☀️10) الف. احمد بن محمد بن ابی نصر میگوید:
از امام رضا ع سوال کردم درباره مردی که با زنی ازدواج موقت کرده است؛ آیا جایز است که [بعدا] با دختر وی ازدواج کند؟
فرمودند: خیر.
📚الكافي، ج5، ص422؛ قرب الإسناد، ص366
☀️ب. محمد بن مسلم میگوید:
از امام صادق ع درباره مردی پرسیدم که کنیزی را از مردی خریده بود [که آن مرد با وی نکاح کرده بود]، سپس وی را آزاد کرد و با او ازدواج نمود و برایش فرزندی آورد؛ آیا صاحب اول آن میتواند با دختر وی ازدواج کند؟
فرمود: خیر، آن دختر بر وی حرام است چرا که ربیبه [= دختر همسر] اوست؛ و در این مورد: زن آزاد و کنیز یکسانند؛ سپس این آیه را تلاوت فرمود: و «ربیبههایی [دختران همسری] که در دامان شمایند.»
📚النوادر(للأشعري)، ص121؛ الكافي، ج5، ص433؛ تفسير العياشي، ج1، ص230
@yekAaye
☀️11) از امام باقر ع سوال میشود درباره مردی که با زنی ازدواج کرد و به سر [= بدون روسری] ویا برخی از قسمتهای بدن وی [که پوشش آن بر زن واجب است] نگاه کرد [یعنی نزدیکی نکردند اما مرد به موها و بدن زن که فقط دیدنش بر محارم جایز است، نگاه کرده] آیا [در صورتی که از هم جدا شوند] جایز است که با دختر وی ازدواج کند؟
فرمود: خیر؛ اگر جایی از وی را دید که دیدنش بر نامحرمان حرام است، سزاوار نیست که با دختر وی ازدواج کند.
📚الكافي، ج5، ص422؛ دعائم الإسلام، ج2، ص233
@yekAaye
هدایت شده از یک آیه در روز
☀️12) عمر بن اذینه با سند خویش از حسن بصری نقل میکند که:
رسول الله با زنی از قبیله بنی عامر بن صعصعه ازدواج کرد که نامش «سنی» بود و از زیباترین زنان زمانه خویش بود؛ چون چشم عایشه و حفصه بر او افتاد گفتند: این با زیباییاش دیگر ارج و قربی برای ما نزد پیامبر باقی نخواهد گذاشت؛ پس [برای اینکه بین او و پیامبر را به هم بزنند] به او گفتند: مبادا طوری رفتاری کنی که پیامبر حرصی از تو نسبت به روابط با خویش احساس کند! چون بر پیامبر داخل شد و پیامبر خواست دست نوازش بر سر و روی او بکشد، گفت به خدا پناه میبرم! و دست پیامبر را عقب زد! [با برخوردهایی که کرد] پیامبر [نهایتا بدون اینکه با او نزدیکی کند] او را طلاق گفت و وی را به نزد خانوادهاش برگرداند.
همچنین رسول الله ص با زنی از قبیله کنده به نام دختر ابی جون ازدواج کرد؛ وقتی که ابراهیم دختر ماریه قبطیه از دنیا رفت، این زن گفت: اگر وی واقعا پیامبر بود پسرش نمیمرد! پیامبر وی را نیز پیش از اینکه با او نزدیکی کند نزد خانوادهاش فرستاد. [= او را هم طلاق داد].
چون رسول الله ص از دنیا رفت و ابوبکر حکومت را به دست گرفت: این دو زن عامری و کندی نزد ابوبکر آمدند در حالی که مورد خواستگاری قرار گرفته بودند [و طبق آیه 6 سوره احزاب، زنان پیامبر به منزله مادران مسلماناناند و کسی حق ازدواج با آنان را ندارد]. ابوبکر و عمر با هم مشورت کردند و به آنها گفتند: اگر دلتان میخواهد در پرده بودن [عمل به آیه 53 سوره احزاب، که زنان پیامبر را از رابطه با نامحرمان برحذر میدارد] انتخاب کنید و اگر دلتان میخواهد لذت جنسی را برگزینید؛ و آن دو لذت جنسی را برگزیدند و ازدواج کردند؛ یکی از دو مردی که با آنها ازدواج کرد مبتلا به جذام شد و دیگری هم دیوانه شد.
☀️عمر بن اذینه میگوید:
این حدیث را نزد زراره و فضیل بازگو کردم؛ هردو از امام باقر ع روایت کردند که خداوند عز و جل هیچ چیزی را نهی نکرد مگر اینکه در آن عدهای عصیان کردند تا جایی که حتی با زنان پیامبر ص هم بعد از وی ازدواج کردند و همین حکایت زنان عامری و کندی را بازگو کرد؛ و سپس فرمود: اگر از آنها سوال میکردید درباره مردی که با زنی ازدواج کرده و سپس پیش از آنکه با وی نزدیکی کند وی را طلاق داده است، آیا جایز است با دختر وی ازدواج کند، خودشان میگفتند جایز نیست؛ در حالی که [طبق آیه 6 سوره احزاب] حرمت رسول الله بالاتر از حرمت پدرانشان بود.
☀️همچنین با سند دیگری از زراره نقل شده که از امام باقر ع روایت کرد که ایشان شبیه همین واقعه را تعریف کردند و فرمودند: و آنان، اگر که مومن بودند، جایز نمیدانستند که با مادران خویش ازدواج کنند؛ در حالی که حرمت زنان پیامبر [مطابق با آیه 6 سوره احزاب] همانند حرمت مادرانشان بود.
📚الكافي، ج5، ص421
@yekaye
👇متن حدیث👇
📖د. وَ حَلائِلُ أَبْنائِكُمُ الَّذينَ مِنْ أَصْلابِكُمْ
☀️13) از ابوجارود روایت شده است که:
امام باقر ع به من فرمود: ابا جارود! در مورد امام حسن و امام حسین علیهما السلام به شما چه میگویند؟
گفتم: بر ما انکار میکنند که آنان را پسران رسول الله ص [مورد خطاب با تعبیر: یا ابن رسول الله ص] میخوانیم.
فرمود: شما در جوابشان چگونه احتجاج میکنید؟
گفتم: به سخن خداوند عز و جل در مورد حضرت عیسی ع احتجاج میکنیم که فرمود: «و از نسل او داوود و سليمان و ايوب و يوسف و موسى و هارون را؛ و اين گونه، نيكوكاران را پاداش مىدهيم؛ و نیز زکریا و یحیی و عیسی ع را» (انعام/84-85) و اینکه عیسی بن مریم را از ذریه حضرت ابراهیم ع قرار داد.
فرمود: آنان در جواب شما چه میگویند؟
گفتم: میگویند گاهی فرزندِ دختر را جزء فرزند به حساب میآورند، اما هر چه باشد از صُلب او نیست.
فرمود: شما در جوابشان چگونه احتجاج میکنید؟
گفتم: به این سخن خداوند عز و جل به رسولش [در جریان مباهله] احتجاج میکنیم که فرمود: «پس بگو: بیایید پسرانمان و پسرانتان و زنانمان و زنانتان و خویشتنمان و خویشتنتان را بیاورید» (آل عمران/61)
فرمود: آنان چه میگویند؟
گفتم: میگویند گاهی در کلام عرب چنین است که پسران فلان مرد است اما دیگری میگوید پسرانمان.
فرمود: اباجارود! از کتاب الله جل جلاله مطلبی به تو میدهم که نشان میدهد که آنان از صلب رسول اللهاند و جز کافر آن را رد نمیکند.
گفتم: فدایت شوم؛ آن چیست؟
فرمود: آنجا که خداوند متعال میفرماید: «حرام شد بر شما مادرانتان و دخترانتان و خواهرانتان» تا آنجایی که فرمود «و زنان پسرانتان که از صُلب شمایند»؛ از آنان بپرس که آیا برای رسول الله حلال بود که با همسران این دو امام ع ازدواج کند؟ اگر گفتند:بله، دروغ گفته و فاسق شدهاند؛ و اگر گفتند خیر، به خاطر این است که آن دو پسرانِ از صُلبِ اویند؛ و این ازدواج بر پیامبر ص حرام نشده جز بدین سبب که اینان از صُلبِ اویند.
📚الكافي، ج8، ص317؛
📚تفسير القمي، ج1، ص209 ؛
📚الإحتجاج (للطبرسي)، ج2، ص324-325
@yekAaye
☀️14) روایت شده است که
یکبار در مجلس مامون در مرو، حضرت امام رضا ع بود و جماعتی از علمای عراق و خراسان نیز بودند.
مامون گفت: از معنای این آیه به من خبر دهید که: «سپس این کتاب را به میراث دادیم به آنان که گلچین کردیم از بندگانمان» (فاطر/۳۲).
آن علما گفتند منظور خداوند عز و جل از این آیه همه امت است.
مامون به امام رضا ع رو کرد و گفت: یا اباالحسن! شما چه میفرمایید؟
امام فرمود: من مانند آنان نمی گویم، بلکه میگویم که منظور خداوند عترت پاک است.
مامون گفت: چگونه این را فقط مخصوص عترت، و نه بقیه امت، میدانی؟
🔹حضرت استدلالهایی آورد که پارهای از آنها قبلا گذشت.
در فرازی از این گفتگو علمای مذکور به امام رضا ع عرض میکنند که آیا خداوند این گلچین کردن را در جایی از کتابش تفسیر کرد؟
امام ع فرمودند: غیر از مواردی که مربوط به بطون قرآن است، در دوازده موقعیت و جایگاه در ظاهر کتاب آن را تفسیر کرد؛ و
سپس شروع به توضیح این موارد کردند؛
تا اینکه رسیدند به دهمین مطلب:
و امّا دهم: اين فرمايش خداى عزّ و جلّ در آيه تحريم است: «بر شما حرام شده است [ازدواج با] مادرانتان و دخترانتان و خواهرانتان» تا آخر آيه )نساء/23)، به من بگوئيد چنانچه پيامبر زنده بود آيا جايز بود كه با دختر من یا دختر پسرم يا با هر دخترى از نسل من ازدواج كند؟
گفتند: خير.
فرمود: حال بگوئيد: آيا چنانکه پیامبر ص زنده بود، روا بود كه با دختران یکی از شما ازدواج كند؟
گفتند: آرى!
فرمود: اين خود دليل آن است كه ما از آل اوئيم، و شما آل او نيستيد، چه اگر از آل او بوديد ازدواج دخترانتان بر او حرام بود چنان كه دختران من بر آن حضرت حرام است، زيرا ما از آل اوئيم و شما از امّت او؛ و اين تفاوت ديگرى است ميان آل و امّت، چرا كه آل از اوست، و امّت وقتی از آل او نیست، از او نيست،
اين هم مطلب دهم.
📚الأمالي( للصدوق)، ص532-533؛
📚عيون أخبار الرضا عليه السلام، ج1، ص239؛
📚تحف العقول، ص435
@yekAaye
📖ه. وَ أَنْ تَجْمَعُوا بَيْنَ الْأُخْتَيْنِ
☀️15) از امام باقر ع یا امام صادق ع در خصوص مردی که در یک مجلس دو خواهر را به عقد خود درمیآورد روایت شده است:
او اختیار دارد که هریک را خواست به همسری برگزیند و دیگری را رها سازد؛ و نیز در مورد کسی که کنیزی داشته که با او نکاح کرده و سپس مادر یا دختر او را میخواهد خریداری کند، فرمودند: هرگز برایش حلال نیست.
📚الكافي، ج5، ص431
@yekAaye
☀️16) الف. از حضرت علی ع روایت شده درباره این سخن خداوند عز و جل که میفرماید «و [حرام شد بر شما] اینکه بین دو خواهر جمع کنید جز آنچه قبلا گذشته است»
فرمودند: یعنی اینکه با دو خواهر نکاح کنید؛ و اگر مردی با زنی نکاح کرد و سپس به سرزمین دیگری رفت و با خواهر وی نکاج کرد در حالی که نمی دانست این خواهر اوست، وقتی که خبردار شد باید بلافاصله از وی [= این دومی] جدا شود.
📚دعائم الإسلام، ج2، ص234
☀️ب. زراره میگوید:
از امام باقر ع در مورد مردی سوال کردم که در عراق با زنی ازدواج کرد؛ سپس به شام رفت و آنجا با زن دیگری ازدواج نمود که دست بر قضا این خواهر همان زن عراقی بود.
فرمود: باید بین او و زن شامی جدایی بیفکنند و با زن عراقیاش هم مادامی که عده زن شامی تمام نشده، نزدیکی نکند.
گفتم: اگر با زنی ازدواج کرد و سپس با مادر آن زن- در حالی که نمیدانست این مادر اوست- ازدواج کرد، چطور؟
فرمودند: چون نمی دانسته خداوند او را مواخذه نخواهد کرد؛ سپس فرمودند: هرگاه که فهمید این مادر اوست؛ دیگر به او نزدیک نشود و نیز با دختر هم نزدیکی نکند تا ایام عده مادر بسر آید؛ و چون ایام عده سپری شد جایز است که با دختر نکاح کند.
گفتم: اگر [خبردار نشد و] مادر مذکور هم برای وی فرزندی آورد چه میشود؟
فرمودند: این فرزندش است: هم پسرش محسوب میشود و هم برادر زنش!
📚الكافي، ج5، ص431
@yekAaye
☀️17) الف. از امام باقر ع سوال میشود درباره مردی که زنش را در حالی که باردار بوده طلاق میدهد؛ آیا تا پیش از اینکه وی وضع حمل کند، جایز است با خواهر وی ازدواج کند؟
فرمودند: خیر؛ ازدواج نکند تا اینکه زمان وی بسر آید.
📚الكافي، ج5، ص432
☀️ب. همچنین یکی از قضاوتهای حضرت امیر ع که از امام باقر ع روایت شده این است که:
دو خواهر بودند که مردی با یکی از آنها ازدواج کرد سپس در حالی که وی باردار بود او را طلاق داد و به خواستگاری دومی رفت، و پیش از آنکه خوارش وضع حمل کند با این دومی ازدواج کرد؛ حضرت امیر ع دستور داد که از این دومی جدا شوند تا زمانی که آن خواهر اولی فرزندش را بزاید؛ سپس دوباره خواستگاری کند و به او دوباره مهریه پرداخت نماید.
📚الكافي، ج5، ص431؛ النوادر(للأشعري)، ص122؛ تهذيب الأحكام، ج7، ص285
☀️ج. یونس بن عبدالرحمن میگوید: نامه مردی که به امام رضا ع نامه نوشته بود را خواندم که نوشته بود: فدایت شوم: مردی با زنی ازدواج موقت انجام میدهد و زمانشان بسر میآید، آیا پیش از آنکه عده زن تمام شود جایز است که این مرد با خواهر آن زن ازدواج کند؟
و حضرت در پاسخ نوشته بودند که: خیر؛ تا عده وی تمام نشده حق ندارد با خواهرش ازدواج کند.
📚الكافي، ج5، ص431؛ النوادر(للأشعري)، ص125؛ تهذيب الأحكام، ج7، ص285
@yekAaye
☀️18) الف. از امام باقر ع روایت شده است:
اگر زنی توسط شوهرش خلع* شد برای مرد دیگر اشکالی ندارد که با خواهر وی ازدواج کند هرچند که عده زنش بسر نیامده باشد.
📚النوادر(للأشعري)، ص122
☀️ب. از امام صادق ع سوال شد درباره مردی که زنش از او خلع شده است؛ آیا جایز است که پیش از آنکه عده آن زن بسر آید وی از خواهرش خواستگاری کند؟
فرمودند: اگر زن کاملا از مرد بیزاری جسته و مرد امکان رجوع ندارد، برایش جایز است که از خواهر وی خواستگاری کند.
📚الكافي، ج5، ص432 ؛ تهذيب الأحكام، ج7، ص285
✳️ * خلع
نوع خاصی از طلاق است و در جایی است که مرد مایل به ادامه زندگی با زن است اما زن به ادامه زندگی با این مرد رضایت ندارد و با بخشیدن مالی (غالبا مقداری از یا کل مهریه) تقاضای طلاق میکند.
@yekAaye
☀️19) الف. علی بن ابی حمزه میگوید:
از امام کاظم ع درباره مردی سوال کردم که زنش را طلاق داده است، آیا جایز است با خواهر وی ازدواج کند؟
فرمودند: مادامی که عده آن زن تمام نشده، خیر.
و سوال کردم درباره مردی که دو خواهر کنیز را خریداری کرده است؛ آیا میتواند با هر دو نکاح کند؟
فرمودند:با یکی میتواند نکاح و نزدیکی کند، اما اگر با دومی هم نزدیکی کرد، اولی بر او حرام میشود مگر اینکه این دومی بمیرد یا از وی به طور کامل جدا شود؛ و نه به این صورت که دومی را بفروشد که بتواند به سراغ اولی برود، مگر اینکه این فروختن به خاطر این باشد که نیازمند فروش اوست ویا اینکه میخواهد با پول او صدقه دهد [یا: او را از باب صدقه آزاد کند] یا اینکه او بمیرد.
و از ایشان سوال کردم درباره شخصی که زنش مرده است، آیا میتواند با خواهرزنش ازدواج کند؟
فرمودند: بله، هر لحظهای که بخواهد. [یعنی برخلاف جایی که طلاق داده، اینجا نیاز نیست به اندازه عده وفات صبر کند]
☀️ب. همچنین حلبی روایت کرده که از امام صادق ع سوال کردم درباره مردی که دو خواهر کنیز را خریداری میکند و ابتدا با یکی و سپس بر اثر جهالت [درباره حکم شرعی یا ندانستن اینکه این دو خواهرند]با دیگری نکاح و نزدیکی میکند.
فرمودند: اگر با دیگری از روی جهالت نزدیکی کرده، اولی بر او حرام نمیشود؛ و اگر در حالی که میدانسته دومی بر او حرام است به سراغ وی رفته، هردو بر وی حرام میشوند.
📚الكافي، ج5، ص432-433
@yekAaye
☀️20) الف. از امام صادق ع روایت شده است که از امام باقر ع سوال شد درباره دو خواهر که هر دو کنیز یک مرد هستند؟
ایشان فرمودند:حضرت علی ع فرمود: آیهای این دو را حلال کرده و آیه دیگری این دو را حرام کرده و من خودم و فرزندانم را از چنین کاری برحذر میدارم.
📚تهذيب الأحكام، ج7، ص289
✅شبیه این چنین موضعگیریای از حضرت امیر ع در تفسير العياشي، ج1، ص232 و نیز از طرق اهل سنت (مثلا در الدر المنثور، ج2، ص137 ) هم روایت شده است؛
🔹شیخ طوسی در همین منبع فوق مقصود حضرت را اینچنین بیان کرده است که: «آیهای که این دو را حلال کرده، آیهای است که اجازه میدهد یک نفر مالک هردو شود؛ و آیهای که حرام کرده، آیهای است که درباره نکاح و نزدیکی با این دوخواهر است، نه صرف ملکیت این دو»
🔹ولی برخی مانند فیض کاشانی (در تفسير الصافي، ج1، ص437) بر این باورند که مقصود از دو آیهای که حلال و حرام کرده، به ترتیب دو آیهی «وَ الَّذِينَ هُمْ لِفُرُوجِهِمْ حافِظُونَ إِلَّا عَلى أَزْواجِهِمْ أَوْ ما مَلَكَتْ أَيْمانُهُمْ: و كسانى كه دامن خود را حفظ مىكنند، مگر بر همسران خود يا كنيزانشان كه [در اين صورت] مورد نكوهش نيستند.» (مومنون/5-6 و معارج/29-30) و «وَ أَنْ تَجْمَعُوا بَيْنَ الْأُخْتَيْنِ: و [حرام است که] بین دو خواهر جمع کنید» (نساء/23) بوده و این سخن حضرت در مقام تقیه بوده است؛
و به عنوان شاهد نظر خود به این حدیث اشاره کردهاند:
☀️ب. معمر بن یحیی میگوید: از امام باقر ع سوال کردم درباره آنچه مردم از حضرت علی ع روایت میکنند که درباره برخی از روابط جنسی ایشان فرمودند که نه بدان امر و نه از آن نهی میکنم و فقط خودم و فرزندانم را از این کار برحذر میدارم . گفتم چگونه چنین چیزی ممکن است؟
فرمود: آیهای آن را حلال کرده و آیه دیگری آن را حرام کرده است.
گفتم: آیا در این صورت این گونه نیست که یکی از آنها توسط دیگری نسخ شده است؛ یا اینکه هردو جزء آیات محکم هستند و سزاوار است به هر دو عمل شود؟
فرمود: وقتی فرموده که خودم و فرزندانم را از این کار برحذر میدارم مقصود را برای شما روشن کرده است.
گفتم: چه چیزی مانع میشد که این مطلب را برای مردم تبیین کند؟
فرمود: ترس این داشت که از او اطاعت نکنند [= این را بهانهای قرار دهند که سر به مخالفت با او بردارند] و اگر علی ع جایگاهش استوار میشد کتاب الله و حق را بتمامه اقامه میفرمود.
📚الكافي، ج5، ص556
@yekAaye
هدایت شده از یک آیه در روز
📖و. أَنْ تَجْمَعُوا بَيْنَ الْأُخْتَيْنِ إِلاَّ ما قَدْ سَلَفَ
☀️21) در منابع اهل سنت روایت شده است که فیروز دیلمی مسلمان شد در حالی که قبلا با دو خواهر ازدواج کرده بود؛ پیامبر اکرم ص به او فرمود: هر یک از آن دو را که میخواهی طلاق بده.
📚الدر المنثور، ج2، ص136
أخرج أحمد و أبو داود و الترمذي و حسنه و ابن ماجة عن فيروز الديلمي انه أدركه الإسلام و تحته اختان؛
فقال له النبي صلى الله عليه و [آله و] سلم: طلق أيتهما شئت!
@yekaye