#کشتن_زنان_و_کودکان_و_پیران_در_جنگ
🤔#پرسش
❔دستور به قتل عام زنان و کودکان و بزرگسالان در اسلام ناب و مکتب اهل بیت.
در يكى از معتبرترين كتب شيعه روايتى آمده اينچنين:
#متن_عربى: عنه عن علي بن محمد القاساني عن القاسم بن محمد عن سليمان بن داود المنقري ابي أيوب قال: اخبرني حفص بن غياث: كتب إلي بعض اخواني ان اسأل ابا عبد الله عن مدينة من مدائن الحرب هل يجوز ان يرسل عليهم الماء أو يحرقون بالنيران أو يرمون بالمنجنيق حتى يقتلوا وفيهم النساء والصبيان والشيخ الكبير والاسارى من المسلمين والتجار؟ فقال : يفعل ذلك بهم ولا يمسك عنهم لهؤلاء ولا دية عليهم للمسلمين ولا كفارة.
#ترجمه:
«حفص بن غياث» گفت: از امام صادق درباره شهرى از شهرهاى جنگى سؤال كردم كه آيا جايز است به آنجا آب رها كنيم؟
همچنین در حالى كه در آن شهر، زنان، اطفال و پيرمردان و حتى اسيران مسلمان و تجار هستند، آيا مىتوانيم (آب ببنديم ) يا آنجا را آتش بزنيم و يا با منجنيق خراب كنيم؟
امام فرمود: اين كار را با آنها انجام دهيد، به خاطر وجود اينها در شهر، نمىتوان دست از كفار برداشت، و هيچ ديه و كفّارهاى هم به عهده مسلمانان نيست
#منبع:
تهذيب الأحكام(شيخ طوسی)-ج۶-ص۱۴۲ ❗️❗️
💠#پاسخ💠
👌اصل اولیه آن است که در جنگ و نبرد ، تنها باید با آنانی که با مسلمین سر جنگ دارند ، برخورد کرد ، و کودکان و پیران و بردگان که معمولا در جنگ شرکت نمی کنند ، نباید مورد گزند و آسیب واقع شوند .
❕پیامبر گرامی در توصیه خود به سربازان اسلام می فرمود ؛
« برده و پیران و زنان را در نبرد نکشید ... » « وَ لَا تَقْتُلُوا وَلِيداً وَ لَا شَيْخاً كَبِيراً وَ لَا امْرَأَة ... »
📚دعائم الاسلام ، ج 1 ص 369 _ مستدرک الوسائل ج 11 ص 39
👌در روایت دیگری ، امام صادق ع فرمود ؛
« پیامبر از کشتن زنان و کودکان نهی کرد » « لِأَنَّ رَسُولَ اللَّهِ ص نَهَى عَنْ قَتْلِ النِّسَاءِ وَ الْوِلْدَان »
📚المحاسن ج 2 ص 327 _ الفقیه ج 2 ص 52
👌و فرمود ؛
« ( در جنگ با مشرکین ) ، مشرکین را بکشید اما پیران و کودکانشان را نکشید » « اقْتُلُوا الْمُشْرِكِينَ وَ اسْتَحْيُوا شُيُوخَهُمْ وَ صِبْيَانَهُمْ. »
📚تهذیب الاحکام ، ج 6 ص 142
👌اما گاه ممکن است که دشمن از این حکم اسلامی سوء استفاده کند و به بهانه اینکه طبق حکم اسلام و دیدگاه مسلمین ، کشتن کودکان و پیران و زنان در نبرد ممنوع است ، این دسته را سپر خود قرار دهند تا از این طریق بر مسلمین غلبه کنند و ممکلت مسلمین را نابود و جان و مال و ناموسشان را به یغما برند و اسلام را نابود کنند ، در این صورت از روی اضطرار ، در جهت مقابله با دسیسه دشمن و جلوگیری از شکست ، از بین بردن کودکان و زنان و پیرانی که دشمن از آنها به عنوان سپر استفاده می کند ، اشکالی ندارد و روایت مورد استناد معاند نیز ناظر به همین فرض است ، چنان که علامه مجلسی در ذیل روایت مذکور می نویسد ؛
« این روایت حمل می شود در جایی که فتح و غلبه بر دشمن جز از این طریق ممکن نیست » « حمل على ما إذا لم يمكن الفتح بغير ذلك. »
📚ملاذ الاخیار ج 9 ص 378
❕در استفتائی از مرحوم امام خمینی پرسیدند ؛
« اگر در جنگ، نيروهاى باطل عدّه اى از مسلمانان (از قبيل زنان، كودكان و پيرمردان) را سپر قرار دهند آيا كشتن مسلمانان مذكور جائز است يا خير؟ »
👌پاسخ ؛
« اگر دفاع از إسلام و مسلمين و سركوب كردن مهاجمين متوقّف بر آن باشد جائز است. »
📚استفتاءات ، ج 3 ص 45
👌و همینطور فرمودند ؛
« اگر يك دسته اى از مسلمين را كفار سپر قرار دادند؛ فرض كنيد كه عراق فاسد، يك دسته اى از مسلمين بى گناه را سپر قرار داد و پشت آنها ايستاده كه بريزد ايران را بگيرد، بر ما واجب است كه مسلمان و غير مسلمانش را بكشيم. مسلمانها شهيد هستند و به بهشت مى روند و كافرهايش كافرند و به جهنم. دفاع واجب است. »
📚صحیفه امام ، ج 15 ص 118
#پرسمان_اعتقادی
@Rahnamye_Behesht
#سایت_ما
ipasookh.ir
ـ🍃⃟🌹᭄•🍃⃟🌹᭄•🍃⃟🌹᭄•
ـ🌹•🍃⃟🌹᭄•
ـ🍃⃟🌹᭄•
ـ🌹
ـ🍃⃟
ـ᭄•
🍃 بسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ 🍃
🌺با توجه به این که در آستانه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری قرار داریم ، کانال پرسمان اعتقادی ضمن دعوت از آحاد مردم برای شرکت پر شور در این انتخابات و برگزیدن فرد اصلح برای تصدی این منصب ، برخی از پرسش های پاسخ داده شده مرتبط با این موضوع را تقدیم می کند؛
1⃣عده ای از مومنین قصد شرکت در انتخابات را ندارند ❗️دلیل شرعی بر لزوم شرکت در انتخابات است؟ مراجع بر چه اساسی شرکت در انتخابات را لازم می دانند؟
🗯 https://eitaa.com/Rahnamye_Behesht/1969
2⃣آیا حدیث انتخاباتی از امام صادق علیه السلام صحت دارد که امام می گوید وقتی بین انتخاب دو حاکم شک و تردید داشتید به عادل ترین و صادق ترین و با تقوا ترین آنها رای دهید و اگر در این صفات مساوی بودند به کسی رای دهید که مخالفان و دشمنان به آنها تمایل دارند؟
🗯 https://eitaa.com/Rahnamaye_Behesht/3452
3⃣آیا از لحاظ آیات و روایات ، مردم حق انتخاب رییس جمهور را دارند؟
🗯 https://eitaa.com/Rahnamaye_Behesht/3124
4⃣ملاک های رییس جمهور اصلح از لحاظ روایات ❗️
🗯 https://eitaa.com/Rahnamye_Behesht/1968
5⃣چرا زنان نمی توانند رییس جمهور شوند ❗️
🗯 https://eitaa.com/Rahnamaye_Behesht/2057
┅═ೋ❅🌹❅ೋ═┅
🌷 لینک دسترسی به این مجموعه در پیامرسان تلگرام :
🍀https://t.me/Rahnamye_Behesht/13731
᭄•
🍃⃟
🌹
🍃⃟🌹᭄•
🌹•🍃⃟🌹᭄•
🍃⃟🌹᭄•🍃⃟🌹᭄•🍃⃟🌹᭄•
#دیدگاه_اسلام_در_مورد_شک_و_تردید_فلسفه_احکام
🤔#پرسش
❔در منهج اسلامی، شک کردن به آیات قرآن و کلیه اصول و فروع دین مستوجب عذاب ابدی در جهنم است!
امام علی: همانا صاحب شک و معصيت در آتش است نه از ما است و نه بازگشتنش بسوى ما خواهد بود. [حکم حدیث: صحیح]
📚منبع: من لا یحضره الفقیه ٫ ترجمه بلاغی و غفاری ٫ جلد ۵ ٫ صفحه ۳۰۱
❔در منهج اسلامی که کلیه کتب نقد دین سانسور میشود اساساً این دیدگاه که «شک لازمه و پیشنیاز ایمان است» معنا ندارد! چرا که لازمه شک، شنیدن آرا و نظرات مخالفان است ❗️❗️
❔در منهج دینی، اطاعت از حکم الله نباید از گذرگاه فهم چرایی و دلیل آن حکم بگذرد! بلکه باید از گذرگاه تعبّد محض بگذرد! چرا که به قول قرآن «خدا میداند و شما نمیدانید!»
و این دقیقاً نقطه عطف اختلاف بین روش دین با روش علم است:
علم میگوید «شک کن و بدون فهم و دانش از چیزی اطاعت نکن»
اما دین بر خلاف علم میگوید: «شک نکن! و حتی اگه دلیل حکمی را نمیدانی باز هم اطاعت کن!»
💠#پاسخ💠
👌شك به تنهايى چيز ناپسندى نيست ، بلكه آنچه در مورد شك و ترديد نكوهيده است ، باقى ماندن و توقف در آن است ، شک هم چون پلى است لرزان و سست كه ماندن در آن باعث سقوط و نابودى مى گردد ، اما از آنجا كه پل است مى تواند ما را به سر منزلى آرام و استوار برساند.
❕شک تا آن زمانی که موجب توقف انسان نشود و انسان را از تحقیق و پژوهش باز ندارد ، از دید اسلامی اشکالی ندارد و گناهی بر آن نیست ، و اساسا چنین شکوکی می تواند لازمه پیشرفت و تحقیق بیشتر باشد .
👌پيامبر گرامی فرمود ؛
« خداوند از وسوسه ها و تشكيكات ذهنى امّت من تا زمانى كه آنها را به زبان يا به مرحله عمل نياورده باشند، گذشت كرده است. »
📚مجموعه ورام ، ج 2 ص 120
👌و فرمود ؛
« هر دلى وسواس دارد. پس هرگاه اين وسواس پرده دل را بِدَرَد و به زبان آورده شود، بنده به سبب آن مؤاخذه گردد، اما اگر پرده دل را ندرد و زبان به آن گويا نشود، گناهى صورت نگرفته است. »
«لكُلِّ قَلبٍ وَسوسه ، فإذا فَتَقَ الوَسواسُ حِجابَ القَلبِ نَطَقَ بهِ اللِّسانُ واخِذَ بهِ العَبدُ، وإذا لَم يَفتُقِ القَلبَ ولَم يَنطِقْ بهِ اللِّسانُ فلا حَرَجَ. »
📚مستدرک الوسائل ج 5 ص 431
❕راوی می گوید كه از امام كاظم عليه السلام درباره حديث نفْس (افكار و انديشه هايى كه در ذهن انسان مى گذرد) سؤال شد. فرمود ؛
« كيست كه نفْس او دچار افكار و انديشه نشود؟! ... »
📚بحار الانوار ج 69 ص 127
❕بنابراین صرف شک و تردید ، عذاب الهی را در پی ندارد ، آنجایی شک و تردید ناپسند است و مذموم شمرده شده است که عقد القلب شود و منتهی به تحقیق و پژوهش و بررسی نشود و یا به گونه ای باشد که انسان نشانه های حقانیت را ببیند اما باز دست از شک و تردید و دو دلی بر ندارد ، بر همین اساس ، شهید مطهری در این رابطه می گوید ؛
« عصر ما از نظر دينى و مذهبى- خصوصا براى طبقه جوان- عصر اضطراب و دودلى و بحران است. مقتضيات عصر و زمان، يك سلسله ترديدها و سؤالها بوجود آورده و سؤالات كهنه و فراموش شده را نيز از نو مطرح ساخته است.
❔آيا بايد از اين شك و ترديدها و پرس وجوها- كه گاهى به حد افراط مى رسد- متأسف و ناراحت بود؟
👌به عقيده من هيچگونه ناراحتى ندارد؛ شك، مقدمه يقين؛ پرسش، مقدمه وصول؛ و اضطراب، مقدمه آرامش است. شك، معبر خوب و لازمى است هر چند منزل و توقفگاه نامناسبى است. اسلام كه اينهمه دعوت به تفكر و ايقان مى کند، بطور ضمنى مى فهماند كه حالت اوليه بشر، جهل و شك و ترديد است و با تفكر و انديشه صحيح بايد به سرمنزل ايقان و اطمينان برسد. يكى از حكما مى گويد:
«فائده گفتار ما را همين بس كه تو را به شك و ترديد مى اندازد تا در جستجوى تحقيق و ايقان برآئى»
.
❕شك، ناآرامى است، اما هر آرامشى بر اين ناآرامى ترجيح ندارد. حيوان شك نمى كند، ولى آيا به مرحله ايمان و ايقان رسيده است؟! آن نوع آرامش، آرامش پائين شك است، بر خلاف آرامش اهل ايقان كه بالاى شك است... پس صرف اينكه عصر ما عصر شك است نبايد دليل بر انحطاط و انحراف زمان ما تلقى شود. مسلّما اين نوع از شك، از آرامشهاى ساده لوحانه اى كه بسيار ديده مى شود پائينتر نيست.
آنچه مى تواند مايه تأسف باشد اين است كه شك يك فرد، او را به سوى تحقيق نراند؛ و يا شكوك اجتماعى، افرادى را برنيانگيزد كه پاسخگوى نيازهاى اجتماع در اين زمينه بوده باشند. »
📚مجموعه آثار ، ج 1 ص 33
❕در رابطه با قضیه کتب ضاله و دیدگاه اسلام در این رابطه ، در ذیل پاسخ مفصلی داده ایم ؛
💠https://eitaa.com/Rahnamaye_Behesht/1563
🔸ادامه 👇
🔸ادامه 👇
👌ملحد در ادامه اشکال کرده است که از دید اسلام ، مسلمان حق ندارد که از فلسفه احکام الهی سوال کند ، در حالی که این سخن صحیح نیست ، امامان گرامی ما در موارد فراوانی ، از فلسفه احکام سخن به میان می آوردند تا جایی که شیخ صدوق یک کتاب به نام « علل الشرایع » تالیف کرد و در آن روایاتی که از فلسفه احکام سخن به میان آمده است را جمع آوری کرد .
❕البته در مواردی ممکن است که فلسفه برخی از احکام از جانب معصومین علیهم السلام به ما نرسیده باشد ، در همچنین مواردی ، از آنجایی که ما خداوند را حکیم می دانیم ، تصدیق می کنیم که آن احکام دارای علل و اهداف و مصالحی است و از آن اطاعت می کنیم و بر خلاف ادعای معاند ، این اطاعت از روی فهم و دانش است نه ناآگاهی ، فهم و آگاهی به این که خداوند حکیم است و دستوراتش بر پایه مصالح و حکمت است لذا باید از او اطاعت کرد ، چنان که امام صادق ع فرمود ؛
« از آنجایی که می دانیم خداوند حکیم است تصدیق می کنیم که تمام افعال و دستوراتش دارای حکمت است ، اگر چه فلسفه آن برای ما روشن نباشد»
📚بحار الانوار ج 52 ص 92
❕در رابطه با دیدگاه اسلام در مورد فلسفه احکام ، برخی از علما می نویسند ؛
« بعضى از فرق مسلمين عقيده دارند احكام اللَّه معلل بالاغراض نيست؛ يعنى لزومى ندارد آنچه خدا امر كرده داراى فلسفه اى باشد و آنچه را نهى كرده داراى مفسده اى. آنها در واقع حكيم بودن خدا را زير سؤال مى برند و توجه ندارند كه اگر احكام تابع مصالح و مفاسد نباشد ترجيح بدون مرجح لازم مى آيد و اساساً اين سخن برخلاف آيات زيادى از قرآن است كه براى نماز و روزه و حج و قصاص و امثال آن فلسفه هايى ذكر كرده است. به يقين آنچه را خدا امر فرموده داراى فوايد مادى يا معنوى يا هر دو بوده و آنچه را نهى كرده مفاسدى اينچنين داشته است. نه تنها احكام الهى، احكام وقوانينى نيز كه درعرف عقلا وضع مى شود همه از اين قبيل است؛ گاهى هفته ها و ماهها درباره مصلحت و مفسده يك قانون مطالعه و بررسى مى كنند تا بتوانند حكمى را در عرف خودشان وضع كنند.
❕آيات مربوط به حلال كردن طيبات و حرام كردم خبائث ( اعراف 157 ) همگى شاهد بر اين است كه قبلًا طيب و خبيثى وجود دارد كه به سبب آن حكم الهى مطابق آن صادر مى شود.
👌تنها تفاوتى كه ميان احكام الهى و احكام عرفى است اين است كه احكام عرفى چه بسا بر اساس مصالح و مفاسدى وضع مى شود كه نتوانسته اند تمام جوانب آن را بررسى كنند و به همين دليل پس از مدتى ممكن است خلاف آن كشف شود؛ ولى احكام الهى چنين نيست، علم بى پايان خداوند سبب مى شود كه احكام بر اساس رعايت تمام جوانب مصالح و مفاسد وضع شود و هرگز خلافى در آن نخواهد بود.
❕بعضى نيز معتقدند گرچه احكام داراى مصالح و مفاسدى است؛ ولى ما نبايد به سراغ آنها برويم، بايد مطيع فرمان باشيم؛ آنجا كه امر شده انجام دهيم و آنجا كه نهى شده خوددارى كنيم و مطلقاً به سراغ فلسفه احكام نبايد رفت.
👌ولى اين نيز برخلاف آياتى است كه ما را تشويق به فهم مصالح و مفاسد احكام مىكند و همچنين برخلاف رواياتى است كه ائمه هدى عليهم السلام مصالح احكام را مشروحاً بيان كرده اند و نيز بعضى از اصحاب خدمت امامان عليهم السلام مىرسيدند و فلسفه پاره اى از احكام را مى پرسيدند.
❕هرگز هيچ امامى آنها را نهى از اين سؤالات نكرد و اين دليل بر آن است كه مردم حق دارند از فلسفه احكام سؤال كنند و پاسخ بشنوند.
👌منتها در اينجا دو نكته مهم باقى مى ماند و آن اين است كه ؛
1⃣ اولًا بيان فلسفه احكام چه فايده اى دارد؟
❕پاسخ اين سؤال روشن است؛ انسان هنگامى كه به منافع نماز و روزه و امثال آن آگاه مىشود، شوق بيشترى براى انجام دادن آن در خود مى يابد و هنگامى كه مثلًا مفاسد بى شمار شرب خمر را مى شنود، نفرت بيشترى از آن پيدا مى كند.
👌درست مانند دستورات طبيب كه وقتى براى بيمارش فوايد دارو را ذكر كند بيمار با شوق بيشترى دارو را مصرف كرده و تلخى احتمالى آن را تحمل مى كند.
2⃣ثانياً: معناى آگاهى بر فلسفه احكام اين نيست كه ما همواره مقيد به آن باشيم و بگوييم چون مثلًا فلسفه دو ركعت بودن نماز صبح و سه ركعت بودن نماز مغرب را نمى دانيم بنابراين آن را انجام نمى دهيم. ما بايد گوش بر امر و چشم بر فرمان داشته باشيم چه فلسفه احكام را بدانيم يا ندانيم؛ ولى تا آنجا كه بدانيم به اطاعت راسخ ما كمك مى كند.
📚پیام امام امیر المومنین ع ، مکارم شیرازی ، ج 14 ص 105
#پرسمان_اعتقادی
@Rahnamye_Behesht
#سایت_ما
ipasookh.ir
#تفاوت_دیه_قطع_سه_انگشت_و_چهار_انگشت_زن
🤔#پرسش
❔نمونههای بسیاری از اطاعت کورکورانه از احکام ضد عقلی و غیر منطقی دین وجود دارد که مؤمن تلاشی برای دانستن چرایی آن نمیکند! چون در وادی عقل سلیم پاسخی برای آن ندارد! به عنوان مثال:
اینکه چرا «در اسلام شهادت هزار زن، مادامی که با شهادت یک مرد جمع نشود، معتبر نیست!»
اینکه چرا «در اسلام دیه قطع چهار انگشت زن، از دیه قطه سه انگشت زن کمتر است» ، در حالی که عقل سلیم حکم میکند «خسارت بدنی بیشتر = دیهی بیشتر» ❗️❗️
💠#پاسخ💠
👌در رابطه با قبول شهادت زنان و مواردی که شهادت آنان پذیرفته می شود و نمی شود ، در دو نمایه ذیل توضیحات مفصلی داده ایم ؛
💠https://eitaa.com/Rahnamye_Behesht/3199
💠https://eitaa.com/Rahnamye_Behesht/1230
❕اما در رابطه با تفاوت دیه قطع سه انگشت و چهار انگشت زن ، در روایتی امام صادق علیه السلام به زیبایی وجه و فلسفه آن را بیان داشتند ، ابان می گوید ؛
« به امام صادق ع گفتم كه اگر انسان يك انگشت خانمى را قطع كند چه دیه ای بايد پرداخت کند ، امام ع فرمود : ده شتر. من گفتم: اگر دو انگشت او را قطع كند چند شتر بايد بدهد؟ امام ع گفت: بيست شتر. من گفتم: و اگر سه انگشت او را قطع كند چه بايد بدهد؟ امام ع گفت: سى شتر. من گفتم: و اگر چهار انگشت او را قطع كند چند شتر بايد بدهد؟ امام ع گفت: بيست شتر. من گفتم: سبحان الله، اگر سه انگشت زن را قطع كند بايد سى شتر بدهد و اگر چهار انگشت او را قطع كند بايد بيست شتر بدهد! ؟ موقعى كه اين فتوا را در عراق شنيديم از آورنده آن بيزارى و تبرى جستيم، مى گفتيم: اين سخن شيطان است. امام صادق ع فرمود ؛
« آهسته تر اى ابان، اين حكم رسول خدا ص است كه فرمود: «جراحت خانمها تا يك سوم، با دیه مردان برابر است و چون از ثلث و یک سوم بگذرد، به نصف دیه مردان نزول مى كند.» اى ابان، تو با قانون قياس مرا مؤاخذه كردى؛ اگر سنت را با قياس برابر كنند، دين خدا پامال مى شود. »
«... مَهْلًا يَا أَبَانُ هَكَذَا حَكَمَ رَسُولُ اللَّهِ ص إِنَّ الْمَرْأَةَ تُقَابِلُ الرَّجُلَ إِلَى ثُلُثِ الدِّيَةِ فَإِذَا بَلَغَتِ الثُّلُثَ رَجَعَتْ إِلَى النِّصْفِ يَا أَبَانُ إِنَّكَ أَخَذْتَنِي بِالْقِيَاسِ وَ السُّنَّةُ إِذَا قِيسَتْ مُحِقَ الدِّينُ. »
📚الکافی ج 7 ص 300
❕بنابراین و مطابق این روایت ، دیه زن و مرد در اعضا و جوارح ، تا یک سوم دیه کامل برابر است ، اما وقتی دیه زن از یک سوم بیشتر رود ، به نصف دیه مرد تقلیل پیدا می کند ، لذا دیه چهار انگشت چون به نصف تقلیل پیدا می کند ، از دیه سه انگشت کمتر می شود ، چنان که در روایت دیگر ، جمیل بن دراج می گوید که به امام صادق ع گفتم ؛
« آيا قانون قصاص و برابرى بين زن و مرد هم جارى مى شود؟ امام ع گفت: آرى، در جراحات، دیه زنان و مردان برابرى مى كند تا به يك سوم برسد؛ و چون از يك سوم تجاوز كند، دیه مردان ( به دو برابر دیه زنان ) بالا مى رود و دیه زنان ( به نصف ) تنزل مى كند. »
« سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ ع عَنِ الْمَرْأَةِ بَيْنَهَا وَ بَيْنَ الرَّجُلِ قِصَاصٌ قَالَ نَعَمْ فِي الْجِرَاحَاتِ حَتَّى تَبْلُغَ الثُّلُثَ سَوَاءٌ فَإِذَا بَلَغَتِ الثُّلُثَ ارْتَفَعَ الرَّجُلُ وَ سَفَلَتِ الْمَرْأَةُ. »
📚همان منبع
❕بر همین اساس ، شیخ مفید می گوید ؛
« زن با مرد در دیه اعضاء و جوارح برابر است تا زمانی که به یک سوم دیه برسد ، وقتی دیه زن به یک سوم دیه برسد به نصف دیه مرد تنزل پیدا می کند ، مثال این مورد چنین است که در انگشت مرد در صورت قطع شدن ، ده شتر دیه است و همینطور در انگشت زن ، و در دو انگشت از انگشتان مرد ، بیست شتر دیه است و همینطور در دو انگشت زن و در سه انگشت قطع شده مرد ، سی شتر دیه است و همینطور در سه انگشت زن و در چهار انگشت مرد از دست یا پایش چهل شتر دیه است اما در چهار انگشت زن بیست شتر دیه است چرا که دیه زن از یک سوم دیه کامل فراتر رفت که بعد از زیادی به اصل دیه زن که نصف دیه مرد است ، بازگشت می کند ، بنابراین هر زمان که دیه انگشتان و جوارح و اعضای بدن زن از یک سوم دیه بیشتر شود ، به نصف تقلیل پیدا می کند ، در قطع پنج انگشت زن بیست و پنج شتر دیه است و در قطع پنج انگشت مرد پنجاه شتر دیه است ، این حکم مطابق سنت پیامبر و مطابق با اخبار متواتر ائمه ع است »
« المرأة تساوي الرجل في ديات الأعضاء و الجوارح حتى تبلغ ثلث الدية فإذا بلغتها رجعت إلى النصف من ديات الرجال .... »
📚المقنعه ، شیخ مفید ، ص 764
🔸ادامه 👇
🔸ادامه 👇
❕وجه این که دیه مرد از دیه زن در بیشتر از یک سوم در اعضاء بالاتر است ، بازگشت می کند به کارکرد اقتصادی مرد در جامعه ، زیرا دیه بالاتر از یک سوم به معنای وجود جراحت شدیدتر است و اشاره است به ضربه ای که این جراحت شدیدتر به جایگاه اقتصادی مرد می زند و او را تا حدودی از کار می اندازد .
👌مردان غالبا در خانواده عضو مؤثر اقتصادى هستند و مخارج خانواده را متحمل مى شوند و با فعاليتهاى اقتصادى خود چرخ زندگى خانواده را به گردش در مى آورند، بنابراين تفاوت ميان از بين رفتن مرد و زن یا جراحات وارده بر آنها ، از نظر اقتصادى و جنبه هاى مالى بر كسى پوشيده نيست كه اگر اين تفاوت مراعات نشود خسارت بى دليلى به بازماندگان مرد و فرزندان بى گناه او وارد مى شود ، لذا اسلام با قانون بیشتر بودن دیه مرد ، رعايت حقوق همه افراد را كرده و از اين خلاء اقتصادى و ضربه نابخشودنى كه به يك خانواده مى خورد جلوگيرى نموده است ، اسلام هرگز اجازه نمى دهد كه به بهانه لفظ تساوى ، حقوق افراد ديگرى مانند فرزندان شخصى كه مورد جراحت شدید قرار گرفته و نمی تواند به مانند قبل کارکرد اقتصادی داشته باشد ، پايمال گردد.
❕بر همین اساس برخی می نویسند ؛
« زن و مرد از نظر انسانيت يكسان مىباشند، و آيات قرآنى و احاديث اسلامى بر اين گواهى مىدهند، و حتى سوره كاملى به نام سورۀ نساء دربارۀ او نازل شده است، بنابراين ديه، بيانگر ارزش كالاى از دست رفته نيست، بلكه جبرانگر خسارت اقتصادى است كه بر خانواده وارد شده است و در نظام اسلامى هزينۀ زندگى بر دوش شوهر سنگينى مىكند، و با از بين رفتن او، خسارت اقتصادى بيشترى بر زندگى خانواده وارد مىشود، تا با از رفتن زن.
❕ در نظام اسلامى مرد برون سالار است و بايد تلاش كند تا وسيلۀ زندگانى خانواده را فراهم سازد و زن، خانه سالار است كه بايد به تنظيم امور داخلى بپردازد تا با هماهنگى اين دو نيرو، صميمت بر خانواده حاكم باشد. اكنون سؤال مىشود با مرگ و يا قتل ( یا جراحت ) كدام يكى از اين دو خسارت اقتصادى بيشترى بر بازماندگان وارد مىشود تا با تشريع مقدار ديه، اين خسارت به گونهاى جبران گردد؟ ناگفته پيداست با از بين رفتن مرد. اينجاست كه بايد قوانين حاكم بر خانواده به صورت يك مجموعه و منظومه مورد مطالعه قرار گيرد، نه به صورت فردى و تكى. »
📚 پژوهشی در دیه انسان ، سبحانی ، ص 33
❕ممکن است موردی پیش آید که زن نان آور خانواده باشد ، آیا در این صورت حکم اسلام در مورد تفاوت دیه مرد و زن نقص می شود ❗️❔
👌در حالی که پاسخ روشن است . زنان در اسلام هیچ تکلیفی در نان آوری برای خانواده ندارند تا در پی آن صاحب حقی شوند که مثلا دیه آنها برابر با مرد باشد ، وقتی زن تکلیفی در این زمینه ندارد ، حقی هم در پی این تکلیف ندارد .
❕پدر و ولی زن ، موظف است که مخارج او را تامین کند و پس از ازدواج نیز ، شوهر او موظف است که مخارج او را تامین کند و در صورتی که زن ، پدر و شوهرش را از دست داده باشد ، حکومت اسلامی موظف است که مخارج او و فرزندان خردسالش را تامین کند ، چنان که علی ع در عهد نامه معروف خود به مالک اشتر متذکر رسیدگی به چنین زنان بی سرپرست و فقیری شده و می فرماید ؛
« سپس خداى را، خداى را [پروا كن] درباره طبقه پايين از آنان كه چاره اى ندارند، يعنى مستمندان و نيازمندان و بينوايان و زمين گيران. همانا در اين طبقه هم نيازمندى است كه نيازش را ابراز نمى كند و هم نيازمندى است كه نيازش را ابراز مىكند. براى رضاى خدا، حقوق ايشان را كه خداوند از تو خواسته، حفظ كن و براى آنان سهمى از بيت المال خويش و غلّات زمينهاى متروك مسلمانان در هر سرزمين قرار ده. دورترينِ آنان همان اندازه سهم دارد كه نزديك ترينِ ايشان؛ و از تو خواسته شده كه حقّ همه را ادا كنى. پس مبادا سرخوشى، تو را از كار آنان غافل كند؛ كه پرداختن به كار بزرگ مهم تو را براى تباه كردن كار كوچك معذور نمى سازد. پس اهتمام خويش را از ايشان بازمگير و از آنان روى برمتاب »
« ثُمَّ اللّهَ اللّهَ فِي الطَّبَقَةِ السُّفلى مِنَ الَّذينَ لا حيلَةَ لَهُم؛ مِنَ المَساكينِ وَالمُحتاجينَ و أهلِ البُؤسى وَ الزَّمنى .... »
📚نهج البلاغه نامه 53
👌علی ع نیز در دوره حکومتی نهایت توجه را به این فقراء و زنان بی سرپرست داشتند تا جایی که علمای اهلسنت از قول علی ع نقل می کنند که می فرمود ؛
« ما أصبَحَ بِالكوفَةِ أحَدٌ إلّا ناعِما؛ إنَّ أدناهُم مَنزِلَةً لَيَأكُلُ مِنَ البُرِّ، ويَجلِسُ فِي الظِّلِّ، ويَشرَبُ مِن ماءِ الفُراتِ » [در دوران حكومت من] هيچ كس در كوفه شب را به روز نمى رسانَد، مگر اين كه زندگى آسوده اى دارد. فروپايه ترينِ مردم نان گندم مى خورَد، سايبانى دارد، و آب گوارا مى نوشد. »
📚فضائل الصحابه ، احمد بن حنبل ، ج 1 ص 531
#پرسمان_اعتقادی
@Rahnamye_Behesht
#سایت_ما
ipasookh.ir
👌معاند مدعی است که در یک خانواده و مکان سه پیامبر مبعوث می شدند اما در سایر مناطق زمین هیچ پیامبری مبعوث نمی شد ، در ذیل در مورد بعثت عمومی پیامبران ، توضیحات کافی را ارائه داده ایم ؛
🍀 https://eitaa.com/Rahnamaye_Behesht/3453
👌ملحد وهابی در مقام دفاع از عایشه مدعی شده است که شیعیان معتقدند که عایشه فاحشه بوده است ، در حالی که چنین سخنی دروغ است و شیعه چنین اعتقادی ندارد ، در ذیل توضیح داده ایم ؛
🍀 https://eitaa.com/Rahnamaye_Behesht/2888
❕او در ادامه در مقام دفاع از عایشه ، مدعی شده است که عایشه طبق قرآن ام المومنین است ، در این رابطه در ذیل توضیح داده ایم ؛
🍀 https://eitaa.com/Rahnamye_Behesht/1159
👌معاند مدعی است که ائمه شیعه اهل اشرافیگری بوده اند و ادعای شیعه در مورد زهد و ساده زیستی آنان ، دروغی بیش نیست !!! در ذیل پاسخش را داده ایم ؛
🍀 https://eitaa.com/Rahnamye_Behesht/1537
👌معاند مدعی شده است که شیخ مفید اعتراف به تحریف شدن قرآن کرده است ، در ذیل پاسخ ادعایش را داده ایم ؛
🍀 https://eitaa.com/Rahnamye_Behesht/2349