🔸راه حلهای اسلامی برای جلوگیری از افت ارزش پول
آیتالله سبحانی در درس خارج:
🔹راه اول، اگر میبینید اسلام ربا را تحریم کرده، به جایش باب مضاربه را باز کرده است ولذا انسان میتواند از راه مضاربه وارد میدان شود.
🔹راه دوم، سرمایهگذاری در بنگاههای کوچک است که اگر به آنها کمک بشود، میتوانند کار خود را توسعه دهند.
🔹راه سوم، سهام خریدن است. سهام خریدن خودش یک بابی است در اقتصاد امروز جهان و ایران رواج پیدا کرده است، با این وجود دیگر لازم نیست که انسان ربا خوار باشد.
🌐 yon.ir/m970581
🆔@vasael_ir
🔸ضرورت موضوع شناسی و فهم فقهی در عرصه روابط بینالملل
گفتگوی اختصاصی وسائل با حجتالاسلام قاسم شباننیا:
🔹متأسفانه در بحثهای روابط بینالملل رویکردهایی وجود دارد مثلا عدهای میگویند فقه روابط بینالملل ولی کارشان این است که هر آنچه در روابط بینالملل وجود دارد را با سادهاندیشی و سطحینگری توجیه میکنند.
🔹کسانی که میخواهند در فقه روابط بینالملل مسلط باشند، باید به دو بحث توجه کنند. در گام نخست باید بدانیم چه اتفاقی در حال رخ دادن است و چه نظریاتی مطرحشده است.
🔹نکته دوم بحث قدرت استنباط احکام الهی است؛ یعنی جنبه فقهی آن را در نظر بگیریم.
#سیاست
🌐 yon.ir/TaAgg
🆔@vasael_ir
🔸محدوده دخالت فقه در عرصه نظامسازی اجتماعی
حجتالاسلام والمسلمین پیروزمند در کرسی آزاداندیشی «محدوده دخالت فقه در عرصه نظامسازی اجتماعی»:
🔹دین حداقلی، نوعی سکولاریسم اسلامی است و معتقد است که دین برای تأمین سعادت اخروی آمده و لذا تعلیمات خاصی برای مناسبات دنیوی ندارد.
🔹دیدگاه دیگر قائل است که اسلام دارای احکام اجتماعی است و حکومت اسلامی ضرورت دارد ولی این احکام ناظر به فرد در جامعه وارد شده است.
🔹نگاه حداکثری می گوید: اسلام جریان ولایت الهی برای سرپرستی و تکامل اجتماع، فرد و تاریخ است. طبق این باور جامعهسازی و نظامسازی نه تنها امکان بلکه ضرورت دارد.
#جامعه_تمدن
🌐 yon.ir/rbpzA
🆔 @vasael_ir
🔸لزوم توسعه گستره علم اصول با ساختاری جدید
ارائه آیت الله علیدوست در دومین کرسی پیشاجلاسیه اصول فقه، توسعه گستره با ساختار جدید / بخش نخست:
🔹علم اصول فقه یک علم بومی اسلامی است که در بستر نیاز به وجود آمده است و اگر احیاناً تورّمی هم داشته باشد در برخی از مباحث و قیل و قالهاست علاوه بر اینکه بسیاری از مسائل وجود دارد که در اصول سنّتی به آن پرداخته نشده که باید با ساختاری جدید در اصول فقه گنجانده شود.
🔹مسائلی در اصول فقه هست که یا نیست یا کالعدم است و همین مطلب ما را این به این نیاز رهنمون میشود که گستره اصول فقه باید توسعه پیدا کند.
🔹بنده معتقدم که ساختار اصول فقه نیز باید تغییر کند و این ساختار ناظر بر توسعه گستره نیست.
🔹بزرگان ما آنگونه که باید در رابطه با عقل کار نکردهاند. وقتی وارد منبعوارهها مانند عرف و مصلحت میشویم اوضاع بسار وخیمتر است و اینها نهادهایی هستند که در اصول به اندازه کافی منقّح نیستند.
🔹بحث دیگری که لازم است در دفتر دیگری از اصول تدوین یا تکمیل شود، روششناسی اصول فقه است که اگر نتوانیم به روش و منهج فقهاء دست پیدا کنیم، قضاوتهایمان در رابطه با اقوال آنها غیر منصفانه خواهد بود.
#مبانی
🌐 yon.ir/pLbCe
🆔 @vasael_ir
🔸مخالفت شیخ فضلالله با نهضتی که سر از سفارت انگلیس در آورد
مقاله رحیم نیکبخت پژوهشگر تاریخ:
🔹در نهضت مشروطیت، مهمترین سهم را علما و مراجع مقیم تهران، شهرستانها و عتبات عالیات داشتند.
🔹موافقان مشروطه، پیشرفت جامعه را در مهار استبداد، قانونمند کردن امور، مشارکت مردم و نخبگان در تصمیمگیریها و سیاستگذاریها و نظارت بر ادارهی امور کشور از طریق انتخاب نماینده و تشکیل مجلس شورای اسلامی و عدالتخانه میدیدند.
🔹طیف دیگری از مشروطهخواهان، شامل روشنفکران غربزه و برخی دولتمردان قاجاری میشد که معتقد بودند مشروطیت با مذهب و بهتبع آن متولیان مذهب، تباین ذاتی داشت.
🔹شیخ فضلالله در مورد تدوین قانون معتقد بود تدوین قانون بایستی برمبنای شریعت باشد.
🔹شیخ فضل الله در سخنانی که قبل از به دار شدنش ایراد کرد گفت: غرض من این است که بگویم مشروطهای که با پناه بردن به اجنبی پیش برود، پیروزیاش را هم مستبدین جشن میگیرند.
🆔 @vasael_ir
🔸قانونگذار باید از تحلیلهای جامعه شناسانه منتفع شود
حجتالاسلام والمسلمین احمد مبلغی:
🔹مسبوق کردن “قانونگذاری پیرامون واقعیتهای اجتماعی” به نگاههای جامعه شناختی ضرورتی جدی است.
🔹باید کارگروهی متشکل از “فقیهان حقوق آشنا”، “حقوقدانان فقه آشنا” و “جامعه شناسان دین آشنا” به کمک قانون گذار بیاید.
🔹اگر این تحول رخ دهد فائده آن هم به فقه در جهت شناخت موضوعات اجتماعی و هم به قانون گذاری جهت ارائه قوانین بهتر متوجه خواهد شد.
#جامعه_تمدن
🌐 yon.ir/ih7EE
🆔 @vasael_ir
🔸بیانیه آیت الله مکارم شیرازی خطاب به دولت و دستگاه قضایی
🔹بسیاری از مردم از طرق مختلف با ما تماس میگیرند و می گویند چرا مشکلات ما از طریق مراجع، به مسئولین تذکر داده نمیشود؟
🔹آنها معتقدند، تیم اقتصادی دولت ضعیف است. چه اصراری دارند که مشکلات به دست آنها حل شود؟ چرا این تیم ضعیف را عوض نمیکنند؟ چرا صاحبنظران باتجربه اقتصادی را فرا نمیخوانند؟ چرا به جای اینکه کارخانهها را فعال کنند و جوانان ما را به کار دعوت نمایند، ثروتهای مردم را از گردش اقتصادی خارج کرده و به صورت سکه و دلار در خانهها محبوس میکنند؟
🔹مردم از دستگاه قضایی نیز به شدت شکایت دارند. میگویند اگر آنها با قاطعیت، شجاعت و سرعت با مفسدان اقتصادی برخورد کنند این جرثومههای فساد به سرعت برچیده میشوند.
🔹مردم قضاتی میخواهند شجاع، با قاطعیت و با سرعت که به این وضع شرمآور مفسدان پایان دهند.
🆔 @vasael_ir
🔸تبیین رویکردهای اسلامی به حفظ محیط زیست
مقاله دکتر سید حسین نصر:
🔹بحران زیست محیطی کنونی، ارتباطی مستقیم با به کارگیری فناوری مدرن و کاربردهای گوناگون علم جدید دارد. اما علوم و فناوری مدرن برای صاحبان خود، قدرت به ارمغان میآورند و دلیل اصلی تسلط غرب بر دیگر جوامع از جمله کشورهای اسلامی است.
🔹طبقات حاکم در کشورهای مسلمان ظاهرا نه بینش و نه شجاعت و نه اراده ایجاد نظم اقتصادی اسلامی را دارند که در آن، نظر اسلام در زمینه رابطه انسان با محیط طبیعی محور باشد.
🔹جنبشهایی که در دنیای اسلام و اغلب در مخالفت با قوانین موجود سیاسی به دنبال احیای تعالیم اسلامی بودهاند، در بیشتر موارد از تعالیم اسلامی درباره محیط زیست غافل بودهاند.
#مکتب_دفاعی
🌐 yon.ir/5aUVI
🆔 @vasael_ir
🔸آیتالله نوری همدانی:
🔹با اخلالگران اقتصادی به عنوان خائن برخورد شود.
🔹خیلی از مشکلات معیشتی ربطی به تحریم ندارد، با مدیریت صحیح و نظارت بر بازار و قیمتها حل میشود.
🔹دستگاه قضایی باید هرچه سریعتر به پرونده مفسدان اقتصادی رسیدگی کند و به مردم گزارش دهد.
🆔 @vasael_ir
🔸نیاز به ایجاد شورای فقهی در بانک ها اکنون بیش از پیش احساس می شود
علی صالح آبادی مدیرعامل بانک توسعه صادرات در اولین جلسه انجمن مالی اسلامی:
🔹امروزه استفاده از تکنیک ها و ابزارهای جدید مالی در اولویت است.
🔹ادبیات نظارت شرعی در ایران جای خود را در دانش بانکداری به ویژه نظارت بانکی کشور باز نکرده است.
🔹نظارت شرعی یکی از حلقههای مفقوده اجرای صحیح قانون عملیات بانکی بدون رباست و این نوع از نظارت نمی تواند مکملی بر نظارت متعارف بانکی باشد.
🔹شورای فقهی بانک مرکزی به عنوان مرجع عالی فقهی در حوزه بانکداری اسلامی، جایگاه قانونی نداشته و تنها اختیارات مشورتی دارند.
#سیاست
🌐 yon.ir/ceHqJ
🆔 @vasael_ir
🔸اشتباه بزرگ این است که اقتصاد کشور را بر اساس اقتصاد نئوکینزی اداره کنیم!
💬 #توئیت آیت الله میرباقری
🆔 @vasael_ir
🔸تفاوت مبنای قانون گذاری در اسلام و غرب
گفتگوی اختصاصی وسائل با حجت الاسلام قاسمی دکترای فلسفه سیاسی:
🔹در فلسفۀ غرب فارغ از روسو که بر اراده عمومی تکیه میکند و هابز که بر ارادۀ حاکم؛ عموماً حق قانونگذاری به اکثریت مردم جامعه داده شده است.
🔹در اسلام اگر نگوئیم فقهاء بالاتفاق – اعم از شیعه و سنی-، قانونگذاری را مختص به خداوند میدانند؛ قریب به اتفاق فقهاء بر این مطلب تصریح دارند.
🔹سوالی که مطرح می شود این است که اساسا مجلس شورا بر اساس چه مبنای شرعی حکم به الزام مردم نسبت به اموری که شارع مقدس واجب نکرده است مینماید و بعضا در صورت تخطی آنان را با جریمههای نقدی مجازات میکند که نوعی تصرف در مال مردم تلقی میشود؟ به نظر میرسد مبنای شرعی الزامات این چنینی از باب مقدمه بودن برای حفظ نظام اسلامی باشد.
#مبانی
🌐 yon.ir/LDWJV
🆔 @vasael_ir
🔸رابطه علم اصول با فلسفه اصول در نظریه توسعه علم اصول فقه
آیت الله علیدوست در دومین کرسی پیشاجلاسیه اصول فقه، توسعه گستره با ساختار جدید / بخش دوم:
🔹بنده معتقدم که عرف عام زمان شریعت برای قبل از بارش روایات بوده و الّا از زمان صادقین به بعد باید بگوییم که خواص به سراغ نصوص بروند و الّا آیا واقعاً بحثی مثل انقلاب نسبت، عرف یارای فهم آنرا دارد؟
🔹بنده تلاشم این است که در نظریه توسعه اصول فقه با ساختار جدید کمبودهای اصول را جبران کنیم و در غرض ثانویه ساختار آنرا اصلاح کنیم.
🔹فلسفههای مضاف همیشه تبیین هستها است مثل تاریخ تحوّلات، و اینها فلسفه یک علم است امّا در نظریه توسعه اصول بحث نظریهپردازی است و شناخت هنجارهاست.
🔹 اگر گفته شود جایی برای فلسفه اصول باقی نمیماند صحیح نیست چون شیوه بحث با آنچه در فلسفه علم اصول است کاملا متفاوت است.
#مبانی
🌐 yon.ir/sU0gZ
🆔 @vasael_ir
🔸حوزه و مراجع از وضع معیشت مردم در رنج هستند
آیت الله فاضل لنکرانی:
🔹بخشی از تجمعات مردمی به خاطر گرفتاری های اقتصادی مردم است که لازم است هر چه سریعتر مسئولین به این امور رسیدگی کنند و وضع معیشت مردم بهبود یابد اما بخش دیگری نیز سوء استفاده دشمنان اسلام و انقلاب است.
🔹مردم نگاهشان به عده معدودی از روحانیون صاحب منصب است،اما باقی طلاب و روحانیونی که ۹۰درصد آنها زیر خط فقر زندگی می کنند را نمی بینند.
🔹دشمن برای دین و دنیای مردم دلسوزی نمی کند؛ بلکه هدف دشمن برگشت به تسلط قبل از انقلاب اسلامی ایران است و خوشبختانه مردم ما نیز این را به خوبی می دانند.
🆔 @vasael_ir
🔸ضرورت ورود فقه برای رفع منازعات مذهبی
حجت الاسلام الهی خراسانی در نشست علمی«جایگاه فقه و کلام در منازعات مذهبی»:
🔹عوامل سیاسی، اجتماعی، امنیتی و اخلاقی را می توان از عوامل منازعات مذهبی برشمرد اما بی شک دو دانش فقه و کلام در پدید آوردن این منازعات و ریشه های آن و کاهش و حل منازعات موثر بوده اند.
🔹بدون تسلط دانش پژوهان بر دانش فقه و کلام، نه فهم منازعات مذهبی ممکن است و نه غلبه کردن بر منازعات مذهبی امکانپذیر است.
#مبانی
🌐 yon.ir/wRpeh
🆔 @vasael_ir
🔸دست برتر حقوق بشر اسلامی نسبت به اعلامیه جهانی حقوق بشر
گفتگوی اختصاصی وسائل با حجت الاسلام کریمی نیا:
🔹توجه و پرداختن به چهار موضوع حق فضل و کرامت ناشی از عمل و عقیده، حق حفاظت و نگهداری از افراد بی گناه و زنان و کودکان در هنگام جنگ و حق جنین که در حیات بشری مهم هستند یکی از عوامل برتری حقوق بشر اسلامی نسبت به اعلامیه جهانی حقوق بشر است.
🔹در خود این اعلامیه ها، مانند «اعلامیه جهانی حقوق بشر» و «اعلامیه اسلامی حقوق بشر» هیچ ضمانت اجرای جدّی وجود ندارد.
#حقوق
🌐 yon.ir/OMwds
🆔 @vasael_ir
🔸راهکار کشورها برای مقابله با افت ارزش پول ملی
🔹سال گذشته ریال ایران بیشترین کاهش ارزش را در برابر دلار نداشت بلکه سه کشور ونزوئلا، آرژانتین و حتی ترکیه رکوردار بودند، در این میان دولتها راهکارهای متفاوتی برای کاهش ارزش پولشان در برابر دلار استفاده میکنند.
🔹مثلا کشورها برای مقابله با سلطه دلار و کاهش بیشتر ارزش پولهایشان در برابر دلار، پیمانهای دوجانبه و چند جانبه امضاء میکنند تا از ارزهای ملیشان به جای دلار در مبادلات تجاری استفاده کنند.
🔹راهکار دیگر کشورها برای جلوگیری از هژمونی دلار خرید طلا و افزایش ذخایر این فلز گرانبهادر کشور است، روسیه ذخایر طلای خود را به 2000 تن رسانده است.
🔹اما آنچه باعث افزایش ارزش پول یک کشوری میشود افزایش تولید داخلی است، هر اندازه از اقتصاد نفتی رهایی یافته و به تولید داخل بپردازیم ارزش پول ملی تقویت خواهد شد.
#اقتصاد
🆔 @vasael_ir
🔸فصلنامه «اندیشه مردمسالاری اسلامی» رونمایی میشود
🔹شماره اول فصلنامه «اندیشه مردم سالاری اسلامی» به مدیرمسئولی و سردبیری سیدمحمدرضا مرندی و با قیمت ۱۰هزار تومان منتشر می شود.
🔹مراسم رونمایی از شماره نخست فصلنامه «اندیشه مردم سالاری اسلامی» به صاحب امتیازی مرکز پژوهش های علوم انسانی اسلامی صدرا با حضور کارشناسان در خبرگزاری فارس برگزار می شود.
#سیاست
🌐 yon.ir/Pp2vj
🆔 @vasael_ir