🔆 نگاه راهبردی به تقویت ارتباط حوزههای ایران با نجف اشرف
⚡️مختصری از دغدغههای حجتالاسلام سیدعلی خمینی در دیدار مدیران حوزه علمیه خراسان: https://eitaa.com/tammolaat/215
🆔 @tammolaat
🔆 نگاه راهبردی به تقویت ارتباط حوزههای ایران با نجف اشرف
✍️ مهر ۹۷ بود که خبر هجرت حجتالاسلام سیدعلی خمینی به نجف در شبکههای اجتماعی دستبهدست شد. او رفته تا نزد بزرگان نجف مانند آیتالله سید سعید حکیم درس بیاموزد و البته بعد از گذشت چند ماه مشغول به تدريس شود. او پیشتر بهتناوب در حوزه علمیه درس گفته بود و اکنون در حوزه نجف اشتغال به تدریس فقه معاملات دارد.
محل استقرار سیدعلی خمینی، همان بیت امام (ره) در نجف است که از سوی مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام بازسازی شده و توسعه پیدا کرده؛ اما بازسازی بیت امام در نجف و حضور یکی از نوادگان او در کرسی تدریس، بیشک میتواند پیوندهای دیگری بین ایران و عراق برقرار کند.
سید علی، خارج فقه و اصول را نزد سیدحسن خمینی گذرانده و تقریر درس اصول برادرش را به زبان عربی با عنوان «تقریرات البحوث الاصولیه» نگاشته که از سوی موسسه تنظیم و نشر آثار امام به چاپ رسیده است.
در حاشیه سفر به کشور عراق و شرکت در کنگره بزرگداشت آیتالله محمدتقی شیرازی، همراه حضرات اساتید محمدباقر فرزانه، علی خیاط، سیدحسن وحدتی شبیری، هماهنگی صورت گرفت تا با برخی از اساتید و فضلای مشهدی مقیم حوزه نجف در بیت مرحوم امام (ره) دیداری داشته باشیم.
📌بهواسطه حضور جمع حاضر، حجتالاسلام سید علی خمینی، درسش را زودتر تعطیل نمود تا در این گعده حضور یابد. پس گفتگو و تبیین مشکلات آموزشی حوزه و مسائل جاری حوزه نجف که در گزارش قبلی مکتوب شد؛ سیدعلی خمینی وارد بحث شد و نکاتی پیرامون حوزه عراق و ایران مطرح نمود و بر ارتباط علمی و میان فرهنگی حوزههای علمی شیعی تاکید کرد که به برخی اشاره میشود:
۱. هرچقدر ایران نسبت به کشور عراق از منظر سیاسی و حمایت از جریان مقاومت خوب کار کرده، به همان اندازه از منظر فرهنگی از سال ۲٠٠۳ به بعد ضعیفترین عملکرد را داشته است. ایران به لحاظ فرهنگی جاهایی هزینه کرده است که کمتر خاصیت فرهنگی دارد. بعضاً روی افرادی سرمایهگذاری کرده است که در عراق سوختهاند!
۲. مطابق تقسیم شهریه حضرت آیتالله سیستانی در نجف اشرف، ما ۱۱ هزار طلبه در شهر نجف داریم که حدود ۲۷٠ نفر آن را طلاب ایرانی تشکیل میدهند.
۳. فرستادن طلاب ایرانی به حوزه نجف راهبرد فرهنگی مثبتی برای ایران قلمداد میشود. ایران میتوانست این راهبرد را پس از سقوط دولت صدام تقویت نماید و به ایجاد راهکارهایی برای ارتباطات علمی بیشتر و تقویت دو حوزه قم و نجف میبود.
۴. تصور نشود وقتی تعداد طلاب ایرانی در نجف زیاد باشد جنبه ضدانقلابی و حکومتی آنان تقویت میشود! بلکه بلعکس، جنبه انقلابی بودن حوزه نجف تقویت خواهد شد.
۵. شایسته است هر طلبهای و با هر گرایشی که دارد بتواند به حوزه علمیه نجف مهاجرت کند. البته مشکلات مهاجرت طلاب در حوزه قم تا حدودی برطرف شده است.
۶. کاری که صدام ۳٠ سال پیش انجام داد، اکنون دارد به نتیجه مینشیند. بعد از آیتالله سیستانی ما حداقل یک نسل، مرجع از ایران نداریم. با اینکه در طول تاریخ اکثر اوقات مرجعیت و حوزه نجف در دست ایرانیها بوده است، تا جایی که شخصی عربزبان مثل مرحوم آیتالله شیخ حسین حلی به خاطر اینکه طلاب درسش ایرانی بودند، درس خود را به زبان فارسی ارائه میداد.
۷. در عرصههای بینالمللی، کشور عراق و مرجعیت شیعه در نجف قابل چشمپوشی نیست؛ بنابراین باید مدیریت آینده دست کسی باشد که هر چه بیشتر همگرایی با ایران داشته باشد و لازمهی آن داشتن برنامه است؛ اگر کاری نکنیم یقیناً دیگران پیشقدم خواهند شد.
#سید_رضا_شیرازی #حوزه_نجف #حوزه_قم #حوزه_مشهد #سید_علی_خمینی
🆔 @tammolaat
🔆گعدهای با عطر زیارت
✍ حجتالاسلام والمسلمین #سید_احمد_مشرف، مدیر مرکز قرآن و حدیث حرم کریمه اهل بیت(ع) که سالیانی مسائل حوزه زیارت را در حرم حضرت معصومه(س) دنبال میکند، برای دیدار به محل پژوهشکده علوم اسلامی رضوی آمده بود و گعدهای چند ساعته پیرامون #زیارت شکل گرفت.
معتقد بود خلطی بین #گردشگری_معنوی و زیارت صورت گرفته که باید از سوی اساتید و پژوهشگران به صورت جدی مطالعه، تدقیق، تدوین و اجرا شود. او بر مطالعات راهبردی زیارت مبتنی بر نصوص تأکید و از تهیه دانشنامه آستان مقدس حضرت معصومه(س)، احیاء مخطوطات مرتبط با زیارت، محیط و جانماییها در زیارت و حتی اتاق عقد در حرمهای مطهر سخن گفت.
نماینده آستان قم در کارگروه زیارت تصریح داشت، برخی از برنامههای خارج از موضوع و بیارتباط با حوزه زیارت، صرفاً هزینه کردن بودجه است! او از ایجاد دفتر مطالعات راهبردی زیارت خبر داد که مورد عنایت تولیت #آستان_حضرت_معصومه(س) است.
من هم از لازمه فعالیت مؤثر در حوزه زیارت، طراحی ساختار و پشتیبانی فکری برای عملیاتی کردن برنامههای اجرایی سخن گفتم، چون غالباً برنامهها فاقد نگاه پژوهشی هستند؛ علیالخصوص در آستانهای مقدس که با تغییر و جابهجایی مدیران و تصمیمسازان، آن برنامه تعطیل میشود. لذا بایسته است ایدهها و برنامهها حلاجی و در عمل ماندگار و ساختارمند باشند.
در کشور ما مسائل اجرایی جلوتر از مباحث #علمی حرکت میکند، برخلاف کشورهای پیشرفته که مطالعات و طرح مسائل علمی جلوتر از اجرا است. لذا گام اول فعالیت اجرایی در حوزه زیارت، #پیوست_پژوهشی داشتن برنامههای اجرایی است.
🆔 @tammolaat