«الزيتونة، قدیمی ترین دانشگاه جهان اسلام»
🔹دانشگاه زیتونه تونس ابتدا صرفاً یک مسجد(جامع) بود(عكس سمت راست) که در سال 116 هجری قمری تاسیس شد اما از سال 120 ه.ق کارکردهای تعلمیی به آن اضافه و در قامت یک دانشگاه(جامعة) (عکس سمت چپ)به فعالیت پرداخت لذا آن را قدیمی ترین دانشگاه جهان اسلام می دانند.
🔸 برخی از شخصیت های شناخته شده این دانشگاه را می توان، ابن خلدون، محمد طاهر بن عاشور، محمد خضر حسین، عبدالعزیز ثعالبی، راشد غنوشی و...دانست.
🔹 بخش های علمی امروز آن عبارتند از:
- المعهد العالی لاصول الدین
- المعهد العالی للحضارة الاسلامیة
- المعهد العالی للعلوم الاسلامیه- قیروان
-مرکز دراسات الاسلامیه- قیروان
#تونس
#زيتونه
#دانشگاه
#جهان_عرب
🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
«قیروان قم تونس»
🔹هرچند کشور تونس را با آزادی های اجتماعی، فرهنگی و تنوع جریان های فکری می شناسند اما در ۱۵۰ کیلومتری پایتخت به شهر تاریخی قیروان می رسیم که در سال ۵۰ هجری قمری توسط عقبه بن نافع تاسیس و به مثابه پایگاهی برای ورود اسلام به مغرب عربی عمل کرد،به لحاظ فرهنگ دینی و نمادهای مذهبی در سطح شهر، قیروان چو قم می نماید.
عکس بالا مقام ابی زمعه البلوی صحابی پیامبر
عکس پایین مسجد جامع قیروان
(عکس سال۱۳۹۶ )
#قیروان
#تونس
🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
«مجلات معتبر علوم اجتماعی در جهان عرب»
🔸 مجلات علمی یکی از بسترهای ارائه دیدگاه نخبگان و طرح موضوعات جدید در جهان عرب است. بخشی از مهم ترین مجلات معتبر در زمینه علوم اجتماعی جهان عرب عبارتند از:
➖مجلة العلوم الاجتماعية والإنسانية. الجزائر
➖المستقبل العربي، لبنان
➖مستقبل العلوم الاجتماعيه، انجمن توسعه انساني جهان عرب
➖عمران للعلوم الاجتماعيه و الانسانية، قطر
➖إضافات، المجلة العربية لعلم الاجتماع، لبنان
➖العلوم الاجتماعية، كويت
➖مجلة شؤون اجتماعية، امارات
➖المجلة العربية لعلم الاجتماع، مصر
#مجلات
#علوم_اجتماعی
🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
https://eitaa.com/joinchat/917045908C8d9086eed1
«در کشاکش عوض و عائض»
🔹جریان صحوه از مهمترین جریان های فکری در عربستان است که زمینه های شکل گیری آن به ورود اندیشه های اخوانی با افرادی چون #محمد_قطب و سرور بن زین العابدین به این کشور باز می گردد.
🔸بخشی از جامعه نخبگانی عربستان که به لحاظ اعتقادی دل در گرو وهابیت داشته و از سویی با اندیشه های سیاسی اخوان آشنا شده بود از ترکیب و تعدیل این دو جریان«صحوه»را شکل داد که رهبران اصلی آن، سفر الحوالی، سلمان العوده، ناصر العمر، عائض القرنی، عوض القرنی می باشند.
🔹مهم ترین نقطه اختلاف جریان با سلفیه سنتی(#وهابیت)در حمله عراق به کویت در1990 آشکار شد.پرسشی فقهی شکل گرفت که آیا از یک دولت کافر(امریکا) می توان برای دفع یک کشور اسلامی(عراق)از کشور اسلامی(کویت) کمک گرفت و پایگاه در اختیارش قرار داد.
فتوای بن باز استعانت از کفار را مجاز اما جریان صحوه به شدت با این فتوی مخالفت کرده و قائل به امکان انتقاد از حاکم در تصمیمات سیاسی شد.
🔻دغدغه دیگر جریان صحوه، حفظ هویت اسلامی جامعه در برابر اندیشه های غربی است لذا این اندیشه مانعی برای آزادی های اعطایی محمد بن سلمان قلمداد می شد از این رو در دوره او رهبران اصلی جریان صحوه زندانی هستند.
🔺عوض القرنی(سمت چپ)عائض القرني(سمت راست)از رهبران جریان و نسبت خانوادگی با یکدیگر دارند.عائض پس از مدتی زندانی شدن از گذشته صحوه ای خود پشیمان و اسلام وسطیه #محمدبن_سلمان را نسخه شفابخش معرفی کرده و آزاد شده است اما عوض همچنان بر بنیادهای صحوه تاکید می کند.دو راهی عوض و عائض بخشی از آینده عربستان خواهد بود.
#صحوه
#عربستان
🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
«مجلات و انجمن های تاریخ در جهان عرب»
🔸مجلات و انجمن های علمی یکی از بسترهای مهم ارائه اندیشه در حوزه های دانشی در جهان عرب می باشند. برخی از مهمترین مجلات و انجمن های معتبر
تاریخدر جهان عرب عبارتند از: ➖مجلة القرطاس للدراسات التاريخية والحضارية ➖مجلة الدراسات التاريخية والحضارية المصریة ➖مجلة جامعة دمشق للدراسات التاريخية ➖مجلة دراسات تاريخية ➖مجلة الجمعية التاريخية السعودية ➖أسطورللدراسات التاريخية ➖مجلة المؤرخ العربي ➖جمعية التاريخ و الآثار ➖الجمعيةالتاريخية السعودية ➖الهيئة اللبنانية للتاريخ ➖الجمعية المغربية للبحث التاريخي #مجلات #تاریخ #انجمن_علمی 🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی @Arabworld2023 https://eitaa.com/joinchat/917045908C8d9086eed1
«قهرمان كربلاء زينب در كلام بنت شاطئ»
▪️کتاب «قهرمان کربلا؛زینب دختر زهرا» تالیف یکی از مهمترین زنان اندیشمند مصر، عائشه عبدالرحمن(بنت الشاطئ) دختر استاد الازهر شیخ محمد علی عبدالرحمن است.
▪️او اولین زن استاد در الازهر، اولین زن عرب برنده جایزه ملک فیصل، همسر امین الخولی و مفسر قران بود. ترجمه آزاد بخشی از مقدمه کتاب:
▪️یک شب در ماه رجب من و خواهر بزرگم کبری در خانه، نگران وضعیت مادرمان بودیم که نشانه های به دنیا آمدن فرزندش آشکار شده بود....پدرم هم عازم سفری بود، ما به او التماس کردیم سفرش را لغو کند، او که در محراب مشغول عبادت بود، ما را کنارش نشاند و گفت: چون فردا سفرم به قاهره برای حضور در مراسمی درباره «#حضرت_زینب» است نمی توانم آن را لغو کنم و سپس برایمان از زینب سخن گفت...فردا هم گفت: نگران نباشید خدا با مادرتان است.اگر فرزند دختر بود نامش را زینب بگذارید...از آن شب در من حسی شکل گرفت که آن را فراموش نمی کنم... و امروز مشتاق نوشتن درباره زینب هستم...
#زینب
#قهرمان_كربلا
#بنت_شاطئ
🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
https://eitaa.com/joinchat/917045908C8d9086eed1
«کتابخانه ای با صدها هزار کتاب»
🔹مکتبة نور يکی از پایگاه های مرجع در معرفی کتاب در جهان عرب است.
🔸 برخی آثار را می توان با عضویت در سایت به صورت رایگان دریافت کرد. سایت ماهانه ۸میلیون بازدید کننده دارد و 896,037 کتاب از 293,686مولف را معرفی می نماید.
#کتاب
#کتابخانه
🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
https://eitaa.com/joinchat/917045908C8d9086eed1
«الصغری الکبری؛ قطر،کوچک ِ بزرگ»
🔹میزبانی جام جهانی، جام ملت ها، میانجی بحران غزه، واسطه مذاکره ایران - امریکا، طالبان-امریکا،حامی اسلام گرایان اخوانی،چرا همیشه پای قطر در میان است؟
🔸قطر کشوری ذره ای،به لحاظ جغرافیا و منابع انسانی با محدودیت های ساختاری مواجه و فاقد عمق استراتژیک است. به لحاظ تاریخی نیز بر تبار فرهنگی-تمدنی معتنابهی تکیه ندارد لذا مجموعه محدودیت ها برای انزوا در نظام بین الملل کفایت می کند.
🔸اما چگونه این کوچک، در سطح بزرگان کنشگری می کند؟ تحلیل حکمرانی دو دهه اخیر قطر نشانگر طراحی استراتژی سه سطحی برای فائق آمدن نسبی کارگزار بر محدودیت های ساختاری است.
🔻گام اول قطر، کسب مرجعیت در افکار عمومی و تاثیرگذاری بر ترجیحات سیاسی- فرهنگی مردم در جهان عرب بود که با تاسیس ابررسانه الجزیره با متعلقات آن(الجزیره الثقافیه، انجلیزیه، مرکز الجزیره للدراسات و...)دنبال شد و امروزه با فاصله زیادی از رسانه های دیگر، برترین رسانه در جهان عرب است.
🔺گام دوم،تلاش برای کسب مرجعیت در افکار عمومی جهان با سرمایه گذاری در جذابترین ابزار تاثیرگذاری یعنی فوتبال بود که قطر را به تمام جهانیان شناساند و مکمل آن به لحاظ سیاسی، میانجیگری در بحران های بین المللی، مرجعیت این کشور در عرصه های سیاسی را ارتقاء داد.
🔹اما مهم ترین گام قطر، کسب مرجعیت علمی و جهت دهی فکری نخبگان جهان اسلام با سرمایه گذاری کلان در تاسیس مراکز علمی،دانشگاهی و راهبردی در حوزه علوم انسانی و اسلامی است که به زودی این کشور را به قطب دادوستد علمی خواهد رساند.
#قطر
#فوتبال
#الجزیره
🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
books4arab.com_SP0389 (2).pdf
11.67M
ایده فراموش شده الدولة المستحيلة وائل حلاق
🔹وائل حلاق اندیشمند عرب مسیحی در سال 1955در فلسطین به دنیا آمد و سالها در مک گیل کانادا و امروزه هم در دانشگاه کلمبیا آمریکا استاد مطالعات اسلامی است او در سال 2024 نیز برنده جایزه جهانی مطالعات اسلامی ملک فیصل شده و نقدهای او علیه مستشرقان مشهور است.
🔸مهم ترین اثر حلاق که در ایران معرکه آراء قرار گرفته«الدولة المستحيلة: الإسلام والسياسة ومأزق الحداثة الأخلاقي» است که با عنوان«دولت ممتنع ؛اسلام، سیاست، مخمصه اخلاقی مدرنیته) نیز به فارسی ترجمه و منتشر شده است.
🔸ایده اصلی حلاق در کتاب این است که قدرت و حکم در اسلام تجربه و پارادایم خاص خود را داشته که ویژگی اصلی آن اخلاقی بودن قدرت بوده است اما دولت مدرن هم پارادایم خاص خود را داشته که امروزه با بحران های مختلفی از جمله بحران اخلاقی مواجه است. ادعای اصلی وائل حلاق این است که بر سازه دولت مدرن نمی توان دولت اسلامی بنا کرد و چنین تلاشی محال است.
#الدولة_المستحيلة
#وائل_حلاق
🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
https://eitaa.com/joinchat/917045908C8d9086eed1
«اندرونی ابوبکر البغدادی از زبان همسرش»
🔹درباره ابوبکر البغدادی رهبر داعش، خلیفه ای که سال 2014 در موصل اعلام خلافت و 2019 در حمله آمریکایی ها کشته شد، زیاد گفته و نوشته شده است.
🔸برای اولین بار همسر اولش اسماء محمد جلوی دوربین شبکه العربیه و الحدث حاضر و رازهایی از زندگی همسرش را که در سال 1999با او ازدواج کرده، به شرح ذیل برملا کرد:
🔹او تا قبل از زندانی شدن توسط آمریکایی ها در سال 2004 رفتار عادی داشت و مانند یک دانشجوی عادی دانشکده شریعت رفتار میکرد اما آن دو سال زندان در تغییر رویه او نقش زیادی داشت.
🔻از سال 2010 تا خروج از عراق2012 در منطقه تاجی زندگی میکردیم و أبو حسن المهاجر وأبو سياف التونسي وأبو محمد العدناني همدم او بودند. بعد اعلام خلافت با او درباره شرایط خلیفه و عدم مشروعیت خلافتش مناقشه می کردم.
🔺در سوریه با یک زن اهل حلب که شوهرش در جنگ کشته شده بود ازدواج کرد، سپس با دختر 14ساله یکی از دوستانش و زن چهارمش هم اهل چچن بود. علاوه بر چهار همسر، بیش از ده اسیر زن ایزدی در اختیارش بودند و دولت خلافت بعد از قدرت یافتن به دولت شهوت تبدیل شده بود او بسیار مغرور و از رسیدن مرزهایش به رم سخن می گفت.
🔹دخترم امیمه را در حالی که 12سال داشت به ازدواج محافظش منصور درآورد که او هم دو سال بعد کشته شد.هیچ وقت در شوهرم آثار زخمی و درگیر شدن در جنگ ندیدم.
#ابوبکر_البغدادی
#داعش
🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
https://eitaa.com/joinchat/917045908C8d9086eed1
ماالعدالة.pdf
9.67M
«ما العدالة؟خوانش عربي عدالت»
🔸كتاب چیستی عدالت در دوازده فصل با مقالات اساتید مهم جهان عرب مانند محمد جبرون، فهمی جدعان، محمد الحداد،سعید بنسعید العلوی، محسن بوعزیزی و... با مقدمه عزمی بشاره توسط مرکز العربی للأبحاث و دراسة السياسات در سال 2014 منتشر شده است.
🔸تلاش اثر رونمایی از تبارشناسی عدالت در تراث سیاسی دراز دامنه اسلامی، تاریخ اسلامی و بررسی آن در اندیشه برخی متفکران مسلمان است.
🔹در برخی مقالات نیز بررسی نظریه های معاصر عدالت در غرب و مسئله های انضمامی عدالت اجتماعی در جهان عرب در کانون تامل نویسندگان بوده است.
#عدالت
#جهان_عرب
🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
https://eitaa.com/joinchat/917045908C8d9086eed1
«طوفان الاقصی و منطق کنشگری انصارالله یمن»
منتشر شده در ویژه نامه شهدای قدس روزنامه ایران
🔹پیامدهای عملیات 7 اکتبر حماس علیه رژیم صهیونیستی در غزه صرفاً در سطح ملی محدود نماند و در سطح منطقه ای و بین المللی بازتاب ها و پیامدهای مهمی به دنبال داشت. یکی از مهم ترین پیامدهای منطقه ای عملیات طوفان الاقصی فعال شدن کنشگران جدید منطقه ای در مسئله فلسطین بود. در این سطح، حمایت ایران و حزب الله از عملیات حماس طبیعی و قابل پیش بینی بود اما فعال شدن ظرفیت های مقاومتی در عراق و خصوصاً سطح کنشگری جنبش انصارالله یمن فضای جدیدی را فراروی تحولات منطقه ای قرار داد. در بازخوانی و تحلیل واقعبینانه ازکنشگری جنبش انصارالله در بحران غزه چند مولفه را باید در نظر داشت:
🔶1. بر اساس بنیان های اندیشه مذهبِ زیدی، قیام علیه ظلم و جور از ویژگی های اصلی امام و رهبر یک جامعه می باشد بنابراین به لحاظ الهیات سیاسی زیدی کنشگری جنبش انصارالله در بحران غزه به لحاظ دینی یک ضرورت تلقی شده و به مثابه یک تکلیف دینی به آن نگریسته می شود. از این منظر این مدل از مواجهه نباید صرفاً با هزینه- فایده سیاسی مورد تحلیل قرار گیرد و به مولفه هایی مانند عدم موازنه بین رژیم صهیونیستی و انصارالله ضریب زیادی داده شود بلکه باید توجه داشت که بنیاد کنشگری انصارالله در این پدیده بر محاسبات سخت افزارانه و مادی از قدرت استوار نمی باشد.
ادامه در:
https://irannewspaper.ir/sp-324/32
#یمن
#فلسطین
#طوفان_الاقصی
🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
https://eitaa.com/joinchat/917045908C8d9086eed1
«فاطمة نسومر؛ زنی فرمانده مردان»
🔹قرن ۱۹ قرن تجربه استعمار مستقیم در جهان عرب است که یکی از سخت ترین آنها اشغال الجزایر توسط فرانسه بود استعماری که از 1830شروع و با استقلال الجزایر در سال 1962 پایان یافت.
🔸رسيدن به استقلال پس از 132 سال مقاومت با شهادت بیش از یک و نیم میلیون شهید حاصل شد، افتخاری که به دلیل آن امروز الجزایر را با لقب (شعب مليون شهيد) می شناسند. مقاومت در برابر استعمار فرانسه در مغرب عربی و خصوصاً الجزایر اسطوره هایی مانند عبدالقادر الجزایری و احمد بای را در یادها زنده نگه داشته است.
🔻فاطمه نسومر در سال 1830 به دنیا آمد و در جوانی به صف مبارزان الجزایری برای دفاع از قبایل در برابر تهاجم فرانسوی ها پیوست. او به عنوان یک زن مبارز به تدریج رهبری بخشی از مبارزه را بر عهده گرفت و در یک مبارزه به فرماندهی او بیش از 800 کشته بر فرانسه تحمیل شد در نهایت او به اسارت فرانسوی ها درآمد و بعد از مدتی نیز به علت بیماری در حالی که 33سال داشت فوت کرد. فاطمه نسومر نماد مقاومت الجزایر و بهانه سروده ها، رمانها و فیلم های حماسی زیادی در این کشور بوده است.
#الجزایر
#زن
#مقاومت
🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
«عبدالمجید النجار و سه گانه تمدنی»
🔸دکتر عبدالمجید النجار متولد 1945 تونس و فارغ التحصیل دانشگاه الزیتونه، الازهر و استاد بسیاری از دانشکده های اسلامی در تونس، الجزایر، امارات، قطر و ...می باشد. عضویت او در جنبش النهضه، ریاست شعبه «اتحاد العالمی لعلماء المسلمین» در تونس و عضویت در «المجلس الاروبی للافتاء والبحوث» از او یک چهره عالم نواندیش تمدنی تصویر کرده است.
🔹شهرت اصلی دکتر النجار تالیف سه جلدی ذیل عنوان«الشهود الحضاري للأمة الإسلامية» است که در سال 1999توسط دار الغرب الإسلامي در بيروت منتشر شده است.
🔸 جلد أول با عنوان«فقه التحضر الإسلامي» با تاکید بر سه مفهوم استخلاف، شهادة و تسخیر به بنیادهای فلسفی - اخلاقی تمدن اسلامی پرداخته است.
🔻جلد دوم با عنوان «عوامل الشهود الحضاري» به شرایط تجدید تمدنی با تاکید بر اصلاح فکری و عملی پرداخته و جلد سوم با عنوان«مشاريع الإشهاد الحضاري» به بررسی و نقد تجربه های فکری و عملی تمدنی(جریان سلفیه، جریان اصلاحی وتجربه جنبش های اخوان المسلمین و جماعت اسلامی) در جهان اسلام اختصاص دارد.
#جهان_عرب
#عبدالمجید_النجار
#تمدن
🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
«جهانی شرمنده سؤالت، دختر»
غزه، از روی آوارهای جبالیا؛
که خفته زیرشان شهید بسیار هنوز؛
أیها المسلمون، أیها العرب:
رمضانتان مبارک؛
سفره هاتان پر طعام و رنگین ؛
که اندیشه تان چه نوشیدن فرداست؛
به ما، نگاهتان؛
عادت دیدن یک خبر؛
نحن والله بشر؛
و لسنا مجرد خبر؛
سوال بی پاسخی هم دارم:
أین نخوتکم التی کانت ایام الرسول صل الله علیه و سلم.
#غزه
#رمضان
#فلسطین
🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
12.91M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
«رمضان در کومور»
🔹کومور(جزر القمر)یکی از کشورهای ناشناخته عربی در اقیانوس هند است. حدود ۹۸درصد جمعیت 800 هزار نفری کومور مسلمان و زبان عربی و فرانسه در آن رسمیت دارد. این کشور با پایتختی مورونی از سه جزیره (انجازیحا، انزوان و موهیری)تشکیل شده و سال ۱۹۷۵ استقلال این کشور از فرانسه است اما جزیره(مایوت) همچنان تحت قیمومیت فرانسه میباشد.
🔸 پیشواز رمضان در کومور از ابتدای ماه شعبان با برگزاری جشن های عروسی آغاز و با رؤیت هلال جشن عمومی در خیابان ها برگزار می شود. قیمت ها در ماه رمضان با دستور حکومت ارزان تر ارائه و تعمیر و زیباسازی مساجد از سنت های اصلی محسوب می شود. نوشیدنی مردم در ماه رمضان آب میوه های استوایی و غذای اصلی «ثرید» است. شبهای ماه رمضان پس از نماز عشاء حلقه های تفسیر و تلاوت قرآن در مناطق مختلف و روستاها رواج زیادی دارد.
#کومور
#رمضان
#جهان_عرب
🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
أحكام الصيام وفلسفته.pdf
1.88M
«فلسفه صیام ازمنظر مصطفی السباعی» 🔹مصطفی السباعی(1915-1964) موسس اخوان المسلمین سوریه و اولین سوری فارغ التحصیل دکتری شریعت از دانشگاه الازهر است که بعد از زندانی شدن حسن الهضیبی ریاست دفتر اجرایی اخوان در جهان عرب را بر عهده داشت.
🔸او علاوه بر کنش سیاسی،به تالیف آثاری مانند «مقدمة حضارة الإسلام »،«التكافل الاجتماعي في الإسلام»،«المرأة بين الفقه والقانون» و... نیز پرداخته است. 🔻یکی از آثار مهم او «أحكام الصيام و فلسفته» است که در بخش اول به احکام و در بخش دوم به فلسفه روزه ذیل چنین عناوینی پرداخته است:
-رمضان شهر القوة
- رمضان شهر الحریة
-رمضان شهر المواساة
-فلسفة العید
-اثر العبادة فی تربیة الأمة
#روزه
#رمضان
#جهان_عرب
#اخوان_المسلمين
🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
«اسلامیة المعرفة؛گنجینه ایده ها»
🔹نهاد علمی به کمیت وکیفیت «المعهد العالمي للفكر الاسلامي» در زمینه تولید علوم انسانی با رویکرد اسلامی نمیشناسم. موسسه ای که در سال 1981با تلاش اندیشمندانی چون إسماعيل الفاروقي، طه العلواني، جمال برزنجي و عبدالحمید ابو سلیمان بنا نهاده شد.
🔸ایده های کلان«علوم انسانی اسلامی »،«مطالعات تمدنی»،«اسلام و معاصرت» همواره در کانون تأملات اندیشمندان این نهاد بوده است.
🔻وقتی سال1995اولین شماره مجله با عنوان «اسلامیة المعرفة» با سرمقاله طه علوانی «لماذا اسلامیة المعرفة؟ولماذا المجلة؟» منتشر شد کسی فکر نمی کرد امروز به شماره 106برسد.
🔺مجله ای که از سال 2020با عنوان «الفكر الإسلامي المعاصر»منتشر و بدون تردید مهم ترین ایده های آکادمیک اسلامگرایی معاصر عرب را نمایندگی کرده و کمتر اندیشمند ترازی است که در این مجموعه مقاله ای نداشته باشد.
#جهان_عرب
#اسلامی_سازی_علوم
#مجله
🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
https://eitaa.com/joinchat/917045908C8d9086eed1
«پایگاه التفسیر اردن؛مخاطبان میلیونی»
🔸در سال 2001 «مؤسسة آل البيت الملكية للفكر الإسلامي» در #اردن برای دسترسی مخاطبان به تفاسیر و علوم قرآن پایگاه جامع التفسیر را تأسیس کرد که تفاسیر مذاهب مختلف اسلامی را در دسترس مخاطبان قرار دهد. این پایگاه علاوه بر تفاسیر، مرجع غنی در زمینه های مختلف علوم قرآن میباشد. از تفاسیر شیعی نیز هشت تفسیر مانند، مجمع البیان، المیزان،تفسیر صدرالمتالهین و... در سامانه قرار دارد.
🔸این سایت از سال 2006 پربازدیدترین سایت قرآنی جهان بوده و در سال 2023 بازدید از آن به بیش از 19میلیون نفر رسیده است.
🔹گام دوم این پایگاه،ترجمه تفاسیر به زبان انگلیسی است که تاکنون تفسير الجلالين سيوطي،تفسير ابن عبّاس،تفسير تستري،تفسير البيضاوي ... ترجمه شده است.
#تفسیر
#قران
#رمضان
🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
«رمضان غزه؛از حُمُص تا خُبز»
🔹رمضان #غزه مانند بسیاری از مناطق عربی رونق خاص خودش را داشته است. سفره رمضان غزاوی ها خالی از «فول»،«حمص»و «فلافل» نبوده است.
حمص که در شامات طرفدار زیادی دارد از نخود پخته، روغن زیتون، ارده، آبلیمو و سیر لهشده و ادویههای مخصوص تشکیل میشود.فول هم که ترکیبی از باقالی و سیر، لیمو ترش، گوجه، ماست، ارده، جعفری،روغن زیتون و ادویه است غذاهایی که طعم هر کدام با آمدن رمضان کریم بر لب کودکان غزاوی شیرینی خاصی می نشاند.
🔸از آن سفره رنگین رمضان سال های قبل، شاید بر سفره فقط تکه خُبزی مانده باشد، آنهم شاید...
#روزه
#رمضان
#فلسطین
#غزه
#غذای_عربی
🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
https://eitaa.com/joinchat/917045908C8d9086eed1
22.39M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
▪️عظم الله ٱجورنا وٱجوركم بإستشهاد اميرالمؤمنينعلي ابن ابي طالب عليه السلام
▪️الروادید(مداحان):
علی مهدی الکویتی و مهدي امير
شعر:حسين المرزوق
#شب_قدر
#شهادت_امام_علی
#مداحی_عربی
🖤منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
https://eitaa.com/joinchat/917045908C8d9086eed1
«اغنیاء اوال روند و رئیس اوال سوی فقرا»
🔹سه شنبه از رفیق شفیقی سراغ گرفتم، پیام فرستاد که بیروتم و در بازدید از«مرکز اوال للدراسات و التوثیق»خیلی یاد تو افتادم،من هم در افسوس از دست دادن زیارت اوال در سفر تابستان فرو رفتم.
روزی از افسوس نگذشته که دوستی بحرینی با دعوت پس از افطار به کافه ای، با حضور دکتر علی الدیری اندیشمند بحرینی و رئیس«مرکز اوال للدراسات و التوثیق»غافلگیرم کرد.
🔸دکتر علی،کارشناسی را در بحرین،ارشد لبنان و دکتری را در مصر گذرانده و تالیف در زمینه زبانشناسی، عرفان،فلسفه،تاریخ بحرین و شرکت در همایش های مختلف از او اندیشمندی برجسته ساخته است.
🔹دوره ای از زندگی علاقه به پروژه روشنفکری در جهان عرب داشته و با آثار جابری و ارکون مانوس بوده لذا آثار روشنفکران ایرانی را مفصل دیده است اما عمق فلسفی آنها را خیلی کمتر از همتایان عرب میداند.
🔸امروز پروژه هایی که غیر ایدئولوژیک اما روشمند به نقد نظریه های غربی بپردازند،برایش جذابیت دارد و از این منظر عبدالوهاب المسیری و هبه رؤوف را عمیق میداند و بیشترین تاثیر را از جرج طرابیشی مهم ترین ناقد جابری پذیرفته است.
گفتگو دو ساعته که در آن سخن از پروژه طه عبدالرحمن تا بررسی نصوص افراط گرایی هم رفت و دکتر،قم را هم ترکیبی از نمادهای سنتی و مدرن اما دلنشین میدانست.
🔺عکس فوق را هم در میانه گفتگو، همسر دکتر بدون هماهنگی گرفت، من هم برای دوستِ در بیروت فرستادم با این پیام:
اغنیاء بیروت، اوال روند و رئیس اوال،قم سوی فقرا.
#بحرين
#علی_الدیری
🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
https://eitaa.com/joinchat/917045908C8d9086eed1
الخطاب المقاصدی المعاصر.pdf
4.84M
«جریان مقاصدی،اندیشه و اندیشمندان»
🔸یکی از مهم ترین جریان های فکری معاصر در جهان عرب جریان مقاصدی است که تبار تاریخی آن را در آراء غرالی، آمدی، جوینی و... می توان دنبال کرد اما کتاب«الموافقات» شاطبی نقطه عطفی در صورتبندی اندیشه این جریان محسوب میشود.
🔹بر اساس ادعای کلان اینجریان، دین اسلام یک دین کامل و پاسخگو به همه نیازهای فردی و اجتماعی است و با توجه به عدم وجود نص جزئی در همه حوزه ها با تکیه بر مقاصد میتوان به استناط حکم مالانص فیه پرداخت.
🔹کتاب«الخطاب المقاصدی المعاصر؛مراجعة و تقويم» تالیف دکتر الحسان شهید، به صورت تفصیلی به تاریخ اندیشه مقاصدی، نسبت آن با علم اصول و علوم انسانی معاصر پرداخته است.
🔸وجه نوآورانه این اثر بررسی پروژه های مقاصدی اندیشمندان معاصر چون، طه عبدالرحمن، محمد طاهر بن عاشور، عبدالمجید النجار، طه علوانی،احمدالریسونی و...است
#مقاصد
#جریان_مقاصدی
🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
https://eitaa.com/joinchat/917045908C8d9086eed1
1_10676833031.MP3
13.31M
«مقایسه مسئله بودگی فلسطین در جهان عرب و ایران»
🔹 پنجشنبه ۱۶ فروردین در هم اندیشی مجازی «قدس الأمة»به میزبانی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی سعی کردم، تفاوت مسألهبودگی فلسطین نزد دولتها و ملتها در جهان عرب و ایران را به صورت مختصر مقایسه و ضرورت روایت مردمی را یادآوری کنم.
#قدس
#فلسطین
🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
https://eitaa.com/joinchat/917045908C8d9086eed1
«عيدكم مبروك»
🔸نهنئكم بحلول عيد الفطر المبارك
أعاده الله علينا و عليكم بالأمن و الإيمان
#عيد_فطر
#رمضان
🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
https://eitaa.com/joinchat/917045908C8d9086eed1
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
«شهادت فرزندان اسماعیل هنیه؛ نظریه خون شریکی»
🇵🇸به شهادت رسیدن سه فرزند و تعدادی از نوه های #اسماعیل_هنیه و واکنش صبورانه او در شنیدن این خبر، واکنش های زیادی به دنبال داشته است.
▪️یکی از بهترین تحلیل ها را میتوان در مقاله محمود الرنتیسی با عنوان«اغتيال أبناء هنية.. حماس ومفهوم الدماء المتساوية» مشاهده کرد.
🖤نویسنده معتقد است یکی از ویژگی های جنبش #حماس، مساوی بودن رهبران و دیگر اعضای جنبش در خون دادن است، جایی که بسیاری از کادر رهبری فعلی مثل دکتر خلیل الحیة، رهبر تیم مذاکره کننده، دکتر محمود زهار، مهندس عیسی نشار و...تعداد زیادی از اعضای خانواده شان به شهادت رسیده اند.
▪️نویسنده بر اساس نظریات امروزینِ سبکِ رهبری، معتقد است این حجم از شهادت نزدیکان رهبران جنبش علاوه بر تاثیر عاطفی بین اعضاء، نشان از سبکِ «رهبری اخلاقی» داردکه او با شهادت فرزندان و نوه هایش،پیام ایمان به مسیر را به ملت #فلسطین منتقل میکند.
در واقع این سبکِ رهبریِ خاصی است که در بیان شهید صالح العاروی نایب رئیس جنبش آمده بود:
«نحن لا نختلف عن كل أبناء شعبنا، نحن جزء من هذه المقاومة ويمكن أن نكون جزءًا من الثمن»
#شهادت
#اسماعیل_هنیه
#حماس
#فلسطین
🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
https://eitaa.com/joinchat/917045908C8d9086eed1
«مسیرِ مسیری»
🔸هرچند تب ِحمایت احساسی از فلسطین همواره در جهان عرب در سطح بالایی قرار داشته اما در تلاش علمی برای ارائه یک صورتبندی عمیق از مسئله فلسطين -اسرائيل،عبدالوهاب المسیری بی مانند بوده است.
🔹او 1938در مصر به دنیا امد،کارشناسی ادبیات انگلیسی را اسکندریه،ارشد و دکتری را در آمریکا گذراند.سپس در دانشگاههای (عین شمس،کویت،ملک سعود، اسلامی مالزی)به تدریس پرداخت.
🔸مسیرِ مسیری،با دلبستگی به اخوان شروع و سپس به اندیشه چپ حتی مارکسیسم نزدیک و در نهایت به یک اسلام تمدنی ختم شد،سیر تطوری که در کتاب«رحلتی الفکریة فی البذور والجذور والثمر»روایت کرده است.
🔻هرچند نقدهای او به غرب و تئوری سکولاریسم کلان و جزئی او مهم است اما بخشی مهمتر پروژه او به شناخت #صهیونیسم و نشان دادن ماهیت استعماری آن اختصاص داشت و«موسوعة اليهود واليهودية والصهيونية:نموذج تفسيري جديد»در هشت جلد نماد آن است.بخش دیگری از آثار او در این زمینه عبارتند از: نهاية التاريخ:مقدمة لدراسة بنية الفـكر الصهيوني،العنصرية الصهیونية،الصهيونية والنازية ونهاية التاريخ:رؤية حضارية جديدة.
🔸 یکی از ایده های اصلی او نسبت به ماهیت رژیم صهیونیستی در قالب نظریه«الدولة الوظيفية»ارائه شد: إن الطبيعة الوظيفية لإسرائيل تعني أن الاستعمار اصطنعها لتقوم بوظيفة معينة فهي مشروع استعماري لا علاقة له باليهودية:ماهیت کارکردی اسرائیل ارتباطی با یهود ندارد بلکه تاسیس آن یک پروژه استعماری با کارویژه خاص است.
#صهیونیسم
#عبدالوهاب_المسیری
#فلسطین
🔻منظاری ایرانی؛منظری عربی
@Arabworld2023
82.8M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
«کنش ساختاری ؛واکنش کارگزاری»
تحلیلی بر عملیات وعده صادق
در برنامه زنده «وعده صادق» شبکه قرآن سیما به اعمالِ محدویت های ساختاری انقلاب اسلامی علیه رژیم صهیونیستی و واکنش کارگزاری رژیم صهیونیستی با تاکید بر دو سوال ذیل پرداخته ام:
۱.چرا در سال های اخیر رژیم صهیونیستی به ترور دانشمندان و سرداران ما روی آورده است؟
۲.عملیات وعده صادق کدام پازل راهبردی ما را تکمیل میکند؟
#وعده_صادق
#شبکه_قران
#فلسطین
#شیخ_حسینی
🔹منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
https://eitaa.com/joinchat/917045908C8d9086eed1