#گزارش_اختصاصی_وسائل
🔸کارکرد فقه حکومتی در حل مسائل خانواده
بخش #نخست گزارش نشست«جایگاه فقه حکومتی در تحقق گام دوم انقلاب اسلامی»🔻
🔹در ابتدای این نشست دکتر #داودی سردبیر پایگاه وسائل پیرامون به تبیین تعریف فقه حکومتی و آراء مختلفی که در این زمینه وجود دارد پرداخت و با توجه به اهمیت تحقق گام دوم انقلاب اسلامی، تبیین جایگاه فقه حکومتی را در این عرصه ضروری دانست.
🔹در ادامه خانم #مقدسی یکی از مهمترین کارکردهای فقه حکومتی را تأثیر در زمینه اهداف خانواده دانست و بیان داشت: برای خانواده سه مسئله کلی می توان در نظر گرفت که فقه حکومتی در هر سه نقش بسیار مهمی را دارد.
🔹وی افزود: اولین مسئله تشکیل خانواده است؛ ما معتقدیم روابط بین زن و مرد باید قانونمند باشد و یکی از راه های اساسی در رسیدن به این مهم، تشکیل خانواده بر اساس شرع است.
🔹مدیر مدرسه علمیه اسلامشناسی حضرت زهرا(س) با اشاره به وسیع بودن حیطه فقه حکومتی گفت: ما در گام دوم باید برای اسلامیت نظام قدم های بلند تری برداریم که بی شک فقه حکومتی نقش تاثیر گذاری در این خصوص دارد.
🔹مقدسی حل مشکلات فقهی بانک ها را امری لازم دانست و خاطرنشان کرد: آیا می توان ادعا کرد بانک ها تاکنون احکام شرع را رعایت کرده اند؟ در حالیکه تاثیر مخرب لقمه حرام در خانواده بر کسی پوشیده نیست.
🌐 vasael.ir/0003wD
🆔 @vasael_ir
📷 #گزارش_تصویری | نخستین نشست «جایگاه فقه حکومتی در تحقق گام دوم انقلاب اسلامی»
ادامه تصاویر🔻
🌐 vasael.ir/0003wG
🆔 @vasael_ir
پایگاه فقه حکومتی وسائل
#گزارش_اختصاصی_وسائل 🔸کارکرد فقه حکومتی در حل مسائل خانواده بخش #نخست گزارش نشست«جایگاه فقه حکومتی
#گزارش_اختصاصی_وسائل
🔸تحقق تمدن اسلامی در گرو فقه حکومتی است / ضرورت تدوین اصول فقه حکومتی
🌐 vasael.ir/0003wJ
🆔 @vasael_ir
پایگاه فقه حکومتی وسائل
#گزارش_اختصاصی_وسائل 🔸تحقق تمدن اسلامی در گرو فقه حکومتی است / ضرورت تدوین اصول فقه حکومتی 🌐 vasae
بخش #دوم گزارش نشست«جایگاه فقه حکومتی در تحقق گام دوم انقلاب اسلامی»🔻
حجت الاسلام والمسلمین دکتر #سید_حسن_وحدتی_شبیری:
🔹بیانیه گام دوم نسخهای است که رهبر معظم انقلاب آن را برای چهل سال آینده پیچیده است و لازم است هر کسی آن را با وظیفه خود تطبیق دهد؛ از اینرو، ما حوزویان نیز موظفیم که بیانیه را با نگاه فقهی و دینی پیاده کنیم.
🔹اگر بنا باشد حاصل بیانیه گام دوم که تمدن نوین اسلامی است، جامه عمل بپوشد ما باید به عنوان یک حوزوی برداشت خود را از بیانیه داشته باشیم.
🔹در این راستا ما نباید در مطالعات فقهی خود متحجر باشیم؛ نباید احساساتی باشیم و با مسائل روز، غیر منطقی برخورد کنیم.
🔹اگر بنا باشد تمدن نوین اسلامی جامه عمل بپوشد و عملیاتی شود لاجرم ما باید فقه حکومتی داشته باشیم. فقه حکومتی عناصر خود را دارد که یکی از آنها، شناخت دقیق موضوعات است و شناخت دقیق موضوعات، نیازمند مطالعات تخصصی مختلف است.
🔹اگر بنا است که فقه ما تمدن ساز و پاسخگو به نیازهای زمانه باشد لازم است در متدولوژوی فقاهتی خود تجدید نظر کنیم؛ آری، ما پایبند به فقه جواهری هستیم ولیکن می گوییم در حوزه فقه حکومتی یعنی موضوعات اجتماعی، باید عناصر دیگری جدا از آنچه که در فقه سنتی ما هست لحاظ شود.
🔹فقیه باید حوزه اجرای فتوای خود را در نظر گیرد و نمی تواند فتوای خود را تنها بر اساس احکام اولیه صادر کند بدون آنکه به اجرای آن در جامعه توجه نکند. فقیه باید در فتوای خود نگاه همه جانبه به موضوعات داشته باشد و در فرآیند مسائل اجتماعی، ضرورت های زمانه را نیز در نظر بگیرند.
🔹فقه حکومتی اصول مخصوص خود را دارد و باید مباحثی را به اصول فقه اضافه کرد. مثلا آیا اصل نخستین این است که روایات صادره از معصوم(ع) برای بیان حکم حکومتی بوده یا برای بیان احکام اولیه شرعی؟ این مسائل نیازمند بررسی است
🌐 vasael.ir/0003wJ
🆔 @vasael_ir
پایگاه فقه حکومتی وسائل
بخش #دوم گزارش نشست«جایگاه فقه حکومتی در تحقق گام دوم انقلاب اسلامی»🔻 حجت الاسلام والمسلمین دکتر #س
#گزارش_اختصاصی_وسائل
🔸فقه حکومتی زمینه را برای اهداف بیانیه گام دوم مهیا میکند
بخش #سوم گزارش نشست«جایگاه فقه حکومتی در تحقق گام دوم انقلاب اسلامی»🔻
حجت الاسلام والمسلمین دکتر #علی_اکبر_نوایی:
🔹بیانیه گام دوم، منشوری از ولی فقیهی است که ذوب شده در اسلام است. این بیانیه تداعیگر فرمایشات غنی و پرمایه رهبر معظم انقلاب در بحث طرح کلی اندیشه اسلامی است که امروزه به صورت کتاب منتشر شده است. عبارات، اصطلاحات، هدف گیری ها و نوع حرکت؛ تمام این ویژگی های بیانیه در سلسه اهداف و محتوای فقه حکومتی قرار دارند.
🔹خود سازی، جامعه پردازی، نظام سازی، جهانی بودن شعارها، جهاد آزادی بخش، نجات مستضعفان و دیگر مسائلی که در بیانیه گام دوم مورد تاکید قرار گرفته، در دل فقه حکومتی قرار دارند. فقه حکومتی با رویکردی که دارد، زمینه را برای همه این امور فراهم می کند.
🔹در بیانیه بخش هایی نسبت به گذشته، حال و آینده و یک بخش نیز به توصیه ها برای بهسازی پرداخته است. ما در این خصوص همانند سازیای انجام داده ایم که نشان می دهد تمام مواردی که در این بیانیه مورد تاکید رهبر معظم انقلاب هستند، بر اساس فقه حکومتی استنباط شده اند.
🔹فقه حکومتی اگر در حوزه های علمیه رقم بخورد می تواند در تحقق بیانیه گام دوم انقلاب در چله دوم و سوم موثر باشد.
🌐vasael.ir/0003wL
🆔 @vasael_ir
🔸امام جواد عليه السلام :
🔹تَأخيرُ التَّوبَةِ إغترارٌ؛
🔹به تأخير انداختن توبه، فريبْخوردگى است.
📚 گزیده تحف العقول: ح۲۵۶
🆔 @vasael_ir
پایگاه فقه حکومتی وسائل
🔸رهبر معظم انقلاب و مطالبه مطالعه اسناد لانه جاسوسی 🌐 vasael.ir/0003wI 🆔 @vasael_ir
🔹مطالعه اسناد لانه همچون یک نقشه گنج و کتاب راهنمای آکنده از اسرار سیاسی، حتی برای جوانها و نوجوانها هم جذاب و خواندنی است: «من نمیدانم شما جوانها این کتابهای اسناد لانه جاسوسی را خواندهاید، میخوانید یا نه؛ خواندنی است، خواندنی است. ببینید سفارت آمریکا آن روز در ایران چه کار میکرده، با کیها ارتباط برقرار میکرده و نقش این سفارت در طول سالهای متمادىِ قبل از انقلاب چه بوده است.» ۱۳۸۷/۸/۸
🔹ارزش پشتوانه استدلالی و جدلی اسناد در دفاع از حرکت سال ۵۸ دانشجویان به اندازهای است که رهبر انقلاب بارها و بهویژه در جلسات سالانه سالگرد تسخیر لانه جاسوسی از آحاد مردم و جوانان خواستهاند تا به این منبع گران بها مراجعه کنند: «جوانهای عزیز! اسناد لانه جاسوسی را بگیرید بخوانید! درسآموز است.» ۱۳۹۴/۸/۱۲
🔹این دعوتِ تامّه البته نافی وظیفه مسئولان نیست. سال ۱۳۹۵ رهبر انقلاب با پرسش از اینکه «چرا هیچ نشانی از مضامین برگزیده این کتابها[ی اسناد لانه] در مجموعه مدارس ما، دبیرستانهای ما، دانشگاههای ما نیست؟» با لحنی اعتراضی از وزیر وقت آموزش و پرورش که در جلسه حاضر بود، مطالبه کردند که «چرا اینها را داخل کتابهای درسی قرار نمیدهید؟ چرا نمیگذارید نسل جوان ما، نسل جدید ما بفهمد و بداند که آمریکا با اینجا چه کرده است و چه توطئههایی زیر سر داشته؟» ۱۳۹۵/۸/۱۲
🔹ظاهراً از یک سال بعد، مسئولان آموزش و پرورش در صفحاتی از کتاب درسی آموزش دفاعی مطالبی از اسناد لانه جاسوسی را گنجاندهاند و یا در دستور تدریس تاریخ مدارس توصیههایی برای پرداختن به این اسناد به معلمان آوردهاند، اما مشخص است که این فراخوان حضرت آیتالله خامنهای صرفاً متوجه یک نهاد یا وزارتخانه نیست و بخشهای مختلف دستگاه حاکمیتی و نیروهای مردمی باید برای آشنایی بلاواسطه مردم با محتوای آگاهیبخشِ اسناد لانه آنچه را که در توان دارند، مصروف سازند.
🌐 vasael.ir/0003wI
🆔 @vasael_ir
پایگاه فقه حکومتی وسائل
#گزارش_اختصاصی_وسائل 🔸نقد و بررسی لایحه تجارت بعد از گذشت یک دهه گزارشی از نشست نقد و بررسی لایحه
حجتالاسلام #محمد_عبدالصالح_شاه_نوش:
🔹تصویب متنی که در قالب ۳۳۲ ماده انجام شده بسیاری از حقوقدانان را شگفت زده کرده و تصورشان این بود اگر قرار باشد در مورد قانون تجارت متنی تصویب شود اولویت با بخش ورشکستگی است.
🔹جنبه آثار قضایی چنین متنی بسیار بالا است که بررسی هایی در پژوهشگاه آغاز شده است و به صورت ماده به ماده این متن مورد بررسی قرار گرفته که در جای خود منتشر خواهد شد؛ جلسه امروز بخشی از ابهاماتی که در مورد این متن وجود دارد را برطرف خواهد کرد.
#نعمت_الله_حاجعلی:
🔹به نظر می رسد در این لایحه اقتباس ناقصی از قوانین دیگری صورت گرفته باشد و این لایحه شباهت زیادی به قانون تجارت فرانسه دارد؛ در فرانسه ۶ الی ۷ بار مورد بازنگری قرار گرفته است.
🔹نکته بعدی ارجاع بیش از حد متعارف به عرف است که در دادگاه ما را با مشکل مواجه خواهد کرد چراکه تعریف درستی از این عرف صورت نگرفته است و می تواند تعابیر مختلفی داشته باشد.
🔹عدم رعایت اصول قانون نویسی که در بعضی از مواد این لایحه مشاهده میکنیم مانند یک قانون ثابت شده نیست که مشکلی را حل کند و انسجام داشته باشد. مورد دیگر اینکه، اولویت بندی در بحث حقوق تجارت رعایت نشده است و باید در زمینه ورشکستگی بیشتر کار می شده است.
#مرتضی_نصیری:
🔹اولویت اصلاح قانون تجارت فی الواقع از ورشکستگی باید شروع می شد که در ابتدا صورت نگرفته و به مسائلی چون اعمال تجاری، تاجر و قراردادهای تجارت توجه شده و مسلما دوستان ناگریز این کار را انجام داده اند.
🔹معتقدم ارجاع بیش از حد به مقررات، عرفی شده که طبیعتا باید انجام می شد چراکه در همه جای دنیا مقررات تجاری بر اساس مقررات عرف بازرگانی است و این عرف ضابطه و ملاک تشخیص است اما حقوق اسلام بر اساس قوانین نانوشته است.
🔹هدف اصلاح قانون تجارت اساسا اصلاح قانون کسب و پیشه است؛ قانون تجارت اصلاح می شود تا ببینیم چه مشکلاتی در مسئله پیشرفت کسب و کار بوجود آمده است.
دکتر #علیرضا_عالی_پناه:
🔹آنچه که ما پیش رو داریم ۳۳۱ ماده قراردادهای تجاری است که تحت عنوان کتاب اول به تصویب رسیده و کتاب دومی مربوط به اسناد تجارتی چاپ شده است و در کتاب سومی امور مربوط به تجار و اعمال تجارتی در ادامه چاپ خواهد شد.
🔹اینکه به سمت قراردادهای تجارتی رفتیم و کلیاتی را در ۴۱ ماده ابتدایی آن نوشتیم و یکسری قراردادها مانند لیزینگ، وثیقه تجارتی و اعطای مجوز کسب و کار را افزودیم از این نظر بود که قراردادهای تجارتی در نظام حقوقی ایران از جمله مفاهیم پر طمطراق و به یک معنا تو خالی است که تنها به درد بحث های آکادمیک می خورد بنابراین با کمک اساتید سعی کردیم به دنبال مفاهیم رایج تر و جا افتاده تر برویم.
دکتر #عباس_کریمی:
🔹طرف نقد ما همکاران دانشگاهی نیستند چراکه شیوه قانون نویسی به گونه ای است که استاد دانشگاه در حاشیه قرار می گیرد و مجالی برای ابراز نظر ندارد.
🔹قانون تجارت ما یک قانون بسیار قدیمی است که نیاز به بازبینی مجدد دارد و ایرادات شکلی و ماهوی دارد؛ از جمله می توان به این مسئله اشاره کرد که لایحه تجارت اولین فرصتی بود که قانون گذار تجربه قانون جامع نویسی را پیدا کرد.
🔹ایراد دیگری که اشاره داشت در تدوین این قانون پلان قانون جامع باید نوشته می شد. همچنین در بحث قانون تجارت به ساختار آن توجهی نشده و قراردادهای تجارتی متفاوت از تاجر و اعمال تجاری است. قانونگذار به جای تعریف قانون تجاری تنها به تعریف قانون مصرف بسنده کرده است.
🌐 vasael.ir/0003wc
🆔 @vasael_ir