هدایت شده از یک آیه در روز
.
3️⃣ «وَ اعْبُدُوا اللَّهَ وَ لا تُشْرِكُوا بِهِ شَيْئاً وَ بِالْوالِدَيْنِ إِحْساناً وَ ...»
با اینکه آیات قبل و بعد همگی ناظر به تنظیم روابط انسان با دیگران (اعضای خانواده، خویشاوندان، و سایر افراد جامعه) بود، و در همین آیه هم محور روابط با دیگران را احسان قرار داد، اما قبل از اینکه توصیه به احسان به دیگران کند ابتدا بر عبودیت خداوند و شرک نورزیدن به وی تاکید کرد.
چرا؟
🍃الف. چه بسا میخواهد بفرماید تنها مبنای موجه انجام رفتار اخلاقی با دیگران اذعان به عبودیت و توحید است؛
به تعبیر دیگر:
💢اگر خدا نباشد همه کاری مجاز خواهد بود❗️
🍃ب. شاید میخواهد اشاره کند که عبودیت خداوند واحد است که واقعا میتواند ضمانت اجرای اخلاق باشد؛
یعنی اگر قرار است توصیه به احسان به دیگران بکنیم، تا عبودیت و توحید در آنها درست نشود این توصیه اثری نخواهد داشت.
🍃ج. ...
@yekaye
هدایت شده از یک آیه در روز
.
5️⃣ «وَ اعْبُدُوا اللَّهَ وَ لا تُشْرِكُوا بِهِ شَيْئاً وَ بِالْوالِدَيْنِ إِحْساناً وَ بِذِي الْقُرْبی وَ الْيَتامی وَ الْمَساكينِ وَ الْجارِ ذِي الْقُرْبی وَ الْجارِ الْجُنُبِ وَ الصَّاحِبِ بِالْجَنْبِ وَ ابْنِ السَّبيلِ وَ ما مَلَكَتْ أَيْمانُكُمْ ...»
یک معنای اولیه این آیه آن است که در تنظیم برنامههای زندگی، اصل اولی عبودیت خداوند و موحد بودن است؛ و اصل دوم جدی گرفتن روابط خانوادگی، و ابتدا روابط را با نزدیکان و خانواده خویش اصلاح کنیم و از اینجا وارد عرصه اصلاح روابط اجتماعی با دیگران شویم و در رابطه با یتیمان و مسکینان و همسایگان و همنشینیان و ... مدار ارتباط خود را بر اساس احسان قرار دهیم
(تدبر 1 https://eitaa.com/yekaye/7144)
در عین حال، با توجه به احادیث فراوانی که شیعه و سنی از پیامبر اکرم ص روایت کردهاند که ایشان خودشان و حضرت علی ع را پدران این امت و مصداق «والدین» خواندند (احادیث2، 3، 4، 5) برترین مصداق والدین پیامبر ص و امام ع میباشند؛
و به تبع این مساله،
معنای «ذی القربی و یتیمان و مسکینان و ...» هم متفاوت میشود: ذیالقربی، همان اهل بیت ع میباشند که مزد پیامبر ص، مودت ایشان بوده (قُلْ لا أَسْئَلُكُمْ عَلَيْهِ أَجْراً إِلاَّ الْمَوَدَّةَ فِي الْقُرْبی؛ شوری/23)؛ یتیم کسی است که از درک محضر پدر معنویاش (پیامبر و امام) محروم مانده، مسکین کسی است که غیبت امام ع او را زمینگیر کرده است (احادیث7، 9، 11)
🤔به همین ترتیب چهبسا بتوان برای بقیه عبارات آیه هم معنای جدیدی یافت؛ یعنی شاید بتوان گفت:
🔹«الْجارِ ذِي الْقُرْبی» اگر «ذی القربی»اش اشاره به اهل بیت ع باشد، همسایه آنها هم چه بسا کسانیاند که به ایشان نزدیکند، آنگاه چهبسا همسایه نزدیک و همسایه دور به معنای میزان نزدیکی و دوری با امام ع است که هم میتواند نزدیکی و دوری مادی (مکانی و زمانی) باشد (یعنی بالاخره ما باید نسبت به آن اصحاب اهل بیت ع که سخنان ایشان را به ما رساندند رابطهای برقرار کنیم) و هم دوری و نزدیکی معنوی و باطنی؛
🔹«الصَّاحِبِ بِالْجَنْبِ» هم چهبسا هرکسی است که به نحوی همنشین اهل بیت ع شده باشد که مصداق بارزش علمایی هستند که با کلام اهل بیت ع همنشین شده و از آن تاثیر پذیرفتهاند، یا خادمان حرمهای اهل بیت ع که همواره همنشین مرقد مطهر ایشاناند، یا ...؛
🔹«ابْنِ السَّبيلِ: در راه مانده» هم چه بسا اشاره به کسانی باشد که هنوز به درک و معرفت امام ع نرسیدهاند که در احادیث ما بر مدارا کردن با چنین کسانی به منظور اینکه آنها به راه اصلی وارد شوند بسیار توصیه شده است؛
🔹و ...
@yekaye
هدایت شده از یک آیه در روز
.
9️⃣ «وَ اعْبُدُوا اللَّهَ ... وَ بِالْوالِدَيْنِ إِحْساناً وَ بِذِي الْقُرْبی وَ الْيَتامی وَ الْمَساكينِ وَ الْجارِ ذِي الْقُرْبی وَ الْجارِ الْجُنُبِ وَ الصَّاحِبِ بِالْجَنْبِ وَ ابْنِ السَّبيلِ وَ ما مَلَكَتْ أَيْمانُكُمْ»
خداپرست واقعى بايد نسبت به [والدین،] بستگان، [یتیمان،] محرومان و همسايگان [دور و نزدیک] [و همنشینان و زیردستان] خود، متعهّد و مسئول باشد.
(تفسير نور، ج2، ص289)
@yekaye
هدایت شده از یک آیه در روز
.
2️⃣1️⃣ «وَ اعْبُدُوا اللَّهَ وَ لا تُشْرِكُوا بِهِ شَيْئاً وَ بِالْوالِدَيْنِ إِحْساناً وَ بِذِي الْقُرْبی وَ الْيَتامی وَ الْمَساكينِ وَ الْجارِ ذِي الْقُرْبی وَ الْجارِ الْجُنُبِ وَ الصَّاحِبِ بِالْجَنْبِ وَ ابْنِ السَّبيلِ وَ ما مَلَكَتْ أَيْمانُكُمْ إِنَّ اللَّهَ لا يُحِبُّ مَنْ كانَ مُخْتالاً فَخُوراً»
چنانکه در نکات ادبی توضیح داده شد، «مختال» کسی است که بر اثر تخیل درباره خویش به وی، اموری اضافه بر آنچه دارد به خود نسبت میدهد و دچار احساس خودبزرگبینی شده است. وقتی این حالت درونی ایجاد شود گاه به ظهور بیرونی میرسد، و چنین شخصی به فخرفروشی رویمیآورد.
در این آیه عملا ریشه این وضعیت در آدمی را نشان میدهد.
همین که ابتدا توصیه میکنید که چنین و چنان کنید و بعد می فرماید خداوند «مختال فخور» را دوست ندارد، نشان میدهد که مختال فخور کسی است که به این دستورات عمل نمیکند. پس حقیقت تکبر و فخرفروشی این است که انسان اهل عبودیت خداوند و موحد و اهل احسان در حق دیگران نباشد.
به تعبیر دیگر، بىتوجّهى به والدين و بستگان و يتيمان و محرومان جامعه، نشانهى تكبّر و فخر فروشى است. (تفسير نور، ج2، ص289)
@yekaye
سوره مبارکه نساء از سورههایی بود که آیاتی طولانی داشت و این امر موجب گردید روند کار این کانال، به جای «یک آیه در روز»، مدتی «یک آیه در هفته» و حتی تا نزدیک به «یک آیه در ماه» کشیده شود؛ چنانکه بحث این سوره از نیمه شعبان سال قبل قمری (1 اردیبهشت 1398) آغاز شد و تا امروز که در آستانه ورود در ماه رجب هستیم کمتر از 40 آیه مورد بحث قرار گرفت.
البته در این بحثها محور اول این سوره که عمدتا ناظر به وضعیت خانوادگی انسان بود مورد بحث قرار گرفت؛ و از این پس آیات این سوره کمکم وارد مباحث بیرون از خانه و خانواده میشود.
به نظر رسید شاید مناسب باشد که اندکی حال و هوای بحث تغییر کند؛ بویژه که در آستانه ورود به ماههای مبارک رجب و شعبان و رمضان هستیم.
از این رو، به یاری خداوند متعال ان شاء الله از امروز بحث را درباره #سوره_واقعه قرار میدهیم.
@yekaye
هدایت شده از یک آیه در روز
📖معرفی #سوره_واقعه
🔹سوره مبارکه واقعه به اتفاق اغلب مفسران از سورههای مکی میباشد
📚(ابن عطیه، به نقل از التحرير و التنوير، ج27، ص258)
و این نکته را از روایات معصومین هم می توان دریافت ؛
▪️ البته در خصوص برخی از آیات آن اختلاف است؛ مثلا
▫️از ابن عباس و قتاده نقل شده که آیه «وَ تَجْعَلُونَ رِزْقَكُمْ أَنَّكُمْ تُكَذِّبُونَ» (آیه 82) مدنی است؛ و
▫️برخی گفتهاند آیه «ثُلَّةٌ مِنَ الْأَوَّلِينَ» (آیه 39) مدنی است؛
▫️ویا آیه «أَ فَبِهذَا الْحَدِيثِ أَنْتُمْ مُدْهِنُونَ» (آیه 81) را نازل شده در مسیر مدینه دانستهاند.
📚(مجمع البيان، ج9، ص321 )
▫️و از نظر کلبی، جمعا 4 آیه غیرمکی است: دو آیه «ثُلَّةٌ مِنَ الْأَوَّلِينَ؛ وَ ثُلَّةٌ مِنَ الْآخِرِينَ» در مسیر مدینه نازل شده، و دو آیه «أَ فَبِهذَا الْحَدِيثِ أَنْتُمْ مُدْهِنُونَ؛ وَ تَجْعَلُونَ رِزْقَكُمْ أَنَّكُمْ تُكَذِّبُونَ» در مسیر مکه نازل شده است؛ و لازم به ذکر است که در روایتی به ابن مسعود نسبت داده شده که این سوره در غزوه تبوک نازل شده است.
📚(التحرير و التنوير، ج27، ص258 ).
🔹این سوره در دستهبندیای که از پیامبر اکرم ص روایت شده جزء «مفصلات» (جدا شدهها) است (که در وجه تسمیه آنها گفتهاند به خاطر کثرت «فصل» [= جدایی] بین سورهها با «بسم الله الرحمن الرحیم» چنین نامیده شدهاند [که ناشی از کوتاه بودن متن این سورههاست، برخلاف سورههای ابتدایی قرآن]؛ التبيان في تفسير القرآن، ج1، ص20 ) و در حدیث نبوی، برخی سورههای قرآن به ازای تورات موسی ع و انجیل عیسی ع و زبور داود ع است؛ اما سورههای «مفصل»، اختصاصی پیامبر خاتم ص است.
📚(الكافي، ج2، ص601 ؛ الدر المنثور، ج2، ص116)
🔹این سوره را ظاهرا به خاطر کلمه «الواقعه» در آیه اولش، سوره واقعه نامیدهاند؛ و این اسم در روایات نبوی هم آمده (یعنی ظاهرا توسط خود رسول الله ص بدین اسم نامیده شده است) و در اسناد تاریخی هیچ اسم دیگری برای این سوره مطرح نشده است.
📚(التحرير و التنوير، ج27، ص258)
🔹این سوره در ترتیب مصحف 56مین سوره و بنا بر روایت جابر بن یزید در ترتیب نزول 46مین سوره قرآن کریم است و بعد از سوره طه و پیش از سوره شعرا نازل شده است.
📚(التحرير و التنوير، ج27، ص258)
@yekaye
هدایت شده از یک آیه در روز
📿 تعداد آیات
🔹تعداد آیات آن، بر اساس نسخه کوفی (که امروزه به خط عثمان طه در بلاد مشرق اسلامی رایج است) 96 آیه و بر اساس نسخه بصری 97 آیه و بر اساس سایر نسخهها (مکی و مدنی و شامی) 99 آیه میباشد.
📚(مجمع البيان، ج9، ص321 )
🔖(در جلسه۴۴۶ درباره چرایی اختلاف در تعداد آیات سورهها توضیح داده شد: http://yekaye.ir/al-muzzammil-73-1-2/)
تفاوت در موارد زیر است:
1 و2 و3) سه فراز «فَأَصْحابُ الْمَيْمَنَةِ، ما أَصْحابُ الْمَيْمَنَةِ» (8) و «وَ أَصْحابُ الْمَشْئَمَةِ، ما أَصْحابُ الْمَشْئَمَةِ» (9) و «وَ أَصْحابُ الشِّمالِ، ما أَصْحابُ الشِّمالِ» (41) در نسخههای کوفی و مدنی اخیر هریک به صورت یک آیه آمده، اما در نسخههای دیگر، هریک به صورت دو آیه آمده است.
4) فراز «عَلى سُرُرٍ مَوْضُونَةٍ؛ مُتَّكِئينَ عَلَيْها مُتَقابِلينَ» (15-16) در همه نسخهها به صورت دو آیه، و در نسخههای شامی و بصری به صورت یک آیه آمده است.
5) فراز «بِأَكْوابٍ وَ أَباريقَ؛ وَ كَأْسٍ مِنْ مَعينٍ» (18) در همه نسخهها به صورت یک آیه، ولی در نسخه مکی و مدنی اخیر به صورت دو آیه آمده است.
6) فراز «وَ حُورٌ عينٌ؛ كَأَمْثالِ اللُّؤْلُؤِ الْمَكْنُونِ» (22-23) در همه نسخهها به صورت دو آیه، و در نسخههای شامی و بصری به صورت یک آیه آمده است.
7) فراز «لا يَسْمَعُونَ فيها لَغْواً وَ لا تَأْثيماً؛ إِلاَّ قيلاً سَلاماً سَلاماً» (25-26) در همه نسخهها به صورت دو آیه، و در نسخه مکی و مدنی اول به صورت یک آیه آمده است.
8) فراز «إِنَّا أَنْشَأْناهُنَّ إِنْشاءً؛ فَجَعَلْناهُنَّ أَبْكاراً» (35-36) در همه نسخهها به صورت دو آیه، و در نسخه بصری به صورت یک آیه آمده است.
9) فراز «في سَمُومٍ وَ حَميمٍ؛ وَ ظِلٍّ مِنْ يَحْمُومٍ» (42-43) در همه نسخهها به صورت دو آیه، و در نسخه مکی به صورت یک آیه آمده است. (هرچند که نقلی هست که در نسخه مکی هم همانند بقیه بوده است).
10) فراز «قُلْ إِنَّ الْأَوَّلينَ وَ الْآخِرينَ؛ لَمَجْمُوعُونَ إِلى ميقاتِ يَوْمٍ مَعْلُومٍ» (49-50) در همه نسخهها به صورت دو آیه، و در نسخههای شامی و مدنی اخیر تا « ... لَمَجْمُوعُونَ» به صورت یک آیه آمده است؛ و
11) فراز «لَمَجْمُوعُونَ؛ إِلى ميقاتِ يَوْمٍ مَعْلُومٍ« (50) در همه نسخهها به صورت یک آیه، ولی در نسخههای شامی و مدنی اخیر به صورت دو آیه آمده است.
12) فراز «فَرَوْحٌ وَ رَيْحانٌ؛ وَ جَنَّةُ نَعيمٍ» (89) در همه نسخهها به صورت یک آیه، ولی در نسخه شامی به صورت دو آیه آمده است.
📚(مجمع البيان، ج9، ص321 )
📿تعداد كلمات و حروف این سوره را 378 كلمه و1703 حرف معرفی کردهاند.
📚(دانشنامه اسلامی، مدخل «مشخصات کامل سوره های قرآن»)
@yekaye
🔹فضیلت و اهمیت سوره
☀️1) ابن عباس میگوید: یکبار ابوبکر به رسول الله ص عرض کرد: چقدر سریع پیر شدید؟
فرمودند: سورههای هود و واقعه و مرسلات و عَمَّ يَتَساءَلُونَ [= سوره نبأ] مرا پیر کرد.
📚الخصال، ج1، ص199؛ الأمالي( للصدوق)، ص233 الدر المنثور، ج6، ص153
قَالَ أَبُو بَكْرٍ: يَا رَسُولَ اللَّهِ أَسْرَعَ إِلَيْكَ الشَّيْبُ؟!
قَالَ ص: شَيَّبَتْنِي هُودُ وَ الْوَاقِعَةُ وَ الْمُرْسَلَاتُ وَ عَمَّ يَتَساءَلُونَ.
@yekaye