🍂✨🍂✨
✨🍂
🍂
✨
بیانات حضرت آیت الله محمد شجاعی(رحمة الله عليه) :
موضوع : #غضب
قسمت * ۱۶ *
🌲غضب اختلال در عقل است توجه داشته باشید خیلی از این آدمهای غضبناک فکر میکنند که این مردانگی است این را مردانگی حساب میکنند این مردانگی نیست خلاف مردانگی است. چون کدام مردانگی است که در زنها بیشتر از مردها است غضب در زنها بیشتر از مردها است پس این چگونه مردانگی است. غضب در مریضها بیشتر از سالمها است این چگونه مردانگی است که در مریضها بیشتر از سالمها است هر کس به هر اندازه که مریض شد معمولاً مریضها زود غضبناک میشوند. به قول بعضی علمای اخلاق این چگونه مردانگی است که کلاه سر خود میگذارند مردانه نیستند میخواهند خودشان را با این گرفتاری که دارند خود را مردانه قلمداد کنند این چگونه مردانگی است که گاهی که غضب او اوج میگیرد میبیند که... به قول مرحوم نراقی میگوید که وقتی به اوج میگیرد به آسمان فحش میدهد این دیوانگی است به آفتاب فحش میدهد، به چرخ و فلک فحش میدهد، به زمین فحش میدهد، به در و دیوار فحش میدهد این جنون است. مرد با آسمان چه کار دارد آسمان چه جرمی کرده است؟ این مردانگی است؟ اینها را برای آنهایی نوشتهام که فکر میکنند غضب مردانگی است بعد مرحوم نراقی میگوید این چگونه مردانگی است که گاهی سر خود میزند یا به صورت خود میزند و یا اشیاء منزل را میشکند این چگونه مردانگی است این یک گرفتاری است و به بیان علی (سلام الله علیه) این جنون است و اگر زیاد باشد جنون مستحکم است.
🌲مردانگی درست عکس این است یعنی هر کس غضب خود را به هر اندازه مالک باشد از مردانگی باخبر است و این شاهد بیان رسول الله که آخرین روایت است که نقل میکنم «قَالَ رَسُولُ اللَّهِ (صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِه وَ سَلَّم) الشُجَاعِ مَنْ يَمْلِكُ نَفْسَهُ عِنْدَ غَضَبِهِ» اگر من به جای شما بودم این را برای خودم حفظ میکردم. «الشُجَاعِ» شجاع کسی است که «الشُجَاعِ مَنْ يَمْلِكُ نَفْسَهُ عِنْدَ غَضَبِهِ» شجاع کسی است که مالک خود باشد خود را زمانی که قرار است غضبناک کند کنترل بکند. این شجاعت و مردانگی است نه اینکه غضب شجاعت و مردانگی باشد. در معالجهی غضب انشاءالله هفتهی آینده تذکراتی عرض میکنم. سعی کنیم که غضب را معالجه کنیم این چیزی است که به طور کلی موجودیت انسان را خراب میکند انشاءالله طریق معالجهی آن را در جلسهی آینده عرض میکنم.
«وَ السَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَ رَحْمَةُ اللَّهِ وَ بَرَكَاتُه
[۱]- سورهی نجم، آیات ۳ و ۴.
[۲]- کافی، ج ۳، ص ۷۴۵.
@tazkiyehamaly
ادامه دارد...
🍂✨🍂✨🍂✨🍂✨🍂✨🍂✨
کانال تزکیه عملی
ایتا :
eitaa.com/tazkiyehamaly
سروش :
http://sapp.ir/tazkiyehamaly
🍂✨🍂✨🍂✨🍂✨🍂✨🍂✨
🍂✨🍂✨
✨🍂
🍂
✨
بیانات حضرت آیت الله محمد شجاعی(رحمة الله عليه) :
موضوع : #غضب
قسمت * ۱۷ *
«أَعُوذُ بِاللَّهِ السَّمِيعِ الْعَلِيمِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ»
بِسْمِ اللََّهِ الرَّحْمََنِ الرَّحِيمِ
🍀 در جلسهی گذشته در مورد یکی از مهلکاتی که #غضب بود با توضیحاتی که داشتیم مطالبی عرض کردیم. اینکه غضب یکی از مهلکات است و اینکه غضب در بین مهلکات لطمات فوق العادهای برای سالک یا به باطن یا به موقعیت سالک میزند خیلی توضیح دادیم بعد به لحاظ اینکه مسئله خیلی مهم است مسئلهی غضب در مقام عبودیّت غضبی که توضیح دادیم که افراط در غضب باشد غضب ناعقل، غضب ناصحیح نه غضب مطلوب به لحاظ اینکه خیلی مضر است و وقتی انسان به غضب ناصحیح گرفتار میشود باطناً لطمات فوق العادهای میخورد که حتّی در مقام برگشت جبران آن لطمات و مشمول #غفران بودن به زودی و به آسانی تمام نمیشود و هر سالکی که به این گرفتاری از گرفتاریها یا از مهلکها گرفتار و مبتلا باشد معمولاً میشود گفت که راه حرکت مادامی که این مهلک برای او وجود دارد بسته است.
🍀 به لحاظ اهمیّت مسئله بنا شد در این جلسه هم در خصوص غضب که چگونه میشود #سالک و هر کسی مخصوصاً سالک با این مهلک در وجود خود مقابله بکند و در این باب صحبتهایی بشود. ما معمولاً مهلکات را که صحبت کردهایم در خصوص معالجهی مهلکات که در بین علمای اخلاق در بین گفته و نوشتههای آنها مطرح میشود زیاد صحبت نکردیم که انسان در مقام عمل تا حدودی موفق باشد خودش میفهمد هر گرفتاری را و هر مهلک چگونه باید در وجود خود معالجه کند. روی همین حساب ما نگفتیم ولی در اینجا چون اهمّیّت داشت بنا شد عرض بکنیم. بنابراین ما در این جلسه ما در خصوص اینکه غضب و اینکه آن حالت غضب هیجانی است که توضیح دادیم که در وجود انسان و در درون انسان بلند میشود و انسان را به هلاکت میاندازد انسان چگونه با این صفت مقابله کند؟ من در اینجا با استفاده از اشارات آیات و روایات و با استفاده از گفتههای علمای اخلاق مطالبی عرض میکنم انشاءالله شما هم تأمل بفرمایید.
🍀 در مقام معالجهی غضب به طوری که من در جلسهی گذشته عرض کردم اگر خوب دقت کنید اصولاً مسئلهی غضب از شدّت منیّت انسان سرچشمه میگیرد و چون علّت اصلی آن شدّت منیّت انسان است روی این حساب باید در مقام چارهجویی کسی که میخواهد از غضب خلاص بشود باید آن علّت اصلی را که خود دیدن است، خود بالا دیدن است، خود بهتر دیدن است، خود مطرح کردن است، خود را ممتاز بیان کردن است و به هر بیان دیگری بالاخره منیّت است باید در این باب به عنوان علّت اصلی و عامل اساسی غضب باید قدمها بردارد و اینکه تا به حال متوجه شدهاید که اصولاً سالک در همان اوّلین مرحله که قدم در طریق سلوک الی الله میگذارد باید با خودی خود به مبارزه برخیزد و این مسئله را به انواع مختلف که در وجود او میخواهد جلوهگر بشود خاموش کند و بالاخره، نهایتاً به شهود و فنا منجر بشود.
🍀 اگر شما در مقام #سلوک ملاحظه بفرمایید اوّل انسان شروع میکند با نفس خود مبارزه میکند تا اگر این مبارزه موفق باشد به شهود و فنا منتهی میشود معنی شهود و فنا این است که هیچ اثری از خود انسان در قبال حضرت حق باقی نباشد و انسان شاهد و فانی در حق باشد او دیگر باقی نماند حق بیاید. شما اگر از اوّل سلوک تا آخر سلوک را از دیدگاه ذوقی بدون جمود و بدون اینکه انسان قشری باشد ملاحظه کند میبینید که جنگ با خود است به قول مثنوی:
یا نه جنگ است این برای حکمت است
همچو جنگ خر فروشان صنعت است
یا نه این است و نه آن حیرانی است
گنج باید گنج در ویرانی است
@tazkiyehamaly
ادامه دارد...
🍂✨🍂✨🍂✨🍂✨🍂✨🍂✨
کانال تزکیه عملی
ایتا :
eitaa.com/tazkiyehamaly
سروش :
http://sapp.ir/tazkiyehamaly
🍂✨🍂✨🍂✨🍂✨🍂✨🍂✨
🍂✨🍂✨
✨🍂
🍂
✨
بیانات حضرت آیت الله محمد شجاعی(رحمة الله عليه) :
موضوع : #غضب
قسمت * ١٨ *
🔥من در اینجا مکرر خواندم «كُلَّ شَيْءٍ هَالِكٌ إِلَّا وَجْهَ» مثل این است که منها و منیّتها و خودیّتها از هر موجودی باید در مقام لقاء به قول حافظ از میان برخیزد و وجه الله پیش بیاید بنابراین باید با من و منیّت خودی از اوّل سلوک به عنوان یک مسئلهی اساسی یا گناه اساسی مبارزه کرد. من این مطلب را قبلاً گفتم که به تعبیر بعضی عرفا گناه اصلی خود انسان است اصل گناه خود انسان، من، منیّت روی این حساب در غضب هم اگر کسی بخواهد غضب را از ریشهی اساسی آن معالجه کند باید به سراغ آن منیّت و خودیّت خود مطرح شدن و مطرح کردن و این مرض را در وجود خود معالجه کند.
🔥 شما اگر خواستید از اوّل به این راه قدم بگذارید باید کاملاً هوشیار باشید و مراقب خودتان باشید میخواهید که مطرح بشوید این مسئله را در وجود خودتان به هر نحوی خاموش کنید و اگر از همان اوّل به این مسئله متوجه باشید و از خدا استمداد کنید مسلماً موفق خواهید بود و الّا نه. آنها که اکثراً به جایی نمیرسند آنهایی هستند که به جان مسئله متوجه نیستند مدام سعی میکند آن بیماری اصلی که مطرح شده است و خودش است آن باقی باشد هر کسی به انحاء مختلف در موقعیت خود و به ذکر اوراد و اینطور مسائل میپردازد و به آنجایی که سالک باید برسد هم نمیرسد.
@tazkiyehamaly
🔥 پس اوّلین مرحله در مقام معالجهی غضب این است که انسان آن جلوات خودی خود را چاره کند که غضب از آنجا برمی خیزد هفتهی گذشته توضیح دادم که چگونه من در جلوهی غضب جلوه میکند من اینطور میخواهم شما نمیخواهید غضبناک میشوم، من اینطور میگویم شما خلاف آن را میگویید غضبناک میشوم، دل من اینطور میخواهد شما آنطور نشدید، آنطور نکردید غضبناک میشوم، چیزی گفتید که به من برخورد غضبناک میشوم، چیزی گفتید که به شخصیت من برخورد کرد غضبناک میشوم، من دلم میخواهم این چیز برای من باشد شما به دور آن میروید غضبناک میشوم الی آخر...
🔥 هر چه هست من است که در جلوهی غضب متجلی میشود و شدّت پیدا میکند و نام انسان در مرحلهی اجتهاد منیّت خود که نام آن غضب و غضبناک بودن است.
بنابراین یک چاره، چارهی این مسئله است. البته علمای اخلاق این را به این بیان هم گفتند، گفتند که انسان در مقام معالجهی غضب باید خودبینی را، کبر را اینها همه جلوات منیّت است کبر را، خصومت را، مجادله را، نضاح را، استحضاح را از اینها کاملاً اجتناب کند که اینها علل و عوامل غضب است امّا اگر بخواهیم در یک بیان خلاصه جان و ریشهی مسئله را عمیقاً در نظر بگیریم همان مسئلهی من و مطرح بودن من میشود.
🔥 اینکه گفتیم علمای اخلاق هم گفتند این بیان هم یادتان باشد باز تکرار میکنم اگر با کبر، با خودبینی، با کارهای خود پسندیدن، کارهای خود را بالا دیدن، همه چیز خود را بهتر دیدن، خود را بالاتر حساب کردن انسان باید با این مبارزه کند باید از شوخی اجتناب کند، باید از استحضاع اجتناب کند، باید از خصومت و جدال اجتناب کند، باید از شدت حرص بر مال و ریاست و اینطور مسائل اجتناب کند که به غضب گرفتار نشود این یکی از راهها است که گفته شده است.
@tazkiyehamaly
ادامه دارد...
🍂✨🍂✨🍂✨🍂✨🍂✨🍂✨
کانال تزکیه عملی
ایتا :
eitaa.com/tazkiyehamaly
سروش :
sapp.ir/tazkiyehamaly
🍂✨🍂✨🍂✨🍂✨🍂✨🍂✨
هدایت شده از منتظر
🍂✨🍂✨
✨🍂
🍂
✨
بیانات حضرت آیت الله محمد شجاعی(رحمة الله عليه) :
موضوع : #غضب
قسمت *۱۹ *
🌾 راه دوم یا طریق دوم یا معالجهی دوم در مقام معالجهی غضب... من زیاد توضیح نمیدهم که به آن قسمتها که باید گفته شود برسیم. قسمت دوم در مقام معالجهی غضب این است که #سالک الی الله که واقعاً درد دارد که درد دارد به این طریق قدم گذاشته است مضرات #غضب را که در جلسهی گذشته به عنوان یک مهلک در مقام #سلوک توضیح دادیم همیشه نصب العین خود قرار بدهد.
🌾 سالکی که در #غفلت است مثلاً عرض میکنم مثلاً از #غیبت اجتناب میکند، از #دروغ اجتناب میکند، از حرامهای دیگر اجتناب میکند، از خیلی چیزها متذکر است و اجتناب میکند و حتّی از مکروهات اجتناب میکند درجه به درجه از مباحات هم اجتناب میکند این سالکی که درد دارد و اهل طلب است و در مقام طلب قدم گذاشته است و به قول معروف به وادی طلب وارد شده است میخواهد به خدا برسد این در درون خودش درد است اگر این اهل درد است به طوری که اگر آن جیزها که ضد مسیر او است اجتناب میکند آن باید متوجه باشد که این مسئلهی غضب از همهی آنها به یک نظر بالاتر و مهلکتر است.
@tazkiyehamaly
🌾 همیشه نصب العین او باشد، همیشه متذکر باشد خواست غضبناک بشود متذکر باشد که حیات او به خطر میافتد آن حیاتی که به دنبال او است به خطر میافتد، مقصد او از میان میرود آن مقصدی که نسبت به این مقصد درد دارد.
🌾 وقتی سالک میخواهد غیبت کند فوری به خودش میآید غیبت نمیکند این سالک وقتی میخواهد غضبناک بشود باید از این شدیدتر تکان بخورد باید متوجه اهمّیّت خطری که از این ناحیه میآید متذکر باشد و لو یک فرد جاهلی خیلی توهین هم کرد، استحضاح هم کرد واقعاً به قول خود ما جای غضب هم است به قول ما که نمیفهمیم دیدیم جای غضب است آنجا انسان بیاید آن مقصد اعلی را با فکر تلقین خود تلقین کند او هر چه فحاشی و ناسزا و بدگویی و بدرفتاری و جهالت و اینطور مسائل را به خرج بدهد انسان برای مقصد و به لحاظ مقصد اعلی خودش را جواب بدهد خیلی آرام میشود و نمیگذارد آنها در وجود خودش به لحاظ مقصد اعلی دردی که دارد نمیگذارد این بیماری در وجود او جلوهگر بشود فوری به خودش جواب میدهد.
@tazkiyehamaly
ادامه دارد...
🍂✨🍂✨🍂✨🍂✨🍂✨🍂✨
کانال تزکیه عملی
ایتا :
eitaa.com/tazkiyehamaly
سروش :
sapp.ir/tazkiyehamaly
🍂✨🍂✨🍂✨🍂✨🍂✨🍂✨
🍂✨🍂✨
✨🍂
🍂
✨
بیانات حضرت آیت الله محمد شجاعی(رحمة الله عليه) :
موضوع : #غضب
قسمت * ۲۰ *
🌿 بنابراین چارهی دوم تذکر مقصد است و تذکر اهمّیّت خطری که از #غضب متوجه این مقصدی که #سالک به دنبال آن مقصد است میشود. این یکی از چارهها است چارهی بهتری است که خیلیها از این طریق موفق میشوند مگر اینکه انسان در مقام #سلوک حقیقت در آن نباشد اگر برای سالک ذرهای #حقیقت باشد اگر واقعاً بخواهد به خدا برسد فهمیده، شعور پیدا کرده، در این عالم تا حدی بیدار شده است که چه خبر است و میفهمد که اهمّیّت مسئله چیست جداً درد دارد!
🌿 این سالک همیشه متذکر شد آن زمان که خواست غضبناک بشود این با حیات و موجودیت و یا مقصد اعلی و آن حرکتی که او شروع کرده کلاً تضاد دارد فوراً به خودش به آسانی جواب میدهد فوراً آرام میشود مثل اینکه به قول معروف آب به روی آتش ریختند. اهل درد باشد متذکر لطمات غضب شد این اشارهها بهترین اشارهها است.
@tazkiyehamaly
🌿 این مسئله را که طرح کردم یادتان باشد و اگر دیدید انسان متذکر این اهمّیّت نشد و به خودش نیامد آنجا باید بیشتر ناراحت بشود که در درون انسان، در مقام #طلب ذره ای حقیقت نیست آن هم فکر نمیکنم من و شما این ادعا را داشته باشیم و به این مسئله راضی باشیم البته من قبلاً هم گفتم اگر خود ما بررسی کنیم ریشهی حقیقت را میفهمیم من هیچ راضی نیستم بفهمم چون خیلی خطرناک است یعنی واقعاً درون ما اینطور است که ما از اینجا گذشتیم که بگوییم روی درون حساب خواهد شد.
🌿 مثلاً درون ما نگاه میکند آنچه خدا میخواهد روی آن حساب خواهد کرد آن وقت چه خواهد شد؟ زبان برای اینجا است هیچ وقت این را فراموش نکنید.
ندای درون، ندای درون یعنی قلب از اینجا گذشتیم آنچه اینجا میماند همه این زبان و آنچه ظاهر ظهور زبان و نوشتن و کتابت و گفتن و این طور مسائل و حرکات و اشارات همهی اینها برای اینجا است هر چه حساب باز میشود روی درون حساب باز میشود اگر از درون ما این ندا میآید که آنچه نمیخواهم جداً قلب بخواهد چه خواهد شد این را کوچک نشمارید و همه روی قلب حساب خواهد شد.
@tazkiyehamaly
ادامه دارد...
🍂✨🍂✨🍂✨🍂✨🍂✨🍂✨
کانال تزکیه عملی
ایتا :
eitaa.com/tazkiyehamaly
سروش :
sapp.ir/tazkiyehamaly
🍂✨🍂✨🍂✨🍂✨🍂✨🍂✨
با عرض سلام و ادب خدمت همه شما همراهان گرامی🌹
به اطلاع میرسانیم در ادامه سیر مباحث اعتقادی در کانال تزکیه عملی ، چندی پیش به مبحث #تفسير_سوره_نبأ از سلسله مباحث #معاد از حضرت استاد آیت الله شجاعی(رحمة الله عليه) پرداخته شد، و حال تصمیم داریم که ان شاءالله با توکل به خداوند متعال به مبحث جدیدی از مباحث #توحید حضرت استاد در کانال بپردازیم.
لذا از امروز مبحث جدیدی تحت عنوان #توحیدنامه از دروس حضرت آیت الله شجاعی(ره) در کانال ارائه خواهد شد.
از همه شما همراهان گرامی دعوت می نماییم فایلهای صوتی #توحیدنامه را که در چندین قسمت ، جهت بارگزاری در کانال تزکیه عملی تهیه و تدوین شده است را استماع نمایید.
امید واریم همگی از نفس ملکوتی و پاک حضرت استاد بهره مند شویم.
التماس دعا
ادمین
هدایت شده از منتظر
tohidnameh_1.mp3
5.92M
📢 #فایل_صوتی
✨ بیانات حضرت آیت الله محمد شجاعی(رحمة الله عليه) :
✨ موضوع : #توحیدنامه
قسمت اول
💫🌾✨💫🌾✨💫🌾✨
✨ کانال تزکیه عملی
@tazkiyehamaly
@tazkiyehamaly_arshiv
🍂✨🍂✨
✨🍂
🍂
✨
بیانات حضرت آیت الله محمد شجاعی(رحمة الله عليه) :
موضوع : #غضب
قسمت * ۲۱ *
💐 خوب، مسئلهی سوم این است که #سالک در مقام معالجهی #غضب متذکر باشد به آن حقیقتها، خوبیها، رضوانها از حق که در مقام دفع غضب متوجه یک سالک است چه عنایتها به انسان در مقام رد غضب، دفع غضب و غضبناک نشدن در جایی که معمولاً غضبناک میشوند چه عنایتها در این مقام متوجه درون انسان میشود حتّی در اینجا انسان یک مقدار میفهمد الآن توضیح خواهم داد انسان زیاد بفهمد...
💐 من معتقد هستم کسی بفهمد آنجا که میخواهد معمولاً جای غضب است و غضبناک میشوند میخواهد غضبناک بشود و نشود #حلم داشته باشد یا غضب او به هیجان شروع کرد غضب خود را بشکند انسان اگر بفهمد چه عنایتی از طرف خدا شده است و ماورای وجود را بیابد من معتقدم اگر کسی این را خوب بفهمد حسرت آن غضبهایی را که داشته میخورد که چه عنایتهایی را از دست داده است. شکستن غضب و حلم را با ذوق مخصوصی استقبال میکند که هیچ کس ندارد انسان خیلی درست میشود.
💐 اگر انسان بفهمد زمان شکستن غضب، آنجا که هیجان به او وارد شده است اصولاً مانع شدن از اینکه هیجان پیدا کند انسان نگذارد که اصلاً غضب شروع بشود چه خبر است چه عنایتها در درون در همان حال متوجه انسان، متوجه سالک از حضرت حق، از مرتب اعلی میشود انسان این را بفهمد میشود تا حدودی همه بفهمند امّا معمولاً افراد آنچه را که هست نمیفهمند.
@tazkiyehamaly
💐 در مقام معالجهی غضب متذکر این موضوع باشد که به هنگام جواب غضب و شکستن غضب یا اصلاً غضبناک نشدن در جایی که غضبناک میشوند عنایت ها، رضوانها از درون انسان متوجه میشود که اینجا نمیشود گفت چیست همین قدر که «وَ رِضْوانٌ مِنَ اللَّهِ أَكْبَر»[۱] از بهشت و بهشتها و نعمتهای بهشت برای آنها که میفهمند از همه بالاتر درد است، مقصد است، مقصود است، هدف است، مطلوب همهی اولیا و انبیاء رضوان بوده است این را هم توجه داشته باشید من زمانی میگفتم رضوان چیزی است که نمیفهمیم نه اینکه فقط یک حرف است که خدا از تو راضی است نه حرف نیست آنجا اصلاً حرف نیست رضوان واقعیت است امّا چه زمانی خدا از انسان راضی میشود؟
💐 این رضوان عینیت است، واقعیت است چیزی است که بالاتر از بهشتها است لذتی دارد که نمیشود تخیل کرد که چه لذتی دارد، شربی در مقام رضوان میآید به قول عرفا فکری در مقام رضوان میآید، حسابی در مقام رضوان میآید لذتی دارد در مراتب مختلف رضوان ابتهاجی دارد که انسان مادامی که به آن فهم نرسیده است یا به آخرت نرسیده نمیفهمد.
💐 باید اینطور گفت که من و شما آنچه را که کم داریم و آنچه را که میخواهیم دردی که در درون ما است... به حرفهای من خوب دقت کنید وقتی که فهمیدید قدر آن را بهتر میدانید نه اینکه حرف من خوب است حرفی است که از آیات استفاده کردیم، حرف خدا است امّا توجه داشته باشید که درد من و شما که دل ما ناآرام است در این است که رضوان نیست آنچه که همه گرفتار او هستند امّا نیست، رضوان است و آنکه بیقراری دل بیقرار شده است #رضوان است.
💐 این رضوان از جمله مواردی که باطناً متوجه انسان میشود بعد از برداشته شدن وجود کاملاً روشن میشود اینجا کمی برای افراد عادی معلوم میشود مهمترین موردی که میشود رضوان است که زمان شکستن غضب و یا اصلاً مانع شدن از هجوم هیجان غضب است به این کظم غیض میگویند. سالک این را متذکر باشد سالکی که مقصد او رضوان است باید این را متذکر باشد این هم غضب را، شکستن را و حلم داشتن را در برابر هر جهالتی، هر نادانی، هر اذیتی شیرین میکند با شیرینی خیلی مخصوصی به استقبال شکستن غضب یا غضبناک نشدن میرود.
@tazkiyehamaly
ادامه دارد...
🍂✨🍂✨🍂✨🍂✨🍂✨🍂✨
کانال تزکیه عملی
ایتا :
eitaa.com/tazkiyehamaly
سروش :
sapp.ir/tazkiyehamaly
🍂✨🍂✨🍂✨🍂✨🍂✨🍂✨
🍂✨🍂✨
✨🍂
🍂
✨
بیانات حضرت آیت الله محمد شجاعی(رحمة الله عليه) :
موضوع : #غضب
قسمت * ۲۲ *
🌸 موضوع سوم منافع #غضب را متذکر شدن است منافع و عواید و #رضوان که متوجه باطن میشود این را متذکر شدن یکی از راههای چاره برای غضب است. من اینجا به چند روایت در این مسئلهی سوم یعنی متذکر عوائد غضب بودن، منافع غضب بودن در اینجا به روایاتی اشاره میکنم آن مطالبی را که الآن توضیح دادم آنها را با یک مقدار اشارات و روایات به دست میآوریم.
🌸 اصول کافی در جلد سوم، باب غضب مرحوم کلینی در این باب این روایت را نقل میکند که من سند آن را به اختصار عرض کردم «مَنْ كَفَّ غَضَبَهُ عَنِ النَّاس» حضرت باقر (سلام الله علیه) میفرماید «قَالَ الْبَاقِرُ (عَلَيْهِ السَّلَامُ)» فرمود «مَنْ كَفَّ غَضَبَهُ عَنِ النَّاس» کسی که غضب خود را از بندگان خدا کفّ کند «كَفَّ اللَّهُ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى عَنْهُ عَذَابَ يَوْمِ الْقِيَامَةِ» خدا عذاب او را از او کف میکند.
🌸 شما هر چه میتوانید روی این جمله فکر کنید شما که اینجا کفّ غضب کردید خدا کفّ عذاب در قیامت میکند و در اینجا هم الآن این را میکند یا نمیکند؟ میکند کفّ عذاب میکند یعنی کفّ غضب میکند، کفّ غضب میکند یعنی به دنبال آن و به جای آن چه چیزی میآید؟ رضوان است. یا غضب از حق طرد است یا رضوان البته رضوان و رحمت او بر غضب او مقدم است این ما هستیم که غضبی را که بعد از رحمت است متأسفانه مقدم بر رحمت کردیم و الّا در اصل آنچه مقدم بر حضرت حق است «سَبَقَتْ رَحْمَتُهُ غَضَبَه» و الّا خدا اصلاً غضب ندارد در ذات حضرت حق به عنوان یک صفت و ذات حق غضب نیست اینها هستند که غضب را به اوج میآورند. در هر صورت روی این روایت دقت کنید آنجا که شما کفّ غضب میکنید باطناً خدا از شما کفّ غضب کرد و این در قیامت کفّ عذاب میشود یعنی خدا در آن زمان از شما راضی میشود.
@tazkiyehamaly
🌸 باز روایت دیگر اصول کافی، جلد سوم، باب غضب مرحوم کلینی با سند از امام باقر نقل میکند «قَالَ الْبَاقِرُ عَلَيْهِ السَّلَامُ» باز امام باقر فرمود «فِي التَّوْرَاةِ مَكْتُوبٌ فِيمَا نَاجَى اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ بِهِ مُوسَى» در تورات در آن مناجاتی که خدا با موسی (سلام الله علیه) داشت امام باقر (سلام الله علیه) میفرماید خدا در مناجات خود در تورات با موسی اینطور به موسی فرمود که موسی «أَمْسِكْ غَضَبَكَ عَمَّنْ مَلَّكْتُكَ عَلَيْهِ أَكُفَّ عَنْكَ غَضَبِي» موسی غضب خود را از زیر دست خود از آن کسانی که در زیر دست تو هستند و میتوانی به آنها غضب کنی غضب خود را کفّ بکن تا من هم غضب خود را از تو کفّ کنم.
🌸 در این لحن روایت دقت کنید آنجا که شما کفّ میکنید چه عایدی دارد؟ همان جا که کفّ غضب میکنید باطن امر این است که چه کسی از چه کسی کفّ غضب میکند؟ خدا از شما کفّ غضب میکند باید از این صورت عبور کرد جان مسئله این است که خدا از من کفّ غضب کرد مقابل آن هم این است که کفّ غضب نکردن پشت پردهی آن چه شد این است که خدا بر من غضب کرد این سری است که در توضیح گفتم ولی یک مقدار هم گوشههای جدیدی دارد که روی آن خوب دقت کنید در روایت هم خواهد آمد. من کفّ غضب کردم در پشت پرده از من هم کفّ غضب شد آنجا هم در روز قیامت به صورت کفّ عذاب خواهد شد امّا کفّ غضب نکردم یعنی از من کفّ غضب نکرد. منفعت کفّ غضب چیست و خطر آن یکی با چه کسی است؟
@tazkiyehamaly
ادامه دارد...
🍂✨🍂✨🍂✨🍂✨🍂✨🍂✨
کانال تزکیه عملی
ایتا :
eitaa.com/tazkiyehamaly
سروش :
sapp.ir/tazkiyehamaly
🍂✨🍂✨🍂✨🍂✨🍂✨🍂✨