7⃣1⃣2⃣📌آیا از نظر اهل سنت، سند حدیث غدیر معتبر است؟
✍️پاسخ
1️⃣برخی متفکران اهل سنت مانند ابن تیمیه حدیث غدیر را حدیث نامعتبری تلقی کرده اند.
2️⃣ با مراجعه به متون اهل سنت به موارد فراوانی دست پیدا می کنیم که عالمان اهل سنت این حدیث را متواتر یا صحیح دانسته اند. به چند نمونه اشاره می کنیم:
3️⃣ذهبی پس از نقل حدیث غدیر مینویسد: «هذا حديث حسن عال جدا و متنه فمتواتر؛ این حدیث، واقعاً نیکو و پرمحتواست و متن آن متواتر است»( سیر اعلام النبلاء، ج8، ص334.)
4️⃣ابن حجر عسقلانی نیز مینویسد: «بیش هفتاد صحابی این حدیث را نقل کرده اند.» تهذیب التهذیب، ج7، ص297.
5️⃣ابن حجر هیتمی نیز مینویسد: «بدون شک این حدیث صحیح است...اسناد این حدیث فراوان است و شانزده تن از اصحاب آن را روایت کردهاند، و در نقلی که احمد دارد میگوید: سی نفر از اصحاب در زمان خلافت علی (علیهالسّلام) وقتی که علی از آنان در خواست گواهی بر شنیدن این حدیث از رسول خدا (ص) نمود، شهادت دادند که آن را از پیامبر شنیدهاند.» (الصواعق المحرقة، ص 42 و 122.)
6️⃣ابوحامد غزالی میگوید: «از خطبههای رسول گرامی اسلام (ص) خطبه غدیرخم است که همه مسلمانان بر متن آن اتفاق دارند.» (سرّ العالمین، ج1، ص18)
7️⃣سبط بن جوزی از دیگر عالمان اهل سنت می نویسد: «دانشمندان متخصص در تاریخ اسلام اتفاق دارند که قصه غدیر بعد از بازگشت رسول خدا (ص) از حجةالوداع در هیجدهم ذی الحجة اتفاق افتاد» (تذکرۀ الخواص، ص37)
8️⃣ملاعلی قاری از عالمان حنفی مذهب اهل سنت، می گوید: «حدیث غدیر بدون شک صحیح است، بلکه بعضی از حافظان آن را متواتر دانستهاند». (مرقاۀ المفاتیح، ج9، ص3937)
#غدیر
#سند_حدیث_غدیر
#اهل_سنت
✅با ما در کانال یادداشتهای اعتقادی همراه شوید.
🆔@faryab110
یادداشتهای اعتقادی _ فاریاب
سوال یکی از همراهان کانال.
پاسخ را در فایل صوتی زیر بشنوید:
8⃣1⃣2⃣📌اگر حدیث غدیر صحیح است و می تواند امامت امام علی علیه السلام را ثابت کند، چرا ایشان بعد از وفات پیامبر، به آن استناد نکرد؟
✍️پاسخ
1️⃣ پس از اثبات تواتر و صحت حدیث غدیر، شیعه و اهل سنت در معنای آن اختلاف کرده اند که آیا کلمۀ «مولی» به معنای دوست است یا حاکم و سرپرست.
2️⃣اگر ثابت شود که امام علی علیه السلام به عنوان صحابی پیامبر به این حدیث برای اثبات حقانیت خود جهت امر حکومت استناد کرده، روشن می شود که کلمۀ «مولی» به معنای حاکم است و حقانیت مذهب شیعه ثابت می شود.
3️⃣در متون شیعی موارد فراوانی وجود دارد که امام علی علیه السلام به این حدیث برای اثبات حقانیت خود استناد کرده است.(کافی، ج8،ص 18؛ الخصال، ج2، ص549)
4️⃣اما نباید انتظار داشت که اهل سنت، استنادهای امام علی علیه السلام به این حدیث را نقل کنند؛ چراکه نقل این استنادها به معنای اعتراف به حقانیت مذهب شیعه است. به همین دلیل، موارد اندکی در متون اهل سنت از این دست استنادها وجود دارد.
5️⃣برای نمونه، در کتاب مسند بزار (از عالمان قرن سوم) نقل شده که حضرت علی علیه السّلام سوگند می داد که هر کسی از شما از پیغمبر اکرم (ص) در روز غدیر خم آن چه را درباره من فرموده، شنیده است، شهادت خود را اعلام نماید؛ سیزده تن از حاضران از جای خود برخاستند و گواهی خود را اعلام داشتند که پیامبر دست علی علیه السّلام را گرفت و فرمود: مَنْ كُنْتُ مَوْلاَه، فهذا مولاه اَللَّهُمَّ وَالِ مَنْ وَالاَهُ، وَ عَادِ مَنْ عَادَاهُ وَ أَحِبَّ مَنْ أَحَبَّهُ، وَ أَبْغِضْ مَنْ أَبْغَضَهُ، وَ اُنْصُرْ مَنْ نَصَرَهُ و اُخذُل مَن خَذَلَه . (البحر الزخار (مسند بزار)، ج۳، ص۳۴.)
#غدیر
#حدیث_غدیر
#استناد_به_حدیث_غدیر
✅با ما در کانال یادداشتهای اعتقادی همراه شوید.
🆔@faryab110
9⃣1⃣2⃣📌آیا در خود حدیث غدیر، نشانه و قرینه ای وجود دارد که ثابت کند، کلمۀ «مولا» به معنای سرپرستی است؟
✍️پاسخ
1️⃣ولایت یعنی پذیرفتن سرپرستی کسی نسبت به خود در مال و جان. اینکه او حق دارد برای جان و مال تو تصمیم گیری کند و تصمیم او بر تصمیم تو مقدم باشد.
2️⃣این حق، در انحصار خداوند متعال است که بندگان، همۀ آفریده و ملک او هستند و هستی آنها وابسته به خداوند متعال است. بنابراین، خدا سرپرست و ولی تمام آفریدگان است.
3️⃣خداوند متعال، این حق را به بندگان برگزیدۀ خود که جانشینان او در عالم هستند، واگذار می کند. آنها همان پیامبران الهی هستند؛ ازاین رو، خداوند متعال به هنگام آفرینش حضرت آدم علیه السلام او را خلیفه و جانشین خود روی زمین نامید. (بقره، 30)
4️⃣رسول گرامی اسلام (ص)، آخرین پیامبر الهی بود که سرپرست مردم به معنای مقدم بودن بر جان و مال مردم بود؛ چنانکه خداوند در قرآن فرمود: «النَّبِيُّ أَوْلى بِالْمُؤْمِنينَ مِنْ أَنْفُسِهِمْ؛ پيامبر نسبت به مؤمنان از خودشان سزاوارتر است» (احزاب، 6)
5️⃣به نقل برخی عالمان اهل سنت، پیامبر در روز غدیر، ابتدا فرمود: «ألست أولى بالمسلمين من أنفسهم؛ آیا من نسبت به مسلمانان از خودشان سزاوار نیستم؟» (مسند احمد حنبل، ج2، ص269)
6️⃣ایشان آنگاه فرمود: «من کنتُ مولاه فعلی مولاه؛ هر کس من مولای او هستم، پس علی مولای اوست.» در حقیقت، ایشان با یادآوری مقام ولایت و سرپرستی خود، تأکید می کند که همین مقام را می خواهد به علی علیه السلام واگذار می کند و این مهم را با کلمۀ «مولا» بیان فرموده است.
7️⃣با توجه به آنچه گذشت، روشن می شود که کلمۀ «مولا» در حدیث غدیر، معنایی جز سرپرستی ندارد.
#غدیر
#حدیث_غدیر
#مولا
#سرپرست
✅با ما در کانال یادداشتهای اعتقادی همراه شوید.
🆔@faryab110