 @Tabyincenter01
☄️🗳 ارتقای اندک هریس در نظرسنجیهای ملی پس از مناظره
#Tabyin_US_Election
🔹 ایپسوس (ipsos): در نظرسنجی ملی که این مؤسسه پس از مناظره انجام داد، هریس با اختلاف ۵٪ (۴۷٪ در برابر ۴۲٪) از ترامپ پیش افتاده است. درنظرسنجی پیشین این مؤسسه که بین ۲۱ تا ۲۸ اوت انجام شده بود، این اختلاف ۴٪ بود.
🔹 مورنینگ کانسالت (morning consult): در نظرسنجی این مؤسسه یک روز پس از مناظره، هریس با ۵۰٪از ترامپ با ۴۵٪ جلوتر است. نظرسنجی مورنینگ کانسالت، یک هفته پیش از مناظره، اختلاف این دو نامزد را ۳٪ نشان میداد.
🔹 مؤسسه راهبردی ردفیلد و ویلتون (redfield & wilton strategies): هریس و ترامپ در این نظرسنجی، با یکدیگر ۲٪ فاصله دارند. هریس ۴۴٪ آرا و ترامپ ۴۲٪ آرا کسب کردهاند. در آخرین نظرسنجی این مؤسسه پیش از مناظره، اختلاف دو نامزد و آرای آنها به همین میزان بود.
🔹 دیتا فور پراگرس (data for progress): جدیدترین نظرسنجی این موسسه نشان میدهد که هریس با ۴٪ درصد اختلاف از ترامپ جلوتر است (۵۰٪ در برابر ۴۶٪).
🔹 مؤسسه لگر (leger): در این نظرسنجی، هریس با ۴۷٪ از ترامپ با ۴۴٪ پیش است. آخرین نظرسنجی این مؤسسه پیش از مناظره، همین میزان اختلاف را بین دو نامزد نشان میداد.
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
💎 @Tabyincenter01
🌐 موصل؛ قطعه جامانده از پازل سیاست ایران در عراق
#تحلیل_کوتاه
🔹 پزشکیان در نخستین سفر خارجی خود، طی یک سفر سه روزه به عراق از مناطق مختلف این کشور از اربیل در شمال تا بصره در جنوب بازدید کرد اما در این میان عدم توجه به منطقه وسیع و راهبردی غرب عراق با محوریت موصل را میتوان عارضهای جدی در سیاست راهبردی ایران در قبال این کشور قلمداد کرد.
💢 همگرایی هویتی در عصر پسا داعش
🔸 موصل به عنوان یکی از سه ولایت اصلی تشکیلدهنده عراق امروز به لحاظ تاریخی جایگاه ویژهای در شکلدهی به هویت این کشور داشته و این نقش را در برهههای مختلف تداوم بخشیده است. در دوران پسا صدام برخی کشورهای عربی با ادعای تقلیل این نقش تاریخی، سیاست غلط تسلیح جریانهای افراطی را برای بازآفرینی این نقش در پیش گرفتند که این امر در کنار ایجاد شریان ناامنی بین موصل و دیگر نقاط کشور سبب کم رنگ شدن نقشآفرینی این شهر در سپهر سیاسی اقتصادی عراق شده است.
🔸 در این میان مشارکت ایران با مردم منطقه در نابودی داعش زمینه مناسبی برای ارتقاء این مشارکت به ابعاد اقتصادی سیاسی فراهم کرده است. اما غفلت از توجه به موصل به عنوان نقطه ثقل فرهنگی، اقتصادی و حتی سیاسی غرب عراق، مانع شکلگیری رویکرد راهبردی مدون در تهران شده است.
💢 مشخصههای راهبردی موصل
🔸 نخست اینکه موصل با بیش از ۳ میلیون نفر دومین استان بزرگ عراق به لحاظ جمعیتی است و به عنوان قلب فرهنگی و اقتصادی شمال غربی و غرب این کشور، برای ایران از لحاظ ارتباطات فرا مذهبی و ایجاد وحدت در میان گروههای عراقی حائز اهمیت است. بزرگترین طوایف سنی در نینوا و انبار هستند و جغرافیای فرهنگی متنوع این منطقه اعم از ترکمنها، آشوریها و شبکها در موصل که عموماْ بخش غیرشیعی حشدالشعبی را نیز تشکیل میدهند نشاندهنده این ظرفیت بزرگ است.
🔸 به لحاظ امنیتی این شهر پایگاه و مامن بازماندههای حکومت بعث در عراق بوده است. همین امر زمینه پیوند با داعش و توجه کشورهای عربی و فعالیتهای ضدایرانی را فراهم کرده است. لذا کمک ایران به آزادسازی این شهر بخش مهمی از رویکردهای ضدایرانی در این منطقه فروکش کرده که بستر مناسبی برای گسترش پیوندهای فرهنگی و همچنین سیاسی-امنیتی ایجاد کرده است.
🔸 به لحاظ اقتصادی قبل از بحران داعش، استان نینوا به دلیل وجود سرشاخههای دجله مهمترین منطقه عراق در تامین امنیت غذایی این کشور بود. علاوهبراین به دلیل اختلافات اقلیم کردستان با دولت فدرال، موصل به عنوان محور واردات از سوریه، ترکیه و اروپا محسوب میشد و به دلیل حجم بالای تجارت بزرگترین مراکز مالی عراق در این شهر متمرکز بود که در پی ناامنی شکل گرفته به اربیل و سلیمانیه منتقل شدند.
🔸 ویرانیهای ناشی از جنگ این شهر را از یک شهر تولیدی به بزرگترین بازار مصرفی عراق تبدیل کرده است. همچنین از سال ۲۰۱۸ تاکنون ۴.۵ میلیارد دلار بودجه برای بازسازی این شهر اختصاص داده شده است و برآوردها حاکی از تداوم بازسازی تا سال 2035 است. علاوه بر این مهمرین معادن عراق از جمله فسفات و گوگرد در نیمه غربی این کشور واقع شده است. این موارد موصل را تبدیل به یکی از نقاط جذاب برای فعالیت اقتصادی شرکتهای ایرانی در عراق کرده است. در حالی که در حال حاضر ترکیه بازیگر و شریک اصلی تجاری این منطقه محسوب میشود.
🔸 نکته مهم دیگر، بحران انرژی و نیاز این منطقه به برق است. در حالیکه زیرساختهای فروش و انتقال برق ایران به عراق در مناطق جنوبی و مرکزی این کشور متمرکز است و ضعف شبکه عراق امکان انتقال آن به غرب و شمال غرب را نمیدهد اما میتوان با تعریف خط انتقال جدید برق به این منطقه علاوه بر تامین نیاز موصل، یک کریدور انرژی به موازات کرمانشاه، سلیمانیه و اربیل تا بوکمال ایجاد کرد.
🔸 به لحاظ ژئوپلیتیک این منطقه از دو منظر حائز اهمیت ویژه است؛ نخست، این شهر از طریق مسیر موصل- حسکه جایگاه مهمی در کریدور ایران-عراق-سوریه- ترکیه دارد و در واقع مسیر شمالی ارتباط ایران با سوریه و دریای مدیترانه از این شهر میگذرد. دوم براساس آخرین بروزرسانیها از نقشههای «جاده توسعه»، این مسیر با عبور از موصل به ترکیه و سوریه متصل میشود.
✔️ جمع بندی
🔸 با توجه به مشخصه های فوق، طراحی یک راهبرد مدون در قبال منطقه غرب عراق واجد اهمیت خاص است. در این میان از ملزومات تقویت پیوندهای اجتماعی و اقتصادی با این منطقه ایجاد کنسولگری در شهر موصل است. همچنین برگزاری نمایشگاه دائمی محصولات ایرانی، تولید مشترک در زمینه مواد غذایی، تسهیل رفتوآمد دو کشور از جمله دیگر پیشنهادات در این رابطه است.
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
💎 @Tabyincenter01
🌐 صبح با خبر | ۲۵ شهریور ۱۴۰۳
#صبح_با_خبر
1⃣ سفارت جمهوری اسلامی ایران در لندن با اشاره به پرتاب موفق ماهواره تحقیقاتی «چمران ۱» و پیشرفتهای صنعت فضایی کشورمان در سایه تحریمهای ظالمانه غرب تصریح کرد: با ایران با زبان احترام و نه زبان تحریم صحبت کنید.
2⃣ انصارالله یمن: تخریب مسجدالاقصی، هدف علنی و قطعی صهیونیستهاست. دشمنان روزهای آینده شگفتیهای غیرقابل پیش بینی خواهند دید.
3⃣ روسیه بار دیگر اوکراین را تهدید کرد در صورت استفاده از موشکهای دوربرد، با تسلیحات غیر اتمی پایتخت اوکراین را ویران خواهد کرد.
4⃣ هشدار چین به تایوان: جزیره را به سمت درگیری نظامی سوق ندهید. چین همچنین عبور ناوهای آلمانی از تنگه تایوان را «تحریکآمیز» خواند.
5⃣ در حالی که کمتر از یک ماه به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در تونس باقی مانده است، هزاران شهروند این کشور در اعتراض به نقض آزادی بیان و دموکراسی و همچنین پایان دادن به ارعاب نامزدهای انتخاباتی تظاهرات کردند.
6⃣ وزارت کشور ونزوئلا در بیانیهای از دستگیری ۶ تبعه خارجی از جمله ۳ شهروند ایالات متحده، ۲ شهروند اسپانیا و یک تبعه اهل جمهوری چک در این کشور و خنثی کردن طرح سازمان جاسوسی آمریکا (سیا) برای ترور نیکلاس مادورو رئیس جمهور این کشور خبر داد.
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
💎 @Tabyincenter01
♦️ سیاست خارجی در رسانههای داخلی
🗓 ۲۵ شهریور ۱۴۰۳
1️⃣ بازگشت اسلامگرایان عربی به صحنه سیاست اردن (روزنامه فرهیختگان به قلم حانیه قاسمیان)
2️⃣ واکنش عراقچی به فضاسازی جدید غرب علیه ایران: غربی ها مسیر خود را عوض کنند (روزنامه ایران)
3️⃣ مقایسه وضعیت اسرائیل در اولین و آخرین جنگ (روزنامه کیهان به قلم سعدالله زارعی)
4️⃣ از کربلای پنج تا سفر پزشکیان (روزنامه رسالت به قلم سید محمد بحرینیان)
5️⃣ پول مشترک اسلامی امکان پذیر است؟ (روزنامه شرق به قلم مهدی خاکی فیروز)
6️⃣ تشکیل واحد ویژه اسرائیل برای ترور یحیی سنوار (روزنامه آرمان ملی)
7️⃣ فصل تازه تنش ایران و غرب اروپا به دنبال چانه زنی است؟ (روزنامه اعتماد به قلم عارف دهقاندار)
8️⃣ ماجرای خیانت روسها به ایران و سوریه چه بود؟ (روزنامه اطلاعات به قلم محمد علی مهتدی)
9️⃣ حرکت صدا و سیما خلاف منافع ملی؛ وقتی تلویزیون از «زلنسکی» هم جلو می زند! (تابناک)
🔟 چرا پزشکیان به «اون» تبریک گفت؟ (فرارو)
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
▫️ @Tabyincenter01
اندیشکده راهبردی تبیین
🌐 چگونه میتوان رفتار خارجی ایران را درک کرد؟
بررسی مولفههای ثابت و حرکات تاکتیکی
▪️مركز رع للدراسات الاستراتيجيه - مصر
📝مصطفی عید ابراهیم
🔹 سیاست خارجی ایران با برخی از مؤلفههای راهبردی و اقدامات تاکتیکی هدایت میشود. پروژه توسعه نفوذ ملی ایران با هدف کنترل بخشهایی از کشورهای عربی همسایه بر اساس تحریک روحیه فرقهگرایی و مظلومیت، چه از طریق الحاق مستقیم و چه از طریق سیطره برای تشکیل منطقهای حیاتی از «زاخو» در شمال عراق تا تنگه هرمز، شعارهای دینی را به عنوان پوشش اتخاذ کرده است. از سوی دیگر، ناسیونالیسم ایرانی در برخی مؤلفههای ثابت و متغیر سیاست ایران، دین را به چالش میکشد.
💢 ویژگیهای نظام ایران
🔹 از ویژگیهای حکومت ایران که به مؤلفههای ثابت و متغیر در رفتار آن شکل میدهد و بر اهداف آن و راههای تحقق آنها تاثیر میگذارد استفاده از اسلام به عنوان مولفهای که بیشترین اهمیت را مییابد در کنار ملیگرایی به عنوان یک منبع الهامبخش رقیب است. در حالی که اسلام و ملیت دو محرک مهم بودهاند اهمیت آنها در طول تاریخ ایران متفاوت بوده است. از زمان انقلاب اسلامی در سال ۱۹۷۹ رهبران ایران به دنبال دستیابی به اهداف «اسلامی» در سیاست خارجی با تمرکز ویژه بر مظلومیت شیعیان بوده است. تهران با انواع «جنبشهای جهادی» رابطه برقرار کرده و گاه جنبشها و گروههای اسلامی را در عراق، لبنان، بحرین، عربستان سعودی، کویت و دیگر کشورها تأسیس کرده است.
🔹 علاوهبراین ناسیونالیسم ایرانی امروزه گاه منبع اندیشهورزی و نیز ماجراجویی است. ملیگرایی تا حدی واکنشی به گسترش بیش از حد تعهدات ایران است که اسلام سیاسی به آن تمایل دارد. این نوعی «بازگشت به وطن» است که در آن ایران به عنوان یک دولت-ملت اولویت دارد. یک موضوع مرتبط دیگر نیز سکولاریسم ملی است که ایده گسترش نفوذ ایران در امتداد جامعه گستردهتر مذهبی را رد میکند. با این حال، ناسیونالیسم به معنای پایان رویکرد سخت ایران در منطقه نیست.اینجاست که کشمکش بین مولفههای ثابت و متغیر در سیاست ایران شکل میگیرد.
🔹 همچنین فضای ژئوپلیتیک داخلی ایران و بینالمللی پس از وقوع انقلاب اسلامی تغییر چشمگیری داشت که در نتیجه آن، سیاست ایران به سمت «دفاع بازدارنده» سوق داده شده است.
💢 مؤلفههای ثابت و متغیر در جهتگیریهای ایران
🔹 ایران در سالهای اخیر در معرض شوکهای سختی از جمله ترور قاسم سلیمانی و دانشمندن هستهای قرار گرفت. بااینحال رفتار ایران به این دسته حوادث نشان میدهد که این کشور با منطقی سیاسی سروکار دارد که در آن مؤلفههای ثابت و متغیر را به کار میگیرد تا در زمان غیرضروری، در معرض یک رویارویی حسابنشده قرار نگیرد؛ بنابراین، ایران ترجیح میدهد که بجای درگیری مستقیم از بازوهای خود در منطقه استفاده نماید. ازاینرو، آنچه در حال رخ دادن است بر مدار «بازی بزدل» با طرف آمریکایی یا اسرائیلی میچرخد و نظام ایران مؤلفههای ثابت خود را رها نکرده و فقط مؤلفههای متغیر را بکار گرفته است.
🔹 در مورد برنامه هستهای، ایران با آن به عنوان چیزی بین مولفه ثابت و متغیر بازی میکند از یک سو دستیابی به سلاح هستهای را حرام شرعی اعلام میکند و از سوی دیگر به عنوان یک مولفه متغیر از آن به عنوان ابزار چانهزنی، عامل بازدارنده یا برای ایجاد بیثباتی استفاده می کند.
🔹 در خصوص پرونده سلاحهای متعارف ازجمله موشکهای بالستیک تجربه تاریخی نشان میدهد برخورد با این دست پروندهها جز با اعمال فشار شدید، تحمیل شکست نظامی یا تغییر رژیم به نتیجه نخواهد رسید. در مورد ایران، این موضوع تا تحقق فاصله زیادی دارد.
💢 نتیجهگیری
✔️ مشکل ایران این است که رویکرد ایدئولوژیک و اعتقادی آن امکان کنشگری و دستیابی به تفاهمات سیاسی در مورد مولفههای ثابت که مرتبط با دین، ایدئولوژی و ملیت است به عنوان مثال توافق بر سر انحلال حزبالله یا عدم استفاده از کارت «مظلومیت شیعیان» را دشوار میکند. اما آنچه در رفتار ایران با ایالاتمتحده و اسرائیل غالب است اولویت دادن به مؤلفههای متغیر و تاکتیکی و فرصت حرکت دادن به بازوهای آن در منطقه برای حفظ مؤلفههای ثابت است. بنابراین ایران نمیتواند در مورد سقوط نظام و انقلاب ۱۹۷۹ ریسک کند و بنابراین در میانه با آمریکا روبرو میشود؛ همانطور که اخیراً در جلسه هیئتهای آمریکایی و ایران در مسقط پس از ترور اسماعیل هنیه این اتفاق افتاد.
#تحولات_الدولية_في_الدراسات_العربية
💎 @Tabyincenter01
☄️ چهار سال پیش، وضعیت بایدن در مقایسه با امروز هریس چگونه بود؟
#Tabyin_US_Election
🔹 از زمان اعلام نامزدی کامالا هریس، این نامزد دموکرات رقابت بسیار نزدیکی را در نظرسنجیها با ترامپ داشته است. از ۲۴ ژوئیه (۳ روز پس از انصراف بایدن) تا این لحظه هریس در نظرسنجی ملی، فاصله خود را به آرامی از زیر یک درصد به حدوداً ۵٪ رسانده است. در سال ۲۰۲۰ در همین بازه زمانی بایدن در میانگین نظرسنجیهای ملی از اختلاف ۵٪ با ترامپ آغاز کرد و در انتهای سپتامبر اختلاف را به ۷٪ و در انتهای اکتبر و چند روز مانده به انتخابات، به ۹٪ رساند (۵۲٪ دربرابر ۴۳٪).
🔹 در ایالتهای چرخشی نیز تفاوت قابلتوجهی وجود دارد. در سه ایالتی که هریس هماکنون پیش است (میشیگان، پنسیلوانیا و ویسکانسین به طور میانگین با اختلاف ۲، ۳و ۲ درصدی)، بایدن به طور میانگین با اختلاف ۸٪ (میشیگان)، ۷٪ الی ۸٪ (ویسکانسین) و حدوداً ۵٪ (پنسیلوانیا) از ترامپ پیش بود. در ایالتهای چرخشی جنوبی نیز هریس هماکنون رقابت تنگاتنگی با ترامپ دارد و حتی بعضاً عقب است. در سال ۲۰۲۰، بایدن به ترتیب حدوداً ۲٪ الی ۳٪ (آریزونا) و ۷٪ (نوادا) پیش بود؛ اما در جورجیا همچون ۲۰۲۴ رقابت نزدیکی داشت. در کارولینای شمالی نیز در این بازه، بایدن تقریباً با ۳٪ رأی پیش بود.
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
💎 @Tabyincenter01
🌐 سیستم انتخاباتی الکترال چگونه کار میکند؟
#تحلیل_کوتاه
🔹مطابق اصل دوم و متمم دوازدهم قانون اساسی آمریکا، مردم آمریکا در انتخابات ریاستجمهوری به ۵۳۸ الکترال (گزیننده) رأی میدهند تا آنها رئیسجمهور و معاونش را انتخاب کنند. هر ایالت سهمی از این رقم دارد که آن را تعداد سناتورهایش (به طور ثابت ۲ سناتور برای هر ایالت) به علاوه تعداد نمایندگانش در مجلس نمایندگان (متغیر براساس جمعیت) تعیین میکنند.
💢انتخاب شدن الکترالها و انتخاب رئیسجمهور توسط آنها
🔸 نامزدهای ریاستجمهوری معمولاً در بازه انتخابات مقدماتی یا در ماه منتهی به انتخابات نهایی الکترالهای خود در هر ایالت را تعیین میکنند. این الکترالها نباید از اعضای سنا، مجلس نمایندگان یا مسئولین فدرال و ایالتی باشند. در روز انتخابات، نام الکترالها ممکن است بر روی برگه رأی بیاید یا صرفاً اسم کاندید ریاستجمهوری بر روی آن باشد؛ اما در هر صورت این الکترالهای نامزد هستند که انتخاب میشوند.
🔸 نحوه انتخاب الکترالها در ایالتها به این صورت هست که نامزدی که بیشترین رأیهای ایالت را کسب کند، تمام سهم الکترالهای ایالت را بدست میآورد (The winner takes all). تنها ایالتهای مین و نبراسکا از این قاعده مستثنی هستند و تعداد الکترالها به صورت نسبی توزیع میشود؛ به این صورت که در هر دو ایالت، ۲ الکترال به طور ثابت به نامزد برنده و الکترالهای باقیمانده (۲الکترال برای مین و ۳ الکترال برای نبراسکا) به نامزد برنده در حوزههای انتخاباتی مختلف این ایالاتها اختصاص مییابد. مین دو حوزه و نبراسکا سه حوزه انتخاباتی دارند و هر حوزه یک الکترال خواهد داشت.
🔸 در همه ایالات مرجع نهایی اجرا و نظارت انتخابات مقامات ایالتی هستند. هرگونه شمارش، تأیید، رسیدگی به اختلافات و بازبینی آرا توسط دیوان عالی ایالتی انجام میشود. در نهایت تا انتهای دسامبر الکترالهای هر ایالت، رأی خود را به نامزد مدنظر میدهند و سپس فرماندار ایالت طی سندی (certification of ascertainment) آرای نهایی الکترالها را به کنگره ارسال میکند.
🔸 در ژانویه طی جلسهای مشترک میان سنا و مجلس نمایندگان به ریاست رئیس سنا، آرا خوانده و رئیسجمهور و معاونش اعلام میشوند. رئیس سنا باید نتیجه آرا را تأیید کند. در صورتی که هیچ از نامزدها نتواند رأی کافی (۲۷۰) را بدست آورد، رئیسجمهور و معاونش به ترتیب توسط مجلس نمایندگان و سنا انتخاب خواهد شد. در این صورت هر ایالت تنها ۱ رأی خواهد داشت.
💢 رای الکترالها بر خلاف تعهدات حزبی
🔸 آیا الکترالها میتوانند برخلاف تعهدات حزبی خود، به فرد دیگری رأی بدهند؟ در برخی ایالت آری و در برخی دیگر خیر. با این حال به ندرت رخ میدهد. بیش از ۳۰ ایالت تاکنون برای چنین الکترالهایی (Faithless electors) قواعدی وضع کردهاند. برخی ایالات همچون فلوریدا، تگزاس و کالیفرنیا، الکترالها را از چنین کاری منع کردهاند و در صورت تخلف، رأی آنها محاسبه نمیشود و الکترال دیگری جایگزین میگردد. برخی دیگر از ایالتها نیز صرفاً برای چنین اقدامی جریمه قرار دادهاند. به همین دلایل، نامزدها همیشه تلاش میکنند الکترالهایی را برگزینند که از وفاداریشان مطمئن هستند.
💢 به چنین سیستم انتخاباتی تاکنون انتقادات متعددی وارد شده است:
🔸 به دلیل عدم وجود نسبت یکسان بین تعداد الکترالها و جمعیت در ایالتهای مختلف و همچنین با توجه به قاعده «The winner takes all» که باعث میشود تفاضل آراء نامزدها در ایالاتهای مختلف در محاسبه نهایی در نظر گرفته نشود، ممکن است نامزدی اکثریت آرای مردم را بدست بیاورد اما تعداد الکترال کمتری کسب کند و بازنده شود (همچون انتخابات ۲۰۱۶). به عبارت دیگر، رأی غیرمستقیم مردم باعث میشود در چنین مواقعی آنچه واقعاً اکثریت میخواهد محقق نشود.
🔸 به علاوه به دلیل این که تعداد الکترالها در ایالات مختلف نسبت یکسانی با جمعیت این ایالات ندارد و به عنوان مثال ممکن است در یک ایالات به ازای هر ۱۰ هزار نفر و در ایالت دیگر به ازای هر ۲۰ هزار نفر واجد رای یک الکترال وجود داشته باشد آرا مردم در ایالتهای مختلف ارزش متفاوتی مییابد. همچنین، قاعدۀ «The winner takes all» باعث میشود تاثیرگذاری آرای مردم در ایالات مختلف متفاوت باشد. به عنوان مثال رأیدهندگان جمهوریخواه در ایالت کالیفرنیا تأثیر چندانی در انتخابات ندارند و رای دادن یا ندادن آنها هیچ تفاوتی ایجاد نمیکند؛ چراکه اکثریت دموکرات آن همیشه تمام الکترال ایالت را تصاحب میکنند.
🔸 از آنجا که برخلاف گذشته، وفاداری الکترالها نسبت به حزبشان بیشتر شده، دیگر عملاً انتخاب آنها کارکرد خاصی ندارد و عملکرد آنها شبیه یک سیستم مکانیکی است.
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
💎 @Tabyincenter01
🌐 «اندیشکده راهبردی تبیین»، با ارائه تحلیلهای کارشناسی از مهمترین تحولات بینالمللی، جدیدترین اخبار راهبردی، ترجمه و تلخیص مهمترین تحلیل های اندیشکده های خارجی و بررسی مهمترین طرح ها و ابتکارات در روابط ایران با سایر کشورها، شما را در جریان مهمترین روندهای سیاست و اقتصاد جهانی قرار میدهد. ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید.
📱 تلگرام:
@Tabyincenter
✔️ایتا:
@Tabyincenter01
📱سایت:
Tabyincenter.ir
💬ارتباط با ادمین در تلگرام:
@TabyincenterAdmin1
🌐 صبح با خبر | ۲۶ شهریور ۱۴۰۳
#صبح_با_خبر
1⃣ وزیر امور خارجه ایران درباره احیای مذاکرات رفع تحریمها گفت که «اول باید پایه مناسب برای شروع مجدد مذاکرات ایجاد شود و بعد ما وارد مذاکراتی شویم که بر اساس فرمول گذشته که در برجام بهکار رفت، یعنی اعتمادسازی در مقابل رفع تحریمها باشد».
2⃣ یمن:قلب رژیم صهیونیستی را با موشک مافوق صوت هدف قراردادیم تا تأکیدی باشد بر این که این رژیم امنیت ندارد.
3⃣ مقامات نظامی انگلیس: باید به اوکراین اجازه استفاده از موشک های دوربرد داده شود.
4⃣ کامالا هریس پس از مناظره با دونالد ترامپ در شش نظرسنجی ملی انجام گرفته شده در آمریکا از رقیب خود پیشی گرفت.
5⃣ هیاتی نظامی از کشور آمریکا برای گفتوگو درباره مسائل مختلف و تنشهای مربوط به دریای چین جنوبی با سفر به شهر پکن، با مقامات نظامی چینی دیدار و گفتوگو کردند.
6⃣ آمریکا توطئه سازمان سیا برای ترور مادورو رئیس جمهور ونزوئلا را رد کرد.
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
💎 @Tabyincenter01
♦️ سیاست خارجی در رسانههای داخلی
🗓 ۲۶ شهریور ۱۴۰۳
1️⃣ مشت آهنین یمن بر سر تلآویو/ موشک هایپرسونیک یمن با گذر از سامانههای پدافندی اسرائیل به تلآویو رسید(روزنامه ایران)
2️⃣ جبهه هشتم جنگ در مقابل نتانیاهو (روزنامه جوان به قلم هادی محمدی)
3️⃣ تحقیر کودککش (روزنامه فرهیختگان به قلم سید مهدی طالبی)
4️⃣ ناتو خط قرمز چین را زیر پا گذاشت (روزنامه رسالت به قلم سعید سبحانی)
5️⃣ سیاست خارجی و انتخابات اردن! ( روزنامه اعتماد به قلم نصرالله تاجیک)
6️⃣ پزشکیان در لباس «مام جلال» ( روزنامه دنیای اقتصاد به قلم آشیروان شمیرانی)
7️⃣ پزشکیان هر چه زودتر پای ایران را از جنگ اوکراین بیرون بکشد (حشمت الله فلاحت پیشه در گفت وگو با روزنامه «آرمان ملی»)
8️⃣ جهان شبکهایشده و مسئله تحریمها ( روزنامه شرق به قلم امید جهانشاهی)
9️⃣ اهداف سفر احتمالی وزیر خارجه مصر به ایران؛ دریای سرخ آرام می شود؟ (تابناک)
🔟 تحلیلی بر برنامه عراق برای افزایش تولید نفت به ۶ میلیون بشکه (شورای راهبردی روابط خارجی)
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
▫️ @Tabyincenter01