🗳 تجمیع مناظره ترامپ هریس (۲)
#Tabyin_US_Election
💢 سقطجنین
🔸 ترامپ:
من جلوی افراطیگری در خصوص سقطجنین را گرفتم و کاری که من در این حوزه انجام دادم این بود که استثنائات را در خصوص سقطجنین اعمال کردم.
🔹هریس:
ترامپ خودش سه قاضی عالی را انتخاب کرد که حتی حکم زندان برای سقطجنین ایجاد کردند و هیچ استئنائی هم قرار ندادند. زنان باید در خصوص بدن خودشان انتخاب کنند نه کس دیگری.
ترامپ قرار است یک نظارت ملی در خصوص حاملگی مردم ایجاد کند.
🔸 ترامپ:
تنها کاری که کردم این است که تصمیم در این خصوص را بر عهده هر ایالت گذاشتم.
💢 مهاجرت
🔹هریس:
من تنها کسی در دولت هستم که به مجازات مهاجران خلافکار پرداختم و آنها را به کشورشان استرداد کردم. ترامپ در این خصوص راهحلی ندارد و درمورد هرچیزی صحبت میکند جز مردم.
🔸ترامپ:
هریس به افرادی که به کمپینهای مبارزاتیاش میروند، پول میدهد چرا که هیچکس به آنجا نمیرود. افرادی که وارد کشورند شدند در حال خوردن گربه و سگهای مردم هستند (خنده هریس)
🔹 هریس:
حتی نزدیکان ترامپ و برخی جمهوریخواهان مثل دیک چینی نیز ترامپ را خطرناک میدانند!
🔸 ترامپ:
من برخی از آنها را اخراج کردم چون عملکرد خوبی نداشتند اما بایدن-هریس هیچکسی را اخراج نکردند، نه در خصوص افغانستان نه در خصوص اقتصاد. من بیشتر از هر جمهوریخواهی در تاریخ آمریکا بیشتر رأی دارم.
🔸 ترامپ:
آنها اجازه دادند تا میلیونها خلافکار و دلال مواد مخدر وارد کشور شوند. نرخ جرم در کشورهای لاتین کمتر شده چرا که خلافکارها را به آمریکا ارسال میکنند. ما شکل جدیدی به نام «خلافِ مهاجرین» داریم. آنها از دادگاه علیه من استفاده کردند، کاری که برای اولین بار اتفاق میافتد. نزدیک بود یک گلوله به سرم بخورد به خاطر دموکراسی. آنها هستند که علیه دموکراسیاند.
🔹 هریس:
رفتار ترامپ به عنوان یک مجرم کاملا طبیعی است.
این مهم است که ما به جلو پیش رویم و در خصوص وضعیت اقتصادی کشور کاری کنیم؛ کاری که من برای آن برنامه دارم.
کار من در خصوص محافظت از مردم در برابر کلاهبرداریها، تجاوزها و مشکلات اقتصادی است. ارزشهای من محافظت از اینها هست.
🔸 ترامپ:
هریس همیشه موافق کاهش بودجه پلیس بوده است. او پول جمع کرد تا خلافکارها را آزاد کند. او به دنبال پول دادن برای عملهای جراحی تغییر جنسیت است. او میخواهد اسلحههای شما را توقیف کند.
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
http://eitaa.com/joinchat/1881014274Cd314e9fec6
🗳 تجمیع مناظره ترامپ هریس (۳)
#Tabyin_US_Election
💢 حادثه حمله به کنگره (۶ ژانویه)
🔸 ترامپ
من هیچکاری در خصوص حادثه ۶ ژانویه نداشتم. به جای محاکمه کردن وطنپرستان بهتر است اغتشاشگران در مینهسوتا و سیاتل را محاکمه کنند.
🔹 هریس:
ترامپ به پایتخت کشور حمله کرد. بیایید این هرجومرج و حمله به دموکراسیمان را تمام کنیم. بیایید به آینده پیش برویم نه به عقب.
🔸 ترامپ:
اینها (دموکراتها) به دنبال فراهم کردن رأی دادن توسط مهاجرانی هستند که حتی انگلیسی بلد نیستند. ما مردمی رو به افول و مردن هستیم و باید کاری برای آن بکنیم.
چین، روسیه و کرهشمالی از من میترسند. ویکتور اوربان گفت که او محترمترین رئیسجمهور آمریکا است.
💢 مسئله فلسطین و رژیم صهیونیستی
🔹هریس:
در ۷ اکتبر، یک گروه تروریستی، ۱۲۰۰ اسرائیلی را قتل عام و به زنان تجاوز کرد. اما این مهم است که اسرائیل چگونه از خود دفاع کند. بسیاری از مردم فلسطینی کشته شدند. این جنگ باید تمام شود. باید امنیت کامل برای اسرائیل و به همان اندازه برای فلسطین به ارمغان بیاوریم. من از حق دفاع اسرائیل حمایت کامل میکنم اما مسیر صلح راهحل دو دولتی است.
🔸 ترامپ:
هریس از اسرائیل متنفر است. او حتی حاضر به دیدن نتانیاهو نبود. در همین زمان او از مردم عرب نیز متنفر است. این اتفاق در زمان من هیچوقت نمیافتاد چرا که ایران ورشکسته بود و هیچ پولی برای ترور نداشت و اکنون مردم پولداری شدند. به خاورمیانه نگاه کنید. این اتفاق هیچوقت نمیافتاد اگر من رئیسجمهور بودم. اگر من رئیسجمهور شوم تا قبل از رئیس جمهوریم کار را حل میکنم.
🔹هریس:
من از اسرائیل متنفر نیستم. ترامپ حامی دیکتاتورها است. او با کیم جونگ اون نامههای عاشقانه رد و بدل میکند. به همین خاطر است که بسیاری از نظامیها معتقدند که او مایه شرم است.
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
http://eitaa.com/joinchat/1881014274Cd314e9fec6
🗳جمیع مناظره ترامپ هریس (۴)
#Tabyin_US_Election
💢جنگ اوکراین
🔸 ترامپ:
پوتین برای پیروزی هریس ابراز امیدواری کرد!
من میخواهم جنگ اوکراین متوقف شود. ما پول زیادی خرج کردیم چرا که دولت بایدن جرئت گرفتن پول از اروپاییها را نداشت. اروپاییها باید به طور مساوی سهم خود را پرداخت کنند.
🔸 ترامپ:
اگر من رئیسجمهور شوم آنها (پوتین و زلنسکی) را دور هم جمع میکنم تا با یکدیگر صحبت کنند. بایدن هیچ ایدهای نداشت که چطور این جنگ را متوقف کند. این باعث قریب الوقوع شدن جنگ جهانی سوم شده است و رئیسجمهوری داریم که نمیدونیم حتی الان کجاست، زنده است یا مرده.
🔹 هریس:
ترامپ به دنبال تسلیم شدن در این جنگ است. من شخصا با زلنسکی دیدار کردم تا کمکش کنم چطور از خود دفاع کند. ما حمایت ۵۰ کشور دیگر را جمع کردیم تا از اوکراین دفاع کنند. اگر ترامپ رئیسجمهور شود، پوتین در کییف خواهد بود. ما کاری کردیم که زلنسکی بتواند از خود دفاع کند.
🔸 ترامپ:
پوتین سلاح هستهای دارد، چیزی که هیچکسی درموردش صحبت نمیکند. هریس سه روز پس از تهاجم خواستار مذاکره بود.
🔹 هریس:
این یک دروغ دیگر است. ما به متحدینمان اهمیت میدهیم نه برعکس ترامپ که به دیکتاتورها اهمیت میدهد.
💢خروج از افغانستان
🔹 هریس:
من با بایدن موافق بودم که باید از افغانستان خارج شویم. الان هیچ نظامی نداریم که در منطقه جنگی در هر کجایی از جهان فعال باشد. ترامپ با طالبان مذاکره کرده بود و قرار بود تا ۵ هزار مبارز طالب را آزاد کند و آنها را حتی به کمپ دیوید دعوت کرد؛ مکانی که برای مردم ما بسیار ارزشمند است.
🔸 ترامپ:
طالبان آن زمان سربازان زیادی را از ما میکشت. من به رئیس طالبان گفتم که این کار را دیگر نکن و عکس خانهاش را برایش فرستادم و دیگر تا ۱۸ ماه هیچ کشتاری نداشتیم. این افراد با این خروج (بایدن-هریس) خجالتآورترین اقدام تاریخ را انجام دادند.
💢مسئله نژاد
🔸 ترامپ:
من اهمیتی به نژاد هریس نمیدهم.
🔹 هریس:
این یک تراژدی است که کسی نامزد است که به دنبال جداسازی ما مخصوصا با استفاده از نژاد است. به نظرم مردم آمریکا فردی بهتر از ترامپ میخواهند.
💢برنامههای نامزدها
🔹 هریس:
بیاید درمورد برنامههامون صحبت کنیم. من برنامه دارم تا اقتصادهای کوچک را سامان دهم. من برنامه دارم ۶ هزار دلار به خانوارها دهم. من اینجور مکالمههای برنامهمحور را میخواهم در مناظره داشته باشم.
🔸 ترامپ:
هریس برنامه دارد تا اسلحه همه را بگیرد.
اوباماکر یک برنامه افتضاح است. ما قرار است دنبال برنامههای بهتر باشیم. من برنامههای متعددی دارم اما من فقط وقتی چیزی را عوض میکنم که برنامه بهتری برای آن داشته باشم.
🔹هریس:
من و تیم والز هردو صاحب اسلحه هستیم و قرار نیست اسلحه کسی را بگیریم. تو هیچ برنامهای نداری. دسترسی به خدمات درمانی باید یک حق باشد نه امتیازی برای کسانی که از عهده آن برمیآیند. ترامپ به بحران تغییرات اقلیمی باور ندارد. ما بر روی انرژی پاک آمریکایی سرمایهگذاری کردیم.
🔸ترامپ:
آنها کارخانههای ما را با کمک چین در مکزیک راهاندازی کردند. ۱۰ هزار شغل کارخانهای در یک ماه گذشته از بین رفته است.
💢 اظهار پایانی
🔹هریس:
مردم آمریکا میدانند که ما نقاط مشترک بیشتری داریم تا نقاط اختلافانگیز. من رئیسجمهوری هستم که از حقوق و آزادی مردم مخصوصا حق زنان برای در اختیار داشتن بدنشان دفاع خواهم کرد.
🔸ترامپ:
چرا هریس هنوز کارهایی که وعده داده را انجام نداده است؟ هریس سه سال و نیم برای انجام اینکار وقت داشت اما کاری انجام نداده و نخواهد داد. ما ملتی شدیم که هیچ ایدهای نداریم چه کاری داریم انجام میدهیم. آنها دارند اقتصاد کشورمان را نابود میکنند و بایدن و هریس بدترین رئیسجمهور و معاون رئیسجمهور تاریخ هستند.
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
http://eitaa.com/joinchat/1881014274Cd314e9fec6
♦️ سیاست خارجی در رسانههای داخلی
🗓 ۲۱ شهریور ۱۴۰۳
1️⃣ تهران و بغداد؛ فرصت های یک رابطه راهبردی(روزنامه ایران به قلم مریم سالاری)
2️⃣ از لایروبی اروندرود تا تکمیل توافق نامه امنیتی (روزنامه جام جم به قلم سعدالله زارعی)
3️⃣ اولین مناظره هریس-ترامپ در سایه دوقطبیهای شدید در جامعه آمریکا برگزار شد (روزنامه فرهیختگان به قلم حانیه قاسمیان)
4️⃣ آمریکا ۲۳ سال پس از حملات ۱۱ سپتامبر (روزنامه کیهان به قلم سید محمد امین ابادی)
5️⃣ بحران موجودیت در اتحادیه اروپا (روزنامه رسالت)
6️⃣ راهكار اردوغان براي عبور از موانع سياست خارجي تركيه! (روزنامه اعتماد به قلم محمود فاضلی)
7️⃣ پزشکیان و هفت ابتکار دیپلماتیک (روزنامه دنیای اقتصاد به قلم اردشیر پشنگ)
8️⃣ زنگزور؛ منافع اختلاف زا بین ایران و روسیه (روزنامه شرق به قلم کیکاووس پورایوبی)
9️⃣ ایران و نشست بریکس در روسیه؛ تلاش برای دلارزدایی و ایجاد نهادی شبیه FATF(تابناک)
🔟 تمامی ارکان عراق مصمم به خروج آمریکاییها هستند (ایلنا)
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
http://eitaa.com/joinchat/1881014274Cd314e9fec6
اندیشکده راهبردی تبیین
♦️شی قصد دارد جنوب جهانی را در خدمت جنبش ضدآمریکایی خود درآورد
▪️شورای آتلانتیک؛ مایکل شومان
🔹طی دو سال اخیر رویکرد چین به جهان درحال توسعه دستخوش تغییر قابل توجهی شده و بهطور فزایندهای تحت شعاع رقابت ژئوپلتیک پکن با واشنگتن، متحدان و شرکای آن قرار گرفته است. این تغییر پیامدهای عمدهای برای روابط پکن با جنوب جهانی، نقش چین در نظم بینالملل و همچنین مسیر آتی قدرت جهانی آن خواهد داشت.
💢 پیشرانهای چین برای گسترش نفوذ در جنوب جهانی چیست؟
🔹 تغییر رویکرد پکن در قبال جنوب جهانی بخشی از نگاه ضدآمریکایی شی است. میتوان گفت تمرکز او بر روی «خودکفایی» اقتصادی و توسعه فناوریهای داخلی برای از میان بردن آسیبپذیری چین در مقابل تحریمهای احتمالی واشنگتن است. شی در سیاست خارجی نیز آشکارا نظم تحت رهبری آمریکا را برای تغییر شکل حکمرانی در جهان با «ابتکار امنیت جهانی» و «ابتکار توسعه جهانی« به چالش کشیده است.
🔹 هدف شی از توجه به جنوب جهانی در وهله نخست، تقویت ارتباطات سیاسی و اقتصادی چین با کشورهای در حال توسعه برای ارتقای منافع جهانی چین است. برای نمونه ابتکار کمربند و جاده، بهمنظور تقویت تجارت، همکاری مالی و سرمایهگذاری میان چین و جنوب جهانی و بازارهای نوظهور ایجاد شد. مشارکت چین در سازمانهایی نظیر شانگهای و ترویج آنها نیز با هدف تقویت روابط و تقویت صدای کشورهای در حال توسعه در امور بینالملل است. با این ابتکارات بود که شی قصد داشت چین را بهعنوان جایگزینی برای آمریکا و مدافع منافع کشورهای فقیرتر جهان معرفی کند.
💢 تغییر رویکرد شی در نوع مواجهه
🔹 تغییر رویکرد شی با آغاز جنگ اوکراین آشکار شد. شی جین پینگ با ایجاد یک رابطه «بدون محدودیت« با روسیه در فوریه ۲۰۲۲ یک انتخاب سرنوشتساز انجام داد: اتخاذ موضع تقابلی آشکارتر در قبال آمریکا و شرکای آن. حمله به اوکراین، مشارکت امنیتی ناتو با کشورهای ایندو-پاسیفیک را تقویت کرد و در نتیجه آمریکا و شرکای آن در اروپا و ایندوپاسیفیک، موضع بسیار هماهنگتر و منسجمتری در خصوص سیاستهای چین اتخاذ کردهاند.
🔹اما شی برای پیشبرد یک هدف بزرگتر از آمریکا و متحدانش گسسته است: تضعیف نظم کنونی بینالملل. و روسیه را نیز در این مسیر یک یاور مهم میبیند. او در سفرش به مسکو در سال ۲۰۲۳ گفت «تغییری در راه است که بیش از صد سال است رخ نداده و ما با هم این تغییر را راهبری میکنیم».
💢 بلوکسازی
🔹 شی دیگر به نفوذ در کشورهای درحالتوسعه و یا حتی طرح چین بهعنوان جایگزین راضی نیست و بهدنبال جذب رهبران آنها در جنبش ضدآمریکایی خود است. این دستور کار در توسعه اعضاء گروه کشورهای بریکس آشکارتر است. توسعه بریکس برای حضور کشورهایی است که بهصورت بالقوه از برنامه ضدآمریکایی شی حمایت میکنند و برای جایگزینی بریکس و نهادهای مورد نظر چین با گروه۷ و مجامع زیر نفوذ آمریکا موثر هستند. در نشست ژوئن بریکس، وانگیی وزیر امور خارجه چین تاکید کرد گسترش عضویت در این گروه آغازگر «عصر جدیدی برای جنوب جهانی برای کسب قدرت از طریق اتحاد خواهد بود».
💢 ضرورت اتخاذ رویکرد بهتر توسط ایالات متحده به جنوب جهانی
🔹 مطمئناً رهبران جنوب جهانی به تلاشهای چین برای استفاده ابزاری از آنها در بازی ژئوپلیتیک علیه آمریکا حساس خواهند بود، هرچند ممکن است کشورهایی مانند روسیه و ایران با کمال میل به برنامه ضدآمریکایی پکن بپیوندند. با این حال منافع بیشتر آنها از رابطه با ایالات آنقدر زیاد هست که خطر قطع آن را نپذیرند. این مسئله فرصتهایی برای واشنگتن ایجاد میکند تا با توسعه گفتوگوهای شمال-جنوب، حضور آمریکا را پررنگتر نماید. تلاش برای افزایش نقش نخبگان سیاسی جنوب در اداره نظم کنونی جهان روش خوبی برای مقابله با چین است.
🔹 همچنین گسترش بیشتر «گروه ۲۰» برای افزایش نمایندگی جنوب جهانی-که از سال گذشته با الحاق اتحادیه آفریقا آغاز شده- باید مد نظر باشد. در این اقدامات واشنگتن باید از ایجاد این تصور که مشارکت در طرحهای تحت رهبری آمریکا مانع از تعامل این کشورها با چین خواهد شد اجتناب نماید. چرا که تلاش برای متقاعد کردن جنوب جهانی برای ضدیت با چین، احتمالا به اندازه تلاشهای جدید پکن برای ضدآمریکایی کردن آنها نتیجه معکوس خواهد داشت.
#جهان_در_نگاه_اندیشکدهها
http://eitaa.com/joinchat/1881014274Cd314e9fec6
اندیشکده راهبردی تبیین
📈 راههای ابریشم جدید: تعمیق روابط اقتصادی آسیا و شورای همکاری خلیج فارس
#اکوتبیین
🔹 نشریه اکونومیست در شماره جدید خود در گزارشی تفصیلی به این مسئله پرداخته که حاکمان عرب خلیج فارس به دنبال متنوعسازی اقتصادهای خود و دور شدن از نفت هستند و در این مسیر به شرق روی آوردهاند. متاثر از این تغییر در چشمانداز، روابط تجاری میان کشورهای حاشیه خلیج فارس و آسیا با سرعت بسیاری در حال تعمیق شدن است.
🔹 بر اساس این گزارش محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، قصد دارد تا ۲۰۳۰ سهم صادرات را در تولید ناخالص داخلی عربستان چند برابر کند و راهاندازی صنایع مختلف، از خودروسازی و صنایع معدنی تا گردشگری ابزار وی برای دستیابی به این هدف هستند. در سایر کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز روندهای مشابه در جریان است.
🔹 کشورهای حاشیه خلیج فارس برای متحول ساختن اقتصادهای خود، در حال احداث زیرساختهای گسترده از پل و نیروگاه گرفته تا واحدهای آبشیرینکن هستند و قریب به ۵۰۰ میلیارد دلار پروژه در سراسر این منطقه در حال احداث و سه برابر آن در مرحله برنامهریزی است که مجموع این موارد موجب ورود گسترده غولهای اقتصادی آسیایی به حاشیه خلیج فارس شده است. شرکتی چینی قراردادی به ارزش یک میلیارد دلار برای احداث نیروگاه خورشیدی، دو شرکت کرهای قراردادی ۷ میلیارد دلاری برای احداث نیروگاه گازی و شرکتی هندی نزدیک به ۱۷ میلیارد دلار پروژههای مختلف از جمله احداث نیروگاه هیدروژن سبز در عربستان سعودی اخذ کردهاند. علاوه بر این، تحلیلگران «آنکتاد» نشان میدهند که نزدیک به سه چهارم از پروژههای ایجادی (گرین فیلد) در حاشیه خلیج فارس در سال گذشته به صنایع تولیدی اختصاص یافته اند.
🔹 براساس این گزارش، صندوقها و منابع عربی نیز در حال تنوعبخشی به مقاصد خود و دور شدن از بازارهای بورس غربی هستند. قطر یک میلیارد دلار در خردهفروشی زنجیرهای در هند سرمایهگذاری نموده و ابوظبی صندوقی ۴ میلیارد دلاری برای سرمایهگذاری در هند تاسیس نموده و «مبادله»، دیگر صندوق اماراتی، قصد دارد سرمایهگذاری در هند را دو برابر کند. دولتها در دو طرف تلاش میکنند نقش تسهیلگر و مرتفعکننده موانع را به نحو احسن ایفا کنند.
🔹 این گزارش در پایان به این مسئله میپردازد که خزانهداری آمریکا در حال رصد نزدیک تبادلات کسب و کاری است که میان کشورهای حاشیه خلیج فارس و چین بالاخص در فناوریهای نوین انجام میپذیرد و فعالانه به آن واکنش نشان میدهد. به طور مثال سرمایه گذاری از سوی مایکروسافت در «جی ۲۵»، استارتاپ مرتبط با هوش مصنوعی، با این هدف انجام پذیرفت که شرکت اماراتی ارتباط خود را با «هووآوی»، غول فناوری چینی، قطع کند و بر اساس گزارشها دولت ایالات متحده در مذاکرات این قرارداد مشارکت نزدیک داشته است.
🔹 گزارش در نهایت با این جمعبندی کوتاه به اتمام میرسد که در شرایطی که کشورهای حاشیه خلیج فارس به دنبال متنوعسازی هستند، باید در انتظار بازیگری بیشتر دسیسههای ژئوپولتیک بود.
🔗برای مشاهده متن کامل کلیک کنید!🔗
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
http://eitaa.com/joinchat/1881014274Cd314e9fec6
🌐 هریس و ترامپ؛ کدام یک برنده مناظره بود؟
#تحلیل_کوتاه
🔹 امروز چهارشنبه، ۲۱ شهریور نخستین مناظره انتخاباتی میان کامالا هریس و دونالد ترامپ برگزار شد. از صحبت تعداد زیادی از خبرنگاران و تحلیلگران (نزدیک به هر دو حزب) پیروزی نسبی هریس در مقابل ترامپ قابل برداشت بود. نظرسنجیهای فوری که بعد از پایان مناظره انجام شد نیز چنین نتیجهگیری را تأیید میکرد. اما هرکدام از نامزدها چه عملکردی داشتند؟
🔸 ضعف ترامپ در طول مناظره از جهتهای متعددی کاملاً مشهود بود. طرز رفتار و واکنشهای او نسبت به مناظره پیشین با بایدن یا حتی مناظرههای ۲۰۲۰ او تفاوت چندانی نداشت. او به راحتی خشمگین میشد، کنترل خود را از دست میداد و یکسری جمله را مبنی بر اینکه او بهترین دولت و بایدن و هریس بدترین دولت تاریخ آمریکا را داشتهاند تکرار میکرد. هریس نیز از این ضعف استفاده کرد و چندین دفعه با سخنانی همچون اینکه مردم در تجمعات انتخاباتی از سخنان ترامپ خسته میشوند و آن را ترک میکنند یا اینکه ترامپ یک مجرم است او را عصبانی میکرد.
🔸 نظرسنجیها در چند ماه گذشته نمایانگر یک نکته مهم بودند: آرای ترامپ غالباً ثابت یا کمنوسان بودهاند. این یعنی ترامپ طرفداران آتشینی دارد، ولی هنوز در جذب آرای جدید چندان موفق نبوده است. در این صورت ترامپ در مناظره باید در سخنانش آرای مستقل و مردد را هدف قرار میداد. به جز تأکید او بر ناامنی مرزها، سایر سخنان او در اقتصاد، سلامت، محیط زیست و سیاست خارجه، بیشتر باب میل پایگاه رأی فعلیاش بود. آمارهای منتشر شده از نیویورک تایمز نشان میدهد که او تعداد حملات کمتری نسبت به هریس داشته است. ترامپ در مناظره دیشب بیشتر در موضع دفاع و اثبات درستی خود بود. ادعاهای نادرست او در مسائل مختلف نیز به او آسیب زد.
🔸 از سوی دیگر، هریس همان چیزی بود که دموکراتها پس از مناظرات ضعیف بایدن انتظار داشتند. او خود را آرام، مسلط و دارای برنامه نشان داد. او در موضوع پروندههای حقوقی ترامپ، خروج آمریکا از افغانستان، حق سقط جنین موفقتر ظاهر شد. شاید بتوان گفت نقطه ضعف ترامپ در موضوع سقط جنین، از باقی حوزههای بیشتر بود. چراکه تلاش کرده بود خود را به رأیدهندگان مستقل نزدیک کند؛ اما اظهارات تندتر معاونش، ونس، برایش دردسرساز شد. هریس به خوبی در حوزه ناامنی مرزها (موضوعی که کمپین ترامپ همیشه بر روی آن مانور میداد) ترامپ را در موضوع دفاع قرار داد و او را در کنگره را متهم به نابودی طرح امنیت مرزها در کنگره کرد. برخلاف ترامپ که از گذشته بیشتر حرف میزد، هریس بر آینده تمرکز و خود جزو «نسل جدید رهبران« دانست.
✅ پس از پایان مناظره، لیندسی گراهام، سناتور جمهوریخواه، اذعان داشت که ترامپ فرصتها را از دست داد. دیگر جمهوریخواهان همچون دسانتیس و رامسوامی از دخالتهای مجریهای مناظره انتقاد کردند و داگلاس اسکوئن در فاکسنیوز هریس را پیروز مناظره دانست. مهمترین واکنش کمپین هریس نیز درخواست برای مناظره مجدد بود. با این حال باید منتظر بروزرسانی در نظرسنجیها ماند تا دید آیا هریس واقعاً توانسته است فاصله خود با ترامپ را بیشتر کند یا خیر.
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
http://eitaa.com/joinchat/1881014274Cd314e9fec6
🌐 صبح با خبر | ۲۲ شهریور ۱۴۰۳
#صبح_با_خبر
1⃣ حماس: آماده اجرای توافق آتشبس هستیم.
2⃣ مرکز دیپلماتیک آمریکا در بغداد هدف قرار گرفت.
3⃣ دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان در نشست نمایندگان عالی رتبه امنیتی کشورهای عضو سازوکار بریکس پیشنهاد ائتلاف بریکس علیه تحریمها را مطرح کرد.
4⃣ در پی تشدید تنش های غرب با روسیه، وزیران امور خارجه آمریکا و انگلیس ساعاتی پیش برای دیدار با ولودیمیر زلنسکی وارد کی یف پایتخت اوکراین شدند.
5⃣ همزمان با پیشروی مداوم روسیه در منطقه دونباس، گزارشها نشان میدهد که ارتش این کشور در حال نزدیک شدن به منطقه مهم «پوکروفسک» هستند که نقش بسیاری در ارسال تدارکات برای نیروهای اوکراینی دارد.
6⃣ لی کیانگ، نخستوزیر چین و محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی در نشستی در ریاض درباره گسترش همکاری در زمینه های مختلف از جمله انرژی، سرمایهگذاری و تجارت گفتگو کردند.
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
http://eitaa.com/joinchat/1881014274Cd314e9fec6
♦️ سفر پزشکیان به عراق
#تبیین_پانوراما
🔹 آناتولی: مسعود پزشکیان رئیس جمهور ایران روز چهارشنبه در اولین سفر رسمی خود پس از تصدی مسئولیت وارد بغداد، پایتخت عراق، شد و مورد استقبال محمد شیعه السودانی، نخست وزیر عراق، قرار گرفت. این سفر به دعوت السودانی انجام شد. پزشکیان در این سفر با مقامات ارشد عراقی دیدارهای دوجانبهای خواهد داشت و قرار است دو طرف قراردادهای همکاری و اسناد امنیتی امضا کنند.
🔹 الجزیره: پزشکیان در سفر خود به عراق برنامههای سیاسی و اقتصادی مد نظر را در بغداد مطرح خواهد کرد، اما این سفر به گونهای ممکن است تحت الشعاع دغدغهها و نگرانیهای امنیتی قرار داشته باشد چرا که تهران از وجود گزارشهایی مبنی بر فعالیت دستگاه اطلاعات خارجی اسرائیل «موساد» علیه خود از اقلیم کردستان صحبت به میان آورده است و همچنین بر این باور است که برخی از مفاد توافقنامه امنیتی امضا شده بین دو طرف در خصوص برچیده شدن فعالیت گروههای مخالف کرد در اقلیم کردستان هنوز اجرایی نشده است و کنترل مرزهای مشترک نیازمند همکاری بیشتر و نزدیکتر است.
🔹 رویترز: پزشکیان قصد دارد از کردستان عراق بازدید کند. عراق که یکی از شرکای ایالات متحده آمریکا و ایران است، میزبان ۲۵۰۰ سرباز آمریکایی و همینطور دارای جناحهای مسلح مورد حمایت ایران است که با نیروهای امنیتی آن مرتبط هستند. از زمان آغاز جنگ اسرائیل و حماس در غزه، این کشور متحمل تشدید حملات تلافی جویانه شده است.
🔹 تایمز اسرائیل: پزشکیان قول داده است که روابط با کشورهای همسایه را در اولویت قرار دهد زیرا او به دنبال کاهش انزوای بینالمللی ایران و کاهش تأثیر تحریمهای آمریکا بر اقتصاد این کشور است. روابط ایران و عراق از زمان تهاجم به رهبری آمریکا در سال ۲۰۰۳ و سرنگونی رژیم تحت سلطه سنی دیکتاتور عراق صدام حسین، نزدیکتر شده است.
🔹 میدلایست مانیتور: زمانی که رئیسجمهور پزشکیان روی کار آمد، برخی نگران این بودند که دولت وی مسائل منطقهای را در اولویت قرار ندهد و عمدتاً تلاشهای خود را برای بهبود روابط با غرب انجام دهد. این دیدار نشان میدهد که دولت جدید به همان اندازه متعهد به تقویت روابط ایران با مردم دولت عراق است.
🔹 نیوعرب (خبرگزاری پانعرب مستقر در لندن): پزشکیان در این دیدار لوحی که حاوی پیام آیتالله خامنهای رهبر ایران بود را به سودانی تقدیم کرد. در این پیام از میزبانی دولت و ملت عراق در زیارت اربعین قدردانی شده است. پزشکیان بر تعهد ایران به تعمیق روابط دوجانبه تاکید کرد. وی پیش از این سفر اشاره کرد که چندین توافقنامه برای تقویت همکاری در بخش های مختلف از جمله انرژی، تجارت و امنیت امضا خواهد شد.
🔹 آرافآی(فرانسه): ایران به یکی از شرکای تجاری پیشرو عراق تبدیل شده است و از نفوذ سیاسی قابل توجهی در بغداد برخوردار است، جایی که متحدان عراقی آن بر پارلمان و دولت فعلی تسلط دارند. هدف اصلی این سفر گسترش روابط تجاری دو کشور بود. ایران برای صادرات خود به بازار عراق نیاز دارد، همانطور که عراق به واردات انرژی از ایران نیاز دارد.
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
http://eitaa.com/joinchat/1881014274Cd314e9fec6
اندیشکده راهبردی تبیین
🌐 آیا عراق می تواند از ذخایر ارزی دلار صرف نظر کند؟
▪️مركز البيان للدراسات و التخطيط- عراق
📝 عباس كاظم جاسم الدعمي
🔹 شکی نیست که دلار آمریکا نشاندهنده ارز پایه در جهان است. در سال ۱۹۴۴، ۴۴ کشور طی توافقنامه «برتون وودز» یک سیستم اقتصادی جهانی به رهبری ایالات متحده ایجاد کردند و بدین ترتیب دلار آمریکا جایگزین طلا و پوند انگلیس شد و به عنوان مرجع اصلی برای تعیین ارزش ارز سایر کشورها، در معاملات تجاری بینالمللی در سیستم مالی جدید قرار گرفت. به دلیل استفاده گسترده از دلار، و برای پاسخ به این سوال که آیا عراق می تواند آن را کنار بگذارد و با طلا و فلزات گرانبها جایگزین کند ابتدا باید اهمیت تاریخی طلا و فلزات گرانبها و نقش آنها در اقتصاد جهانی را به طور کلی بشناسیم، سپس اقتصاد عراق را به طور خاص برجسته کنیم.
💢 اهمیت طلا در ذخایر ارزی
🔹 در اواخر قرن نوزدهم و اویل قرن بیستم کشورها طلا را به عنوان پشتوانه ارز خود قرار میدادند. بااینحال برخی از کشورها در سالهای اخیر اقدام به کاهش ذخایر طلا کردند زیرا معتقد هستند داشتن ذخایر بزرگ طلا، ثروت ملی را محدود میکند. از سوی دیگر کشورهای مانند ایران، روسیه و چین بهمنظور انعطافپذیری بیشتر در سیاست خارجی و ایجاد راهبرد اقتصادی اقدام به افزایش ذخایر طلا کردند. علاوه بر این، افزایش ذخایر طلا تأثیرپذیری محدودیتهای ناشی از تعامل با دلار را در سیاستهای داخلی و خارجی کاهش میدهد.
💢 فلزات گرانبها جایگزین ذخایر ارزی دلاری در اقتصاد عراق
🔹 در مورد اینکه آیا عراق می تواند دلار را کنار بگذارد و با طلا و فلزات گرانبها جایگزین کند بر اساس اطلاعات منتشر شده از سوی صندوق بین المللی پول، دادهها نشان میدهد که عراق دارایی خود از فلز گرانبها را ۳۰۷۹ تن افزایش داد و مجموع آن را به ۱۴۵۶۶۱ تن رسانده است. بانک مرکزی عراق نیز خرید مقادیر جدید طلا را برای افزایش ذخایر خود در چارچوب استراتژی بانک مرکزی برای دستیابی به بالاترین سطوح ثبات و توانایی مقابله با تغییرات اقتصادی داخلی و بین المللی تایید کرد.
🔹 در این رابطه شایان ذکر است که ذخایر نقدی به ارزهای خارجی مانند دلار آمریکا برای ثبات اقتصاد ملی و تضمین توانایی عراق در انجام تعهدات بینالمللی خود و پرداخت بدهیهای خارجی از اهمیت بالایی برخوردار است. کشورهایی که ذخایر نقدی خود را در طلا به عنوان بخشی از استراتژی خود برای تنوع بخشیدن به ذخایر نقدی افزایش دادند دلار را رها نکردند، زیرا حفظ دلار آمریکا مزایای زیادی دارد که در ذیل میتوان به آنها اشاره کرد:
1️⃣ استقرار قیمتها: دلار به دلیل ثبات نسبی آن در مقایسه با سایر ارزها به حفظ ثبات اقتصادی کمک میکند.
2️⃣ حمایت از اقتصاد ملی: ذخیره دلار میتواند برای مداخله در بازار ارز جهت حمایت از ارز ملی، بازپرداخت بدهیهای بینالمللی و تأمین مالی واردات استفاده شود.
3️⃣ نقدینگی و انعطافپذیری: دلار سهولت مبادلات تجاری و بینالمللی را فراهم میکند. زیرا نقدشوندهترین ارز بینالمللی است و بازارهای مالی برای سهولت مبادلات فوری به دلار وابسته هستند.
💢 چالشهای رهایی اقتصاد عراق از دلار
جایگزینی دلار با طلا و فلزات گرانبها ایدهی جدید نیست اما مکانیسم جایگزین آن با چالشهای زیادی روبروست.
🔹 نقدشوندگی محدود: فرآیند تبدیل طلا به پول نقد زمانبر و هزینهبر است که باعث می شود نقدشوندگی آن در مقایسه با دلار آمریکا کمتر باشد.
🔹بی ثباتی قیمت طلا: قیمت طلا مانند هر کالایی تحت تأثیر عوامل عرضه و تقاضای جهانی و تغییرات سیاست پولی است که در مقایسه با دلار آمریکا نوسان بیشتری میکند.
🔹 هزینههای حفاظت و نگهداری: نگهداری مقادیر زیادی طلا و فلزات گرانبها نیازمند زیرساختهای مناسب ذخیرهسازی و نیز هزینههای بالای حفاظت از آن است.
🔹 محدودیتهای بکارگیری: طلا را نمیتوان به سهولت دلار و مستقیم در تعاملات تجاری روزانه استفاده نمود.
🔹 تأثیر سیاستهای پولی بر ذخایر طلا: زمانی که بانک مرکزی سیاستهای پولی انبساطی یا انقباضی را دنبال میکند، منجر به افزایش یا کاهش قیمت طلا میشود.
💢 نتیجهگیری
✔️ اتخاذ استراتژی تقویت ذخایر طلای و کاهش وابستگی به دلار آمریکا این قدرت را به عراق می دهد تا از اقتصاد خود در برابر تصمیمات آمریکا از طریق کنترل دلار محافظت کند و به تقویت استقلال اقتصادی عراق کمک میکند. اما باید چالشهای نقدشوندگی و ذخیرهسازی و تهدیدات ناشی از آن را در نظر گرفت.
#تحولات_الدولية_في_الدراسات_العربية
💎 @tabyincenter01
🌐 سفر پزشکیان به بصره و سیاست نگاه به جنوب
#تحلیل_کوتاه
🔹 مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران در نخستین سفر خارجی خود، روز گذشته وارد بغداد شد و با نخستوزیر، رئیسجمهور، نائبرئیس پارلمان و سران چهارچوب هماهنگی شیعه در عراق دیدار و گفتوگو کرد. رئیسجمهور همچنین صبح امروز با سفر به اربیل به گفتوگو با مقامات بلندپایه اقلیم کردستان عراق پرداخت. اما بخش مهم و متفاوت سفر پزشکیان به عراق حضور در بصره، به عنوان پایتخت اقتصادی این کشور است که نخستین سفر یک رئیسجمهور خارجی در ۱۰۰ سال گذشته به این شهر محسوب میشود.
💢 سیاست نگاه به جنوب
🔸 مهمترین بعد اهمیت سفر رئیسجمهور به بصره، راهبرد نگاه به جنوب عراق در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است. براساس این راهبرد، به موازات اهمیت اربیل در شمال عراق از منظر قومی و امنیتی؛ اهمیت کربلا، نجف و بغداد در مرکز عراق (بهترتیب) از منظر مذهبی و سیاسی؛ شهر بصره در جنوب عراق، بهعنوان کانون توسعه همکاریهای اقتصادی و فرهنگی برای تهران مرکزیت خواهد داشت. درنتیجه این شهر با ایفای نقشِ مرکز ثقلِ روابط اقتصادی ایران با عراق، مکمل راهبرد همگرایی دوجانبه با این کشور خواهد بود.
💢 شهر بصره از چند منظر واجد اهمیت راهبردی است:
🔸 نخست اینکه این شهر نقطه ثقل فرهنگی، جمعیتی و اقتصادی منطقه جنوب و استانهای واسط، ذیقار، مثنی و القادسیه است.
🔸 از منظر تولید و صادرات نفت، منطقه جنوب و بصره مهمترین شهر عراق است و بیش از ۷۰٪ منابع و میادین نفتی عراق در این محدوده واقع شده است. بیش از ۹۰٪ از صادرات نفتخام و فرآورده عراق از طریق بندر فاو واقع در جنوب این شهر صورت میپذیرد. همچنین به دلیل نزدیک بودن این استان به مناطق ویژه صنعتی ایران نظیر منطقه ویژه امام خمینی(ره)، پیوند اقتصادی وصنعتی استانهای بصره و خوزستان، میتواند منطقه جنوب را به قطب تولید محصولات پالایشی و پتروپالایشی تبدیل نماید.
🔸 از منظر تجارت کالایی، بصره تنها نقطه دسترسی عراق به آبهای آزاد محسوب میشود و دارای بنادر مهمی چون خورالزبیر، ام قصر و فاو است. بندر خورالزبیر و شهرک صنعتی خورالزبیر که در مجاورت آن واقع شده است، نقش ویژهای در توسعه صنعتی عراق دارند. برایناساس، بصره را میتوان پایتخت اقتصادی عراق دانست.
🔸 باتوجهبه اهمیت بصره در اتصال عراق به خلیج فارس، این شهر ریه لجستیک دریایی عراق محسوب میشود و بههمین دلیل طی سالهای اخیر، همواره مورد توجه کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس قرار داشته است. هماکنون بصره و بندر فاو، نقطه آغاز «جاده توسعه» هستند که قرار است تا از دو مسیر ریلی و جادهای، کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس را به ترکیه و سپس اروپا متصل کنند. علاوهبراین، این شهر در معرض رقابت با بندر مبارک کویت نیز قرار دارد.
🔸 این شهردربردارنده مهمترین طرح اتصال ایران به عراق، یعنی راهآهن شلمچهـبصره است. این مسیر ریلی علاوه بر تسهیل تردد زائران میتواند در راستای تحقق چشمانداز همکاری تجاری ۲۰ میلیارد دلاری کمک کند. دراینراستا، بصره را میتوان تکمیلکننده چرخه توسعه مناطق جنوبی ایران باتوجهبه دسترسی این شهر به عراق و قرارگیری در مسیر جاده توسعه در نظر گرفت.
🔸 بصره ازجمله شهرهای عراق محسوب میشود که نفوذ و جایگاه قبایل و عشایر در آن زیاد و بیشتر از شهرهایی چون کربلا و نجف است. چنانکه در جهاد کفایی مرجعیت، مرکز اصلی تشکیل نیروی مقاومت مقابله با داعش یعنی حشدالشعبی بود. برایناساس، حضور رئیسجمهور ایران در این شهر و دیدار و گفتوگو با سران قبایل آن، میتواند در ارتقای قدرت نرم ایران در عراق اثرگذار باشد.
🔸 در حال حاضر بصره از یکسو بهدلیل درآمدهای بالای نفتی و از سوی دیگر عقبماندگیهای زیربنایی و خدماتی و نیز چشمانداز توسعه همهجانبه، به یک کارگاه ساختمانی و صنعتی تمام عیار تبدیل شده است. برایناساس، درصورت رفع برخی موانع ازجمله پذیرش ضمانتنامه صندوق ضمانت صادرات یا بیمه مرکزی ایران از سوی دولت عراق، این شهر میتواند به مقصد حضور شرکتهای پیمانکاری ایرانی تبدیل شود.
💢 جمعبندی
✔️ سفر رئیسجمهور ایران به بصره گام مهمی در جهت تقویت و تکمیل روابط ایران با عراق از منظر اقتصادی و اتخاذ سیاست نگاه به جنوب توسط ایران است. برایناساس، ایران نیازمند ارتقای کنشگری در عراق از طریق بازتعریف و بازطراحی روابط تهران با شهرهای اثرگذار عراق ازجمله بصره است. منطقهای که بهنظر میرسد طی سالهای آتی و با راهاندازی پروژههایی چون جاده توسعه و بندر فاو، اهمیتی فزایندهای در معادلات منطقهای داشته باشد. بر این اساس پیشنهاد میشود با ایجاد مناطق آزاد مشترک و سهولت تردد تجار به ویژه بین دو استان خوزستان و بصره رویکرد وابستگی اقتصادی متقابل بیش از پیش فعال گردد.
🌐اندیشکده راهبردی تبیین
@tabyincenter01
♦️ پروندههای مهم هفته از لنز اندیشکده تبیین
🗓 ۲۳ شهریور ۱۴۰۳
🔻 تحلیل کوتاه
🔸 مکرون و بارنیه؛ تلاش برای خروج از بنبست سیاسی
🔸 جلفا-ایروان، مسیر مغفول در قفقاز جنوبی
🔻 طرح پیشران
🔸 توسعه تنها بندر اقیانوسی کشور با مشارکت هند
🔸 شهرکهای صنعتی مشترک؛ چارچوبی جدید برای دیپلماسی صنعتی با عراق
🔻 تبیین پانوراما
🔸 اجلاس چین و آفریقا، گامی به سوی تحکیم روابط چین با کشورهای آفریقایی
🔻 اکوتبیین
🔸 توافق تجاری اتحادیه اروپا و مرکوسور در ایستگاه آخر
🔸راههای ابریشم جدید: تعمیق روابط اقتصادی آسیا و شورای همکاری خلیج فارس
🔻 تحولات الدولية في الدراسات العربية
🔸 تحول سیاست ایران در قفقاز جنوبی در دوره رئیسجمهور جدید؟!
🔻جهان در نگاه اندیشکدهها
🔸 ممانعت از حرکت سریع ایران به سمت بمب
🔻انتخابات آمریکا (#Tabyin_US_Election)
🔸 رویگردانی چهرههای جمهوریخواه از ترامپ
🔸 تجمیع مناظره ترامپ هریس (۱)، (۲)، (۳)، (۴)
🔻 در رسانههای دیگر
🔸 اهداف مهم نخستین سفر خارجی پزشکیان به عراق (روزنامه ایران به قلم امیر موسوی)
🔸 ایران و نشست بریکس در روسیه؛ تلاش برای دلارزدایی و ایجاد نهادی شبیه FATF(تابناک)
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
@tabyincenter01
اندیشکده راهبردی تبیین
همزمان با سفر رئیسجمهور به بصره بازنشر میشود:
🌐 خط آهن شلمچه – بصره: گام اول دسترسی به مدیترانه
#طرحهای_پیشران
🔹 گفته شده است پروژه احداث راهآهن شلمچه - بصره از حدود ۴۰ سال پیش طراحی شده است. در مورد عملیات اجرایی آن نیز گفته میشود از حدود ۲۰ سال پیش تلاشها در این راستا آغاز شد. به هر حال در نهایت در دولت سیزدهم در ۱۱ شهریورماه ۱۴۰۲ عملیات اجرایی احداث این خط ریلی آغاز شد.
🔸 طول مسیر پروژه شلمچه-بصره ۳۲ کیلومتر است. در ۱۶ کیلومتر از این مسیر نیاز به عملیات مین روبی است. همچنین اجرای این پروژه نیازمند احداث یک پل بازشو و متحرک بر روی رود اروند پل به طول ۸۸۰ متر است که پیشبینی شده بود بین ۱۸ ماه تا ۲ سال کار احداث آن به طول انجامد. سرمایه مورد نیاز کل این پروژه ۱۷۰ میلیون دلار برآورد شده است.
🔸 یکی از مهمترین اهداف از احداث این خط آهن انتقال زائران ایرانی به عتبات مقدس در نجف و کربلا و بالعکس است. در اهداف اولیه، انتقال سالانه بیش از 3 میلیون زائران به عتبات عالیات از مسیر این خط راهآهن برنامهریزیشده است.
🔸 بر اساس آمارها هر خط ریلی امکان جابهجایی سالانه ۱۰ میلیون تن کالا را دارد که با راه اندازی این خط سالانه بیش از ۲۰ میلیون تن کالا جابهجا خواهد شد. حجم تجارت حدود ۱۱ میلیارد یورویی کنونی بین دو کشور در صورت رفع موانع و تکمیل راه آهن شلمچه_بصره تا ۳۰ میلیارد یورو قابل افزایش است.
🔸 این پروژه موجب کاهش بار ترافیکی مسیرهای منتهی به مرز ایران و عراق خواهد شد. همچنین با فرض انتقال ۳۰ درصد از حجم بار و مسافر حمل شده به عراق روی ریل میتوان سالانه حدود دو میلیارد دلار در مصرف سوخت صرفهجویی کرد. با اتصال این راهآهن از تردد سالانه ۲۰۰ هزار اتوبوس جلوگیری میکند که میتواند آمار تصادفات جادهای را نیز کاهش دهد.
🔸 از جمله اهداف دیگر این خطآهن متصل کردن شبکه راهآهن ایران به خط آهن سوریه و سپس لبنان در یک چشمانداز بلندمدتتر است. در واقع متصل شدن شبکه راهآهن ایران به خط آهن عراق گام نخست در جهت دسترسی به دریای مدیترانه بشمار میرود.
🔸 دسترسی ایران به مدیترانه از این طریق میتواند کریدورهای بینالمللی دیگر را نیز از دو مسیر شمال شرق (گذرگاه اینچهبرون و سرخس) و جنوب شرق (چابهار و سایر بنادر جنوبی ایران) به دریای مدیترانه متصل نماید.
🔸 این پروژه علاوه بر کمک به تجارت ایران و عراق موجب افزایش حجم تجارت ایران با سوریه، اردن و ۲۲ کشور اروپایی و آفریقایی مستقر در سواحل مدیترانه خواهد شد.
🔗 برای مشاهده متن کامل اینجا کلیک کنید! 🔗
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
💎 @Tabyincenter01
🌐 صبح با خبر | ۲۴ شهریور ۱۴۰۳
#صبح_با_خبر
1⃣ رابرت وود معاون نمایندگی آمریکا در سازمان ملل متحد ادعاهای ضد ایرانی درباره جنگ اوکراین و روسیه را تکرار کرد و همکاری ایران و روسیه را تهدیدی برای اوکراین و امنیت اروپا و همکاری چین با روسیه را نیز موجب ادامه جنگ اوکراین دانست.
2⃣ سفارت جمهوری اسلامی ایران در انگلیس ادعای رسانههای غربی درباره انتقال موشک از ایران به روسیه را رد کرد.
3⃣ حزبالله لبنان از هدف قراردادن دو پایگاه نظامی اسرائیلی بیاض بلیدا و فیلون در شمال فلسطین اشغالی خبر داد.
4⃣ روسیه: به اقدامات خصمانه ژاپن پاسخ سختی میدهیم.
5⃣ دادگاهی نظامی در جمهوری دموکراتیک کنگو،۳۷ نفر از جمله سه تبعه آمریکایی را به اتهام تلاش برای کودتا در این کشور به اعدام محکوم کرد.
6⃣ آمریکا ۱۶ متحد رئیس جمهور ونزوئلا را به اتهام ممانعت از برگزاری انتخابات تحریم کرد.
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
💎 @Tabyincenter01
♦️ سیاست خارجی در رسانههای داخلی
🗓 ۲۴ شهریور ۱۴۰۳
1️⃣ اشتباهات مهلک آمریکا پس از ۱۱ سپتامبر (روزنامه فرهیختگان به قلم میراحمدرضا مشرف)
2️⃣ ضرب شست اربعین (روزنامه ایران به قلم فائزه سادات یوسفی)
3️⃣ فرشتگان جلاد (روزنامه کیهان به قلم سید محمد عماد اعرابی)
4️⃣ زنگِ زور! (روزنامه رسالت به قلم محمد کاظم انبارلویی)
5️⃣ برای رفع تحریم راهی هست ؟ (فیاض زاهد و محمد مهاجری طی یادداشتی در روزنامه اعتماد)
6️⃣ ریگان جنگ سرد را نبرد(روزنامه دنیای اقتصاد به قلم منصور بی طرف)
7️⃣ هشدار پوتین درباره ورود ناتو به جنگ (روزنامه شرق)
8️⃣ سفری موفق (روزنامه آرمان ملی به قلم سیامک کاکایی)
9️⃣ دلایل مخالفت اتحادیه اروپا با درخواست جوزپ بورل برای تحریم مقامات رژیم اسرائیل (شورای راهبردی روابط خارجی)
🔟 حزبالله در حمایت از فلسطین موفق عمل کرد (خبرگزاری ایلنا)
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
▫️ @Tabyincenter01
اندیشکده راهبردی تبیین
📈 خط لوله ناخوشایند! گاز روسیه و عبور از اوکراین
#اکوتبیین
🔸 شماره اخیر اکونومیست در یادداشتی به وابستگی اتریش، مجارستان و اسلوواکی به گاز عبوری روسیه از اوکراین و آینده خط لولهای پرداخته است که وضعیتی ناخوشایند برای طرفهای اروپایی ایجاد نموده است. براساس این گزارش، خبر اشغال سودا به عنوان آخرین ترمینال صادراتی گاز روسیه توسط اوکراین، قیمت گاز در اروپا را به بالاترین اندازه خود در سال جاری رساند.
🔹 علیرغم اینکه طرفین – فعلا- توافق نمودهاند که جریان گاز در سودا برقرار بماند، تداوم این جریان در سال آتی با ابهام مواجه است. این قرارداد انتقال گاز در سال ۲۰۱۹ منعقد شده و در پایان امسال منقضی خواهد شد. اتحادیه اروپا، با هدف قطع وابستگی به گاز روسیه تا ۲۰۲۷، قصد ندارد این قرارداد را تمدید کند. ولادیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، نیز در ژوئیه گذشته در مخالفت با تمدید قرارداد تاکید نمود که مایل نیست روسها از این مسیر درآمدی کسب نمایند. اوکراین در حال جستجوی گزینهای همچون دریافت گاز از آذربایجان است که تامین گاز را تداوم بخشد، با اینحال توجیه اقتصادی طرح مذکور هنوز مشخص نشده است.
🔹 مجموعه اروپا در کاهش وابستگی به گاز روسیه عملکرد مناسبی داشته است، به طوریکه برخلاف رقم ۴۰ درصدی پیش از جنگ، در سال ۲۰۲۳ تنها ۸ درصد از واردات این بلوک از مسیر خطوط لوله متعلق به روسیه بوده است و گاز مایع آمریکایی این شکاف را پر کرده است. با اینحال، سه کشور اروپایی با ریسک انرژی جدی مواجهاند. ۴۷ درصد از گاز مجارستان و ۸۹ درصد از گاز اسلوواکی در سال ۲۰۲۳ از روسیه تامین شده است. وابستگی اتریش نیز به نحوی است که در ژانویه گذشته ۹۷ درصد گاز خود را از روسیه وارد نموده است. علیرغم اینکه بخشی از این واردات، از مسیر ترکاستریم به اتریش منتقل میشود اما هنوز اوکراین مسیری مهم است.
🔹 این سه کشور اروپایی به موجب جغرافیا پایبند گاز روسیه هستند. در حالی که آلمان و ایتالیا پایانههای فراسرزمینی برای انتقال گاز مایع دارند، اسلوواکی، مجارستان و اتریش محصور در خشکی هستند و برای دریافت گاز بر خطوط لولهای اتکا دارند که از شرق به غرب کشیده شده است. برای اتریش که معبر چندین خط لوله است، گلوگاهها کمتر موجب چالش خواهند بود. اما تغییر مسیر واردات گاز برای اسلوواکی و مجارستان هزینه بسیار سنگینی خواهد داشت. علاوه بر این، شرکتهای محلی در سه کشور با توافقهای بلندمدت به روسیه تعهداتی دارند.
🔹 در سال ۲۰۰۸، شرکت گاز دولتی اسلوواکی توافقی مهم با گازپروم منعقد نمود که تا سال ۲۰۲۸ پابرجاست. در سال ۲۰۲۱، مجارستان نیز توافقی مشابه به مدت ۱۵ سال با گازپروم روسیه منعقد نمود. بزرگترین شرکت گازی اتریش نیز قراردادی با روسیه دارد که تا ۲۰۴۰ منقضی نمیشود. هزینه لغو قرارداد برای اتریش میتواند تا یک میلیارد یورو برسد.
✔️ ملاحظات سیاسی، نقشی تعیین کننده در این مسئله دارند. دولت نزدیک به کرملین در مجارستان بر تعهد خود مقابل گازپروم تاکید مجدد کرده و حتی پیشنهاد واردات گاز بیشتر از روسیه را طرح نموده است. روبرت فیکو، نخستوزیر اسلوواکی، اظهار داشته که تحویل گاز روسیه از قلمروی اوکراین در سال ۲۰۲۵ ادامه خواهد یافت که این ادعا توسط مقامات اوکراینی تکذیب شده است. وزیر انرژی دولت ائتلافی اتریش، که از طیف سبزهاست، از شرکت واردکننده میخواهد که قرارداد با روسیه را ملغی کند اما شرکت تاکنون عقبنشینی نکرده است.
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
💎 @Tabyincenter01
اندیشکده راهبردی تبیین
همزمان با سفر رئیسجمهور به عراق بازنشر میشود:
🌐 شهرکهای صنعتی مشترک؛ چارچوبی جدید برای دیپلماسی صنعتی با عراق
#طرحهای_پیشران
💢 مقدمه
🔸 عراق در سالهای اخیر با اتکاء به افزایش تولید نفت خام با تولید ۴.۴ میلیون و صادرات ۳.۵ میلیون بشکه در روز و درآمد سالانه ۱۰۰ میلیارد دلاری ناشی از آن، به رشد اقتصادی چشمگیری دست یافته است (۷.۶٪ در سال ۲۰۲۲). بااینحال بیش از ۹۰% این درآمدها صرف واردات کالا و خدمات مورد نیاز عراق میشود که در سالهای اخیر منجر به کسری بودجه شدید شده است (برآورد ۶۰ میلیارد دلار برای سال ۲۰۲۴). این کسری منجر به اتخاذ سیاست جایگزینی واردات از سوی عراق و روی آوردن به تولید داخل شده است.
🔸 علاوهبراین، وابستگی نظام مالی-بانکی عراق به فدرال رزرو آمریکا و اعمال ممنوعیتهای جدید معاملات دلاری در این کشور و ممنوعیت حواله دلار توسط بانکهای عراقی برای ایران باعث ایجاد مشکلات عدیدهای در حوزه تسویه مالی کالاهای ایرانی در بازار این کشور شده از جمله اینکه عدم تخصیص ارز دولتی به این کالاها، باعث کاهش شدید حاشیه سود شرکتهای ایرانی و به تبع آن، کاهش توان رقابت آنها در بازار عراق شده است.
💢 ضرورت تغییر ریل از صادرات مستقیم به تولید مشترک
🔸 اصرار ایران بر ادامه روشهای سنتی در صادرات در شرایط فعلی میتواند منجر به کاهش سهم ۱۰ میلیارد دلاری ایران از بازار عراق و تقدیم آن به رقبایی نظیر ترکیه، مصر، امارات و عربستان سعودی شود. راهبرد تولید مشترک با عراق از طریق شهرکهای صنعتی مشترک در مناطق مرزی، ابتکار جدید ج.ا.ایران برای تداوم همکاری اقتصادی و تجاری با عراق است.
🔸 این راهبرد میتواند علاوه بر حل چالشهای ناشی از سیاست جایگزینی واردات و انتقال دلار، چالش کاهش ۲۰ درصدی حاشیه سود شرکتهای ایرانی ناشی از عدم تخصیص ارز دولتی را نیز حل کند چرا که محصولات تولیدی در شهرکهای صنعتی مشترک، دیگر با محدودیت کالاهای تولید شده در ایران مواجه نخواهند بود. این شهرکها همچنین میتوانند مسیر تغییر ریل صادراتی ایران از کالاهای با ارزش افزوده پایین به کالاهای صنعتی و فناورانه باشند.
💢 ایده و روند شکلگیری شهرکهای صنعتی مشترک
🔸 در پی سفر وزیر صمت ایران به بغداد در بهمن ماه ۱۳۹۵، «محمد شیاع سودانی» وزیر وقت صنایع و معادن عراق پیشنهاد احداث سه شهرک صنعتی مشترک در استانهای مرزی «بصره، واسط و میسان» را به همتای ایرانی خود داد که منجر به امضای تفاهمنامه احداث ۵ شهرک صنعتی مشترک مرزی در سال ۱۳۹۸ شد. با توجه به اهمیت موضوع، این مساله در دستور کار دولت سیزدهم نیز قرار گرفت و در جریان سفر اسفند ماه ۱۴۰۱ وزیر اقتصاد ایران بهعنوان رئیس کمیسیون مشترک به بغداد، نسبت به تاسیس سه شهرک صنعتی مشترک در استانهای (واسط، میسان و بصره) با مقامات عراقی توافق حاصل شد.
🔸 متعاقب توافقات به عمل آمده، طرف عراقی در سال ۱۴۰۲ سه منطقه را برای ایجاد شهرکهای صنعتی به طرف ایرانی معرفی نمود که شامل منطقه «جصان» در استان واسط به مساحت ۱۲۵۰ هکتار، میسان به مساحت ۵۰۰ هکتار و بصره به مساحت ۱۲۰۰ هکتار است. همچنین در آخرین کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور در اردیبهشت ۱۴۰۳ بر آغاز سازوکارهای حقوقی اداره شهرکهای صنعتی توافق صورت گرفت.
💢 مزایای شهرکهای صنعتی مشترک
ایجاد شهرکهای صنعتی و تاسیس واحدهای تولید مشترک در این شهرکها آثار راهبردی مهمی برای ایران در پی خواهد داشت. از جمله این آثار عبارت اند از:
1️⃣ وابستگی اقتصادی دو جانبه
2️⃣ صادرات بدون تعرفه کالای تولیدی، مشابه کالای عراقی
3️⃣ پیشگیری از ضررهای ناشی از سیاست ممنوعیت واردات عراق
4️⃣ تسهیل سرمایه گذاری داخلی و خارجی
5️⃣ امکان بهرهگیری از فاینانس بین المللی
6️⃣ دسترسی به بازار ۱۸۴۰ میلیارد دلاری کشورهای عربی با توجه به تعرفه صفر میان اعضای اتحادیه عرب
7️⃣ امکان تبادلات مالی بینالمللی و گشایش LC
8️⃣ دسترسی به فناوریهای پیشرفته خارجی
9️⃣ شکل دهی تخصصی تولید صادرات محور
✔️ جمعبندی
شهرکهای صنعتی مشترک بهعنوان ابتکاری نوین برای تداوم حضور در بازار عراق میتواند علاوه بر رفع موانع فعلی صادرات مستقیم، زمینهساز تحقق چشمانداز تجارت ۲۰ میلیارد دلاری با این کشور نیز باشد. اهمیت تحقق راهبرد تولید مشترک از طریق شهرکهای صنعتی مشترک تا حدی است که ضرورت دارد در دستور کار پیگیری مجدانه دولت چهاردهم قرار داشته باشد.
🔗برای مشاهده متن کامل کلیک کنید!🔗
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
💎 @Tabyincenter01
☄️🗳 ارتقای اندک هریس در نظرسنجیهای ملی پس از مناظره
#Tabyin_US_Election
🔹 ایپسوس (ipsos): در نظرسنجی ملی که این مؤسسه پس از مناظره انجام داد، هریس با اختلاف ۵٪ (۴۷٪ در برابر ۴۲٪) از ترامپ پیش افتاده است. درنظرسنجی پیشین این مؤسسه که بین ۲۱ تا ۲۸ اوت انجام شده بود، این اختلاف ۴٪ بود.
🔹 مورنینگ کانسالت (morning consult): در نظرسنجی این مؤسسه یک روز پس از مناظره، هریس با ۵۰٪از ترامپ با ۴۵٪ جلوتر است. نظرسنجی مورنینگ کانسالت، یک هفته پیش از مناظره، اختلاف این دو نامزد را ۳٪ نشان میداد.
🔹 مؤسسه راهبردی ردفیلد و ویلتون (redfield & wilton strategies): هریس و ترامپ در این نظرسنجی، با یکدیگر ۲٪ فاصله دارند. هریس ۴۴٪ آرا و ترامپ ۴۲٪ آرا کسب کردهاند. در آخرین نظرسنجی این مؤسسه پیش از مناظره، اختلاف دو نامزد و آرای آنها به همین میزان بود.
🔹 دیتا فور پراگرس (data for progress): جدیدترین نظرسنجی این موسسه نشان میدهد که هریس با ۴٪ درصد اختلاف از ترامپ جلوتر است (۵۰٪ در برابر ۴۶٪).
🔹 مؤسسه لگر (leger): در این نظرسنجی، هریس با ۴۷٪ از ترامپ با ۴۴٪ پیش است. آخرین نظرسنجی این مؤسسه پیش از مناظره، همین میزان اختلاف را بین دو نامزد نشان میداد.
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
💎 @Tabyincenter01
🌐 موصل؛ قطعه جامانده از پازل سیاست ایران در عراق
#تحلیل_کوتاه
🔹 پزشکیان در نخستین سفر خارجی خود، طی یک سفر سه روزه به عراق از مناطق مختلف این کشور از اربیل در شمال تا بصره در جنوب بازدید کرد اما در این میان عدم توجه به منطقه وسیع و راهبردی غرب عراق با محوریت موصل را میتوان عارضهای جدی در سیاست راهبردی ایران در قبال این کشور قلمداد کرد.
💢 همگرایی هویتی در عصر پسا داعش
🔸 موصل به عنوان یکی از سه ولایت اصلی تشکیلدهنده عراق امروز به لحاظ تاریخی جایگاه ویژهای در شکلدهی به هویت این کشور داشته و این نقش را در برهههای مختلف تداوم بخشیده است. در دوران پسا صدام برخی کشورهای عربی با ادعای تقلیل این نقش تاریخی، سیاست غلط تسلیح جریانهای افراطی را برای بازآفرینی این نقش در پیش گرفتند که این امر در کنار ایجاد شریان ناامنی بین موصل و دیگر نقاط کشور سبب کم رنگ شدن نقشآفرینی این شهر در سپهر سیاسی اقتصادی عراق شده است.
🔸 در این میان مشارکت ایران با مردم منطقه در نابودی داعش زمینه مناسبی برای ارتقاء این مشارکت به ابعاد اقتصادی سیاسی فراهم کرده است. اما غفلت از توجه به موصل به عنوان نقطه ثقل فرهنگی، اقتصادی و حتی سیاسی غرب عراق، مانع شکلگیری رویکرد راهبردی مدون در تهران شده است.
💢 مشخصههای راهبردی موصل
🔸 نخست اینکه موصل با بیش از ۳ میلیون نفر دومین استان بزرگ عراق به لحاظ جمعیتی است و به عنوان قلب فرهنگی و اقتصادی شمال غربی و غرب این کشور، برای ایران از لحاظ ارتباطات فرا مذهبی و ایجاد وحدت در میان گروههای عراقی حائز اهمیت است. بزرگترین طوایف سنی در نینوا و انبار هستند و جغرافیای فرهنگی متنوع این منطقه اعم از ترکمنها، آشوریها و شبکها در موصل که عموماْ بخش غیرشیعی حشدالشعبی را نیز تشکیل میدهند نشاندهنده این ظرفیت بزرگ است.
🔸 به لحاظ امنیتی این شهر پایگاه و مامن بازماندههای حکومت بعث در عراق بوده است. همین امر زمینه پیوند با داعش و توجه کشورهای عربی و فعالیتهای ضدایرانی را فراهم کرده است. لذا کمک ایران به آزادسازی این شهر بخش مهمی از رویکردهای ضدایرانی در این منطقه فروکش کرده که بستر مناسبی برای گسترش پیوندهای فرهنگی و همچنین سیاسی-امنیتی ایجاد کرده است.
🔸 به لحاظ اقتصادی قبل از بحران داعش، استان نینوا به دلیل وجود سرشاخههای دجله مهمترین منطقه عراق در تامین امنیت غذایی این کشور بود. علاوهبراین به دلیل اختلافات اقلیم کردستان با دولت فدرال، موصل به عنوان محور واردات از سوریه، ترکیه و اروپا محسوب میشد و به دلیل حجم بالای تجارت بزرگترین مراکز مالی عراق در این شهر متمرکز بود که در پی ناامنی شکل گرفته به اربیل و سلیمانیه منتقل شدند.
🔸 ویرانیهای ناشی از جنگ این شهر را از یک شهر تولیدی به بزرگترین بازار مصرفی عراق تبدیل کرده است. همچنین از سال ۲۰۱۸ تاکنون ۴.۵ میلیارد دلار بودجه برای بازسازی این شهر اختصاص داده شده است و برآوردها حاکی از تداوم بازسازی تا سال 2035 است. علاوه بر این مهمرین معادن عراق از جمله فسفات و گوگرد در نیمه غربی این کشور واقع شده است. این موارد موصل را تبدیل به یکی از نقاط جذاب برای فعالیت اقتصادی شرکتهای ایرانی در عراق کرده است. در حالی که در حال حاضر ترکیه بازیگر و شریک اصلی تجاری این منطقه محسوب میشود.
🔸 نکته مهم دیگر، بحران انرژی و نیاز این منطقه به برق است. در حالیکه زیرساختهای فروش و انتقال برق ایران به عراق در مناطق جنوبی و مرکزی این کشور متمرکز است و ضعف شبکه عراق امکان انتقال آن به غرب و شمال غرب را نمیدهد اما میتوان با تعریف خط انتقال جدید برق به این منطقه علاوه بر تامین نیاز موصل، یک کریدور انرژی به موازات کرمانشاه، سلیمانیه و اربیل تا بوکمال ایجاد کرد.
🔸 به لحاظ ژئوپلیتیک این منطقه از دو منظر حائز اهمیت ویژه است؛ نخست، این شهر از طریق مسیر موصل- حسکه جایگاه مهمی در کریدور ایران-عراق-سوریه- ترکیه دارد و در واقع مسیر شمالی ارتباط ایران با سوریه و دریای مدیترانه از این شهر میگذرد. دوم براساس آخرین بروزرسانیها از نقشههای «جاده توسعه»، این مسیر با عبور از موصل به ترکیه و سوریه متصل میشود.
✔️ جمع بندی
🔸 با توجه به مشخصه های فوق، طراحی یک راهبرد مدون در قبال منطقه غرب عراق واجد اهمیت خاص است. در این میان از ملزومات تقویت پیوندهای اجتماعی و اقتصادی با این منطقه ایجاد کنسولگری در شهر موصل است. همچنین برگزاری نمایشگاه دائمی محصولات ایرانی، تولید مشترک در زمینه مواد غذایی، تسهیل رفتوآمد دو کشور از جمله دیگر پیشنهادات در این رابطه است.
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
💎 @Tabyincenter01