نظریه ی استاد هادوی.pdf
831.1K
🔸نظریه فقه نظامات اسلامی
🆔 @vasael_ir
هدایت شده از پایگاه فقه حکومتی وسائل
پژوهشگاه #فقه_نظام با همکاری #وسائل برگزار میکند🔻
🔸سلسله نشست های علمی با عنوان رابطه فقه و حقوق در نظام کلان اسلامی
🔹موضوع نشست اول: مبنای الزام قانونی و نسبت آن با الرام فقهی در نظام کلان اسلامی
🔹ارائه دهنده: حجت الاسلام دکتر کاظمینی
🔹زمان: 11 دی ماه ـ ساعت 10 صبح
🔹محل برگزاری: میدان مفید، خ بهشت، بعد از ساختمان شهرداری، خبرگزاری رسا
🆔 @vasael_ir
#گزارش_اختصاصی_وسائل
🔸اطلاعات مفهومی امضائی و عقلائی است / لزوم بازنگری در فقه اطلاعات
گزارش نشست علمی «فقه اطلاعات و شیوه های اطلاعاتی مستحدثه»🔻
حجت الاسلام دکتر #شفیعی:
🔹اطلاعات تاسیسی نیست امضائی است. اطلاعات درون دینی نیست بلکه برون دینی است. این موضوع از جای دیگری گرفته شده است.
🔹این موضوع در اختصاص اسلام و مسلمین نیست، نبوده و نخواهد بود. حتما در نگاه تحقیقاتی اگر به برون دینی بودن این موضوع رسیدیم، نتیجه آن با اینکه این موضوع درون دینی باشد متفاوت است.
🔹قطعا اسلام در اطلاعات تاثیر گذاشته است. در اهداف آن، جهت گیری ها و استفاده از ابزار اثر گذاشته است. ولی آن قالب و آن موضوع به عنوان یک نیاز بشری چیزی بوده است که عقلا از قدیم داشتند و آن را دنبال می کردند.
🔹می دانید که اطلاعات یکی از ویژگی های اصلی اش این است که باید به پنهان دسترسی داشته باشد. دسترسی پنهان هم نمی تواند از معابر مجاز شناخته شده ما باشد. خب ایها الفقیه ما هو رایک؟ اینها دامنه هایی است که الان پیدا شده است و باید به آن پرداخته شود.
حجت الاسلام دکتر #علی_بخشی:
🔹حدود شرعی اطلاعات چیست؟ اگر این محورها را استثناء از «لا تجسّسوا» بگیریم، آیا به عنوان یک محور قدرت جایز است؟
🔹باید وارد مباحث فقهی اطلاعات شویم؛ آنچه که تا به حال بیشتر به آن پرداخته شده است تاریخ اطلاعات است. بیشتر کسانی که در این حوزه بحث کردند یا روی مباحث تاریخی اطلاعات رفتند و سیره اهل بیت را بررسی کردند و به عنوان یک قاعده ثانویه از آن یاد می کنند.
🔹امروز اطلاعات را دو بخش می کنند؛ جاسوسی و ضد جاسوسی. امروز سوژه ها، روشها، ابزارهای اطلاعات عوض شده است. طبیعتا موضوع نیاز به یک بازنگری دارد.
🔹اطلاعات امروز یک شغل و حرفه نیست و یک دانش است و در نظام اسلامی چون باید همه چیز با حدود شرعی سنجیده شود باید این دانش به مراکز تحقیقاتی بیاید تا بتوانند جوابی برای مراکز اطلاعاتی اسلامی فراهم کنند.
🌐 vasael.ir/00044V
🆔 @vasael_ir
🔸پس از تغییر جنسیت، حکم ولایت و حضانت کودکان چگونه خواهد بود؟
#دانشنامه_فقهی_حقوقی / 7🔻
🔹در پاسخ به این پرسش که تغییر جنسیت چه تاثیری بر ولایت و سرپرستی کودکان دارد، باید گفت اگر مادر تغییر جنسیت دهد و به مرد تبدیل شود، هیچگاه بر فرزندانش ولایت پیدا نمیکند؛ چه اینکه ولایت ابتدائا برای پدر است و با نبود پدر، ولایت برای جد پدری است و در صورت نبود جد پدری، ولایت کودکان به عهده حاکم شرع خواهد بود.
🔹هرگاه پدر تغییر جنسیت دهد و به زن تبدیل شود، این امر تاثیری بر ولایت وی بر کودکانش ندارد و همانند حالت قبل از تغییر، دارای حق ولایت است.
🔹اگر مادر در مدتی که حق حضانت کودک به او محول شده است، تغییر جنسیت دهد و مرد شود، وی همچنان دارای اهلیت حضانت است؛ زیرا با تغییر جنسیت، صفت انوثیت (زن بودن) از وی زایل شده است، نه صفت مادری.
🔹به عبارت دیگر، مادر پس از تغییر جنسیت، همچنان دارای صفت مادری است و از این رو، حق حضانت از وی زائل نمیشود.
🔹نیز اگر پدر در مدتی که دارای حق حضانت و نگهداری کودک است، تغییر جنسیت دهد و به زن تبدیل شود، حق حضانت وی زایل نمیشود؛ چون حضانت کودک و پدر از آن جهت که بهتر است واگذار شده است و عنوان پدر پس از تغییر جنسیت عوض نمیشود.
🌐 vasael.ir/00044Z
🆔 @vasael_ir
درحال برگزاری.....
🔹نشست مبنای الزام قانونی و نسبت آن با الزام فقهی در نظام کلان اسلامی
🔹ارائه دهنده: حجت الاسلام دکتر کاظمینی
🆔 @vasael_ir
🔸دومین همایش ملی «آسیبشناسی پایاننامهها و رسالهها در حوزه علوم انسانی اسلامی»
محورهای همایش🔻
1. وضعشناسی کارآمدی و الزامات اثربخشی پایاننامهها و رسالهها
2. رویکرد انتقادی به محتوای پایاننامهها و رسالهها
3. نقش سازمانهای علمی کشور در کارآمدی و اثربخشی پایاننامهها و رسالهها
4. محور خاص: عوامل مؤثر بر کارآمدی پایاننامهها و رسالهها در حوزۀ تقریب مذاهب اسلامی
🔹مهلت ارسال چکیده: 30 دی ماه 98
🔹آدرس دبیرخانه: تهران، دانشگاه مذاهب اسلامی
🆔 @vasael_ir
🔸 #معرفی_کتاب| سلوک با فرزند
🔹نویسنده این کتاب نکات مهم و غالبا مغفول در امر تربیت را بیان می کند، راه حلی هم برای تاثیرگذار شدن نصیحت در فرزندان ارائه می دهد. و این در اغلب بخشهای کتاب وجود دارد.
🔹یکی از مزیتهای کتاب علاوه بر کاربردی بودن آن، واقع نگر بودن کتاب است. نویسنده در خلاء و برای پدر و مادران فرضی نسخه نپیچیده است. او پدر و مادران واقعی را که در دنیای واقعی امروز ما با امر تربیت مشغول هستند مد نظر داشته است.
🔹بنابراین وقتی به نکته ای مثل فضای مجازی و اینترنت می رسد واقع بینانه با موضوع برخورد می کند و در کنار بیان این نکته که نمی توان با تکلیف و امر و نهی فرزندان را از اینترنت جدا کرد، راهکارهایی برای نحوه مدیریت ارتباط های مجازی فرزندان ارائه می کند.
🔹موضوعاتی مانند نهادهای آموزشی، مراقبت در شوخی ها، شیر مادر، نظافت، نشاط در دوران بارداری، حریم والدین، محرومیت عاطفی، حق پذیری، برایش ارزش قائل شو، قهر کردن، دین گریزی، قصه گویی، خرید اسباب بازی و... از جمله موضوعاتی هستند که عناوین بخشهای مختلف کتاب را به خود اختصاص داده اند و نشان دهنده جامعیت کتاب هستند.
🔹این کتاب به ظرایف تربیت کودک از پیش از بارداری تا ازدواج می پردازد و از منظری الهی به تربیت فرزند می نگرد و در بخش هایی از کتاب به ذکر نکته هایی ناب از سالکان الی الله و عارفان می پردازد تا روشنگر مسیر پرپیچ و خم تربیت و لطایف آن باشد.
🌐 vasael.ir/00044r
🆔 @vasael_ir
🔸شرط ضمنی؛ بهترین راهحل برای مطالبه اجرتالمثل در قبال کارهای خانه
گزارش «اجرتالمثل زوجه در قانون مدنی؛ چالشهای نظری و مشکلات اجرایی»🔻
دکتر #ابتکار:
🔹امروزه مسئله خشونت در برابر زنان مسئله کشور ما نیست، بلکه مسئلهای جهانی است که به نهضتهای اجتماعی در کشورهای به اصطلاح توسعه یافته منجر شده است.
🔹حل این مسائل، منوط به انجام فعالیتهای علمی و فرهنگی است. تردیدی نیست که تعالیم و ذخیرههای بسیار درخشان دینی ما، زمینههای خوبی را برای کارآمدی بیشتر قوانین و سیاستها ما فراهم کند.
🔹یکی از هجمههایی که امروزه بر علیه کشور ما وارد میشود، بحث واپسگرایی و ناکارآمدی است.
🔹ما باید بتوانیم به این چالشها پاسخ دهیم و به جوانان امروز نشان دهیم که اگر قوانین با فقه پویا تعمیر شوند میتوانند جوابگوی مسائل و چالشهای روز باشند و در این صورت است که میتوان راهی برای آینده ترسیم کرد.
حجت الاسلام دکتر #هدایت_نیا:
🔹اولین چالش نظری، تعارض اصل عدم تبرع با ظهور عرفی تبرعی بودن خدمات زوجه است. شورای نگهبان به همین دلیل مصوبه شورای نگهبان را رد کرده بود. در روابط زن و شوهری خصوصیتی وجود دارد و آن، ظهور عرفی تبرعی بودن این اعمال است.
🔹اگر طبق تبصره، برای تعیین خدماتی که به عهده زن هست، بخواهیم به شریعت مراجعه کنیم و بگوییم که هر یک از قضات با توجه به سلیقه و برداشت خود تصمیم قضایی بگیرند، یا حضانت از فهرست خدماتی که اجرت آن باید محاسبه شود، حذف و یا تثبیت میشود. این اختلاف در برداشت در آراء صادره بسیار مهم و تاثیر گذار خواهد بود.
🔹به نظر میرسد که استفاده از شرط ضمن عقد روش صحیح تری باشد. به تعبیر دیگر، میتوان این مشکل را مثلا با اصلاح ادبیات شرط اول سند ازدواج، یعنی شرط انتقال تا نصف دارایی که ویژه طلاق واهی و بدون دلیل است، حل کرد.
🔹با توجه به فلسفه تقنینی این شرط، میتوان آن را بدون قیودی که انتقال را ویژه طلاق کرده است، مقرر کنیم و به طور کلی بگوییم که اگر زنی، به خواست شوهر از فرصتهای شغلی صرف نظر کند و به خانه داری و گرم کردن کانون خانواده مبادرت ورزد، بخشی از درآمد شوهر به وی تعلق میگیرد.
#گزارش_اختصاصی_وسائل
🌐 vasael.ir/00044u
🆔 @vasael_ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 #فیلم| یکی از حقوق عامه حل و فصل مشکلات فقهی سند ۲۰۳۰ است
🔸حجت الاسلام والمسلمین #قطبی/ 2
🆔 @vasael_ir
🏴 شهادت جانسوز سردار سرافراز اسلام شهید حاج قاسم سلیمانی را تبریک و تسلیت عرض میکنیم.
🔸خط خون نقطه پایان سلیمانی نیست
بهراسید که این اولِ بسم اللّه است...
🆔 @vasael_ir
🔸 #یادداشت| پاسخ به استاد موسویان در مورد تنزّل جایگاه شورای فقهی در طرح جدید بانکداری
🔹جایگاه شورای فقهی در طرح بانکداری مصوب 1398 نسبت به آنچه در نسخه سال 1395 ذکر شده بود تنزل پیداکرده است.
🔹تردیدی نیست که با این وضعیت هدف از شورای فقهی که در ابتدای ماده 21 درج شده است یعنی «حصول اطمینان از اجرای صحیح عملیات بانکی بدون ربا در نظام بانکی کشور و انطباق با موازین فقه اسلامی» محقق نمی شود و تنها خاصیت آن زینت المجالس بودنش خواهد بود.
🔹پیشنهاد می شود که مطابق دستور مقام معظم رهبری شورای فقهی به عنوان رکن اصلی بانک مرکزی قرار داده شود تا در قواره یک شورای فقهی مقتدر، کارآمد، دارای اختیارات کافی و ساختار سازمانی مناسب بتواند اهداف ذکر شده در صدر ماده 21 را محقق نماید.
🔹در صورتی که به هر دلیلی این امکان وجود ندارد، حداقل مواد و تبصره هایی که در نسخه سال 1395 در مورد شورای فقهی ذکر شده بود جایگزین ماده 21 طرح فعلی گردد و ابهامات باقی مانده آن نیز شفاف سازی شود. در غیر این صورت نبود شورای فقهی بهتر از شورای فقهی ناکارآمد است.
📝حجتالاسلام #جواد_عبادی
🌐 vasael.ir/00045F
🆔 @vasael_ir
🔸نظریه اندیشه مدون؛ طرحی که از سوی رهبر انقلاب مورد توجه قرار گرفت
گزارش نهمین نشست«هماندیشی فقه حکومتی»🔻
حجت الاسلام والمسلمین #هادوی_تهرانی:
🔹سال های پیش حضرت آقا نظریه اندیشه مدون را مطالعه کرده اند و البته اظهار لطف هم داشتند.
🔹شاید بتوان گفت، اصطلاح «الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت» مُلهم از این نظریه بوده است. زیرا اساس این نظریه آن است که اسلام به صورت جهانشمول نگاهی دارد که شما باید آنرا در موقعیت ایران امروزی مورد مطالعه قرار بدهید.
🔹ما امیدواریم فضلای حوزه با مطالعه دقیق و نقادانه نظریه «اندیشه مدون»، انگیزه پیدا کنند در راستای تمدن سازی اسلامی تلاش کنند.
🔹کما اینکه تمدن غرب از ریشههای کاملا تئوریک نشأت گرفته است و کسانی که معماران تمدن غرب هستند، در خواب هم نمیدیدند که اندیشه های فلسفی آنان روزی چنین آثار اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ایجاد خواهد کرد.
🔹ما امیدواریم که همت های این مجموعه و فضلای حوزه به نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران کمک کند؛ زیرا این نظام، نظامیاست که برخاسته از زحمات طولانی نه فقط قبل و بعد از انقلاب، بلکه صدها سال مجاهدت انبیاء و اولیاء الهی است.
🔹ما باید از این نظام صیانت کنیم تا خدای ناکرده این نظام تضعیف نشود؛ وظیفه ما به عنوان طلبه در درجه اول آن است که عقبه علمی، زیرساخت های فکری و پشتوانه های مبنایی نظام را تامین نماییم و در درجه های بعدی نیز اگر کار دیگری از دستمان بر میآید دریغ نکنیم.
🌐 vasael.ir/00045B
🆔 @vasael_ir
🔹کرسی آزاد اندیشی«شهادت سپهبد قاسم سلیمانی؛ آینده خاورمیانه» در حال برگزاری است.
🆔 @vasael_ir