جایگاه «زمان و مکان» در سیره امام حسن عسکری(ع) از «منش فرازمانی» تا «سیره عصری»نویسنده: احمد فلاح زاده
🍁🍁🍁🍁🍁
منبع: سیره پژوهی اهل بیت سال ششم پاایز و زمستان ۱۳۹۹ شماره ۱۱ 37 - 55
بر این اساس این پرسش مطرح می شود که حضور امام حسن عسکری(ع) در این شهر، چه تأثیری بر سیره سیاسی- اجتماعی ایشان داشت؟ این پژوهش بر اساس نظریه تأثیر زمان و مکان بر سبک زندگی به بررسی سیره آن حضرت پرداخته و نشان داده است که شرایط فکری و فرهنگی سامرا موجب شده تا زندگی امام حسن(ع) در دو بعد «فرازمانی» و «عصری» نمود پیدا کند. در بعد «فرازمانی»، نشان داده شد که امام در اموری مانند سیره عبادی مانند امامان پیشین رفتار کردند اما در بعد «عصری»، رفتار ایشان در اثر عناصر زمان و مکان دچار دگرگونی شده است.
https://b2n.ir/t10456
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
به مناسبت میلاد با سعادت #حضرت_عبدالعظیم_حسنی تقدیم می شود: 👇👇👇👇
🌻ولادت با سعادت #حضرت_عبدالعظیم (علیه السلام) در چهارم ربیع الثانی سال ۱۷۳ هجری قمری در شهر مقدس مدینه واقع شده و ایشان فرزند عبدالله بن علی، از نوادگان حضرت #امام_حسن_مجتبی(علیه السلام) است و نسبش با چهار واسطه به آن حضرت می رسد.
🌻#حضرت_عبدالعظیم(علیه السلام) در مدّت ۷۹ سال عمر با برکت خود با دوران امامت چهار امام معصوم یعنی #امام_موسی_کاظم(علیه السلام)، #امام_رضا(علیه السلام)، #امام_محمّدتقی(علیه السلام) و #امام_هادی(علیه السلام)مقارن بوده و احادیث فراوانی از آنان روایت کرده است.
🌻منزلت #حضرت_عبدالعظیم(علیه السلام) به حدی است که #امام_هادی(علیه السلام) به یکی از اهالی ری می فرمایند: «اگر قبر #عبدالعظیم(علیه السلام) را که در نزد شماست زیارت می کردی مانند کسی بودی که #امام_حسین(علیه السلام) را در کربلا زیارت کرده است»
در مورد زندگانی حضرت #عبدالعظیم_حسنی (علیه السلام)چند نکته برجسته وجود دارد که در مجموعه های تاریخی و حدیثی ما مطرح شده است؛
🌸نخست خاندان ایشان است چراکه ایشان در مدینه و خانواده ای برجسته متولد شدند و پدران و اجدادشان و مادرشان همگی از شخصیت های برجسته بودند و پدران ایشان با چهار واسطه به #امام_حسن_مجتبی (علیه السلام) می رسند،
🌸همچنین، ایشان محیط تربیتی خاصی را تجربه کردند که روی شخصیتشان تاثیر خاص بر جای گذاشته است.
🌸علاوه بر این، بنابر تصریح تاریخ شرایط زندگانی ایشان سخت بوده است چراکه در آن زمان یعنی از سال 173 که متولد شدند مقارن است با دوران هارون الرشید و بعد خلفای مستبد عباسی را تجربه کردند و از این رو سختی و خفقان بسیار ایشان را مجبور به مهاجرت به ری کرد.
🌱آیت الله صافی گلپایگانی شرح حدیث کتابی درباره عرضه دین #عبدالعظیم_حسنی (علیه السلام) را نوشته و بیان کرده اند که عرضه دین بر ائمه معصوم (علیهم السلام) سابقه داشته است و روایاتی داریم در کتب شیخ طوسی و شیخ صدوق و رجال کشّی که از محدثان و همراهان ائمه معصوم که دین خود را بر امام عرضه کرده اند، نام می برند.
🌱همچنین، در کافی داریم که شیعیان علم خود را به محضر #امام_باقر (علیه السلام)عرضه می کردند.
🌱#عبدالعظیم_حسنی (علیه السلام)باورهای خود را به محضر امام معصوم (علیهم السلام) عرضه می کند، در کتابی با نام «مسند حضرت #عبدالعظیم_حسنی (علیه السلام)» نوشته عزیزالله عطاردی 118 حدیث از سوی سیدالکریم بیان شده و مهمترین آن همین عرضه دین به محضر #امام_هادی (علیه السلام) است که در حدیث 83 این کتاب بیان می شود.
تنظیم: سرکار خانم لیلا همايونفر
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
#ویژگی_امام_علی علیه السلام ۱۸
#برتری_صحابه
طبری🔻 با سند حسن،از طریق سعید بن جبیر از ابن عباس نقل کرده است که:
زمانی که آیه ۷ سوره ی رعد نازل شد،پیامبر صل الله علیه (و آله)و سلّم دست خود را روی سینه گذاشت و فرمود:من منذر هستم و سپس به (امام)علی(علیه السلام)رو کرد و فرمود:تو هادی هستی و با تو هدایت می شوند هدایت شوندگان
🔺فتح الباری بشرح صحیح البخاری، لابن حجر عسقلانی،جلد ۸، ص ۳۷۶، رقم کتبه و ابوایه و احادیثه:محمد فواد عبدالباقی، المکتبه السلفیه
🔴احمدبن حنبل در مسند خود همین روایت را نقل می کند ولی اسم امام علی علیه السلام را حذف کرده و به جای آن "مردی از بنی هاشم" می آورد.👌 در روایتی دیگر که به شراب خوری فردی اشاره می کند با همین شیوه ایشان اسم ولید بن عقبه را حذف کرده و به جای آن "مردی از قریش "می آورد .
♦️مسند الامام احمدبن حنبل،(المتوفی ۲۴۱ ه) جلد ۲ ص ۴۸ ط دار القاهره ،ت احمد محمد شاکر
#ویژگی_امام_علی علیه السلام
#برتری_صحابه
#کتب_اهل_سنت🔺
تنظیم: سرکار خانم زهرا سادات حسینی
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
AUD-20201124-WA0014.mp3
3.51M
مناسبات ربیع الثانی
ورود حضرت معصومه سلام الله علیها
و عبد العظیم حسنی
استاد محترم طاووسی مسرور
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
هدایت شده از گذرگاه «انجمن علمیپژوهشی تاریخجامعةالزهرا(س): قم»
انجمن علمی پژوهشی تاریخ معاونت پژوهش جامعه الزهرا سلام الله علیها با همکاری مدرسه علمیه فاطمه بنت اسد بسطام استان سمنان و کنگره الگو سازی و گفتمان سازی زن و خانواده تراز اسلامی برگزار می نماید:
موضوع نشست تخصصی:
شاخصههای رفتاری حضرت زهرا سلام الله علیها با هدف ارائه الگوی زن تراز در خانواده
با حضور استاد محترم:
خانم دکتر ناهید طیبی (مدیر دانشنامه زن مسلمان)
زمان:شنبه ۱۴۰۰/۸/۲۲_ساعت ۸:۳۰تا۱۰صبح
لینک ورود به جلسه:
https://b2n.ir/p95965
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
نشست علمی – پژوهشی «نقش اتحاد و همگرایی مسلمانان در شکلگیری تمدن اسلامی»
به همت انجمن علمی پژوهشی تاریخ معاونت پژوهش با همکاری مدرسه علمیه فاطمیه «باغ ملک» خوزستان و مدرسه علمیه حضرت نرجس خاتون (علیها السلام)، در تاریخ 3 آبان 1400 با حضور سرکار خانم مهسا اسد بیگی برگزار شد.
در این نشست خانم اسد بیگی بیان کردند: تمدن اسلامی و عموم تمدنها در جامعهی ما کمتر از شاخههای دیگر به آن پرداخته شده است. تمدن از ریشهی مُدُن یا الحضاره در عربی گرفته شده و به معنای شهر نشین شدن و اقامه شدن در شهرهاست.
تمدن اسلامی بر پایهی عقاید فکری مسلمانان آن حیطه از زمان شکل گرفت؛ جامعهی متمدن، حاکمیت متمدن، حاکمیت پیشرفته از لحاظ فکری، علمی و متعادل بود و این تمدن اسلامی در سرزمینهای اسلامی، برگ زرین در سرگذشت مسلمانان است.
خانم اسد بیگی در ادامه با طرح این سوال موضوع اصلی نشست را دنبال کردند: اتحاد و همگرایی مسلمانها تا چه حد میتواند تأثیرگذار در تمدن سازی مسلمانها باشد؟
در جواب این سوال چنین بیان کردند: تمدن اسلامی از زمان حضرت رسول صل الله علیه و آله پایه گذاری شد و تا حدود قرن هفتم و حتی بعد از آن هم اثراتی از خود به جای گذاشت اما انسجام و پیشرفت آن کمتر شد.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
مورخان غربی و اسلامی سرآغاز #تمدن اسلامی را هجرت پیامبر معرفی کردند.. حضرت رسول در مکه امکان تشکیل حکومت را نداشتند؛ زمانی که به مدینه هجرت کردند زمینههای تشکیل حکومت در مدینه فراهم شد و نظامات سیاسی، امنیتی، فرهنگی، اجتماعی را در مدینه را تشکیل دادند و اینها زمینههای تمدن سازی در مدینه بود که در قرن اول هجری شکل گرفت و تا قرن دهم با حضور حضرت رسول(ص) ادامه داشت و بعد هم توسط باقی مسلمانان و خلفا.
اتحاد یکی از عناصر اولیه در تمدن سازی است و نقش اساسی را دارد. در مدینه زمینههای تمدن سازی را حضرت رسول از سالها قبل ایجاد کرد؛ ایشان با برقراری عقد اخوت بین مسلمانان مهاجر و اهالی مدینه اتحاد ایجاد کردند؛ پیامبر افقهای دور را می دیدند و اینکه اختلاف باعث چالش در مدینه میشود.
بنابراین یکی از اصول مهم تمدن اتحاد افراد جامعه است چنانچه ویل دورانت نویسنده معروف تاریخ تمدن می نویسد: یکی از عللی که باعث میشود تمدن از بین برود عدم اتحاد بین مردم و حکومت است.
در زمان امام علی علیه السلام که حکومتشان 4 سال و 9 ماه طول کشید حضرت در بحث غارات میفرمایند: اگر مردم متحد بودند و به مبارزه با معاویه میپرداختند وضع جامعه این طور نبود و یا نتیجه¬ی بازدهی حکومت امام خیلی بهتر میشد.
در زمان امام حسن معاویه از تفرقه استفاده کرد و باعث شد که امام تن به صلح دهد.
ببینید اتحاد حتی در حکومت معصوم تا چه حد میتواند اثر داشته باشد.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
غرب میگوید: در خیلی از زمینهها تحت اشراف و تسلط مسلمانها بودیم.
در دورهای از تاریخ مسلمانها آن قدر پیشرفت میکنند که در جنگها صلیبی بین مسلمانها و مسیحیها، مسیحیت در آن جنگها خیلی از راه و رسم زندگی شخصی، علمی را از مسلمانها آموخت. حتی دکمه زدن برای لباس، شلوار پوشیدن، حمام ساختن و حمام رفتن، غذا پختن را از مسلمانها فرا گرفتند. یک بعدی از تمدن سیستم تغذیه و نظافت هم شامل میشود.
در قرن 7 حملهی مغول به جامعهی اسلامی است. مسلمانها چرا ضعیف شدند چون قبل از حملهی مغول مسلمانها از لحاظ اتحاد و انسجام ضعیف شده بودند. دولت آل بویه بر سر کار آمده بود. در قرن 4 و 5 با این دولت انسجام از تمدن اسلامی گرفته میشود. کم کم تمدن رو به ضعف میرود. و حملهی مغولها ضربهی نهایی بود. جامعه اسلامی دچار عدم یکپارچگی و اتحاد شده بود. طاهریان، صفاریان، آل بویه و... حکومتهای محلی تشکیل شده بود و باعث شده بود که تمدن اسلامی از آن اتحاد خارج شود. علت اصلی سقوط تمدن اسلامی هم همین اصل است.
ویلدورانت: اولین علت سقوط تمدن دوری از خدا و شرک است. دومین علت دوری از مسائل اخلاقی ست و سومین علت دوری از اتحاد است.
زمانی که همگرایی زمینهی همافزایی شد در آن زمان جامعه به سمت تمدن سازی پیش میرود و زمینهساز ظهور میشود.
اگر مسلمانها علمگرایی و خردگرایی را در جامعه پیش بگیرند زمینه¬ی تمدن سازی را ایجاد کردهاند.
امام علی میفرمایند: زمانی که عالمان شما کم کار شوند و جاهلان شما پر کار، جامعهی شما به سمت فساد پیش میرود.
از منازل خودمان پایههای اول تمدن سازی را ایجاد کنیم با تربیت فردی که اثرگذار هست نه منفعل.
معرفی کتاب
کتاب تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی دکتر ولایتی 4 جلد. الفبای تمدن اسلامی را آموزش میدهد.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
در زمان امام خمینی و تشکیل حکومت اسلامی، عموم جامعه متحد بودند. تا جایی که هانگ تینگ تونگ میگوید من روزی را میبینم که تمدن غرب دچار فروپاشی میشود و تمدنی به نام جمهوری اسلامی ایران بر قلههای تمدنی جهانی خواهد نشست.
برای اوج یک تمدن 500 سال زمان نیاز هست. و ما در ابتدای این دوره هستیم.
مؤلفههای تمدن اسلامی:
اولین مؤلفه: توحید و ایمان به خدا. اگر در جامعهای نهادینه شود تمدن سازی اسلامی در آن جامعه شکل خواهد گرفت. زمانی که مسلمانان از لحاظ اعتقادی توحیدشان راسخ شود و وحدت ایجاد شود. نقطه¬ی ثقل تمدنی ما به بحث توحید برمیگردد.
جهان غرب دارد بین مسلمانها تفرقه ایجاد می¬کند. در افغانستان، طالبان. در سوریه داعش. در عربستان وهابیت. در پاکستان فرقههای تکفیری. در عراق فرقههای احمد الحسن. در ایران فرقهی شیرازیها. در داخل بدنهی شیعه و اهل سنت تفرقه ایجاد میکند.
در قرآن سوره احزاب آیهی 5، سوره توبه آیه 11 و... به اتحاد بین مسلمانان اشاره شده است و اینکه با اتحاد میتوانند به پیشرفت برسند.
قرن دوم هجری عباسیان مأمون و هارون الرشید اوج تمدن اسلامی بود و به ایام العروس معروف است اوج خوشگذرانی مسلمانها، از لحاظ اقتصادی و امنیت و علمی که اینها پیش فرضهای تمدن است. در همان دوره مسلمانها به دو قشر متضاد شیعه و سنی تقسیم میشدند اما یک بلوغی دارند که اگر میخواهید پیشرفت کنید نباید مشکلاتتان را راجع به اتحادتان کنید. جنبش حسنیان مخالف حکومت هستند اما زمانی که اتحاد مسلمانها با دشمنان خارجی هست در کنار هم متحد قرار میگیرند.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
هدایت شده از معاونت پژوهش جامعه الزهرا سلام الله علیها
🔰هم اکنون در حال برگزاری
🔷 موضوع نشست تخصصی:
شاخصههای رفتاری حضرت زهرا سلام الله علیها با هدف ارائه الگوی زن تراز در خانواده
🆔https://eitaa.com/jz2602
#امام_حسن_عسکری علیهالسلام
#مربع_ترکیب
🔹أفضل الاعمال🔹
دوباره عشق سمت آسمان انداخت راهم را
نگاهی باز میگیرد سر راه نگاهم را
کدام آغوش بین خویش جا دادهست ماهم را
که برگردانده امشب سوی دیگر قبلهگاهم را
من امشب حاجی این قبله، این قبلهنما هستم
من امشب بنده مولای «سُرَّ مَن رَءا» هستم
وزیده از پگاه شهر پیغمبر نسیمی که...
...رسیده سالهایی قبل همراه شمیمی که...
...تمام شهر را پر کرد آن فیض عظیمی که...
...خبر دادهست باز از جلوه دست کریمی که...
...همان خُلق و همان خو در جمالش منجلی باشد
وَ مثل آن حسن آرام جان یک علی باشد
نگاهت چون مسیحاییست که بر مردهها جان است
که گاهی لرزه بر اندام مأموران زندان است
و یا ابریست که در آسمان هم حکم باران است
بگو این چشم انسان است یا از آن یزدان است
تو هم جسمی و هم جانی، تو هم ابری و بارانی
صفاتت گفت یزدانی، خدایی یا که انسانی؟
رکاب سامرا را گنبد زرد تو مروارید
حریمت کعبه آمال، قبرت قبله امید
گدایان! هرکجا هستید، امشب هرچه میخواهید
دخیل عشق بندید از همان جا بر در خورشید
اگر که سائل شهر مدینه، مجتبی دارد
کسی چون عسکری را هم گدای سامرا دارد
میآیی و برای مهدیات دلداده میسازی
هزاران عاشق در دام عشق افتاده میسازی
ز اشک دیده چشم انتظاران جاده میسازی
برای امر غیبت شیعه را آماده میسازی
میان پرده، اسرار خدا را بیصدا گفتی
برای شیعیانت «أفضل الاعمال» را گفتی
تو آن معنای پروازی که بیتو هیچ بالی نیست
زلال جاری باران لطفت را زوالی نیست
به جز درد فراق مهدیات آقا ملالی نیست
یقیناً در کنار ماست امشب جاش خالی نیست
دعا کن تا که من هم جمکرانی باشم آقاجان
دعا کن تا ابد صاحب زمانی باشم آقاجان
📝 #محمدعلی_بیابانی
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j