هدایت شده از جهان آرا
📺برنامه زنده جهان آرا
👈🏼موضوع: بررسی راهکارهای افزایش تولید و مهار تورم
👤مهمانان:
سید ياسر جبرائیلی، عضو هیات علمی دانشگاه
مهدی طغیانی، سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی
⏰دوشنبه ١٨ اردیبهشت١۴٠٢،ساعت ٢٢:٠٠
🆔 @ofogh_tv
🆔 @jahanara_ofogh
♦️ جنگی دیگر در زمین اقتصاد...
🔆 نقطۀ کلیدی بحث جبرائیلی و طغیانی در جهانآرا، در 20 دقیقۀ انتهایی بود؛ آیا تثبیت قیمت دلار ممکن است یا نه؟ طغیانی میگفت نمیتوان به عدد مشخصی برای نرخ دلار رسید و هر محاسبهای (حتی محاسبۀ دکتر صمصامی) عددی خاص میدهد که با محاسبۀ دیگر میتواند اختلاف فاحشی داشتهباشد. جبرائیلی میگفت نمیشود که بازار را رهاکرد تا سودهای نجومی نصیب شرکتهایی خاص شود.
البته در اینکه برخی وعدههای سابق طغیانی محققنشد، جبرائیلی دست برتر را داشت.
❌ طغیانی البته کاری نداشت که وقتی بازار در دست عدهای محدود میچرخد، آن هم انحصاری است! آیا بهتر نبود خود دولت نرخ دلار را هر چند وقت یکبار تعیین میکرد؟!
______________
@Aagahaneh
🔽 اسلام سیاسی، جمهوری اسلامی، و مشکلات امروز ما / بخش دهم: منشأ مشکلات 1
✅ در فلسفه قانونی داریم که به آن «قاعدۀ الواحد» میگویند. این قانون اگرچه ظاهر پیچیدهای دارد، اما دقیقا همان چیزی است که در ناخودآگاه همۀ ما وجود دارد. وقتی با برخی پدیدهها مواجه میشویم، درمییابیم که شرایط مختلف تاثیری بر بود یا نبود آن پدیده نگذاشتهاند؛ در نتیجه میگوییم پس منشأ آن پدیده جایی دیگر است.
مثلا در همین مسئلۀ مورد بحث، ما با پدیدهای مواجهیم با عنوان ناکارآمدی؛ آنگاه که بهدنبال منشأ این پدیده میگردیم، گاهی گوییم مشکل از فلان دولت و رئیس جمهور است، و باری گوییم از دولت دیگر و رئیس جمهور دیگر است. اما پس از اینکه دیدیم رویۀ واحدی در همۀ این جناحها وجوددارد، درمییابیم که مشکل باید از جای دیگر باشد؛ جایی که با آمدوشد دولتهای مختلف تغییر نمیکند و در همۀ دولتها نقش اساسی دارد.
حال این منشأ مشکلات کیست؟ طبعا ذهنمان میگوید یا ولایت فقیه است، یا ولی فقیه است، یا شورای نگهبان، یا مجمع تشخیص، یا توافقات پشتپردۀ جناحها و ارتباط فامیلی تودرتوی آنها، یا چیزی شبیه به اینها.
⁉️ اما صبرکنید. آیا واقعا تنها چیزی که در این ادوار ثابتبوده و اثرگذاری بالایی در وضع موجود داشته، همینها هستند؟ آیا این نهادهایی که نامشان را بهعنوان بانیان احتمالی وضع موجود ذکرکردیم، بهدنبال منافع پشتپرده برای خود بودند و مصالح مملکت را مراعات نکردند و خلاصه اینکه آدمهای فاسدی بودند؟ آیا مشکل کشور از فساد این نهادها و افراد است؟
اصلا آیا میشود به همین سادگی مسائل یک کشور را تحلیلکرد؟
🔺 گفتیم که برای یافتن واقعیت در مسئله، نباید از راه تحلیل پسینی واردشد. سوالی که در بالا مطرحشد، تماما تحلیلی پسینی است! اما نگاه پیشینی به ما میگوید که یافتن منشا مشکلات نیازمند شناخت دقیق از وضعیت حاکم بر کشور است. ناکارآمدی اگر صرفا سوالی باشد برای پرداختن منشأ مشکلات و تحقیق و تحلیل پیشینی، چیز خوبی است، اما اگر همین ناکارآمدی بهسادگی باعث قضاوت نهایی شود، قطعا تحلیلی پسینی است و بههیچوجه حقیقت در مسئله را نشاننمیدهد؛ نتیجهاش هم میشود همانی که در قسمت سوم این نوشتار در مباحث تحلیل پیشینی و پسینی توضیحدادیم.
✔️ پس بگذارید به منشأ مشکلات بپردازیم.
در قسمت قبل گفتیم که جمهوری اسلامی، نظامی مبتنی بر واقعیتهاست و اگر خللی باشد، از مبانی اساسی قانون اساسی نیست.
از طرفی مشکلات کشور نمیتواند ناشی از اصل ولایت فقیه، مکانیزم تعیین ولایت فقیه، مردمسالاری دینی و موارد مشابه باشد، چراکه این ها مبانی قانون اساسی ما هستند. پس میماند اجرای نادرست قانون اساسی.
اما آیا مجریان قانون اساسی از روی تعمد به وطایف خود عمل نکردهاند؟ در مورد برخی میتوان چنین گفت؛ کسانی که مسئولیت را پلهای برای منافع شخصی خود قراردادهاند. اما آیا همه همینطورند؟ اگر همۀ مسئولان بهدنبال منافع شخصی خود بودند، پس چطور بسیاری از این افراد این توانایی را داشتند که جوامع متخصص و دانشگاهی و حوزوی را اقناعکنند که کارمان درست بوده؟ چطور با وجود همۀ مشکلات، این همه دستاورد مثبت در مسائل علمی و زیرساختی و حتی اقتصادی داشتهایم؟ دستاوردهای پس از انقلاب یکی و دوتا نیست. کتاب صعود چهل ساله و کتب مشابه را ببینید که همگی بر اساس آمارهای بینالمللی بین ایران در دوران جمهوری اسلامی و پلهوی مقایسه کردهاند.
✳️ درنتیجه نمیتوان گفت منشا مشکلات این است که همۀ مسئولین یا اکثر آنها فاسد بودند؛ چراکه اگر واقعا فسادی در چنین سطحی میبود، وضعیت ما باید بسیار بدتر از این بود! تورم ایران در بدترین حالت و با ناشیانهترین نوع محاسبه، از 80درصد فراتر نرفته (محاسبات علمی حدود 50 درصد را میگویند) اما در همین کشور همسایۀ ما ترکیه، با اتفاقی ناگهانی، تورم رسمی (یعنی معادل همان 50 درصدی خودمان!) به بالای 100 درصد رسیدهبود! پس مسئولان ما با همۀ مشکلاتشان، بیکار ننشستهبودند!
👈 پس مشکل از کجاست؟! در قسمت بعد مناشئ احتمالی دیگر را بررسی خواهیمکرد ان شاء الله.
______________
@Aagahaneh
مشکل از افراد نیست. سطح حکمرانی باید تغییر کند و این نیازمند #آگاهی عمومی است.تا چنین نشود، جلسات ردهبالای حکومتی در کشور صرفا به تصویب برخی کلیات مبهم خواهدگذشت و از انسجام و هماهنگی لازم برای جایگیری در نظام حکمرانی برخوردار نخواهدبود.حکمرانی و مدیریت سلولی موجب عدم هماهنگی بخشهای مختلف است.
______________
@Aagahaneh
♦️ اینکه میبینید نهادهای وابسته به نظام همچون سپاه و وزارت دفاع و امثالهم پیشرفت خیلی خوبی داشتهاند، صرفا بهخاطر داشتن مدیران لایق نیست؛ بلکه فضایی که ایشان در آن کار میکنند، فضای بازاری و معاملاتی نیست. آنها مستقیما بودجهای میگیرند و طرحها را بهپیش میبرند. گویا فضایی شبه سوسیالیستی در آنها حاکم است.
🟢 اما این نسخه برای اینکه در سطح عمومی جامعه محقق شود، نیازمند اصلاحاتی است. جامعه را نمیشود سوسیالیستی و دستوری اداره کرد. در برنامهریزی اجتماعی باید بر اساس بهرسمیتشناختن تمایلات افراد، حقوق، عدالت اجتماعی و شاخصههای کلان دیگر، آن هم نه با تفسیری ولانگارانه و لیبرال، بلکه به معنای #اسلامی کلمه رفتار کرد. حاکم اسلامی باید هم شرایط را برای حرکتهای اجتماعی مثبت فراهم کند، و هم خود ناظر بر جریان باشد و اجازۀ سوءاستفادهها را ندهد.
⭕️ طبعا اگر چنین چیزی محقق شود، پیشرفتها بدست خود مردم رخخواهدداد، البته نه بهنحوی که برخورداری برخی از دیگران بیشتر باشد. دیگر نیازی هم به مدیریت دستوری نیست.
______________
@Aagahaneh
آگاهانه...
مشکل از افراد نیست. سطح حکمرانی باید تغییر کند و این نیازمند #آگاهی عمومی است.تا چنین نشود، جلسات رد
اخیرا دیدم سید محمد خاتمی صحبت از اصلاح حکمرانی کردهاست. بدینوسیله #انزجار خود را از این شخص و تفکراتش اعلام میدارم.
______________
@Aagahaneh
🔽 اسلام سیاسی، جمهوری اسلامی، و مشکلات امروز ما / بخش یازدهم: منشأ مشکلات ۲
❌ توجهکنید که قطعا یک عامل بهصورت منفرد، علت تمام مشکلات کشور نیست؛ ما بهدنبال عامل یا عوامل محوری و اصلی هستیم که بیشترین نقش را داشتهباشند. برخی از عواملی که در بخش قبل ذکر کردیم و در بخش فعلی ذکر میکنیم، هیچنقشی در مشکلات کشور ندارند و صرفا ذهنیت برخی افراد جامعه اینگونه است که اینها اساسیترین نقش را داشتهاند. برخی از عوامل نیز نقش اندکی دارند.
❓ آیا همدستی پشتپردهٔ اصولگرایان و اصلاحطلبان باعث و بانی اصلی مشکلات کشور است؟
✅ پاسخ ما این است که این همدستی باید بر اساس یکی از موارد زیر بودهباشد:
۱- یا با هدف منافع شخصی و سیاسی باشد.
۲- یا با هدف استفاده از نیروهای نخبه در هر جناح باشد.
۳- یا بدین خاطر باشد که واقعا با وجود تمام اختلافات، در برخی مسائل نسخههای واحدی را تجویز میکنند، چراکه کار کارشناسی در مورد برخی مسائل (نه همهٔ مسائل)، جناحبندی و ایدئولوژی نمیشناسد؛ مثلا برای اینکه جادهای ساختهشود، اگرچه ملاحظات فرهنگی آن ممکن است در اختلافات ایدئولوژیک بگنجد، اما اصل جادهسازی نیازمند مهندسینی است که کارشان جنبهٔ سیاسی و جناحی ندارد.
1️⃣ مورد اول طبیعتا نقش بسیار کمی دارد، چراکه اگر نقش عمده را میداشت، نباید پیشرفتی رخ میداد و همهچیز باید فدای منافع سیاسی میشد، لیکن کسی که اندک آزادگی در اندیشهٔ خود داشتهباشد، دستاوردها و پیشرفتها را نیز علیرغم تمام مشکلات، میبیند. دستاوردهای انقلاب، یکی و دوتا نیست؛ آنانکه در این خصوص مطالعهدارند و اسیر جوسازیهای رسانهای نیستند، میدانند که چه میگویم.
2️⃣ مورد دوم ذاتا نمیتواند علیتی برای مشکلات داشتهباشد. بسیار محمود و پسندیده است که در هر کاری از متخصص همان کار استفادهشود.
3️⃣ مورد سوم میتواند نقش مهمی ایفا کند. اجازهدهید بررسی این مورد را به آینده موکولکنیم.
⁉️ عامل دیگری که بهعنوان منشا مشکلات مطرح میشود، شخص ولی فقیه است. گویند شخص ولی فقیه، آیت الله خامنهای است که منافع میبرد و سعی در دیکتاتوری بر مردم دارد.
✅ واقعا جدا از تعلقخاطر قلبی بنده به ایشان، یکی از مضحکترین عواملی است که میگویند! خامنهای و منافع شخصی؟! او اگر بهدنبال منافع شخصی بود، چرا وضعیت زندگیاش این است؟ چرا به اعتراف دوست و دشمن، سادهزیستی او بسیار پرجلوه است؟ بالاخره از این حکومتکردن باید چیزی به شخص خودش بماسد دیگر!!
بهعلاوه، ایشان هم یکی از مسئولان کشور است؛ همانطور که در بند قبل بیانشد، اگر مسئولان کشور بهدنبال منافع شخصی و سیاسی میبودند، چرا اصلا اینقدر پیشرفتها داشتهایم؟
اصلا کسانی که چنین انتقاداتی به ايشان میکنند، در طول عمر خود یک ساعت وقت گذاشتند سخنان ایشان و رفتارهای ایشان را ملاحظهکنند؟! آیا یک کلمه از راهبردهای ایشان، سیاستهای کلی ابلاغی ایشان و جلسات عمومی و خصوصی ایشان میتوانند در جهت منافع شخصی پیداکنند؟ آیا یک برگ سند دارند که ایشان در خارج از چارچوب قانون اساسی، دخالت در مسئلهای کردهباشند که منفعت شخصی برای ایشان داشتهباشد؟
آنقدر طهارت ایشان بر اصل بصیرت روشن و بدیهی است که جایی برای سخنرانی ندارد!
👈 ان شاء الله در قسمت آینده به جایگاه ولایت فقیه و بررسی تطبیقی عملکرد آیت الله خامنهای با مسئولیتهای ایشان خواهیمپرداخت. این مسئله اگرچه بحث بسیار مفصلی میطلبد، لیکن بهقدر وُسع سعی میکنیم اصول مطالب را مطرحکنیم ان شاء الله.
______________
@Aagahaneh
اینقدر در دنیای مدرن زیستیم که بنیانهای هستیشناختی آن برایمان شده جزو بدیهیات! انگارنهانگار که قراربود «انسان»های والارتبه شویم، نه اینکه ساختمانهای بالامرتبه بسازیم و بنز سوارشویم. وقتی چشممان پر شد از برج و بنز، راجع به رشد و پیشرفت نیز بنزی فکر میکنیم، نه بهجتی و قاضیای (رحمة الله علیهما).
______________
@Aagahaneh
سیاستزدگی و مدیریت غیر علمی یعنی کسانی را که افکار و گرایشات مسمومی دارند بهنام همافزایی سیاسی نگهبدارند. نتیجهاش هم میشود تَکرار وضعیت سابق در ساختمان دولت.
اصلاح سیاست خارجی بیش از «دانش»، «اراده» میخواهد که الحمد للله دارید. اما چقدر دانش «اقتصاد انقلابی» دارید؟! در دو سال آتی خواهیمدید.
______________
@Aagahaneh
هدایت شده از اقتصاد کاربردی - رضا غلامی
برای تحلیل اقتصاد ایران، علاوه بر دانش اقتصادی (دانستن روابط بین متغیرها و نحوه اثرگذاری آنها بر هم)، باید جریان منافع بین گروههای ذینفع (مثلاً بین نمایندگان مجلس با وزارتخانههای دولتی و بنگاههای بزرگ سودآور، بین پکیج فروشان با رانت خواران..)، را هم شناخت. یعنی #متوهم نبود.
به کانال اقتصاد کاربردی بپیوندید 👇
https://eitaa.com/DrRezaGholami
🔽 اسلام سیاسی، جمهوری اسلامی، و مشکلات امروز ما / بخش دوازدهم: منشأ مشکلات 3
🔺 در قسمت قبل به برخی از مناشئ احتمالی وضعیت موجود پرداختیم و در آخرین مورد، به نقش شخص آیت الله خامنهای رسیدیم و این احتمال را بررسی کردیم که علةالعلل و منشأ اصلی مشکلات کشور، شخص ایشان باشد. آنگاه مسئله را از این جهت که شخص ایشان از مدیریت اینچنینی خود بهدنبال منافع شخصی باشند بررسی نمودیم و گفتیم که اشتباهبودن چنین حرفی با اندک مطالعه و تأملی دانسته میشود.
موضوع قسمت فعلی، توانایی ایشان برای مدیریت است.
⁉️ اشکال این است که اصلا قبولداریم که آیت الله خامنهای انسانی پاکدست است و از تصمیمات خود بهدنبال منافع شخصی نیست؛ اما چه کسی گفته که ایشان تخصص رهبری دارد؟ اتفاقا بهخاطر عدم تخصص ایشان است که وضعیت کشور بدینجا رسیده و این همه مشکلات داریم!
✅ در پاسخ به این پرسش میتوان اقلا در ده قسمت سخنگفت!
✔️ میتوان یکبهیک اقدامات ایشان را بررسی کرد و آن را با معیارهای رهبری تطبیقداد.
✔️ میتوان از جنبههای معنوی و نصرت الهی حرفزد.
✔️ میتوان کارآمدیهای تصمیمات ایشان را برجستهکرد.
✔️ میتوان به نقش واقعی رهبری در اسلام پرداخت و مسئلۀ رشد اجتماعی در سایۀ ولایت الهی را بهپیشکشید.
✔️ میتوان به راهبردهایی که ایشان در سخنرانیهای خود مطرح فرمودند پرداخت. میتوان به مطالبات برزمینماندۀ ایشان توجهکرد.
✔️ میتوان به جایگاه ولی فقیه در قانون اساسی و حدود اختیارات ایشان پرداخت و توقعاتی که از جایگاه ایشان میرود را تعدیل نمود.
از کدامشان بگویم! ترجیحم بر این است که کل مسئله را به سلسلهمباحثی جداگانه موکولکنم ان شاء الله. تا یار که را خواهد و مهرش به که باشد.
اما اجمالا این را بدانید که دفاعیات بسیار زیادی میشود از شخص ایشان انجامداد. به فعالیت ایشان میتوان در تمامی مواردی که در بالا ذکرشد پرداخت و در همۀ آنها نیز با اتقان کامل و بدون تعصب نظرداد. اما تفصیل این مطالب موجب انحراف بحث فعلی از مسیر اصلی خود میشود. تقاضا دارم که در سلسلهمباحثی که در آینده مطرحخواهدشد، حل این مسئله را پیگیری بفرمایید.
🟥 منشأ احتمالی دیگر، نهادهای زیرنظر رهبری همچون شورای نگهبان، مجمع تشخیص، نهادهای نظامی و امثالها هستند. اما اینها نیز اختیارات کامل اجرایی ندارند و صرفا به بخشی از مسائل میپردازند. البته همۀ آنها با تعامل کامل با دولت و مجلس که برخاسته از آراء مردم هستند رفتارمیکنند و حتی سیاستگذاریهای کلان کشور نیز بدون دخالت دولت و مجلس انجام نمیگیرد. به همین جهت نمیشود این نهادها را مناشئ اصلی مشکلات دانست. اگرچه شاید بیتقصیر هم نباشند، اما مشکل اصلی را اینها بهتنهایی نمیتوانند موجب شوند. حتی نهادهایی همچون ستاد اجرایی فرمان امام که یکی از بزرگترین نهادهای اقتصادی کشور است نیز منشأ مشکلات نیست، زیرا او هم اگر ایرادی داشتهباشد، تابع سیاستگذاریهای کلان و ماحصل آن چیزی است که از نهادهای حکومتی درمیآید و او نیز بهنوبه خود، متاثر از منشأ اصلی مشکلات است؛ همان منشأی که در این نوشتار بهدنبال آنیم.
✳️ ممکن است بپرسید که چرا اصلا به دنبال منشأی واحد و یگانه برای علةالعلل مشکلات میگردید؟! مجموعهای از اینها با هم دخالت دارند. اما پاسخ میدهیم که اگرچه همۀ عوامل باهمدیگر دخالت دارند در ناکارآمدیهای موجود، اما آنگاه که به منشأ اصلی برسیم، خواهید دید که واقعا مشکلات از نقطۀ خاصی آبمیخورد!
👈 پس در قسمت بعد، منتظر نقطۀ نهایی بحث ما باشید تا اصلیترین منشأ مشکلات به نظر قاصر خود را بیانکنیم ان شاء الله.
______________
@Aagahaneh
همچنان این احتمال هست که علیزاده یه سوسیالیست باشه که صرفا با گفتمان انقلاب، دشمن مشترکی بهنام لیبرالیسم داره، اما نه اینکه دوست ما باشه؛ اون صرفا دشمن دشمن ماست شاید.
______________
@Aagahaneh