🔴 گزارش مسعودی از جنگ تبلیغاتی معاویه
#امامت_امت
#ما_متحدیم
🔻مسعودی در گزارشی تاریخی می نویسد: يكى از دوستان ما كه اهل علم بود مي گفت:
در انجمنى درباره ابو بكر، عمر، علی و معاويه سخن مي گفتيم و سخنان اهل علم را ياد مي كرديم؛ جمعى از عامه مي آمدند و سخنان ما را مي شنيدند.
🔻يكى از آنان كه از ديگران خردمندتر بود و ريش بزرگتری داشت، روزى به من گفت: چقدر در باره على و معاويه و فلان و فلان حرف ميزنيد.
🔹گفتم: تو در اين باب چه نظر دارى؟ گفت: در باره كى؟ گفتم: درباره على چه ميگوئى؟
گفت: مگر او پدر فاطمه نيست؟
گفتم: فاطمه كى بود؟
🔸گفت: زن پيامبر و دختر عايشه و خواهر معاويه بود. گفتم حكايت على چگونه بود؟ گفت: در جنگ حنين با پيامبر كشته شد.😳😭
📗مسعودی، مروج الذهب، ج2، ص33.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
هدایت شده از علوم و معارف حدیث
پنداره نحوست ماه صفر .pdf
606.6K
#مقاله_بخوانیم
#نحوست_ماه_صفر
🔴آیا ماه صفر نحس است؟
روایت بشارت دادن به خروج از #ماه_صفر در مجموعه های روایی شیعه نقل نشده و تنها در دو - سه کتاب معاصر آمده است. هیچ کدام از این کتابها سندی برای آن ذکر نکرده و منبع حدیثی کهن یا معتبری برای آن نیاورده اند. در میان اهل سنت نیز، محدثانِ مشهور به #ساختگی_بودن این خبر تصریح کرده اند.
حدیث مشابه این خبر با متن: «مَنْ بَشَّرَنِی بِخُروجِ آذارَ فَلَهُ الْجَنَّةُ» نیز نقل شده که اهل تسنن آن را هم ساختگی دانسته اند، اما محدثان شیعه هرچند آن را ساختگی نخوانده اند، ولی با توجه به فضا و #سبب_صدورش، با موضوع #نحوست_ایام و ماه صفر مرتبط ندانسته اند.
📋مقاله: (پنداره نحوست ماه صفر) به بررسی این موضوع و روایات مرتبط پرداخته است.
#فایل_دانلود👆👆👆
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
علوم و معارف حدیث
💢گلهمندی صاحب معالم از بی اعتنایی به حدیث! 📝 محدث نوری ذیل سخن #صاحب_معالم که از بی اعتنایی به حدی
🔰
تمام استصحاب شرح یک حدیث است!
🔸محدث نوری ره: لنِعْمَ ما قال بعض العلماء : إنّ مسألة الاستصحاب مسألة شريفة ، لها فوائد كثيرة ، قد توجّه أنظار العلماء إليها ، وعكفت همهم عليها ، فكُتب فيها رسائل عديدة فيها فوائد جمّة ، إذا حقّقت النظر وجدت كلّها شرح حديث واحد ، تراكم عليه الأفكار ، وترادف إليها الأنظار ، فاستخرجوا منه هذه الفوائد الكثيرة ، والقواعد المتينة ، وكم لهذا الحديث من نظائر لا تحصى ، لو فعلوا بها ما فعلوا به لوجدوا منها ما حصلوا منه.
📗مستدرکالوسائل،ج ۹ص۳۳۸.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
⚡️فرمایش کمر شکن
#امامت_امت
🔴 از توصیه های عارف کامل مرحوم آیت الله العظمی میرزا محمد علی شاه آبادی ، به نقل از چهل حدیث مرحوم امام خمینی
▪️به مناسبت سوم صفر سالروز وفات عارف کامل مرحوم آیت الله العظمی شاه آبادی
🔸و از مفاسد بسيار بزرگ تعلق قلب به دنیا، چنانچه حضرت شيخ عارف ما، روحى فداه ، میفرمودند آن است كه اگر محبت دنيا صورت قلب انسان گردد و انس به او شديد شود، در وقت مردن كه براى او كشف شود كه حق تعالى او را از محبوبش جدا میكند و ما بين او و مطلوباتش افتراق می اندازد با سخطناكى و بغض به خداوند از دنيا برود.
🔹 و اين فرمايش كمر شكن بايد انسان را خيلى بيدار كند كه قلب خود را خيلى نگاه دارد. خدا نكند كه انسان به ولي نعمت خود و مالك الملوك حقيقى سخطناك باشد كه صورت اين غضب و دشمنى را جز خداى تعالى كسى نمیداند.
📚شرح چهل حديث ، ص ۱۲۳
@seyyed_hossein_kashfi
@varesoon
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
💢 با دست خود دفع بلا کنید
🔸راوی (مُحَمَّدِبْنِ عُمَرِبْنِ يَزِيد) گوید: به امام رضا (ع) عرض کردم که دو پسر داشتم که از بین رفتند و یک پسر کوچک دیگر باقی مانده است.
امام ع فرمودند: از طرف او صدقه بدهد.
راوی میگوید زمانی که خواستم بروم امام فرمودند: به فرزندت امر کن به دست خودش صدقه بدهد، یک تکه نان یا یک مشت گندم هرچند کم باشد زیرا هر چیزی در راه خدا باشد هرچند کم، اگر نیت صادق باشد بزرگ است.
🔹أَخْبَرْتُ أَبَا الْحَسَنِ الرِّضَا ع أَنِّي أُصِبْتُ بِابْنَيْنِ وَ بَقِيَ لِي بُنَيٌّ صَغِيرٌ فَقَالَ تَصَدَّقْ عَنْهُ ثُمَّ قَالَ حِينَ حَضَرَ قِيَامِي مُرِ الصَّبِيَّ فَلْيَتَصَدَّقْ بِيَدِهِ بِالْكِسْرَةِ وَ الْقَبْضَةِ وَ الشَّيْءِ وَ إِنْ قَلَّ فَإِنَّ كُلَّ شَيْءٍ يُرَادُ بِهِ اللَّهُ وَ إِنْ قَلَّ بَعْدَ أَنْ تَصْدُقَ النِّيَّةُ فِيهِ عَظِيمٌ[8]
📗الکافی، ج4، ص4.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
⭕️گذاشتن دست بر سر هنگام شنیدن نام امام زمان عج
⬅️ آیا حدیثی براى قيام و همچنين گذاشتن دست بر سر به هنگام بردن نام امام مهدى عليه السلام با لقب «قائم» وجود دارد؟
در رابطه با این مسئله دو گزارش از معصومان علیهم السلام وجود دارد؛👇
👈 1⃣ گزارش اوّل كه در كتاب تنقيح المقال آمده، اين گونه است : فى مشكاة الأنوار: أنّ دعبلاً لمّا قرأ قصيدته المعروفة على الرضا عليه السلام و ذكر الحجّة عليه السلام،......وضع الرضا عليه السلام يده على رأسه و تواضع قائماً و دعا له بالفرج.(۱)
موقعى كه دعبل، قصيده معروفش را براى امام رضا عليه السلام خواند، هنگامى كه به نام امام زمان عليه السلام رسيد،.......امام رضا عليه السلام با تواضع ايستاد و دستش را بر سرش نهاد و براى فَرَج امام زمان عليه السلام دعا فرمود.
👈 2⃣ گزارش دوم ، حديثى است كه كتاب إلزام الناصب از كتاب تنزيه الخاطر نقل كرده و متن آن، اين است :
سئل الصادق عليه السلام عن سبب القيام عند ذكر لفظ القائم من ألقاب الحجّة .قال: لأنّ له غيبة طولانية و من شدّة الرأفة إلى أحبّته ينظر إلى كلّ من يذكره بهذا اللقب المشعر بدولته و الحسرة بغربته ومن تعظيمه أن يقوم العبد الخاضع لصاحبه عند نظر المولى الجليل إليه بعينه الشريفة فليقم وليطلب من اللَّه جلّ ذكره تعجيل فرجه.(۲)
از امام صادق عليه السلام در باره علّت ايستادن هنگام ياد شدن نام «قائم» - كه از القاب حجّت است - ، سؤال شد. فرمود: «زيرا او غيبتى طولانى دارد و از بسيارى محبّت و رأفت نسبت به دوستان خود، بر هر يك از آنان كه او را با اين لقب بخواند، نظر مى كند؛ چرا كه اين نام، يادآور شُكوه دولت او و افسوسى بر غربتش خواهد بود. و از رسوم ادب، اين است كه غلام به هنگام نظر انداختن مولاى بزرگوار خود به او بايستد و خضوع كند و از خداوند، فَرَج (ظهور) او را تمنّا دارد».
💠چند نکته درباره این دو گزارش حائز اهمیت است.
الف) هیچکدام از این دو گزارش دارای سند قابل توجهی نمیباشند.
ب) این دو روایت در هیچ منبع کهن و معتبر حدیثی به چشم نمیخورد.
ج) اصل گزارش شعرخوانى دعبل در محضر امام رضا عليه السلام در منابع معتبر آمده؛ ليكن به لقب «قائم» و نيز آنچه در كتاب تنقيح المقال آمده، اشاره اى نشده است .
📗منابع
(۱)تنقیح المقال، ج۱، ص۴۱۸
(۲)الزام الناصب، ج۱، ص۲۴۲
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
پژوهشی در روایات فُطرس ملَک نسخه PDF.pdf
522.8K
#فطرس_ملک
✅ پژوهشى در روايات فُطرس ملَك
✍️ محمد احسانی فر
🔖داستان فرشته اى به نام فطرس و كوتاهى او در انجام فرمانى از فرمان هاى الهى و افتادن بال هايش و سپس توسّل وى به امام حسين(ع) در روزهاى آغازين ولادت آن حضرت(ع) و بخشودگى و بهبودى او از قضاياى معروفى است كه با شبهاتى عقلى و كلامى مورد نقد و انكار قرار گرفته است، اين نوشتار، در پژوهشى كلامى ـ حديثى، به اين نتيجه مى رسد كه نصوص مشتمل بر اين قضيّه با عصمت فرشتگان و تجرّد نسبى آنان منافاتى نداشته، از اعتبار سندى لازم نيز برخوردار هستند.
برای مطالعه لینک مستقیم مقاله 👈اینجا کلیک کنید.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
علوم و معارف حدیث
#فطرس_ملک ✅ پژوهشى در روايات فُطرس ملَك ✍️ محمد احسانی فر 🔖داستان فرشته اى به نام فطرس و كوتاهى او
#به_تو_از_دور_سلام
عنِ الْحُسَیْنِ بْنِ ثُوَیْرٍ قَالَ کُنْتُ أَنَا وَ یُونُسُ بْنُ ظَبْیَانَ عِنْدَ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ ع وَ کَانَ أَکْبَرَنَا سِنّاً فَقَالَ لَهُ إِنِّی کَثِیراً مَا أَذْکُرُ الْحُسَیْنَ ع فَأَیَّ شَیْءٍ أَقُولُ قَالَ قُلْ صَلَّى اللَّهُ عَلَیْکَ یَا أَبَا عَبْدِ اللَّهِ تُعِیدُ ذَلِکَ ثَلَاثاً فَإِنَّ السَّلَامَ یَصِلُ إِلَیْهِ مِنْ قَرِیبٍ وَ مِنْ بَعِیدٍ.
🔹حسین بن ثویر می گوید: من و یونس بن ظبیان نزد امام صادق علیه السلام بودیم و او سنش از ما بیشتر بود، به حضرت عرضه داشت من بسیار امام حسین علیه السلام را یاد می کنم پس چه ذکری بگویم حضرت فرمودند: بگو "صلی الله علیک یا اباعبدالله" و این ذکر را سه مرتبه بگو چرا که سلام از نزدیک و #دور به ایشان میرسد.
📗وسائل الشیعه، ج۱۴، ص۴۹۳.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
علوم و معارف حدیث
#به_تو_از_دور_سلام عنِ الْحُسَیْنِ بْنِ ثُوَیْرٍ قَالَ کُنْتُ أَنَا وَ یُونُسُ بْنُ ظَبْیَانَ عِنْد
از دور سلامی بدهیم به آقای بی کفن، ان شاء الله ملائکه الهی همچون فطرس، سلام ما را به امام برسانند.
صلی الله علیک یا ابا عبدالله
هر چیز زنده ای از آب است
مگر حسین علیه السلام
بی آب زنده است.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
هدایت شده از علوم و معارف حدیث
پژوهشی_در_حدیث_«قتیل_العبرة».pdf
691.4K
#مقاله_بخوانیم
📝 پژوهشی در حدیث قتیل العبرة
👆👆👆
✍️ محمد احسانیفر لنگرودی
#قتیل_العبرات
#کشته_اشکها
#مشکل_الحدیث
یکی از فرازهای زیارت اربعین سیدالشهدا علیه¬السلام، عبارت «السَّلَامُ عَلَى أَسِيرِ الْكُرُبَاتِ وَ قَتِيلِ الْعَبَرَات» است. در روایات دیگر نیز تعابیری همچون « قَتِيلُ الْعَبْرَة» درباره امام حسین علیه السلام بکار رفته است.
#مقاله؛ «پژوهشی در حدیث قتیل العبرة» در دو محور کلی به بررسی مصادر و گونه های نصوص مربوط، و تحقیق مفاد «قتیل العبره» پرداخته است.
چکیده مقاله: احادیث «قتیل العبره» منقول از پنج تن از معصومان صلی الله علیه و آله وسلم و با ده گونه متنی و سیزده اسناد، در اعتبار و کثرت اسانید، برتر از آن اند که مورد تشکیک و مناقشه قرار گیرند؛ لیکن برخی ابهامات مربوط به مفاد و نوع اضافه در ترکیب «قتیل العبره» و دیگر ترکیب های مشابه به کار رفته در این نصوص، بویژه خود ترکیب «قتیل العبره» می طلبد که این دسته از احادیث، به عنوان #مشکل_الحدیث، مورد بررسی و تحقیق قرار گیرند. این مقاله در دو محور کلی سامان می یابد: الف. بررسی مصادر و گونه های نصوص مربوط، ب. تحقیق مفاد «قتیل العبره».
#فایل_دانلود👆👆👆
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
Reza Narimani - Del Pore Dard (320).mp3
4.01M
دل پر درده😭
من خیالاتی خودم رو از حالا، کربلا، دارم میبینم، با کولهپشتی توی دست...
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
امام صادق علیهالسلام فرمود اگر مردم می دانستند در زیارت امام حسین علیهالسلام چه فضیلتی هست از شوق نفس هایشان در سینه حبس می شد.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
Article.pdf
453.3K
#مقاله_بخوانیم
📝روایات زیارت امام حسین علیه السلام با پای پیاده؛ گونه شناسی و دلالت سنجی
#امامت_امت
✍هانی زعفرانی
🔴 موضوع #زیارت مرقد امام حسین علیه السلام با #پای_پیاده، یکی از موضوعات پژوهشی اولویت دار در حوزه زیارت است؛ زیرا از طرفی، این شکل خاص زیارت در میان مسلمانان، علاقه مندان بسیار زیادی دارد و از طرفی، کشف استنادات روایی این شیوه زیارتی و شرایط آن، تحقیق و پژوهش بیشتری را می طلبد. در این راستا، مقاله پیش رو پس از جمع آوری روایات این باب بر مبنای کلیدواژه هایی همچون «خُطْوَة»، «مَاشِیاً» و «مِنَ الْفُرَات»، آنها را در قالب سه گونه روایی ارائه داده است. این نگاشته بهفراخور گنجایش خود، ضمن گونهشناسی روایات، به دلالت سنجی روایات و بیان تفاوت های موجود در آنها از حیث محدوده پیاده روی و جمع دلالی، پرداخته است.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
مسافر میتواند در #تمام_شهر_مکّه_و_مدینه_و_کوفه - حتّی در قسمتهای توسعه یافتۀ آنها - و در حرم حضرت سیّدالشهداء(علیه السلام) تا مقدار 5/11 متر - تقریباً - از اطراف قبر مقدس، نمازش را تمام بخواند، همچنان که میتواند آن را شکسته بهجا آورد؛ امّا در سایر قسمتهای حرم امام حسین(علیه السلام) و شهر کربلا، احتیاط واجب است که نماز را شکسته بخواند.
مسأله 1814. تخییر مذکور در مسألۀ «1813» استمرار دارد. بنابراین، مسافر میتواند در مکانهای ذکر شده، نماز ظهر را تمام و نماز عصر را شکسته بخواند.
همین طور، اگر به نیّت نماز شکسته مشغول نماز شد جایز است در بین نماز به نماز تمام عدول کند و نیز اگر به نیّت نماز تمام مشغول نماز شد، جایز است در بین نماز در صورتی که محلّ عدول نگذشته باشد، به نماز شکسته عدول کند.
مسأله 1815. تخییر مذکور در مسألۀ «1813»، به نماز ادا اختصاص دارد و بنابر احتیاط واجب شامل نماز قضایی که در اماکن تخییر فوت شده نمیشود. بنابراین، اگر در یکی از اماکن مذکور نماز ظهر یا عصر یا عشاء مسافر قضا شود، بنابر احتیاط واجب قضای نمازهای مذکور را شکسته بخواند، هرچند هنوز در آن مکان باقی بوده و خارج نشده باشد.
همچنین، روزه در تخییر مذکور به نماز ملحق نیست. بنابراین، برای مسافری که نمازش شکسته است، جایز نیست در این چهار مکان روزه
نظر مقام معظم رهبری👇👇
در تمام دو شهر مکه و مدینه فعلی و همچنین در مسجد کوفه و حائر حسینی حکم تخییر بین قصر و اتمام برای مسافر جاری است. (هم میتواند نماز را شکسته بخواند هم کامل)
لازم به ذکر است حائر حسینی تمام روضه شریفه داخل حرم از طرف بالای سر و پایین پا منتهی به پنجرهها و درها و رواق میشود و از طرف پشت سر تا مسجد امتداد دارد.
نظر آیت الله مکارم شیرازی 👇👇
در چند محل مسافر مخيّر است نماز را تمام يا شكسته بخواند: 1- «مسجد کوفه» که حكم در تمام مسجد جارى است و فرقى ميان بخش قديم و قسمت توسعهیافته امروز نيست. 2 - «حرم حضرت سيّد الشهدا علیهالسلام» که منظور از حرم، قسمت زیر گنبد و رواقها است (و رواق جدید و حیاط و صحن مسقف با توجه به اینکه بهگونهای سرپوشیده شده که جزء محدوده حرم محسوب میشود و مانند یک رواق شده، در آنجا نیز مخیر است). البتّه افضل در اين موارد، نماز تمام است.
مقام بیت الطشت در مسجد کوفه
داستان معجزهای که در مقام بیت الطشت، اتفاق افتاده، چنین است:
دختری برای استحمام میان نهر آب رفته بود، زالویی وارد بدنش شده و با مکیدن خون، کم کم بزرگ شده و باعث متورمشدن شکمش شد، برادران آن دختر به او بدگمان شده و تصمیم به قتل وی گرفتند و برای دانستن حکم آن، نزد امیرالمؤمنین (علیهالسّلام) آمدند، آن حضرت دستور داد در کنار دکة القضاء خیمهای زدند و دخترک را در آن خیمه نشاندند، آنگاه به قابله کوفه امر کرد که آن دختر را معاینه کند، قابله پس از معاینه گفت: این دختر آبستن است، حضرت برای اثبات بیگناهی دختر، دستور داد طشتی مملو از لجن آوردند و دخترک را روی آن نشاندند، زالو با استشمام بوی لجن از شکم دختر بیرون آمد و با این معجزه، امیرالمؤمنین (علیهالسّلام) بیگناهی آن دختر را ثابت کرد
📚، نوادر المعجزات، ص۱۰۷.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
هدایت شده از علوم و معارف حدیث
«اندیشکدۀ اربعین» راهی برای بهرهگیری از فرصتها و کاهش آسیبها.pdf
481K
📝📝 «اندیشکدۀ اربعین» راهی برای بهرهگیری از فرصتها و کاهش آسیبها
👆👆👆👆👆
✍️✍️محمدمهدی احسانی فر
#اندیشکده_اربعین #زیارت_امام_حسین
در چند سال اخیر، اربعین جلوه ویژهای در ایران، عراق و برخی کشورهای دیگر پیدا کرده است. میتوان اربعین را بزرگترین گردهمایی شیعیان دنیا یا حتی بزرگترین گردهمایی انسانی در جهان نامید. حضور دهها میلیون نفر در مراسم اربعین، ظرفیت بزرگی را برای تبلیغ اسلام و مکتب اهل بیت علیهم السلام ایجاد کرده است. برای استفاده از این ظرفیت، نیاز به یک اتاق فکر گسترده است. در این اتاق فکر به همه تخصصها و تنوع اندیشهها و حتی به دیدگاههای همه مذاهب و مکاتبی که به نوعی با اربعین ارتباط برقرار میکنند، نیاز داریم.
«اندیشکدۀ اربعین» راهی برای بهرهگیری از فرصتها و کاهش آسیبها؛👆
گزارش تحلیلی و میدانی است که به تمام قوت ها و ضعف های این رویداد بزرگ پرداخته و در کنار آن، آسیب ها و کمبودهای نیازمند توجه را هم مطرح کرده است.
«اندیشکده اربعین» طرحی می باشد که در این مقاله پیشنهاد شده است و مسئولان، اندشمندان و افراد مشتاق می توان برای پیش بُرد این مراسم معنوی از آن استفاده کنند.
📕مجله دانش ها و آوزه های قرآن و حدیث، ش 7، زمستان1398.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
#معرفی_کتاب
📗کوثر اربعین
✍آیت الله العظمی جوادی آملی
🔰این کتاب در سه بخش تهیه و تنظیم شده است: ۱. کلیات ، شامل مباحثی مانند چیستی، اهمیت، حکمت، آداب و آثار زیارت. ۲. زیارت امام حسین علیه السلام شامل مباحثی چون زیارت و عزاداری امام حسین علیه السلام، فلسفه زیارت و نقش زیارت در جاودانگی حماسه حسینی. ۳. زیارت اربعین، شامل مباحثی مانند ویژگی عدد اربعین، اهمیت اربعین، تاریخچه #زیارت_اربعین، تبیین آموزههای برجسته در زیارت اربعین و در نهایت ذکر برخی از آثار و ظرفیتهای فرهنگی، اجتماعی و سیاسی #پیادهروی_اربعین. در بخشی از این کتاب آمده است که هر حقیقت علامت و نشانهای دارد. ایمان نیز شاخصی دارد و یکی از نشانههای روشن آن #زیارت_اربعین است که زیارت اربعین در میان زیارتها جایگاه بس ویژهای، به گونه ای که همردیف با نماز واجب و مستحبّی روزانه از نشانههای ایمان و مؤمنین معرفی شده است.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
#پیاده_روی_اربعین
امام صادق سلام الله علیه فرمودند:
هر کس به #قصد_زیارت امام حسین علیهالسلام از منزلش بیرون رود؛ اگر #پیاده باشد، خداوند به ازای #هر_قدمش حسنه ای می نویسد و گناهی را می آمرزد،تا اینکه در حائر آن حضرت قرار گیرد که در این صورت او را از جمله مصلحان و برگزیدگان می نویسد و وقتی اعمالش تمام شد، خداوند او را از جمله رستگاران می نویسد که هرگاه خواست برگردد، فرشته ای می آید و می گوید :رسول خدا صلی الله علیه و آله به تو سلام رساند و می فرماید: این عمل را باز هم انجام بده که همه #گناهان_گذشتهات بخشیده شد.
📗کامل الزیارات ص١٣٢.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
علوم و معارف حدیث
#معرفی_کتاب 📗کوثر اربعین ✍آیت الله العظمی جوادی آملی 🔰این کتاب در سه بخش تهیه و تنظیم شده است: ۱.
🔰
آثار فرهنگی و اخلاقی پیاده روی اربعین
آیت الله العظمی جوادی آملی:
خودسازی و اصلاح خصلت های فردی، خانوادگی و اجتماعی در ابعاد گوناگون اخلاق اسلامی و تقویت روحیه معنوی از جمله آثار پیاده روی اربعین است. زائر حسینی در این سفر چند روزه که با اخلاص و عشق وافری آغاز میشود، صحنه های زیبایی از طاعت و بندگی بی ریا و ایثار و فداکاری بی شایبه و صبر و استقامت ستودنی و تعاون و همکاری بی مثال و در یک کلام زیست مؤمنانه را از اقشار مختلف مردان و زنان و جوانان و نوجوانان و کودکان و سالخوردگان مشاهده و تجربه میکند و در این صحنه های معنوی هویت فرهنگی خود را می یابد و از آنها درس چگونه زیستن می آموزد تا سعادتمندانه و حامدانه و جهادگرانه زندگی کند و با سرانجامی شهید گونه و مظلومانه به خانه ابدی سفر کند و چنان که زیارت اربعین، مسیر زندگی امام حسین سلام الله علیه را ترسیم می نماید:«أَشْهَدُ أَنَّکَ أَمِینُ اللَّهِ وَ ابْنُ أَمِینِهِ عِشْتَ سَعِیداً وَ مَضَیْتَ حَمِیداً وَ متَّ فَقِیداً مَظْلُوماً شَهِیداً»؛ شهادت میدهم که تو امین خدا و فرزند امین اویی، خوشبخت زیستی و ستوده درگذشتی و گم گشته و مظلوم و شهید از دنیا رفتی. از این رو شایسته است که مؤمنان این فرصت طلایی را که کمتر در مکان ها و زمان های دیگر به دست می آید، مغتنم شمارند.
📗کوثر اربعین ص ١٧۳.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
#سفینه_البحار
سفینة البحار، کتابی برای تبیین معنای احادیث
✍ محمد مهدی احسانی فر
سفینة البحار، مجموعهای موضوعی از احادیث بحار الانوار و تعداد اندکی از احادیث برگرفته از غیر بحار الانوار است. این مجموعه را مرحوم حاج شیخ عبّاس قمی (م1359ق) تهیه کرده است. ایشان مقدّمهای بر این اثر نگاشته و روش خویش را توضیح میدهد. اگر فارغ از اینکه نویسنده، چه در نظر داشته و در مقدّمه، چه نگاشته، به سراغ این کتاب برویم، با چند قوّت و ضعف مواجه میشویم:
1. موضوعیشدن احادیث بحار الانوار بر اساس مادّه، رویداد مبارکی بود که صاحب مفاتیح الجنان آن را رقم زد؛ چراکه این کار به طور طبیعی باید به کاربردیتر شدن بحار الانوار میانجامید.
2. گزینش احادیث بحار الانوار ذیل هر ریشه، رویداد مبارک دیگری بود که موجب میشد مخاطب بتواند در دریاهای پرنور این کتاب با سرعت شنا کند و به طور خلاصه یک دور بحار الانوار را بخواند.
3. در برابر، گزینشهای صاحب منتهی الآمال، از حیث موضوعی، نه جامع است و نه مانع؛ از این رو نمیتواند جای تلخیصی موضوعی و روشمند (با روش امروزین) از بحار الانوار را پر کند.
4. نگارنده با مطالعه هر چهار جلد سفینة البحار در تابستان امسال که از مرحوم روح الله یارعلی طلبه متّقی، کوشا و فاضل مدرسه علمیه حقّانی به بنده رسیده، این کتاب را بسیار ارزشمند یافتم و از اینکه پیشتر به مطالعه مروری آن اقدام نکرده و به مراجعه اتّفاقی، اکتفا کرده بودم، پشیمان شدم. به نظر میرسد که بهره اصلی این کتاب برای کسانی که به ادبیات عرب به ویژه فقه اللغة و بلاغت اهمّیت میدهند و نیز برای کسانی که به صورت تخصّصی به فعالیت علمی در زمینه حدیث مشغولند، نَه موضوعیشدن روایات بحار الانوار باشد و نه گزینشهای مرحوم شیخ عبّاس قمی (رحمة الله علیه) بلکه این اثر ارزشمند بهرهای دیگر دارد:
با مطالعه هر مادّه از سفینة البحار، بهره فقه اللغوی فراوانی عاید مخاطب (با ویژگی یادشده در بالا) میشود. گویا نویسنده، روایاتی را گزینش کرده که بتواند با آن، معنای یک مادّه را در مشتقّات مستعمَل متعدّد آن و نیز معنای یک ترکیب را در امکنه استعمالی مختلفش تبیین نماید. هرچند شاید چنین نیّتی در قلم نویسنده نبوده ولی کتاب سفینة چنین هدفی را تأمین میکند. توضیحات لغوی و معناشناسی راهگشای مرحوم قمی ذیل برخی از مواد، نشان میدهد که ایشان با احادیث انس بسیاری داشته و با نگاهی همهجانبهنگر، لغت و ترکیب را معنا میکند؛ به گونهای که این معنا با روایات دیگر، تناسب داشته باشد.
بنابراین مهمترین بهره سفینة البحار برای اهالی بلاغت و فقه اللغة و حدیث، تبیین معنای مواد و ترکیبات حدیثی است که این امر از دو طریق «گزینش و چینش روایات مشیر به معنا و یا مفید در معنا» و «توضیحات مستند و تحلیلی نویسنده» محقّق میشود. میتوان گفت که با یک دور مطالعهکردن این کتاب، میتوان تسلّطی با نسبتی قابل قبول بر معنای احادیث پیدا کرد و این بهره، بسیار ارزشمند است.
خداوند کریم آن عالِم توانا و متواضع را رحمت کند.
از خداوند رحمن و رحیم برای مرحوم حجت الاسلام روح الله یارعلی رحمت و مغفرت را مسألت میکنم.
والحمد لله ربّ العالمین
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
آفتابی که به زائر امام حسین علیهالسلام میتابد.
🔸امام صادق(ع): زائرِ حسین(ع) وقتى به قصد زيارت از خانهاش خارج شد، سايهاش بر چيزى نمیافتد مگر اینکه آن چيز برايش دعا میکند. و هنگامى كه آفتاب بر سرش بتابد، گناهانش را میسوزاند همانطور كه آتش هيزم را میسوزاند.
📗 الزیارت ، ص۲۷۹.
#اربعین
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith