✔️ شیخ انصاری در کتاب رسائل، درباره «سهل بن زیاد» فرموده: «الأمر فی السهل سهل». لکن آقای خویی در معجم رجال الحدیث از این حرف ایشان تعجب نموده است.
#رجال
@Nardebane_feghahat
🔸 مرحوم وحید بهبهانی در اواخر عمرِ خود، دیگران را به شاگردش سید مهدی بحرالعلوم ارجاع میداد.
@Nardebane_feghahat
🔸 در مورد «صحتِ حمل» باید عرض کنیم که اگر حمل اولی باشد، فقط اتحاد مفهومی را میفهماند و معنای آن یکیبودنِ موضوعله نیست. و اگر حمل شایع باشد، فقط اتحاد مصداقی است و ربطی به موضوع له ندارد.
#اصول
@Nardebane_feghahat
«و كان نصير الدين الطوسي الفيلسوف الرياضي المشهور يقول اذا جری ذكر المرتضی في درسه: (صلوات اللّه عليه) ثمّ يلتفت الى القضاة و المدرسين الحاضرين درسه و يقول: كيف لا يصلی علی المرتضی؟».
📚 الفوائد الرجالية(للسيد بحر العلوم)، ج3 ص88
@Nardebane_feghahat
تَْلهَجُ في إياك نستعين
و أنت غيرَ اللّه تَستعين
📚 الدرة النجفية، السيد بحر العلوم ج1 ص156
🔹 مضمون این جمله آن است که: تو روزی چند بار جمله «ایاک نعبد و ایاک نستعین» را بر زبان جاری میکنی و آن وقت در زندگی خود، جلوی هر زید و عمرو سرِ خودت را خم میکنی و از آنها کمک میگیری!
@Nardebane_feghahat
🔸 ابن عربی مینویسد: «و اما ختم الولایة المحمدیة فهو أعلم الخلق بالله لایکون فی زمانه و لا بعد زمانه اعلم بالله و بمواقع الحکم منه فهو و القرآن أخوان کما ان المهدی و السیف أخوان».
📚 فتوحات مکیه ج 6 ص54
🔹 جناب سید حیدر آملی با آنکه در مباحث توحیدی، محوِ ابن عربی میباشد، ولی در نظریه انسان کامل، سخت مقابلِ او موضع میگیرد. و کذلک مرحوم فیض کاشانی. در واقع این بزرگواران، بحثِ «انسان کامل» را نوعی مقابله با مقام امامت دانستهاند.
بگذریم از این که امام زمان (عجل الله تعالی فرجه) در نگاه ما «أخ السیف» نیست.
✍ رضا حسینی
@Nardebane_feghahat
🔸 امام خمینی در کتاب تنقیح، تهذیب الأصول، و معتمد الأصول و جواهر الأصول در علامیّتِ «صحت حمل» اشکال میکنند، اما در «صحت سلب» اشکالی ندارند، لذا در مشتق هم، ایشان قائل به خصوص متلبّس هستند و دلیلشان «صحت سلب» میباشد.
#امام_خمینی
#اصول
@Nardebane_feghahat
🔹 شیخ انصاری (قدس سره) و بلکه مشهور، وجه تقدّم خاص بر عام را أظهریّت خاصّ نسبت به عامّ دانستهاند (از باب تقدّم نص بر ظاهر) ولی مرحوم نائینی (قدس سره) وجه مقدّمشدنِ آن را مفسّریّت خاصّ نسبت به عامّ دانسته است (یعنی مفسِّر بر مفسَّر مقدم است)
#اصول
@Nardebane_feghahat
✳️ درس خارج فقه استاد اشرفی
91/03/22
✔️ موضوع: کراهت خرید زکات از فقیر توسط مزکّی
🔹 « العشرون: يكره لرب المال طلب تملك ما أخرجه في الصدقة الواجبة و المندوبة...»
بعد از دادن زکات، کراهت دارد که مزکّی به فقیر مراجعه کند و از او تقاضای فروش زکات را به خودش داشته باشد.
🔹 عامّه در این مسأله غالبا قائل به حرمتند وفقط در میراث قائل به جواز شدهاند ولا غیر. در بین فقهای شیعه نسبت به شیخ مفید و صدوق نسبت حرمت دادهاند اما کلمات این بزرگواران خیلی صراحت به این معنا ندارد. بر فرض حرمت آیا حرمت وضعی هم دارد یعنی ملکیّت برای مزکّی نمی آورد؟ عامّه به بطلان هم قائلند ولی در میان شیعه نه از حرمت تکلیفی سخنی است و نه از حرمت وضعی بلکه فقط روایات مانعه را دال بر کراهت گرفتهاند.
🔸 مرحوم صاحب جواهر (ره) در ج15 ص455 پیرامون این مسأله سخن گفتهاند و به وجوه استحسانیهای بر جواز تمسّک جستهاند مثل این که شاید فقیر خجالت بکشد و به قیمت اصلی به مزکّی نفروشد یا در برخی روایات از اینکار تعبیر به قی شده است ولی انصافا نیازی به این وجوه استحسانیه نیست؛ چه آن که روایات در این زمینه ما را کفایت می کند و فقهای شیعه بر اساس روایاتی که در مقام وجود دارد قائل به جواز شدهاند و روایات ناهیه را حمل بر کراهت میکنند.
#فقه
#زکات
@Nardebane_feghahat
✳️ درس اخلاق آیت الله #جوادی_آملی (1397/10/27)
🔸 امیرالمؤمنین (علیه السلام) فرمود: «الشَّفِيعُ جَنَاحُ الطَّالِبِ»؛ يعني کسي که چيزي را طلب ميکند اين بدون شفاعت نميشود. «شَفع» به معناي جفت است، «وَتر» به معناي تک و طاق است. يکي را ميگويند «وَتر»، دو تا را ميگويند «شفع». انسان بخواهد تنها حرکت کند به مقصد نميرسد. بالي ميخواهد که با آن بال پرواز کند. حضرت فرمود: شفيع هر کسي بال اوست. همان طوري که سواره بهتر از پياده به مقصد ميرسد، کسي که بالدار است در فضا بهتر از بيبال به مقصد ميرسد. فرمود شفيع هر کسي بالِ پرواز اوست.
@Nardebane_feghahat
✳️ آیت الله سید احمد #مددی حفظه الله:
🔸 یکی از مشکلات مهم در زمان ما این است که کتب لغت بعد از اختلافات فقهی و کلامی بین مذاهب تدوین شده است و این یک مشکل بزرگ است زیرا آقایان اقوال فقهی و کلامی خودشان را دخالت میدهند.
🔹 همین ابن هشام در آیه شریفه: (إِنَّ اللَّهَ اشْتَرى مِنَ الْمُؤْمِنينَ أَنْفُسَهُمْ وَ أَمْوالَهُمْ بِأَنَ لَهُمُ الْجَنَّة) "باء" را به معنای غیر مقابله میگیرد ولی ما باشیم و ظاهر آیه انصافا واضح است که برای مقابله است اما #ابن_هشام مکتب فکریاش را که #اشاعره باشد و پاداش را در مقابل عمل نمیداند در آیه داخل میکند.
🔸 و کذا او در یکی از ابواب #مغنی از آنجا که مذهب او شافعی است و #شافعی تصریح دارد که حیوان مذبوح بدون تسمیه خوردنش جائز است، در آیه شریفه (وَ لا تَأْكُلُوا مِمَّا لَمْ يُذْكَرِ اسْمُ اللَّهِ عَلَيْهِ وَ إِنَّهُ لَفِسْقٌ) واو را به معنای حالیةمیگیرد! یکجوری ترجمه میکند که با حرف شافعی جور در بیاید ولی ما باشیم وظاهر آیه انصافاً "واو" ظاهر در عطف است یا... و کذا و کذا از موارد مشابه.
@Nardebane_feghahat
✔️ آیت الله نمازی شاهرودی (ره):
🔸 إنّ بعض ما تعده القدماء غلوا يعد الآن من ضروريات مذهب الشيعة.
📚 مستدركات علم رجال الحديث ج6 ص45
@Nardebane_feghahat