#یاداشت
🔰 ساخت پتروپالایشگاه؛ راهکاری برای رشد تولید و مهار تورم
🔶 با توجه به شعار سال (مهار تورم، رشد تولید)، اولویت اقتصادی کشور، مهار تورم بدون ایجاد فضای رکود در کشور است. به این معنی که نباید فقط به دنبال کاهش تورم بود. چرا که کاهش تورم اگر با رشد تولید همراه نباشد در نهایت به رکود در اقتصاد و تعطیلی واحدهای تولیدی و بیکاری منجر میشود.
🔶راهکارهایی مثل افزایش واردات کالاهای مصرفی و جلوگیری از اعطای تسهیلات توسط بانکها راهکارهای سادهای هستند که برای کنترل تورم استفاده میشود اما این راهکارها اغلب به رکود منجر میشود.
🔶توسعه ظرفیت پتروپالایشی از جمله پروژههای زیرساختی است که میتواند موجب کاهش تورم و رشد تولید شود. علاوه بر این از جنبه خنثی کردن تحریمها، ظرفیت ایجاد دیپلماسی با صادرات فراوردههای نفتی به کشورهای منطقه، ارزآوری، رونق در صنایع مرتبط پالایشگاهی و ایجاد بستر سرمایهگذاری مولد؛ اهمیتی راهبردی برای کشور دارد.
🔶 بسیاری از طرحهای این حوزه به دلیل برخورداری از امتیاز تنفس خوراک (تنفس خوراک نوعی تسهیلات غیرنقدی است که اجرای آن باعث میشود سرمایهگذار سود بالایی را در مدت زمان کوتاهی به دست آورد.) و تخفیف ۱۰ درصدی خوراک، از جذابیتهای سرمایهگذاری قابل توجهی نیز برخوردار هستند و ظرفیت جذب نقدینگی مردمی و بخش خصوصی را دارند.
🔶این جذب و هدایت نقدینگی مردم، از طریق بازار سرمایه امکانپذیر است. در این مسیر تسهیل موانع اداری تأمین مالی از بازار سرمایه، ایجاد جذابیت و تضمین سود سرمایهگذاران و استفاده از ابزارهای تشویقی برای صاحبان طرح برای تأمین مالی از بازار سرمایه مواردی هستند که باید مورد توجه قرار گیرد. همچنین بانکها باید پول را به عنوان تسهیلات به جای دلالیکردن، به کارخانهها بدهند تا تولید رونق گیرد.
✅ کانال واحد اقتصاد مؤسسه مصاف
@Masaf_Eco
#خبر
🔰کود اوره در صدر صادرات ایران به برزیل/ فرصت حضور در بازار ۶ میلیارد دلاری پلیمر
🔹حسین قریبی سفیر ایران در برزیل گفت: ارزش ارزی روابط تجاری ایران و برزیل پارسال ۶.۵ میلیارد دلار بود که کود اوره بالاترین رتبه صادرات ایران به این کشور آمریکای جنوبی را داشت.
🔹 ایران در بخش پلیمرها نیز بازار خوبی در برزیل دارد، واردات پلیمرهای پلاستیک برزیل در سال گذشته میلادی به ۶ میلیارد دلار رسیده، البته در مواردی صحبت تا ۱۱ میلیارد دلار هم شده است.
🔹در سالهای اخیر کشاورزی در برزیل از جنوب و غرب به سمت شمال در حال تغییر است. از هماکنون باید به این فکر باشیم در شمال برزیل پایگاهی برای صادرات محصولات کود اوره خود ایجاد کنیم.
✅کانال واحد اقتصاد مؤسسه مصاف
@masaf_eco
#یادداشت
🔰ترس تصمیمگیران از تصمیمگیری...
خودرو و صندلی داغ مشکلات انباشته
🔶علیرغم اینکه قیمت ارز، مواد اولیه و دستمزد نیروی کار افزایش یافته بود، از آذر ۱۴۰۰، قیمتهای کارخانهای خودروها افزایشی نیافت. با بازگشت شورای رقابت به قیمتگذاری خودرو، نهایتا قیمتهایی که اخیرا اعلام شد، بر اساس صورتهای شهریور ۱۴۰۱ بود؛ مشخصا از آن زمان تاکنون سایر هزینهها ثابت نماندهاند!
🔶علاوهبر این، به گفته صنعتگران، چیزی حدود ۷۰ درصد افزایش قیمت نیاز بود تا تولید خودروسازان از زیان خارج شود. اما درنهایت همان هم اتفاق نیفتاد و سقف افزایش قیمت ۴۲ درصد اعلام شد. اینطور بهنظر میرسد که تولید خودروسازان کماکان با ضرر همراه است.
🔶غمانگیزتر اما، دعوای نهادهای مختلف بر سر فرار از تصمیم افزایش قیمتها است. هیچکس دوست نداشت افزایش قیمتهای خودرو و به تبع آن، دعای خیر مردم در رزومه او قرار بگیرد؛ حتی اگر به قیمت آسیبهای سختجبرانپذیر (زیان انباشته) بر صنعت و اقتصاد کشور باشد...
🔶وعدههای غیرکارشناسی و ناپخته تحت تاثیر هیجانات سیاسی، نتیجهای جز شرم خالی بودن دستها ندارد. کاش کسی پیدا میشد که جرات گفتن حقیقت و عمل بر اساس آن را داشت. خودروهای تولیدی کشور اصلا قابل قبول نبوده و با این قیمتها ارزش خریدن ندارند. از طرفی خودروسازان با همین قیمتهای نامنصفانه هم زیانده هستند. این موضوع نتیجه سالها حمایت گلخانهای و اعتیاد به انحصار است.
سیاستگذاران باید با این واقعیت روبرو شده و تصمیم جدی بگیرند. هم برای واردات، هم برای توسعه این صنعت.
#خودرو
#بحران_مدیریت
✅ کانال واحد اقتصاد مؤسسه مصاف
@Masaf_Eco
#خبر
🔰پاداش صرفه جویی برق از ماهانه ۲۵ هزار تا ۳.۳ میلیون تومان
🔹بر اساس مصوبه طرح پاداش صرفهجویی برق، حداکثر میزان دریافت پاداش برای یک مشترک به صورت ماهانه در مناطق گرمسیر ۳.۳ میلیون تومان و در مناطق عادی ۸۲۵ هزار تومان است.
🔹این در حالیست که متوسط رقم پاداش با فرض توزیع یکسان مشترکان برق در پلههای مصرف ماهانه ۳۰۰ هزار تومان در مناطق عادی و ۱.۳ میلیون تومان در مناطق گرمسیری محاسبه شده است.
✅کانال واحد اقتصاد مؤسسه مصاف
@masaf_eco
#یادداشت
🔰دولتیسازی بیشتر؛ دقیقا برعکس قانون اساسی
خودروسازی بیشتر در باتلاق دولتی فرو میرود
💠خصوصیسازی خودروسازان جزو هشت فرمان خودرویی سال گذشته رئیسجمهور بود. اما در نهایت شاهد فشار بیشتر دولت به خودروسازان خصولیتی و خصوصی بودیم. حذف عرضه در بورس کالا، عدم اصلاح قیمتها بر مبنای مکانیزم بازار و برگشتن به قیمتگذاری دستوری، عملا باعث دولتیتر شدن (بهجای رقابتیتر شدن) صنعت خودرو شد.
💠در تصمیم جدید شورای رقابت، بازار واردکنندگان و مونتاژکاران نیز (که تاکنون خصوصی بودند) انحصاری شناخته شده و به این بهانه دست دولت برای دخالت بیشتر باز شده است. این روند برخلاف سیاستهای کلی نظام ذیل اصل ۴۴ قانون اساسی و توصیههای مکرر رهبر است.
💠چاره شکستن انحصار، افزایش عرضهکنندگان با واردات است؛ نه قیمتگذاری دستوری و دخالت بیشتر دولت. دولت حتی از واردات بهگونهای استفاده نکرد که بازار رقابتیتر شود؛ بخش قابل توجهی از واردات به خودروسازان بزرگ سپرده شد. این اقدامات صرفا تداوم چرخه رانت و عدم توسعه صنعت است.
💠بلای دیگری که گریبان واردات را گرفته، این است که مبنای قیمت دلار آن یا ۲۸.۵ هزار تومان بانک مرکزی است یا ۳۷ هزار تومان بازار متشکل ارزی؛ صرفا سودی که واردات از تفاوت قیمت دلار دولتی و آزاد خواهد داشت، بین ۳۵ تا ۷۷ درصد است (بدون در نظر گرفتن سود بازرگانی و دلالی)!
#خودرو
✅ کانال واحد اقتصاد مؤسسه مصاف
@Masaf_Eco
#یادداشت_کوتاه
📌 تشکیل وزارت بازرگانی اقدام اشتباهی است. /با وجود وزارت بازرگانی تولید چند کالای اساسی کاهش پیدا کرد
👤علی جدی نایب رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس:
🔷اینکه صادرات، واردات و تنظیم گری را در اختیار یک وزارت خانه و تولید را در اختیار وزارت جهاد و صمت قرار دهیم یک اقدام اشتباه است و با آن موافق نیستم.
🔹چند جلسه در این باره در کمیسیون بررسی صورت گرفت و از مرکز پژوهشها و همچنین دو اندیشکده دعوت کردیم تا نظرات آنها را جویا شویم. هم بدنه کارشناسی مرکز پژوهشها و هم مجموعه بدنه کارشناسی وزارت صمت و همچنین اندیشکدهها مخالف تشکیل وزارت بازرگانی بودند.
🔹نباید یادمان برود در گذشته وجود وزارت بازرگانی باعث شده بود تولید چندین قلم کالای اساسی کاهش پیدا کند زیرا واردات زیادی انجام میشد. هر کسی متولی تولید کالا است باید کار تنظیم گری را هم انجام دهد و در واقع نیازمند یک سیاست گذار مشترک در این زمینه هستیم.
#وزارت_واردات
#مدیریت_بازار
✅کانال واحد اقتصاد مؤسسه مصاف
@masaf_eco
#اینفوگرافیک
💥اسامی کشورهای موفق جهان در ادغام صنعت و تجارت
🔷 مطالعه تجارب و ساختار کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه نشان میدهد که در عمده کشورها، سیاست گذاریها به گونهای است که بخش تجارت و بازرگانی در خدمت تقویت بخشهای صنعتی و کشاورزی و همسو با آن قرار دارد و سیاستهای تجاری جهت افزایش بازار محصولات داخلی، در خدمت اقتصادی کردن تولید است.
🔶بسیاری از کشورها خصوصاً کشورهای شرق آسیا مانند کره جنوبی که رشد سریع صنعتی آنها به معجزه آسیا مشهور شده است، از الگوی تجمیع وزارت صنعت و تجارت در یک وزارتخانه استفاده کردهاند.
🔷استفاده از این الگو به کشورهای جنوب شرق آسیا محدود نشده و بسیاری از کشورهای متقدم صنعتی و پیشرفته مثل آلمان، انگلیس، فرانسه، ایتالیا و همچنین کشورهای پیشرو در آمریکا و آفریقا نیز از این الگو برای تنظیم سیاستهای تجاری و صنعتی خود استفاده میکنند.
💥و حال سوال اینجاست با کدام استدلال منطقی قراراست دوباره طرح تفکیک وزارت صمت در مجلس مطرح شود؟
#وزارت_واردات
#مدیریت_بازار
✅کانال واحد اقتصاد مؤسسه مصاف
@masaf_eco
✅ ترک زمین یعنی پذیرش شکست، آقای معاون!
🔷در مناظره امروز موافقان و مخالفان تشکیل مجدد وزارت بازرگانی که به همت بسیج دانشجویی دانشگاه خواجهنصیرالدینطوسی تهران برگزار شد، معاون رئیسجمهور جلسه را به نشانه اعتراض ترک کرد.
💠 متاسفانه آقاى حسینی معاون رئیس جمهور علی رغم اصرار زیاد برگزار کنندگان حاضر به شنیدن بیانیه تشکل های بسیج دانشجویی در پایان برنامه نشده و در میانهی قرائت بیانیه و با رفتاری ناشایست نسبت به دانشجویان معترض به تشکیل وزارت بازرگانی جلسه را ترک کردند.
#وزارت_واردات
✅کانال واحد اقتصاد مؤسسه مصاف
@masaf_eco
#خبر
📌سهم خانه های ویلایی در نهضت ملی مسکن
⭕ سرپرست دفتر اقتصاد مسکن با اعلام اینکه یک میلیون و ۴۰۰ هزار واحد مسکونی نهضت ملی در مراحل مختلف ساخت قرار دارد گفت: هرجایی که امکان تامین زمین وجود داشته باشد خانه یک طبقه حیاط دار احداث میشود.
⭕ ابوالفضل نوروزی سرپرست دفتر اقتصاد مسکن در برنامه زنده تلویزیونی ثریا با تشریح سیاست های توسعه مسکن گفت: وزارت راه و شهرسازی برای حل معضل مسکن دو خط تلاش را دنبال کرد. نخستین خط افزایش عرضه مسکن و مسیر دیگر نیز کنترل تقاضاهای سرمایه بود.
#حق_زمین
✅کانال واحد اقتصاد مؤسسه مصاف
@masaf_eco
⭕️ "وزارت دو فوریتی"
🔴 متن بیانیه قرائت شده توسط نماینده بسیج دانشجویی ۸ دانشگاه برتر تهران:
بسمهتعالی
«فراوانی و ارزانی چیز خیلی خوبی است، اما از آن مهمتر و بهتر، رشد صنعت داخلی است؛ قوام گرفتن صنعت داخلی است. این درست نیست که ما به دلائل گوناگونی که غالباً هم دلائل واهی است، دروازه را به روی واردات باز کنیم.»
مقام معظم رهبری(حفظهالله)- ۹ / ۱ / ۱۳۸۹
نامه ای سرگشاده خطاب به مردم ایران پیرامون تشکیل وزارت بازرگانی
🔶مردم عزیر ایران، تیر ماه سال گذشته بود که جنبش دانشجویی با ادله کارشناسی دلایل خود را در مخالفت تشکیل وزارت بازرگانی بیان کرد. بسیج دانشجویی دولت را نسبت به عبور از طرح تحول دولت مردمی و مجلس را از محافظهکاری برحذر داشت.
🔷دیری نپایید که تصمیمسازان مدافع واردات در دولت، وزارت بازرگانی را در پوششی جدید در قالب لایحه سازمان بازرگانی و تنظیم بازار روانه مجلس کردند. حال آن که مشخص بود که مجلس هرگز زیر بار سازمانی که در مدار نظارتی خود نیست نخواهد رفت به دلیل آنکه قالب سازمانی ذیل شخص رئیس جمهور شکل گرفته و امکان نظارت مجلس بر بودجه آن وجود ندارد. ارائه این لایحه توسط دولت صرفاً یک بازی سیاسی برای بالا بردن هزینه مخالفتهای کارشناسی مجلس در فضای سیاسی کشور بود تا مجلس در در صورت مخالفت با لایحه وزارت بازرگانی متهم به عدم همکاری با دولت شود.
🔶در شرایطی که رئیس مجلس درخواست لایحه وزارت بازرگانی داخلی و تنظیم بازار را به دولت داد تا به زعم خود معایب این وزارتخانه را پوشش دهد؛ با این حال دولت با ریاکاری لایحه وزارت بازرگانی را تقدیم مجلس کرد تا از عزم راسخ خود بر ایجاد وزارتخانهای واردات محور خبر دهد. هماکنون معلوم نیست چه اتفاقی موجب شده تا مجلسی که در دولت قبل با لایحه وزارت بازرگانی مخالفت میکرد، امروز مدافع آن شده است. مردم ایران، حال که گوش شنوایی در مجلس و دولت پیرامون معایب وزارت بازرگانی نیست، تعدادی از مصائب این ساختار در دوران حیاتش برای تنویر افکار عمومی بیان میشود.
🔶وزارت بازرگانی در دوران حیاتش با افزایش تصاعدی واردات و منفی کردن ۹ برابری تراز تجاری کشاورزی کشور در دهه منتهی به سال ۸۱، از بین بردن زنجیره شکر در سال ۸۶ با واردات بیرویه شکر، متضرر کردن دامداران با وارد کردن گوشت یخی در سال ۸۸، نابود کردن باغدار ایرانی با واردات میوههای ارزان خارجی در شب عید سال ۹۰ و تضعیف سایر تولیدات داخلی مانند یخچال و کفش با واردات بدون برنامهریزی، موجب از بین رفتن بستر هرگونه تولید پایدار در کشور شده بود.
🔷مردم ایران، فشار مضاعف هزینههای معیشتی،کام همه را تلخ کرده است، اما گرانیهای افسار گسیخته با راهاندازی ساختارهای پوسیده و ارتجاعی و انجام کارهای غیر کارشناسی میسر نخواهد بود. پادگانی کردن بازار، سرکوب تولید و واردات افراطی منجر به شکستن کمر تولید کنندهی ایرانی و تشدید چرخه تورمی کشور میشود. بازار و تجارت بایستی مقوم تولید بوده و موجب بهبود سطح معیشتی مردم شود که ایجاد ساختار بازرگانی مستقل با از بین بردن یکپارچگی زنجیره تولید فقط موجب انتفاع بخشی از بازرگانان خواهد بود.
و اما چند نکته ای خطاب به دولت مردمی و مجلس انقلابی
💥آقایان روی دولت و مجلس قبل را با پیگیری سه باره برای تشکیل ساختار بازرگانی سفید کردید. رفاقتی کردن سازوکار تقنین در کشور کاری بود که فقط از این دولت و مجلس بر میآمد. هنوز ۲ ماه از شعار سال مقام معظم رهبری نمیگذرد که شما با پیگیری راه اندازی وزارت خانهای تورمزا و ضد تولید تعهد خود را به ارزشهای انقلاب نشان دادید.
🔷آقایان، برای دانشجویان بسیجی هیچ فرقی بین این دولت و آن دولت نیست و تنها معیار، عمل به راهبردهای رهبری است. همانگونه که در زمان دولت قبل مخالفت صریح جریان دانشجویی با تشکیل این وزارتخانه اعلام شد، امروز هم تعدادی از مغایرتهای این لایحه را با سیاستهای کلی ابلاغی مقام معظم رهبری اعلام میکنیم تا محکی برای مدعیان انقلابیگری باشد.
۱- مغایرت طرح با بند ۱۶ سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی مبنی بر صرفهجویی در هزینههای عمومی کشور با تأکید بر تحول اساسی در ساختارها، منطقیسازی اندازهی دولت و حذف دستگاههای موازی و غیرضرور و هزینههای زائد.
٢- بند ۲ و ۷ سیاستهای کلی نظام در بخش کشاورزی مبنی بر تأمین امنیت غذایی با تکیهبر تولید از منابع داخلی و نیل به خودکفایی در محصولات اساسی
۳- مغایرت طرح با بند ده سیاستهای کلی نظام اداری مبنی بر چابکسازی، متناسبسازی، منطقی ساختن تشکیلات نظام اداری.
والسلام علی منالتبع الهدی
#وزارت_واردات
#وزارت_تضعیف_ملی
✅کانال واحد اقتصاد مؤسسه مصاف
@masaf_eco
#یادداشت
📌واردات خودروهای کارکرده در سرازیری
🔶واردات خودروهای کارکرده بهنظر مورد اجماع دولت، مجلس و مجمع تشخیص قرار گرفته و روی غلطک افتاده است. اگر همه چیز خوب پیش برود، احتمالا امسال شاهد ورود خودروهای دسته دوم خارجی به بازار کشور خواهیم بود.
🔷نقطه قوت این طرح که رقابت را تقویت میکند، عدم نیاز به کارت بازرگانی برای واردات خودرو است. البته شرایط خودرو، عمر در محدوده پنج سال و اخذ مجوزهای استاندارد و محیط زیست است. از شرط انتقال فناوری و داشتن نمایندگی که برای خودروهای وارداتی نو قرار داده شده بود نیز در این طرح خبری نیست.
🔶همه این شتابها در حالی است که تا چندی پیش، این طرح تنها در حد حرف بود. اواخر سال گذشته و در جریان تنظیم بودجه ۱۴۰۲، مجلس واردات کارکردهها را پیشنهاد داده بود؛ اما با مخالفت هیات عالی نظارت بر حسن اجرای سیاستهای کلی نظام (وابسته به مجمع تشخیص مصلحت نظام) مواجه شد.
🔷برخی مسئولان هیات عالی نظارت مجمع تشخیص بهتازگی اعلام کردند که دولت در واردات خودروهای کارکرده نیاز به کسب مجوز از هیچ نهادی ندارد؛ همچنین مخالفت اولیه این هیات در مجلس، در این راستا بوده که قانونگذاری مجلس نباید ذیل تصویب بودجه سنواتی صورت گیرد. لایحه بودجه سنواتی صرفا باید شامل درآمدها و هزینههای دولت باشد و نه قانون جدید.
#خودرو
✅کانال واحد اقتصاد مؤسسه مصاف
@masaf_eco
#خبر
💥تشکیل وزارت بازرگانی تولید داخلی را تضعیف میکند.
🔷طی سالهای گذشته، تشکیل وزارت بازرگانی همواره به عنوان راهکاری برای حل مشکلات اقتصادی و کاهش تورم پیشنهاد شده اما هر بار با مخالفت نمایندگان مجلس مواجه شده است.
🔶بررسیها نشان میدهد تشکیل وزارت بازرگانی با هدف مهار تورم از مسیر افزایش واردات، در بهبود وضعیت اقتصادی موثر نبوده است و به دلیل تضعیف تولید، اثر عکس خواهد داشت.
#وزارت_واردات
✅کانال واحد اقتصاد مؤسسه مصاف
@masaf_eco