یک آیه در روز
966) 📖 وَ اعْبُدُوا اللَّهَ وَ لا تُشْرِكُوا بِهِ شَيْئاً وَ بِالْوالِدَيْنِ إِحْساناً وَ بِذِي الْق
.
7️⃣ «وَ بِالْوالِدَيْنِ إِحْساناً ... الصَّاحِبِ بِالْجَنْبِ»
▪️«صاحب» به معنای ملازم و همراه و همنشین است و برخی گفتهاند ملازمی که یک نحوه رابطه حفظ کردن [احساس مسئولیت متقابل] هم با هم داشته باشند؛ و
▪️ «جَنب» به معنای ناحیه [= منطقهای که شیء در آن حضور دارد]، کنار و پهلو (چیزی که از بیرون به انسان متصل است).
🤔بدین ترتیب،
رایجترین احتمال برای مقصود «الصَّاحِبِ بِالْجَنْبِ» به معنای ملازم و همنشینی است که در کنار آدمی است؛
آنگاه مقصود از آن عبارت است از:
🍃الف. رفیق در سفر [= همسفر] (تفسير القمي، ج1، ص138؛ و ابن عباس و سعيد بن جبير؛ به نقل از مجمع البيان، ج3، ص72)
🍃ب. همسر [= همنشین و همراه زندگی] (عبد الله بن مسعود و ابن أبي ليلى و نخعي؛ به نقل از مجمع البيان، ج3، ص72)
🍃ج. کسی که از دیگران جدا شده و به امید خیر دیدن از تو به تو پیوسته است (نقلی از ابن عباس، و ابن زيد؛ به نقل از مجمع البيان، ج3، ص72)
🍃د. خادمی که همواره در خدمت توست (به نقل از مجمع البيان، ج3، ص72)
🍃ه. ...
🤔برخی تصریح کردهاند که همه این اقوال با هم میتوانند مد نظر باشند؛ در واقع عنوان «همنشینی که در کنار انسان است» یک عنوان عامی است که شامل همه این موارد میشود. (مجمع البيان، ج3، ص72)
@yekaye
یک آیه در روز
966) 📖 وَ اعْبُدُوا اللَّهَ وَ لا تُشْرِكُوا بِهِ شَيْئاً وَ بِالْوالِدَيْنِ إِحْساناً وَ بِذِي الْق
.
8️⃣ «وَ ابْنِ السَّبِيلِ»
🔹«ابن سبیل» یعنی فرزند راه؛ درباره اینکه کنایه از چه کسی است،
🍃اغلب گفتهاند مقصود مسافر در راه مانده است؛ یعنی کسی است که از نزدیکان خود جدا افتاده و در راه مانده، گویی اصل و نسبی غیر از راهی که در آن قرار گرفته، ندارد؛
🍃 اما برخی مانند ابن عباس آن را به معنای میهمان گرفتهاند (مجمع البيان، ج3، ص72)
@yekaye
یک آیه در روز
966) 📖 وَ اعْبُدُوا اللَّهَ وَ لا تُشْرِكُوا بِهِ شَيْئاً وَ بِالْوالِدَيْنِ إِحْساناً وَ بِذِي الْق
.
9️⃣ «وَ اعْبُدُوا اللَّهَ ... وَ بِالْوالِدَيْنِ إِحْساناً وَ بِذِي الْقُرْبی وَ الْيَتامی وَ الْمَساكينِ وَ الْجارِ ذِي الْقُرْبی وَ الْجارِ الْجُنُبِ وَ الصَّاحِبِ بِالْجَنْبِ وَ ابْنِ السَّبيلِ وَ ما مَلَكَتْ أَيْمانُكُمْ»
خداپرست واقعى بايد نسبت به [والدین،] بستگان، [یتیمان،] محرومان و همسايگان [دور و نزدیک] [و همنشینان و زیردستان] خود، متعهّد و مسئول باشد.
(تفسير نور، ج2، ص289)
@yekaye
یک آیه در روز
966) 📖 وَ اعْبُدُوا اللَّهَ وَ لا تُشْرِكُوا بِهِ شَيْئاً وَ بِالْوالِدَيْنِ إِحْساناً وَ بِذِي الْق
.
🔟 «بِالْوالِدَيْنِ إِحْساناً وَ بِذِي الْقُرْبی وَ الْيَتامی وَ الْمَساكينِ وَ الْجارِ ذِي الْقُرْبی وَ الْجارِ الْجُنُبِ وَ الصَّاحِبِ بِالْجَنْبِ وَ ابْنِ السَّبيلِ وَ ما مَلَكَتْ أَيْمانُكُمْ»
در احسان كردن به اولويّتها توجّه كنيد. نام والدين قبل از بستگان و نام آنان قبل از يتيمان [ونام آنان قبل از همسایگان، و نام آنان قبل از کسانی که به طور موقت همراه و همشنشین انسان هستند] آمده است.
(تفسير نور، ج2، ص289)
@yekaye
یک آیه در روز
966) 📖 وَ اعْبُدُوا اللَّهَ وَ لا تُشْرِكُوا بِهِ شَيْئاً وَ بِالْوالِدَيْنِ إِحْساناً وَ بِذِي الْق
.
1️⃣1️⃣ «وَ بِالْوالِدَيْنِ إِحْساناً وَ بِذِي الْقُرْبی وَ ... إِنَّ اللَّهَ لا يُحِبُّ مَنْ كانَ مُخْتالاً فَخُوراً»
احسان، بايد همراه با تواضع باشد. در ابتداى آيه سفارش به احسان شده و در پايان از تكبّر نهى نموده است.
(تفسير نور، ج2، ص289)
@yekaye
یک آیه در روز
966) 📖 وَ اعْبُدُوا اللَّهَ وَ لا تُشْرِكُوا بِهِ شَيْئاً وَ بِالْوالِدَيْنِ إِحْساناً وَ بِذِي الْق
.
2️⃣1️⃣ «وَ اعْبُدُوا اللَّهَ وَ لا تُشْرِكُوا بِهِ شَيْئاً وَ بِالْوالِدَيْنِ إِحْساناً وَ بِذِي الْقُرْبی وَ الْيَتامی وَ الْمَساكينِ وَ الْجارِ ذِي الْقُرْبی وَ الْجارِ الْجُنُبِ وَ الصَّاحِبِ بِالْجَنْبِ وَ ابْنِ السَّبيلِ وَ ما مَلَكَتْ أَيْمانُكُمْ إِنَّ اللَّهَ لا يُحِبُّ مَنْ كانَ مُخْتالاً فَخُوراً»
چنانکه در نکات ادبی توضیح داده شد، «مختال» کسی است که بر اثر تخیل درباره خویش به وی، اموری اضافه بر آنچه دارد به خود نسبت میدهد و دچار احساس خودبزرگبینی شده است. وقتی این حالت درونی ایجاد شود گاه به ظهور بیرونی میرسد، و چنین شخصی به فخرفروشی رویمیآورد.
در این آیه عملا ریشه این وضعیت در آدمی را نشان میدهد.
همین که ابتدا توصیه میکنید که چنین و چنان کنید و بعد می فرماید خداوند «مختال فخور» را دوست ندارد، نشان میدهد که مختال فخور کسی است که به این دستورات عمل نمیکند. پس حقیقت تکبر و فخرفروشی این است که انسان اهل عبودیت خداوند و موحد و اهل احسان در حق دیگران نباشد.
به تعبیر دیگر، بىتوجّهى به والدين و بستگان و يتيمان و محرومان جامعه، نشانهى تكبّر و فخر فروشى است. (تفسير نور، ج2، ص289)
@yekaye
سوره مبارکه نساء از سورههایی بود که آیاتی طولانی داشت و این امر موجب گردید روند کار این کانال، به جای «یک آیه در روز»، مدتی «یک آیه در هفته» و حتی تا نزدیک به «یک آیه در ماه» کشیده شود؛ چنانکه بحث این سوره از نیمه شعبان سال قبل قمری (1 اردیبهشت 1398) آغاز شد و تا امروز که در آستانه ورود در ماه رجب هستیم کمتر از 40 آیه مورد بحث قرار گرفت.
البته در این بحثها محور اول این سوره که عمدتا ناظر به وضعیت خانوادگی انسان بود مورد بحث قرار گرفت؛ و از این پس آیات این سوره کمکم وارد مباحث بیرون از خانه و خانواده میشود.
به نظر رسید شاید مناسب باشد که اندکی حال و هوای بحث تغییر کند؛ بویژه که در آستانه ورود به ماههای مبارک رجب و شعبان و رمضان هستیم.
از این رو، به یاری خداوند متعال ان شاء الله از امروز بحث را درباره #سوره_واقعه قرار میدهیم.
@yekaye
967) بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحيمِ؛
1398/12/3
27 جمادی الثانی 1441
📖معرفی #سوره_واقعه
🔹سوره مبارکه واقعه به اتفاق اغلب مفسران از سورههای مکی میباشد
📚(ابن عطیه، به نقل از التحرير و التنوير، ج27، ص258)
و این نکته را از روایات معصومین هم می توان دریافت ؛
▪️ البته در خصوص برخی از آیات آن اختلاف است؛ مثلا
▫️از ابن عباس و قتاده نقل شده که آیه «وَ تَجْعَلُونَ رِزْقَكُمْ أَنَّكُمْ تُكَذِّبُونَ» (آیه 82) مدنی است؛ و
▫️برخی گفتهاند آیه «ثُلَّةٌ مِنَ الْأَوَّلِينَ» (آیه 39) مدنی است؛
▫️ویا آیه «أَ فَبِهذَا الْحَدِيثِ أَنْتُمْ مُدْهِنُونَ» (آیه 81) را نازل شده در مسیر مدینه دانستهاند.
📚(مجمع البيان، ج9، ص321 )
▫️و از نظر کلبی، جمعا 4 آیه غیرمکی است: دو آیه «ثُلَّةٌ مِنَ الْأَوَّلِينَ؛ وَ ثُلَّةٌ مِنَ الْآخِرِينَ» در مسیر مدینه نازل شده، و دو آیه «أَ فَبِهذَا الْحَدِيثِ أَنْتُمْ مُدْهِنُونَ؛ وَ تَجْعَلُونَ رِزْقَكُمْ أَنَّكُمْ تُكَذِّبُونَ» در مسیر مکه نازل شده است؛ و لازم به ذکر است که در روایتی به ابن مسعود نسبت داده شده که این سوره در غزوه تبوک نازل شده است.
📚(التحرير و التنوير، ج27، ص258 ).
🔹این سوره در دستهبندیای که از پیامبر اکرم ص روایت شده جزء «مفصلات» (جدا شدهها) است (که در وجه تسمیه آنها گفتهاند به خاطر کثرت «فصل» [= جدایی] بین سورهها با «بسم الله الرحمن الرحیم» چنین نامیده شدهاند [که ناشی از کوتاه بودن متن این سورههاست، برخلاف سورههای ابتدایی قرآن]؛ التبيان في تفسير القرآن، ج1، ص20 ) و در حدیث نبوی، برخی سورههای قرآن به ازای تورات موسی ع و انجیل عیسی ع و زبور داود ع است؛ اما سورههای «مفصل»، اختصاصی پیامبر خاتم ص است.
📚(الكافي، ج2، ص601 ؛ الدر المنثور، ج2، ص116)
🔹این سوره را ظاهرا به خاطر کلمه «الواقعه» در آیه اولش، سوره واقعه نامیدهاند؛ و این اسم در روایات نبوی هم آمده (یعنی ظاهرا توسط خود رسول الله ص بدین اسم نامیده شده است) و در اسناد تاریخی هیچ اسم دیگری برای این سوره مطرح نشده است.
📚(التحرير و التنوير، ج27، ص258)
🔹این سوره در ترتیب مصحف 56مین سوره و بنا بر روایت جابر بن یزید در ترتیب نزول 46مین سوره قرآن کریم است و بعد از سوره طه و پیش از سوره شعرا نازل شده است.
📚(التحرير و التنوير، ج27، ص258)
@yekaye
📿 تعداد آیات
🔹تعداد آیات آن، بر اساس نسخه کوفی (که امروزه به خط عثمان طه در بلاد مشرق اسلامی رایج است) 96 آیه و بر اساس نسخه بصری 97 آیه و بر اساس سایر نسخهها (مکی و مدنی و شامی) 99 آیه میباشد.
📚(مجمع البيان، ج9، ص321 )
🔖(در جلسه۴۴۶ درباره چرایی اختلاف در تعداد آیات سورهها توضیح داده شد: http://yekaye.ir/al-muzzammil-73-1-2/)
تفاوت در موارد زیر است:
1 و2 و3) سه فراز «فَأَصْحابُ الْمَيْمَنَةِ، ما أَصْحابُ الْمَيْمَنَةِ» (8) و «وَ أَصْحابُ الْمَشْئَمَةِ، ما أَصْحابُ الْمَشْئَمَةِ» (9) و «وَ أَصْحابُ الشِّمالِ، ما أَصْحابُ الشِّمالِ» (41) در نسخههای کوفی و مدنی اخیر هریک به صورت یک آیه آمده، اما در نسخههای دیگر، هریک به صورت دو آیه آمده است.
4) فراز «عَلى سُرُرٍ مَوْضُونَةٍ؛ مُتَّكِئينَ عَلَيْها مُتَقابِلينَ» (15-16) در همه نسخهها به صورت دو آیه، و در نسخههای شامی و بصری به صورت یک آیه آمده است.
5) فراز «بِأَكْوابٍ وَ أَباريقَ؛ وَ كَأْسٍ مِنْ مَعينٍ» (18) در همه نسخهها به صورت یک آیه، ولی در نسخه مکی و مدنی اخیر به صورت دو آیه آمده است.
6) فراز «وَ حُورٌ عينٌ؛ كَأَمْثالِ اللُّؤْلُؤِ الْمَكْنُونِ» (22-23) در همه نسخهها به صورت دو آیه، و در نسخههای شامی و بصری به صورت یک آیه آمده است.
7) فراز «لا يَسْمَعُونَ فيها لَغْواً وَ لا تَأْثيماً؛ إِلاَّ قيلاً سَلاماً سَلاماً» (25-26) در همه نسخهها به صورت دو آیه، و در نسخه مکی و مدنی اول به صورت یک آیه آمده است.
8) فراز «إِنَّا أَنْشَأْناهُنَّ إِنْشاءً؛ فَجَعَلْناهُنَّ أَبْكاراً» (35-36) در همه نسخهها به صورت دو آیه، و در نسخه بصری به صورت یک آیه آمده است.
9) فراز «في سَمُومٍ وَ حَميمٍ؛ وَ ظِلٍّ مِنْ يَحْمُومٍ» (42-43) در همه نسخهها به صورت دو آیه، و در نسخه مکی به صورت یک آیه آمده است. (هرچند که نقلی هست که در نسخه مکی هم همانند بقیه بوده است).
10) فراز «قُلْ إِنَّ الْأَوَّلينَ وَ الْآخِرينَ؛ لَمَجْمُوعُونَ إِلى ميقاتِ يَوْمٍ مَعْلُومٍ» (49-50) در همه نسخهها به صورت دو آیه، و در نسخههای شامی و مدنی اخیر تا « ... لَمَجْمُوعُونَ» به صورت یک آیه آمده است؛ و
11) فراز «لَمَجْمُوعُونَ؛ إِلى ميقاتِ يَوْمٍ مَعْلُومٍ« (50) در همه نسخهها به صورت یک آیه، ولی در نسخههای شامی و مدنی اخیر به صورت دو آیه آمده است.
12) فراز «فَرَوْحٌ وَ رَيْحانٌ؛ وَ جَنَّةُ نَعيمٍ» (89) در همه نسخهها به صورت یک آیه، ولی در نسخه شامی به صورت دو آیه آمده است.
📚(مجمع البيان، ج9، ص321 )
📿تعداد كلمات و حروف این سوره را 378 كلمه و1703 حرف معرفی کردهاند.
📚(دانشنامه اسلامی، مدخل «مشخصات کامل سوره های قرآن»)
@yekaye