تبیین و نقد پراگماتیسم.pdf
655.5K
🏷عنوان: 🌟تبیین و نقد پراگماتیسم🌟
📝نویسندگان: حسن پناهی آزاد؛ ولی محمد احمدوند
📰نوع مقاله: علمی-پژوهشی
📖تعداد صفحات: 19
❇️چکیده❇️
پراگماتیسم سنتی، مکتبی فلسفی است که حدود سالهای 1970 در آمریکا ظاهر شد.
پراگماتیسم صدق و حقانیت همة گزارهها و معرفتهای بشری، در جهانشناسی، انسانشناسی و دینشناسی را بر اساس اصالت عمل، فایده و کارکرد و به محک عمل و فایدة عینی ـ عملی میسنجد؛ زیرا صدق در این مکتب به معنای برخورداری از فایده و کارکرد عملی تعریف میشود. مبنا و عامل اصلی این رویکرد، نظریة صدق پراگماتیسم است؛ در حالی که همین مبنا دچار نقدها و چالشهای مبنایی است که آن را از جایگاه یک تئوری قابل اعتماد، ساقط میکند.
#️⃣#پراگماتیسم #فایده_گرایی #اصالت_عمل #حقیقت #معیار_حقیقت #نظریه_صدق #ویلیام_جیمز #صدق #معرفت_شناسی #جهان_شناسی #انسان_شناسی #کلام #فلسفه_دین
📮┏━━⊰✾✿✾⊱━━━─━━━━┓
https://eitaa.com/Faanoos14
┗━━━─━━━⊰✾✿✾⊱━━━┛
تدوین تورات و انجیل از دیدگاه آیات قرآن.pdf
405K
🏷عنوان: 🌟تدوین تورات و انجیل از دیدگاه آیات قرآن🌟
📝نویسنده: حسین نقوی
📰نوع پژوهش: -
📖تعداد صفحات: 9
❇️چکیده❇️
تاريخ كتاب مقدس بر اين دلالت دارد كه تورات و انجيل كتاب هايي بوده اند كه به مرور زمان شكل گرفته اند و در آنها دخل و تصرف شده است.
البته حضرت عيسي(ع) كتاب مدوّني از خود باقي نگذاشت؛ ولي بازتاب سفارش هاي وي در مجموعه اي گرد آمد كه عنوان انجيل بر آن ثبت شد. قرآن نيز بر همين مطلب صحّه مي گذارد و تورات و انجيل را كتاب هايي معرفي مي كند كه در طول تاريخ در آنها دخل و تصرف شده است؛ ولي با اين حال، دربردارندة معارف الهي اند و في الجمله قابل تصديق اند. اين نوشتار درصدد اثبات اين ديدگاه است كه ميان تاريخ كتاب مقدس و ديدگاه قرآن كريم در اين زمينه تناظر وجود دارد.
#️⃣ #تورات #انجیل #قرآن #زبور #عیسی_ع #موسی_ع #یهودیت #مسیحیت #عهد_قدیم #عهد_جدید #یوشع #داوران #سموئیل #پادشاهان #بنی_اسرائیل #داوود_ع #ابراهیم_ع #کلام #فلسفه_دین
📮┏━━⊰✾✿✾⊱━━━─━━━━┓
https://eitaa.com/Faanoos14
┗━━━─━━━⊰✾✿✾⊱━━━┛
رابطه فلسفه و دین.PDF
316.6K
🏷عنوان:⭐️رابطه فلسفه و دین⭐️
📝نویسندگان: سید محمدرضا مدرسی؛ محمد فنائی اشکوری
📰نوع مقاله: -
📖تعداد صفحات: 17
❇️چکیده❇️
رابطه دين و عقل همواره در تاريخ تفكر بشرى بحث انگيز بوده است. از آنجاكه آشكارترين ظهور عقل در فلسفه است، بحث دين و عقل به بحث دين و فلسفه نيز كشيده شده است.
در اين نوشتار پس از تعريف فلسفه و دين، ديدگاه برخى از انديشمندان اسلامى و غربى را در اين باره بررسى مى كنيم. برخى از كسانى كه ميان دين و فلسفه هماهنگى نمى بينند، معتقدند كه دين بر عقل مقدم است و تمسك به عقل در فهم دين مجاز نيست؛ برخى نيز عقل را مقدم بر دين مى دانند. بيشتر انديشمندان اسلامى تعارضى ميان عقل و دين و در نتيجه ناسازگارى ذاتى ميان دين و فلسفه نمى بينند و معتقدند كه حكم صريح و قطعى عقل با حكم قطعى شرع هرگز تعارضى نخواهد داشت و در صورت مشاهده تعارض حكم قطعى عقل با حكم ظنى شرع، بايد حكم ظنى شرع را تأويل كرد.
#️⃣ #دین #فلسفه #عقل #عقل_گرایی #ایمان_گرایی #حکمت_نظری #حکمت_عملی #اهل_حدیث #حشویه #اسلام #شریعت #صدرالمتألهین #آکویناس #کانت #مطهری #کلام #فلسفه_دین
📮┏━━⊰✾✿✾⊱━━━─━━━━┓
https://eitaa.com/Faanoos14
┗━━━─━━━⊰✾✿✾⊱━━━┛
آموزه گناه نخستین.pdf
416.6K
🏷عنوان: 🌟بررسی تطبیقی آموزه گناه نخستین از نظر اسلام و مسیحیت با تکیه بر آرای علامه طباطبایی و آگوستین🌟
📝نویسندگان: مریم خوشدل روحانی؛ رقیه بیگدلی
📰نوع مقاله: علمی-پژوهشی
📖تعدا صفحات: 28
❇️چکیده❇️
آموزة گناه نخستین یکی از اصول اعتقادی مسیحیان است؛ بر اساس این آموزه، طبیعت بشری به علت گناه آدم، گناهآلود شده است، لذا برای نجات، لازم است عیسی قربانی شود. آگوستین این موضوع را به شکل مفصلی مطرح میکند. به نظر او، آدم برای زندگی بهشتی خلق شده بود و هویتی خداگونه داشت، اما بر اثر نافرمانی، آن را از دست داد و بر زمین هبوط کرد و با مرگ مواجه شد. گناه آدم دامن تمام انسانهای بعدی را گرفت و عیسی با مرگش، خود را فدیة گناهان بشر کرد.
دین اسلام اعتقادی به این آموزه ندارد. به اعتقاد علامه طباطبایی، آدم (ع) از ابتدا برای زندگی زمینی خلق شده بود و سکونتش در بهشت، مقدمهای برای آن بوده است. آدم مخالف امر الهی عمل نکرد، زیرا مخالفت وی با نهی ارشادی بوده است. و عمل او ترک اولی محسوب میشود. با توبه آدم و قبولی آن در نزد خداوند، مقامِ آدم تغییری نکرد، بلکه مکان و کیفیت زندگی وی تغییر کرد.
این تحقیق درصدد است که ضمن بررسی پیشینۀ گناه نخستین، نظر خاص آگوستین در مسیحیت و علامه طباطبایی در اسلام، و مبانی اعتقادی آنها را در مورد این آموزه ارائه دهد.
#️⃣ #گناه_نخستین #اسلام #مسیحیت #آدم_ع #آگوستین #علامه_طباطبایی #پولس #ایرنائوس #ترتولیان #اریگن #مسئله_شر #هبوط #مرگ_اولیه #مرگ_ثانویه #ابلیس #بهشت #فدیه #قرآن #عهدین #کلام #فلسفه_دین
📮https://eitaa.com/Faanoos14
مروری بر دو دیدگاه در مورد ذبیح ابراهیم علیه السلام.pdf
321.8K
🏷عنوان: 🌟مروری بر دو دیدگاه در مورد ذبیح ابراهیم علیه السلام در سنّت اسلامی🌟
📝نویسنده: محمدرسول ایمانی
📰نوع مقاله: -
📖تعداد صفحات: 18
❇️چکیده❇️
امتحان الهی حضرت ابراهیم(ع) در قربانی کردن فرزند خویش، که از فرازهای بلند زندگی این پیامبر بزرگ الهی است، در قرآن کریم مورد اشاره قرار گرفته است.
به دلیل اجمال موجود در آیات مربوط به داستان ذبح و عدم بیان فرزند قربانی و محلّ ذبح، از صدر اوّلیه ی اسلام در تعیین نام ذبیح در بین مفسّران اسلامی اختلاف نظر وجود داشته است، اما این اختلافات از قرن هفتم هجری به بعد فروکاسته و نام اسماعیل(ع) به عنوان نامزد قربانی در سنّت اسلامی به ثبت رسیده است. امروزه برخی مستشرقان مدّعی اند که منابع اوّلیه ی اسلام و شخص پیامبر(ص)، حضرت اسحاق(ع) را به عنوان ذبیح الله معرّفی کرده اند و ذبیح الله خواندن اسماعیل(ع)، قرن ها بعد به دلایلی از جمله رقابت با یهودیت در متون و تفاسیر اسلامی وارد شده است. این تحقیق بر آن است تا با مرور این مسئله در سنّت اسلامی و با استناد به کلام معصومان(ع)، به بررسی مصداق ذبیح الله در قرآن کریم بپردازد.
#️⃣ #ابراهیم_ع #اسماعیل_ع #اسحاق_ع #هاجر #قربانی #ذبح #ذبیح #قرآن #تورات #پیامبر_اسلام #اهل_بیت #کلام #تاریخ #فلسفه_دین
📮┏━━⊰✾✿✾⊱━━━─━━━━┓
https://eitaa.com/Faanoos14
┗━━━─━━━⊰✾✿✾⊱━━━┛
تفسیری تاریخی از یهود بر اساس قرآن.pdf
294.1K
🏷عنوان: 🌟تفسیری تاریخی از یهود بر اساس قرآن کریم🌟
📝نویسنده: محمدکاظم شاکر
📰نوع مقاله: پژوهشی
📖تعداد صفحات: 23
❇️چکیده❇️
قرآن کریم در مورد هیچ قومی به اندازة یهود و پیامبران آنها سخن نگفته است. در قرآن، هم شاهد نقد این قوم و اعتقادات و اعمال گذشتهشان و هم گواه برخورد پیامبر (ص) و مسلمانان با یهود جزیرة العرب هستیم.
برخی خاورشناسان، اوّلاً، قرآن را دارای بینش ناکافی از آیین یهود و تاریخ آن دانستهاند، و ثانیاً، از برخوردهای قرآن با یهودیان اشکال گرفته و آن را به دور از عدل و انصاف قلمداد کردهاند.
این مقاله در صدد است تا با ارائه تصویری روشن از تاریخ یهود از آغاز تا زمان اسلام و نیز سیر تاریخی عملکرد یهودیان در عصر نزول، خواننده را در مورد دیدگاههای قرآن و عملکرد پیامبر (ص) و مسلمانان به داوری فراخواند.
در بخش نخست، دیدگاههای قرآن در مورد تاریخچه و ویژگیهای یهود آمده که با شواهدی از کتاب مقدّس مورد تأیید قرار میگیرد و نقد قرآن را نقدی منصفانه نشان میدهد. در بخش دوّم، پا به پای وحی، مواجهة یهود و مسلمین را دنبال کرده و نشان دادهایم که برخوردهای پیامبر (ص) و مسلمانان با یهود نه از سر کینهتوزی، بلکه کاملاً متناسب با نوع عملکرد یهودیان بوده است.
#️⃣ #قرآن #تورات #بنی_اسرائیل #عبرانیان #اهل_کتاب #کتاب_مقدس #یهود #عهد_عتیق #عهد_جدید #تلمود #جزیرة_العرب #اسلام #کلام #تاریخ
📮┏━━⊰✾✿✾⊱━━━─━━━━┓
https://eitaa.com/Faanoos14
┗━━━─━━━⊰✾✿✾⊱━━━┛
درآمدی بر شناخت کتاب مقدس.pdf
1.21M
🏷عنوان: 🌟درآمدی بر شناخت کتاب مقدس🌟
📝نویسنده: عبدالرحیم سلیمانی اردستانی
📰نوع مقاله:
📖تعداد صفحات: 19
❇️چکیده❇️
در این مقاله به معرفی کتاب مقدس، ذکر ابواب آن و تببین محتوای هر باب پرداخته شده است. مطالعه این مقاله را به دوستان مبتدی علاقه مند به مبحث ادیان، توصیه می کنیم.
#️⃣ #کتاب_مقدس #عهدین #تورات #انجیل #بایبل #نبییم #کتوبیم #پیدایش #خروج #لاویان #اعداد #تثنیه #یوشع #داوران #سموئیل #موسی #عیسی #بنی_اسرائیل #فلسطین #کلام #ادیان
📮┏━━⊰✾✿✾⊱━━━─━━━━┓
https://eitaa.com/Faanoos14
┗━━━─━━━⊰✾✿✾⊱━━━┛
افضلیّت امام از دیدگاه فرق کلامی.pdf
272K
🏷عنوان: 🌟افضلیّت امام از دیدگاه فِرَق کلامی🌟
📝نویسنده: علیرضا نجف زاده
📰نوع مقاله: علمی-پژوهشی
📖تعداد صفحات: 35
❇️چکیده❇️
یکی از ویژگی های امام که مورد اختلاف متکلمان مسلمان واقع گردیده، افضلیّت او از سایر افراد امّت است. افضلیت در نظر ایشان از دو حیث مطرح است: نخست افضلیت به معنای فزون تر بودن کرامت و ثواب او در نزد خداوند و دومی افضلیت در صفاتی که شرط امامت ظاهری است... این مسأله برای اولین بار از طرف شیعیان مطرح گردید تا با تکیه بر افضلیت امامان خود، احقّ بودن ایشان برای امامت را اثبات کنند.
در افرادی که از طرف امام به حکومت نصب می شوند مثل والیان، امیران و قضات، اگرچه افضلیت مطلق شرط نیست، ولی ایشان نیز باید در آنچه بر آن ولایت می یابند، از رعایای خود افضل باشند و در هیچ حال تقدّم مفضول بر فاضل جایز نیست.
اما متکلمان اهل سنّت در این مسأله دیدگاه واحد و ثابتی نداشته اند؛ گروهی در مقام نظر از وجوب امامت افضل جانبداری کرده و در واقعیت تاریخی ترتیب خلفا را به ترتیب افضلیت آن ها دانسته اند. اما اکثر معتزله و اشاعره امامت افضل را ضرورتاً به مصلحت ندانسته و به عذر حفظ مصالح امت، به جواز امامت مفضول با وجود افضل رأی داده اند. هرگروه در اثبات مدّعای خود به دلایلی از کتاب، سنّت، اجماع، و عقل تمسک کرده اند...
#️⃣ #امامت #افضلیت_امام #امامیه #اشاعره #معتزله #کلام #شیعه #سنی
📮┏━━⊰✾✿✾⊱━━━─━━━━┓
https://eitaa.com/Faanoos14
┗━━━─━━━⊰✾✿✾⊱━━━┛
بررسی شخص وارگی خداوند از منظر قرآن.pdf
412.2K
🏷عنوان: 🌟بررسی شخص وارگی خداوند از منظر قرآن🌟
📝: نویسنده: محمدباقر دهقان؛ سیدمحمود موسوی
📰نوع مقاله: ترویجی
📖تعداد صفحات: 12
❇️چکیده❇️
در اين مبحث پرسش اصلي آن است که آيا خداوند ويژگي يا مجموعهاي از ويژگيها را دارد که بتوان براساس آنها او را بهمثابه يک شخص قلمداد کرد؟ آيا از منظر قرآن ميتوان شخصانگاري خداوند را اثبات کرد؟ اين پژوهش از روش توصيفي ـ تحليلي استفاده ميکند و ابتدا با بيان اينکه مفهوم شخصوارگي يک وصف بسيط و ممتاز در عداد ساير اوصاف نيست، نشانداده خواهد شد که شخصوارگي، وصفي مرکبگونه و مجموعهاي از اوصاف مختلف است که جمع آن، سبب شکلگيري آثار جديد ميشود؛ ازاينرو حدود هفت معيار ضروري براي شخصوارگي مطرح ميشود که براساس آن ميتوان قضاوت کرد که آيا از منظر قرآن، خداوند موجودي متشخص است يا نه؟ براساس يافتههاي اين پژوهش با شواهدي که از قرآن خواهيم آورد، شخصوار بودن خداي دين اسلام اثبات ميشود.
#️⃣ #خدا #شخص_وار #شخص_انگار #قرآن #روایات #تشخص #برهان_محبت #برهان_نظم #آیه_فطرت #آیه_میثاق #کلام #فلسفه_دین
📮┏━━⊰✾✿✾⊱━━━─━━━━┓
https://eitaa.com/Faanoos14
┗━━━─━━━⊰✾✿✾⊱━━━┛
دستاوردهای دانش تاریخ در علم کلام.pdf
361K
🏷عنوان: 🌟دستاوردهای دانش تاریخ در علم کلام🌟
📝نویسندگان: زهرا علیزاده؛ اکرم ناصری؛ راضیه سیروسی
📰نوع مقاله: علمی_ترویجی
📖تعداد صفحات: 10
❇️چکیده❇️
علم کلام يکي از علوم مهم اسلامي است که براي درک و فهم عقايد دين اسلام پديد آمده است. متکلمان در مناظرات و مباحث کلامي بهمنظور دفاع از عقايد خود و غلبه بر حريف، به دانشها، مهارتها و روشهاي خاصي نياز دارند.
در ميان علوم مختلفي که متکلمان از آن بهره ميبرند، دانش تاريخ نيز بهعنوان يک علم کارآمد واجد دستاوردهاي مفيدي براي علم کلام است.
نتايج اين بررسي نشان ميدهد که علم تاريخ، اطلاعات موردنياز متکلمان را جهت استفاده در مناظرات و مباحثات کلامي در اختيار آنان قرار ميدهد.
بدون دانستن اطلاعات تاريخي (در باب تاريخ ملل و نحل، فرقهها، اديان و مذاهب، پيدايش فرق کلامي و پيشينههاي تاريخي) متکلم قادر به شرکت در مباحثات کلامي و غلبه بر حريف نخواهد بود.
از بُعد روشي و سبک مناظره نيز روشهاي نقد تاريخي، آموزههاي مناسبي را براي نقد اظهارات رُقبا در اختيار متکلم ميگذارد.
مقالة حاضر بر آن است تا با روش توصيفي ـ تحليلي ضمن نشان دادن پيوندهاي کلام و تاريخ، با استناد به شواهد و نمونههاي مناسب به تبيين کارآمدي دانش تاريخ در علم کلام بپردازد.
#️⃣ #تاریخ #کلام #فِرَق_کلامی #نقد_تاریخی #عقل #نقل #سقیفه #خوارج #شیعه #مهاجر #انصار
📮┏━━⊰✾✿✾⊱━━━─━━━━┓
https://eitaa.com/Faanoos14
┗━━━─━━━⊰✾✿✾⊱━━━┛
نبوت در دین های یهود و مسیحیت.pdf
358K
🏷عنوان: 🌟نبوت در دین های یهود و مسیحیت (بر اساس کتاب مقدس)🌟
📝نویسندگان: مجتبی زروانی؛ ابراهیم موسی پور
📰نوع مقاله: -
📖تعداد صفحات: 30
❇️چکیده❇️
پدیدارشناسی مفهوم وحی و نبوت, انواع و مراتب آن در دین های یهود و مسیحیت, هدف از نبوت انبیای بنی اسرائیل و ظهور عیسی مسیح در کارکرد نبوتی, ملاک هایی که بر اساس آنها صدق یا کذب و اعتبار یا عدم اعتبار دعوت نبی در این دو دین مشخص می شود و مساله مرجعیت نبی در سنت های دینی یهودی و مسیحی, به ترتیب در دو بخش مقاله حاضر بررسی شده است.
نویسندگان مقاله حاضر با تاکید بر متن کتاب مقدس (عهد عتیق و عهد جدید), ضمن تلاش برای ارایه روایتی تازه از این مفهوم دینی یهودی و مسیحی و در عین آگاهی از تفاوت های ساختاری میان نبوت یهودی و نبوت مسیحی, بر عنصر واسطگی و طریقیت نبی در هر دو دین تاکید ورزیده و بدین ترتیب کوشیده اند میان برخی اجزای ظاهرا نامتجانس پدیدار یهودی وحی و نبوت با پدیدار مسیحی آن هم در ساختار و هم در کارکرد, تلائمی نسبی بر قرار سازند.
#️⃣ #کتاب_مقدس #مسیحیت #یهودیت #نبوت #نبی #وحی #نابو #نوی #هوزه #اشعیاء #حزقیال #تثنیه #خروج #ایلیا #لاویان #افسسیان #نیقیه #پروتستان #انجیل #تورات #قرآن #عهد_عتیق #عهد_جدید #کلام
📮┏━━⊰✾✿✾⊱━━━─━━━━┓
https://eitaa.com/Faanoos14
┗━━━─━━━⊰✾✿✾⊱━━━┛