اندیشکده راهبردی تبیین
📈 خط لوله ناخوشایند! گاز روسیه و عبور از اوکراین
#اکوتبیین
🔸 شماره اخیر اکونومیست در یادداشتی به وابستگی اتریش، مجارستان و اسلوواکی به گاز عبوری روسیه از اوکراین و آینده خط لولهای پرداخته است که وضعیتی ناخوشایند برای طرفهای اروپایی ایجاد نموده است. براساس این گزارش، خبر اشغال سودا به عنوان آخرین ترمینال صادراتی گاز روسیه توسط اوکراین، قیمت گاز در اروپا را به بالاترین اندازه خود در سال جاری رساند.
🔹 علیرغم اینکه طرفین – فعلا- توافق نمودهاند که جریان گاز در سودا برقرار بماند، تداوم این جریان در سال آتی با ابهام مواجه است. این قرارداد انتقال گاز در سال ۲۰۱۹ منعقد شده و در پایان امسال منقضی خواهد شد. اتحادیه اروپا، با هدف قطع وابستگی به گاز روسیه تا ۲۰۲۷، قصد ندارد این قرارداد را تمدید کند. ولادیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، نیز در ژوئیه گذشته در مخالفت با تمدید قرارداد تاکید نمود که مایل نیست روسها از این مسیر درآمدی کسب نمایند. اوکراین در حال جستجوی گزینهای همچون دریافت گاز از آذربایجان است که تامین گاز را تداوم بخشد، با اینحال توجیه اقتصادی طرح مذکور هنوز مشخص نشده است.
🔹 مجموعه اروپا در کاهش وابستگی به گاز روسیه عملکرد مناسبی داشته است، به طوریکه برخلاف رقم ۴۰ درصدی پیش از جنگ، در سال ۲۰۲۳ تنها ۸ درصد از واردات این بلوک از مسیر خطوط لوله متعلق به روسیه بوده است و گاز مایع آمریکایی این شکاف را پر کرده است. با اینحال، سه کشور اروپایی با ریسک انرژی جدی مواجهاند. ۴۷ درصد از گاز مجارستان و ۸۹ درصد از گاز اسلوواکی در سال ۲۰۲۳ از روسیه تامین شده است. وابستگی اتریش نیز به نحوی است که در ژانویه گذشته ۹۷ درصد گاز خود را از روسیه وارد نموده است. علیرغم اینکه بخشی از این واردات، از مسیر ترکاستریم به اتریش منتقل میشود اما هنوز اوکراین مسیری مهم است.
🔹 این سه کشور اروپایی به موجب جغرافیا پایبند گاز روسیه هستند. در حالی که آلمان و ایتالیا پایانههای فراسرزمینی برای انتقال گاز مایع دارند، اسلوواکی، مجارستان و اتریش محصور در خشکی هستند و برای دریافت گاز بر خطوط لولهای اتکا دارند که از شرق به غرب کشیده شده است. برای اتریش که معبر چندین خط لوله است، گلوگاهها کمتر موجب چالش خواهند بود. اما تغییر مسیر واردات گاز برای اسلوواکی و مجارستان هزینه بسیار سنگینی خواهد داشت. علاوه بر این، شرکتهای محلی در سه کشور با توافقهای بلندمدت به روسیه تعهداتی دارند.
🔹 در سال ۲۰۰۸، شرکت گاز دولتی اسلوواکی توافقی مهم با گازپروم منعقد نمود که تا سال ۲۰۲۸ پابرجاست. در سال ۲۰۲۱، مجارستان نیز توافقی مشابه به مدت ۱۵ سال با گازپروم روسیه منعقد نمود. بزرگترین شرکت گازی اتریش نیز قراردادی با روسیه دارد که تا ۲۰۴۰ منقضی نمیشود. هزینه لغو قرارداد برای اتریش میتواند تا یک میلیارد یورو برسد.
✔️ ملاحظات سیاسی، نقشی تعیین کننده در این مسئله دارند. دولت نزدیک به کرملین در مجارستان بر تعهد خود مقابل گازپروم تاکید مجدد کرده و حتی پیشنهاد واردات گاز بیشتر از روسیه را طرح نموده است. روبرت فیکو، نخستوزیر اسلوواکی، اظهار داشته که تحویل گاز روسیه از قلمروی اوکراین در سال ۲۰۲۵ ادامه خواهد یافت که این ادعا توسط مقامات اوکراینی تکذیب شده است. وزیر انرژی دولت ائتلافی اتریش، که از طیف سبزهاست، از شرکت واردکننده میخواهد که قرارداد با روسیه را ملغی کند اما شرکت تاکنون عقبنشینی نکرده است.
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
💎 @Tabyincenter01
اندیشکده راهبردی تبیین
همزمان با سفر رئیسجمهور به عراق بازنشر میشود:
🌐 شهرکهای صنعتی مشترک؛ چارچوبی جدید برای دیپلماسی صنعتی با عراق
#طرحهای_پیشران
💢 مقدمه
🔸 عراق در سالهای اخیر با اتکاء به افزایش تولید نفت خام با تولید ۴.۴ میلیون و صادرات ۳.۵ میلیون بشکه در روز و درآمد سالانه ۱۰۰ میلیارد دلاری ناشی از آن، به رشد اقتصادی چشمگیری دست یافته است (۷.۶٪ در سال ۲۰۲۲). بااینحال بیش از ۹۰% این درآمدها صرف واردات کالا و خدمات مورد نیاز عراق میشود که در سالهای اخیر منجر به کسری بودجه شدید شده است (برآورد ۶۰ میلیارد دلار برای سال ۲۰۲۴). این کسری منجر به اتخاذ سیاست جایگزینی واردات از سوی عراق و روی آوردن به تولید داخل شده است.
🔸 علاوهبراین، وابستگی نظام مالی-بانکی عراق به فدرال رزرو آمریکا و اعمال ممنوعیتهای جدید معاملات دلاری در این کشور و ممنوعیت حواله دلار توسط بانکهای عراقی برای ایران باعث ایجاد مشکلات عدیدهای در حوزه تسویه مالی کالاهای ایرانی در بازار این کشور شده از جمله اینکه عدم تخصیص ارز دولتی به این کالاها، باعث کاهش شدید حاشیه سود شرکتهای ایرانی و به تبع آن، کاهش توان رقابت آنها در بازار عراق شده است.
💢 ضرورت تغییر ریل از صادرات مستقیم به تولید مشترک
🔸 اصرار ایران بر ادامه روشهای سنتی در صادرات در شرایط فعلی میتواند منجر به کاهش سهم ۱۰ میلیارد دلاری ایران از بازار عراق و تقدیم آن به رقبایی نظیر ترکیه، مصر، امارات و عربستان سعودی شود. راهبرد تولید مشترک با عراق از طریق شهرکهای صنعتی مشترک در مناطق مرزی، ابتکار جدید ج.ا.ایران برای تداوم همکاری اقتصادی و تجاری با عراق است.
🔸 این راهبرد میتواند علاوه بر حل چالشهای ناشی از سیاست جایگزینی واردات و انتقال دلار، چالش کاهش ۲۰ درصدی حاشیه سود شرکتهای ایرانی ناشی از عدم تخصیص ارز دولتی را نیز حل کند چرا که محصولات تولیدی در شهرکهای صنعتی مشترک، دیگر با محدودیت کالاهای تولید شده در ایران مواجه نخواهند بود. این شهرکها همچنین میتوانند مسیر تغییر ریل صادراتی ایران از کالاهای با ارزش افزوده پایین به کالاهای صنعتی و فناورانه باشند.
💢 ایده و روند شکلگیری شهرکهای صنعتی مشترک
🔸 در پی سفر وزیر صمت ایران به بغداد در بهمن ماه ۱۳۹۵، «محمد شیاع سودانی» وزیر وقت صنایع و معادن عراق پیشنهاد احداث سه شهرک صنعتی مشترک در استانهای مرزی «بصره، واسط و میسان» را به همتای ایرانی خود داد که منجر به امضای تفاهمنامه احداث ۵ شهرک صنعتی مشترک مرزی در سال ۱۳۹۸ شد. با توجه به اهمیت موضوع، این مساله در دستور کار دولت سیزدهم نیز قرار گرفت و در جریان سفر اسفند ماه ۱۴۰۱ وزیر اقتصاد ایران بهعنوان رئیس کمیسیون مشترک به بغداد، نسبت به تاسیس سه شهرک صنعتی مشترک در استانهای (واسط، میسان و بصره) با مقامات عراقی توافق حاصل شد.
🔸 متعاقب توافقات به عمل آمده، طرف عراقی در سال ۱۴۰۲ سه منطقه را برای ایجاد شهرکهای صنعتی به طرف ایرانی معرفی نمود که شامل منطقه «جصان» در استان واسط به مساحت ۱۲۵۰ هکتار، میسان به مساحت ۵۰۰ هکتار و بصره به مساحت ۱۲۰۰ هکتار است. همچنین در آخرین کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور در اردیبهشت ۱۴۰۳ بر آغاز سازوکارهای حقوقی اداره شهرکهای صنعتی توافق صورت گرفت.
💢 مزایای شهرکهای صنعتی مشترک
ایجاد شهرکهای صنعتی و تاسیس واحدهای تولید مشترک در این شهرکها آثار راهبردی مهمی برای ایران در پی خواهد داشت. از جمله این آثار عبارت اند از:
1️⃣ وابستگی اقتصادی دو جانبه
2️⃣ صادرات بدون تعرفه کالای تولیدی، مشابه کالای عراقی
3️⃣ پیشگیری از ضررهای ناشی از سیاست ممنوعیت واردات عراق
4️⃣ تسهیل سرمایه گذاری داخلی و خارجی
5️⃣ امکان بهرهگیری از فاینانس بین المللی
6️⃣ دسترسی به بازار ۱۸۴۰ میلیارد دلاری کشورهای عربی با توجه به تعرفه صفر میان اعضای اتحادیه عرب
7️⃣ امکان تبادلات مالی بینالمللی و گشایش LC
8️⃣ دسترسی به فناوریهای پیشرفته خارجی
9️⃣ شکل دهی تخصصی تولید صادرات محور
✔️ جمعبندی
شهرکهای صنعتی مشترک بهعنوان ابتکاری نوین برای تداوم حضور در بازار عراق میتواند علاوه بر رفع موانع فعلی صادرات مستقیم، زمینهساز تحقق چشمانداز تجارت ۲۰ میلیارد دلاری با این کشور نیز باشد. اهمیت تحقق راهبرد تولید مشترک از طریق شهرکهای صنعتی مشترک تا حدی است که ضرورت دارد در دستور کار پیگیری مجدانه دولت چهاردهم قرار داشته باشد.
🔗برای مشاهده متن کامل کلیک کنید!🔗
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
💎 @Tabyincenter01
☄️🗳 ارتقای اندک هریس در نظرسنجیهای ملی پس از مناظره
#Tabyin_US_Election
🔹 ایپسوس (ipsos): در نظرسنجی ملی که این مؤسسه پس از مناظره انجام داد، هریس با اختلاف ۵٪ (۴۷٪ در برابر ۴۲٪) از ترامپ پیش افتاده است. درنظرسنجی پیشین این مؤسسه که بین ۲۱ تا ۲۸ اوت انجام شده بود، این اختلاف ۴٪ بود.
🔹 مورنینگ کانسالت (morning consult): در نظرسنجی این مؤسسه یک روز پس از مناظره، هریس با ۵۰٪از ترامپ با ۴۵٪ جلوتر است. نظرسنجی مورنینگ کانسالت، یک هفته پیش از مناظره، اختلاف این دو نامزد را ۳٪ نشان میداد.
🔹 مؤسسه راهبردی ردفیلد و ویلتون (redfield & wilton strategies): هریس و ترامپ در این نظرسنجی، با یکدیگر ۲٪ فاصله دارند. هریس ۴۴٪ آرا و ترامپ ۴۲٪ آرا کسب کردهاند. در آخرین نظرسنجی این مؤسسه پیش از مناظره، اختلاف دو نامزد و آرای آنها به همین میزان بود.
🔹 دیتا فور پراگرس (data for progress): جدیدترین نظرسنجی این موسسه نشان میدهد که هریس با ۴٪ درصد اختلاف از ترامپ جلوتر است (۵۰٪ در برابر ۴۶٪).
🔹 مؤسسه لگر (leger): در این نظرسنجی، هریس با ۴۷٪ از ترامپ با ۴۴٪ پیش است. آخرین نظرسنجی این مؤسسه پیش از مناظره، همین میزان اختلاف را بین دو نامزد نشان میداد.
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
💎 @Tabyincenter01
🌐 موصل؛ قطعه جامانده از پازل سیاست ایران در عراق
#تحلیل_کوتاه
🔹 پزشکیان در نخستین سفر خارجی خود، طی یک سفر سه روزه به عراق از مناطق مختلف این کشور از اربیل در شمال تا بصره در جنوب بازدید کرد اما در این میان عدم توجه به منطقه وسیع و راهبردی غرب عراق با محوریت موصل را میتوان عارضهای جدی در سیاست راهبردی ایران در قبال این کشور قلمداد کرد.
💢 همگرایی هویتی در عصر پسا داعش
🔸 موصل به عنوان یکی از سه ولایت اصلی تشکیلدهنده عراق امروز به لحاظ تاریخی جایگاه ویژهای در شکلدهی به هویت این کشور داشته و این نقش را در برهههای مختلف تداوم بخشیده است. در دوران پسا صدام برخی کشورهای عربی با ادعای تقلیل این نقش تاریخی، سیاست غلط تسلیح جریانهای افراطی را برای بازآفرینی این نقش در پیش گرفتند که این امر در کنار ایجاد شریان ناامنی بین موصل و دیگر نقاط کشور سبب کم رنگ شدن نقشآفرینی این شهر در سپهر سیاسی اقتصادی عراق شده است.
🔸 در این میان مشارکت ایران با مردم منطقه در نابودی داعش زمینه مناسبی برای ارتقاء این مشارکت به ابعاد اقتصادی سیاسی فراهم کرده است. اما غفلت از توجه به موصل به عنوان نقطه ثقل فرهنگی، اقتصادی و حتی سیاسی غرب عراق، مانع شکلگیری رویکرد راهبردی مدون در تهران شده است.
💢 مشخصههای راهبردی موصل
🔸 نخست اینکه موصل با بیش از ۳ میلیون نفر دومین استان بزرگ عراق به لحاظ جمعیتی است و به عنوان قلب فرهنگی و اقتصادی شمال غربی و غرب این کشور، برای ایران از لحاظ ارتباطات فرا مذهبی و ایجاد وحدت در میان گروههای عراقی حائز اهمیت است. بزرگترین طوایف سنی در نینوا و انبار هستند و جغرافیای فرهنگی متنوع این منطقه اعم از ترکمنها، آشوریها و شبکها در موصل که عموماْ بخش غیرشیعی حشدالشعبی را نیز تشکیل میدهند نشاندهنده این ظرفیت بزرگ است.
🔸 به لحاظ امنیتی این شهر پایگاه و مامن بازماندههای حکومت بعث در عراق بوده است. همین امر زمینه پیوند با داعش و توجه کشورهای عربی و فعالیتهای ضدایرانی را فراهم کرده است. لذا کمک ایران به آزادسازی این شهر بخش مهمی از رویکردهای ضدایرانی در این منطقه فروکش کرده که بستر مناسبی برای گسترش پیوندهای فرهنگی و همچنین سیاسی-امنیتی ایجاد کرده است.
🔸 به لحاظ اقتصادی قبل از بحران داعش، استان نینوا به دلیل وجود سرشاخههای دجله مهمترین منطقه عراق در تامین امنیت غذایی این کشور بود. علاوهبراین به دلیل اختلافات اقلیم کردستان با دولت فدرال، موصل به عنوان محور واردات از سوریه، ترکیه و اروپا محسوب میشد و به دلیل حجم بالای تجارت بزرگترین مراکز مالی عراق در این شهر متمرکز بود که در پی ناامنی شکل گرفته به اربیل و سلیمانیه منتقل شدند.
🔸 ویرانیهای ناشی از جنگ این شهر را از یک شهر تولیدی به بزرگترین بازار مصرفی عراق تبدیل کرده است. همچنین از سال ۲۰۱۸ تاکنون ۴.۵ میلیارد دلار بودجه برای بازسازی این شهر اختصاص داده شده است و برآوردها حاکی از تداوم بازسازی تا سال 2035 است. علاوه بر این مهمرین معادن عراق از جمله فسفات و گوگرد در نیمه غربی این کشور واقع شده است. این موارد موصل را تبدیل به یکی از نقاط جذاب برای فعالیت اقتصادی شرکتهای ایرانی در عراق کرده است. در حالی که در حال حاضر ترکیه بازیگر و شریک اصلی تجاری این منطقه محسوب میشود.
🔸 نکته مهم دیگر، بحران انرژی و نیاز این منطقه به برق است. در حالیکه زیرساختهای فروش و انتقال برق ایران به عراق در مناطق جنوبی و مرکزی این کشور متمرکز است و ضعف شبکه عراق امکان انتقال آن به غرب و شمال غرب را نمیدهد اما میتوان با تعریف خط انتقال جدید برق به این منطقه علاوه بر تامین نیاز موصل، یک کریدور انرژی به موازات کرمانشاه، سلیمانیه و اربیل تا بوکمال ایجاد کرد.
🔸 به لحاظ ژئوپلیتیک این منطقه از دو منظر حائز اهمیت ویژه است؛ نخست، این شهر از طریق مسیر موصل- حسکه جایگاه مهمی در کریدور ایران-عراق-سوریه- ترکیه دارد و در واقع مسیر شمالی ارتباط ایران با سوریه و دریای مدیترانه از این شهر میگذرد. دوم براساس آخرین بروزرسانیها از نقشههای «جاده توسعه»، این مسیر با عبور از موصل به ترکیه و سوریه متصل میشود.
✔️ جمع بندی
🔸 با توجه به مشخصه های فوق، طراحی یک راهبرد مدون در قبال منطقه غرب عراق واجد اهمیت خاص است. در این میان از ملزومات تقویت پیوندهای اجتماعی و اقتصادی با این منطقه ایجاد کنسولگری در شهر موصل است. همچنین برگزاری نمایشگاه دائمی محصولات ایرانی، تولید مشترک در زمینه مواد غذایی، تسهیل رفتوآمد دو کشور از جمله دیگر پیشنهادات در این رابطه است.
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
💎 @Tabyincenter01
🌐 صبح با خبر | ۲۵ شهریور ۱۴۰۳
#صبح_با_خبر
1⃣ سفارت جمهوری اسلامی ایران در لندن با اشاره به پرتاب موفق ماهواره تحقیقاتی «چمران ۱» و پیشرفتهای صنعت فضایی کشورمان در سایه تحریمهای ظالمانه غرب تصریح کرد: با ایران با زبان احترام و نه زبان تحریم صحبت کنید.
2⃣ انصارالله یمن: تخریب مسجدالاقصی، هدف علنی و قطعی صهیونیستهاست. دشمنان روزهای آینده شگفتیهای غیرقابل پیش بینی خواهند دید.
3⃣ روسیه بار دیگر اوکراین را تهدید کرد در صورت استفاده از موشکهای دوربرد، با تسلیحات غیر اتمی پایتخت اوکراین را ویران خواهد کرد.
4⃣ هشدار چین به تایوان: جزیره را به سمت درگیری نظامی سوق ندهید. چین همچنین عبور ناوهای آلمانی از تنگه تایوان را «تحریکآمیز» خواند.
5⃣ در حالی که کمتر از یک ماه به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در تونس باقی مانده است، هزاران شهروند این کشور در اعتراض به نقض آزادی بیان و دموکراسی و همچنین پایان دادن به ارعاب نامزدهای انتخاباتی تظاهرات کردند.
6⃣ وزارت کشور ونزوئلا در بیانیهای از دستگیری ۶ تبعه خارجی از جمله ۳ شهروند ایالات متحده، ۲ شهروند اسپانیا و یک تبعه اهل جمهوری چک در این کشور و خنثی کردن طرح سازمان جاسوسی آمریکا (سیا) برای ترور نیکلاس مادورو رئیس جمهور این کشور خبر داد.
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
💎 @Tabyincenter01
♦️ سیاست خارجی در رسانههای داخلی
🗓 ۲۵ شهریور ۱۴۰۳
1️⃣ بازگشت اسلامگرایان عربی به صحنه سیاست اردن (روزنامه فرهیختگان به قلم حانیه قاسمیان)
2️⃣ واکنش عراقچی به فضاسازی جدید غرب علیه ایران: غربی ها مسیر خود را عوض کنند (روزنامه ایران)
3️⃣ مقایسه وضعیت اسرائیل در اولین و آخرین جنگ (روزنامه کیهان به قلم سعدالله زارعی)
4️⃣ از کربلای پنج تا سفر پزشکیان (روزنامه رسالت به قلم سید محمد بحرینیان)
5️⃣ پول مشترک اسلامی امکان پذیر است؟ (روزنامه شرق به قلم مهدی خاکی فیروز)
6️⃣ تشکیل واحد ویژه اسرائیل برای ترور یحیی سنوار (روزنامه آرمان ملی)
7️⃣ فصل تازه تنش ایران و غرب اروپا به دنبال چانه زنی است؟ (روزنامه اعتماد به قلم عارف دهقاندار)
8️⃣ ماجرای خیانت روسها به ایران و سوریه چه بود؟ (روزنامه اطلاعات به قلم محمد علی مهتدی)
9️⃣ حرکت صدا و سیما خلاف منافع ملی؛ وقتی تلویزیون از «زلنسکی» هم جلو می زند! (تابناک)
🔟 چرا پزشکیان به «اون» تبریک گفت؟ (فرارو)
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
▫️ @Tabyincenter01
اندیشکده راهبردی تبیین
🌐 چگونه میتوان رفتار خارجی ایران را درک کرد؟
بررسی مولفههای ثابت و حرکات تاکتیکی
▪️مركز رع للدراسات الاستراتيجيه - مصر
📝مصطفی عید ابراهیم
🔹 سیاست خارجی ایران با برخی از مؤلفههای راهبردی و اقدامات تاکتیکی هدایت میشود. پروژه توسعه نفوذ ملی ایران با هدف کنترل بخشهایی از کشورهای عربی همسایه بر اساس تحریک روحیه فرقهگرایی و مظلومیت، چه از طریق الحاق مستقیم و چه از طریق سیطره برای تشکیل منطقهای حیاتی از «زاخو» در شمال عراق تا تنگه هرمز، شعارهای دینی را به عنوان پوشش اتخاذ کرده است. از سوی دیگر، ناسیونالیسم ایرانی در برخی مؤلفههای ثابت و متغیر سیاست ایران، دین را به چالش میکشد.
💢 ویژگیهای نظام ایران
🔹 از ویژگیهای حکومت ایران که به مؤلفههای ثابت و متغیر در رفتار آن شکل میدهد و بر اهداف آن و راههای تحقق آنها تاثیر میگذارد استفاده از اسلام به عنوان مولفهای که بیشترین اهمیت را مییابد در کنار ملیگرایی به عنوان یک منبع الهامبخش رقیب است. در حالی که اسلام و ملیت دو محرک مهم بودهاند اهمیت آنها در طول تاریخ ایران متفاوت بوده است. از زمان انقلاب اسلامی در سال ۱۹۷۹ رهبران ایران به دنبال دستیابی به اهداف «اسلامی» در سیاست خارجی با تمرکز ویژه بر مظلومیت شیعیان بوده است. تهران با انواع «جنبشهای جهادی» رابطه برقرار کرده و گاه جنبشها و گروههای اسلامی را در عراق، لبنان، بحرین، عربستان سعودی، کویت و دیگر کشورها تأسیس کرده است.
🔹 علاوهبراین ناسیونالیسم ایرانی امروزه گاه منبع اندیشهورزی و نیز ماجراجویی است. ملیگرایی تا حدی واکنشی به گسترش بیش از حد تعهدات ایران است که اسلام سیاسی به آن تمایل دارد. این نوعی «بازگشت به وطن» است که در آن ایران به عنوان یک دولت-ملت اولویت دارد. یک موضوع مرتبط دیگر نیز سکولاریسم ملی است که ایده گسترش نفوذ ایران در امتداد جامعه گستردهتر مذهبی را رد میکند. با این حال، ناسیونالیسم به معنای پایان رویکرد سخت ایران در منطقه نیست.اینجاست که کشمکش بین مولفههای ثابت و متغیر در سیاست ایران شکل میگیرد.
🔹 همچنین فضای ژئوپلیتیک داخلی ایران و بینالمللی پس از وقوع انقلاب اسلامی تغییر چشمگیری داشت که در نتیجه آن، سیاست ایران به سمت «دفاع بازدارنده» سوق داده شده است.
💢 مؤلفههای ثابت و متغیر در جهتگیریهای ایران
🔹 ایران در سالهای اخیر در معرض شوکهای سختی از جمله ترور قاسم سلیمانی و دانشمندن هستهای قرار گرفت. بااینحال رفتار ایران به این دسته حوادث نشان میدهد که این کشور با منطقی سیاسی سروکار دارد که در آن مؤلفههای ثابت و متغیر را به کار میگیرد تا در زمان غیرضروری، در معرض یک رویارویی حسابنشده قرار نگیرد؛ بنابراین، ایران ترجیح میدهد که بجای درگیری مستقیم از بازوهای خود در منطقه استفاده نماید. ازاینرو، آنچه در حال رخ دادن است بر مدار «بازی بزدل» با طرف آمریکایی یا اسرائیلی میچرخد و نظام ایران مؤلفههای ثابت خود را رها نکرده و فقط مؤلفههای متغیر را بکار گرفته است.
🔹 در مورد برنامه هستهای، ایران با آن به عنوان چیزی بین مولفه ثابت و متغیر بازی میکند از یک سو دستیابی به سلاح هستهای را حرام شرعی اعلام میکند و از سوی دیگر به عنوان یک مولفه متغیر از آن به عنوان ابزار چانهزنی، عامل بازدارنده یا برای ایجاد بیثباتی استفاده می کند.
🔹 در خصوص پرونده سلاحهای متعارف ازجمله موشکهای بالستیک تجربه تاریخی نشان میدهد برخورد با این دست پروندهها جز با اعمال فشار شدید، تحمیل شکست نظامی یا تغییر رژیم به نتیجه نخواهد رسید. در مورد ایران، این موضوع تا تحقق فاصله زیادی دارد.
💢 نتیجهگیری
✔️ مشکل ایران این است که رویکرد ایدئولوژیک و اعتقادی آن امکان کنشگری و دستیابی به تفاهمات سیاسی در مورد مولفههای ثابت که مرتبط با دین، ایدئولوژی و ملیت است به عنوان مثال توافق بر سر انحلال حزبالله یا عدم استفاده از کارت «مظلومیت شیعیان» را دشوار میکند. اما آنچه در رفتار ایران با ایالاتمتحده و اسرائیل غالب است اولویت دادن به مؤلفههای متغیر و تاکتیکی و فرصت حرکت دادن به بازوهای آن در منطقه برای حفظ مؤلفههای ثابت است. بنابراین ایران نمیتواند در مورد سقوط نظام و انقلاب ۱۹۷۹ ریسک کند و بنابراین در میانه با آمریکا روبرو میشود؛ همانطور که اخیراً در جلسه هیئتهای آمریکایی و ایران در مسقط پس از ترور اسماعیل هنیه این اتفاق افتاد.
#تحولات_الدولية_في_الدراسات_العربية
💎 @Tabyincenter01
☄️ چهار سال پیش، وضعیت بایدن در مقایسه با امروز هریس چگونه بود؟
#Tabyin_US_Election
🔹 از زمان اعلام نامزدی کامالا هریس، این نامزد دموکرات رقابت بسیار نزدیکی را در نظرسنجیها با ترامپ داشته است. از ۲۴ ژوئیه (۳ روز پس از انصراف بایدن) تا این لحظه هریس در نظرسنجی ملی، فاصله خود را به آرامی از زیر یک درصد به حدوداً ۵٪ رسانده است. در سال ۲۰۲۰ در همین بازه زمانی بایدن در میانگین نظرسنجیهای ملی از اختلاف ۵٪ با ترامپ آغاز کرد و در انتهای سپتامبر اختلاف را به ۷٪ و در انتهای اکتبر و چند روز مانده به انتخابات، به ۹٪ رساند (۵۲٪ دربرابر ۴۳٪).
🔹 در ایالتهای چرخشی نیز تفاوت قابلتوجهی وجود دارد. در سه ایالتی که هریس هماکنون پیش است (میشیگان، پنسیلوانیا و ویسکانسین به طور میانگین با اختلاف ۲، ۳و ۲ درصدی)، بایدن به طور میانگین با اختلاف ۸٪ (میشیگان)، ۷٪ الی ۸٪ (ویسکانسین) و حدوداً ۵٪ (پنسیلوانیا) از ترامپ پیش بود. در ایالتهای چرخشی جنوبی نیز هریس هماکنون رقابت تنگاتنگی با ترامپ دارد و حتی بعضاً عقب است. در سال ۲۰۲۰، بایدن به ترتیب حدوداً ۲٪ الی ۳٪ (آریزونا) و ۷٪ (نوادا) پیش بود؛ اما در جورجیا همچون ۲۰۲۴ رقابت نزدیکی داشت. در کارولینای شمالی نیز در این بازه، بایدن تقریباً با ۳٪ رأی پیش بود.
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
💎 @Tabyincenter01
🌐 سیستم انتخاباتی الکترال چگونه کار میکند؟
#تحلیل_کوتاه
🔹مطابق اصل دوم و متمم دوازدهم قانون اساسی آمریکا، مردم آمریکا در انتخابات ریاستجمهوری به ۵۳۸ الکترال (گزیننده) رأی میدهند تا آنها رئیسجمهور و معاونش را انتخاب کنند. هر ایالت سهمی از این رقم دارد که آن را تعداد سناتورهایش (به طور ثابت ۲ سناتور برای هر ایالت) به علاوه تعداد نمایندگانش در مجلس نمایندگان (متغیر براساس جمعیت) تعیین میکنند.
💢انتخاب شدن الکترالها و انتخاب رئیسجمهور توسط آنها
🔸 نامزدهای ریاستجمهوری معمولاً در بازه انتخابات مقدماتی یا در ماه منتهی به انتخابات نهایی الکترالهای خود در هر ایالت را تعیین میکنند. این الکترالها نباید از اعضای سنا، مجلس نمایندگان یا مسئولین فدرال و ایالتی باشند. در روز انتخابات، نام الکترالها ممکن است بر روی برگه رأی بیاید یا صرفاً اسم کاندید ریاستجمهوری بر روی آن باشد؛ اما در هر صورت این الکترالهای نامزد هستند که انتخاب میشوند.
🔸 نحوه انتخاب الکترالها در ایالتها به این صورت هست که نامزدی که بیشترین رأیهای ایالت را کسب کند، تمام سهم الکترالهای ایالت را بدست میآورد (The winner takes all). تنها ایالتهای مین و نبراسکا از این قاعده مستثنی هستند و تعداد الکترالها به صورت نسبی توزیع میشود؛ به این صورت که در هر دو ایالت، ۲ الکترال به طور ثابت به نامزد برنده و الکترالهای باقیمانده (۲الکترال برای مین و ۳ الکترال برای نبراسکا) به نامزد برنده در حوزههای انتخاباتی مختلف این ایالاتها اختصاص مییابد. مین دو حوزه و نبراسکا سه حوزه انتخاباتی دارند و هر حوزه یک الکترال خواهد داشت.
🔸 در همه ایالات مرجع نهایی اجرا و نظارت انتخابات مقامات ایالتی هستند. هرگونه شمارش، تأیید، رسیدگی به اختلافات و بازبینی آرا توسط دیوان عالی ایالتی انجام میشود. در نهایت تا انتهای دسامبر الکترالهای هر ایالت، رأی خود را به نامزد مدنظر میدهند و سپس فرماندار ایالت طی سندی (certification of ascertainment) آرای نهایی الکترالها را به کنگره ارسال میکند.
🔸 در ژانویه طی جلسهای مشترک میان سنا و مجلس نمایندگان به ریاست رئیس سنا، آرا خوانده و رئیسجمهور و معاونش اعلام میشوند. رئیس سنا باید نتیجه آرا را تأیید کند. در صورتی که هیچ از نامزدها نتواند رأی کافی (۲۷۰) را بدست آورد، رئیسجمهور و معاونش به ترتیب توسط مجلس نمایندگان و سنا انتخاب خواهد شد. در این صورت هر ایالت تنها ۱ رأی خواهد داشت.
💢 رای الکترالها بر خلاف تعهدات حزبی
🔸 آیا الکترالها میتوانند برخلاف تعهدات حزبی خود، به فرد دیگری رأی بدهند؟ در برخی ایالت آری و در برخی دیگر خیر. با این حال به ندرت رخ میدهد. بیش از ۳۰ ایالت تاکنون برای چنین الکترالهایی (Faithless electors) قواعدی وضع کردهاند. برخی ایالات همچون فلوریدا، تگزاس و کالیفرنیا، الکترالها را از چنین کاری منع کردهاند و در صورت تخلف، رأی آنها محاسبه نمیشود و الکترال دیگری جایگزین میگردد. برخی دیگر از ایالتها نیز صرفاً برای چنین اقدامی جریمه قرار دادهاند. به همین دلایل، نامزدها همیشه تلاش میکنند الکترالهایی را برگزینند که از وفاداریشان مطمئن هستند.
💢 به چنین سیستم انتخاباتی تاکنون انتقادات متعددی وارد شده است:
🔸 به دلیل عدم وجود نسبت یکسان بین تعداد الکترالها و جمعیت در ایالتهای مختلف و همچنین با توجه به قاعده «The winner takes all» که باعث میشود تفاضل آراء نامزدها در ایالاتهای مختلف در محاسبه نهایی در نظر گرفته نشود، ممکن است نامزدی اکثریت آرای مردم را بدست بیاورد اما تعداد الکترال کمتری کسب کند و بازنده شود (همچون انتخابات ۲۰۱۶). به عبارت دیگر، رأی غیرمستقیم مردم باعث میشود در چنین مواقعی آنچه واقعاً اکثریت میخواهد محقق نشود.
🔸 به علاوه به دلیل این که تعداد الکترالها در ایالات مختلف نسبت یکسانی با جمعیت این ایالات ندارد و به عنوان مثال ممکن است در یک ایالات به ازای هر ۱۰ هزار نفر و در ایالت دیگر به ازای هر ۲۰ هزار نفر واجد رای یک الکترال وجود داشته باشد آرا مردم در ایالتهای مختلف ارزش متفاوتی مییابد. همچنین، قاعدۀ «The winner takes all» باعث میشود تاثیرگذاری آرای مردم در ایالات مختلف متفاوت باشد. به عنوان مثال رأیدهندگان جمهوریخواه در ایالت کالیفرنیا تأثیر چندانی در انتخابات ندارند و رای دادن یا ندادن آنها هیچ تفاوتی ایجاد نمیکند؛ چراکه اکثریت دموکرات آن همیشه تمام الکترال ایالت را تصاحب میکنند.
🔸 از آنجا که برخلاف گذشته، وفاداری الکترالها نسبت به حزبشان بیشتر شده، دیگر عملاً انتخاب آنها کارکرد خاصی ندارد و عملکرد آنها شبیه یک سیستم مکانیکی است.
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
💎 @Tabyincenter01
🌐 «اندیشکده راهبردی تبیین»، با ارائه تحلیلهای کارشناسی از مهمترین تحولات بینالمللی، جدیدترین اخبار راهبردی، ترجمه و تلخیص مهمترین تحلیل های اندیشکده های خارجی و بررسی مهمترین طرح ها و ابتکارات در روابط ایران با سایر کشورها، شما را در جریان مهمترین روندهای سیاست و اقتصاد جهانی قرار میدهد. ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید.
📱 تلگرام:
@Tabyincenter
✔️ایتا:
@Tabyincenter01
📱سایت:
Tabyincenter.ir
💬ارتباط با ادمین در تلگرام:
@TabyincenterAdmin1
🌐 صبح با خبر | ۲۶ شهریور ۱۴۰۳
#صبح_با_خبر
1⃣ وزیر امور خارجه ایران درباره احیای مذاکرات رفع تحریمها گفت که «اول باید پایه مناسب برای شروع مجدد مذاکرات ایجاد شود و بعد ما وارد مذاکراتی شویم که بر اساس فرمول گذشته که در برجام بهکار رفت، یعنی اعتمادسازی در مقابل رفع تحریمها باشد».
2⃣ یمن:قلب رژیم صهیونیستی را با موشک مافوق صوت هدف قراردادیم تا تأکیدی باشد بر این که این رژیم امنیت ندارد.
3⃣ مقامات نظامی انگلیس: باید به اوکراین اجازه استفاده از موشک های دوربرد داده شود.
4⃣ کامالا هریس پس از مناظره با دونالد ترامپ در شش نظرسنجی ملی انجام گرفته شده در آمریکا از رقیب خود پیشی گرفت.
5⃣ هیاتی نظامی از کشور آمریکا برای گفتوگو درباره مسائل مختلف و تنشهای مربوط به دریای چین جنوبی با سفر به شهر پکن، با مقامات نظامی چینی دیدار و گفتوگو کردند.
6⃣ آمریکا توطئه سازمان سیا برای ترور مادورو رئیس جمهور ونزوئلا را رد کرد.
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
💎 @Tabyincenter01
♦️ سیاست خارجی در رسانههای داخلی
🗓 ۲۶ شهریور ۱۴۰۳
1️⃣ مشت آهنین یمن بر سر تلآویو/ موشک هایپرسونیک یمن با گذر از سامانههای پدافندی اسرائیل به تلآویو رسید(روزنامه ایران)
2️⃣ جبهه هشتم جنگ در مقابل نتانیاهو (روزنامه جوان به قلم هادی محمدی)
3️⃣ تحقیر کودککش (روزنامه فرهیختگان به قلم سید مهدی طالبی)
4️⃣ ناتو خط قرمز چین را زیر پا گذاشت (روزنامه رسالت به قلم سعید سبحانی)
5️⃣ سیاست خارجی و انتخابات اردن! ( روزنامه اعتماد به قلم نصرالله تاجیک)
6️⃣ پزشکیان در لباس «مام جلال» ( روزنامه دنیای اقتصاد به قلم آشیروان شمیرانی)
7️⃣ پزشکیان هر چه زودتر پای ایران را از جنگ اوکراین بیرون بکشد (حشمت الله فلاحت پیشه در گفت وگو با روزنامه «آرمان ملی»)
8️⃣ جهان شبکهایشده و مسئله تحریمها ( روزنامه شرق به قلم امید جهانشاهی)
9️⃣ اهداف سفر احتمالی وزیر خارجه مصر به ایران؛ دریای سرخ آرام می شود؟ (تابناک)
🔟 تحلیلی بر برنامه عراق برای افزایش تولید نفت به ۶ میلیون بشکه (شورای راهبردی روابط خارجی)
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
▫️ @Tabyincenter01
اندیشکده راهبردی تبیین
💢 حمله موشکی انصارالله به تلآویو
#تبیین_پانوراما
گاردین: این نخستین بار است که موشک بالستیک به تلآویو رسیده و اصابت میکند. نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل اعلام کرده است که ما بهای سنگینی را به هر کسی که به ما آسیب بزند تحمیل خواهیم کرد.
واشنگتن پست: اصابت موشک به تلآویو، تلفات و مجروحی نداشت. اما ۹ نفر حین رفتن به سمت پناهگاه زخمی شدند. پیش از این، غالب موشکهای حوثیها در دریای سرخ رهگیری و منهدم میشد؛ اما این بار حمله آنها موفق بود.
نیویورک تایمز: به گفته یحیی سریع، سخنگوی انصارالله، اسرائیل باید منتظر حملات و عملیاتهای کیفی بیشتری باشد. نصرالدین عامر، دیگر سخنگوی انصارالله بیان داشت که هدف این حمله، فشار به اسرائیل برای پایان دادن به جنگ در غزه است. مسئله و راهحل آن در غزه نهفته است.
کانال ۱۲ عبری: به گفتۀ «ارتش اسرائیل» سامانه پدافندی چندین بار به موشک بالستیک پرتابشده از سمت انصارالله شلیک کرد. تنها یکی از تیرهای پدافند به موشک برخورد کرد؛ اما نتوانست کلاهک انفجاری را در هوا نابود کند. با این حال ارتش اعلام کرد که تحقیقات نشان میدهد موشک شلیکشده هایپرسونیک نبوده است.
هاآرتص: این دومین بار است که حوثیها توانستهاند از سیستم دفاعی اسرائیل عبور کنند. موشک طی ۱۵ دقیقه، مسافت یمن تا تلآویو را طی کرد و در چند کیلومتری فرودگاه بنگوریون اصابت کرد. در صورت تداوم ناتوانی پدافند اسرائیل در برابر حملات حوثیها، صنعت گردشگری اسرائیل با خطر مواجه خواهد شد.
یدیعوت آحارونت: پس از حمله پهبادی حوثیها به اسرائیل در ژوئیه که به کشتهشدن یک اسرائیلی منجر شد، آنها توانستند این بار به اسرائیل حمل موشکی بکنند. حوثیها تهدید وجودی برای اسرائیل نیستند؛ اما در حال تبدیلشدن به یک مسئلۀ استراتژیک هستند. با تداوم جنگ در غزه، اسرائیل نمیتواند از جنگ با دیگر پروکسیهای ایران بیرون بیاید.
موسسه مطالعات امنیت ملی اسرائیل: پرتاب موشک از یمن به سمت مرکز اسرائیل یادآوری است که تهدید حوثیها از بین نرفته است. با این حال، با توجه به چالشهای امنیتی اسرائیل، بهویژه در جبهه شمالی، عاقلانه است که به ائتلاف بینالمللی اجازه داده شود این تهدید را مدیریت کند.
خبرگزاری آناتولی: ارتش اسرائیل اعلام کرد که موشک بالستیک پرتاب شده از یمن در زمینی بایر در منطقه مرکزی این کشور سقوط کرده، آژیرهای خطر به صدا درآمده و صدای انفجار به گوش رسید. به دلیل سقوط قطعات موشک در زمینی در نزدیکی منطقهای در حومه فرودگاه بینالمللی بنگوریون اسرائیل، آتشسوزی رخ داد.
الجزیره: یحیی سریع، سخنگوی انصارالله، اعلام کرد که هدف از این حمله موشکی، محل استقرار نظامیان اسرائیلی در یافا بوده است. این حمله با موشکهای هایپرسونیک جدیدی انجام شد که برای نفوذ به سیستم دفاع هوایی اسرائیل طراحی شده بودند. حماس نیز در بیانیهای، از حمله موشکی انصارالله تقدیر کرد.
المیادین: سید عبدالملک الحوثی بیان داشت که حملات و عملیاتهای آینده انصارالله بزرگتر خواهند بود. این عملیات بخشی از فاز پنجم تشدید تنش با اسرائیل است. او همچنین اعلام کرد که حملات موفق ما در دریای سرخ علیه کشتیهای اسرائیلی، آمریکایی و انگلیسی ادامه خواهد یافت.
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
💎 @Tabyincenter01
اندیشکده راهبردی تبیین
🌐 همکاری چین و طالبان در زمینه مس
◾️فارین پالسی
📝 کریستیون لو
#چین_طالبان
🔹سه سال از تصاحب قدرت توسط #طالبان در افغانستان میگذرد و این گروه که با تنگنای مالی شدیدی مواجه است تلاش میکند بالاخره از موهبت مس در این کشور که حوزهای کلیدی در صنعت نیمههادیها و باتری خودروهای برقی است بهرهبرداری نماید و شریک اصلی آنها در این مسیر نیز #چین است.
🔹ثروت و منابع معدنی افغانستان و جایگاه این کشور در تامین مواد خام برای فناوریهای انرژی پاک و تسلیحات پیشرفته، لااقل روی کاغذ بسیار مهم است. طبق برآوردهای سال ۲۰۱۰ آمریکا، این کشور معادل یک تریلیون دلار مواد معدنی و همچنین دومین ذخایر بزرگ مس جهان را در خود جا داده است. اما دهها سال جنگ، بیثباتی سیاسی و عدم اطمینان مدتها است هرگونه تلاش برای استخراج این منابع را با شکست مواجه نموده است.
🔹طالبان برای تغییر این رویه مشتاق است و معدن عظیم مس عینک واقع در جنوب شرقی کابل با ذخایر تخمینی ۴.۴ میلیارد تن سنگ مس در مرکز جاهطلبی آنها قرار دارد. علاقه طالبان به مس چیز جدیدی نیست و حاکمان افعانستان مدتها است که به دنبال بهرهبرداری از منابع معدنی این کشور بودهاند.
🔹برای تحقق این چشمانداز چین که بسیاری از زنجیرههای تامین مواد معدنی حیاتی در جهان را در اختیار دارد بسیار مهم است. تلاش برای فرآوری مس عینک به سال ۲۰۰۸ بازمیگردد، زمانی که چین در ازای ۳ میلیارد دلار امتیاز ۳۰ ساله بهرهبرداری از این معدن را از آن خود کرد. پس از ۱۶ سال تاخیر بهنظر میرسد که طالبان و پکن در تابستان امسال به این پروژه بازگشتند. نخستین گام آن نیز احداث جاده به سمت معدن است که به گفته مقامات چینی یک گام بسیار مهم روبهجلو است.
💢مشارکت اقتصادی یا سیاست ثباتساز؟
🔹مشارکت چین در این پروژه، حاکی از تمایل پکن برای تضمین امنیت منطقهای و بهحداقل رساندن بیثباتی است که میتواند از مرز مشترک دو کشور به چین سرایت کند. منفعت اصلی چین در افغانستان نه معادن این کشور، بلکه برقراری ثبات و امنیت است. از زمان خروج آمریکا از افغانستان در سال ۲۰۲۱ تعامل چین با طالبان عمدتا ناشی از تمایل پکن به حفظ روابط سازنده با همسایه خود و پیشبرد اهداف امنیتی و سیاسی خود بوده است. آنها در دیپلماسی با افغانستان بسیار فعال و عملگرا بودهاند.
🔹چین اولین کشوری بود که سفیر خود را به حکومت طالبان معرفی کرد و شرکتهای چینی قراردادهای استخراج نفت با طالبان امضاء کردهاند و به ذخایر لیتیوم این کشور توجه کردهاند. وزارت امور خارجه چین اعلام نمود از زمان به قدرت رسیدن طالبان حدود ۴۹ میلیون دلار کمک بشردوستانه به افغانستان انجام داده است. چینیها همیشه بر این باور بودهاند که توسعه به ثبات و صلح خواهد انجامید. بهنظر میرسد که بخشی از ایده سیاسی چین این است که تعامل اقتصادی نهادهای چینی، راه را برای توسعه بیشتر ثبات و صلح در افغانستان خواهد گشود.
💢بازی برد-برد
🔹همکاری چین در مس عینک خبر خوبی برای طالبانی است که بهدنبال منابع جدید درآمدی و سرمایهگذاری خارجی است. پس از تصاحب قدرت توسط طالبان، کمکهای خارجی به این کشور در نتیجه تحریمهای بینالمللی کاهش یافت. این تغییر اقتصاد کشور را نابود کرد و میلیونها افغان را در یک بحران عمیق انسانی قرار داد. طالبان که نیاز شدیدی به پول و مشروعیت بینالمللی دارد و به صورت فعالانه به دنبال روابط اقتصادی عمیقتر با پکن بوده، سال گذشته اعلام کرد قصد دارد به ابتکار کمربند و جاده و همچنین کریدور اقتصادی چین و پاکستان (سیپک) بپیوندد. طالبان سعی میکند به جهان ثابت کند منزوی نیست. همکاری چین با طالبان در پروژههای اقتصادی بهعنوان یک بازیگر بسیار مهم جهانی، پیام قدرتمندی است که طالبان میخواهد به جهان ارسال کند.
💢 موانع پیشرو
🔹با اینحال مجموعهای از چالشهای امنیتی، نظارتی، قانونی، مالی و زیرساختی مانع موفقیت این پروژه هستند. پیشبرد پروژه معدنی در هر کشور، تلاش مخاطرهآمیز و پرریسکی است و اگر نگوییم دههها، به سالها سرمایهگذاری و اطمینان سرمایهگذاری نیاز دارد. مهم نیست پکن و طالبان چقدر روابط اقتصادی خود را گسترش دهند، هرگونه تلاش برای پیشبرد پروژه مس عینک همچنان در برابر تهدید حملات داعش خراسان و دیگر نگرانیهای امنیتی، مخاطرات مالی عظیم و عدم اطمینان قانونی و مقرراتی، بسیار دشوار مینماید. علاوه بر این تقریبا هیچ زیرساختی در افغانستان وجود ندارد: نه برق، نه آب و نه راهآهن. بنابراین ممکن است ذخایر فراوانی از لیتیوم و مس در افغانستان وجود داشته باشد اما استخراج و انتقال آن به بندر در تمام مراحل زنجیره تامین، مخاطرهآمیز و هزینهزا است آن هم در حالی که جایگزینهای بسیار کم خطرتر، توسعهیافتهتر و مقرونبهصرفهتر وجود دارد.
#جهان_در_نگاه_اندیشکدهها
💎 @Tabyincenter01
☄️🗳 وضعیت ایالت جورجیا در انتخابات ریاستجمهوری ۴ دهه اخیر
#Tabyin_US_Election
🔹 جورجیا، در جنوب شرقی ایالات متحده، یکی از ایالتهایی است که نقش کلیدی در تعیین رئیسجمهور آمریکا دارد. طبق نتایج انتخابات ریاستجمهوری از ۱۹۸۰ تا ۲۰۲۰، این ایالت به جز در سه انتخابات (۱۹۸۰ به کارتر، ۱۹۹۶ به کلینتون و ۲۰۲۰ به بایدن)، در باقی انتخاباتها به جمهوریخواهان رأی داده است.
🔹 با اینحال، یکی از عواملی که جورجیا را جزو ایالتهای چرخشی قرار داده، رقابت نزدیک میان نامزدهای دو حزب از سال ۲۰۰۸ بوده است. تا پیش از انتخابات ۲۰۲۰، معمولاً جمهوریخواهان با فاصله به طور میانگین ۲۰۰ هزار نفری (بین ۱۰٪ تا ۵٪) پیروز میشدند که به نسبت سایر ایالات، فاصله کمی است. در انتخابات ۲۰۲۰، نامزد دموکرات توانست با اختلافی ۱۲ هزار نفری (زیر نیم درصد) پیروز شود. از جمله عوامل تزلزل جمهوریخواهان در این ایالت میتوان به سهم بیشتر اوانجلیکالهای غیرمحافظهکار از جمعیت ایالت نسبت به سطح ملی، بافت ۳۰ درصدی سیاهپوستان و ۱۰ درصدی اسپانیاییتبارها (غالباً مکزیکی) اشاره کرد.
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
💎 @Tabyincenter01
🌐 انصارالله و بازطراحی معادله جنگ
#تحلیل_کوتاه
🔹 پس از پاسخ حزبالله در روز اربعین به ترور فرمانده نظامی ارشد خود توسط رژیم صهیونیستی، پاسخ انصارالله به حمله این رژیم به بندر الحدیده نیز بالاخره فرارسید و انصارالله در روز میلاد نبی اکرم (ص)، با رو کردن کارت جدید در درگیری خود با رژیم صهیونیستی و حمله با یک موشک هایپرسونیک به هدفی در منطقه یافا در شرق تلآویو پاسخ داد؛ این حمله اما فراتر از پاسخ صرف به حمله الحدیده است.
🔸 نکته نخست در این رابطه، این است که در هیچ یک از اظهارات مقامات یمنی اشارهای نشده است که این حمله پاسخ به حمله الحدیده بوده است اما این معنا با اعلام مختصات و طی مسافت ۲۰۴۰ کیلومتری موشک شلیکشده در یازدهونیم دقیقه بیان شده است. مختصاتی که نشان میدهد محل شلیک این موشک بندر الحدیده یا حوالی آن بوده و انصارالله با هدف ارسال پیامهای مهمتر این معنا را صرفاْ به صورت ضمنی منتقل کرده است. عدم اشاره صریح همچنین نشان دهنده این است که انصارالله نمیخواهد ماهیت درگیری آن با رژیم صهیونیستی از وابسته بودن آن به جنگ غزه خارج شود و تبدیل به یک درگیری دوجانبه شود.
🔸 پیام مهم این حمله که به صورت واضحتر بیان شده است آغاز مرحله پنجم درگیری انصارالله با رژیم صهیونیستی در حمایت از غزه است. مشارکت یمن تاکنون چهار مرحله را پشت سرگذاشته است. این مراحل عبارتند از: ۱- حمله به کشتیهای اسرائیلی ( با مالکیت کلی یا جزيی) در دریای سرخ ۲- حمله به تمام کشتیهای (اسرائیلی و غیراسرائیلی) که از دریای سرخ به بنادر فلسطین اشغالی میرفتند ۳- حمله به کشتیهایی که با دور زدن دریای سرخ از مسیر دماغه امیدنیک و در نهایت دریای مدیترانه به بنادر این رژیم میرفتند و ۴- حمله به تمام کشتیهایی که مقصد آنها بنادر اسرائیلی بود در هر نقطه و هر زمان و همچنین ممنوعیت عبور کشتی شرکتهایی که بنادر اسرائیلی همکاری می کردند از دریای سرخ.
🔸 در دو مرحله اول تمرکز بر پهپادها (قاصف و راصد) و موشکهای کوتاه برد (قدس)بود اما در مراحل دیگر از موشکهای دوبردتر نیز استفاده شد. در تمامی این مراحل حملات پهپادی به شهرهای فلسطین اشغالی به ویژه بندر امالرشراش یا ایلات تداوم داشت و در برجستهترین مورد قبل از حمله رژیم صهیونیستی به حدیده یک حمله پهپادی به تلآویو انجام شده بود که منجر به کشته شدن یک اسرائیلی شد. با اینحال تاکنون حمله موشکی به مرکز فلسطین اشغالی به عنوان یک رویه پایدار در دستور کار قرار نگرفته بود. معنای ورود به مرحله پنجم در واقع این است که حمله به تلآویو یک عملیات و پاسخ موردی نبوده است و عملیات مشابه تا تغییر وضعیت در غزه تداوم خواهد داشت. همچنین در حالی که مراحل قبل عموماْ نوعی رویارویی غیرمستقیم و در چارچوب محاصره اقتصادی محسوب میشدند این مرحله نمایانگر ورود مستقیم به جنگ با ماهیت کاملاً نظامی است.
🔸 این جهش در تشدید درگیری در حالی انجام میشود که هیجده دور مذاکره برای آتشبس طی یازده ماه جنگ راه به جایی نبرده و علاوهبرآن با تغییر تمرکز رژیم صهیونیستی به جبهه شمال امکان جنگ با حزبالله افزایش یافته است. بنابراین این حمله نوعی فشار به رژیم صهیونیستی در جبهه جنوبی با هدف تغییر محاسبات آن در معادلات با حزبالله نیز محسوب میشود.
🔸 پس از هدف قرار دادن مقر یگان ۸۲۰۰ ارتش رژیم صهیونیستی در نزدیکی تلآویو توسط حزبالله، عبور موشکهای انصارالله از شش لایه سامانه دفاع هوایی ارتش رژیم صهیونیستی و آمریکا در منطقه و اراضی اشغالی پس از چینش مجدد و یکپارچه کردن سامانههای پدافندی در سراسر منطقه برای مقابله با حملات موشکی به این رژیم، سطح جدیدی از قابلیتهای محور مقاومت را به نمایش می گذارد. در واقع این حمله در کنار حمله پهپادی دو ماه قبل به تلآویو که ظرفیت حمله و توانایی دسترسی انصارالله به قلب سرزمینهای اشغالی را عیان ساخته است نشاندهنده تغییر چشمگیر در موزانه و معادلات جنگ است.
✔️ این حمله با نمایش اراده و توان انصارالله بعد از حمله رژیم صهیونیستی به الحدیده وزن یمن را در معادلات منطقهای بالا خواهد برد و جایگاه انصارالله را نیز در مذاکرات سیاسی داخلی که اخیراْ با وساطت برخی بازیگران منطقهای از سرگرفته شده است تقویت میکند و در مقابل ضربهای بزرگ به اعتماد عمومی به کارکرد سامانههای دفاعی رژیم صهیونیستی و همچنین اعتبار کشورهای حامی این رژیم وارد میکند که به دنبال این بودند با تشکیل یک ائتلاف بینالمللی چالش یمن را برای این رژیم برطرف کنند. اکنون نیز رژیم صهیونیستی راهحلی جز امید بستن به همین ائتلاف بینالمللی! برای مدیریت این چالش ندارد.
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
💎 @Tabyincenter01
🔴 صبح با خبر | ۲۷ شهریور ۱۴۰۳
#صبح_با_خبر
1⃣ السنوار، رئیس دفترسیاسی حماس: مقاومت غزه در وضعیت خوبی قرار دارد.
2⃣ عراقچی: ادعای ارسال سلاح از ایران به یمن کذب و اهانت است.
3⃣ ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه دستور افزایش نیروهای مسلح این کشور به ۲ میلیون و ۳۸۹ هزار نفر را صادر کرد.
4⃣ رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی با اشاره به ملاقات با رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در وین گفت که به زودی راهی تهران خواهد شد.
5⃣ دفتر نمایندگی اتحادیه اروپا در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین بر توسل به راهکار دیپلماتیک برای حل مسائل حول برنامه هستهای ایران تاکید کرد.
6⃣ فیلیپین: به حضور در منطقه مورد مناقشه دریای جنوبی چین ادامه میدهیم.
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
💎 @Tabyincenter01
♦️ سیاست خارجی در رسانههای داخلی
🗓 ۲۷ شهریور ۱۴۰۳
1⃣ مقاومت یمن پس از شلیک موشک هایپرسونیک به تل آویو از وجود تسلیحات پیشرفتهتر دیگری خبر داد(روزنامه ایران به قلم فائزه سادات یوسفی)
2⃣ زمزمه جنگ گسترده بین اسرائیل و حزبالله دوباره بر سر زبانها افتاد(روزنامه کیهان )
3⃣ اخبار ترور ترامپ بعد از شکست در مناظره چه معنایی دارد؟ (روزنامه فرهیختگان به قلم حانیه قاسمیان )
4⃣ تغییر ماهیت نبرد اوکراین ( روزنامه جوان به قلم حنیف غفاری)
5⃣ سایه سنگین اتهامات علیه ایران(روزنامه هم میهن )
6⃣ کار سخت ایران در بازار عراق(روزنامه اطلاعات به قلم بهرام امیر احمدیان )
7⃣ امیدها به احیای مذاکرات هستهای؛گروسی مشتاق دیدار با پزشکیان(روزنامه آرمان ملی به قلم احسان اسقایی)
8⃣ آیا تنشها میان روسیه و ناتو به درگیری مستقیم میرسد؟(روزنامه شرق به قلم احمد وخشیته)
9⃣ جو ضدایرانی رسانههای غربی؛ برنامه جدید آمریکا علیه برنامه موشکی ایران؟(خبرآنلاین)
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
▫️ @Tabyincenter01
☄️ 🗳 انتخابات ۲۰۲۴؛ نزدیکی جمهوریخواهان به بازپسگیری سنا
#Tabyin_US_Election
🔹 همزمان با انتخابات ریاستجمهوری، انتخابات سنای آمریکا نیز در ۳۱ ایالت برای کسب ۳۳ کرسی در حال انجام است. با این حال تنها در شش ایالت (مونتانا، نیوجرسی، اوهایو، ویرجینیای غربی، میشیگان و ویسکانسین) رقابت نزدیکی بین نامزدهای جمهوریخواه و نامزدهای دموکرات از سوی دیگر وجود دارد. هماکنون جمهوریخواهان با ۴۹ کرسی سنا، فاصله اندکی با تصاحب اکثریت دارند.
🔹 در آخرین نظرسنجی ایالت #مونتانا، #جان_تستر، سناتور فعلی دموکرات با ۴۵٪ از #تیم_شیهی با ۵۱٪ عقب است. در این صورت شیهی در کنار سناتور مستقر، #استیو_دینز، سناتور ایالت جمهوریخواه خواهد بود. در ایالت #ویرجینیای_غربی، #جیم_جاستیس در اختلافی فاحش، با ۶۲٪ از #گلن_الیوت دموکرات با ۲۸٪ پیش است. همچون مونتانا، حفظ این ارقام در انتخابات، باعث میشود هر دو سناتور این ایالت جمهوریخواه باشند. در ایالتهای #اوهایو، #نیوجرسی، #میشیگان و #ویسکانسین، نامزدهای دموکرات (#شرود_براون با ۳٪، #اندی_کیم با ۵٪، #الیسا_اسلوتکین با ۵٪ و #تمی_بالدوین با ۶٪ اختلاف) از رقبای جمهوریخواه جلو هستند؛ اما اختلافشان شکننده است.
#انتخابات_سنا
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
💎 @Tabyincenter01