🔸 به بهانه دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ـ بخش چهارم: پیروی از گمان
وَمَا لَهُمْ بِهِ مِنْ عِلْمٍ إِنْ يَتَّبِعُونَ إِلَّا الظَّنَّ وَإِنَّ الظَّنَّ لَا يُغْنِي مِنَ الْحَقِّ شَيْئًا (نجم، ۲۹)
و آنان به این آگاهی ندارند، از چیزی جز گمان خویش پیروی نمیکنند، و گمان هیچگاه [ ما ] از دست یافتن به حقیقت بینیاز نمیکند.
انسان غیرمعصوم نمیتواند همه رفتارهای خود را همواره بر آگاهی کامل و یقین مبتنی سازد و چه بسا در مواردی ظن خویش را راهنمای عمل قرار دهد. در مباحث روششناختی به دست آوردن احکام شرعی از متون اصلی دینی، حجم گستردهای از مطالب همراه با باریکبینیهایی خیرهکننده در باره گمانهای معتبر و چگونگی معیار قرار دادن آن برای رفتارهای دینی وجود دارد.
مرحوم علامه طباطبائی ذیل این آیه شریفه و بر پایه استناد به دیگر تفاسیر و فرهنگ واژگان قرآنی، گمان نکوهیده شده در این آیه را همسان توهم و یا دربردارنده توهم شمرده است. از این نوع گمانهای وهمآلود باید پرهیز کرد.
یکی از چالشهای جدی در ایام انتخابات و حکمرانی دولت نهم و دهم در سالهای ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۲ مبنا قرار گرفتن و دامن زده شدن به اندیشهها یا شِبهاندیشههایی بود که ظاهر دینی داشت ولی هیچ یک از عالمان شناخته شده دینی که مرجعیت فکری و دینی متدینان را بر عهده داشتند آنها را به رسمیت نمیشناختند.
در آن سالها کوششی سازمانیافته برای تغییر مرجعیت فکری سنتی شیعیان اثنیعشری صورت بست که سوگمندانه به صورت نسبی به ثمر نشست. زمانی دراز طول کشید و هزینههای بسیاری تحمیل شد تا عالمانی که دل به شکفتگی فرهنگ اسلامی در آن دوره بسته بودند پی ببرند که نهال امیدشان را در خاکی آلوده نشاندهاند.
افسوس که هنوز فضایی برای نقد روشمند آن دوره و آن دور برداشتنها فراهم نیامده است.
یکی از مهمترین آموزههای دینی دگرگون شده در آن روزگار، آموزه بلند و حرکتآفرین و جامعهساز و امیدبخش مهدویت بود که تراز آن تا تولیگری و تصدیگری پرداخت یارانههای مردم فرو کاسته شد. صاحبان آن اندیشه یا شبهاندیشه همراه با یکی دو جریان فکری همسو با خود که در سالهای گذشته در سایه نشسته و خود را فربهتر کردهاند و به یُمن پشتیبانیهای گوناگون توانستهاند آثار قلمی گوناگونی هم منتشر کنند و دسترسی خود به تریبونهای عمومی را هم گسترش بخشند، اکنون خیز برداشتهاند که بار دیگر آفتابی شوند.
اگر در آن دوره، برای ظهور امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف زمان تعیین میکردند، اکنون خود را آماده میکنند که این گمان وهمآلود را مطرح کنند که حضرت مهدی علیه السلام ظهور کرده است ولی هنوز تصمیم به قیام نگرفته است. این نوع اندیشهها و شِبهاندیشهها اگر برساختهای عامدانه نباشد، در بهترین صورت و خوشبینانهترین حالت، به این دلیل که پشتوانه تأیید علمای برجسته دینشناس را با خود همراه ندارد، مصداقی از توهم مهدویتشناسی به شمار میرود که باید از آن پرهیز کرد؛ هر چند در فضای رواج تفکرات آخرالزمانی در سطح جهانی، احتمال برساخته بودن آن را هم باید با دقت و احتیاط سنجید.
اگر اکنون بر خلاف فضای بسیار سنگین سالهای ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۲، با آزادی بیشتری میتوان زبان به نقد تفکر دینی حاکم در آن سالها گشود، و اگر بپذیریم آن تلقی از آموزههای دینی به ویژه مهدویت رهزن بوده است، آن گاه میتوانیم بگوییم یکی از معیارهای داوری در باره دو نامزد ریاست جمهوری، میزان دوری یا نزدیکی آنها به فکر دینی دولت نهم و دهم است. یکی از نامزدها همکار نزدیک و همراه رئیس دولت نهم و دهم و اصولا برآمده از دامن آن دولت است. این جریان هیچگاه از اندیشه و رفتار رئیس دولت نهم ودهم تبری نجسته است.
خطر این نگرشها فراتر از سطح منازعات سیاسی و حتی فراتر از سطح ملی است و بنیانهای فکری انقلاب بزرگ اسلامی و بلکه فراتر از آن، کیان مکتب اهل بیت علیهم السلام را نشانه رفته است. صدای پای بازگشت احتمالی آنها، باید هشداری برای جامعه دینی به ویژه مراجع بزرگوار و عالمان دینشناس باشد و نیز معیاری برای تصمیم انتخاباتی ما در روز جمعه ۱۵ تیر ۱۴۰۳.
۱۳ تیر ۱۴۰۳
@MohsenAlviri
🔹 به بهانه دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ـ بخش پنجم و پایانی: انتخاب اصلح
وَلا تَقفُ ما لَيسَ لَكَ بِهِ عِلمٌ إِنَّ السَّمعَ وَالبَصَرَ وَالفُؤادَ كُلُّ أُولئِكَ كانَ عَنهُ مَسئولًا (اسراء، ۳۶)
و پیروی مکن از آن چه بدان آگاهی نداری، همانا گوش و چشم و دل، همگی آنها باید در باره آن پاسخگو باشند.
تا ساعاتی دیگر زمان تعیین شده برای تبلیغات انتخاباتی به پایان میرسد و تا دو روز آینده رئیس جمهور جدید نیز از سوی مردم نیز برگزیده خواهد شد. در این میان، انتخاب ما همچون همه دیگر کنشهایمان رفتاری است که بر پایه انبوهی از گزارههای دینی باید نسبت به آن در پیشگاه خداوند و در آن سرا پاسخگو باشیم. از همین رو قرآن به صراحت ما را از پیروی کردن از چیزی که بدان آگاهی نداریم برحذر داشته است. ولی از سوی دیگر، اگر هر یک از ما برای شناخت اصلح صادقانه کوشیده باشد و بدون حب و بغض و پیشداوری و منفعتخواهیهای ناحق به یک انتخاب رسیده باشد، با آرامش خاطر و بدون واهمه از طعنهها و سرزنشها و القای گناه از سوی طرفداران نامزد رقیب میتواند رأی خود را به صندوق بیاندازد و امید پاداش الهی هم داشته باشد.
بر پایه چهار یادداشتی که پیش از این در همین باره منتشر شد، به باور بنده انتخاب آقای دکتر مسعود پزشکیان در برابر نامزد رقیب وی، انتخاب اصلح است. اصلح دانستن آقای پزشکیان به هیچ روی به معنای نبود نقطه ضعف در او و اندیشه و سلوک او و اطرافیان او نیست همان گونه که قطعا به معنی نبود نقطه قوت در اندیشه و سلوک نامزد رقیب و اطرافیان او هم نیست، همانگونه که در یادداشت نخست ذکر شد، هیچ یک از دو نامزد خیر مطلق و یا شر مطلق نیست، از این رو اصلح شمردن آقای پزشکیان به این معناست که اگر مجموع نقاط ضعف و قوت و دستاوردها و تهدیدها این دو نامزد را در کفه ترازوی سنجش شایستگی بگذاریم، در نگاهی کلی و در معدل کلی کفه ترازو به سود آقای پزشکیان سنگینی میکند.
منطق دفاع بنده از آقای دکتر پزشکیان دقیقا همان منطق دفاع از آقای مهندس میرحسین موسوی در برابر نامزد رقیب او در سال ۱۳۸۸ است، که بیش از آن که رأی به یک نامزد باشد رأی "نه به نامزد رقیب" بود. همان گونه که شناخت و تحلیل از نامزد رقیب آقای مهندس موسوی در آن دوره، برخاسته از شیندهها از این و آن نبود بلکه ریشه در شناخت مستقیم داشت، اکنون هم صرفنظر از همه آن چه در رسانههای گفته میشود تحلیل من از نامزد رقیب آقای دکتر پزشکیان ریشه در شناخت مستقیم دارد. همان گونه که استدلال اصلی بنده در آن دوره این بود که این فرد، فرد نظام نیست و نمیتوان به او امید بست، اکنون هم روح استدلال و استنتاج بنده بی کم و کاست همان است. همان گونه که آن زمان تحلیل بنده این بود که کژیهای احتمالی آقای میرحسین را میتوان فریاد زد ولی کژیهای طرف مقابل را که پوشش ارزشهای دینی و انقلابی دارد، نمیشود فریاد زد، اکنون هم دقیقا به همان ترتیب بر این باورم اگر کاستیها و کژیهایی در دولت آقای پزشکیان به چشم آید میتوان آن را فریاد کشید ولی برعکس در برابر کاستیهای و کژیهای دولت رقیب تنها میتوان خون دل خورد. همان گونه که آن زمان بارها و بارها گفته شد که یکی از اصلیترین اشکالهای این جریان مدعی ولایتپذیری، غیرباورمندی به ولایت فقیه به عنوان جوهره نظام اسلامی است، اکنون نیز همین احساس خطر وجود دارد؛ طرفه آن که این بار، حتی ارجاع ظاهری به منویات رهبری و شعار به سود ایشان در سخنان و گردهماییهای این مدعیان ولایتپذیری به چشم نمیخورد.
یادداشتی که در سال ۱۳۹۲ با اطلاع و اذن مرحوم آیتالله مهدوی کنی اعلی الله مقامه در نقد نوع تفکر آقای جلیلی و برخی از اطرافیان ایشان با نام "متدینان بی دین و چند خاطره از آیتالله مهدوی کنی" نوشته بودم و در خبر آنلاین منتشر شده بود (هنوز هم در دسترس است)، ادامه همان نگرانیها بود.
طبعا در صورت انتخاب آقای پزشکیان از سوی مردم، نگرانیهایی پدید خواهد آمد، مانند هنجارشکنیهای احتمالی برآمده از شکفتن بغض فروخفته کسانی که در پانزده سال گذشته احساس ستم داشتهاند، تداوم عدم پایبندی به ظواهر شریعت که در دولت سیزدهم در بدترین حالت پس از پیروزی انقلاب اسلامی درآمده است، افزایش طمعورزی دشمنان قسمخورده ما به کشور عزیزمان و دیگر نگرانیهایی از این دست، ولی همان گونه که ذکر شد اگر مجموعه این نگرانیها با مجموعه نگرانیهای برآمده از رأی آوردن نامزد رقیب سنجیده شود، به حکم خرد باید آقای پزشکیان را برتر نهاد.
انتخاب ما هر چه که باشد، بین خوب و خوبتر، بین بد و بدتر و یا بین خوب و بد، یک انتخاب در بین گزینههایی است که شورای نگهبان برایمان مشخص ساخته است و طبعا اعضای محترم آن شورا هم در عقاب و ثواب تصمیم ما شریک هستند.
۱۴ تیر ۱۴۰۳
@MohsenAlviri
بیانیه جمعی از فضلا، استادان و پژوهشگران حوزه علمیه قم در رابطه با مرحله دوم چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری
@MohsenAlviri
فرا رسیدن دهه اول محرم دهه حزن آل محمد صلی الله علیه و آله تسلیت باد...
◾️ نتیجه انتخابات و الهیات تغییرات اجتماعی ـ بخش نخست از دو قسمت
چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری ایران با وجود کوشش بسیار بیگانگان و ناهمدلان برای کاستن انگیزه مردم، با حضور غیرتمندانه تقریبا نیمی از واجدان شرایط و با کمترین شکایت نامزدها در باره سلامت آن به پایان رسید. خدای بزرگ را باید برای این پیروزی ملی سپاس گزارد. آن چه در پنج یادداشت پیش از برگزاری انتخابات در این کانال نشر یافت بیان و زبان الهیاتی داشت، اکنون نیز با وجود عدم تمایل قلبی و حَسب امر یکی از استادان که بردن فرمان او برایم فرض است، چند نکته را از منظر الهیات تغییرات اجتماعی تقدیم مخاطبان گرامی میکنم.
در باره تغییرات اجتماعی که یکی از مهمترین مباحث دانش جامعهشناسی و سطحی از آن موضوع دانش فلسفه نظری تاریخ است، انبوهی از آیات قران و روایات وجود دارد. بازخوانی این بحث علمی با دخالت دادن مضامین و رویکرد برگرفته از متون دینی خوانشی نو به دست میدهد که میتوانیم آن را "الهیات تغییرات اجتماعی بنامیم. شش نکتهای که ذیلا و معطوف به انتخابات اخیر به آن اشاره میشود، همگی از منظر الهیات تغییرات اجتماعی نوشته شدهاند.
یک. چرایی پایان یافتن زودهنگام دولت سیزدهم و جا به جا شدن آن با دولتی نو با رویکردی متفاوت ـ برخی علاقمندان به دولت سیزدهم که نگاهی یک سره مثبت به آن دارند، پایان یافتن نا به هنگام آن را به دلیل ناشکری نسبت به آن میدانند. این باور ریشه در آیات و روایاتی دارد که به نقش شکر در تداوم و زیادت نعمت و نقش عدم شکر در زوال نعمت پرداخته است. ولی نگاههای متفاوت دیگری هم در باره چرایی جا به جایی مردمان و یا از دست رفتن نعمتها قابل برداشت است، مانند نادیده گرفتن دین، بد استفاده کردن از یک نعمت، نادیده گرفتن حق الله در یک نعمت، نادیده گرفتن حق الناس، دل شکستن و ستم ورزیدن، ناصواب بودن فرایندها، اراده الهی برای بر هم زدن پارهای برنامهریزیهای پنهان، آزمون الهی و مسائلی از این دست. روشن است که نباید انتظار داشت در کشف چرایی تغییر اجتماعی غیرقابل پیشبینی اخیر در کشورمان، همه به یک تحلیل و برداشت برسند، ولی میتوان انتظار داشت در قالب نشستها و هماندیشیها دینپژوهان این امکان را بیابند که در باره همه احتمالات سخن بگویند و ابعاد آن را بکاوند. یافتههای این نگاه دینی بیتردید افقهایی تازه برای تحلیلهای معطوف به تغییرات اجتماعی خواهد گشود.
دو. ارزیابی نقش روحانیان و نهاد روحانیت در ایجاد تغییرات اجتماعی ـ نقش و وظایف عالمان دینی به روشنی در آموزههای دینی بیان شده است. در انتخابات اخیر هم روحانیان شاخص و هم طلبهها و هم نهادهای رسمی مانند مدیریت حوزههای علمیه، جامعه مدرسین، جامعه روحانیت مبارز تهران برای تشویق مردم به مشارکت و یا در دفاع از نامزد مورد نظر خود کنشگری داشتند.
گونهشناسی این کنشها از نظر هدف، ابزار، عرصه و کنشگران یک اقدام بسیار لازم است و مهمتر از آن ارزیابی این کنشگریها و سنجش واقعی و بدون سوگیری میزان ثمربخشی آن به ویژه با توجه به میزان هزینهکرد سرمایه اجتماعی است. برای چندمین بار در تجربه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در کشورمان، منتخب مردم با نامزد مورد تبلیغ نهادهای رسمی تفاوت داشت و این امر و سیر تحول آن شایسته تحلیل و ریشهیابی است.
ای کاش حوزه علمیه قم یکی از مراکز پژوهشی اجتماعی خود را ملزم به این پژوهش کند و بی این که نیازی به انتشار عمومی یافتههای این پژوهش باشد، آن را در سیاستگذاریها و برنامههای خود دخالت دهد. چه بسا چنین پژوهشی مسؤولان حوزه را به این نتیجه برساند که تجدیدنظرهایی در باره عرصه فعالیت تبلیغی خود داشته باشند.
سه. جایگاه نقد و نقدپذیری در کامیابی مدیریت تغییر اجتماعی ـ فرهنگ نقد و نقدپذیری یکی از عوامل شتابدهنده و سالم نگاهدارنده حرکات اجتماعی از جمله مدیریت تغییر اجتماعی است. محاسبه، امر به معروف و نهی از منکر، موعظه و مفاهیم مشابه آن از جمله آموزههای دینی مربوط به نقد خود از سوی خود و نقد خود از سوی دیگری و نقد دیگری از سوی خود است. جایگاه دقیق نقد در مدیریت تغییرات اجتماعی چیست؟ آیا بیتوجهی و یا کمتوجهی به این امر، یکی از عوامل ناکارآمدی نسبی فعالیتهای با رویکرد دینی نیست؟ به نظر میرسد در انتخابات اخیر فرهنگ نقد و نقدپذیری تقریبا به صورت کامل غائب بود و سزاوار است امکان و شرایط لازم برای ارزیابی انتقادی کنشها و کنشگران عرصه انتخابات از منظر آموزههای دینی فراهم آید.
(ادامه دارد...)
۱۶ تیر ۱۴۰۳
@MohsenAlviri
◾️ نتیجه انتخابات و الهیات تغییرات اجتماعی ـ بخش دوم از دو قسمت
ادامه فرسته پیشین
چهار. اخلاقیات تغییرات اجتماعی ـ بیتردید یکی از بنیادیترین آموزههای اسلامی در باره تغییرات اجتماعی مسأله اخلاقیات است، تا آن جا که به مصداق آیه ۱۵۹ سوره مبارکه آل عمران حتی پیامبر خدا صلی الله علیه و آله نیز اگر با مردم ترشرویی و درشتی کند مردم از گرد او پراکنده خواهند شد. انتخابات یک فرایند برای ایجاد تغییرات اجتماعی است و در انتخابات اخیر پرسشها و نگرانیهای زیادی در باره میزان اخلاقی بودن کنشها وجود داشت. آیا اخلاقی بودن یا نبودن رفتار کنشگران در این امور از نظر آموزههای اسلامی در ثمربخشی فرایندها مؤثر است یا نه؟ اگر رفتار نامزدها و ستاد و هواداران آنها از این منظر و غیرجانبدارانه سنجیده شود، چه نمرهای به هر یک از آنها میتوان داد؟ ادامه یافتن بداخلاقیهای ایام رقابت در دوران رفاقت پساانتخابات که سوگمندانه نمونههایی تکاندهنده از آن صبح امروز به چشم خورد، تا چه اندازه موجه است؟ روشن است که در پایان رقابت بین دو یا چند فرد و جریان، همگی به صورت کامل به خواسته خود نمیرسند، اخلاقیات مرحله رقابت و پیروزی کامل یا نسبی و شکست در آموزههای دینی چیست؟ حجم هجمهها و بدخلقیها و تندیها و بیاحترامیهایی که صاحب این قلم به دلیل پنج یادداشت منتشر شده در همین کانال در دو سه روز گذشته از سوی دوستان حوزه علمیه که باید نماد اخلاق و هدایت فروتنانه باشند دریافت کرد، بسیار بیشتر از نقدهای منطقی و جدی و عالمانه بود. به نظر میرسد مطالعه و پژوهش در باره اخلاقیات تغییرات اجتماعی و پایبندی به یافتههای آن، چه بسا تحولی بسیار بزرگ در کنشهای اجتماعی به ویژه کنش انتخاباتی جامعه دینداران و دینداران جامعه ما پدید آورد.
پنج. جایگاه واقعی مردم در تغییرات اجتماعی ـ قانون (سنت) های اجتماعی، رهبران و مردم سه رکن هر تغییر اجتماعی هستند. این که به راستی نقش مردم در این تغییرات چیست با وجود این که بیش از اندازه در باره آن صحبت شده است همچنان برای برخی از متدینان مبهم و یا حتی خالی از محل اعراب است. با وجود نگاه بلند میزان بودن رأی ملت، صبح امروز در چندین یادداشت، رأیدهندگان به رئیس جمهور منتخب با اهانتهایی مانند بنده شکم و دنیا بودن و نادان بودن نواخته شدند. آیا حضور مردم جنبه ابزاری دارد و یا موضوعیت دارد؟ و آیا دوگانه باورهای دینی و گرایش مردم یک دوگانه برساخته است و یا واقعی است و باید همیشه یا گاه از یکی در برابر دیگری چشم پوشید؟ ارزش و جایگاه افکار عمومی نسبت به رفتار رهبران بزرگ و میانی دینی هم نکته دیگری است که همین جا باید به آن اشاره کرد. آیا متدینان باید تنها به وظیفه خود عمل کنند و کاری به برداشت مردم از رفتار آنها نداشته باشند و یا باید به افکار عمومی هم احترام گذاشت و آن را به عنوان یک مؤلفه موثر در تصمیمگیریها مد نظر قرار داد؟ این موضوع نیز از جمله موضوعاتی است که با توجه به تجربه انتخابات اخیر از منظر الهیات تغییرات اجتماعی شایسته بررسی است.
شش. کاربست دانش دینی در مدیریت تغییرات اجتماعی ـ تغییرات اجتماعی متأثر از اندیشههای راهبران آن سمت و سو و رنگ و بو مییابد. ولی شاخص روشن و مورد وفاقی برای کاربست آموزههای دینی در راهبری و مدیریت تغییرات اجتماعی در دست نیست. در انتخابات اخیر همچون تجربه همه انتخاباتها در دهههای اخیر بر اساس برخی برداشتها از آیات و روایات تعابیری مانند جبهه حق و جبهه کفر و باطل، نفاق، تحجر، تشرع و مانند آن به فراوانی به گوش میخورد و همچنین تعداد زیادی از شخصیتهای دینی و سیاسی صدر اسلام به فعالان سیاسی امروز تطبیق داده میشدند. افزون بر این، گاه نتیجه انتخابات با تعجیل یا تأخیر ظهور امام زمان سلام الله علیه و یا بقای اسلام و زوال اسلام به نتیجه انتخابات پیوند داده میشد. به راستی شاخص و مرجع سنجش میزان درستی این انتسابات به دین چیست؟ مرز ظنیات و ذوقیات و شبهعلمها با علم دینی در این گونه موارد را چه کسی باید انتخاب کند؟ آیا این مسؤولیت بر دوش نهادهای رسمی مرجعیت و مدیریت حوزههای علمیه هست یا نه؟ آیا هر آن چه نخبگان دینی در این باره بگویند شایسته پیروی است؟ آیا امکان عوامزدگی نخبگان دینی هم وجود دارد یا نه؟ اصولا در اینگونه موارد باید چه کرد؟ این موضوع نیز از جمله موضوعاتی است که بر اساس تجربه انتخابات اخیر جای مطالعه و پژوهش جدی در باره آن خالی است.
۱۶ تیر ۱۴۰۳
@MohsenAlviri
متن یکپارچه الهیات تغییرات اجتماعی.docx
25K
مربوط به یادداشت بالا
متن کامل الهیات تغییرات اجتماعی در قالب وُرد
@MohsenAlviri
متن یکپارچه الهیات تغییرات اجتماعی.pdf
116.4K
مربوط به یادداشت بالا
متن کامل الهیات تغییرات اجتماعی در قالب پیدیاف
@MohsenAlviri
السلام علیک یا اباعبدالله
◾️برگزاری نشست بررسی و تحلیل فیلم مصائب مسیح
پنجشنبه ۷ تیر ۱۴۰۳ نهمین نشست سینمای اندیشه از سلسله نشستهای تحلیل، بررسی و ایدهپردازی تولید فیلم ازدیدگاه اندیشه اسلامی از سوی معاونت فضای مجازی، هنر و رسانه دفتر تبلیغات اسلامی برگزار شد.
در این نشست پس از نمایش فیلم مصائب مسیح به کارگردانی مل گیبسون ساخته شده در سال ۲۰۰۴ در امریکا، مطالبی به مثابه بررسی مفهومی این فیلم و الهامبخشیهای آن برای اندیشهورزان اسلامی بیان شد. گزارشی از این نشست گویی از سوی روابط عمومی معاونت فضای مجازی، هنر و رسانه دفتر تبلیغات اسلامی و با مسؤولیت خود آنها به نشانی
https://eshragh.ir/p=17199
منتشر شده و همان گزارش از سوی خبرگزاری رسا به نشانی
https://rasanews.ir/003Bww
و نیز خبرگزاری حوزه به این نشانی
https://hawzahnews.com/xcWpP
باز نشر شده است.
محور مباحث مطرح شده در این نشست چنین است:
تفاوت مباحث ارائه شده در این نشست با نقد فیلم به مفهوم متعارف، موضوع اصلی فیلم و مهمترین ویژگیهای آن و جایگاه آن در فیلمهای سینمایی مربوط به عیسی مسیح علی نبینا و آله و علیه الصلاه و السلام در دهههای اخیر، دقیق نبودن ترجمه نام فیلم در زبان فارسی و ملاحظات تاریخی و معرفتشناختی و دینی آن، چشم نظارهگر همهبین و جایگاه آن در این فیلم، بازتاب چهار آموزه مهم دینی و اندیشگی در فیلم: عیسی علیه السلام فدیه گناهان بشر، تقسیم تاریخ بشر به دو مرحله پیشاعیسی و پساعیسی در چشمانداز مسیحی فلسفه تاریخ، رمزآمیختگی حقیقت، و رابطه نهاد دین و نهاد قدرت سیاسی در آیین یهود.
بخش دوم مباحث ارائه شده به الهامبخشیهای فیلم برای ایدهپردازی تولید فیلم از دیدگاه اندیشه اسلامی اختصاص داشت که در آن، به این نکات اشاره شد: محورهای اندیشگی چهارگانه پیش از منظر اسلامی، ضرورت ساختن فیلم دینی از سوی باورمندان یک دین، ظرفیت ساعات آخر زندگی شخصیتهای بزرگ اسلامی برای ساختن فیلم دینی و ظرفیتهای کلامی، اخلاقی و تاریخی آن، و سرانجام ظرفیت بسیار بالای رویدادهای تاریخ اسلام به مثابه روایت تقریبا آماده برای تبدیل شدن به فیلمنامه و ساخت فیلم دینی.
قرار است متن مکتوب و ویراسته این نشست از سوی معاونت فضای مجازی، هنر و رسانه دفتر تبلیغات اسلامی تهیه و در دسترس قرار گیرد.
۱۹ تیر ۱۴۰۳
@MohsenAlviri
مربوط به یادداشت بالا
پوستر گزارش برگزاری نشست بررسی و تحلیل فیلم مصائب مسیح به همراه لینک گزارش کامل آن
https://eshragh.ir/p=17199
@MohsenAlviri
گزارش منتشر شده نقد فیلم مصائب مسیح.docx
37.9K
مربوط به یادداشت بالا
متن گزارش منتشر شده در باره نشست بررسی و تحلیل فیلم مصائب مسیح در قالب وُرد
@MohsenAlviri
گزارش منتشر شده نقد فیلم مصائب مسیح.pdf
120.3K
مربوط به یادداشت بالا
متن گزارش منتشر شده در باره نشست بررسی و تحلیل فیلم مصائب مسیح در قالب پیدیاف
@MohsenAlviri
فایل صوتی جلسه نهم اندیشه سینما.mp3
78.56M
مربوط به یادداشت بالا
پوشه شنیداری نشست بررسی و تحلیل فیلم مصائب مسیح
@MohsenAlviri
السَّلامُ عَلَى الْخَدِّ التَّریبِ
درود بر آن گونه به خاک آغشته
◾️برگزاری دومین هماندیشی تدوین منشور همکاریهای تمدنی جهان اسلام
پنجشنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۳ دومین هماندیشی تدوین منشور همکاریهای تمدنی جهان اسلام برگزار شد. به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی ( به نشانی B2n.ir/SANAD.TAMADDON) در این هماندیشی، جمعی از تمدن پژوهان با تبادلنظر و گفتوگو در خصوص؛ مسائل تمدنی و ظرفیتهای تمدنی جهان اسلام، به بررسی چگونگی گسترش همکاریهای کنشگران نخبگانی و اجتماعی کشورهای اسلامی برای تقویت و شتاببحشی حرکت به سوی تمدن نوین اسلامی پرداختند.
در بخشی دیگر، اهم محورهای منشور همکاریهای تمدنی جهان اسلام شامل الزامات شکلگیری شبکه همکاریهای تمدنی جهان اسلام، مسائل تمدنی جهان اسلام، ظرفیتهای تمدنی جهان اسلام و نقش کنشگران نخبگانی و اجتماعی در گسترش همکاریهای تمدنی جهان اسلام مورد بررسی قرار گرفت.
محمدرضا بهمنی، معاون همکاریهای علمی و فرهنگی و محمدعلی ربانی، مدیرکل همکاریهای علمی و دانشگاهی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، بابایی، رئیس پژوهشکده مطالعات تمدنی، مدیر پروژه و دبیر هماندیشی، الویری، رئیس گروه تاریخ و تمدن دانشگاه باقرالعلوم(ع)، محمدعلی میرزایی، عضو هیأت علمی المصطفی(ص) و کارشناس مسائل جهان عرب و رهدار، رئیس مؤسسه مطالعات تمدنی فتوح و مدیر پروژه گفتوگوهای نخبگانی جهان اسلام در این نشست علمی حضور داشتند. رسول نوروزی، دبیر کمیته تمدنی پژوهی جشنواره و مدیر پروژه اندیشههای تمدنی آسیای جنوب شرقی، امیر رضایی پناه، کارشناس دبیرخانه جشنواره و مسئول تدوین منشورات جشنواره، سعید هاشمی نسب، عضو هیأت علمی مجمع جهانی اهل بیت(ع)، مدنی، از ترکیه و مدیر پروژه اندیشههای تمدنی در ترکیه و برکت الله، از پاکستان و مدیر پروژه اندیشههای تمدنی شبه قاره از دیگر شرکت کنندگان نشست مذکور بودند.
شایان ذکر است، دور اول این هماندیشی ۳۱ خردادماه و دور دوم در ۱۴ تیرماه با راهبری دبیرخانه نخستین جشنواره تمدن اسلامی که از سوی سازمان فرهنگ و اسلامی در دست اقدام است، برگزار شد.
۲۱ تیر ۱۴۰۳
@MohsenAlviri
🔊#اطلاع_رسانی
📚#مجوز_تأسیس_انجمن_علمی_مطالعات_تمدنی، از سوی شورای اعطای مجوزها و امتیازهای علمی حوزه علمیه صادر شد.
📕#انجمن_علمی_مطالعات_تمدنی حوزه علمیه قم بر پایه کوششهای دهههای اخیر و با درک ضرورت گسترش و بالندگی هر چه بیشتر مطالعات و پژوهشهای معطوف به تمدن و پرداختن به امتداد اجتماعی آن و ورود به جهان انضمامی و پر مسأله عینیتها در آستانه راهاندازی است.
📕این انجمن با توجه به اساسنامه مصوب، قرار است فعالیتهای خود را با هدف تعمیق و توسعه مباحث تخصصی در عرصه تمدنپژوهی و تقویت و گسترش نظریهپردازی، پرسشگری، آزاداندیشی، بهره برداری بهینه از ظرفیتهای تخصصی موجود، شناسائی استعدادها و تقویت ارتباط علمی پژوهشگران این عرصه آغاز کند.
📕#اعضای_هیأت_مؤسس_انجمن_علمی_مطالعات_تمدنی بر اساس مصوبه جلسه ۱۳۴ مورخ ۲۱ خرداد ۱۴۰۳ شورای اعطای مجوزها و امتیازهای علمی عبارتند از:
#آقایان:
۱.حبیب الله بابابی
۲.علیرضا پیروزمند
۳.محسن الويرى
۴.علی الهی تبار
۵.احمد آکوچکیان
۶.محمدحسین دانشکیا
۷.احمد رهدار
۸.سید ضیاءالدین میرمحمدی
۹.محمدعلی میرزایی
۱۰.محمدتقی سبحانی
۱۱.احمدحسین شریفی.
📕هیأت مؤسس این انجمن #به_زودی برای ثبت نام اعضا و تشکیل جلسه مجمع عمومی و انتخاب هیأت مدیره فراخوان صادر خواهد کرد.
۲۲ تیر ۱۴۰۳
@MohsenAlviri
السَّلامُ عَلَيْكَ يَا وَارِثَ آدَمَ صَفْوَةِ اللَّهِ السَّلامُ عَلَيْكَ يَا وَارِثَ نُوحٍ نَبِيِّ اللَّهِ السَّلامُ عَلَيْكَ يَا وَارِثَ إِبْرَاهِيمَ خَلِيلِ اللَّهِ السَّلامُ عَلَيْكَ يَا وَارِثَ مُوسَى كَلِيمِ اللَّهِ السَّلامُ عَلَيْكَ يَا وَارِثَ عِيسَى رُوحِ اللَّهِ السَّلامُ عَلَيْكَ يَا وَارِثَ مُحَمَّدٍ حَبِيبِ اللَّهِ ...
◾️انتشار مقاله "راهبردهای تمدنساز قرآن کریم با تأکید بر سوره یوسف علیه السلام"
مقالهای ترویجی با مشخصات کتابشناختی زیر برگرفته از رساله دکتری آقای مهدی نادی منتشر شده است: آقای نادی، مهدی؛ فلاحزاده، سیدحسین؛ الویری، محسن، "راهبردهای تمدنساز قرآن کریم با تأکید بر سوره یوسف علیه السلام"، فصلنامه علمی قرآن، فرهنگ و تمدن، دوره پنجم، شماره ۲، شماره پیاپی ۱۶، خرداد ۱۴۰۳، صص ۱۰۴ ـ ۱۳۱.
رساله آقای دکتر مهدی نادی با عنوان "راهبردهای تمدن ساز قرآن کریم با تأکید بر قصص (قصهی حضرت یوسف علیه السلام)" روز دوشنبه ۲۵ مهر ۱۴۰۱ در دانشگاه باقر العلوم علیه السلام با راهنمایی بنده و مشاوره آقای دکتر سیدحسین فلاحزاده و داوری آقایان دکتر محمدحسین دانشکیا و دکتر حبیب الله بابائی دفاع شده است.
چکیده این مقاله چنین است:
"انسان موجودی اجتماعی است و لازمۀ زیست اجتماعی او قوانین مدنی است که بخشی منبعث از عقل بشر و بخشی منبعث از وحی است. قصص قرآن نیز که هدف از نزول آن عبرت آموزی و نقش آن تمدنسازی است، رسالت بخش دوم را به عهده دارد. این پژوهش که با روش توصیفی تحلیلی سامان یافته، درصدد استخراج راهبردهای تمدن ساز قرآن بر مبنای قصۀ حضرت یوسف علیه السلام است. بنا بر یافته های تحقیق، راهبردهای تمدنی سورۀ یوسف در سه محور قابل شناسایی است که عبارت است از: راهبردهای تربیت نفس و خانواده و مدیریت سیاسی جامعه که محورهای فرعی متعددی ذیل این سه محورقرار دارد: محور اول شامل ترسیم نقش زندگی، کتمان سر، توسل و توکل به خدا،امانت داری، صبر و تقوا؛ محور دوم شامل مهر و عطوفت بین اعضای خانواده، شکیبایی بر ناملایمات فرزندان، ملاک نبودن برتری در توانمندی جسمی و عفو و گذشت؛ محور سوم شامل شایسته سالاری، عدالت اجتماعی، ارتباطات خارجی با محوریت اقتصادی، نظام گزینش کارگزاران و محوریت قانون. براین اساس، مؤلفه های جامعۀ متمدن، از ویژگی هایی نظیر شهروندان خودساخته، برخوردار از فضایل اخلاقی و انسانی، شکیبا در تعاملات خانوادگی و اجتماعی و عطوفت و پیوند عمیق، دور از تعصبات و زمینه ساز مدینۀ متمدن متدین مبتنی بر توحید و محوریت آن برخوردار خواهد بود. به علاوه حکمران جامعه ای با شهروندان فوق، برآیند آرای آن هاست و کارگزاران آن حکومت براساس شایسته سالاری، افرادی متخصص، متعهد و امانت دار هستند. حاکمیت آن نیز مبتنی بر قوانین الهی است و خیانت کار براساس عدالت و انصاف مجازات خواهد شد."
متن کامل مقاله به پیوست در دسترس است.
۲۳ تیر ۱۴۰۳
@MohsenAlviri
راهبردهای تمدن ساز قرآن بر پایه سوره یوسف.pdf
1.14M
مربوط به یادداشت بالا
متن کامل مقاله "راهبردهای تمدنساز قرآن کریم با تأکید بر سوره یوسف علیه السلام"
@MohsenAlviri
السَّلامُ عَلَيْكَ يَا ثَارَاللَّهِ وَ ابْنَ ثَارِهِ وَ الْوِتْرَ الْمَوْتُورَ أَشْهَدُ أَنَّكَ قَدْ أَقَمْتَ الصَّلاةَ وَ آتَيْتَ الزَّكَاةَ وَ أَمَرْتَ بِالْمَعْرُوفِ وَ نَهَيْتَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَ أَطَعْتَ اللَّهَ وَ رَسُولَهُ حَتَّى أَتَاكَ الْيَقِينُ
◾️انتشار مصاحبهای در باره عاشورا و فرهنگ عاشورا
روز گذشته ۲۴ تیر ۱۴۰۳ مصاحبهای از سوی خبرگزاری بین المللی قرآن (ایکنا) با عنوان "امام حسین علیه السلام؛ سرمایه الهی مشترک برای پیوند دینباوران" به این نشانی منتشر شد:
https://iqna.ir/00HjWX
در این مصاحبه در پاسخ به یک پرسش در باره کارکرد بین الادیانی عاشورا، به این شش محور به عنوان ظرفیتی برای همگرایی بین پیروان ادیان مختلف اشاره همراه با توضیحاتی در باره هر یک از محورها بیان شده است:
معرفی امام حسین(ع) به عنوان میراثبر پیامبرانی همچون موسی کلیم الله و عیسی روح الله، اثرپذیری بخشهایی از سنت عزاداری شیعیان از عزاداری مسیحیان، علاقهمندی یهودیان و مسیحیان به حضور در مراسم عزاداری امام حسین(ع)، بازتاب عاشورا در ادب مسیحی، پژوهشهای پیروان ادیان دیگر درباره عاشورا، یکسانیهای پارهای تحلیلها از عاشورا و مصائب مسیح.
همچنین در پاسخ پرسشی در باره قرائت سازگار با تقویت کارکرد بین الادیان عاشورا نکاتی بیان و سپس در پاسخ پرسشی دیگر در باره عاشورای ایرانی، به تفصیل توضیح داده شده است که این تعبیر از منظر اندیشگی نادرست و از منظر فرهنگی فاقد نوآوری و دلالت خاصی است و لذا بهتر است از این گونه تعابیر رهزن استفاده نشود. پرسش چهارم در باره نگاه امتگرا در باره عاشورا است که در پاسخ، خاستگاه این نگاه و ویژگیهای آن توضیح داده شده است.
متن کامل این مصاحبه به پیوست در دسترس است.
۲۵ تیر ۱۴۰۳
@MohsenAlviri
ایکنا ـ عاشورا سرمایه مشترک دین باوران.docx
21.6K
مربوط به یادداشت بالا
متن کامل مصاحبه با ایکنا در باره عاشورا
@MohsenAlviri
🔰ما، هویّت شیعی و قیام عاشورا
واکاوی و اهمیت درسها و آموزههای قیام امام حسین علیهالسلام
🔹سخنران:
دکتر محسن الویری
زمان: جمعه، ۲۹ تیر ماه ۱۴۰۳ (۱۹ جولای ۲۰۲۴)
ساعت ۲۱ به وقت تهران (۱۸:۳۰ به وقت لندن)
خانه «گفتارها»، کلابهاوس
🔗لینک ورود:
https://www.clubhouse.com/invite/jg0SXpeEOWKg07a4AKQ17j8Y3XWnUwyERJV:nAq9kIO0dd2i3M6QjVXaOkZDdMbW-4HCjRtRMO9civo
۲۷ تیر ۱۴۰۳
@MohsenAlviri
📢جلسه پیش دفاع رساله دکتری با عنوان «اندیشه تاریخی در زیارتنامههای مأثور امیرمومنان (ع)»
🔸زمان: یکشنبه ۳۱ تیر ۱۴۰۳، ساعت ۱۰ صبح
🔸مکان: سالن نشستهای علامه طباطبائی
ــــــــــــ
۳۰ تیر ۱۴۰۳
@MohsenAlviri
🔹 انتشار گزارش مکتوب سخنرانی "ما، هویّت شیعی و قیام عاشورا"
گزارش مکتوب سخنرانی "ما، هویت شیعی و قیام عاشورا" که جمعه ۲۹ تیر ۱۴۰۳ به دعوت آقای دکتر مجید تفرشی در فضای کلابهاوس برگزار شده بود به نشانی زیر منتشر شده است:
https://www.24onlinenews.ir/fa/tiny/news-18536
مدیر و مجری این نشست آقای محمدرضا مهاجر و تهیهکنندگی برنامه و تهیه این گزارش را آقای محمدجواد محمدحسینی عهدهدار بودند.
محور مباحث ارائه شده در این سخنرانی که همراه با پاسخ به ملاحظات و نقدها بیش از ۱۴۰ دقیقه به درازا کشید، چنین است:
مفهوم هویت شیعی اثنیعشری و سه عامل اثرگذار بر آن در دوران معاصر: آموزهها و سنتهای شیعی، "دیگریِ" شیعی و مواجهه با غرب؛ مهمترین دوگانههای معرفتی ذیل آموزهها و سنتهای شیعی، شامل: سنتگرایی و نواندیشی، تشیع مناسکی و تشیع معرفتی و فقاهتی، تشیع سیاسی و تشیع غیرسیاسی.
دیگریِ شیعه نیز برای گروههای مختلف شیعی: اهل سنت یا پیروان دیگر ادیان آسمانی یا همه انسانها حتی غیرپیروان ادیان توحیدی؛
مواجهه با غرب که دربردارنده چهار گرایش گوناگون است: غربستیزی، غربگریزی، غربپذیری و غربگزینی.
خردههویتهای گوناگون شیعی متأثر از عوامل هویتی پیشگفته؛ خوانشهای گوناگون شیعی از نهضت امام حسین علیه السلام متناسب با خردههویتهای مختلف، مطلوبیت همگرا ساختن خوانشهای شیعی گوناگون از نهضت امام حسین علیه السلام،
و سه پیشنهاد برای ایجاد این همگرایی: گسترش خوانشهای علمی از قیام عاشورا که برای اکثریت خردههویتهای شیعی و قرائتهای موجود از قیام امام حسین علیه السلام جذاب و کاربردی باشد، تفکیک بین رویداد عاشورا و فرهنگ عاشورا و توجه به ظرفیتهای بالای هر یک از آنها، پژوهشهای تاریخی بر پایه اسناد سدۀ معاصر پیرامون عاشورا.
بخش پایانی این گزارش را پاسخ به پرسشی در باره زنجیرزنی پرحاشیه دختران نوجوان بدون پوشش اسلامی در کرج تشکیل میدهد.
متن کامل این گزارش به پیوست در دسترس است.
۳۱ تیر ۱۴۰۳
@MohsenAlviri
گزارش مکتوب سخنرانی ما، هویت شیعی و قیام عاشورا.docx
93.3K
مربوط به یادداشت بالا
متن کامل گزارش سخنرانی "ما، هویّت شیعی و قیام عاشورا"
@MohsenAlviri
🔸 برگزاری جلسه دفاعیه رساله دکتری با عنوان "اندیشه تاریخی در زیارتنامههای مأثور امیرمؤمنان علیه السلام"
روز یکشنبه ۳۱ تیر ۱۴۰۳ جلسه پیشدفاع رساله دکتری آقای محمدجواد پردل با عنوان "اندیشه تاریخی در زیارت نامه های مأثور امیرمؤمنان علیه السلام" در گروه تاریخ دانشگاه باقر العلوم علیه السلام برگزار شد.
این جلسه به عنوان جلسه پیشدفاع برگزار ولی با تشخیص هیأت داوران به عنوان جلسه دفاعیه پذیرفته شد. راهنمایی این رساله بر عهده بنده و مشاوره آن بر عهده سرکار خانم دکتر روحالهی امیری بود و آقایان دکتر سیدحسین فلاحزاده و دکتر سیدضیاءالدین میرمحمدی داوری آن را برعهده داشتند.
این رساله در شمار سلسله رسالهها و پایاننامههایی است که با هدف نشان دادن دلالتهای تاریخی قرآن و روایات و ظرفیتهای متون اصلی دینی برای پیریزی نگاهی نو به دانش تاریخ تدوین شده است.
آقای دکتر محمدجواد پردل که در پایاننامه مقطع ارشد خود با عنوان "دلالت های تاریخی انگاره بداء در قرآن و سنت" (دفاع شده در تاریخ ۲۹ مهر ۱۳۹۹) به شایستگی در این مسیر گام نهاده بودند، اکنون نیز گام بلند ارزشمند دیگری در این مسیر برداشتهاند.
بخشی از یادداشت ۵ آبان ۱۳۹۹ همین کانال در باره پایاننامه ارشد آقای دکتر پردل چنین است:
"بازخوانی میراث بسیار پربهاء و ناشناخته دینی یعنی قرآن و روایات از منظر تاریخی همواره افقهایی نو در برابر مطالعات تاریخی میگشاید. گروه تاریخ دانشگاه باقر العلوم علیه السلام بر پایه سیاستهای کلی دانشگاه، یکی از اولویتهای خود را گسترش این نوع مطالعات و پژوهشها به دور از شعارزدگیها و شتابزدگیهای متعارف قرار داده است.
این پایاننامه نیز که موضوع بداء را از نظر آوردههای آن برای فلسفه نظری تاریخ کاویده، توانسته است به خوبی نشان دهد که چگونه از این مفهوم کلامی شیعی میتوان به مثابه یک قانون تاریخی بهره برد و گامی در مسیر فربه ساختن مطالعات بومی فلسفه نظری تاریخ با رویکرد دینی برداشت. دانشجوی محترم به خوبی از انجام این مهم برآمده و اثری شایسته نشر پدید آورده است."
این رساله از چهار فصل تشکیل شده است. فصل اول با عنوان کلیات دربردارنده توضیحاتی مبسوط در باره مفهوم اندیشه تاریخی و زیارتنامه مأثور و روش پژوهش ترکیبی مورد استفاده در رساله است. فصل دوم رساله با عنوان "رویدادهای تاریخی در زیارتنامههای مأثور امیر مؤمنان علی علیه السلام"به میزان و پراکندگی زیارتنامههای مأثور امیر مؤمنان علی علیه السلام در تراث شیعه و نیز به معرفی رویدادهای تاریخی بازتاب یافته در شانزده زیارتنامه برگزیده پرداخته است. فصل سوم ویژه دلالت زیارتنامهها در عرصه مباحث فلسفه نظری تاریخ است و در آن عامل حرکت تاریخ، مسیر تاریخ و الگوی حرکت تاریخ، دورهبندی تاریخ، سرانجام تاریخ، و قانونهای تاریخی در زیارتنامههای برگزیده مورد بررسی قرار گرفته است و در فصل چهارم نیز که ویژه مباحث فلسفه انتقادی تاریخ است، به مباحثی همچون سودمندی شناخت تاریخ، گزینش در تاریخ، معنا در تاریخ، تفسیر و تبیین در تاریخ و چند موضوع دیگر اختصاص یافته است.
توفیق روزافزون آقای پردل را که در کنار فضل حوزهای و تقید به آداب طلبگی، بحمد الله آراسته به ادب و اخلاق و سختکوشی پژوهشی و ژرفکاوی هم هستند از خداوند متعال خواهانم و امید آن دارم که مطالعه و پژوهش در عرصه مباحث نظری تاریخ با رویکرد دینی را واننهند.
۱ مرداد ۱۴۰۳
@MohsenAlviri
مربوط به یادداشت بالا
عکس یادگاری جلسه دفاعیه آقای دکتر پردل، از راست: آقای دکتر فلاحزاده، آقای دکتر میرمحمدی، آقای دکتر پردل، بنده، سرکار خانم دکتر روحاللهی امیری.
@MohsenAlviri
مربوط به یادداشت بالا
تصویر مرحله اعلام نتیجه داوری رساله آقای دکتر پردل
@MohsenAlviri
📚 #معرفی_کتاب
🌟 عنوان: شیعه و تمدن اسلامی 🌟
✍️ به قلم: محسن الویری
🖨️ سال چاپ: ۱۴۰۳
📚 نوبت چاپ: سوم
📖 تعداد صفحات: ۱۱۲
📓 زبان: فارسی
📔 قطع: وزیری
📝 موضوع: تاریخ اسلام و سیره معصومین
📙 نوع جلد: شومیز
📥 مرجع سفارش: دانشگاه مجازی المصطفی(ص)
┄┅┅┅┅❀💠❀┅┅┅┅┄
اين اثر که در ۱۲ درس تنظيم شده، به بيانی ساده و قلمی شيوا، به تبيين نقش شيعه و شيعيان در تمدن اسلامی پرداخته است. از جمله مباحث مطرح شده در اين کتاب، میتوان به موارد زير اشاره کرد:
بررسی انتقادی ادله مخالفين نقش شيعه در تمدن اسلامی؛ فتوحات اسلامی؛ حکومتهای شيعی؛ فرايند تمدنی شيعه؛ نقش شيعيان در تمدن اسلامی و مراحل پنجگانه تأثير شيعيان در تمدن اسلامی.
┄┅┅┅┅❀💠❀┅┅┅┅┄
🌐 لینک سفارش:
https://buy-pub.miu.ac.ir/product/3659448
•┈┈••✾🌺🌺🌺✾••┈┈•
📚 @ketab_Et
ـــــــــــ
۳ مرداد ۱۴۰۳
@MohsenAlviri
وَإِذْ يَرْفَعُ إِبْرَاهِيمُ الْقَوَاعِدَ مِنَ الْبَيْتِ وَإِسْمَاعِيلُ رَبَّنَا تَقَبَّلْ مِنَّا إِنَّكَ أَنْتَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ (بقره، ۱۲۷)
◾️ هنیئا لک یا اسماعیل !
شهادت اسماعیل هنیئه رئیس دفتر حماس در ایران بر همه مجاهدان جبهه مقاومت تهنیت و تسلیت باد. این رویداد دل دشمنان ما را شاد کرد که شادی مردممان از برگزاری پرشکوه و آبرومند مراسم تحلیف رئیس جمهور محترم و انقلابی نپایید ولی این پیام را دگر باره در سراسر جهان اسلام طنینافکن ساخت که نه ما و نه جهان اسلام مادام که موجود پست خبیث پلید پلشتی به نام اسرائیل ریشهکن و نابود نشود روی صلح و آرامش را نخواهیم دید و گام نهادن ما در راه پیشرفت با مانعی جدی روبروست.
اکنون جبهه مقاومت همچون همیشه و بیش از پیش نیازمند همه همدلیها و همراهیها و اراده استوار و از خودگذشتگی همه ما برای نابودی کامل اسرائیل است و دریغ است که هر یک از ما در سخن و عمل، ذرهای کوتاهی در این باره داشته باشیم. ای کاش از دست ما توده مردم هم کاری برای بستن راههای رخنه امنیتی دشمنان برمیآمد تا سربازان گمنام و سرداران خوشناممان در این مسیر احساس تنهایی نکنند.
به روایت کریمه ۱۲۷ سوره بقره وقتی ابراهیم و اسماعیل علیهما السلام پایههای خانه خدا را بالا میبردند از او خواستند که کار آنها را بپذیرد، چرا که او شنوای داناست. اکنون ابراهیم و اسماعیل ما نیز که به نوبه خود و در همه عمر، برای بالا بردن پایههای جامعه خدایی کوشیدند نزد خدا شنوای دانا از رزق پذیرفته شدن اعمال خود متنعّم هستند.
بهشت جاودان مأوایشان باد.
۱۰ مرداد ۱۴۰۳
@MohsenAlviri