تحلیل اقتصادی. علی محمدی
جریان اصلاحات جدول بالا را به عنوان بدهی دولت سیزدهم به دولت چهاردهم، منتشر کرده است. در پست بعدی به
🔸جریان تزویر، جدول بالا را به عنوان بدهی های مانده از دولت سیزدهم منتشر کرده است. از آنجا که منبع این آمار مشخص نیست، نمی توان نسبت به صحت آن اطمینان داشت. با این وجود توجه به چند نکته ضروری است:
* انتشار اوراق بدهی در حد معمول، برای دولتها نقطهضعف نیست و به عنوان ابزاری برای بازپرداخت بدهیها استفاده میکنند. در دولت ۱۲ به دلیل تشدید تحریم و کاهش فروش نفت، اوراق بیشتری منتشر شد و لذا بدهی ۵۴۰همت برای دولت۱۳ باقی ماند.
*دولتها همواره بر حجم اوراق بدهی میافزایند، زیرا هم بدهیهای پیشین را پرداخت میکنند و هم درآمدی برای خود کسب مینمایند. لذا این نکته که کدام دولت اوراق بیشتری فروخته است، نمیتواند معیاری برای سنجش عملکرد دولتها در ایجاد بدهی باشد. بلکه از شاخص های دیگری استفاده می شود.
* متولی انتشار اوراق، وزارت اقتصاد بوده و کارگزار آن بانک مرکزی است. بنا به گزارش این دو نهاد از ابتدای سال۱۴۰۰تا انتهای خرداد ۱۴۰۳، میزان ۴۹۹ همت کل بازپرداخت اصل و سود اوراق منتشر شده است.
*اوراق مشارکت شهری که در جدول آمده ، آن دست از اوراق است که توسط شهرداری ها در جهت تامین مالی زیرساخت های شهری منتشر می شود و اصولا بازپرداخت آن نه توسط خزانه بلکه از طریق سود حاصله از آن پروژه ها تامین و پرداخت می گردد. لذا اساسا این دسته از اوراق در بدهی های دولت قرار نمی گیرد.
*مطابق دو گزارش مرکز پژوهش ها به شماره های ۱۹۴۶۱ و ۱۹۲۲۶ به میزان ۹۰درصد از اوراق منتشر شده در سال های ۱۴۰۰تا انتهای ۱۴۰۲ مربوطه به تامین اعتبار برای تسویه بدهی های بر جای مانده از دولت سیزدهم می باشد که باز پرداخت آن به سال های ۱۴۰۳ تا ۱۴۰۵ موکول شده است.
*چنانچه نوشته شد مقایسه میزان انتشار اوراق در دو دولت نمی تواند درست باشد. مخصوصا که اقتصاد با تورم بالا مواجه باشد، زیرا ارزش ارز ملی در حال کاهش است. لذا برای تشخیص عملکرد دولت ها در انتشار اوراق و ایجاد بدهی، از دو شاخص زیر استفاده می شود:
🔺نسبت اوراق منتشر شده به کل بودجه : در دو گزارش بالا آمده است که میزان سهم اوراق مالی از کل بودجه کشور از ۳۴ درصد در سال ۱۳۹۹ به ۱۴ درصد در سال ۱۴۰۱ و به 9درصد در سال 1402 و 5درصد در سال1403 کاهش یافته است. جالب این است که خالص انتشار اوراق لایحه1403 کمتر از یک درصد می باشد.
🔺شاخص دوم نسبت اوراق منتشر شده به بودجه عمرانی است. نسبت اوراق مالی منتشر شده به بودجه عمرانی کشور از ۲/۶درصد در سال ۱۳۹۹ به ۰/۸۵ درصد در سال ۱۴۰۱ تنزل یافته و در سال ۱۴۰۲ در حدود ۰/۵درصد است. معنای این آمار این است که پروژه های عمرانی بدون بدهی تامین اعتبار شده اند. توجه شود که در سال۱۴۰۱؛ برای اولین بار، بودجه عمرانی به اندازه ۱۱۰درصد محقق شد.
در پایان باید گفت که بدهی های دولت شامل بدهی بانکی( استقراض)، فروش اوراق و بدهی خارجی میباشد. در دولت سیزدهم هر سه نوع بدهی کاهش محسوس داشته است.
@tahlileghtesadi
🔸جریان اصلاحات جدول بالا را به عنوان بدهی مانده از دولت ۱۳ منتشر کرده است. اما چند نکته:
🔸 از ابتدای سال۱۴۰۰تا خرداد ۱۴۰۳، ۴۹۹ همت ، کل بازپرداخت اصل و سود اوراق است. لذا آمار جدول بالا جهت دار استخراج شده است.
*اوراق مشارکت شهری که در جدول آمده ، اوراقی است که توسط شهرداری ها منتشر می شود و سود و اصل آن از سود پروژها تامین می شود، نه خزانه. لذا جزء بدهی های دولت محسوب نمی شود.
*مطابق دو گزارش مرکز پژوهش ها به شماره های ۱۹۴۶۱ و ۱۹۲۲۶ به میزان ۹۰درصد از اوراق منتشر شده در سال های ۱۴۰۰تا انتهای ۱۴۰۲ مربوطه به جبران بدهی های بر جای مانده از دولت ۱۳ می باشد.
*در اقتصادی که با تورم بالا مواجه است،
مقایسه میزان انتشار اوراق( ایجاد بدهی) در دو دولت نمی تواند درست باشد. برای تشخیص عملکرد دولت ها در ایجاد بدهی، از دو شاخص زیر استفاده می گردد:
🔺نسبت اوراق منتشر شده به کل بودجه : در دو گزارش بالا آمده است که میزان سهم اوراق مالی از کل بودجه کشور از ۳۴ درصد در سال ۱۳۹۹ به ۱۴٪ در سال ۱۴۰۱ و به 9٪ در سال 1402 و 5٪ در سال1403 کاهش یافته است. جالب این است که خالص انتشار اوراق لایحه1403 کمتر از یک درصد می باشد.
🔺شاخص دوم نسبت اوراق منتشر شده به بودجه عمرانی است. نسبت اوراق مالی منتشر شده به بودجه عمرانی کشور از ۲/۶درصد در سال ۱۳۹۹ به ۰/۸۵ درصد در سال ۱۴۰۱ تنزل یافته و در سال ۱۴۰۲ در حدود ۰/۵درصد است. معنای این آمار این است که پروژه های عمرانی بدون بدهی تامین اعتبار شده اند. توجه شود که در سال۱۴۰۱؛ برای اولین بار، بودجه عمرانی به اندازه ۱۱۰درصد محقق شد.
@tahlileghtesadi
اصلاحات و مقصر سازی از ناترازی برق
*در دولت خاتمی، ۶۰ درصد، در دولت احمدینژاد ۶۸ درصد اما در دولت روحانی، تنها ۲۳ درصد به ظرفیت نیروگاهها افزوده شد؛ آن هم در شرایطی که او در برنامه ششم توسعه، مکلف بود طی سالهای ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۰، ظرفیت شبکه برق کشور را ۲۵ هزار مگاوات افزایش دهد، اما در این مدت فقط ۱۱ هزار مگاوات افزایش یافت.
*بدیهی است که رفع تحریمها و جذب سرمایه گذاری در توسعه صنعت برق تاثیرگذار می باشد. اما توجه به این نکته نیز ضروری است که شروع کاهش تولید برق از یک سال بعد از انعقاد برجام یعنی سال ۹۵ آغاز شده و تا ۱۴۰۰ به اوج خود رسید. سوال مهم اینکه اگر برجام باعث افزایش سرمایه گذاری شده پس چرا شروع ناترازی انرژی از همین سال ها آغاز شد؟! ضمن اینکه اساسا ۹۵٪ از صنعت برق، سد و نیروگاه سازی در داخل کشور تامین می شود( ایران در ۲۰کشور پروژه برقی آبی اجرا میکند).
* ریشه ناترازی برق در ۵سال آخر دولت روحانی است که توسعه و تولید نیرگاهها شکل نگرفت. توقف احداث نیروگاههای جدید فسیلی( به بهانه قرارداد پاریس) و عدمنوسازی سیستم انتقال و توزیع قدرت برق در همین دوره بود و در نتیجه ارثه ای شدیدا ناتراز به دولت ۱۳رسید.
*دولت سیزدهم میبایست هم ناترازیها را برطرف می کرد و هم اضافه تقاضای ۵ تا ۶ درصدی را جبران می نمود. در فاصله سه ساله دولت شهید رئیسی ۸۵۰۰ مگاوات ( در قالب توسعه و تولید)به ظرفیت نیروگاه کشور افزوده شد و با مدیریت مصرف برای اولین بار، میزان تأمین برق صنایع از برق خانگی بیشتر شد و عمق ناترازی برق از ۲۲.۳ درصد در سال ۱۴۰۰ به ۱۳.۴ درصد در سال ۱۴۰۲ رسید. در همین سال نشریه فوربس ایران را از حیث تولید برق در رتبۀ هفتم جهان، سوم آسیا و اول خاورمیانه قرار دارد.
* اما این تلاشهای بی سابقه کافی نبود و جبران عقب ماندگی های دهه نود را نمی کند. و احتمالا ناترازی برق در سال جاری به ۱۹درصد برسد.
درمجموع، صنعت برق طی دهه اخیر با ۴ناترازی زیر روبهرو بوده است:
-ناترازی تولید و مصرف
-ناترازی هزینه درآمد
-ناترازی تامین سوخت
-ناترازی تدریجی نیروی انسانی و بخش خصوصی.
@tahlileghtesadi
نامه آقای حسن روحانی دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی به آقای خاتمی رئیس جمهور وقت درباره فساد در قرارداد کرسنت
سال ۱۳۸۰
قرارداد کرسنت اقتصادی نیست
🔹 دبیر وقت شورای امنیت ملی در نامهای در آبان سال ۸۰ مینویسد: قیمت و شرایط قراردادی مذاکره شده در مقایسه با منطقه، بسیار پایین و غیرمطلوب است به گونهای که توجیه طرح را صرفاً از زاویه منافع احتمالی سیاسی میتوان ارزیابی کرد و نه اقتصادی.
🔹این اقدام با توجه به برنامههای وزارت نفت برای ورود به بازارهای بلندمدت گاز شاید اولین سنگ بنای مناسبی جهت قراردادهای آینده که بسیار بزرگتر خواهد بود نباشد.
🔹این قرارداد حتی آثار منفی اقتصادی بلندمدتی بر بازار گاز کشور داشته و ضمناً در شرایط فعلی هیچ منفعت سیاسی نیز حاصل نخواهد شد.
🔹در مجموع بهرهبرداری از این گاز به روشهای اقتصادیتر در داخل کشور و یا استفاده در دیگر جزایر ایرانی خلیج فارس به فروش غیراقتصادی آن به شرکت غیرمعتبر ترجیح دارد.
@tahlileghtesadi
تحلیل اقتصادی. علی محمدی
نامه آقای حسن روحانی دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی به آقای خاتمی رئیس جمهور وقت درباره فساد در قرارد
🔸فرافکنی در روز روشن
چقدر برخی از نا آگاهی مردم سو استفاده میکنند. چقدر برخي واقعا مافیا هستند؛ این روزها برخی، افراد دیگر را متهم به وارد ساختن خسارت به کشور در ماجرای قرارداد کرسنت میکنند؛ به چند جمله زیر توجه کنید:
۱) قرارداد کرسنت در دوره ریاستجمهوری آقای خاتمی میان شرکت کرسنت پترولیوم، وابسته به شرکت داناگاز امارات با شرکت ملی نفت ایران منعقد میشود.
۲)سپس دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی که آن موقع آقای روحانی بودند در آبان سال ۸۰ بدلیل فساد گسترده در قرارداد دستور توقف قرارداد را صادر میکند.
۳) کار اما به دولت بعد میرسد؛ در دولت آقای احمدینژاد امارات از ایران بخاطر فسخ قرارداد شکایت میکند. اما دولت وقت ایران بر اساس اصل حقوق بینالملل که اگر فساد در قرارداد محرز شود سبب لغو قرارداد میشود، موضوع فساد در قرارداد را مطرح کرد. دادگاه نیز در این مرحله رأی به نفع جمهوری اسلامی ایران داد. مثلا دولت جمهوری اسلامی ایران استناد کرد که افراد دستاندرکار در فساد کرسنت از جمله وزیر نفت آقای زنگنه تحت تعقیب قضایی هستند. اماراتیها نیز چون خودشان میدانستند برای این قراردادِ پرمنفعت، رشوه کلان داده بودند، تسلیم رأی دادگاه لاهه شدند.
۴) در سال ۹۲ آقای روحانی، زنگنه را به عنوان وزیر نفت به مجلس معرفی کرد. عجیب آن جایی بود که روحانی از نقش زنگنه در قرارداد کرسنت خبر داشت، اما مجددا او را به وزارت رساند. نهادهاي اطلاعاتی و امنیتی با وزارت زنگنه مخالفت کردند. با این استدلال که اگر ایشان مجددا وزیر شوند امارات دست به کار میشود. اما آقایان زنگنه و روحانی گفتند مشکل کرسنت را دو هفتهای حل میکنند. اما متأسفانه هرگز این اتفاق نیفتاد.
۵)امارات بلافاصله پس از اینکه زنگنه به وزارت نفت رسید، مجددا به لاهه از ایران شکایت کرد. اماراتیها در شکایت خود نوشتند اگر در کرسنت آن گونه که ایران گفته فساد اتفاق افتاده، چرا وزیر نفت که کرسنت در دوره مسؤلیت او منعقد شده مجددا وزیر شده است؟ مجددا برخی نهادهای حقوقی و امنیتی از زنگنه خواستند فورا استعفا دهد تا بهانه از دست امارات گرفته شود. اما زنگنه هرگز این کار را نکرد. متأسفانه مجلس وقت نیز چون با دولت همراه بود وزیر را استیضاح و برکنار نکرد. در نهایت دادگاه رأی به نفع اماراتیها داد و ایران به پرداخت غرامت محکوم شد.
۶) در بخش دیگر، طرف اماراتی تقاضا کرده بود که ۳۲ میلیارد دلار خسارت علیه شرکت نفت ایران مصوب شود که پیگیری حقوقی آن به دولت شهید رئیسی رسید؛ بر همین اساس در دو سه سال گذشته و با کار سنگین حقوقی و غیر حقوقی انجام شده، رقم پرونده به صفر رسانده شد و فعلا ساختار کل پرونده دچار فروپاشی است.
🔻حالا شما قضاوت کنید فردی که این روزها تحت فشار تبلیغاتی قرار گرفته کجای این پرونده و ماجرا قرار گرفته است؟ اگر جایی هم وارد شده در جهت احقاق حقوق ملت ایران اقدام کرده است. وقوع فساد در کرسنت و نیز کشف و مقابله با آن دقیقا در دولت اصلاحات و دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی که ریاست آن دو نهاد با خاتمی و روحانی بوده صورت گرفته است. متأسفانه تمام بانیان و حامیان کرسنت در حال فرار به جلو و فرافکنی هستند. #عزیز_غضنفری
@tahlileghtesadi
حضور "استیون هیچن" سفیر انگلستان درمراسم عزای حسینی (ع)دربغداد که توسط آقای عمارحکیم برقرار شده است.
دراین مراسم محمد السودانی نخست وزیر عراق نیز حضور داشته است.
@tahlileghtesadi
46.14M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔰 روضه خانگی
⚫️خالص و بی ریا.... یاحسین علیه السلام
📽دوربین مخفی شبکه نسیم
@tahlileghtesadi
📝دکتر رحیمی در خصوص بدهی های دولت سیزدهم نوشت:
🔺 در بحث بدهی دولت یک شاخص، «سهم تولید بدهی در تامین منابع بودجه عمومی» است که در این شاخص هم دولت شهید رئیسی وضعیت بدهیهای دولتی را به کمتر از نصف دولت آقای روحانی رسانده است.
🔺 شاخص مهم بعدی «نسبت بدهی به تولید ناخالص داخلی» است که سطح پایداری بدهیها را نشان میدهد؛ که در این شاخص هم دولت شهید رئیسی توانست روند افزایشی دولت روحانی را متوقف و این نسبت را هم به کمتر از نصف برساند و دولت را با نسبت «مانده بدهی به تولید ناخالص» بسیار کمتر از آنچه از روحانی تحویل گرفته بود به آقای پزشکیان تحویل دهد.
🔺 نکته بسیار مهم دیگر که عدهای میخواهند مغفول بماند این است که از کل اوراق بدهی منتشر شده توسط دولت شهید رئیسی حدود ۴۰٪ از آن بابت تسویه بدهی به ارث گذاشتهشده در دولت آقای روحانی بوده است.
@tahlileghtesadi
🔶بازرگانان ترکیه پسته ایران را به ترکیه برده و سپس با بسته بندی های جدید به اروپا و سایر نقاط جهان به عنوان یکی از اقلام صادراتی خود منتقل میکنند و از این راه عایدی ارزی فراوانی دارند.
⏪گزارش خبرگزاری ترک آنادولو حاکیست که ترکیه طی ۶ماهه اول سال ( میلادی)،بیش از۹۶میلیون دلار پسته صادرکرده است.
ترک ها ۱/۳پول و ارزش واقعی قیمت پسته را به ایرانی ها داده و بیشترین سود را خودشان میبرند.
@tahlileghtesadi
🔰تردیدی نیست که موضوع مهم اقتصاد ایران مسئله ی تحریم و برجام است. اما موضوع مهمتر چگونگی پاسخ به این مسئله است.
پاسخ به این مسئله از چند گزاره مهم عبور میکند:
🔺تجربه برجام و مذاکره در دولت روحانی به ما نشان داد، مادامی که امریکا تحریم را اثرگذار می داند آن را با مذاکره بر نمیدارد و اگر هم بردارد، مانع از انتفاع ایران خواهد شد! لذا ابتدا باید برای کم اثر کردن تحریم تلاش کرد.
🔺راه برداشتن تحریم، کم اثر یا بی اثر کردن تحریم است نه مذاکره صرف. تحریم وقتی بیاثر شد، تازه امکان مذاکره و برداشتن آن فراهم میشود.
🔺 ظرفیت کشور برای مدیریت تحریم و پیشرفت اقتصادی در شرایط تحریم بسیار گسترده است. همزمان با فعال کردن این ظرفیت باید مذاکره را نیز ادامه داد.
🔺عامل مهم در بیاثر یا کم اثرکردن تحریم، رشد تولید است و رشد تولید از استفاده بهینه و حداکثر نمودن بهرهوری از عوامل تولیدِ ( زمین، سرمایه، نیروی کار) موجود حاصل می شود.
🔰اما اینکه چه افرادی مسبب تحریم بودند را باید به تحولات بعد از سال ۱۳۸۸ برگردیم که چه افرادی به مشاور عالی امنیت ملی آمریکا نامه زدند و گرای تحریم دادند. یا اینکه به مجلس ششم بر گردیم و ببینیم چه افرادی از کدام جناح، گرای تحریم و حمله به ایران را به کاخ سفید مخابره کردند.
@tahlileghtesadi
🔸تحویل دولت به آقای «پزشکیان» با کمترین سطح «بدهی خارجی» زمانی معنادارتر میشود که:
آن را در کنار یکی از بالاترین مقادیر «سرمایهگذاری خارجی» ببینیم.
🔖 راهبرد «شهید رئیسی» جایگزینی سرمایهگذاری بجای استقراض بحرانزای خارجی بود.
🔖 جالب است که طبق آمار سازمان سرمایهگذاری؛ سرمایهگذاری مصوب معتبر خارجی در ایران در ۳ سال دولت شهید رئیسی بازهم بیش از ۸ سال دولت آقای روحانی بوده است؛ بدون برجام + با تداوم تحریمها. #محمدطاهر_رحیمی
@tahlileghtesadi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥گزارش بنیاد هریتیج از کاهش اعتبار دلار
📝وزیر خزانهداری آمریکا: کشورها درحال دوری از دلار هستند... استفادۀ مکرر آمریکا از تحریمها به وضعیت دلار در سراسر جهان لطمه میزند. کشورها با دور شدن از دلار سعی میکنند خود را برابر تحریمها حفظ کنند.اگر آمریکا رویکرد خود را تغییر ندهد، کشورها دلارزدایی را ادامه خواهند داد.
@tahlileghtesadi
🔸عراقی ها با خرید۱۷فروند کشتی برای توسعه حمل و نقل دریایی خود، درحال پیگیری برای توسعه ناوگان تجاری خود در دریا می باشد.
🔺ملاحظه:
مهمترین آبراهه بین المللی عراق از طریق رودخانه بزرگاروندرود به دریا راه داشته و یکی مهمترین بنادر آنها در ساحل اروند،بندر چندمنظوره فاو میباشد . عراق چندی قبل اعلام کرده بود که یک پالایشگاه نفت نیز در بندرفاو میسازد. بغداد از طریق بندر فاو به دنبال کریدوری( مسیر توسعه) از خلیج فارس به ترکیه ، دریای مدیترانه و اروپا است.
کریدوری که قرار است عراق را به ترکیه وصل کند حدود ۱۰ استان عراق را در بر میگیرد و با ۱۲۰۰ کیلومتر بعد از عبور از اقلیم کرستان عراق به بند مرسین ترکیه و از آنجا به مدیترانه در اروپا میرسد. علاوه بر خط ریلی که به آن راه آهن جنوبی – شمالی گفته میشود، ارتباط عراق با ترکیه از طریق شبکه پیچیدهای از بزرگراهها و خطوط انتقال نفت و گاز هم برقرار میشود که به آن «کانال خشک» گفته میشود. در این پروژه در مجموع ۱۷ میلیارد دلار سرمایه گذاری شده است و همانطور که اشاره شد در چشم انداز عراق رکن اصلی اقتصاد این کشور است که انتظار دارند عراق را به مرکز ترانزیت کالا بین آسیا و اروپا تبدیل کند.
@tahlileghtesadi
جنگ کریدورها.pdf
2M
جنگ کریدورها در آستانه ظهور نظم جدید جهانی
@tahlileghtesadi
تجربه کره شمالی و FATF
🔸کره شمالی در ۲۵ جولای ۲۰۱۳ عضو کنوانسیون CFT شده و از ۱۷ ژوئن ۲۰۱۶ نیز رسما عضو کنوانسیون پالرمو شده است، اما امروز کماکان در لیست سیاه FATF قرار دارد و تغییری در وضعیت این کشور ایجاد نشده است.
🔹اما چرا کره شمالی با وجود پیوستن به هر دو کنوانسیون مذکور از لیست سیاه FATF خارج نشده است. بیانیه های رسمی FATF حاکی از آن است که پس از پیوستن کره شمالی به کنوانسیون پالرمو و CFT و حل کردن مساله پولشویی و تامین مالی تروریسم، گروه ویژه اقدام مالی(FATF) بهانه جدیدی را به نام اتهام تامین مالی سلاح های کشتار جمعی (هسته ای و موشکی) آغاز کرده و با این بهانه اجازه خروج کره شمالی از لیست سیاه را نداده است.
مسئله مهم این است که حتی با پیوستن ایران به دو کنوانسیون CFT و پالرمو، گروه ویژه اقدام مالی هیچ تضمینی برای خروج ایران از لیست سیاه نمی دهد و از گام های بعدی سخن می گوید. موضوعی که به دفعات در بیانیه های کارگروه اقدام مالی به صراحت بیان شده است.
@tahlileghtesadi
تحلیل اقتصادی. علی محمدی
✴️مناظرات، مسئله FATF و تحریف واقعیت ها 🔺کنکاش در رابطه ایران و کارگروه اقدام مالی مشخص می کند،
سلام و عرض ادب
موضع این حقیر نسبت به مسئلهی FATF در دو بند آخر این یادداشت بیان شده است. اما با این وجود برای رفع برخی ابهامات، سلسله یادداشت هایی در خصوص این مسئله تقدیم خواهم کرد.
🔰تجارت خارجی ایران و FATF
🔸ورود ایران به لیست سیاه FATF ازسال ۱۳۸۸ بود. با این وجود، حدس بزنید که مسئله ی FATF از چه زمانی وارد فضای افکار عمومی کشور شد؟ درست است، بهمن۱۳۹۶.
🔺بعد از انعقادبرجام، اروپا برای تجارت با ایران بهانه دیگری به نام fatf مطرح نمود. خرداد ۹۵وزارتهای خارجه و اقتصاد بدون هماهنگی و یا اخذ مجوز از مجلس یا شعام، اقدام به توافق محرمانه با FATF کرده و متعهد شدند توصیه های کارگروه را که در قالب Action Plan پذیرفته بودند، به اجرا در آورند. پس از افشای آن توافق در رسانه ها؛ وزرای خارجه و اقتصاد و رئیسبانک مرکزی- 12 مرداد 95- از اینکه تعهداتی را پذیرفته اند که در صلاحیتِ دستگاههای دیپلماسی و اقتصادی نبوده و جنبههای متعدد سیاسی و امنیتی آنها را در توافق در نظر نگرفته بودند، مورد توبیخ قرار گرفتند.
🔸با این وجود از سال ۱۳۸۸تا ۱۳۹۴ وضعیت مبادلات بانکی و تجارت خارجی ایران در وضعیت مناسب و به همان شرایط قبل از سال ۱۳۸۸بود. به گونه ای که میانگین حجم تجارت خارجی کشور، قبل و بعد از قرار گرفتن نام ایران در لیست سیاه تغییر چندانی نداشته است. جالب اینجاست که این میانگین قبل و بعد از اجرای ۳۹توصیه از ۴۱ توصیه ی کارگروه نیز تغییر نکرد. اما ازسال ۱۳۹۷ تا سال ۱۳۹۹به دلیل فشار امریکا و کرونا، فروش نفت و تجارت خارجی ایران( نه به دلیل fatf) کاهش می یابد. مجددا با تشکیل دولت سیزدهم و با وجود اینکه ایران در لیست سیاه قرار دارد، تجارت خارجی ایران رکوردشکنی کرد.
🔺ترس شرکت های بین المللی برای سرمایه گذاری و تجارت با ایران، غالبا متاثر از تحریم های آمریکا است، نه FATF.
@tahlileghtesadi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔴🎥تصاویری از تلاش برای متوقف نشدن چرخ تولید کشور...
🔺 در محدوده ۵۰ درجه عسلویه کارگران با پاشیدن آب خود را خنک میکنند.
@tahlileghtesadi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
قاچاق سوخت
سال گذشته پایگاه بیزینس رکوردر نوشته بود: آژانس اطلاعات داخلی پاکستان اعلام کرده که سالانه ۲.۸۱ میلیارد لیتر سوخت از ایران به پاکستان قاچاق میشود و ۹۹۵ پمپبنزینِ پاکستانی سوخت قاچاقشدۀ ایران را میفروشند. این گزارش نشان میدهد که ۹۰ مقام دولتی و ۲۹ سیاستمدار پاکستانی در قاچاق سوختِ ایران به پاکستان دخالت دارند. ارزش سوخت قاچاقشده از ایران به پاکستان ۲۰۱ میلیون دلار برآورد شده است.
برآورد نهادهای متولی در ایران نیز آمار بالا را تایید می کند و معتقد است میزان قاچاق گازوئیل در مرزهای کشور، بین ۷ تا ۱۰ میلیون لیتر و بنزین ۵ میلیون لیتر در روز می باشد.
پیش از این، رویترز نیز در گزارش مدعی شده بود که ۳۵درصد گازوئیل پاکستان از مبادی قاچاق از ایران تامین می شود.
جالب است بدانید، بخش اصلی و عمده قاچاق گازوئیل کشور مربوط به نیروگاهها و پالایشگاها، به میزان ۱.۵ میلیارد لیتر در سال است.
تا سال قبل، حدود ۱۹ میلیون خودرو و کارت سوخت در کشور وجود داشت. متاسفانه شاهد بودیم که کارتهای سوخت به تعداد بالا به سمت استانهای مرزی منتقل میشد و ظرف چند روز اول ماه سهمیه آنها خالی می گردید و مشخصا صرف قاچاق میشد. اما سال گذشته دولت این کارت ها را سامان داد و محدودیت هایی را در بخش مصرف ایجاد کرد که باعث کاهش قاچاق در این بخش گردید. اما بخش نیروگاهی همچنان سهم بسیار بالایی در قاچاق سوخت دارد.
دو عامل اصلی قاچاق سوخت، ضعف نهادهای نظارتی و تفاوت بسیار زیاد قیمت در دو کشور می باشد. گازوئیل از ده سال پیش تا کنون ۳۰۰تومان است. اما در پاکستان اندکی پیش از یک دلار است.
@tahlileghtesadi
📌 نگاه واقعبینانه به واردات خودرو
🔹 طرفداران آزادسازی واردات خودرو، این اقدام را در راستای کمک به تنظیم بازار داخلی و ایجاد فضای رقابتی ارزیابی میکنند. اما با توجه به آمار سالانه تولید داخلی خودرو، برای تحقق هدف ایجاد فضای رقابتی، لازم است دست کم ۳۰۰ هزار دستگاه خودرو به کشور وارد شود. درحالیکه بررسی آمارهای واردات خودرو در فاصله سالهای ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۷ نشان میدهد که آمار واردات در بیشترین حالت به ۱۰۲ هزار دستگاه رسیده (سال ۱۳۹۳) و در طول این ۸ سال به طور میانگین کمتر از ۵۰ هزار خودرو به کشور وارد شده است.
🔹 بنابراین، حتی در صورت آزادسازی واردات خودرو نیز آمار سالانه آن در کوتاه مدت از ۵۰ هزار خودرو فراتر نخواهد رفت؛ که کمتر از ۵ درصد از میزان تولید و فروش خودروسازان داخلی است و عملا نمیتواند سهمی در تنظیم بازار و ایجاد فضای رقابتی داشته باشد. علاوه بر این خودروهای وارداتی اغلب خودروهای میان رده هستند و در کلاسی نیستند که بتوانند با خودروهای تولیدی داخلی رقابت کنند و موجب ارتقاء کیفیت آنها شوند. از لحاظ قیمت نیز در دسترس طبقات متوسط و پایین جامعه نیستند و نمی تواند در افزایش رفاه جامعه موثر باشد.
🔹 از طرف دیگر بر اساس تجربه واردات خودرو در سالهای قبل از ممنوعیت، هر خودروی وارداتی به طور میانگین نزدیک به ۳۰ هزار دلار هزینه دارد و بر این اساس واردات ۵۰ هزار دستگاه در یک سال، به ۱.۵ میلیارد دلار تامین ارز نیاز دارد که باید دید آیا منابع ارزی کشور کفاف چنین رقمی را دارد یا فشار این مخارج ارزی منجر به افزایش نرخ ارز خواهد شد؟ در فرض دوم، افزایش نرخ ارز علاوه بر اثرات تورمی، به طور حتم به افزایش قیمت تمام شده تولیدات داخلی نیز منجر میشود؛ که برخلاف خواست سیاستگذار و رفاه عموم مردم است و به نوعی نقض غرض محسوب میشود.
🔹 در نهایت، برای ایجاد فضای رقابتی و بهبود کیفیت خودروهای داخلی، به جای آزادسازی واردات، بهتر است شرایط برای حضور مستقل خودروسازان خارجی و همکاری مستقیم آنها با قطعه سازان داخلی برای تولید خودرو در داخل کشور فراهم شود و در ادامه خودروسازان داخلی ملزم شوند بخشی از تولیدات خود را به بازارهای خارجی صادر کنند. #مسیر_اقتصاد
@tahlileghtesadi
📈نرخ دلار در کوتاه مدت میل بسیار زیادی برای حرکت به سمت ۵۴۲۰۰تومان دارد.
@tahlileghtesadi
🔸از این تعرفه آبی برای مردم گرم نمی شود. خودرویی که با این تعرفه ها وارد می شود، هیچ نفعی برای غالب جامعه ندارد و سودش برای طبقه مرفه است.
🔺قابل توجه اینکه به جز تعرفه، مالیات، هزینه سند و پلاک گذاری هم به خودرو ها اضافه می شود.
@tahlileghtesadi
🔰عباس آخوندی در صدر ۱۰ پیشنهاد شورای راهبری برای وزارت راه!
🔸بدون تردید مقصر اصلی معضل مسکن و انباشت تقاضای آن در دهه نود، همین آقای آخوندی است.
🔺اکنون از دل شورای راهبری جناب پزشکیان( بخوانید ظریف) ایشان به عنوان نفر اول شده است.
🔺ظاهرا ملاک انتخاب افراد در این شورا، سرمایه داری است نه کارنامه.
@tahlileghtesadi
🔰کریدور چین_ ایران_ اروپا
🔸از مهمترین ارثیه های ماندگار و به جا مانده از دولت سیزدهم و شهید رییسی، توسعه و تقویت جایگاه ترانزیتی کشور و حرکت به سمت قرار گرفتن در نقطه ی هاب انرژی منطقه است.
🔺تقویت همکاری های ریلی با چین ذيل احیا و اجرای قرارداد ۲۵ ساله از جمله اهداف مهم دولت سیزدهم بوده است. از این منظر جلب نظر پکن برای استفاده از این مسیر ریلی کاری دشوار بود که با تلاش های شخص شهید رییسی دنبال می گردید .
🔺چین از مسیر ایران به ۵ طریق می تواند به اروپا متصل شود. قطار کانتینری دو سربار ایران- چین، فاز نخست کریدور ریلی چین- ایران- اروپا است که کریدور ترانزیتی (kITI) نام دارد و از کشورهای قزاقستان- ترکمنستان- ایران عبور می کند و در ادامه حمل به مقصد ترکیه و اروپا، برنامه ریزی می گردد.
🔺این کریدور، با توجه به مسیر بسیار طولانی و نه چندان ایمن دسترسی دریایی چین به منطقه خاورمیانه و اروپا، مسیر ریلی مناسب ترین، نزدیک ترین، ایمن ترین و ارزان ترین گزینه برای دسترسی چین با بازارهای مقصد در خاورمیانه و اورپا است ضمن اینکه می تواند از همین مسیر ریلی برای تامین مواد اولیه مورد نیاز خود به ویژه از کشورهای خاورمیانه استفاده مطلوب داشته باشد.
🔺 این مسیر موجب تقویت موقعیت ترانزیتی کشور در انتقال کالاهای چین به غرب آسیا و اروپا و همچنین ارتقای امنیت اقتصادی کشور خواهد شد. توجه شود که چین از صادرکنندگان اصلی به اروپا می باشد.
🔺زمان سیر این قطار کمتر از نیمی از زمان سیری است که کالا از طریق دریا جابهجا شود و از نظر تعرفه نیز نسبت به حمل و نقل دریایی به صرفه تر می باشد.
@tahlileghtesadi