🔸مبانی مشارکت مردم در نظام سیاسی اسلام
سلسه مباحث حجت الاسلام ذبیح الله نعیمیان (بخش اول):
🔹اگر بخواهیم به مبنای مشارکت از منظر اسلام بپردازیم، طبیعتا باید ببینیم که مقتضای ادله فلسفی و کلامی بر انسانها در زمینه مشارکت سیاسی چیست؟ بر این اساس باید گفت که باید ما اصل وجود انسان و اندیشههای او و اختیار انسانی بر اساس نسبت انسان و خدای متعال تعریف کنیم.
🔹اگر بر اساس مبنای مدرن کسی مشارکت در امور سیاسی را بر اساس حقوق طبیعی ادعا کند امری غیرقابل قبول است. چرا که این حقوق تنها به صورت اعتباری می توانند فرض شوند در غیر این صورت باید فرض کنیم که واقعا و تکوینا انسان خود مالک خود باشد!
#سیاست
🌐 yon.ir/lw1Iw
🆔 @vasael_ir
🔸اقدام علیه حجاب، مخالف استقلال فرهنگی ایرانیان است
دکتر طاهره همیز استاد حوزه و دانشگاه:
🔹حکومت میتواند بانوان را به نوع خاصی از رعایت ظاهر در قالب حجاب اسلامی ملزم کند که این حق را از قانون اساسی دریافت کرده است.
🔹طبق قانون اساسی کسی که ضد اسلام اقدام کند مصونیت قانونی ندارد.
🔹بر مبنای اصل بیست ویکم قانون اساسی، دولت موظف است حقوق زن را در تمام جهات با رعایت موازین اسلامی تضمین کند و به «ایجاد زمینههای مساعد برای رشد شخصیت زن و احیای حقوق مادی و معنوی او» بپردازد.
#جامعه
🌐 yon.ir/37InA
🆔 @vasael_ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 فقه حکومتی در سایه اصول فقه حکومتی تحقق پیدا می کند
🔸حجت الاسلام و المسلمین ایزدهی
#فیلم
🆔 @vasael_ir
🔸تبیین امامت عمومی از منظر شهید بهشتی
گفتگوی اختصاصی با دکتر شریف لک زایی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی:
🔹شهید بهشتی وقتی از مناسبات مردم و کارگزاران سخن به میان می آورد از اصطلاح «امامت عمومی» سخن میگوید و این مناسبات را بسیار ارتقا میدهد.
🔹امامت عمومی در منظر شهید بهشتی یعنی کل ملت در ادارۀ جامعه سهیم و صاحب نقش و اثر است.
🔹برخی از مشکلاتی که در جامعه ما وجود دارد، به دلیل فقدان حضور مردم است، به طور مثال در دوره دفاع مقدس این حضور را شاهد هستیم ولی پس از آن در عرصههای اقتصادی، فرهنگی و سیاسی میبینیم که این حضور و امامت عمومی مغفول واقعشده است.
🔹هرچقدر فضای فرهنگی و سیاسی و اقتصادی مطلوبی در جامعه حاکم شود گستره حضور مردم بیشتر میشود، چون امامت عمومی و آزادی گسترده تحقق پیدا میکند.
🔹بزرگترین ویژگی انقلاب از دید شهید بهشتی آزادی است.
#سیاست
🌐 yon.ir/Y25z4
🆔 @vasael_ir
🔸ظرفیت نرم افزاری تمدن اسلامی در فقه شیعه
آیت الله علیرضا اعرافی در همایش علمی تمدن اسلامی:
🔹اندیشه ای تمدنی است و آئینی می تواند تمدن آفرین و دارای هویت تمدنی باشد که از یک نظریه کلان برخوردارباشد و به سؤالات اساسی بشر در حوزه های گوناگون زندگی او پاسخ دهد.
🔹کسانی داریم که یا تمدن اسلامی را نقد می کنند و یا تمدن اسلامی را در عصر جدید امکان پذیر نمی دانند. برخی دیگر می گویند تمدن اسلامی میسر است اما تمدن اسلامی به شکل ترکیب انضمامی نه اتحادی.
🔹نظریه سوم جلوتر می آید و می گوید تمدن اسلامی داریم و آن یعنی تمدنی که از روح و اندیشه اسلام سرچشمه گرفته است اما اسلام را به شکل تعلیقی در زندگی بشر تفسیر می کنند.
🔹نظریه چهارم تمدن اسلامی به مفهوم اینکه از درون اندیشه اسلامی و نظامات فقهی، فلسفی و کلامی اسلام، کلان نظریه بیرون می آید و آن نظام جامع کلان نظریه در آفرینش تمدن و جهت دهی و هدایت آن اثر می گذارد.
🔹نظریه پنجم می گوید اسلام تمدنی است و در ذات تمدن می تواند اسلام و اندیشه اسلامی وجود داشته باشد و به همه ساحت های تمدن می تواند اندیشه بدهد و هدایت گری داشته باشد و در همه ساحت ها نقش آفرینی کند.
🔹ما معتقدیم اولا اسلام دین تمدنی است و آن تجربه ای که در تاریخ گذشته آفریده شده است ترکیب انضمامی نبود و ترکیب اتحادی بود که از درون معارف قرآن و اندیشه اسلام یک جوشش و جهش تمدنی شد و پدیدار شد و در عین حال این نگاه تمدنی، یک نگاه تعلیقی و حاشیه ای نیست و اسلام در روح و جان اندیشه تمدنی حضور دارد و در عین حال بسته نیست که نتواند تطورات عالم را تا پایان تاریخ پاسخ بدهد و تطورات تاریخ تا پایان با حفظ سوابق و اصول در نگاه تمدنی اسلام میسر است و براساس آن روح تمدن اسلامی را یک روح واحد می بینیم اما شکل ها و قالب ها می تواند متفاوت باشد.
#مبانی
🌐 yon.ir/zMfW5
🆔 @vasael_ir
🔸زن، بخش گم شده در گفتمان دینی معاصر
📚 برشی از کتاب «صورتبندی مطالعات زنان در جهان اسلام» اثر محمد پزشکی
#پارا_کتاب
🆔 @vasael_ir
🔸امکان سنجی تصرف در مقولههای وارداتی از تمدن غرب
سلسه مباحث حجت الاسلام ذبیح الله نعیمیان (بخش دوم):
🔹اگر تحزب را امری وارداتی و اقتباسی تلقی کنیم و بگوییم که در تجربه تمدنی اسلامی یا اصلا با مقوله تحزب ما سر و کار نداشتیم یا دست کم بگوییم نوع فعالیت های سیاسی و تشکل های سیاسی به گونه ای نبوده است که الان ما در عالم غرب با آن مواجه هستیم، مسأله اساسی باز تغییر نمی کند.
🔹ارادی بودن، اعتباری بودن، تغییر پذیری، تنوع پذیری و مقوله تصرف پذیری را میتوان همچنان به خاطر سپرد و با هم تعامل کرد و این احتجاج میشود.
#سیاست
🌐 yon.ir/SFw3Y
🆔 @vasael_ir
🔸همایش «نسبت اسلام و توسعه از منظر پنج متفکر اسلامی» برگزار شد
🔹در ابتدای این همایش علی مطهری نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی درباره موانع تحقق اقتصاد اسلامی از منظر شهید مطهری به ایراد سخنرانی پرداخت و گفت: در اقتصاد علمی یا نظری شهید مطهری ابتدا رابطه طبیعی میان عوامل اقتصاد را مورد بحث قرار میدهد و میگوید این نوع اقتصاد مبحثی به عنوان اسلامی و غیر اسلامی ندارد در حالی که در اقتصاد برنامهای، اقتصاد اسلامی و غیر اسلامی عنوان میشود.
🔹شهید مطهری بر این عقیده بود که عدالت در سلسله علل احکام دین است و عدالت مقیاس دین است نه دین مقیاس عدالت، آنچه عدل است دین میگوید نه اینکه هر چه دین میگوید عدل است.
🔹نقطه ضعف اقتصادی کشور ما این است که بخش خصوصی ما بسیار کوچک و ضعیف است و قادر نیست بازار کشورهای همسایه را به دست بگیرد بنابراین ساختار اقتصادی کشور باید تغییر کند.
🔹در ادامه این همایش علیرضا بهشتی، سیدکاظم صدر برادرزاده مرحوم موسی صدر، فرشاد مومنی استاد دانشگاه ، حجت الاسلام والمسلمین یوسفی و اساتید دیگر به ایراد نقطه نظرات در زمینه توسعه و اقتصاد پرداختند.
#اقتصاد
🌐 yon.ir/ckKm2
🆔 @vasael_ir
🔸دولت اسلامی از حوزه علمیه به عنوان بازوی توانمند معرفتی، فکری و علمی استفاده کند
ارائه حجت الاسلام سید ابوالفضل حسنی در نشست علمی الزامات فرهنگی خط مشی گذاری خانواده محور:
🔹یکی از مباحث بنیادین و چالش بر انگیز در حوزه فرهنگ، موضوع خط مشی گذاری فرهنگی و دخالت دولت و نسبت آن با فرهنگ است.
🔹 لازم است دولت اسلامی در همه مسائل دینی از حوزه علمیه به عنوان بازوی توانمند معرفتی، فکری و علمی استفاده کند و از ظرفیت و توانمندی این نهاد در برنامه ریزی، خط مشی گذاری و تبیین شاخص های خانواده مطلوب استفاده نماید.
🔹نظریه عدم دخالت دولت در فرهنگ ریشه در نظام سرمایه داری دارد.
#فرهنگ
🌐 yon.ir/44nzR
🆔 @vasael_ir
🔸اسلام تبعیض جنسیتی را قبول ندارد
سید محسن اصغری در سومین جلسه از سلسله نشستهای علمی پژوهشی زن و خانواده:
🔹دین اسلام، اختلاف و تبعیض را در اصل وجودی قبول ندارد و فرصت های رشد و تعالی را برای هر دو جنس قائل است همانند همسر فرعون که به مقام والایی دست یافت.
🔹عدالت جنسیتی موضوعی است که در قرآن به آن تاکید شده است و حتی به دلیل ویژگی های روانشناختی خاص زنان، توجه و ملاحظات رفتاری به جنس مونث بیشتر مورد توجه قرار دارد.
#جامعه
🌐 yon.ir/35xVm
🆔 @vasael_ir
🔸 بررسی نسبت حکمرانی حزبی با حکمرانی ولایی
گفتگوی اختصاصی با حجت الاسلام والمسمین نصرتی؛ عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی:
🔹در جامعه مردمسالار به خواستههای مردم توجه میشود یا اینکه جامعه برانگیختهشده، منبعث از مردم است لذا میخواهد هویت مردمی خود را حفظ کند.
🔹لازم است حکومت مطلبات و خواستههای مردم را هم بشناسد و پاسخگوی آنها باشد. بنابراین سازمانی میخواهد تا پل ارتباطی بین مردم و حکومت باشد و به عبارتی رابطهای دو سویه بین مردم و حکومت ایجاد کند.
🔹یکی از کارکردهای مهم حزب، کادر سازی است. یک حزب همیشه باید کادرهای مختلف از رأس یک حکومت همانند رئیسجمهور تا نیروهایی همانند شهردار و فرماندار آماده داشته باشد تا اگر در مسابقه قدرت و خدمترسانی به جامعه برنده شد، نیروی کافی همفکر خود را داشته باشد تا آنها را بر سر کار بیاورد.
🔹حزب از موضوعاتی است که در فقه سیاسی اسلام باید رد آن را پیدا کرد، چون فقه سیاسی اسلام ناظر بر اندیشه و عمل سیاسی جامعه است.
#مبانی
🌐 yon.ir/YJqCh
🆔 @vasael_ir
🔸نگاهی به دروس خارج و درسگفتار های فقه
🔹بررسی حکم خرید و فروش چک و سفتههای مدتدار (آیت الله سبحانی)
🌐 yon.ir/OuOov
🔹حسنه در اندیشه امام خمینی به معنای تشکیل حکومت و اقامه جامعه اسلامی است (آیت الله اراکی)
🌐 yon.ir/LtJzb
🔹چگونگی استدلال به "آیه اولی الامر" در وجوب اطاعت از ولی فقیه (آیت الله مقتدایی)
🌐 yon.ir/cq7Mc
🔹بررسی امکان استناد به خطبه 105 نهج البلاغه در اثبات اشتراط عدالت در امر به معروف (آیت الله شب زنده دار)
🌐 yon.ir/y4g3n
🔹نسبت سنجی بیتالمال با حقوق شهروندی حلقه مفقوده فقه (حجت الاسلام والمسلمین ارسطا)
🌐 yon.ir/duBfx
🔹بررسی اقوال مختلف در موضوع پیوند عضو (حجت الاسلام و المسلمین ایزدهی)
🌐 yon.ir/102wI
🔹رسالت بورس حذف واسطه گری بانک بین واحدهای تجاری و مردم است (استاد غرویان)
🌐 yon.ir/ROd03
🆔 @vasael_ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 #موشن_گرافیک «دوران فئودالیسم»
#اقتصاد
🆔 @vasael_ir
🔸«اخلال در نظام اقتصادی» تعریف دقیقی در قانون ندارد
🔹اصل 24 قانون اساسی آزادی نشریات و مطبوعات در بیان مطالب را مشروط به عدم اخلال به مبانی اسلام و حقوق عمومی دانسته است.
🔹برای نمونه قانون مجازات اخلال گران در نظام اقتصادی کشور - مصوب 1369- بدون اینکه اخلال را معنا کند تنها به بیان مصادیق آن پرداخته است تا از این طریق بتواند حوزه اقتدار این قانون را مشخص نماید.
🔹در مقام بیان مفهوم واژه «اخلال» در اصل 24 قانون اساسی برخی بهترین معادل آن را «خدشه وارد نمودن» دانسته اند و برخی دیگر آن را به معنای «متوقف یا تعطیل نمودن امری» معرفی کرده اند.
🔹در خصوص معنای واژه «مخل» در عبارت «مخل به مبانی اسلام» می توان آن را به معنای «ایجاد تزلزل در اعتقادات مردم» معنا کرد و از سوی دیگر این واژه در عبارت «مخل به حقوق عمومی» به معنای «تعرض یا تجاوز به حقوق عمومی» معنا می دهد.
🔹با توجه به اینکه اخلال در معانی همچون آشفته کردن اذهان و یا اختلال در امور جاری و ... تعریف شد، باید نتیجه گرفت حسن نیت یا سوء نیت شخص در تحقق آن اثری ندارد.
#حقوق
🌐 yon.ir/q0HTd
🆔 @vasael_ir
🔸 تحزب و کار تشکیلاتی پشتوانه کارآمدی نظام اسلامی است
گفتگوی اختصاصی وسائل با حجت الاسلام روح الله شریعتی:
🔹روش احزاب بهترین روشها است که حزب با قدرت و سیطره سیاسی که در جامعه ایجاد کرده است میتواند حاکمیت را امر و نهی کند.
🔹 اگر در جامعه اسلامی تعاون بر برّ و تقوا با بحث حزب مؤثر شود تعاون بر برّ و تقوا هم کمک به حاکم اسلامی و کمک به حاکمیت قانون الهی همان برّ و تقوا است.
🔹برخی معتقدند که حزب مکانیزمی است برای بقا و فعال بودن نظامهای سیاسی دموکراتیک. در جامعهای که نظام سیاسی دموکراتیک وجود نداشته باشد معنایی ندارد که بگوییم حزبی در آنجا بروز و ظهور داشته باشد.
#مبانی
🌐 yon.ir/bhbh5
🆔 @vasael_ir
🔸بررسی جرم سیاسی با تأکید بر مفهوم بَغی
گفتگوی اختصاصی وسائل با روح الله اکرمی، استادیار دانشکده حقوق دانشگاه قم:
🔹بعد از انقلاب اسلامی بحث جرم سیاسی وارد قانون اساسی شد و به دلیل این که خاستگاه آن، فقهی و شرعی نبود؛ هنگامی که پیشنویس آن در مجلس خبرگان قانون اساسی تبیین و به رأی گذاشته شد، سعی کردند این بحث را با ملاحظات شرعی مورد حُکم قرار دهند.
🔹با قیدی که قانونگذار در ماده یک قانون جرم سیاسی آورده است؛ در عمل جرایم علیه امنیت، فاکتور گرفته شده و این دسته جرایم مشمول عنوان جرم سیاسی نمیشوند.
🔹اگر فردی جاسوسی کند یا مرتکب «بغی» شود یا مرتکب جرایمی شود که علیه کلیت ساختار سیاسی است و به عنوان مثال جرایمی که در گذشته در قالب «محاربه» و امروزه در قالب «افساد فیالارض» شناخته میشوند؛ این دسته جرایم در عمل از مشمول جرم سیاسی خارج شده است.
🔹واقعیت این است که قانون جرم سیاسی به شیوه دقیقی با موازین اسلامی تطبیق داده نشده و به نظر بنده این قانون در جاهای متعدد، ابهامات و اشکالات متعددی دارد که باید روی آن بازنگری صورت گیرد.
🔹بسیاری از اعمالی که در طول حکومت معصومین(ع)، زمان رسولاکرم(ص) یا دوران حضرت علی(ع) انجام شده است با اکثر ضابطههایی که امروزه برای جرم سیاسی میشناسیم؛ قابلیت انطباق دارد و من از نظر عینی و عملی بحثی ندارم.
#سیاست
🌐 yon.ir/zi0Fo
🆔 @vasael_ir
🔸تفاوت جرم سیاسی و امنیتی با تأکید بر فتنه 88
گفتگوی اختصاصی وسائل با روح الله اکرمی، استادیار دانشکده حقوق دانشگاه قم (بخش دوم):
🔹از منظر قانونگذار ما نسبت به جرایم امنیتی، این حساسیت را از ابتدا داشته که اینها را به صورت تخصصی از جرم سیاسی خارج دانسته است.
🔹در قانون جرم سیاسی که این اواخر تصویب شد در ماده سه آن، قانونگذار به صراحت جرایم علیه امنیت داخلی و امنیت خارجی را از شمول جرم سیاسی خارج کرد؛ پس قانونگذار ما، جرایم امنیتی را مصداق جرم سیاسی نمیداند.
🔹درباره آن دسته از جرایم امنیتی که سبقه حدی ندارند و تعزیری هستند، نباید به آنها یک نگاه کلی داشت، بلکه باید نگاه مصداقی داشت؛ برخی جرایم امنیتی هستند که از لحاظ ماهیت، با جرم سیاسی تفاوت و فرقی ندارند.
🔹آن دسته مجرمان امنیتی که به اصل نظام معتقدند؛ اما به دلیل انگیزه اصلاح، علیه نهادهای سیاسی، اقداماتی انجام میدهند، در بعضی موارد میتوان آنها را تحت شمول جرم سیاسی قرار داد.
🔹در فتنه سال 88، فقط بحث نقد یک قانون نبود؛ بلکه اغتشاشگران کلیت نظام را زیر سؤال بردند، به عنوان مثال منکر اصول قانون اساسی بودند؛ اصل جمهوری اسلامی و ولایت فقیه را مورد خدشه قرار داده بودند.
🔹بنابراین جرایمی که در فتنه 88 رخ داد، جرایم امنیتی هستند و در بعضی جاها، صدق جرم علیه اشخاص(قتل) و علیه اموال عمومی(آتش زدن اتوبوسها و بانکها) میکند؛ از اینرو قطعاً مصداق جرم سیاسی نیستند.
#سیاست
🌐 yon.ir/MMGrW
🆔 @vasael_ir
🔸مبنای فقهی الزام حکومت به حجاب
گفتگوی اختصاصی وسائل با حجت الاسلام والمسلمین سید محمد واعظ موسوی:
🔹حتی اگر به عنوان یک پدیده شخصی هم به حجاب نگاه شود، فرد نمیتواند مدعی شود که چون یک مسئله شخصی است حکومت و یا افراد جامعه حق دخالت در مسئله شخصی من را ندارند.
🔹حکومت اولاً باید با به کار بستن تمام توان فرهنگی و تبلیغی خود بتواند حجاب را در جامعه نهادینه کند، ثانیاً اگر کمبودی در این زمینه وجود داشت یا عدهای به خاطر لجاجت قبول نکردند، بتواند با وضع قوانین منسجم در قانون اجرا را به قوه مجریه بسپارد و با کسانی که تخلف میکنند برخورد قضائی صورت بگیرد.
#جامعه
🌐 yon.ir/eVLmI
🆔 @vasael_ir
🔸 الزام حکومت به حجاب از منظر فقه مسلم و قطعی است
گفتگوی اختصاصی وسائل با حجت الاسلام والمسلمین فقیهی:
🔹حجاب میتواند اجبار باشد که از نظر شرعی نیز اجبار، اشکالی ندارد. اگر نظام عدم اجبار را مصلحت ببیند، تصمیم آنها است و اینگونه نیست که ما بگوییم حتما باید اجبار شود یا اینکه حتماً نباید باشد. خیر اجبار و عدم اجبار در اختیار نظام اسلامی است.
🔹هر محرماتی که علناً انجام شود مثل اینکه کسی علناً روزهخواری کند، شرابخواری کند و یا گناهی که به نظر همه علما گناه و معصیت کبیره است را در بین مردم انجام دهد، باید جلویش گرفته شود، شارع مقدس میتواند جلوی آنرا به اجبار بگیرد.
🔹در سخنرانیها از حجاب گفته میشود، نصیحت میشود، اما با پخش فیلم هایی که در آن رعایت حجاب نمی شود همه این سخنرانی ها و نصیحت ها در مورد حجاب بی اثر می شود.
#جامعه
🌐 yon.ir/FZ1rt
🆔 @vasael_ir
🔸چرا باید حجاب در حکومت اسلامی اجباری باشد؟
گفتگوی اختصاصی وسائل با حجت الاسلام والمسلمین محمد عالم زاده نوری:
🔹اصل فلسفه حکومت اسلامی برای این است که احکام اسلام در جامعه جاری شود و جامعه اسلامی شود.
🔹انسانهای مؤمن در جامعه اسلامی غیرت دارند، یعنی برای خداوند احترام قائل هستند و اجازه نمیدهند کسی به خداوند دهنکجی کند. بحث حجاب هم در همینجا میآید.
🔹 زنی که بدون حجاب وارد جامعه میشود، مستقیماً حکم الهی را هتک میکند یعنی حرمت خداوند را میشکند.
🔹حکومت اسلامی در برابر فسق فردی وظیفهای ندارد اما در مقابل تجاهر به فسق و هتک حرمت پروردگار در سطح جامعه قطعاً وظیفه دارد و باید جلوگیری کند.
#فرهنگ
🌐 yon.ir/977O4
🆔 @vasael_ir