❇️ پنجاه و ششمین کرسی ترویجی با رویکرد "عرضه و نقد ایده علمی" به همت «گروه تمدن شورای بررسی متون» و با همکاری دبیرخانه هیئت حمایت از کرسی های نظریه پردازی، نقد و مناظره برگزار می شود:
کرسی نقد *"نظم جهانی و عصر پساسکولار؛ نقدی بر نگرش کسینجر به نظم اسلامی"*
با پیروزی انقلاب اسلامی، نویسندگان غربی، این انقلاب را گامی برای احیای الگوی «نظم اسلامی» در مقابل «نظم وستفالیایی» تفسیر کردند؛ نظمی که به زعم آن ها قریب به چهار قرن ثبات بین المللی را رقم زده است. آنان تلاش نمودند تا نظم اسلامی را تهدید علیه صلح و ثبات نظم وستفالیایی تعبیر کنند و در نتیجه با امنیتی سازی آنچه که آنان تعبیر به «رستاخیر اسلامی» میکردند، منابع بین المللی را جهت مقابله با آن تجهیز کردند.
از رهگذر فوق شناخت نسبت به نظم اسلامی با نظم وستفالیایی و نظم امپراطوری و پاسخ به دو سوال از اهمیت خاصی برخوردار است:
نخست آنکه ماهیت نظم وستفالیایی چیست و ابعاد سیاسی و حقوقی آن کدام است؟
دوم آنکه نگرش اسلامی به نظم جهانی در الگوی اسلامی از روابط بین المللی چگونه ماهیت و ابعاد فوق را به چالش گرفته است؟
این برنامه در صدد نقد و بررسی این موضوع بوده و پاسخ به این دو پرسش کلیدی را دنبال مینماید.
ارائه دهنده:
دکتر مجتبی عبدخدایی
ناقدان:
دکتر یحیی فوزی
دکتر محمدعلی فتحالهی
دبیر علمی: *دکتر محمدحسن نیلی*
زمان: سهشنبه، 15 اسفندماه 1402- ساعت 9 تا 11
مکان: پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، سالن ادب
پیوند ورود برخط (آنلاین) به نشست:https://webinar.ihcs.ac.ir/b/ihc-fwf-px5-dx6
https://eitaa.com/Habibollah_Babai
24.47M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
#ریلز
▪️آفت شرق شناسی
چرا سنت خود را نمیفهمیم؟
مدرســـه تـ؋ــــکر و نــوآوری نگــــــاهـ
🆔 @sch_negah
https://eitaa.com/Habibollah_Babai
«عبدالمجید النجار و سه گانه تمدنی»
🔸دکتر عبدالمجید النجار متولد 1945 تونس و فارغ التحصیل دانشگاه الزیتونه، الازهر و استاد بسیاری از دانشکده های اسلامی در تونس، الجزایر، امارات، قطر و ...می باشد. عضویت او در جنبش النهضه، ریاست شعبه «اتحاد العالمی لعلماء المسلمین» در تونس و عضویت در «المجلس الاروبی للافتاء والبحوث» از او یک چهره عالم نواندیش تمدنی تصویر کرده است.
🔹شهرت اصلی دکتر النجار تالیف سه جلدی ذیل عنوان«الشهود الحضاري للأمة الإسلامية» است که در سال 1999توسط دار الغرب الإسلامي در بيروت منتشر شده است.
🔸 جلد أول با عنوان«فقه التحضر الإسلامي» با تاکید بر سه مفهوم استخلاف، شهادة و تسخیر به بنیادهای فلسفی - اخلاقی تمدن اسلامی پرداخته است.
🔻جلد دوم با عنوان «عوامل الشهود الحضاري» به شرایط تجدید تمدنی با تاکید بر اصلاح فکری و عملی پرداخته و جلد سوم با عنوان«مشاريع الإشهاد الحضاري» به بررسی و نقد تجربه های فکری و عملی تمدنی(جریان سلفیه، جریان اصلاحی وتجربه جنبش های اخوان المسلمین و جماعت اسلامی) در جهان اسلام اختصاص دارد.
#جهان_عرب
#عبدالمجید_النجار
#تمدن
🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
https://eitaa.com/Habibollah_Babai
فراخوان پذیرش مقاله
✅فصلنامه مطالعات میانرشتهای تمدنی انقلاب اسلامی به عنوان فصلنامه علمی و مورد تأیید وزارت علوم، در حوزه مطالعات تمدنی از تمامی اساتید، محققین و پژوهشگران جهت ارسال مقاله بر اساس اهداف و راهبردهای این نشریه دعوت به عمل میآورد.
📍همچنین این فصلنامه با توجه به رسالت خویش پذیرای مقالات حوزه نظامهای اجتماعی و علوم انسانی با رویکرد تمدنی خواهد بود.
🌐https://cir.ihu.ac.ir/
•┈┈••••✾•🌿🌺🌿•✾•••┈┈•
🟥پژوهشکده شهید صدر (ره)
📲@sadr_ir
🌐https://sadr.ihu.ac.ir/
https://eitaa.com/Habibollah_Babai
«تردید» و «تمدن» در قرآن (قسمت 1)
تمدنها گاه با عنصر «شک» پیدا میشوند و گاهی هم با عامل «شک» رو به زوال میگذارند. تحول در ادیان و انقلابهای دینی هم گاه از تردیدهای الهیاتی و یا حتی از شک و تردیدهای فرهنگی و اجتماعی آغاز میشوند. اکنون پرسش این است که قرآن چسان به موضوع «شک» در عرصههای اجتماعی و احتمالا در فرایند ظهور و سقوط جوامع و تمدنها نگاه میکند؟ آنچه در این سلسله یادداشتهای کوتاه خواهد آمد، تأملاتی است قرآنی در بارۀ «شک» آنهم نه شکِّ فردی بلکه شکّی اجتماعی و بلکه جهانی و تمدنی. عنصر «شک» ممکن است در گذشتۀ تاریخی تمدنها به مثابه نقطههای عطفِ تحول (مثبت یا منفی) تحلیل شود و ممکن است در اکنون جهان اسلام و بلکه جهان غرب به مثابه نقطههای ترقی و گاه به عنوان نقطههای اضطراب و تشویش تبیین گردد.
بررسی آموزههای قرآنی و روایی میتواند ابواب جدیدی را در عرصۀ مطالعات تمدنی (الهیات تمدن، فلسفه تمدن، و جامعهشناسی تمدن) بگشاید و ما را در پاسخ به چنین پرسشهایی یاری رساند که: تفاوت شک فردی با شک اجتماعی چیست و فرایند شکلگیری هر یک از این شکها چه میباشد؟ و اینکه کدامین شک اجتماعی میتواند راهی به سمت تحول و ترقی باشد و چه شکی احتمالا مایه سقوط و اضمحلال خواهد بود؟
https://eitaa.com/Habibollah_Babai
بمناسبت روز شهید
ادریس هانی با تحلیل روحیه استکبار ابلیس و امتداد تاریخی آن، یکی از مهمترین خصائص دین خاتم (اسلام) در غلبه بر روحیه ابلیس را گذشت از خود و «شهادت» میداند. ابلیس اساسا نمیتواند تضحیه کند، ولی در ذریه بنیآدم کسانی هستند که در پی شهادت (یکی از مهمترین مصادیق انی اعلم ما لا تعلمون) میروند.
https://eitaa.com/Habibollah_Babai
https://virasty.com/Habibollah_Babai/1710237060742483749
از نظر آرپد ساکولزی هر شخصیتی نمیتواند نقش تحولگریهای کلان را بازی کند، بلکه شخصیتهایی میتوانند تأثیرات بنیادین در پروسۀ تمدنها بجا بگذارند که نه فقط با حیات خود بلکه با نحوۀ مؤثراز مرگِ خود (مانند شهادت) در زندگی و حیات اجتماعی اثری برجا بگذارند.
https://eitaa.com/Habibollah_Babai
https://virasty.com/Habibollah_Babai/1710237179738721064
آیت الله شیخ مهدی آصفی عمق تمدنی یک جامعه را نه درسطح ظاهر بلکه درباطن جستجو میکند. سطح باطن و یا همان سطح تمدنی را ایشان در تربیت و ظهور نسل متفاوتی همچون شهید فهمیده و یا مادرانی همچون بزرگمادران شهیدان دنبال می کند.
https://eitaa.com/Habibollah_Babai
https://virasty.com/Habibollah_Babai/1710237278402889937
«تردید» و «تمدن» در قرآن (قسمت 2)
شک یا ریب؟
تردیدها همیشه یکسان نیستند، گاه این تردید، تردیدی علمی است و مقدمهای برای عبور از ندانستن به دانستن است (تردید برای کسب ایمان)؛ گاهی هم این تردید نه تردیدی قبل از علم، بلکه تردیدی بعد از علم و یقین و به منظور انکار حقیقت و تضعیف حقیقت است (تردید برای نفی ایمان). ریشۀ این قبیل از تردیدهای ثانوی ممکن است نه امری علمی و منطقی بلکه عاملی روانی و شاید نفسانی باشد.
همینطور گاهی تردید، تردید یک عالم و یا یک محقق است که آنهم در یک فرایند علمی و تحقیقاتی رخ میدهد، و گاهی این تردید نه تردیدی از سوی یک عالم، بلکه تردیدی از ناحیۀ عموم مردم (خواص و عوام) در سطح جامعه است. همین طور گاه تردید در وضعیت قبل ازمدینه و شهر رخ میدهد و گاهی هم بعد از شکلگیری مدینه پدید میآید. و بالاخره اینکه گاهی این تردیدها برخاسته از بستر سنت است، و گاهی هم برآمده از فضای مدرن کنونی است. هریک از این شک و تردیدها در عرصههای فردی و اجتماعی احکام متفاوت و تحلیل متفاوتی را می طلبد.
در این باره تفکیک «شک» از «ریب» در قرآن بسیار حائز اهمیت است. «شک» (که میگذرد) یک حالت علمی (همیشه برای شک کردن دلیل دارد)، اخلاقی (صادق است) و بلکه فطری در فرایند کسب علم، آگاهی، و یقین است؛ در حالی که «ریب» (که همواره میماند و نمیگذرد) امری غیرعلمی (دلیلی برای شک کردن ندارد)، غیراخلاقی (همیشه همراه با سوءظن و تهمت است) و بلکه نوعی بیماری قلبی است که در فرایند کفر و انکار رخ میدهد. برای تردید در اینکه باران می آید یا نه، نمیگویند «انی مرتاب فی المطر» بلکه گفته میشود «انی شاکّ فی المطر»، ولی آنگاه که به کسی بدگمان میشویم و او را در معرض اتهام قرار میدهیم میگوییم «انی مرتاب بفلان». به بیان دیگر، همواره «شک» در یک وضعیت برابر بین نقیضین رخ میدهد بی آنکه فرد شک کننده بخواهد یکی از دو طرف را تقویت کرده و دیگری را متهم کند، در حالی که «ریب» بر یک پیشفرض و داوریِ سوء نسبت به یکی از دو طرف نقیضین پیدا میشود.
https://eitaa.com/Habibollah_Babai
35.3M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
❇️ آیین رونمایی از دو کتاب ویژه ناشنوایان
🔸 راهنمای مطالعات ناشنوایی
🔹 اشاره های مهرورزان
✳️ با توجه به ضعف منابع فرهنگی و دینی جامعه معلولان، میز کار تخصصی مسائل اجتماعی اسلام و ایران دفتر تبلیغات اسلامی جهت استفاده از ظرفیت های روحانیت برای امداد فرهنگی در جامعه معلولان اقدام به تولید دو کتاب ویژه ناشنوایان نموده است.
با تشکر از گروه تبلیغی ناشنوایان و حجهالاسلام فراهانی و همکاران
🔺 @tablighnews
https://eitaa.com/Habibollah_Babai
شک در مکه، و ریب در مدینه (قسمت ۳)
یکی از نکات مهم در تفکیک بین «شک» و «ریب»، مکّی بودن آیات «شکّ» (بجز یک مورد خاص) و مدنی بودن بسیاری از آیات «ریب» است؛ مانند آیهٔ ﴿ وَإِنْ كُنْتُمْ فِي رَيْبٍ مِمَّا نَزَّلْنَا عَلَى عَبْدِنَا فَأْتُوا بِسُورَةٍ مِنْ مِثْلِهِ وَادْعُوا شُهَدَاءَكُمْ مِنْ دُونِ اللَّهِ إِنْ كُنْتُمْ صَادِقِينَ ﴾ (بقره: 23)؛ و آیهٔ ﴿ إِنَّمَا يَسْتَأْذِنُكَ الَّذِينَ لَا يُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ وَارْتَابَتْ قُلُوبُهُمْ فَهُمْ فِي رَيْبِهِمْ يَتَرَدَّدُونَ ﴾ (توبه: 45). اساسا کلماتی مانند «ارتابت قلوبهم»، «ارتابوا»، «ارتبتم»، «ترتابوا»، «يرتابوا» در آیات مکی مورد اشاره قرار نگرفته است.
این در حقیقت به معنای سرزنش جامعه مدنی در شهر مدینه النبی است که قلوب مخالفان و معاندان درآن به ریبه درآمیخته شده بود، در حالی که دلایل و شواهد کافیای برای حقانیت گفتههای پیغمبر اسلام در دسترس داشتهاند.
بدینسان چه بسا بتوان گفت «ریب» در وضعیت شهری آسانتر رخ میدهد به دو دلیل متضاد: اول اینکه آگاهیهای پیشرفته در شهر وجود دارد و دلایل و براهین واضحی در دسترس همگان قرار میگیرد؛ و دوم اینکه، شهر به علتهای گوناگون، زمینههای بسیاری برای بدخواهی و انکار واضحات دارد.
بسیار هستند کسانی که منافع شهری آنها ایجاب میکند که کفر و انکار خود را در قالب شک، که ظاهری علمی و بی طرف دارد، ابراز نمایند در حالی که حقیقت را میشناسند و در درون خود آن را بهطور قاطع تشخیص میدهند.
https://eitaa.com/Habibollah_Babai
8.29M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
نه خانمهای بدحجاب سلیطهاند، و نه ناهیان از منکر ضعیفه!
(نکتهای از دکتر احمد فربهی)
یکی از ذهنیتهایی که رسانههای غیردینی، در حال القاء آناند، نشان دادن «چهرهای خطرناک از اهل منکر» و «چهرهای منفعل از ناهیان منکر» است.
تا دیگر کسی جرئت نهی از منکر نکند!
ولی واقعیت این است که قریب به اتفاق خانمهایی که بدننمایی میکنند، از آسیبهایی که به جامعه و خانواده میزنند اطلاع ندارند نه اینکه سلیطه و موجوداتی خطرناک باشند!
ناهیان از منکر باید با زبانی نرم، شجاعانه و ناصحانه گاه با تذکر و گاه با تبیین، آنها را مطلعکنند. و قانونگذار نیز باید برای آن عدهی قلیلی که ایجاد رعب و وحشت میکنند و نیز حامیان آنها که قلم به دست میگیرند و رفتارهای خشونتآمیز آنها را توجیه میکنند، قوانینی بازدارنده و تبیینهایی رسواکننده قرار دهد.
اگرچه به هرحال صحنه، صحنه جهاد است اما نه خانمهای بدحجاب سلیطهاند و نه ناهیان از منکر ضعیفه!
بَل أَكْثَرُهُمْ لا يَعْلَمُونَ الْحَقَّ فَهُمْ مُعْرِضُون(انبیاء، 24)
وَ الْجِهَادُ عَلَى أَرْبَعِ شُعَبٍ عَلَى الْأَمْرِ بِالْمَعْرُوفِ وَ النَّهْيِ عَنِ الْمُنْكَر...(کافی، ج2، ص51)
https://eitaa.com/farbehi
https://eitaa.com/Habibollah_Babai