🔰از رفراندوم تا تقلب...
❓چند سوال از جریان مدعی رفراندوم...
1⃣جریان مدعی همهپرسی از مردم، همان جریانی است که مدعی تقلب در سال ۸۸ شد و در سابقه خود بزرگترین قانون گریزی وعدم پذیرش و تمکین به رای مردم را دارد. جالب اینجاست که امروزه همین جریان بدون استفاده از سازوکارهای قانونی در همه پرسی، خواستار رجوع به رای مردم می باشد! این افراد که حاضر به پذیرش سازوکارهای قانونی در همهپرسی و انتخابات و مرجعیت آرای مردم در گذشته و حال نیستند، در شرایط فعلی چگونه حرف از رفراندوم می زنند!!!؟
2⃣در همان سال ۸۸ سازوکارهایی قانونی، قضایی، بازشماری آراء، و ... نشان داد که تقلبی صورت نگرفته است. اما هیچگاه جریان مدعی، حاضر به تمکین به قانون و پذیرش نتیجه بازشماری نگردید. از این منظر ، بر فرض که رجوع به رای مردم شد، و نتیجه ای غیر از خواسته ی آنها رقم خورد_که قطعا همین خواهد بود_ ، آیا در این صورت همچون سال ۸۸ شروع به اردوکشی خیابانی و برهم زدن امنیت مردم نمی نمایند؟
3⃣آن سوی مدعیان همه پرسی، لندن نشینان و غربی ها هستند. سوال اساسی اینکه اگر غربی ها ادعای رجوع به همه پرسی را قبول دارند، پس چرا همه پرسی بر سر سرزمین های جداشده از اوکراین را نپذیرفتند؟ چرا همه پرسی روسیه بر سر کریمه را نپذیرفتند؟ و چرا همهپرسی در اسکاتلند، برای جدایی از انگلیس را عملی نمی سازند؟ چرا ترتیبات همه پرسی در فلسطین و سرزمین های اشغالی را برای تعیین نظام سیاسی، اجرایی نمی کنند؟
4⃣جریانی که فرمایشات شفاف رهبری در جمع دانشجویان را در مورد همه پرسی، تحریف کرد و در سابقه رسانه ای خود، مصداق های عینی بی شماری در اطلاع رسانی کذب و جهت دار، دارد، و خبرنگاران زیادی از آنها به دلیل نفوذی بودن در زندان به سر می برند، چگونه می تواند ادعا کند که در مسائل سیاسی، اخبار و تحلیل های واقعی را به مخاطب می رساند؟ آیا از پس این ادعا، غرض های سیاسی برای گمراه کردن ذهن مردم از مصیب هایی که خودشان در دوره های گذشته بر این مردم وارد کردند، نیست؟
5⃣می گویند در مورد سیاست خارجی( منظورشان ارتباط با امریکا) رفراندوم برگزار کنیم! مگر نظام به همین جریان مدعی، اجازه مذاکره با آمریکا را در بالاترین سطح وزارت خارجه در موضوع هسته ای که می توانست بابی برای مذاکرات بعدی و گشایش ارتباط دو کشور باشد، نداد؟ آیا برای خواسته ای که محقق بوده( مذاکره با امریکا) و طرف مقابل راضی به کاهش دشمنی ها نیست، باید همه پرسی برگزار کرد؟
6⃣ادعا می شود در کشورهای غربی در خصوص مسائلی مثل شیر، سقط جنین، مسکن، اجاره اسکوتر و ... رفراندوم های زیادی برگزار شده است. اساسا مسائلی در این سطح جزیی، که در آن همه پرسی برگزار می شود ، صرفا نمایشی از دموکراسی است. آیا غرب حاضر است به کرّات بر سر مسائل کلان و تمدنی خود که خواسته مردمشان هم هست، رفراندوم برگزار کند؟ مثلا، عدم حمایت از اوکراین در برابر روسیه. یا بر سر واقعیات هولوکاست. یا در آمریکا بر سر هزینه مالیات مردمش در جنگ های خاورمیانه و فروش سلاح در آمریکا و حمایت دولت امریکا از اسرائیل.
📝علی محمدی
@tahlilrahbordi
💢راز توصیه به همدلی و همافزایی
🔹سال 1402 سال برگزاری دو انتخابات بزرگ است که هر یک میتواند در شکلگیری سرنوشت کشور در آینده مؤثر باشد و حتی در انتخابات 1404 هم میتوان آثار این انتخابات را مشاهده کرد. اهمیت این چنینی انتخابات است که بازیگران مختلف داخلی و خارجی را به خود جلب کرده و همگی تلاش خواهند کرد تا اهداف خود را در آن دنبال کنند.
🔸با این مقدمه میتوان به استقبال فهم یکی از دغدغههای رهبر معظم انقلاب اسلامی رفت که در خطبههای نماز عید فطر بر همکاری همهجانبه مسئولان اشاره داشتند و فرمودند: «یک راهبرد بسیار مهم و اساسی، همکاری همه مسئولان کشور در نیروهای سهگانه است که بحمدالله همه اینجا حضور دارید، و آحاد مردم هم که بحمدالله تشریف دارند و بعد هم [مردمی که] در سرتاسر کشور این سخن را خواهند شنید: قوای سهگانه باید همدلی کنند، همکاری کنند، همافزایی کنند؛ قانون اساسی برای تشکیل این سه قوه ترتیب خوبی داده است. اگر چنانچه این سه قوه با هم بهطور کامل همکاری کنند، کارها به هیچوجه گره نمیخورد، مشکل پیدا نمیکند. [مسئولان کشور] مانع همدیگر نشوند؛ راه را برای همدیگر هموار کنند، باز کنند. خود مسئولان کشورـ چه نمایندگان مجلس، چه مدیران قوه مجریه و قضائیه که در بین این جمعیت حضور دارندـ متوجهند که این همکاری و همافزایی و همدلی را چگونه میتوان به وجود آورد؛ این امروز یک راهبرد کلی است.»
🔹این اظهارات با توجه به این ملاحظه ارایه میشود که با رأی و خواست اکثریت مردم، جریان انقلابی بر هر سه قوه حاکم بوده و انتظار از آنان هماهنگی حداکثری است. اما تذکر رهبری حکایت از دغدغهای در این زمینه دارد. در این باره باید گفت: هر چند همگراییهای در دو سال گذشته بین قوای سهگانه وجود داشته، اما انتظار جامعه و رهبری انتظار بیشتری است تا با این همگرایی حداکثری، راه برای حل مشکلات کشور هموارتر شود.
🔸دوم اینکه؛ در سالی که سال انتخابات است و مجلس یازدهم سال پایانی خود را سپری میکند، ظرفیتهایی برای واگراییهایی معطوف به رقابتهای انتخاباتی وجود دارد و تریبونهایی در مجلس با نگاه نقد دولت، نیم نگاهی به صندوق رأی خواهند داشت که این امر میتواند راهبرد همدلی و همکاری و همافزایی را تهدید و تضعیف نماید. توصیه رهبری در ابتدای سال اقدامی پیشگیرانه برای مراقبت از نیفتادن در دام رقابتهای سیاسی واگرایانهای است که دود آن بر چشم ملت خواهد رفت و کار خدمترسانی دولتمردان به ملت را از توان حداکثری خواهد انداخت.
✍🏻مهدی سعیدی
@tahlilrahbordi
💢بازگشت به ریل حکمرانی مجازی
✍🏻یعقوب ربیعی
🔹وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اطلاعرسانی از اتصال اینترکانکشن پیامرسانهای داخلی گفته است: «در مرحله اولیه، امکان ارسال پیام یا هر نوع فایلی بین چهار پیامرسان در حالت به روز شده وجود دارد. در حال حاضر نسخه موبایلی فعال شده است و نسخه وب هم به زودی فعال خواهد شد. در این فاز ارسال پیام متنی، استیکر و فایل پیشبینی شده و در مراحل بعدی امکان ایجاد گروه مشترک بین مخاطبان امکانپذیر خواهد بود و مراحل بعد امکان تماسهای صوتی و تصویری قابل دسترس است.»
🔰گزارههای تحلیلی:
🔸1ـ ما در عصری زندگی میکنیم که علاوه بر فضای حقیقی و تعاملات فیزیکی با یکدیگر، شاهد زیست و تعاملات مجازی نیز هستیم. واقعیتها نشان میدهد که این زیست مجازی میتواند از رفتارهای خرد ما در مواجهه با افراد در زندگی شخصی تا نحوه حکمرانی نظامها را مدیریت کرده و گاه با چالش مواجه کند.
🔹2ـ این یک اصل بدیهی و عقلایی است که زمانی که ما با یک پدیده اینچنینی مواجه هستیم باید برای ضابطهمند کردن آن تلاش کنیم. همانگونه که فضای حقیقی جامعه برای تنظیم روابط خویش به قواعدی مانند داشتن چراغ قرمز، حضور پلیس، داشتن نیروهای نظامی و... نیازمند است؛ این حوزه هم به برخی موارد شبیه آن نیاز دارد.
🔸3ـ البته این را باید مد نظر داشت که آنچه گفته شد صرفاً سلبی نیست بلکه به حوزه ایجابی نیز نیازمند است. ما باید بتوانیم علاوه بر اینکه در برخی مواقع ناگزیر محدودیت هایی را وضع میکنیم در کنار آن یک توانمندی یا جاذبهای را نیز خلق کنیم. دافعه مجازی نیازمند جاذبه مجازی نیز هست و الا منجر به نارضایتی جامعه خواهد شد که باید مورد توجه دولتمردان و متولیان امر قرار گیرد.
🔹4ـ حرکت اخیر یعنی اتصال پیامرسانهای داخلی را باید یکی از موارد معدود حرکتهای ایجابی در زیست مجازی و حکمرانی در کشور دانست که علاوه بر قابل تقدیر بودن باید تداوم و تسری یابد.
🔸با رشد و توسعه زیست مجازی ما نیازمند یک فعالیت پیشینی، آیندهپژوهانه و پیشگیرانه هستیم؛ یعنی قبل از اینکه پدیدهای وارد کشور شود آن را رصد کرده، در گام دوم نقایص و قوتهای آن را احصا کرده و در گام سوم نقایص را برطرف و نقاط قوت را براساس نیازهای بومی جامعه بومیسازی کنیم. این کنشگری فعال در مقابل کنشگری منفعلانه میتواند به ما در تنظیم قواعد مجازی و حکمرانی در این حوزه به ما کمک شایانی کند؛ امری که هر چند دیر ولی یک اقدام ضروری است.
🆔 @tahlilrahbordi
🔹 اینبار کوتاه نیایید!!
📝 عزیز غضنفری
🔹 ۱)موضوع دریافت ۷۵ ماشین شاسی بلند توسط نمايندگان مجلس از وزارت صمت که نماینده تبریز مدعی آن شده و حالا قرار است درباره صحت یا سقم آن بررسیهای لازم صورت بگیرد، تا همین جا یک علامت و نشانه است، نشانهای از یک بیماری اجتماعی و سیاسی فراگیر. آیا در همین قضایای اخیر کشور کم بودند چهرههای سیاسی و یا سلبریتی های ورزشی و هنری که بی حساب و کتاب حرف میزدند و بی جهت نظام را متهم به جرم و جنایت میکردند؟! متأسفانه این عارضه گاهی اوقات آنچنان مرزهای بی اخلاقی را در مینوردد که افرادی با ادعای ارزشی و مانند آن نیز به هتک برخی نهادها و حتی رقبای سیاسی خود میپردازند، حال آن که بینه و دلیلی بر ادعای خود ندارند.
🔹 ۲)این وضعیت تا همین جا تمام نمیشود، مشکل اساسی و خطر حقیقی دقیقا از زمانی آغاز میگردد که رواج این وضعیت سبب میگردد اعتماد عمومی جامعه بشدت خدشهدار گردد و حتی در مسیر فروپاشی قرار گیرد. آیا این عبارت تکراری از برخی مردم که میگویند مسؤلین کشور اهل فساد هستند و خوردهاند و بردهاند را کم شنیدهایم که در اغلب موارد نیز به اظهارنظرهای برخی مسؤلین کشور و یا چهرههای اجتماعی استناد میکنند.
🔹۳) مگر آن نماینده نبود که بی دلیل و سند و برای پروپاگاندا موضوع فساد ۹۲هزار میلیاردی فولاد را مطرح کرد و چوب حراج به اعتماد کشور وارد ساخت؟! مگر پس از کشف واقعيت ماجرای فولاد نهاد و دستگاهی با آن نماینده برخورد درست و حسابی کرد به گونهای که برای دیگران بازدارنده و درس عبرت باشد؟ تقریبا همین سرگذشت بقیه افراد و چهرههایی است که برای تبلیغات و جمع کردن آرا مردم و یا افزایش فالوورها به جنگ با اعتماد اجتماعی میروند. سخن بر سر آن نیست که فساد در کشور رخ نمیدهد، مسئله نمایاندن چهرهای سراسر سياه و تاریک از کشور و مدیران و تباه ساختن اعتماد عمومی به منزله سنگ بنای یک سازمان سیاسی و اجتماعی است.
🔹۴)حالا اما موعد آزمون دیگری برای بخش قضایی فرا رسیده است. از دو حالت خارج نیست یا ادعای نماینده تبریز درست از آب در میآید که در این صورت آن ۷۵ نفر نمایندهای که شاسی بلند دریافت کردهاند را باید به شدیدترین وجه ممکن و بیملاحظه به سزای عملشان رساند. اما اگر آن نماینده الکی و بدون سند و بیرحمانه و ناجوانمردانه به سرمایه اجتماعی کشور و اعتماد مردم تاخته است، لازم است درسی فراموش نشدنی به او داد تا دیگران هم حساب کار دستشان بیاید. ارجاع این موضوع به جایی در مجلس به نام هیأت رسیدگی به تخلفات نمايندگان که در موارد مشابه گذشته معلوم نیست چه کردهاند و احتمالا به تعارف و سلام و صلوات سر و ته قضیه را هم میآورند، بیشتر به طنز میماند تا برخوردی اصولی و بازدارنده. انتظار آن است که نمايندگان بیش از همه به فکر اعتبار خودشان و کلیت مجلس باشند. خلاصه از کنار این حادثه نباید به آسانی گذشت.
@ghazanfari58
🆔 @tahlilrahbordi
🚘 ️سبقتهای غیر مجاز
📝 علی محمدی
🔹برخی کارشناسان، مسئولان شورای رقابت و تولیدکنندههایی هستند که در همه ادوار گذشته و شرایط فعلی معتقدند، قیمتهای جدید متناسب با افزایش هزینههای خودروسازان بالا نرفته و به نوعی کمتر از میزان واقعی است؛ بنابراین، برای خروج از زیاندهی شرکت و ثبات در قیمت خودرو، باید قیمت تولید محصول را به بازار نزدیک کرد .....
⁉️آیا این رویکرد درست است؟
🔹 ادامه مطلب در 👇
https://basirat.ir/fa/news/346009/%EF%B8%8F%D8%B3%D8%A8%D9%82%D8%AA%E2%80%8C%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%BA%DB%8C%D8%B1-%D9%85%D8%AC%D8%A7%D8%B2
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔰چالش های اقتصادی ایران( فعالیت نامولد).
📹فعالیت نامولد در اقتصاد چیست و چه ملاک هایی دارد؟ فعالیت نامولد در اقتصاد چگونه شکل می گیرد و اثرات آن چیست؟
🖇تحلیلی بر فرمایشات رهبری.
🔺رهبر انقلاب: باید فرهنگ ثروت بادآورده در کشور را متوقف کنیم.
🎙علی محمدی
@tahlilrahbordi
🔰دو نکته تحلیلی از بررسی میزان واردات پنج قلم عمده به کشور :
1⃣وابستگی کشور در محصولات استراتژیک که در بحران های امنیتی، اقلیمی و اقتصادی آینده، می تواند برای کشور تولید چالش نماید.
2⃣همچنان بخش زیادی از منابع ارزی ما صرف واردات یک محصول لوکس می شود و تبعات حاصل از ارزبری آن به کل مردم تحمیل می گردد.
@tahlilrahbordi
تحلیل راهبردی
🚖 سخنی در باب افزایش قیمت خودرو در بازار
📝علی محمدی
✴️در قیمت نهایی خودرو ، مسائل فنی این حوزه مثل انحصار، بهره وری، دانش بنیان بودن و.... بالاخص افزایش نرخ مواد اولیه( دلاری بودن نهاده های اولیه) تاثیرات بسزایی داشته است. اما این همه ی علت نیست. عامل تاثیرگذار و مهمی که در شرایط فعلی باید بر آن تاکید کرد، ایجاد تقاضای کاذب، در نتیجه ی تبدیل خودرو به یک کالای سرمایه ای می باشد.
🔺بر اساس آمار ، تولیدی که در بخش خودرو در سال گذشته شکل گرفته، احتمالا می تواند قسمت بسیار زیادی از تقاضای واقعی را در بازار پوشش دهد... مخصوصا که با ۲برابر شدن تولید ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰، احتمالا تقاضای واقعی نباید در سطحی بالاتر از ۳ برابر باشد. این در حالی است که امروزه تقاضا چندین برابر شده است که نشان می دهد بخش زیادی از این تقاضا کاذب است و جنبه سوداگری و سفته بازی دارد و همین موضوع بر روند قیمت خودرو نیز تاثیر گذاشته است.
❌بنابراین اشتباه است اگر تصور کنیم که فقط با افزایش تولید بیشتر یا واردات، می توان قیمت ها را در بازار کاهش داد.
✅بخش عمده از تلاش دولت در کنترل قیمت خودرو، باید متوجه بخش توزیع صنعت خودرو و کنترل تقاضای کاذب باشد. از طریق رصد رفتار بنگاه های خودرویی و سوداگران و نظارت بر معاملات آنها ، یا جلوگیری از رانت و امتیازات ویژه، بخصوص آن امتیازاتی که با رانت به نمایندگی های خودرویی تعلق می گیرد. همچنین ایجاد سازوکاری( مثل مالیات بر عایدی سرمایه) که داشتن چند خودرو در یک خانواده را هزینهمند نماید یا معاملات پیاپی توسط یک شخص صورت نگیرد.
✳️البته از یک شمای بالاتر باید در نظر داشت که تورم بالا در کشور و از دست رفتن ارزش پول، خود به خود باعث می شود تا مردم به فکر حفظ ارزش پولشان شوند و نقدینگی موجود، هر از چند گاهی به یک بازار حجوم بیاورند و در نتیجه، تقاضای کاذب ایجاد شود و در نهایت منجر به افزایش قیمت ها گردد.
🟢از این منظر دولت باید برای کنترل قیمت خودرو ، علاوه بر تمرکز روی تولید و واردات، تلاش مضاعفی را بر حوزه کنترل تورم، و نظارت بر توزیع صنعت خودرو جهت ممانعت از ایجاد تقاضای کاذب نماید.
@tahlilrahbordi
🔰تبلیغ برای حمایت از تولید ایرانی و مشاغل خانگی...
🔺دوخت انواع سرویس اشپزخانه .سرویس نوزاد .کاور .نظم دهنده و...
فقط کافیه دوروز بیای تو کانال
https://eitaa.com/joinchat/1198326086C616a80d8ec
https://eitaa.com/mahak73
✴️تسری قدرت میدان به انتفاع اقتصادی
📝 علی محمدی
🔰در دو سال اخیر مقامات عالی رتبه اجرایی در ایران، از جمله رئیس قوه مقننه به سوریه سفر کردهاند. در هفتهای که گذشته نیز شاهد سفر راهبردی رئیسجمهور ایران به سوریه بودیم. رایزنیهای دو کشور در دمشق از حیث همزمانی با برخی تحولات منطقهای و جهانی، دارای جنبههای راهبردی متعدد از جمله اقتصادی میباشد.
1⃣ـ جمهوری اسلامی ایران در یک دهه اخیر قدرت سخت خود را در زمینه سیاسیـ امنیتی در منطقه به میدان آورد و از این طریق مانع از تحقق نقشههای شوم دشمنان در ایجاد ناامنی و تغیییر مرزها گردید. از این جهت همانگونه که سهم مردم ایران در ایجاد ثبات و آرامش کشورهای غرب آسیا در عصر پساتروریسم بسیار زیاد میباشد، به همین ترتیب نیز باید سهم بیشتری را در منافع اقتصادی داشته باشد. اما متأسفانه ایران به دلایل مختلف نتوانسته است قدرت سخت خود در میدان را به قدرت اقتصادی تسری بخشد و از این طریق منافع اقتصادی لازم را کسب نماید. عدم استفاده از ظرفیت دیپلماسی اقتصادی نه تنها در کشور سوریه، بلکه در عراق، قطر و دیگر کشورها که فرصتهای طلایی برای توسعه تجارت خارجی حاصل میگردید، نمایان است و ایران در حال از دست دادن بازارهای منطقه و واگذاری آن به کشورهای رقیب است.
2⃣_ باید به این نکته توجه داشت که ایجاد ثبات پایدار در روابط امنیتی سیاسی در کشور سوریه و تثبیت همیشگی آن در سطح راهبردی به میزان حضور اقتصادی و فرهنگی در این کشور، در دوره بازسازی بستگی دارد. به نظر میرسد اکنون که سوریه کمکم وارد دوران سازندگی میشود، کشورهای منطقه از جمله ترکیه و امارات در حال ربودن گوی سبقت از ایران هستند. و این موضوع علاوه بر اینکه، انتفاع اقتصادی ایران را در آینده کاهش خواهد داد، احتمالا میتواند نفوذ رقبای منطقهای ایران را در کشور سوریه افزایش دهد. از این حیث سفر رئیسجمهور یک سفر راهبردی محسوب میگردد.
🔚بسیاری از کشورهای پیشرفته عمده تجارت خود را با دولتهای منطقهای و همسایگان خود، برنامهریزی و عملیاتی میکنند. در واقع نقش کشورهای همسایه و بازارهای نزدیک در توسعه تراز تجاری بسیار مهم است. ایران با ۱۵ کشور همسایه، ظرفیت بالایی در استفاده از این مهم دارد. ولکن در دهه نود به دلایل متعدد، از جمله عدم اعتقاد به تجارت منطقهای و تمرکز بر تجارت با غرب، ضعف در دیپلماسی اقتصادی، بنگاههای تولیدی محدود و... نتوانسته است از این فرصت به درستی استفاده نماید و به همین دلیل بسیاری از ظرفیتهای منطقهای ما مغفول مانده است. از این منظر لازم است تا کارگروهی ویژه برای پیگیری و عملیاتیسازی تفاهمنامهها تشکیل شود.
@tahlilrahbordi
🔵کانال وفاق، مرجع خبری و تحلیلی
فِرَق و قومیت ها را به دوستان خود معرفی کنید.
💢 لینک عضویت در کانال وفاق
https://eitaa.com/joinchat/1519059281C95c42cb4d4
📌تاریخی ترین انتخابات ترکیه
انتخابات ترکیه بزرگ ترین حادثه سیاسی این روزها است که توجه محافل رسانه ای و مطالعاتی در کشورهای مختلف را به خود جلب کرده است
اردوغان یا کمال ؟کدامیک می تواند زمام امور ترکیه را در دست بگیرد؟
این انتخابات رقابتی ترین انتخابات تاریخ ترکیه بعد از فروپاشی عثمانی است و اردوغان می داند غرب برای زمین زدن او همه امکانات را به خط کرده است.
کاری که آمریکایی ها در کودتای فتح الله گلن برای کنار زدن رجب طیب اردوغان موفق به انجام نشدند به شکل آرام و با شیوه دموکراتیک بدنبال انجام آن در انتخابات هستند.
تاسیس اولین سازمان انرژی اتمی در ترکیه آن هم توسط روس ها که ضریب نفوذ آن ها در حوزه انرژی ترکیه را افزایش داده است شوک بزرگی به اروپا و آمریکا وارد کرد،افزایش روابط استراتژیک ترکیه_روسیه که متقارن با جنگ بزرگ اوکراین و روسیه هست مساله ای نیست که اروپایی ها از یک عضو رسمی ناتو ببپذیرند و به راحتی آن را قبول کنند
غربی سازی ترکیه راهبرد بلند مدت غرب و اروپا برای کاهش نفوذ روسیه در این کشور بود،ممکن است این راهبرد با کنار رفتن اردوغان و واگذاری قدرت به کمال قلیچدار اوغلو غرب گرا محقق شود.
نکنه مهم این است که تغییر قدرت به چه اندازه می تواند سیاست های منطقه ای و بین المللی ترکیه را با دگرگونی روبه رو کند؟
درهم تنیدگی روابط اقتصادی و تجاری ترکیه و روسیه که با تاسیس نیروگاه اتمی نیز تشدید شد و همچنین نزدیکی جغرافیایی و تاریخی و فرهنگی با ایران و روسیه واقعیت هایی نیست که بتوان به راحتی آن را در کوتاه مدت نادیده گرفت حتی اگر کمال قلیچداراوغلو رئیس جمهور ترکیه شود
مبادلات تجاری کشور روسیه با ترکیه در سال 2022 به بیش از 62 میلیارد دلار رسید.
علاوه بر آن ترکیه در حوزه انرژی به روسیه وابستگی قابل توجهی دارد و برخلاف کشورهای اروپایی که وابستگی خود به روسیه را کاهش دادند این روابط را افزایش دادند.
با وجود این در سال 2022 مبادلات تجاری ترکیه با اتحادیه اروپا حدود 219 میلیارد دلار و با امریکا 33.8 میلیارد دلار بوده است.
بنابراین هرچند احتمال دارد در دور دوم کمال قلیچداراوغلو رئیس جمهور ترکیه شود و هرچند روابط با غرب در اولویت دولت وی قرار داشته باشد اما پشت کردن به روابط با روسیه و همسایگان هرگز برای آن ها امکان پذیر نیست و حتی به حفظ آن خواهند کوشید.
کانال غرب آسیا
@tahlilrahbordi
🔰پیدا و پنهان نقدینگی کشور
📝علی محمدی
🔺نقدینگی بی کیفیت ( نقدینگی خارج از بخش مولد در اقتصاد) یکی از عوامل تورم در کشورمون هست.
🔸دولت سیزدهم سیاستهای کنترل نقدینگی رو دنبال کرد و در مهار نقدینگی به عنوان یکی از موتورهای محرک تورم، موفق بوده؛ به نحوی که نرخ رشد نقدینگی از نیمه دوم سال 1400 سیر نزولی یافته.
🔺آمارها میگه رشد نقدینگی از ۴۰.۵ درصد در ۱۲ ماه منتهی به شهریور ۱۴۰۰ به ۳۲ درصد در ۱۲ ماه منتهی به بهمن ماه ۱۴۰۱ کاهش یافته و بر اساس برآورد اولیه بانک مرکزی، در پایان سال گذشته به محدوده 30 درصد رسید. ضمنا دولت میگه که نرخ رشد نقدینگی رو در سال جاری به 25 درصد میرسونه.
⚠️ اما بررسی اجزای نقدینگی، حکایت از موضوعی نگران کننده داره؛... رشد فزاینده نسبت پول به نقدینگی و نسبت پول به شبهپول در وضعیت مناسبی نیست.
🔺شبهپول سپردههای بلندمدت( یا اوراق قرضه ) ولی پول شامل سکه و اسکناس در دست مردم هست . پول قدرت نقدشوندگی بالایی رو داره.
🔺وقتی پول در مقایسه با شبهپول زیاد میشه، نشون میده که انتظارات تورمی در اقتصاد شدت گرفته و تقاضای معاملاتی پول زیاد میشه و مردم دیگه روی سود بانکی حساب باز نمیکنن و به همین دلیل بسیاری از مردم برای حفظ ارزش پولشون اقدام به خروج پول از بانک می کنند و در نتیجه سبب افزایش تقاضا در بازار میشه.
🔸یکی از دلایل تورم همین انتظارات تورمی و رشد پول در مقایسه با شبهپول هست.
@tahlilrahbordi
اردوغان یا قلیچدار اوغلو؟ کدام یک ترجیح ایران است ؟
پیروزی هر کدام از دو نامزد اصلی رقیب در انتخابات ترکیه واجد فرصت ها و چالش های خاص خود برای ایران خواهد بود.
در این انتخابات ریاست جمهوری ترکیه دو نامزد به عنوان رقبای اصلی و شانس نخست پیروزی مطرح هستند: "رجب طیب اردوغان" رهبر بلامنازع ترکیه در بیش از 2 دهه گذشته و "کمال قلیچدار اوغلو" رهبر حزب مخالف "جمهوریخواه خلق" و نامزد مورد توافق ائتلاف سیاسی مخالفان اردوغان موسوم به "میز شش تایی".
نظرسنجی های انتخاباتی حاکی است که هیچ یک از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری شانس پیروزی در مرحله نخست انتخابات را ندارند و به احتمال زیاد اردوغان به همراه قلیچدار اوغلو به مرحله دوم انتخابات که 2 هفته پس از انتخابات 24 اردیبهشت 1402 برگزار خواهد شد، خواهند رفت، مگر اینکه رای دهندگان مردد و در روز انتخابات تصمیمات شان نتیجه انتخابات را در همان مرحله نخست رقم بزند و نامزدی را با کسب چند ده یا چند صد هزار رای بالاتر از 50 درصد آرا، به کاخ ریاست جمهوری بفرستند.
چنانچه اردوغان پیروز شود وی بیش از 20 سال است که در مسند نخست وزیری و ریاست جمهوری ترکیه تکیه زده است و در طی این مدت 20 ساله روابط کشورش با ایران را هدایت و رهبری کرده است.
اردوغان در طی بیش از 2 دهه سابقه کار با خاتمی، احمدی نژاد ، روحانی و رییسی را داشته است.
با وجودی که در صورت پیروزی اردوغان در انتخابات آتی پیش بینی می شود چالش های دالان تورانی برای ایران ادامه یافته و حتی بیشتر شود اما در سوی دیگر قضیه اردوغان و حلقه یاران و دولتمردان متصل به او در طی بیش از یک دهه اخیر نشان داده اند با ایستادگی در برابر تحریم های یکجانبه غرب و با تلاش برای شرق گرایی، گزینه ای مطلوب از منظر دور زدن تحریم های آمریکا و غرب برای ایران هستند.
ترکیه در دوره تحریم های پیش از توافق برجام (1389 تا 1392) یکی از مهم ترین شرکای تجاری ایران در زمینه دور زدن تحریم ها و همکاری با ایران در این زمینه بود و لجاجت شخصیتی اردوغان با کشورهای غربی در زمینه اعمال تحریم های یکجانبه از سویی و نیز منتفع شدن تکنوکرات های نزدیک به اردوغان از مزایای اقتصادی دور زدن تحریم های ایران، یک منفذ جدی و مهم دور زدن تحریم ها برای ایران بوده است و از این منظر ادامه ریاست اردوغان بر ترکیه، به نفع منافع ایران خواهد بود.
در صورت پیروزی رقیب اصلی اردوغان قلیچدار اوغلو در انتخابات، احتمال می رود چالش دالان تورانی و تاکید گسترده دولتمردان آنکارا به اجرای این دالان از اولویت سیاست های آنکارا خارج شود و همان طور که این شخصیت سیاسی اخیرا در ویدئویی تشریح کرده اتفاقا برنامه قلیچدار اوغلو احیای جاده زمینی و ریلی ابریشم و اتصال ترکیه به چین از طریق مسیر ایران خواهد بود و دولت باکو و دالان تورانی جایی در برنامه های این نامزد انتخاباتی ندارد و از این منظر پیروزی قلیچدار اوغلو می تواند به نفع منافع راهبردی ایران در قفقاز باشد.
اما از سوی دیگر ماجرا این است که قلیچدار اوغلو بر خلاف اردوغان خواهان ایجاد و گسترش پیوندهای نزدیک تر با غرب است و همین مساله احتمالا باعث خواهد شد دولت او در برابر فشارهای کشورهای غربی ( آمریکا و برخی دولت های اروپایی) در زمینه رعایت چارچوب های تحریمی علیه ایران به منظور تشدید فشار اقتصادی بر تهران، مانند اردوغان مقاومت و لجاجت به خرج ندهد و تسلیم خواست های غرب شود.
بنابراین از این منظر پیروزی قلیچدار اوغلو می تواند به ضرر منافع ایران باشد.
جمع بندی:
موضوع می توان روی این مساله تاکید داشت که پیروزی اردوغان و یا قلیچدار اوغلو در انتخابات آتی واجد فرصت ها و چالش های خاص خود برای ایران خواهد بود و از این منظر دولتمردان و تصمیم سازان و تصمیم گیران سیاست خارجی کشورمان باید با لحاظ کردن این تفاوت ها، سیاست خارجی کشورمان را در برابر تغییرات احتمالی در کشور همسایه آماده کنند.
📝کانال پرسمان سیاسی
@tahlilrahbordi
تحلیل راهبردی
✴️برخی چالش های اقتصادی ایران از نگاه رهبری در اول فروردین سال۱۴۰۲: 🔰چالشهایی که دولت مسئول آن است
🔰"مهار تورم"، دستوری یا بنیادین...
📝علی محمدی
✴️برخی در تحلیل فرمایشات رهبری گمان می برند که چون رهبر انقلاب شعار سال را مهار تورم در نظر گرفتند، پس می بایست دولت با اقتدار و به حالت دستوری وارد شود و از افزایش هر گونه قیمت در بازار جلوگیری نماید.
✅اساسا آنچه در مهار تورم مد نظر قرار دارد، دخالت دستوری و خارج از ضابطه دولت در جهت ایجاد سقف قیمتی بر کالا نیست.
⚠️نمی شود که دولت، از یک سو سازوکار لازم را در تثبیت نرخ نهاده های اولیه ی تولید، عملیاتی نسازد و از سوی دیگر بنگاه را در یک سقف قیمتی فریز کند. نرخ نهاده های اولیه، مالیات، بیمه ها، دستمزد، حقوق گمرکی، نرخ بهره،... همگی از مواردی هستند که در هزینه نهایی بنگاه تاثیر دارند و چنانچه یکی از این موارد افزایش یابد و همزمان بازار جدیدی برای توسعه تولید بنگاه یافت نشود، در این صورت نمی توان شاهد ثبات قیمت نهایی باشیم.
🔸لذا تغییرات محسوس در نرخ نهاده های اولیه، بدون توسعه بازار یا افزایش قیمت نهایی، یا منجر به ورشکستگی بنگاه و در نتیجه ایجاد رکود می شود و یا اینکه دولت مجبور می شود از بودجه سالانه، به بنگاه، یارانه تخصیص دهد و تخصیص یارانه در شرایط کسری بودجه، فشار بيشتري بر اقتصاد تحمیل می کند.
🔸مهار تورم به منزله کنترل قیمت ها در حلقه آخر اقتصاد نیست بلکه منظور ایجاد شرایط، تامین لوازم و توسعه تکنولوژی برای کاهش بنیادین هزینه نهایی بنگاه است. چنانچه در گام اول چنین اقتضائاتی از سوی دولت و مردم فراهم شد، آنگاه دولت در گام دوم می تواند از اهرم نظارت و هدایت خود برای کنترل بر بازار و جلوگیری از سوء استفاده بخشهای توزیعی در اقتصاد استفاده نماید.
بخشی از این اقتضائات را رهبری در اول فروردین امسال بیان فرمودند.
@tahlilrahbordi
🔹ماجراجویی اقلیم کردستان علیه جمهوری اسلامی ایران
🔹سخنگوی وزارت خارجه اعلام کرده است که درپی دعوت اعضای گروهکهای تجزیهطلب در یک مراسم رسمی اقلیم کردستانِ عراق و تداوم تحرکات این گروهکها در اقلیم، شنبه ۲۲ اردیبهشت ، سفیر عراق در تهران را به وزارت خارجه فراخواندیم و اعتراض ایران به او ابلاغ شد.
🔹از سال ۱۳۷۶ و پس از عملیات های سپاه به فرماندهی شهید احمد کاظمی، تروریست ها به اقلیم کردستان عراق فرار کردند . اقلیم در همان زمان به جمهوری اسلامی ایران تعهد داد که گروهک ها را خلع سلاح نماید اما متاسفانه چند اتفاق دیگر رخ داد :
۱- ساخت دهها پایگاه نظامی در اطراف مرز ایران
۲- برگزاری دوره های آموزش نظامی توسط گروهک ها
۳- اقدامات تروریستی کور طی سالیان گذشته
۴- قاچاق سلاح
۵- تبلیغ علیه جمهوری اسلامی ایران و....
🔹در طی این سالها تذکرات رسمی به اقلیم کردستان عراق هم ثمری نداشت...
🔹تا اینکه طی عملیات ربیع در سال گذشته توسط سپاه ، پایگاههای تروریست ها نابود شد و تلفات زیادی به گروهک ها وارد شد . و پس از آن جمهوری اسلامی ایران روی سخن خود را به دولت مرکزی عراق برای تامین امنیت مرزها نموده، که حاصل آن توافق دوجانبه مثبتی است.
🔹حالا اقلیم از این رویکرد دقیق جمهوری اسلامی ایران عصبانی است و سعی دارد این پیام را به ایران مخابره کند که اگر توافق را با عراق ادامه دهد ، دولت اقلیم نیز حمایت های خود را از گروهک ها شدید تر خواهد کرد!
🔹نکته آنجاست که دولت کوچک اقلیم باید بداند که جمهوری اسلامی ایران بر سر منافع ملی و خط قرمز امنیت کوتاه نمی آید . خوب است موشک باران عین الاسد را دوباره مرور کند./ کانال نقشه راه
@tahlilrahbordi
✴️ نکاتی پیرامون دلار زدایی در کشور...
📝علی محمدی
🔸اساسا تحریم ها علیه مردم ایران باعث شده است تا شبکه تسویه دولت دچار اختلال شود. در این بین، تا هنگامی که تجارت خارجی کشورمان از یک شبکه پرداخت رسمی محروم باشد، از یک سو مردم ما متحمل هزینه های زیاد هستند و از سوی دیگر، دولت عملا نمیتواند نظارت صددرصدی بر جریان منابع و مصارف ارزی کشور اعمال نماید.
همین دلیل سبب می گردد، در برهههای زمانی مختلف ،به دلیل افزایش تقاضای ارز برای تامین مالی واردات یا رشد تقاضای سفته بازی، افزایش نرخ ارز و در نتیجه نزول ارزش پول ملی حاصل شود.
🔸 لذا دولت باید از دو مسیر خارجی ( دلارزدایی) و داخلی( ممانعت از دلاریزه شدن اقتصاد) ، تغییرات اساسی در سیاست های ارزی خود اعمال نماید.
🔸اجرای قانون پیمان سپاری ارزی می تواند بخش زیادی از این معضل را مرتفع سازد. اما این قانون یک درمان است و باید از همان مقصد تجارت، پیشگیری از نشتی ارز در کشور حاصل شود.
🔸این به معنای ورود به مختصات دلار زدایی از اقتصاد است. دلارزدایی از اقتصاد، تنها به معنای کاهش وابستگی به دلار نیست بلکه باید، وابسته سازی اقتصاد به ارزهای دیگر مثل درهم و یورو نیز در دستور کار باشد. در واقع هیچ ارزی نباید درصد بسیار زیادی از سبد ارزی کشور را به خود اختصاص دهد.
🔻راهبرد اساسی در این خصوص تنوع در تجارت خارجه و گسترش شبکه تسویه کشور است. از این منظر ضروری است تا یک سبد ارزی متشکل از ارزهای ملی مهمترین شرکای اقتصادی کشور تشکیل شود. در این سبد ارزی، وزن ارز هر کشور باید مطابق با میزان تجارت آن کشور با ایران تعیین شود.
🔸زیرساختهای فنی لازم برای نیل به این هدف در اقدامات زیر خلاصه می شود:
1⃣پرهیز از وابسته سازی تجارت کشور و مبادله کالاهای راهبردی از مبدا چند کشور خاص یا افزایش درجه باز تجاری.
2⃣گسترش همکاری های بانکی با بانکهای فعال در کشورهای هدف از طریق انعقاد قرارداد کارگزاری و افتتاح حساب به ارزهای ملی؛
3⃣ توسعه پیمان های پولی دو و چند جانبه.
4⃣ اتصال شبکه شتاب ایران به شبکه پرداخت کارتی کشورها یا استفاده از کیف پولهای الکترونیک برای گسترش معاملات خرد.
🔸نکته مهم اینکه، هم عرض با دلار زدایی باید یک گام اساسی نیز در کشور برداشته شود ، و آن چیزی نیست جز ممانعت از دلاریزه شدن اقتصاد در کشور. کلیات این موضع که در نظریات برخی اساتید عنوان می شود و نحوه نرخ گذاری نهاده های اولیه تولید را به چالش می کشد، پذیرفتی است ولکن در نحوه اجرای آن نیازمند کار کارشناسی و برآوردهای دقیق می باشد. در هر صورت باید از مبنا قرار گرفتن دلار در نرخ گذاری ها در بازار پرهیز شود.
@tahlilrahbordi
✅ حقابه ایران از هیرمند، حق مسلمی که مصالحهبردار نیست
🔹این روزها موضوع حقابه ایران از رود هیرمند که پیشتر در عرصه دیپلماسی پنهان و غیر رسمی پیگیری میشد، وارد فاز آشکارتر و جدیتری در حوزه سیاست خارجی کشورمان شده است.
🔻در این خصوص ثوابت و اصولی وجود دارد که باید به آن توجه داشت :
🔸نخست؛ به لحاظ حقوقی، طالبان اذعان کرده است که وفق توافقنامه سال ۱۳۵۱، هیچگونه شبههای در اصل لزوم دریافت حقابه رود هیرمند از سوی ایران وجود ندارد، لذا بدیهی است که پس از ایجاد یک «حق» و «تکلیف» میان دو کشور یا بازیگر بینالمللی، تثبیت و عملیاتیسازی آن باید در دستور کار قرار گیرد.
🔸دوم؛ طالبان مدعی کمآبی سد کمالخان و خشک بودن مجرای انتقال آب به ایران است، اما شواهد و مستندات موجود از جمله تصاویر ماهوارهای نشان میدهد که ادعای مقامات طالبان در خصوص کمبود آب در سد کمالخان صادق نبوده و قابل پذیرش نیست.
🔸سوم؛ باید میان «مطالبه حقابه» و «اصالت حقابه» تفاوت قائل شد، زیرا حتی اگر اثبات شود که هیرمند کم آب شده یا سد کمالخان دارای آب کافی برای انتقال به ایران نباشد، نمیتوان از «اصل حقابه ایران» صرف نظر کرد.
🔸چهارم؛ در موضوع «حقابه ایران» از رود هیرمند «متن» ماجرا اصالت داشته و هیچ فرامتنی وجود ندارد. به عبارت بهتر، ملاحظات سیاسی، منطقهای، همسایهگی و... هیچیک نمیتواند ایران را وادار به سکوت در برابر حق مسلم خود از رود هیرمند کند.
🔸پنجم؛ در قبال مطالبه حقابه ایران از رود هیرمند شاهد بازی هدفمند رسانههای ضدانقلاب و حتی برخی رسانههای غربی هستیم که اهدافی از جمله اختلافافکنی میان دو ملت یا القاء مماشات تهران در قبال این مسئله را دنبال میکند.
🔹بر این اساس بهتر است طالبان تحت تاثیر این دست فضاسازیها قرار نگرفته و صرفا بر روی تعهدی متمرکز شود که اول یا آخر، ملزم به عینیتبخشی و اجراییسازی آن خواهد بود. /نور نیوز
#tahlilrahbordi
📋نکاتی در مورد مناظره علیزاده و غنی نژاد
در خصوص مناظره دیشب عرض کنم که از یک جهت منحصر به فرد بود که در بخش های زیادی از آن، بحث ها در مورد مکاتب اقتصادی جنبه فلسفی و نظری داشت و نه ماهیت روزنامه ای. با قاطعیت می توان گفت که امروزه در ایران ما، بحث های علمی و منطقی پیرامون نظریه های اقتصاد سیاسی چندان موضوعیت ندارد و از این حیث که مناظره دیشب به صورت مبنایی و ریشه ای به نظریات اقتصادی می پرداخت، سنت شکنی بود.
در سال های اخیر در ایران، عده ای معتقدند که علت ناکامی اقتصادی، حضور گروه های چپ گرا و سوسیالیست در اقتصاد می باشد که در اجرای برنامه های تعدیل و اصلاحات با جهت گیری بازار، موافق نیستند( غنی نژادی ها). در نقطه مقابل گروهی دیگر هستند که علت شکست های اقتصادی را برنامه ی تعدیل و بازار آزاد بیان ( علیزاده ها )می کنند. در واقع عده ای معتقدند که دولت عقل کامل است و گروهی اعتقاد دارند که بازار به تنهایی توان علامت دهی قیمت ها را دارد.
نکته ی اساسی اینجاست که گرفتاری های اقتصادی امروز ما تنها از عملکرد بازار نیست( آنچه علیزاده می گفت)، همچنانکه همین مشکلات تنها از حضور دستوری و خشن دولت نمی باشد(آنچه غنی نژاد می گفت).
ذات این مناظرات خوب است، اما در زمانی که هر دو نحله فکری مسئولیت پذیر باشند. در غیر این صورت، این نوع تحلیل ها و "مطلق گرایی ها" هیچ نتیجه و عایدی برای کشور ندارد. و چه بسا گروه های مستقر و برنامه ریز از هر دو نحله فکری، با فرافکنی و نپذیرفتن مسئولیت و تصمیمات خود، طرف مقابلشان را متهم می سازند. هزینه جانبی این نوع مطلق گرایی در نظریات، این است که ما را از پرداختن به اصلاحات ساختاری و نهادی غافل می سازد. و در گرماگرم این بحث های مجادله ای "مطلق گرا"، فقط سرمایه های مردم به تاراج می رود.
حدود دخالت دولت در اقتصاد اگر چه همچنان محل مناقشه نحله های فکری است ولکن کیفیت رابطه دولت و بازار و ارتباط دولت و مردم تا اندازه ی بسیار زیادی حل و فصل شده است.
موضوع اساسی اینجاست که طبقه بندی دولت کلاسیک و کینزی در ایران، موضوعیت ندارد. در شرایط فعلی، ما از حیث تکنولوژی و کیفیت، در یک رابطه نابرابر تجاری با کشورهای پیشرفته قرار گرفته ایم. اینجا سازوکارهای قیمتی و بازاری به تنهایی نمی تواند این رابطه نابرابر را به یک رابطه متوازن تغییر دهد، همچنان که حضور دولت نیز به تنهایی نمی تواند.
لذا سازماندهی ، مدیریت و هدایت دولت توسعه گرا همراه با گسترش بازار و تشویق بخش خصوصي برای همراهی و مشارکت و عهده دار شدن امور اساسی برای توازن تجارت و بازار، ضروری است.
✍علی محمدی
@tahlilrahbordi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📣 رهبر انقلاب روز گذشته به تصویب "قانون اقدام راهبردی" در مجلس اشاره کردند. این قانون چه هدفی را دنبال می کرد و چرا مهم است؟
@tahlilrahbordi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💢 خرمشهرهای اقتصادی
🔹 فتح خرمشهر زمانی اتفاق افتاد که نگرش ما نسبت به جنگ تغییر کرد.
🔹 در مسئله تورم، بیکاری و رشد تولید
زمانی که بتوانیم از ظرفیتهای مردمی استفاده کنیم میتوانیم شعار سال را محقق کنیم.
🔸 دکتر علی سعیدی
@tahlilrahbordi
💢با طالبان چه کنیم؟
✍🏻یعقوب ربیعی
🔹رفتار گستاخانه روز گذشته چند مرزبان طالبان، جامعه را با این سؤال مواجه کرده است که با طالبان چه باید بکنیم؟ و آیا رفتار چند ماه اخیر ما با آنها اشتباه نبوده است؟ شهید مدرس جمله معروفی دارد: «مقتضای وضعیت ما و دیانت ما صلح و همزیستی با دول دیگر است. پایبندی به اسلام در هیچ شرایط مکانی و زمانی اجازه تعرض به ما نمیدهد. مگر اینکه قصد دخالت و نفوذ داشته باشد در این صورت... اگر کسی متعرض شد باید قدر مقدور و میسور عقلاً، دیانتاً و سیاستاً در صدد رفع و دفع آن برآمد.»
🔸براساس این منطق؛ سیاست جمهوری اسلامی در عرصه دیپلماسی و روابط بینالملل سیاست صفر و صدی و یا خطی نیست بلکه مبتنی بر منافع ملی و اصل احترام متقابل قرار گرفته است. نحوه مواجهه ما با عراق قبل و بعد از جنگ تحمیلی، فراز و فرود رفتار ما با آلسعود، نحوه مواجهه ما با قطر قبل و بعد از پرونده سوریه و حتی تحریمش توسط عربستان و... را اگر بشکافیم دال محوریاش همین رویکردیست که امروز و دیروز از جمهوری اسلامی شاهد بوده و هستیم. در نحوه برخورد با طالبان هم در بر همان پاشنه سابق میچرخد.
🔹در موضوع افغانستان ما با یک وضعیت پیچیده و کلاف درهم تنیده مواجهیم. از یکسو طالبان همه مردم افغان نیست و سیاست ما باید به نحوی تنظیم شود که در مواجهه یا مفاهمه به اکثریت مردم افغانستانـ که همیشه ذیل ستم استکبار بودهـ تعدی نشود.
🔸بر همین اساس ما همیشه معتقد بوده و هستیم که حل معضلات افغانستان از درون افغانستان و تشکیل یک دولت فراگیر ملی و متکثر بیرون میآید. البته حکومت طالب اگر اندک عقلی داشته باشد در مواجهه با همسایگان خویش و در شرایطی که بر اساس مصوبه شورای امنیت سازمان ملل، سران و برخی از مقامات طالبان در لیست سیاه قرار دارند که یکی از پیامدهای آن ممنوعیت سفر این مقامات به کشورهای عضو سازمان ملل است باید از در مفاهمه با همسایگان برآید نه با زبان تعدی. آن هم تعدی به دولتی که اول اینکه همیشه خیر افغانستان را خواسته و دوم اینکه اجازه قلدری و گردنکشی به هیچ نیروی منطقهای و فرامنطقهای را نداده است.
🔹دیروز خون مرزبان ما به ناحق ریخته شد و این برای ما دردناک است، اما این یک اصل بوده و خواهد بود که جمهوری اسلامی در مواجهه با امنیتش با هیچ کسی مماشات نخواهد کرد، چه ابرقدرتی مانند آمریکا و چه اقلیت کوچکی مانند طالب.
🆔 @tahlilrahbordi