ست بوده باشد و اینگونه احکام در قرآن و سنت فراوان است که حکم کلى است و مصداق جزئى است:
مثلا در آیه 7 سوره حشر مى خوانیم ما آتاکُمُ الرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَ ما نَهاکُمْ عَنْهُ فَانْتَهُوا: هر چه پیامبر براى شما مى آورد بگیرید و هر چه از آن نهى مى کند خود دارى کنید.
این آیه یک حکم کلى در باره لزوم پیروى از فرمانهاى پیامبر ص بیان مى کند در حالى که مورد نزول آن اموالى است که از دشمنان بدون جنگ به دست مسلمانان مى افتد (و اصطلاحا به آن فى ء گفته مى شود).
و نیز در آیه 233 سوره بقره یک قانون کلى به صورت لا تُکَلَّفُ نَفْسٌ إِلَّا وُسْعَها: هیچ کس بیش از آنچه قدرت دارد تکلیف نمى شود بیان شده در حالى که مورد آیه در باره اجرت زنان شیرده است و به پدر نوزاد دستور داده شده است به اندازه توانایى خود به آنها اجرت بدهد، ولى آیا ورود آیه در چنین مورد خاصى مى تواند جلو عمومیت این قانون (عدم تکلیف به ما لا یطاق) را بگیرد؟! خلاصه اینکه: آیه در ضمن آیات جهاد وارد شده ولى مى گوید: هر در آمدى از هر موردى عاید شما شود که یکى از آنها غنائم جنگى است خمس آن را بپردازید مخصوصا ما موصوله و شی ء که دو کلمه عام و بدون هیچ گونه قید و شرطند این موضوع را تایید مى کنند.
تفسیر نمونه، ج 7، ص: 176
منبع سایت پرسمان
و لا تکونن علیهم سبعا ضاریا تغتنم اکلهم
: در برابر مردم مصر همچون حیوان درنده اى مباش که خوردن آنها را غنیمت و در آمدى براى خود فرض کنى.
و در نامه 45 به عثمان بن حنیف مى فرماید:
فو اللَّه ما کنزت من دنیاکم تبرا و لا ادخرت من غنائمها وفرا
: به خدا سوگند از دنیاى شما طلایى نیاندوختم و از غنائم و در آمدهاى آن اندوخته اى فراهم نکردم.
و در کلمات قصار، در جمله 331 مى فرماید
ان اللَّه جعل الطاعة غنیمة الاکیاس
: خداوند اطاعت را غنیمت و بهره هوشمندان قرار داده است.
و در نامه 41 مى خوانیم
و اغتنم من استقرضک فى حال غناک
: هر کس در حال بى نیازیت از تو قرضى بخواهد غنیمت بشمار.
و نظیر این تعبیرات بسیار فراوان است که همگى نشان مى دهد غنیمت منحصر به غنائم جنگى نیست.
و اما مفسران:
بسیارى از مفسران که در زمینه این آیه به بحث پرداخته اند صریحا اعتراف کرده اند که غنیمت در اصل معنى وسیعى دارد و شامل غنائم جنگى و غیر آن و به طور کلى هر چیزى را که انسان به دون مشقت فراوانى به آن دست یابد مى شود حتى آنها که آیه را به خاطر فتواى فقهاى اهل تسنن مخصوص غنائم جنگى دانسته اند باز معترفند که در معنى اصلى آن این قید وجود ندارد بلکه به خاطر قیام دلیل دیگرى این قید را به آن زده اند.
قرطبى مفسر معروف اهل تسنن در تفسیر خود، ذیل آیه چنین مى نویسد غنیمت در لغت خیرى است که فرد یا جماعتى با کوشش به دست مى آورند ...
و بدانکه اتفاق (علماى تسنن) بر این است که مراد از غنیمت در آیه (و اعْلَمُوا أَنَّما غَنِمْتُمْ) اموالى است که با قهر و غلبه در جنگ به مردم مى رسد، ولى باید توجه داشت که این قید همانطور که گفتیم در معنى لغوى آن وجود ندارد، ولى در عرف شرع، این قید وارد شده است «1».
فخر رازى در تفسیر خود تصریح مى کند که: الغنم الفوز بالشی ء غنیمت این است که انسان به چیزى دست یابد و پس از ذکر این معنى وسیع از نظر لغت مى گوید: معنى شرعى غنیمت (به عقیده فقهاى اهل تسنن) همان غنائم جنگى است «1».
و نیز در تفسیر المنار غنیمت را به معنى وسیع ذکر کرده و اختصاص به غنائم جنگى نداده اگر چه معتقد است باید معنى وسیع آیه فوق را به خاطر قید شرعى مقید به غنائم جنگى کرد «2».
در تفسیر روح المعانى نوشته آلوسى مفسر معروف سنى نیز چنین آمده است که: غنم در اصل به معنى هر گونه سود و منفعت است .
در تفسیر مجمع البیان نخست غنیمت را به معنى غنائم جنگ تفسیر کرده، ولى به هنگام تشریح معنى آیه چنین مى گوید: قال اصحابنا ان الخمس واجب فى کل فائدة تحصل للانسان من المکاسب و ارباح التجارات، و فى الکنوز و المعادن و الغوص و غیر ذلک مما هو مذکور فى الکتب و یمکن ان یستدل على ذلک بهذه الایة فان فى عرف اللغة یطلق على جمیع ذلک اسم الغنم و الغنیمة «4» علماى شیعه معتقدند که خمس در هر گونه فایده اى که براى انسان فراهم مى گردد واجب است اعم از اینکه از طریق کسب و تجارت باشد، یا از طریق گنج و معدن، و یا آنکه با غوص از دریا خارج کنند، و سایر امورى که در کتب فقهى آمده است، و مى توان از آیه بر این مدعى استدلال کرد، زیرا در عرف لغت به تمام اینها غنیمت گفته مى شود.
شگفت آور این که بعضى از مغرضان که گویا براى سم پاشى در افکار عمومى ماموریت خاصى دارند در کتابى که در زمینه خمس نوشته اند دست به تحریف رسوایى در عبارت تفسیر مجمع البیان زده، قسمت اول گفتار او را که متضمن تفسیر غنیمت به غنائم جنگى است ذکر کرده ولى توضیحى را که در باره عمومیت معنى لغوى و معنى آیه در آخر بیان کرده است، به کلى نادیده گرفته و یک مطلب دروغین به این مفسر بزرگ اسلامى نسبت داده اند، مثل اینکه فکر مى کرده اند تفسیر مجمع البیان تنها در دست خود آنها است و دیگرى آن را مطالعه نخواهد کرد، و عجیب این است که این خیانت را تنها در این مورد مرتکب نشده، بلکه در موارد دیگر نیز آنچه به سود بوده گرفته، و آنچه به زیان بوده است نادیده گرفته اند.
در تفسیر المیزان نیز با استناد به سخنان علماى لغت تصریح شده که غنیمت هر گونه فایده اى است که از طریق تجارت یا کسب و کار و یا جنگ به دست انسان مى افتد و مورد نزول آیه گرچه غنائم جنگى است ولى مى دانیم که هیچ گاه مورد عمومیت مفهوم آیه را تخصیص نمى زند «1».
از مجموع آنچه گفته شد چنین نتیجه گرفته مى شود که:
آیه غنیمت معنى وسیعى دارد و هر گونه در آمد و سود و منفعتى را شامل مى شود زیرا معنى لغوى این لفظ عمومیت دارد و دلیل روشنى بر تخصیص آن در دست نیست.
تنها چیزى که جمعى از مفسران اهل تسنن روى آن تکیه کرده اند این است که آیات قبل و بعد در زمینه جهاد وارد شده است و همین موضوع قرینه مى شود که آیه غنیمت نیز اشاره به غنائم جنگى باشد.
در حالى که مى دانیم شان نزول ها و سیاق عمومیت آیه را تخصیص نمى زنند
و به عبارت روشن تر هیچ مانعى ندارد که مفهوم آیه یک معنى کلى و عمومى باشد و در عین حال مورد نزول آیه غنائم جنگى که یکى از موارد این حکم کلى ا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥اینروزها با رصد شبکه های ماهواره ای معاند و برخی کانال های داخلی، شاهدیم که بخش زیادی از پست ها و اخبارشان را علیه #روحانیت، جهت داده و #دستور_روز قرار میدهند و با ایجاد خط خبری، کامنت ها و فیدبک های داغ و پربحثی را مهندسی میکنند.
♨️در همین رابطه حجت الاسلام علیرضامحمدلو یادداشتی نگاشته که در پست بعدی مطالعه بفرمایید
@Rohaniyat_Khomiyni_Shahr
✍️آنفولانزای نیویورکی در کمین حوزه و روحانیت
🔺 سال ۱۳۸۶ که دومین قطعنامه آمریکا در سازمان ملل تصویب شد، آنان به دنبال تحقق یک نوع #آنفولانزای_نیویورکی در ایران بودند که نفرت از اسلام (شماتت اسلام)، نفرت از ایرانیت (شماتت ایرانیت)، نفرت از نظام جمهوری اسلامی (شماتت نظام)، نفرت از رهبران (شماتت رهبران) و نفرت از همدیگر (شماتت از همدیگر) را دنبال میکردند.
🔴 این استراتژی در موسسه آمریکن اینترپرایز (AmericanEnterprise Institute) توسط نو محافظه کاران در ایالات متحده طراحی و تدوین شده بود. آن ها بر این باور بودند که اگر این ویروسِپنج لایه در میان ایرانیان ایجاد شود، انسجام و درهم تنیدگی آنان از هم خواهد پاشید.
🔹 برای انجام و شروع این استراتژی، آقای نیکلاس برنز درخواست بودجه ۱۲۵میلیون دلاری را از کمیسیون خزانه داری کنگره آمریکا درخواست کرده بود که با موافت نمایندگان در اختیار وی و مراجع ذیربط قرار گرفت.
🔴 حال اینروزها با رصد شبکه های ماهواره ای معاند و برخی کانال های داخلی، شاهدیم که بخش زیادی از پست ها و اخبارشان را علیه #روحانیت جهت داده و دستور روز قرار میدهند و با ایجاد خط خبری، کامنت ها و فیدبک های داغ و پربحثی را مهندسی میکنند.
🔹از جهت دادن عنوان شکایت شخصیت های حقیقی از برخی سلبریتی ها به سمت روحانیت و ادبیات تند یک روحانی در اعتراض به ساز و رقص عده ای کنار خیابان تا خبر افزایش طلاق در میان طلاب و طعنه یکی از #فرهنگیان به روحانیت و اعتراض به ورود طلاب به #آموزش_و_پرورش و مورد اخیر هم درگیری یک خانم و بی احترامی اش به لباس و عمامه روحانیت، مصادیق پررنگ این خط خبری محسوب میشوند.
🛎 آنچه که رخ میدهد، یک #عملیات_روانی و بازی رسانه ای می تواند تلقی شود و ضروری است که نسبت به مختصات این پروژه واقف باشیم و از کنشگری های احساسی که باعث عمق گرفتن ذهنیتهای منفی نسبت به روحانیت می شود، اجتناب کنیم.
🔴 #تولید_تنفر در این موقعیت یعنی اعتبارزدایی از نهاد روحانیت در اذهان عمومی و جهت دادن ناراحتی ها به سمت طلاب و برانگیختن احساسات منفی با تصویرسازی های منفی است.
🔹 یکبار روحانیت را مقابل #سلبریتیها نمایش میدهند و آنها نیز این تقابل را وایرال کرده و به سمت توده مردم سرازیر مینمایند. بار دیگر روحانیت را در مقابل معلمین و آموزش و پرورش قرار داده و حساسیت های قشر #فرهنگی و دانشآموز را برانگیخته میکنند.
🔴 اوضاع طلاق در روحانیت را برجسته کرده و چهره وخیمتری از ماجرا را به تصویر میکشند و در پازل فاجعهبار ماجرا، درگیری روحانیت با مردم را با تقطیع و برش از قبل و بعد ماجرا به نمایش میگذارند.
🛎 با این اوصاف، هم روحانیت باید باهوش تر در سطح اجتماع حاضر شده تا در #تلهی_دوربینهای_مسموم قرار نگیرند و هم اهالی رسانه و مردم فرامتن ویدیوها را تحلیل کرده و #فورواردهایشان را مراقبت کنند و هم مسئولین مربوطه اگر پشت صحنه ای در ماجراها وجود دارد، بررسی کرده و در صورت تحریف و تنش در افکار عمومی، سریعتر #روایت کرده و شفاف سازی نمایند.
🖊 حجت الاسلام علیرضا محمدلو
@Rohaniyat_Khomiyni_Shahr
❄️
📝#یادداشت_کوتاه | #۹دی، انقلابی علیه استبدادی دیگر
🍃🌹🍃
🔻 ۱۹ دی ماه ۵۶ خروش انقلابی مردم با بصیرت قم در دفاع از امام و مقتدای شان خون تازهای را در رگهای بزرگترین انقلاب مردمی قرن جاری ساخت که ثمره آن ۱۳ ماه بعد در ۲۲ بهمن ۵۷ به ثمر نشست و ریشه استبداد پهلوی را از بیخ و بن بر کند، استبدادی که در بیرون از مرزها سرسپرده و غلام حلقه به گوش شیطان بزرگ بود و در درون خودکامه و مستبد در برابر ملت.
🔸 زمانه گذشت تا بار دیگر استبدادی دیگر از همان جنس اما با چهرهای دیگر در برابر اراده و خواست مردم قد علم کرد و به بهانه دروغین تقلب در انتخابات، به رای و نظر مردم که تبلور آن در صندوقهای رای بود، تن نداد و ۸ ماه کشور رو بستر فتنه و آشوب قرار داد و انواع و اقسام ظلمها و جفاها را در حق انقلاب، مردم و نظام و ارزشهای آن روا داشت و این بار هم ملت بابصیرت و انقلابی ایران اسلامی در حماسه ۹ دی طومار این فتنه گران را در هم پیچیدند.
🔹 این فتنه به همین جا ختم نشد. چرا که بهانهای به دست دشمنان ملت انقلابی ایران داد تا برای انتقام از آنها و به بهانه حمایت از جنبش به اصطلاح سبز بخوانید فتنه فتنه گران، درست در ایام سالگرد فتنه ۸۸ و در ۱۹ خرداد ۸۹ با تصویب قطعنامه ۱۹۲۹ تحریم های ظالمانه را علیه ملت ایران روا دارند، قطعنامهای که بعدها غرب پرستان دیگری برای بی اثر کردن آن در بین سالهای ۹۲ تا ۱۴۰۰ با پذیرش توافق خسارت بار موسوم به برجام اثرات آن تحریم های ظالمانه را تکمیل تر کردند.
🔺 راستی چه فرقی است بین استبداد پهلوی دهه ۵۰ و سران فتنه ۸۸، هردو خودکامه و مستبد در برابر اراده ملت و هر دو سرسپرده و غلام حلقه به گوش در برابر شیطان بزرگ.
✍ حمید جعفری
@Rohaniyat_Khomiyni_Shahr
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 امام خامنهای:
🔹بیعقلها خواستندحرکت مردمی(9 دی) روخراب کنند گفتند راهپیمایی حکومتی! نفهمیدند حکومت روتعریف میکنند.
🔹این چه حکومتیست که در دو روز میتواند چنین بسیج عظیم ملی رو بکنه؟
@Rohaniyat_Khomiyni_Shahr