💢طلبه یا دانشجوی معارف💢
🔴 در سالیان اخیر، سوالی برای گروهی از طلاب بوجود آمده که چرا طلبه ای که برای فهم قرآن کریم و حدیث معصومین علیهم السلام وارد حوزه شده است، بایستی حداقل یه دهه از عمر علمی خود را روی علومی مثل ادبیات، منطق، اصول فقه، فلسفه و... بگذارد و سال ها در جلسه درسی برود که به بررسی نزاع بین نحویین و قیل و قال اصولیین و خبری از قال الصادق علیه السلام نیست؟ چرا از همان ابتدای کار سراغ معارف اهلبیت علیهم السلام مثل شروح نهج البلاغه و تفسیر قرآن و شرح احادیث و.. که همگی به زبان فارسی موجود است و در کمترین زمان معارف را به ما منتقل میکند نرویم و عمر خود را در کشمکش های علمی بگذرانیم؟؟
🟢 با شناسایی ریشه و علت طرح این سوال، جواب سوال فوق نیز بدست میآید.
🔶 ریشه و علت اصلی طرح این سوال مربوط به عدم درک و شناخت جایگاه طلبگی و تفاوت آن با دانشجوی معارف و مطالعات اسلامی است و متاسفانه مسبب اصلی این عدم شناخت، اساتید امروز حوزه هستند که اهمیت و جایگاه طلبگی را برای طلاب گرامی تبیین نکرده اند.
1️⃣ اگر دید ما نسبت به طلبگی صرفا جمعکننده معارف و انتقال سخن مفسران و مترجمان به دیگران باشد، دیگر چه تفاوتی بین طلبه و دانشجوی معارف است؟؟ آیا برداشت آن مفسر و شارح تماما درست است؟؟ بر فرض صحت، در مواردی که مفسر به آن نپرداخته، این شخصی که توانایی برداشت از قرآن و حدیث را ندارد باید چه کند؟؟
2️⃣ اما اگر به طلبگی به دید فقیه در دین که وظیفه ادراک قرآن و حدیث و تحقق دین در عرصه فردی و اجتماعی و راهبری مردم را دارد نگاه بشود، دیگر صرف حفظ معارف و انتقال آن کافی نیست بلکه بایستی طلبه به تمام ابزار دین فهمی(ادبیات، منطق، اصول، فقه، فلسفه) مسلط باشد و با این ابزار که در طول دوران تحصیل به آن مجهز شده است، به فهم دقیق دین دست یابد و تکلیف مخاطبان خود را مشخص نماید.
◀️ خلاصه آنکه کسی که صرفا مصرف کننده در علوم باشد، قوه تفکرش خاموش میشود و صرفا ضبط صوتی است که کلماتی را بیان میکند و کارآیی چندانی ندارد ؛اما فقیه در دین، با قوه تفکری پویا همچون چشمه ای دائم در فیضان است و به مقتضای زمان، مسیر سلوک دنیوی و اخروی مردم را روشن میسازد.
#هویت_طلبگی
💢 کارگروه علمی إحیاء 🔻
@SWG_EHYA110
💢کار طلبه، متن است💢
◀️ با بررسی سیره علما که بیانگر سیستم آموزشی اصیل حوزوی است، به نکته ای مهم برمیخوریم که در طول تاریخ همگی بر آن اتفاق نظر داشته اند و آن متن محوری است.
🔶 حال ممکن است برای ما سوال به وجود بیاید که مگر متن دارای چه جایگاهی در تحقیق و تعلیم میباشد که علما به این شکل به آن اهتمام داشته اند ؟
☑️ در جواب گفته میشود که طلبه به عنوان فقیه در دین، تنها از دو منبع میتواند معارف دین را دریافت نماید، یکی قرآن کریم و دیگری احادیث معصومین سلام الله علیهم اجمعین میباشد که هر دو منبع متن میباشد و طلبه برای استخراج معارف و حقیقت دین بایستی از دل این متون آنها را استخراج نماید و در حقیقت کار طلبه، متن است.
🔸 و این تاکید علما بر متن محوری در سیر آموزشی حوزه از آن جهت است که طلبه در مدت تحصیل خود در ممارست با متون علمی قوی، ورزیده شده و توانایی کار بر روی متون مقدس را بدست میآورد.
❌ مساله ای که امروزه با تقلید از شیوه های آموزشی وارداتی و ناقص، رو به فراموشی سپرده شده و ضربه مهمی به فهم طلبه از متون دینی و ارتباط وی با آنها زده است. و امروزه کمتر طلبه ای است که بتواند با متون عربی که کلید فتح معارف اسلامی است ارتباط برقرار نماید و طلابی که با متن عربی کار میکنند و مستقیم به سراغ منابع اصیل رفته و از ترجمه مستغنی هستند، امروزه به اتلاف وقت و تضییع عمر متهم میشوند.
⚠️ مبارزه علمی با این ضد فرهنگ که امروزه حوزه علمیه اسلام را تهدید میکند، مصداق بارز جهاد تبیین است.
💢 کارگروه علمی إحیاء 🔻
@SWG_EHYA110
🔴خاک بر سر این مدیریت و این سیستم
مطمئنا کسی که به دنبال رسیدن به این مناصب و مشاغل هست ، هیچ گاه لیاقت طلبگی و سربازی امام عصر ارواحنا فداه را نخواهد داشت هر چند لباس دین بر تن کنند.
❌ شعار هایی که صرفا به دنبال جذب عده ای از همه جا رانده و مانده است تا بساط سلطه جهالت عده ای پشت میز نشین شلوغ تر بشود.
خاک بر سر این سیستم و مدیریت فشل ، که اینگونه به کیان حوزه جسارت و توهین میکند ....
⚠️ آبروی حوزه و علمای سلف صالح را بردند و هیچ کس گلایه ایی نکرد ....
(وَمَا كَانَ الْمُؤْمِنُونَ لِيَنْفِرُوا كَافَّةً ۚ فَلَوْلَا نَفَرَ مِنْ كُلِّ فِرْقَةٍ مِنْهُمْ طَائِفَةٌ لِيَتَفَقَّهُوا فِي الدِّينِ وَلِيُنْذِرُوا قَوْمَهُمْ)
💢 کارگروه علمی إحیاء 🔻
@SWG_EHYA110
💢معیار های کتاب درسی💢
🔴 با بررسی کتب درسی که در ساختار آموزشی حوزه های علمیه جای داشته اند، برای ما مشخص میشود که سه مشخصه و ملاک در آنها موجود میباشد:
1️⃣ جامعیت: کتاب تمام ابواب و مسائل آن علم را (بسته به سطح علمی مخاطب کتاب) در بر دارد.
2️⃣ اختصار: در بیان مطالب هر باب، به ذکر مبانی و اصول و سوالات اساسی آن علم میپردازد و از پرداختن به اقوال و اشکال و جواب ها که جای آن در مرحله پسا آموزش یعنی مرحله تحقیق میباشد، پرهیز میکند.
3️⃣ متن مغلق: مطالب کتاب به صورت پیچیده و با هندسه تالیفی خاصی نگارش میشود تا طلبه با ورود به متن، خود را بینیاز از استاد نداند و اعتبار علمی کتاب را ساده انگارد و همچنین برای بدست آوردن مطالب کتاب متحمل مشقت شود و این مشقت در کشف مطالب، دو ثمره مهم آموزشی دارد یکی تفکر خلاق و دیگری ماندگاری مطالب در ذهن طالب علم.
🔰به عنوان نمونه:
◀️کتاب مراح الارواح در علم صرف دارای این سه مولفه میباشد و طلبه در آن کتاب علم صرف را فرامیگیرد و برای مرحله تحقیق به کتاب شرح نظام و سپس شرح رضی وارد میشود.
◀️و همچنین در علم ریاضیات خلاصة الحساب شیخ بهاء که کتاب درسی ریاضیات است و بعد از آن وارد کتاب مفتاح الحساب کاشانی میشود.
◀️تمامی تالیفات شیخ بهاء این سه مولفه را داراست: کتاب الصمدیة در علم نحو یا تشریح الافلاک در علم نجوم و زبدة الاصول در اصول فقه و..
#کتاب_درسی
💢 کارگروه علمی إحیاء 🔻
@SWG_EHYA110
19.29M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📝 روش علمی مدارس اسلامی در کلام «استاد مهدی محقق» مجتهد، استاد دانشگاه تهران، آکسفورد انگلستان و مک گیل کانادا:
🔸ما مدارس هزار ساله خود را رها کردیم و به جای آن دانشگاه آوردیم
🔸آنچه که از غرب گرفتیم، صورت های ظاهری بود در حالی که دانشگاه های برجسته غرب، بیشتر به مدارس طلبگی شباهت دارند.
🔸غربی ها جامعیت علمی را از مسلمین فراگرفتند (بر اساس نظریه جامعیت فارابی در احصاء العلوم).
❌ قابل توجه مسئولین امروز حوزه ها، که به بهانه موهوم تحول، سیستم آموزشی اصیل حوزوی را کنار زدهاند و در حال پیاده سازی مدل ناقص دانشگاهی هستند.
#روش_سنتی
💢 کارگروه علمی إحیاء 🔻
@SWG_EHYA110
🔰 حکایت سرگردانی بعضی از طلاب و رفتن از حوزه
🔺 چرا برخی طلاب، سرگرداناند و پس از مدتی قصد رفتن از طلبگی را میکنند؟؟
◀️ استاد صفائی حائری(ع.ص) پاسخ میدهد:
« کسانی که حرکت آنها اطاعت است و از امر برخوردارند، در نتیجهی رنجهایشان به لقاء میرسند و از احساس سرشار میشوند.
استاد باید پیش از شروع، بر این نکته پافشاری کند که اگر این حرکت تو، اطاعت نیست، جز خستگی بهرهای نخواهی داشت.
به هنگامی کار تو اطاعت خواهد بود که از دستور برخوردار باشی، و دستور خدا به مهم ترین کار ممکن تعلّق خواهد گرفت.
پس اگر تو این درس را میخوانی معنای این کار این است که تو در این لحظه، و در این مرحله هیچ کار مهمتری نداری
..و تو هنگامی میتوانی این گونه باشی که تمام جایگاه ها را در نظر بگیری: میتوانی زیرِ زمین باشی و یا در روی آن، میتوانی در سنگر باشی، میتوانی در بیمارستان باشی، در اداره باشی، در کارخانه باشی و... هزارها جایگاه می توانی داشته باشی.
پس اگر در میان این همه اینجا را گرفتهای دیگر فکرت نباید به جای دیگر مشغول باشد چون فکر تو همیشه به دنبال مهمترین کاری خواهد بود که آن را یافته.
اگر تمرکز نداری از همین کشف کن که تو کاری مهمتر برای خود سراغ داری. پس یا به آن بپردازد و یا اهمیت کاری را که به آن مشغول هستی، برای خودت تحلیل کن تا فکرت با تو همراه شود که در این لحظه و با این بینش تو میتوانی سریع و صحیح حرکت کنی.
..انسان نمی تواند به زور خودش را در راهی که اهمیتش را نیافته بیندازد تو باید خودت را آماده کنی و نیروهای پراکنده خودت را هماهنگ سازی، مَنهایِ سرکش را که در تو فرمانروا هستند در یک جهت و همراهِ منِ راستین و خودِ خودت، به جریان بیندازی. »
(کتاب استاد و درس؛ روش آموزش)
____
🔶 امروزه عدم پاسخگویی به سوالات اساسی درباره طلبگی و حوزه علمیه، بیشترین سهم در سردرگمی و انفعال طلاب را داراست.
در نوشته های بعدیِ این مقوله، _ان شاء اللّٰه_ سعی میکنیم به این سؤالات پاسخ دهیم.
#هویت_طلبگی
💢 کارگروه علمی إحیاء 🔻
@SWG_EHYA110
🔴 رابطه علم هندسه و اخلاق در کلام علامه نراقی
📝 ایشان که نویسنده کتاب جامع السعادات (بهترین کتاب علم اخلاق در شیعه) میباشد، در مقدمه کتاب توضیح الاشکال خود که شرحی بر تحریر اصول اقلیدس میباشد بیان میفرمایند:
◀️ « از جمله اصول موضوعهی بین الخاص و العام(جمیع اهل علم) آن است که ترقی انسان از مضیق حیوانیت به فضای کثیر الضیای( نورانی) انسانیت بی تحصیل علوم یقینیه امری است در معرض زوال(امکان ناپذیر). و شبهه نیست که از جمله علوم یقینیه و معارف حقیقیه «علم هندسه» است. زیرا که جمیع مبادی و مقدمات آن در سلک قطعیات و یقینیات است و همه دلایل و براهین آن، منتظم در نظم مشاهدات و حسیات و مع ذلک منافع آن اَهم و فوایدش اَتَم؛ زیرا که کل مباحث تعلیمیات(دانش ها) مبتنی بر دانستن آن است ... بل کثیری از فنون طبیعیه(علوم تجربی) و جَمّ غفیری از مسایل الهیه (الهیات) هم موقوف بر آن است.
و بالجمله استقامت طبایع (طبع انسانی) بدون آن متعسر(سخت) و صحت قرایح (سلامت ذوق) بی واسطه آن متعذر(نشدنی). و از این جهت این فن شریف(هندسه)، اولْ تعالیمِ قدمای(گذشتگان) حُکَما میبود و به این علت «افلاطونِ الهی»، غیر مهندس(هندسه نخوانده) را از دخول مدرس(آکادمی) خود منع مینمود.»
🔰 علم حساب و هندسه در حوزه های علمیه تدریس میشده است. اما امروزه این علوم که به سان صیقل دهنده فکر طالب علم میباشد، رو به فراموشی سپرده است و امید است که طلاب فاضل و مجاهدان عرصه جهاد علمی، در #احیا مجدد این کتب عنایت خود را مبذول فرمایند.
#ریاضیات
💢 کارگروه علمی إحیاء 🔻
@SWG_EHYA110
🔴 از نصایح آیت الله انصاری شیرازی (ره):
هنگامی که به محیط اجتماع و تبلیغ میروید، در مقابل تعلیمات و مکاتب غربی، «کالجبل الراسخ» همانند کوهی استوار بایستید و تعلیمات اسلامی را تبلیغ بفرمایید.
کلمه «روحانی» از صد واژه پرفسور، دکتر و ... بالاتر است؛ زیرا آنان محدوده کارشان همین دنیا و بدن است، گرچه بدن هم جزء حقیقت انسان است؛ اما ابدیت مربوط به جسم نیست.
منبع: حکمت ناب، صفحه ۲۴۴
#هویت_طلبگی
💢 کارگروه علمی إحیاء 🔻
@SWG_EHYA110
May 11
💢چهار سوال اساسی که قبل از اشتغال به هر علم و کتابی، لازم است به آنها پاسخ داده شود.
1️⃣ چیستی آن علم ( ماهیت شناسی)
به این شکل که ابتدا طالب علم بداند چه علمی را فرامیگیرد و ماهیت آن علم چیست
2️⃣ چرایی آن علم (ضرورت شناسی ).
به این بیان که طالب علم پس از کشف ماهیت آن علم، بداند که چرا این علم را فرامیگیرد و یا به صورت دقیق تر اینکه اگر این علم را فرانگیرد آیا خللی به روند علمی وی وارد میشود یا خیر
3️⃣ چگونگی آن علم ( کاربردی سازی).
به این بیان که چگونه و با چه روشی به فراگیری آن علم بپردازیم و آن را بکار گیریم
4️⃣ چه میزان( تعیین مقدار تحصیل آن علم )
با این توضیح که وقتی وارد آن علم شدیم و روش فراگیری آن را نیز آموختیم حال بایستی چه اندازه در این علم وارد شویم و چه میزان از وقت خود را اختصاص به آن دهیم. زیرا با توجه به اهداف مختلف طالبان علم، میزان فراگیری و توقف در آن علم متفاوت میباشد.
#تحصیل_هدفمند
#روش_سنتی
💢 کارگروه علمی إحیاء 🔻
@SWG_EHYA110
13.22M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
💢انسان پروری یا برده پروری💢
🛑 نقدی بر سیستم آموزشی حاکم بر امروز حوزه و دانشگاه در کلام مرحوم آیت الله حائری شیرازی
💢 کارگروه علمی إحیاء 🔻
@SWG_EHYA110
🛑دیگر چه باید بشود که بیدار شویم🛑
آن زمان که جریانی به اسم سیستم گذاری و برنامه ریزی طلاب دست به پاره کردن اوراق و ذخیره های طلایی علماء زدند .
آن زمان که بجای اداره شدن حوزه های علمیه دست علماء را از حوزه ها کوتاه کردند و علماء را در انزوا قرار دادند ...
هیچ کس فکر نمیکرد قرار است رفتار و مرام علمای گذشته از طلاب گرفته شود
هیچ کس فکر نمیکرد قرار است اینقدر طلاب ترسو و بی غیرت شوند
هیچ کس فکر نمیکرد روزی طلاب در برابر عصیان الهی لال شوند
لایحه ای در مجلس اسلامی تصویب می شود که به برهنگی ، آزادی میدهد دریغ از یک صدا یک بیانیه از طرف علماء
آیا غیرتی در بین طلاب علوم دینی نمانده
آیا همه خوابیده اند
تنها دردتان این است که نظریه «حق الطاعة» را رد یا اثبات کنید
از علما فقط نظر علمی شان به گوشتان رسیده(آن هم بصورت ناقص)
دردتان فقط بالا یا پایین شدن شهریه است .
نشنیدید علماء چگونه در برابر عصیان الهی ایستادگی میکردند .
....روزی خواهد رسید چادر از سر زنان برخواهند داشت و دین و ناموس به تاراج خواهد رفت .....
💢 کارگروه علمی إحیاء 🔻
@SWG_EHYA110