مردی در تبعید ابدی روایت زندگى بزرگمردى است که چون دیگر ستارگان پرفروغ راه دانش، نه تنها توسط مردمان هم عصرش فهمیده نشد بلکه رنج ها کشید از بهر شناساندن پایه هاى دین، اندیشیدن بى بدعت و تفکر نقادانه و آزاد. اما با او همان کردند که حلاج را…
داستان کتاب مردی در تبعید ابدی
محمد صدراى شیرازى، پسر یکى از با نفوذترین مردان شیراز بود؛ ابراهیم صدر شیرازى که از مقربان دربار صفوى بود.
ابراهیم تمام امکانات را براى تک فرزند دیر از راه رسیدهى خود فراهم نمود اما، ترس مشفقانه و وظایف پدرانه اش همیشه او را بر آن مى داشت تا به حکم عقل از بروز اندیشه هاى خوفناک او در چنان زمانه ى با شکوهى که دین چلچراغِ کاخ شاهان صفوى به حساب مى آمد، جلوگیرى کند.
کانون علمی منطق و فلسفه (شیراز)
مردی در تبعید ابدی روایت زندگى بزرگمردى است که چون دیگر ستارگان پرفروغ راه دانش، نه تنها توسط مردمان
ابراهیم به گفتگو با محمدِ نوجوان مى پرداخت، او را از خطرِ ابرازِ چنین اندیشه هایى برحذر مى داشت، اما محمد خود را مردِ راهِ حقیقت مى دانست و از عاقبت کار بیمى به دل راه نمى داد.
اندکى پس از بر تخت نشستنِ شاه عباس که کم و بیش هم سن و سال محمد صدراى شیرازى بود، قزوین و سپس اصفهان پایتخت شد و جمع کثیرى از بزرگان و اعاظم بر گرد شاه جمع گشتند، در چنین شرایطى محمد صدرا توانست در محضر اساتید بزرگى چون شیخ بهایى، میرفندرسکى و میرداماد تلمذ کرد. این سه بزرگوار با به جان خریدن تمام سختى ها از وجودِ پر ارزش دردانه ى عالم تشیع، ملاصدراى شیرازى پاسدارى کردند.
ملاصدرا با ارائه ى اندیشه هاى نو در باب “حرکت جوهرى”، “تقدم وجود بر ماهیت”، و بسیار اندیشه هاى نابِ بى تکرار که از درکِ مردمان و حتى بزرگان زمانه ى خود خارج بود، دانش عالم تشیع را زیر و رو کرد. اما چنین است حالِ مردانِ دانشمند زمان که به واسطه ى جو سیاسى موجود یا کوته نظرىِ مردمان زمانشان، درک نمى شوند و رنجِ فهمیده نشدن و تبعید بر دردهاى بیشمارشان افزوده مى شود.
نادر ابراهیمى در کتاب مردی در تبعید، با همان نثرِ آهنگین و جذابش که هر جمله را چون زر باارزش مى کند، به روایت زندگى پر مشقت ملاصدراى شیرازى، صدرالمتالهین، پرداخته است. این آمیخته ى داستان و واقعیت، شاهکارِ نادر ابراهیمى است به پیشگاهِ بزرگمردى که اندیشه هایش در هیچ عصرى آنگونه که بایسته و شایسته ى مقام عالىِ او بود شناخته نشد.
#ملاصدرا
#فلسفه
#معرفی_کتاب
آشنایی با اساتید معاصر منطق
۱۴. مرحوم محمد رضا قبادیانی لرستانی معروف به استاد آدینه وند
https://fa.wikinoor.ir/wiki/%D8%A2%D8%AF%DB%8C%D9%86%D9%87%E2%80%8C%D9%88%D9%86%D8%AF_%D9%84%D8%B1%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86%DB%8C%D8%8C_%D9%85%D8%AD%D9%85%D8%AF%D8%B1%D8%B6%D8%A7
#اساتید
#منطق
کانون علمی منطق و فلسفه (شیراز)
22چرا زمانه ابنسینا قرن طلایی تمدن اسلام نامیده شد؟ مهدی سیدی.mp3
47.78M
آشنایی با فیلسوف بزرگ اسلامی صدرالمتالهین؛ ملاصدرای شیرازی
https://fa.wikishia.net/view/%D9%85%D9%84%D8%A7%D8%B5%D8%AF%D8%B1%D8%A7
#ملاصدرا
#فلسفه
JITP_Volume 55_Issue 2_Pages 324-305.pdf
369.1K
هدایت شده از 🌿 ••[ وجیزه ]••
34.55M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔴 #ستارگان_حکمت1402
ویژه برنامه بزرگداشت صدرالمتالهین؛ #ملاصدرای شیرازی
🔺 جلسه اول
#ملاصدرا_کیست؟
🔹استاد: جناب آقای عبدالرسول #عبودیت
@hekmateislami
هدایت شده از 🌿 ••[ وجیزه ]••
39.26M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔴 #ستارگان_حکمت1402
ویژه برنامه بزرگداشت صدرالمتالهین؛ #ملاصدرای شیرازی
🔺 جلسه دوم
#نقش_اصالت_الوجود
🔹استاد: جناب آقای عبدالرسول #عبودیت
@hekmateislami
آشنایی با اساتید معاصر منطق
۱۵. سید محمود یوسف ثانی
https://fa.wikinoor.ir/wiki/%DB%8C%D9%88%D8%B3%D9%81_%D8%AB%D8%A7%D9%86%DB%8C%D8%8C_%D8%B3%DB%8C%D8%AF_%D9%85%D8%AD%D9%85%D9%88%D8%AF
#اساتید
#منطق
هدایت شده از 🌿 ••[ وجیزه ]••
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔊#ملاصدرا| معنویت و حالت قلبی انسان/ علت عدم نقد حدوث دهری توسط ملاصدرا رضوان الله علیه / اینجا است که عظمت ملاصدرا منکشف میشود
🎙استاد علی فرحانی
هدایت شده از مدیریت حوزه علمیه استان تهران
گروه علوم عقلی پژوهش سرای حوزوی امام رضا ع برگزار می کند:
#کرسی_دروس_حکمت
🔴 شرح منظومه ملا هادی سبزواری
✅ استاد: منوچهر #صدوقیسها
شروع دوره از چهارشنبه سوم خردادماه ۱۴۰۲
🔴 تلفن #ثبت_نام
۰۹۱۲۳۲۳۹۴۸۹
🔵 حضوری و مجازی
لینک شرکت در کلاس
https://www.skyroom.online/ch/qangkhani/soha
📚#دروس_حکمت
🆔🌐https://eitaa.com/dhheer
💠 روابط عمومی
مدیریت حوزه علمیه استان تهران
🇮🇷 https://eitaa.com/howzehtehran
jiitm-v13n1p75-fa.pdf
438.9K
اصل مقاله :
تقابل رازی و ابنسینا در نظریۀ حرکت و انعکاس آن در رویکرد پزشکی
مقاله ای از حقیر در مجله علمی-پژوهشی طب سنتی، درباره مبانی نظری طبیعیات، امیدوارم که مورد توجه علاقهمندان قرار گیرد.
تشكر و قدرداني:
بر خود واجب ميدانم از جناب آقاي دكتر حامد آرضايي، براي دعوت به نگارش اين مقاله، همراهي و همفكريهايي كه در طي نگارش اين مقاله داشتهاند، تشكر كنم. همچنين از جناب آقاي دكتر يونس كرامتي، بابت پاسخگويي به سؤالات اينجانب در تاريخ پزشكي قدرداني مينمايم. از مجموعة فرهنگستان علوم پزشكي، بابت ايجاد گفتمان و حمايت از پژوهشهاي تاريخي متن محور سپاسگزارم. در آخر، اين مقاله را به استاد بزرگوارم دكتر مهدي محقق تقديم ميكنم.
@PhilosophyHistoryScience
#فلسفه
#مقاله
#طبیعیات
#طب
آشنایی با اساتید معاصر منطق
۱۶. محمد حسن وکیلی
https://mhva.ir/about/?v=5ac5ab377085
https://towhid.org/about
#اساتید
#منطق
هدایت شده از 🌿 ••[ وجیزه ]••
بررسی منحنی تحول پیشینه مسئله اتحاد عاقل و معقول ت.pdf
255.6K
✅بررسی منحنی تحول پیشینه مسئله اتحاد عاقل و معقول تا زمان صدرالمتألهین(مقاله علمی وزارت علوم)
⚛نویسنده:
☢دکتر قاسم پورحسن زید عزه
☢دکتر محمدهادی توکلی زید عزه
❇️منبع: تاریخ فلسفه سال دوم زمستان ۱۳۹۰ شماره ۳ (پیاپی ۷)
🆔@shatahiat
هدایت شده از فلسفه ذهن
🌕 #ابن_سینا قائل به #تجرد_نفس بعنوان جوهری مستقل از بدن است که تقریباً همراه با بدن حادث شده و به وجود میآید. او برای ترجیح یافتن این پیدایش و #حدوث_نفس، آمادگی بدن (جنین) را شرط میداند. این وجه ترجیح از آنجا لازم است که جواهر غیر فیزیکی (ارواح) نسبت به عالم مادی و بطور خاص نسبت به بدنها، حالت یکسانی دارند. در نتیجه به عامل تعیین کننده ای نیاز داریم که نفس الف را به بدن ب مربوط سازد.
🌕 بوعلی در اینجا از توضیحات برگرفته از طبیعیات قدیم مدد میجوید تا براساس آنچه «مزاج» مینامیدهاند، این عامل تعیینکننده را تبیین کند. طبق دیدگاه طب قدیم، عناصر اربعه در تضاد کامل با یکدیگرند و باید در هر بدن به حدی از اعتدال برسند تا مزاج آن بدن شکل گرفته و آماده تعلق نفس مجرد گردد. البته مزاج بدنها در این دیدگاه، از لحاظ درجه اعتدال و کیفیت) با همدیگر متفاوتاند و بدین ترتیب، هر بدن، نفس خاصی را طلب می کند.
🌕 با توجه به آنچه گفته شد، بدن از منظر #دوئالیسم سینوی تا قبل از نیل به مزاجی خاص که آماده و مستحق/مستلزم ارتباط با نفس غیر فیزیکی است، دارای #روح و #آگاهی نیست. البته بلافاصله پس از حاصلشدن این مزاج در بدن، نفس مجرد نیز حادث می گردد و تدبیر بدن را در اختیار می گیرد.
🌕 براساس نگرش مرسوم در تراث اسلامی، نفس مجرد در حدود چهارماهگی جنین به وجود می آید. مشکلی که مطابق دیدگاه سینوی خودنمایی میکرده، این بوده که بدن را تا رسیدن به آستانه حدوث نفس (حوالی چهارماهگی)، چه چیزی / چه نفسی اداره میکند؟
🌕 فخر رازی (شارح بوعلی) در پاسخ به این پرسش، نفس مادر را مدبّر جنین می داند. ولی بلافاصله این ابهام پیش آمده که پس از حدوث نفس جنین که تدبیر آن را بر عهده می گیرد، انتقال تدبیر بدن از نفس مادر (یا هر تدبیرکننده دیگر) به نفس فرزند، چگونه اتفاق میافتد؟ به نحو کلاسیک این اشکال با این پرسش مشهور آغاز می شود که «حافظ و مدبّر بدن قبل از حدوث نفس، چه بوده است»؟
🌕 طرفداران نفس مجرد در #فلسفه_اسلامی که عموماً – به جز #ملاصدرا و تابعینش - از دوگانه انگاران محسوب می شوند، در تبیین لحظه پیدایش نفس دچار مشکلاتی شده اند و توضیحات ایشان نیز چشمانداز روشنی را پیش روی مخاطب نگذاشته است.
🌕 در واقع عدم سنخیت نفس غیر فیزیکی با بدن فیزیکی، معضل ارتباط و اثرگذاری این دو را فقط از بالا به پایین (از نفس به بدن) مطرح نمیکند؛ بلکه چگونگی تأثیر بدن بر نفس نیز مورد سؤال و اشکال قرار گرفته است. از جمله همین ابهام که بدن چگونه توانسته موجب حدوث نفس شود و اگر قادر به ایجاد چنین اثری در نفس شده، چرا نتواند موجب ابطال آن گردد؟
@PhilMind
کانون علمی منطق و فلسفه (شیراز)
24تاثیر بوعلیسینا بر سایر عارفان عرفان عملی. فرشته ندری ابیانه.mp3
29.52M
⭕️ چرا معرفت شناسی مهم است؟
◾️هدف معرفتشناسان تشخیص معرفت واقعی در میان ادعاهای معرفت است. برای توضیح بیشتر به چند نکته توجه کنید:
1⃣ ما معمولاً با ادعاهای معرفت سروکار داریم. تفاوتی ندارد در چه موقعیتی باشیم؛ همه ی اطلاعاتی که ما به دیگران میدهیم یا آنها به ما میدهند فقط ادعاهای معرفت است و نه بیشتر.
2⃣ همه ی ادعاهای معرفت لزوماً موردی از معرفت نیست. اگر شخصی بگوید چیزی را میدانم لزوماً چنین نیست که او آن را بداند؛ گاهی میداند و گاهی نمیداند و شاید در بیشتر موارد خودش نمیداند که آن را میداند یا نمیداند. بر این اساس هر ادعای معرفت لزوماً معرفت نیست.
3⃣ در میان ادعاهای معرفت احتمال دارد بعضی واقعاً معرفت نباشد. اگر بپذیریم هر ادعای معرفت لزوماً معرفت نیست، آنگاه هر ادعای معرفت ممکن است معرفت باشد یا نباشد. به بیان دیگر، در هر مجموعه ادعاهای معرفت احتمالش منتفی نیست که برخی مورد واقعی معرفت نباشد.
4⃣ معرفت ارزش مثبت دارد نه ادعای معرفت. همهی ما میخواهیم درباره خودمان، درباره جهان پیرامونمان و درباره نسبتمان با امور موجود در جهان بدانیم. دانستن به لحاظ عملی هر فردی را تواناتر میکند. معرفت واقعی به پیرامون و نسبتهای بین چیزهای پیرامونی، عموماً ضریب کنترل افراد را بر اوضاع و احوال افزایش میدهد و پیامد کنترل بیشتر معمولاً توانایی بیشتر است. لذا معرفت ارزش مثبت دارد.
5⃣ در مجموعهی ادعاهای معرفت، به خودی خود نمیتوان فهمید کدام ادعای معرفت واقعاً معرفت نیست. اگر احتمالش منتفی نیست که بعضی از ادعاهای معرفت واقعاً موردی از معرفت نباشند و از نگاه ما موارد واقعی معرفت ارزش مثبت داشته باشد، آنگاه باید به ترتیبی تشخیص داد کدام ادعای معرفت واقعاً معرفت نیست و کدام ادعای معرفت واقعاً معرفت است. پس نوعی فعالیت ارزیابانه لازم است که بر مبنای نوعی ارزش هدف مشخصی را تعیین کند.
▪️هدف معرفت شناسان تشخیص موارد واقعی معرفت از میان ادعاهای معرفت است که به آن هدف معرفتی گفته می شود. هدف معرفتی بر این مبنا تعیین می شود که معرفت ارزش مثبت دارد و باید نوعی ارزیابی در کار باشد که بشود به هدف معرفتی رسید. به این ارزیابی در اصطلاح ارزیابی معرفتی گفته می شود. این نوع فعالیتهای ارزیابانهی فلسفی در «معرفت شناسی» انجام میشود.
📕آشنایی با معرفت شناسی- صفحه ۲ تا ۴
✍ منصور شمس
#هدف_معرفتی
#ارزیابی_معرفتی
@epistemology_issues
آشنایی با اساتید معاصر منطق
۱۷. علی اصغر جعفری ولنی
https://faculty.motahari.ac.ir/jafari-valani/fa
https://www.magiran.com/author/%D8%B9%D9%84%DB%8C%20%D8%A7%D8%B5%D8%BA%D8%B1%20%D8%AC%D8%B9%D9%81%D8%B1%DB%8C%20%D9%88%D9%84%D9%86%DB%8C
#اساتید
#منطق