💠 فعالیتهای اجتماعی مرحوم آیتاللهالعظمی حاج سید احمد زنجانی
[بهمناسبت 29رمضان المبارک، سالروز وفات معظم له]
▫️آیتالله حاج سید احمد زنجانی به هنگام اقامتشان در زنجان، علاوه بر اینکه از فضلای مبرز زنجان بوده و از مدرسین مهم دروس سطوح عالی حوزه در این شهر به شمار میرفت، از نظر فعالیتهای اجتماعی هم، شاید شخص منحصر به فرد این شهر بود و در غالب فعالیتهای دینی مربوط به اهل علم و گاه مربوط به مسائل مهم شهر، سهم عمده داشت. مرحوم آیت الله حاج سید محمد زنجانی(م 1355)که از بزرگان زنجان بود، در مواقع ضروری با همکاری ایشان بازار را تعطیل می نمود.
در سال 1344 که ابن سعود، قبور ائمه طاهرین (ع) را در مدینه خراب کرد، مرحوم آیتالله حاج میرزا مهدی میرزائی زنجانی که در رأس روحانیت زنجان قرار داشت و مرحوم آیت الله زنجانی که ریاست طلبه ها را عهدهدار بود، به شهرستانهای مختلف نامه نوشتند که روز هشتم شوال به عنوان ابراز انزجار از این جنایت هولناک، تعطیل عمومی شود.
مدرسه سید در زنجان بزرگترین مدرسه این شهر و خیلی معتبر بود و موقوفات بسیار مفصلی داشت و مرحوم آیت الله زنجانی 25 سال در آن به تحصیل و تدریس پرداخت و رتق و فتق این مدرسه و تعیین طلاب و اداره آن بطور عمده با ایشان بود (البته تولیت آن مدرسه با مرحوم آیۀالله میرزا محمود امام جمعه بود).
▫️مرحوم آیت الله زنجانی در سال 1344 در زنجان کتابی به نام «خیرالأمور» در ارائه روش اعتدال و به دور از افراط و تفریط نگاشت، از این رساله به درستی بر میآید که مؤلف بیداردل، با شرائط و مقتضیات زمان آشنا بوده و اوضاع محیط را با نظری دور اندیش، مینگریسته است .
▫️در قم نیز هنگام ریاست آیات عظام مرحوم حاج سید صدر الدین صدر(م 1373)، مرحوم آقا سید محمد کوه کمره ای (م 1372)، و مرحوم حاج سید محمد تقی خوانساری(م 1371)، جلسات مشترک مراجع در مورد تصمیم گیری در امور مهم و کلی حوزه در منزل ایشان تشکیل میشد، جلسه مهم علمای بزرگ قم در مورد حوادث 15 خرداد نیز در همین منزل برگزار شد.
▫️پس از وفات مرحوم آیتاللهالعظمی بروجردی که مقام علمای بزرگ قم به خاطر عظمت آن مرحوم در پرده خفا قرار گرفته و چشمها بطور طبیعی به جانب نجف خیره شده بود و در این هنگام که هیچ کس جرأت نمیکرد کسی از علمای قم را به عنوان مرجع تقلید معرفی کند، ایشان با شجاعت، دو نفر از علمای قم و دو نفر از علمای نجف را برای تقلید معرفی کرد، با اینکه خود ایشان در مظان این جهت و مورد توجه این مسئولیت بوده و معاصرینشان به این مطلب معترف بودند. ایشان در اینباره میگفتند: من وظیفه خود را چنین تشخیص دادهام، اگر تمام عالم هم مرا مسخره کنند باز این حرف خود را خواهم زد، علتش هم این است که در اینجا شاه میکوشد قدرت حوزه علمیۀ قم را از بین ببرد و نگاهها را از آن معطوف گرداند و تجربه هم ثابت کرده است که قم میتواند نجف را نگهدارد ولی نجف به تنهایی نمی تواند قم را نگهدارد، اگر این هر دو باشند مانند دو کفه ترازو هستند و هر دو محفوظ میمانند.
مرحوم آیتالله حاج میرزا عبدالله مجتهدی نیز در اینباره میفرمود: ما اصلا جرأت نمیکردیم از علمای قم نام ببریم، قدرت معنوی ایشان – که بواسطه آن حجت شرعی پیدا کردیم – سبب شد که ما بتوانیم علمای قم را معرفی کنیم، چون در مورد کلام آن مرد وارسته، کسی تخیل نمیکرد که برخاسته از هوا و هوس و مسائلی از این قبیل باشد.
🔺(برگرفته از زندگینامه مختصر آیتاللهالعظمی حاج سید احمد زنجانی ره)
@zanjani_net
🌙 #ماه_خدا (شماره14)
🔸 دعای حضرت امام سجاد "علیهالسلام" در وداع ماه رمضان:
« اینک ماه رمضان را وداع مىگوییم
همچون وداعمان با کسى که هجرانش برای ما غمانگیز است، و روى گرداندنش ما را به اندوه و وحشت دچار کرده،
و بر عهده ما پیمان ناگسستنى، و احترام در خور توجه، و حقی لازم دارد،
و در این حال مىگوییم:
سلام بر تو اى بزرگترین ماه خدا و ای عید دوستان خداوند..
سلام بر ماهى که در آن برآورده شدن آرزوها نزدیک شد، و اعمال صالح فراوان گردید.»
📚 صحیفه سجادیه، دعای 45
#وداع #ماه_رمضان
@zanjani_net
🔸بیانیه دفتر آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی درباره رؤیت هلال ماه شوال
✍️از نظر حضرتاللهالعظمی شبیری زنجانی(دام ظله) ملاک برای اثبات شروع ماه قمری، دیده شدن ماه با چشم عادی است.
بنابراین اگر برای هر کدام از مقلدین، قابلیت رؤیت هلال ماه با چشم عادی، آن هم برای منطقه مکلف و ارتفاعات نزدیک و طبق گزارشهای قابل اعتماد ثابت شود، عید فطر برای آنها ثابت شده است و کسانی که برایشان ثابت نشود فردا را باید روزه بگیرند.
همچنین اندازه هلال ماه و بزرگی آن هنگام غروب یکشنبه، شرعا اثبات نمیکند که آن روز، اول ماه بوده است.
@zanjani_net
هدایت شده از آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی
#حدیث_روز
🔸روز جایزه ها
رسول اکرم"صلی الله علیه و آله" فرمود:
هنگامی که روز اول شوال فرا می رسد، منادی ندا می دهد:
"ای مؤمنان! برای دریافت جوایز و پاداشهای خود بشتابید" …آن روز روز جایزه هاست.
@zanjani_net
#حدیث_روز
● دعا، مانع بهدرازا کشیده شدن بلا!
حضرت امام کاظم علیهالسلام فرمود:
🔹 «ما مِن بَلاءٍ یَنزِلُ عَلى عَبدٍ مُؤمِنٍ فَیُلهِمُهُ اللّهُ عز و جل الدُّعاءَ، إلّا کانَ کَشفُ ذلِکَ البَلاءِ ِ وَشِيكاً، و ما مِن بَلاءٍ یَنزِلُ عَلى عَبدٍ مُؤمِنٍ فَیُمسِکُ عَنِ الدُّعاءِ إلّا کانَ ذلِکَ البَلاءُ طَویلًا؛ فَإذا نَزَلَ البَلاءُ فَعَلَیکُم بِالدُّعاءِ وَ التَّضَرُّعِ إِلَى اللّهِ عز و جل»
🔸 هیچ بلایى نیست که بندۀ مؤمنى بدان گرفتار آید و خداوند به او توفیق دعا کردن دهد، مگر این که آن بلا، بهزودى برطرف شود،
و هیچ بلایى نیست که بنده مؤمن بدان گرفتار آید و از دعا کردن خوددارى ورزد، مگر این که آن بلا بهدرازا کشد.
پس هرگاه بلا فرود آمد، به درگاه خداوند دعا و التماس کنید.
#دعا #بلا
📚 کافی، ج2، ص472، ح2
👉@zanjani_net
#تازه_های_نشر
📙 کتاب ارزشمند «بین السیدین» اثر ابتکاری مرحوم آیتاللهالعظمی حاج سید احمد زنجانی برای نخستین بار توسط انتشارات #مرکز_فقهی امام محمد باقر (ع) (m-feqhi.ir) چاپ و منتشر شد.
🔻درباره کتاب:
از تأثیرگذارترین آثار فتوایی در فقه شیعه، کتاب «العروة الوثقی» اثر مرحوم آیتاللهالعظمی سید محمد کاظم یزدی است و یکی از مهمترین حواشی نگاشته شده بر این کتاب، حاشیه مرحوم آیتاللهالعظمی سید ابوالحسن اصفهانی است.
مرحوم آیتاللهالعظمی زنجانی در کتاب بین السیدین به بررسی اجتهادی و تطبیقی آرای سید یزدی و سید اصفهانی پرداختهاند و در مواردی که سید اصفهانی بر آرای سید یزدی حاشیهای اضافه کرده است، ادله طرفین را بیان نموده و نظر خود درباره قول صحیح را تثبیت کرده است.
❖ مراکز پخش:🔻
• انتشارات مرکز فقهی امام محمد باقر (ع)، 02537743869
• کتابفروشی طه؛ قم، خ معلم، مجتمع ناشران، واحد 314؛ (02537848326)
• انتشارات دار زینالعابدین، قم، خ ارم، پاساژ قدس، واحد36؛ (02537732631)
▫️فروش اینترنتی: http://dinook.ir
@zanjani_net
#تازه_های_نشر
📙 کتاب ارزشمند «مستنبطات الأعلام فی شرح مستثنیات الأحکام» اثر ابتکاری مرحوم آیتاللهالعظمی حاج سید احمد زنجانی برای نخستین بار توسط انتشارات #مرکز_فقهی امام محمد باقر (ع) (m-feqhi.ir) چاپ و منتشر شد.
🔻درباره کتاب:
بسیاری از احکام شرعی در سرتاسر فقه، دارای استثناءها و تخصیصهایی است. مرحوم آیتاللهالعظمی زنجانی در رساله مستثنیات الأحکام حدود 700 مورد از مواردی را که از احکام شرعی کلی استثنا شدهاند گردآوری نموده است و سپس شرحی تفصیلی و استدلالی بر آن نوشته است که «مستنبطات الاعلام» نام دارد.
❖ مراکز پخش:🔻
• انتشارات مرکز فقهی امام محمد باقر (ع)، 02537743869
• کتابفروشی طه؛ قم، خ معلم، مجتمع ناشران، واحد 314؛ (02537848326)
• انتشارات دار زینالعابدین، قم، خ ارم، پاساژ قدس، واحد36؛ (02537732631)
▫️فروش اینترنتی: http://dinook.ir
@zanjani_net
▫️زیارت از راه دور
بمناسبت هشتم شوال؛ سالروز تخریب حرم مطهّر ائمه مظلوم بقیع (علیهمالسلام)
● حضرت امام صادق علیهالسلام فرمودند:
هرگاه زیارت بر یکی از شما سخت و طاقت فرسا بود و خانه اش هم دور بود، پس بر بام خانهاش بالا رود و دو رکعت نماز بخواند و با سلام دادن به قبر ما اشاره کند، یقیناً سلام او به ما می رسد. (کافی، ج4، ص587، ح1)
#بقیع #هشتم_شوال #زیارت
@zanjani_net
🗓تقویم شیعه؛ (14خرداد، سالروز ارتحال امام خمینی"قدّس سرّه")
❖اوصاف رهبر فقید انقلاب در کلام مرجع عالیقدر🔺
@zanjani_net
💠 اجتهاد و تشخیص روایت صحیح از ضعیف
❖ مرحوم آیتاللهالعظمی حاج سید احمد زنجانی در کتاب «الکلام یجرّ الکلام» درباره جایگاه ویژه اجتهاد در علوم دینی و روش تخصصی و پر زحمت شناخت احادیث صحیح مینویسد:
📝...علوم ديانتى گاه مورد سوء استفاده واقع مىگردد؛ آن هم در وقتى است كه به دست نادان بيفتد و پيش از آن كه آن را به مرحله كمال برساند، به مرحله عمل بياورد و يا اينكه مسلكى به نام علم [نه خود علم] اتّخاذ كند و از عدّهاى از هم مسلكان خود -براى متاع خود- خريدار پيدا نمايد؛ آنگاه، در علمى كه از طريقش وارد نشده، قضاوت و جرح و تعديل نمايد.
▫️اينكه در اخبار اهلبيت، اخبار جعلى قاطى شده، مورد شبهه نيست و عمده اهتمام علما از صدر اوّل تا كنون تميیز دادن آنهاست؛ كه آن هم به اين آسانى صورت نمىگيرد. مخصوصا علم رجال -كه علم مهمّى است براى تشخيص اخبار صحيحه از ضعيفه- از قلم علما بيرون آمده است.
▫️اهل علم بايد مجموع اخبار وارده در يك موضوع را به دست بياورند و در مفاد هر يك دقّت نمايند. آنگاه، در حال راوىهاى اخبار دقّت نمايند كه كيانند و چه حال دارند. سپس فتاواى علماى اهل تسنّن را به دست آورند كه در عصر ائمّه (علیهم السلام) صاحب فتوى از آنها، چه کسی بوده و فتوايش چه بوده است (چون ممكن است خبر از روى تقيّه صادر شده باشد.) و بعد، فتاواى علماى مذهب خودمان را به دست آورند و بفهمند كه آنها بر وفق كدام يك از اين اخبار، فتوى داده و از كدام يك، اعراض كردهاند؛ تا با اين مقدّمات و قرائن، راهى براى مشخّص كردن اخبار جعلى پيدا نمايند. اين هم يك عمر جان كندن مىخواهد و در مجالس درس علماى مهمّ حاضر شدن لازم دارد. اين است كه اجتهاد، مشكل است و از هزاران محصّل، يك نفر مجتهد و از صدها مجتهد، يك نفر اعلم در مىآيد.
اكنون يك نفر كه زير زحمت اين كارها نرفته تا قوّه تمیيز خبر صحيح را از ضعيف پيدا كند، زير همه مىزند!
▫️واقعا اسلام از دست دو دسته نادان، نالان است: يكى آنهایى است كه اخبار ضعيفه را قاطى اخبار صحيحه كرده، همه را وحى مُنزل مىدانند؛ و ديگرى هم آنهایی هستند كه اخبار صحيحه را قاطى اخبار ضعيفه كرده، فاتحه همه را مىخوانند! هر دو دسته، فاقد قوّه تمیيزند و قضاوتشان، سر بىصاحب تراشيدن است!
#اجتهاد #مجتهد #روایت_صحیح #روایت_جعلی
#الکلام_یجر_الکلام
@zanjani_net
#حدیث_روز
● دعا هنگام ورود به بازار!
حضرت امام صادق علیهالسلام فرمود:
هر گاه وارد بازار شدی بگو:
🔹 خدایا! بازار خوب و اهل خوب آن را از تو میخواهم و از بازار شرّ و اهل شرّ آن به تو پناه میبرم؛
خداوندا من از اينكه حق كسى را پايمال كنم يا حق من پايمال شود و از اينكه زور بگویم يا زور بشنوم و از اينكه به كسى ستم كنم يا به من ستم شود به تو پناه مىآورم؛
و از شيطان و ياران او و فاسقان و بدكاران عرب و عجم به تو پناه مىآورم.
خدا مرا بس است، خدايى جز او نيست، بر او توكل مىكنم و او پروردگار عرش عظيم است.
(اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ مِنْ خَيْرِهَا وَ خَيْرِ أَهْلِهَا وَ أَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّهَا وَ شَرِّ أَهْلِهَا اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنْ أَنْ أَظْلِمَ أَوْ أُظْلَمَ أَوْ أَبْغِيَ أَوْ يُبْغَى عَلَيَّ أَوْ أَعْتَدِيَ أَوْ يُعْتَدَى عَلَيَّ اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّ إِبْلِيسَ وَ جُنُودِهِ وَ شَرِّ فَسَقَةِ الْعَرَبِ وَ الْعَجَمِ وَ حَسْبِيَ اللّٰهُ لٰا إِلٰهَ إِلّٰا هُوَ عَلَيْهِ تَوَكَّلْتُ وَ هُوَ رَبُّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ)
#بازار #دعا
📚 کافی، ج5، ص156، ح2
@zanjani_net
هدایت شده از آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی
🔺نیمه شوال؛ سالروز جنگ احد و شهادت حضرت حمزه سیدالشهدا علیه السلام
پیامبر اکرم "ص":
محبوبترین برادرانم نزد من علی بن ابیطالب است و محبوبترین عموهایم پیش من حمزه است.
@zanjani_net
💠 اجتهاد و تشخیص روایت صحیح از ضعیف (2)
❖ مرحوم آیتاللهالعظمی حاج سید احمد زنجانی در کتاب «الکلام یجرّ الکلام» در ادامه بحث از اهمیت جایگاه اجتهاد در علوم دینی مینویسد:
📝...شنيدم يك نفر از دسته دوم [کسانی که به بهانه وجود برخی احادیث ضعیف، همه روایات را نامعتبر میشمارند] در راه مكّه، انگشتر عقيق را از دستش كنده، انداخته و گفته است:
اين چه چيز است كه انسان را نگاه بدارد؟ و مقصودش بىالتفاتى بر اخبار فضيلت انگشتر عقيق بوده است؛ چون در اخبار است كه حضرت امام رضا (عليهالسلام) فرمود:
«هر كه صبح كند، پيش از آن كه كسى او را ببيند، انگشتر عقيق در دست كرده و نگين آن را به سوى كف دست بگرداند و سوره «إنّا أنزلنا» را بخواند و بعد بگويد: «آمَنْتُ باللّه وَحْدَهُ لا شَريكَ لَه و آمَنْتُ بِسِرِّ آلِ مُحَمَّدٍ وَ وِلايَتِهِم»، خداوند او را در آن روز از بلاهاى آسمانى و زمينى نگه مىدارد و در حرز خدا و حرز رسول خدا (صلّی الله علیه و آله و سلّم) مىباشد.»
و از حضرت امير (عليهالسلام) روايت شده كه فرمود:
«انگشتر عقيق در انگشت بكُنيد كه براى شما مبارك است و از بلا ايمن باشيد.»
▫️نگارنده مىگويد: منظورش از پرتاب كردن انگشتر، جسارت و اسائه ادب به اين روايات بوده؛ و حال آن كه در روايت نگفته كه انگشتر نگه مىدارد؛ بلكه گفته خدا نگه مىدارد و در حرز خدا و حرز رسول خدا (صلّی الله علیه و آله و سلّم) مىباشد، نه در حرز انگشتر! او مخصوصا براى اينكه دل مردم را چركين كند، مىگويد: اين انگشتر پرستى است، انگشتربازى است.
▫️شخصى حضور حضرت امام باقر (عليهالسلام) عرض كرد كه موشى در دبّه روغن مرده؛ درباره خوردن آن روغن چه مىفرمایيد؟ امام (علیه السلام) فرمود: «نخور.» عرض كرد موش، كوچكتر از آن است كه براى آن، از طعام خود بگذرم! حضرت فرمود: «تو موشى را حقير نشمردى، بلكه دينت را حقير شمردى!»
اين مرد هم انگشتر را حقير نشمرده، بلكه دينش را حقير شمرده است؛ زيرا اخبار زياد در فضيلت انگشتر هست؛ مخصوصا در نماز كه ثواب نماز را بسيار زياد مىكند.
اكنون يكى با انگشتر نماز خوانده و ديگرى بىانگشتر. واقع امر از دو شقّ خالى نيست: يا آن اخبار، جعلى بوده و يا صحيح بوده است. اگر جعلى بوده، زيانى از آن به آن كس كه انگشتر در انگشت كرده نمىرسد؛ بلكه زينتى بوده در انگشتش. و امّا اگر صحيح بوده، آن كه تركَش كرده، چه قدر فايده از دست داده، ناچار انگشت ندامت خواهد گزيد!
پس در اين انگشتربازى (به قول او)، بُرد با آن كسى است كه آن را در انگشت كرده باشد؛ چون اگر اخبارش صحيح باشد، هم برايش ثواب هست و هم بر انگشتش، زينت؛ و اگر صحيح نباشد، اقلّاً بر انگشتش زينت كه هست.
▫️شنيدهام بعضى هم پيروى كرده و انگشترها را پرتاب كردهاند. نگارنده از آنها مىپرسم: چه شده؟ شما از قول يك نفر، قطع بر جعلى بودن اخبار كرديد و امّا از قول هزار نفر از بزرگانِ از علما كه در علم دين، استخوان خرد كردهاند، احتمال صحيح بودن آنها را نداديد!؟ چون اگر احتمال مىداديد، انگشترها را پرتاب نمىكرديد؛ چرا كه عقل مانع مىشد؛ زيرا انگشتر در دست كردن، چيزى است مأمونالضرر و مظنونالنفع؛ و البتّه چيزى كه ضررش مأمون و نفعش مظنون باشد، عقلا آن را ترك نمىكنند.
#اجتهاد #مجتهد #روایت_صحیح #روایت_جعلی #انگشتر_عقیق
#الکلام_یجر_الکلام
@zanjani_net
🔆جلد چهارم کتاب «جرعهای از دریا» منتشر شد.
🔻علاقمندان میتوانند این کتاب را از مراکز فرهنگی زیر تهیه نمایند:
● قم، فروشگاه انتشارات کتابشناسی شیعه، نیروگاه، کوچه ۷، پلاک ۲۲،
تلفن: ۰۲۵۳۸۸۰۲۲۳۲
● قم، فروشگاه کتاب طه، مجتمع ناشران، طبقه سوم، پلاک ۳۱۴، تلفن: ۰۲۵۳۷۸۴۸۳۲۶
@zanjani_net
#حدیث_روز
🔸حسین بن ثویر میگوید به حضرت صادق علیهالسلام گفتم: فدايت شوم، من بسيار امام حسين عليهالسّلام را یاد میکنم، در آن هنگام چه بگويم؟
حضرت فرمودند: سه مرتبه بگو «صَلَّى اللَّهُ عَلَيْكَ يَا أَبَا عَبْدِ اللَّه»
چرا که سلام از نزدیک و دور به ایشان میرسد.
🔺کافی ، ج4، ص575، ح2
#زیارت #امام_حسین #کربلا
@zanjani_net
#استفتائات
🔸 خرید و فروش قسطی کالا
❓ برخی فروشگاهها اجناسی را بهصورت قسطی میفروشند ولی هر تعداد اقساط بیشتر باشد قیمت جنس را نیز افزایش میدهند. آیا این خرید و فروش صحیح است؟
❖ پاسخ آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی:
✍️ فروشنده میتواند قیمت نسیه را بیشتر از قیمت نقد قرار دهد. البته اگر معامله به صورت نقد انجام شده، نمیتواند بعد از انجام معامله، بهخاطر مهلت در پرداخت ثمن، وجه اضافی دریافت کند.
#خرید_قسطی #نسیه
🔰 کانال رسمی دفتر آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی
@zanjani_net
#حدیث_روز
● همنشینان حضرت صادق (ع)!
ابوبصير مى گويد: خدمت امام صادق(علیهالسلام) رسیدم،
حضرت فرمود: از ابوحمزه ثمالى چه خبر؟
گفتم: فدایتان شوم، وقت آمدنم سالم و تندرست بود.
فرمود: وقتى كه برگشتى سلام مرا به او برسان و به او خبر بده كه در فلان ماه و فلان روز از دنيا مى رود.
گفتم: او دوستداشتنی و از پیروان شماست.
🔹 حضرت فرمود: آرى، هرگاه شيعه، خداترس باشد و در كارهاى خود خدا را در نظر داشته باشد و از گناهان بپرهيزد، همراه ما در مرتبه ما خواهد بود.
ابوبصير مى گويد: برگشتم و طولى نكشيد كه ابوحمزه ثمالى در همان ساعت و روزی که حضرت فرموده بود، از دنيا رفت .
(رُوِيَ عَنْ أَبِي بَصِيرٍ قَالَ قَالَ لِي أَبُو عَبْدِ اللَّهِ ع مَا فَعَلَ أَبُو حَمْزَةَ قُلْتُ خَلَّفْتُهُ صَالِحاً قَالَ إِذَا رَجَعْتَ إِلَيْهِ فَأَقْرِئْهُ السَّلَامَ وَ أَعْلِمْهُ أَنَّهُ يَمُوتُ يَوْمَ كَذَا مِنْ شَهْرِ كَذَا فَقُلْتُ كَانَ فِيهِ أُنْسٌ وَ كَانَ مِنْ شِيعَتِكُمْ فَقَالَ نَعَمْ إِنَّ الرَّجُلَ مِنْ شِيعَتِنَا إِذَا خَافَ اللَّهَ وَ رَاقَبَهُ وَ تَوَقَّى الذُّنُوبَ فَإِذَا فَعَلَ ذَلِكَ كَانَ مَعَنَا فِي دَرَجَتِنَا قَالَ أَبُو بَصِيرٍ فَرَجَعْتُ فَمَا لَبِثَ أَبُو حَمْزَةَ أَنْ مَاتَ فِي تِلْكَ السَّاعَةِ فِي ذَلِكَ الْيَوْمِ)
#شیعه #صفات_شیعیان #امام_صادق
📚 الخرائج و الجرائح؛ ج2؛ ص717
@zanjani_net
#حدیث_روز
▪️حضرت امام صادق علیه السلام:
ای شیعیان! زینت ما باشید نه باعث ملامت و سرزنش ما،
با مردم نیکو سخن بگویید، و زبانتان را حفظ کنید و آن را از زیادهگویی و بدگویی بازدارید.
(مَعَاشِرَ الشِّيعَةِ كُونُوا لَنَا زَيْناً وَ لَا تَكُونُوا عَلَيْنَا شَيْناً قُولُوا لِلنَّاسِ حُسْناً احْفَظُوا أَلْسِنَتَكُمْ وَ كُفُّوهَا عَنِ الْفُضُولِ وَ قَبِيحِ الْقَوْلِ)
🔺امالی صدوق، ص 327، ح17
#صفات_شیعیان #امام_صادق
@zanjani_net
#استفتائات
🔸 خرید سهام شرکتی که بخشی از اموالش حرام است
❓ سهام شرکتی را خریداری کردهام و اکنون فهمیدم که برخی از معاملات آن حرام است و طبعاً بخشی از اموال آن شرکت حرام است. از طرفی اگر بخواهم خمس مال مخلوط به حرام را صدقه بدهم، اطمینان دارم که بلافاصله اموال شرکت مخلوط به حرام میشود. وظیفه من را بیان بفرمایید؟
❖ پاسخ آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی:
✍️ مؤمنین در چنین مواردی مجاز هستند یک پنجم مال حلال مخلوط به حرام را هنگام فروش به فقیر پرداخت کنند. البته اگر علم به وجود حرام ندارند وظیفه ای ندارند.
#سهام #مال_مخلوط_به_حرام #شرکت #خمس
🔰 کانال رسمی دفتر آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی
@zanjani_net
🔸پرهیز شدید از دروغ
❖ از #بیانات آیت الله العظمی شبیری زنجانی:
📝... مرحوم [آیتالله] حاج آقا حسین قمی، مقید بودند که حتی یک ذره خلاف واقع نگویند.
نقل شده است که می خواستند به عالمی که برادرشان از دنیا رفته بود، پیام تسلیت بنویسند، یکی از اقازادههای ایشان در این پیام مینویسد: «از درگذشت برادرتان متأثرم. خداوند به شما صبر و اجر دهد».
حاج آقا حسین میگویند: چرا دروغ به من بستی؟ من کجا متأثرم؟ بنویس: «أبقاکم الله» [یعنی: خداوند شما را باقی بدارد].
#دروغ
📚جرعه ای از دریا، ج4، ص523
@zanjani_net
#حدیث_روز
● هدیه برای دختران!
پیامبر گرامی «صلیاللهعلیهوآله» فرمود:
🔹 «مَنْ دَخَلَ السُّوقَ فَاشْتَرَى تُحْفَةً فَحَمَلَهَا إِلَى عِيَالِهِ كَانَ كَحَامِلِ صَدَقَةٍ إِلَى قَوْمٍ مَحَاوِيجَ وَ لْيَبْدَأْ بِالْإِنَاثِ قَبْلَ الذُّكُورِ فَإِنَّ مَنْ فَرَّحَ ابْنَتَهُ فَكَأَنَّمَا أَعْتَقَ رَقَبَةً مِنْ وُلْدِ إِسْمَاعِيل»
🔸 هر که به بازار رود و هدیهای بخرد و برای خانوادهاش ببرد، پاداش او مانند کسی است که برای گروهی از نیازمندان صدقه برده است.[و هنگامی که هدیه را به خانه میبرد]، باید، پیش از پسران، به دختران هدیه بدهد، همانا کسی که دخترش را شادمان کند، مانند کسی است که یک بنده از نسل حضرت اسماعیل را آزاد کرده است.
#هدیه #دختر
📚 وسائل الشيعة؛ ج21؛ ص514
@zanjani_net
💠 رفیق بد!
❖ مرحوم آیتاللهالعظمی حاج سید احمد زنجانی در کتاب «الکلام یجرّ الکلام» درباره شرابخواری و نقش رفیق ناصالح در ترغیب شخص برای ارتکاب معصیت، مینویسد:
📝... حضرت رسول اللّه (صلى اللّه عليه و آله) در باب خمر، به ده طايفه لعن کرده: غرس کننده درخت آن، نگهبان آن، فشرنده آن، خورنده آن، ساقى آن، حامل آن، طـرف عمل آن، فروشنده آن، خريدار آن و خورنده بهاى آن!
پس، همه اينها بار لعنت بر دوش مىگيرند. چه کسى اين بارها را بر دوش آنها گذاشته؟ رفيق بد! با چه چيز؟ با يك خنده که به روى او کرده، با يك کلمه خوش خُلق که به ناف او بسته! او نيز معنى خُلق را نفهميده که چيست، تا خوشى و بدى آن را بفهمد. گمان کرده که خوش خلقى، با خنديدن و خندانيدن است. نه عزيزم! پيغمبر اکرم (صلى اللّه عليه) که در قرآن به خُلق عظيم توصيف شده، نه از جهت اين بود که قاه قاه مىخنديد يا اينكه هر چه مىگفتند قبول مىکرد؛ بلكه از جهت اوصاف حسنهاش بود، از تواضع و رحم و شفقت و نحو اينها . والّا اگر مشرکين به او التماس مىکردند که ما خواهش مىکنيم که يك بار به بت ما سجده کن تا ما در زير سايه تو مفتخر با آن باشيم، آيا ممكن بود قبول کند؟ آيا با قبول کردن آن، خوش خلق، و با رد کردن آن، بد خُلق مىشد؟ حاشا!
دعوت کردن رفيق بد به شراب نيز همينطور است؛ نه قبول کردنش خوش خلقى است و نه رد کردنش بد خلقى؛ چون اين دين است و ربطى به خُلق ندارد. گرچه مقتضاى خُلق، شنيدن حرف رفيق است ولى آن، در جایى است که حرف رفيق، مخالف حرف خالق رفيق نباشد! والا حرف رفيق را بايد بر ديوار زد.
پس کسى که تو را دعوت به شراب يا قمار يا ترياك يا غير آنها که مفسده دنيويه و اخرويه دارد، مىکند، بد خُلق اوست که بر راه سعادت تو خار مىريزد، نه تو که ردّش مىکنى و خار از راه سعادت خود برمىدارى.
اين همه مردمان تبهكار که عالم را گرفته، همه در نتيجه رفيق بد، تبهكار شدهاند. اين است که شاعر، زبان به نصيحت گشوده، مىگويد:
اى برادر برگريز از يار بد
يار بد بدتر بود از مار بد
مار بد تنها تو را بر جان زند
يار بد بر جان و بر ايمان زند!
خوب هم گفته؛ زيرا همين رفيق صديق که تو را هم پياله خود مىکند، وقتى خود، مست باده شد و تو را هم مست و لايعقل کرد، آنگاه، «خر بيار و معرکه بار کن!» در عالم بدمستى، چه فحشهاى عِرضى به تو مىدهد! بلكه گاه کار به ضرب و زخم نيز مىکشد! البته تو خودت بهتر مىدانى؛ چون از ما شنيدن است ولى از تو ديدن!
#رفیق #شراب #خوش_خلقی
#الکلام_یجر_الکلام
@zanjani_net
#استفتائات
🔸 وکالت در خواندن صیغۀ عقد
❓ آیا مرد و زن میتوانند برای ازدواج، خودشان صیغۀ عقد را بخوانند یا یکی از آنها وکیل دیگری شود و خودش صیغه را بخواند؟
✍️ مرد و زن میتوانند خودشان صیغۀ عقد را بخوانند یا آنکه دیگری را برای خواندن عقد وکیل کنند.
ولی اگر شوهر به وکالت از طرف زن، یا زن به وکالت از طرف شوهر، عقد بخواند، صحیح بودن عقد معلوم نیست و باید احتیاط شود؛ یعنی از یک طرف، بر چنین عقدی اثر زوجیت مترتب نکنند (و اگر میخواهند همسر هم باشند، دوباره عقد صحیح خوانده شود) و از طرف دیگر، زن بدون طلاق (در عقد دائم) یا بدون گذشتن یا بخشیدن مدت (در عقد موقت) با شخص دیگری ازدواج نکند.
#ازدواج #عقد #وکالت
🔰 کانال رسمی دفتر آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی
@zanjani_net
🔸شیخ بهایی و ادای بدهی
❖ از #بیانات آیت الله العظمی شبیری زنجانی:
📝... زمانی شیخ بهایی به قرض زیادی (بیش از 1500دینار) مبتلا شد به گونهای که از هیچ راهی قادر به ادای آن نبود و چند روز از شدت همّ و غم، از کارهای خود بازمانده بود.
وی نقل کرده که در همان ایام به دعایی برخوردم و تکرار کردم و از راهی که گمان نمیکردم در مدت کوتاهی دیون من ادا شد. دعای مزبور این است:
«اللَّهُمَّ أَغْنِنِي بِحَلَالِكَ عَنْ حَرَامِكَ وَ بِفَضْلِكَ عَمَّنْ سِوَاك»
یعنی خدایا با حلالت مرا از مال حرام، و با فضل خودت از غیر خودت، بی نیاز کن.
بعد از نمازها این را تکرار کنید و تعداد ندارد. مضمونش نیز بسیار عالی است.
📚جرعه ای از دریا، ج4، ص382
[حدیث: رسول خدا صلیاللهعلیه و آله فرمود: يَا عَلِيُّ قُلِ اللَّهُمَّ أَغْنِنِي بِحَلَالِكَ عَنْ حَرَامِكَ وَ بِفَضْلِكَ عَمَّنْ سِوَاكَ فَلَوْ كَانَ عَلَيْكَ مِثْلُ صَبِيرٍ دَيْناً قَضَى اللَّهُ عَنْك. ای علی بگو: اللهم اغننی...، که اگر قرضی به اندازه کوه صبیر (کوه بزرگی در یمن) بر عهده تو باشد، خداوند آن را ادا میکند. (امالی صدوق؛ص388؛ح10)]
#دعا #قرض #بدهی
@zanjani_net
#حدیث_روز
● فروتنی #امام_رضا (ع) و نفی تبعیض!
🔸 مردی از اهل بلخ میگوید: در سفر حضرت رضا(علیهالسلام) به خراسان، همراه ايشان بودم. روزي دستور دادند سفرهای پهن کنند و همه غلامان خود را از سياه گرفته تا ديگران، بر سفره گرد آوردند.
عرض كردم: قربانت گردم! كاش، سفره ايشان را جدا ميكرديد!
امام(علیهالسلام) فرمود: «دست بردار! خداوند تبارك و تعالي يكی است و پدر هم يكی و مادر هم يكی است و پاداش، بر اساس اعمال است».
[كُنْتُ مَعَ الرِّضَا ع فِي سَفَرِهِ إِلَى خُرَاسَانَ فَدَعَا يَوْماً بِمَائِدَةٍ لَهُ فَجَمَعَ عَلَيْهَا مَوَالِيَهُ مِنَ السُّودَانِ وَ غَيْرِهِمْ فَقُلْتُ جُعِلْتُ فِدَاكَ لَوْ عَزَلْتَ لِهَؤُلَاءِ مَائِدَةً فَقَالَ مَهْ إِنَّ الرَّبَّ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى وَاحِدٌ وَ الْأُمَّ وَاحِدَةٌ وَ الْأَبَ وَاحِدٌ وَ الْجَزَاءَ بِالْأَعْمَالِ]
#مناقب #تواضع #تبعیض
📚 کافی، ج8، ص230، ح296
👉@zanJani_net