8⃣1⃣2⃣📌اگر حدیث غدیر صحیح است و می تواند امامت امام علی علیه السلام را ثابت کند، چرا ایشان بعد از وفات پیامبر، به آن استناد نکرد؟
✍️پاسخ
1️⃣ پس از اثبات تواتر و صحت حدیث غدیر، شیعه و اهل سنت در معنای آن اختلاف کرده اند که آیا کلمۀ «مولی» به معنای دوست است یا حاکم و سرپرست.
2️⃣اگر ثابت شود که امام علی علیه السلام به عنوان صحابی پیامبر به این حدیث برای اثبات حقانیت خود جهت امر حکومت استناد کرده، روشن می شود که کلمۀ «مولی» به معنای حاکم است و حقانیت مذهب شیعه ثابت می شود.
3️⃣در متون شیعی موارد فراوانی وجود دارد که امام علی علیه السلام به این حدیث برای اثبات حقانیت خود استناد کرده است.(کافی، ج8،ص 18؛ الخصال، ج2، ص549)
4️⃣اما نباید انتظار داشت که اهل سنت، استنادهای امام علی علیه السلام به این حدیث را نقل کنند؛ چراکه نقل این استنادها به معنای اعتراف به حقانیت مذهب شیعه است. به همین دلیل، موارد اندکی در متون اهل سنت از این دست استنادها وجود دارد.
5️⃣برای نمونه، در کتاب مسند بزار (از عالمان قرن سوم) نقل شده که حضرت علی علیه السّلام سوگند می داد که هر کسی از شما از پیغمبر اکرم (ص) در روز غدیر خم آن چه را درباره من فرموده، شنیده است، شهادت خود را اعلام نماید؛ سیزده تن از حاضران از جای خود برخاستند و گواهی خود را اعلام داشتند که پیامبر دست علی علیه السّلام را گرفت و فرمود: مَنْ كُنْتُ مَوْلاَه، فهذا مولاه اَللَّهُمَّ وَالِ مَنْ وَالاَهُ، وَ عَادِ مَنْ عَادَاهُ وَ أَحِبَّ مَنْ أَحَبَّهُ، وَ أَبْغِضْ مَنْ أَبْغَضَهُ، وَ اُنْصُرْ مَنْ نَصَرَهُ و اُخذُل مَن خَذَلَه . (البحر الزخار (مسند بزار)، ج۳، ص۳۴.)
#غدیر
#حدیث_غدیر
#استناد_به_حدیث_غدیر
✅با ما در کانال یادداشتهای اعتقادی همراه شوید.
🆔@faryab110
9⃣1⃣2⃣📌آیا در خود حدیث غدیر، نشانه و قرینه ای وجود دارد که ثابت کند، کلمۀ «مولا» به معنای سرپرستی است؟
✍️پاسخ
1️⃣ولایت یعنی پذیرفتن سرپرستی کسی نسبت به خود در مال و جان. اینکه او حق دارد برای جان و مال تو تصمیم گیری کند و تصمیم او بر تصمیم تو مقدم باشد.
2️⃣این حق، در انحصار خداوند متعال است که بندگان، همۀ آفریده و ملک او هستند و هستی آنها وابسته به خداوند متعال است. بنابراین، خدا سرپرست و ولی تمام آفریدگان است.
3️⃣خداوند متعال، این حق را به بندگان برگزیدۀ خود که جانشینان او در عالم هستند، واگذار می کند. آنها همان پیامبران الهی هستند؛ ازاین رو، خداوند متعال به هنگام آفرینش حضرت آدم علیه السلام او را خلیفه و جانشین خود روی زمین نامید. (بقره، 30)
4️⃣رسول گرامی اسلام (ص)، آخرین پیامبر الهی بود که سرپرست مردم به معنای مقدم بودن بر جان و مال مردم بود؛ چنانکه خداوند در قرآن فرمود: «النَّبِيُّ أَوْلى بِالْمُؤْمِنينَ مِنْ أَنْفُسِهِمْ؛ پيامبر نسبت به مؤمنان از خودشان سزاوارتر است» (احزاب، 6)
5️⃣به نقل برخی عالمان اهل سنت، پیامبر در روز غدیر، ابتدا فرمود: «ألست أولى بالمسلمين من أنفسهم؛ آیا من نسبت به مسلمانان از خودشان سزاوار نیستم؟» (مسند احمد حنبل، ج2، ص269)
6️⃣ایشان آنگاه فرمود: «من کنتُ مولاه فعلی مولاه؛ هر کس من مولای او هستم، پس علی مولای اوست.» در حقیقت، ایشان با یادآوری مقام ولایت و سرپرستی خود، تأکید می کند که همین مقام را می خواهد به علی علیه السلام واگذار می کند و این مهم را با کلمۀ «مولا» بیان فرموده است.
7️⃣با توجه به آنچه گذشت، روشن می شود که کلمۀ «مولا» در حدیث غدیر، معنایی جز سرپرستی ندارد.
#غدیر
#حدیث_غدیر
#مولا
#سرپرست
✅با ما در کانال یادداشتهای اعتقادی همراه شوید.
🆔@faryab110
0⃣2⃣2⃣📌هر کس زیاد قرآن میخواند، چنین نیست که قرآن را خوب فهمیده. (نقدی بر سخن یکی از کاندیداهای ریاست جمهوری)
👈سخن یکی از کاندیداها در مناظرۀ فرهنگی: «با هرگونه برخورد خشن با هر انسانی مخالفم، چه رسد به زن»
✍️پاسخ
1️⃣برخورد خشن، اگر به معنای برخورد نامعقول باشد، پذیرفتنی نیست؛ نه چون خشن است، بلکه چون نامعقول است؛ ممکن است گاهی یک برخورد آرام، نامعقول باشد و چون نامعقول است، پذیرفتنی نیست. مثلاً در برابر کسی که قصد کشتن شما را دارد، به جای برخورد قاطع معقول، فقط او را موعظۀ بی اثر کنید.
2️⃣اگر منظور از برخورد خشن، برخورد قاطع معقول باشد، کاملاً مورد تأیید دین، عقل و تمام عقلای عالم است و روشن است که در برخورد قاطع، گاه خشونت وجود دارد. بنابراین، هر برخورد خشنی، نامعقول نیست و هر برخورد آرامی هم، معقول نیست.
3️⃣اگر کاندیدای محترم، مورد هجوم کسی قرار بگیرد که قصد کشتن او را دارد، آیا صرفاً او را نصحیت می کند؟ آیا با او برخورد قاطع خشن نمی کند؟ آیا از پلیس نمی خواهد که با او برخورد قاطع خشن کند؟
4️⃣سخن کاندیدای محترم که اتفاقاً خیلی قرآن میخواند، در حقیقت با قرآن و قوانین دینی که در آنها خشونت وجود دارد، ناسازگار است. برای نمونه، در قرآن، قصاص، جهاد دفاعی و ابتدایی، حدود الهی مانند قطع دست سارق و سنگسار برخی زناکاران وجود دارد که همگی دربردارنده خشونت هستند.
4️⃣در این باره، تفاوتی میان زن و مرد نیست. آیا می توان از جرمِ زن مجرم، به صرف اینکه زن است، چشم پوشی کرد، ولی دربارۀ جرم مردِ مجرم، اعمال قانون و برخورد قاطع کرد؟ مثلاً پلیس، ماشینی را تعقیب می کند که سارقان مسلح مرد و زن در آنها وجود دارد. آیا فقط باید با مردان برخورد قاطع خشن کند؟
5️⃣دربارۀ برخورد قانونی با زنانی که کشف حجاب می کنند، آنچه دین توصیه می کند، امر به معروف و نهی از منکر است. امر به معروف و نهی از منکر از نظر دین، سه مرتبه دارد: مرتبۀ قلبی، زبانی و عملی.
6️⃣روشن است که اهتمام به مرتبۀ قلبی و زبانی، به معنای ترک مرتبۀ عملی نیست. مرتبۀ عملی به معنای برخورد قاطع همراه با عقلانیت است که گاه همراه با خشونت است. بعلاوه، آیا معقول است که برای کار تربیتی درباره حجاب، برنامه و قانون داشته باشیم ولی برای پرده دران، برنامه و قانون نداشته باشیم؟
#انتخابات
#انتخاب_اصلح
#حجاب
#برخورد_خشن
🆔@faryab110
1⃣2⃣2⃣📌چگونه می توان با توجه به قرائن خارجی، ثابت کرد که کلمۀ «مولا» در حدیث غدیر، به معنای سرپرست است نه دوست؟
✍️پاسخ
1️⃣به ادعای شیعه، «مولا» به معنای سرپرستی و حاکمیت است و اهل سنت ادعا می کند که «مولا» به معنای دوست است.
2️⃣برای حل این مسئله، بهترین روش آن است که ببینیم مخاطبان پیامبر در روز غدیر، کلمۀ «مولا» را چگونه فهمیده و آیا رسول خدا (ص) این فهم را تأیید کرده یا خیر.
3️⃣متون حدیثی اهل سنت، گواه این حقیقت هستند که پس حدیث غدیر، مردم با علی بن ابیطالب علیه السلام بیعت کردند تا آنجا که خلیفه دوم نزد امام علی علیه السلام آمد و گفت: هنیاء یا بن ابی طَالِبٍ اَصْبَحْتَ وَاَمْسَیْتَ مولی کل مُؤْمِنٍ وَمُؤْمِنَةٍ؛ مبارک باشد بر تو ای علی، تو اکنون مولای من و تمام مؤمنان هستی» (مسند احمد حنبل، ج30، ص430)
4️⃣در فرهنگ دینی و به طور خاص، فرهنگ عربی، بیعت صرفاً برای امر حکومت شکل می گیرد. از اینکه مردم پس از شنیدن سخن پیامبر(ص) با علی علیه السلام بیعت کردند، دانسته می شود که آنها کلمۀ «مولا» را به معنای حاکم دانسته و پیامبر (ص) نیز این فهم را تأیید کرده اند.
#غدیر
#حدیث_غدیر
#مولا_سرپرست
#بیعت
✅با ما در کانال یادداشتهای اعتقادی همراه شوید.
🆔@faryab110
یادداشتهای اعتقادی _ فاریاب
1⃣2⃣2⃣📌چگونه می توان با توجه به قرائن خارجی، ثابت کرد که کلمۀ «مولا» در حدیث غدیر، به معنای سرپرست ا
سلام عزیزان
از اینکه یادداشتهای کانال را منتشر میکنید، متشکرم.
اجرتون با مولا علی علیهالسلام