🌱
⁉️ ازدواج
انتخاب همسر باید بر چه اساسی باشد ؟
.
.
.
⭕️ پاسخ:
ملاك هایي كه در انتخاب همسر باید در نظر گرفته شود، دو نوع است:
الف. آن هایي كه ركن و اساس اند و براي یك زندگي سعادتمندانه حتما لازم اند.
ب. آن هایي كه شرط كمال هستند و براي بهتر و كامل تر شدن زندگي اند و بیش تر به سلیقه و موقعیت افراد بستگي دارد.
ملاك هاي دسته اول عبارتند از:
۱. تدین و دین دار بودن فرد:
زیرا انساني كه دین ندارد ، هیچ ندارد. انسان بي دین در حقیقت مرده متحرك است . كسي كه پاي بند به دین (كه اصلي ترین مسئله زندگي است) نباشد، هیچ تضمیني وجود ندارد كه پاي بند به رعایت حقوق همسر و زندگي مشترك باشد.
انسان دیندار هرگز نمي تواند با همسر بي دین كنار بیاید و با هم زندگي سعادتمندانه اي داشته باشند. البته منظور از دینداری و تدیّن این است كه اسلام را با جان و دل پذیرفته و در عمل به آن كوشا باشند، نه تدین سطحی و بی ریشه و بی عمل.
پیامبر صلی الله علیه وآله به شخصی كه میخواست ازدواج كند، فرمود: "علیك بذات الدین؛ بر تو باد كه همسر دیندار بگیری".
در مورد دیگری فرمود: "كسی كه با زنی به خاطر ثروتش ازدواج كند، خداوند او را به حال خودش وامیگذارد . كسی كه فقط به خاطر زیبایی با زنی ازدواج كند، در او امور ناخوشایند خواهد دید. كسی كه به خاطر دین و ایمانش با او ازدواج كند، خداوند همه آن امتیازات را برایش فراهم خواهد كرد".
۲. اخلاق نیك داشتن:
اخلاق خوب از ویژگیهای لازم و اساسی برای همسر است. منظور از اخلاق خوب این است كه علاوه بر خنده رویی و خوش خلقی مؤدب به آداب اسلامی باشد .
پیامبر صلی الله علیه وآله فرمود: "اذا جاءكم من ترضون خُلقه و دینه فزوّجوه و ان لا تفعلواتكن فتنة فی الارض و فساد كبیر؛ با كسی كه اخلاق و دینش مورد پسند باشد، ازدواج كنید. اگر چنین نكنید، فتنه و فساد بزرگی در زمین به وجود خواهد آمد".
فردی از امام رضا علیه السلام سؤال كرد: برای دختری خواستگاری آمده كه بد اخلاق است. آیا دخترم را به او بدهم؟ حضرت فرمود: "لا تزوّجه ان كان سیئی الخُلق؛ اگر بد اخلاق است، دخترت را به او نده".
نمونه اخلاق بد، لجاجت و یكدندگی، تكبر نسبت به همسر، بی ادب بودن، بی وفایی، كینه توزی، سوءظن داشتن، سبكی و هرزگی، كم ظرفیتی و بی تابی، خساست، تنبلی و رخوت، با محبت نبودن و بد چشم بودن است.
۳. شرافت و اصالت خانوادگي :
منظور از شرافت خانوادگی، شهرت و ثروت و موقعیت اجتماعی نیست، بلكه منظور نجابت و پاكی و تدین خانوادگی طرفین است، زیرا ازدواج با یك فرد مساوی است با پیوند با یك خانواده و فامیل و ایجاد و یك نسل.
در ازدواج و انتخاب همسر معقول نیست كه انسان بگوید: من میخواهم با خود این فرد زندگی كنم و كاری به كار خانوادهاش ندارم. پیامبر صلی الله علیه وآله فرمود: "انظر فی أی شی تضع ولدك فان العرق دساس؛ نیك بنگر كه فرزندت را در كجا قرار میدهی، زیرا نطفه و ژنها و خصوصیات ارثی، خواه ناخواه منتقل میشود و تأثیر میگذارد".
۴. عقل:
باید زن و شوهر براي اداره زندگي و تربیت فرزندان از نیروي عقل و فهم مجهز برخوردار باشند. رشد عقلي و فهم كافي پیدا كرده باشند، همان طور كه ائمه اطهار ما را از ازدواج با افراد احمق و كم عقل نهي فرموده اند.
معیارهای دسته دوم :
چهار ملاك مزبور به عنوان ملاك های اصلی و دسته اول می باشند . معیارهای بعدی اگر چه به عنوان ملاك دسته دوم شمرده می شود، ولی نباید از توجه به آن غفلت كرد و به سادگی از آن گذشت،
زیرا چه بسیار اتفاق افتاده كه علت ناهنجاری ها در زندگی كه باعث طلاق و جدایی زن و شوهر شده، ناهماهنگی در معیارهای دسته دوم بوده است .
۱. زیبایی :
زیبایی نیز یك امتیاز است . در شیرینی و سعادت زندگی زناشویی تأثیر به سزایی دارد.
اگر انسانی، قیافه ظاهری همسرش را نپسندد و او را دوست نداشته باشد، ممكن است به طور ناخواسته به او ستم و جفا كند و از او بهانه و ایراد بگیرد و زندگی را بر او تلخ نماید یا به مشكلات دیگری گرفتار گردد.
۲. تناسب همتایي و كفو همدیگر بودن :
از حساس ترین نكاتي است كه باید در انتخاب همسر مورد توجه قرار گیرد. همتایي و تناسب از جنبه هاي مختلف باید لحاظ شود. برخی جنبه ها جزو دسته اول قرار می گیرد و برخی دیگر مربوط به دسته دوم است :
الف) تدین و میزان پايبندي به دستور شرع .
ب) همتایي و هماهنگي فرهنگي و فكري .
ج) همتایي اخلاقی و پاي بندي به آداب اخلاقی .
د) امروزه نزدیك بودن اندیشه های سیاسی و اجتماعی .
ه) تناسب در زیبایي .
و) تناسب سني .
ز) تناسب مالي و سطح اقتصادي .
براي اینكه بتوانید به یك تصمیم صحیح و عاقلانه اي برسید، بهتر است با افراد مورد اعتماد مثل والدین، یا اقوام نزدیك دلسوز و عاقل و داراي تجربه مشورت كرده و با دقت كافي تصمیم مناسبي اتخاذ شود.
📕 https://B2n.ir/y34747
#ازدواج
⁉️ @PorsemanShia
🌱
⁉️ جوانان
چرا جوان ها نسبت به پيرها به ملكوت نزديكترند؟
.
.
.
⭕️ پاسخ:
بر اساس تعاليم اسلام از نظر روح انساني در نيل به مقام قرب الهي و مراتب عالي معنوي، هيچ گونه تفاوتي ميان جوان و پير نيست.
بلكه با صراحت ميگويد كه پاداش اخروي و قرب الهي به ايمان و عمل صالح مربوط است، خواه از طرف جوان باشد يا از طرف پير.
بنابراين معيار در كسب مقامات عاليه، انسانيت و ارتقاي معنويت، تنها «ايمان» و «عمل صالح» است و ديگر هيچ قيد و شرطي، از نظر سن و سال، از نظر نژاد، از نظر جنسيت و از نظر پايه و رتبه اجتماعي در كار نيست.
بر اين اساس اين مدعا كه جوان ها نسبت به پيرها به ملكوت نزديكترند، بي دليل است. بسيارند افرادي كه در اوائل سن جواني به مقامات عاليه دست يافته اند و بسيارند افرادي كه بعد از كهولت سن توانسته اند به مقامات بالا برسند.
از جمله اين افراد، حكيم و عارف بزرگوار جهانگيرخان قشقايي است. وي در اوايل عمر چند سالي در زادگاهش سميرم، به تحصيل پرداخت و قدري كه از عمرش گذشت، به حركت با طايفه اش ـ طايفه قشقايي ـ روي آورد و در ايل قشقايي بيش تر به نواختن تار و شاهنامه خواني مشغول بود.
روزي به اصفهان رفت تا تارش را كه شكسته بود، تعمير كند؛ از اين رو از شخصي سراغ تارسازي را گرفت. آن مرد علاوه بر آن كه او را راهنمايي كرد، به وي گفت: «برو علم و دانش بياموز كه بهترين كار است.»
اين گفته آن شخص چنان تأثيري بر جهانگيرخان گذاشت كه به يك باره از ايل خود جدا شده و در مدرسه صدر بازار اصفهان حجره اي براي خود برگزيد،
و به تحصيل علم و دانش و سير و سلوك پرداخت و به مقام و منزلتي رسيد كه بزرگان از نقاط مختلف براي بهره بردن از محضرش راهي اصفهان مي شدند.
البته به يك نكته در اين زمينه مي توان اشاره كرد كه:
اغلب جوانان به جهت دل پاك و عاري از گناهي كه دارند،بهتر و سريع تر مي توانند با پاسخ قاطع منفي به وسوسه هاي شيطاني و هوس هاي نفساني، پله هاي رشد و ترقي در معنويات را بپيمايند.
📕 https://B2n.ir/n38295
#جوان
⁉️ @PorsemanShia
🌱
⁉️ نیاز یا بی نیازی خدا نسبت به عبادت بندگان
برای خدا چه فرقی میكند كه ما چطور زندگی كنیم؟ خوب باشیم یا بد؟ عبادت بكنیم با نكیم؟ دینمان چه باشد؟
.
.
.
⭕️ پاسخ:
برای خدا هیچ فرقی نمی كند كه ما چطور زندگی كنیم، خوب باشیم یا بد، عبادت بكنیم با نكنیم، دینمان چه باشد!
چون او غنی و بی نیاز مطلق است و به هیچ چیز و هیچ كس نیاز ندارد این تصریح قرآن كریم است :
« وَ قالَ مُوسي إِنْ تَكْفُرُوا أَنْتُمْ وَ مَنْ فِي الْأَرْضِ جَميعاً فَإِنَّ اللَّهَ لَغَنِيٌّ حَميد» و موسي [به بنياسرائيل] گفت: اگر شما و همه مردم روي زمين كافر شويد [زياني به خدا نميرسد] زيرا خدا بينياز و ستوده است. (ابراهیم، ۸)
این ما هستیم كه به برنامه ای جامع برای درست زندگی كردن و به خوب بودن و به عبادت نیاز داریم تا بتوانیم به كمال دنیوی و اخروی برسیم.
خدا راضی نیست كه ما راه بی دینی را انتخاب كنیم و از سعادت دور شویم، چرا كه او دوست دارد همه شاكر باشند و به سعادت واقعی خود برسند.
«إِنْ تَكْفُرُوا فَإِنَّ اللَّهَ غَنِيٌّ عَنْكُمْ وَ لا يَرْضي لِعِبادِهِ الْكُفْرَ وَ إِنْ تَشْكُرُوا يَرْضَهُ لَكُمْ وَ لا تَزِرُ وازِرَةٌ وِزْرَ أُخْري ثُمَّ إِلي رَبِّكُمْ مَرْجِعُكُمْ فَيُنَبِّئُكُمْ بِما كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ إِنَّهُ عَليمٌ بِذاتِ الصُّدُور»
اگر ناسپاسی كنید خداوند از شما بی نیاز است و هرگز ناسپاسی را برای بندگانش نمی پسندد، سپس بازگشت همه شمابه سوی پروردگارتان است و شما را از آنچه انجام می دادید آگاه می سازد، چرا كه او به آنچه درون سینه هاست آگاه است. (زمر، ۷)
پس خدایی كه ما را خلق كرده فرموده باید درست زندگی كنید و عبادت كنید، خوب باشید و دین تان، دین حق، یعنی اسلام باشد، تا بتوانید به سعادت برسید، وگرنه ضررش به خود شما برمی گردد،
و روز قیامت از اعمال تان باخبر می شوید، و از نعمت های بهشت بی بهره خواهید ماند، و در صورت اشتباه و گناه، تاوان كارهای خود را پس می دهید.
📕 https://B2n.ir/m65750
#خدا
⁉️ @PorsemanShia
🌱
⁉️ نظارت ائمه (ع) بر اعمال انسانها
آیا موقع گناه ائمه نیز ناظر اعمال ما هستند و اگر این چنین باشد لقب ستار العیوب خدا برای چیست؟ مگر نه او گناهان را می پوشاند، مثلا موقع گناه امام زمان گناه ما را می بیند یا نه؟
.
.
.
⭕️ پاسخ:
خداوند تعالي در مورد سؤال شما در قرآن كريم مي فرمايد:«وَ قُلِ اعْمَلُوا فَسَيَرَي اللَّهُ عَمَلَكُمْ وَ رَسُولُهُ وَ الْمُؤْمِنُونَ وَ سَتُرَدُّونَ إِلي عالِمِ الْغَيْبِ وَ الشَّهادَةِ فَيُنَبِّئُكُمْ بِما كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ؛
بگو: عمل كنيد! خداوند و فرستاده او و مؤمنان، اعمال شما را ميبينند! و بزودي، بسوي داناي نهان و آشكار، بازگردانده ميشويد و شما را به آنچه عمل ميكرديد، خبر ميدهد». (توبه، ۱۰۵)
به گفتهي روايات، مراد از: «الْمُؤْمِنُونَ»، امامان معصومند كه خداوند آنان را از اعمال ما آگاه ميسازد.
در ميان پيروان مكتب اهل بيت عليهم السّلام با توجه به اخبار فراواني كه از امامان رسيده عقيده معروف و مشهور بر اين است كه پيامبر صلّي اللّه عليه و آله و امامان عليهم السّلام از اعمال همه امت آگاه ميشوند، يعني خداوند از طرق خاصي اعمال امت را بر آنها عرضه ميدارد.
اين عرضه، روزانه يا هر هفته و هر ماه انجام ميگيرد و اگر اعمال ما خوب باشد، اولياي خدا از ما شاد ميشوند و اگر بد باشد، نگران و اندوهگين ميگردند.
در روايتي از امام علي بن موسي الرضا علیه السلام ميخوانيم كه شخصي به خدمتش عرض كرد براي من و خانوادهام دعائي فرما، فرمود: "مگر من دعا نميكنم؟ و اللَّه ان اعمالكم لتعرض علي في كل يوم و ليله"به خدا قسم اعمال شما در هر روز و شب بر من عرضه می شود.
در روایتی امام صادق علیه السلام در مورد علم امام می فرماید: «إِنَّ الْإِمَامَ إِذَا شَاءَ أَنْ يَعْلَمَ عُلِّمَ؛ امام هرگاه بخواهد چیزی را بداند به او یاد داده می شود (خداوند به او یاد می دهد».
در نتیجه نیازی نیست امام، لحظه به لحظه اعمال ما را ببیند. بلكه علم پیدا می كند بر اعمال ما كه این علم یا روزانه هست یا هفتگی و یا هرگاه بخواهد می داند.
اما علم امام همانطور كه بیان شد هنگامی است كه امام بخواهد، و این خواستن امام وقتی است كه خدا بخواهد. اما اگر خدا نخواهد امام هم نمی خواهد، لذا علم پیدا نمی كند و خدشه ای بر ستار العیوبی خدا وارد نیست.
و خدا اگر عمل بنده ای را بپوشاند و نخواهد كسی حتی امام علیه السلام از عمل بنده اش مطلع شود دیگر هیچ كس قادر نیست از این عمل آگاه شود.
📕 https://B2n.ir/e47692
#عمل #علم
⁉️ @PorsemanShia
🌱
⁉️ عادل چه کسی است؟
عدل یعنی چه؟ منظورم اینه كه آدم عادل چه كسیه؟ یعنی معیار این كه می گیم فلان كس عادل چی باید باشه از نظر عقلی و شرعی؟
.
.
.
⭕️ پاسخ:
عدالت در لغت به معني راستي (استقامت) و در شريعت به معني راستي در راه حق و دوري از مانع و برتري دادن عقل بر هواست.
در اصطلاح فقيهان عدالت عبارت است از پرهيز از گناهان بزرگ و اصرارنكردن در گناهان كوچك و راست گويي و پرهيز از دروغ و رعايت تقوا و دوري از افعال پست.
عدالت از اين جهت كه مصدر است، مترادف عدل است و عدل عبارت است از اعتدال، راستي و ميل به حق و حد وسط بين دو طرف افراط و تفريط است.
در تعریفی بیان شده: العدل وضع الشيء في موضعه؛ عدل قرار دادن هر چیز در جای خودش است.
عدالت از اين جهت كه يك فضيلت است داراي دو جهت است: يك جهت فردي و يك جهت اجتماعي.
اگر از جهت فردي لحاظ شود دال بر هيأت راسخي در نفس است كه افعال مطابق حق از آن صادر ميشود؛ و ماهيت آن اعتدال، توازن، پرهيز از كار زشت، و دوري از اخلال كردن در امور واجب است،
و اگر از جهت اجتماعي مورد توجه واقع شود دال بر احترام به حقوق ديگران و دادن حق هر صاحب حقي است.
بالاخره عدالت ميانه روي و رعايت حد اعتدال و اينكه در هر امري حد وسط آن را رعايت كند و عادل كسي است كه نسبت بمردم از روي انصاف عمل كند و با نفس خود نيز انصاف كند و عدل، نهادن هر چيز بجاي خود و اعطاء حق هر كس را آن طور كه بايد، است .
در بعض احاديث نبوي و اخبار ائمه طاهرين صلی الله علیهم روايت است، قريب به اين مضمون: وقتي كسي به شما خبري دهد و دروغ نگويد و عدهاي به شما دهد خلف وعده نكند، در معامله با شما ظلم نكند، به او امانتي سپرديد به شما خيانت نكند چنين كسي مروتش ظاهر و غيبتش حرام و بايست او را عادل دانست.
📕 https://B2n.ir/d27860
#عادل
⁉️ @PorsemanShia
🌱
⁉️ معصومیت حضرت معصومه (س)
آیا حضرت معصومه (سلام الله علیها) معصوم بوده اند ؟ چه اندازه ؟ و آیا ولایت دارند ؟
.
.
.
⭕️ پاسخ:
بر اساس روایتی، لقب معصومه از سوى امام رضا - علیه السلام - به این بانوى عظیم الشأن اعطا گردید.
امام رضا فرمود: «من زار المعصومه بقم کمن زارنى؛ هر کس معصومه را در قم زیارت کند، مانند کسى است که مرا زیارت کرده است».
این تعبیر را امام پس از وفات آن بانو به کار برده اند و شاید دلالت بر این دارد که آن بانو، دارای مقام عصمت می باشند.
گفتنی است گرچه نصاب تام عصمت، یعنی عصمت مطلق اختصاص به چهارده نفر دارد، ولی ممکن است مراتب نازل از عصمت نصیب سایر افراد نیز بشود؛
زیرا گوهر اصلی انسان که نفس ناطقه او است، به گونه ای آفریده شده که اگر بخواهد، با تأمین برخی شرایط می تواند به قله بلند عصمت برسد؛
زیرا نفس انسان با حرکت جوهری و تکامل معنوی، از قوه به فعلیت رسیده و می تواند از آفتهای سهو، نیسان، غفلت، جهالت و هر گونه ناپاکی مصون باشد؛
چون محدوده نفوذ شیطان، محصور به مراحل وهم و خیال است که وابسته به طبیعت انسان است؛
اما مراتب عقل و قلب کاملاً از قلمرو و نفوذ شیطان مصون است. سهو، نسیان، غفلت و جهل و هر ناپاکی دیگر، در آن ساحت قدسی راه نمییابد.
بنابراین، چون شئون هستی انسان محدود به مراتب طبیعی، خیالی وهمی نیست، اگر کسی به مرتبه عقل خالص و قلب سلیم راه یافت، می تواند همچون فرشتگان از گزند لغزش های علمی و عملی مصون بماند.
بنابراین، خداوند هیچ کس را از رسیدن به مقام عصمت محروم نکرده است. از این رو، عصمت منحصر به پیغمبران و امامان معصوم (علیهم السلام) نیست؛
چنان که حضرت مریم (سلام الله علیها)، حضرت فاطمه (سلام الله علیها) و مخلصانی دیگر که نه پیامبر بودند و نه امام، به مقام شامخ عصمت دست یافتهاند.
از طرف دیگر، عصمت مراتب متعدد دارد. مراتب پایین تر عصمت که عصمت از گناه باشد، برای دیگران نیز دست یافتنی است.
بنابراین، ممکن است که حضرت معصومه (سلام الله علیها) به برخی از مراتب عصمت را داشته باشد؛ گرچه نمی توان گفت در چه مرتبه از عصمت بوده است.
ایشان به دلیل مقام معنوی بالا، دارای ولایت تکوینی است؛ چون افراد صالح از این موهبت هر کدام به میزان مقام معنوی خود برخوردار است و حضرت فاطمه معصومه (سلام الله علیها) نیز از این قاعده مستثنا نخواهد بود؛ ولی ایشان ولایت تشریعی ندارد.
📕 https://B2n.ir/w20858
#حضرت_معصومه
⁉️ @PorsemanShia