جناب مستطاب عماد الاعلام آقای شیخ محمدتقی مصباح دامت برکاته؛
جلد پنجم تفسیر را اگر چنانچه وسائل چاپ فراهم شد، مشغول تصحیح و غلطگیری بشوید.
دیگر هیچگونه مراجعه به اینجانب لزوم نداشته و در تصحیح و اتّخاذ کمک و اجازه چاپ و غیره، کاملا مختارید.
و السلام علیکم
محمدحسین طباطبائی
#یاد_خوبان #علامه_طباطبایی #آیة_الله_مصباح_یزدی
🆔 @Smh_Doaei
سیاهمشق | سید محمدحسین دعائی
🔸 حدود دو سال قبل، به توفیق الهی، ترجمۀ دعای شریفِ «جوشن کبیر» را شروع کرده و تقریبا همزمان با اولین
﴿۳۰﴾ يَا عاصِمَ مَنِ اسْتَعْصَمَهُ، يَا راحِمَ مَنِ اسْتَرْحَمَهُ، يَا غافِرَ مَنِ اسْتَغْفَرَهُ، يَا ناصِرَ مَنِ اسْتَنْصَرَهُ، يَا حافِظَ مَنِ اسْتَحْفَظَهُ، يَا مُكْرِمَ مَنِ اسْتَكْرَمَهُ، يَا مُرْشِدَ مَنِ اسْتَرْشَدَهُ، يَا صَرِيخَ مَنِ اسْتَصْرَخَهُ، يَا مُعِينَ مَنِ اسْتَعانَهُ، يَا مُغِيثَ مَنِ اسْتَغاثَهُ.
سُبْحانَكَ يَا لَا إِلٰهَ إِلّا أَنْتَ، الْغَوْثَ الْغَوْثَ، خَلِّصْنا مِنَ النَّارِ يَا رَبِّ.
(٣٠) ای پناهگاه هر بیپناه!
ای دلسوز هر خستهدل!
ای پشتیبان هر پشیمان!
ای همیار هر بییار!
ای پاسبان هر آس و پاس!
ای تاجبخش هر تاجدوست!
ای رویشآفرین هر دانۀ سبزاندیش!
ای فریادرس هر فریادخواه!
ای مددکار هر مددجو!
و ای چارهساز هر بیچاره!
تو از تمام پلشتیها پاک و از همۀ پستیها پیراستهای، ای آنکه هیچ خدایی جز تو نیست! ببین که از فرط بیچارگی، فریادم به آسمان بلند است! فریادم را بشنو، دستم را بگیر و با وصال خود، آتش فراقت را فروبنشان، ای یگانه پروردگار من!
🏷 #ترجمه #دعای_جوشن_کبیر #شب_جمعه #شهید_سلیمانی
🆔 @Smh_Doaei
🔰 درباره دیدار رهبر انقلاب با حوزویان - ۱
تقریبا تمام مطالبی که رهبر معظم انقلاب در دیدار با حوزویان بیان کردند، یعنی: هویت تبلیغ، ضرورت تبلیغ، اولویت تبلیغ، وضعیت نامناسب تبلیغ در حوزه، دست برتر جبهه دشمن در عرصه تبلیغ، نتیجه عدم توجه به تبلیغ، اهمیت مخاطبشناسی، ضرورت برخورداری از رویکرد تهاجمی و روحیه جهادی، اهمیت شناخت صحنه درگیری و جبهه دشمن، ضرورت توجه ویژه به نسل جوان و ضرورت ایجاد یک کانون حوزوی برای راهبری امر تبلیغ، همه و همه «واضحات» و بدیهیاتی بود که قبلاً هم گفته بودند و حالا آنها را «تکرار» فرمودند. «قبلاً» نه یعنی دو سه سال قبل؛ بلکه یعنی حدود ۳۰ سال قبل:
«حوزه یک عیب اساسی در امر تبلیغ دارد و آن این است که تبلیغ از آن جدا شده است. ... حوزه، تبلیغ و درس مربوط به آن را ندارد. تبلیغ هم یک کار و فّن است و میتواند یک علم باشد و هست و باید تدریس شود. یکی خوب و یکی بد در میآید؛ یکی حرفی که میخواهد بزند، عکس او را میزند. ... یا مثلاً میرود تبلیغ کند؛ ولی روانشناسی تبلیغی ندارد و با مردم حرفی را میزند که حرف آنها نیست. حرفی را که باید در دانشگاه زد، در روستا میزند و حرفی که باید در روستا زده شود، در کارخانه میزند! بنابراین، تعلیم و روشیابی علمی و فراهمکردن مقدّمات علمی برای تبلیغ ــ مثل روانشناسی اجتماعی ــ در حوزه نیست. فراهمکردن مواد تبلیغ، مثل دستهبندی و مشخّصکردنِ مباحثی که لازم است برای انواع مستمعین انجام گیرد، وجود ندارد. ... این دستهبندی در حوزه انجام نگرفته است. انواع تبلیغ ـ صوتی و تصویری ـ باید از اینجا صادر شود. ... کلیسا دارای علمِ دین، بهصورت مدوّن و عمیق و استدلالی نیست؛ ولی در عین حال، از لحاظ تبلیغی جلو است. آنها بسیاری از فیلمها را ساختهاند که ظاهرش هم نشان نمیدهد؛ اما تبلیغِ مسیحیت است. ... این کارها، کارهایی نیست که یکشبه انجام گیرد. امروز اگر شما در این زمینهها شروع به کار کردید و تولید امواج صوتی و تصویری ــ بهخصوص تصویری ــ داشتید، شاید ده سال دیگر، این توانایی برای حوزه به وجود آید؛ ولی ما فعلاً این را نداریم. از هنر استفاده نمیکنیم؛ کتاب و مقاله و مجلّه هم نداریم. ... اهتمام به امر تبلیغ به عنوان امری که مربوط به نظام است، در حوزه نیست.»
این سخنان مربوط به سال ۷۴ است. بله؛ سال ۷۴؛ و امروز ــ بعد از حدود ۳۰ سال ــ رهبر انقلاب برای چندمینبار همین مطالب را تکرار کردند و در پایان، با تأکید بر ضرورت تشکیل کانونی برای راهبری امر تبلیغ در حوزه، فرمودند:
«آنچه حتماً باید دنبال بشود و جزو کارهای اساسی است و امروز که شما شروع کنید، ممکن است پنج سال دیگر یا بیشتر نتیجه بدهد، این است که یک چنین کانونی به وجود بیاید با این چند مأموریّتی که گفته شد.»
ایشان همچنین در سال ۷۰، با گلایه از عدم توجه طلاب به امر تبلیغ، به روحانینداشتنِ «روستایی در بوشهر» اشاره کرده بودند:
«از کشورهای مختلف میآیند و از ما مبلّغ میخواهند؛ اما نداریم. از داخل شهرهای ایران میآیند و از ما مبلّغ و امام جمعه میخواهند؛ اما نداریم؛ خیلی عجیب است! ... جاهایی هست که گاهی شش ماه یا یک سال بدون امام جمعه میماند. این در حالی است که ما حوزۀ به این عظمت را داریم. مگر ما گفتیم به جنگلهای آمازون بروید و تبلیغ کنید؟! آقایان نمیروند. می گوییم چرا نمیروید، میگویند میخواهیم درس بخوانیم! برادران! من این روش را قبول ندارم؛ حالا شما هرچه میخواهید بگویید، بگویید؛ من واللَّه این را الهی نمیدانم! چند نفرتان بیایید از مرجعیت و از ریاست و از مدرّسی و از فضل و سوادِ در آن حد بگذرید؛ حوزه را طوری راه بیندازید که بعداً هزار نفر مثل خودتان را بهوجود بیاورید. تبلیغ که اولیترین کار ماست، حوزۀ علمیۀ قم این کار را نمیکند. ... جاهایی هست که اصلاً روحانی پایش به آنجا نمیرسد. در سفر به استان بوشهر به منطقهیی رفتیم و وارد ده بزرگی شدیم؛ گفتیم روحانی و عالم شما کیست؟ گفتند ما روحانی نداریم. پرسیدیم چرا؟! گفتند نمیآیند بمانند. من از شما سؤال میکنم که چرا نمیروید بمانید؟ این واقعاً سؤال جدی است؛ چرا نمیروید بمانید؟ بروید در یک ده بمانید؛ چه اشکالی دارد؟»
اما امسال از نیاز به طلاب مبلغ در «تهران» سخن گفتند:
«یک جاهایی را، یک مراکزی را انسان سراغ دارد ــ یعنی بنده سراغ دارم ــ که اینها از بودن یک روحانیِ فعّال بین مردم محرومند؛ یکی دو جا [هم] نیست، خیلی زیاد است؛ مثلاً در مرکز کشور، مِنبابمثال در خود تهران، مواردی از این قبیل داریم.»
آری؛ با این اوصاف، شاید همین دیدار چند سال یکبار حوزویان با رهبر انقلاب هم زیاد باشد.
🆔 @Smh_Doaei
🔰 درباره دیدار رهبر انقلاب با حوزویان - ۲
جدای از برخی نکات ناظر به شرائط روز، مثل اشاره حضرت آقا به «دوران پسااینترنت و هوش مصنوعی»، شاید تنها تفاوت سخنان جدید ایشان با اکثر سخنان قبلی، در «تصریح» بر اولویت تبلیغ در حوزه و «گلایه ضمنی» از بیتوجهی حوزویان به این امر حیاتی بود:
«واقعاً با اطّلاعاتی که به من میرسد از جهات مختلف، نسبت به تبلیغ نگرانم! ... امروز نگاه رایج در حوزههای علمیّه این است که تبلیغ در مرتبهی دوّم قرار دارد. مرتبهی اوّل چیزهای دیگر است [مانند] مقامات علمی و امثال اینها؛ تبلیغ در مرتبهی دوّم است. ما از این نگاه باید عبور کنیم. تبلیغ، مرتبهی اوّل است؛ من این را میخواهم عرض بکنم.»
با این نوع بیان رهبر انقلاب، بهعنوان نائب امام زمان ارواحنا فداه و زعیم حوزههای علمیه، واقعا دیگر برای حفظ رویههای جاری در حوزه، چه حجتی باقی میماند؟ هیچ!
🆔 @Smh_Doaei
🔰 درباره دیدار رهبر انقلاب با حوزویان - ۳
یکی از مهمترین سؤالاتی که درباره سخنان رهبر انقلاب باید به آن جواب داد این است که: معنای «اولویت تبلیغ» چیست؟
بهطور خلاصه، اولویت تبلیغ در حوزه یعنی:
همه فعالیتهای حوزوی، شامل: فعالیتهای آموزشی، پژوهشی، تربیتی و تهذیبی، باید معطوف به امر تبلیغ باشند.
همه فعالیتهای حوزوی باید «پیوست تبلیغی» و «خروجی تبلیغی» داشته باشند.
همه فعالیتهای حوزوی و همه حوزویان باید «فائده عمومی» داشته و «نیازمحور» باشند.
همه محتواهای تولیدشده در حوزه را باید «بستهبندی هنری و رسانهای» کرد.
و این یعنی: نفی تحصیل برای تحصیل، تحقیق برای تحقیق و تدریس برای تدریس.
یعنی: نفی اجتهاد برای اجتهاد.
یعنی: نفی تمرکز بر رشد علمی خود.
یعنی: همانطور که بهفرموده رهبر انقلاب، دانشگاه و علوم دانشگاهی باید در خدمت مردم باشند، حوزه و علوم حوزوی هم باید در خدمت مردم باشند.
و البته یعنی: سرمایهگذاری ویژه برای تربیت نیروهایی با مأموریت تبلیغ، در کنار نیروهایی با مأموریت تولید علم و نظریهپردازی.
🆔 @Smh_Doaei
🔰 درباره دیدار رهبر انقلاب با حوزویان - ۴
یکی دیگر از نکات برجسته موجود در سخنان رهبر انقلاب، نفی مجددِ «سکولاریسم حوزوی» و تصریح چندباره بر وجود نسبت متقابل بین «حوزه» و «نظام اسلامی» بود.
تشدید اهمیت تبلیغ حوزوی بهخاطر تشکیل حکومت اسلامی در دوره معاصر، نقش تبلیغ حوزوی در ایجاد نظام اسلامی، نقش تبلیغ حوزوی در حفظ نظام اسلامی و ضرورت شناخت جنگ تمدنی و جهانی موجود بین نظام اسلامی و جریان لیبرالدموکراسی، بعضی از جلوههای این معنا در سخنان حضرت آقا بود.
این بیان هم که دیگر کار را یکسره کرد:
«[امام] فرمودند: حفظ نظام از اوجب واجبات است؛ گاهی انسان فکر میکند که اوجب واجبات است.»
🆔 @Smh_Doaei
🔰 درباره دیدار رهبر انقلاب با حوزویان - ۵
رهبر انقلاب برای اثبات ضرورت، اهمیت و اولویت تبلیغ، از چند دسته استدلال استفاده کردند:
استدلال به ضرورت اقامه دین
استدلال به آیات قرآن
استدلال به سیره انبیاء
استدلال به سابقه تاریخی حوزه و عملکرد علماء
استدلال به واقعیتهای اجتماعی و سیاسی معاصر
و استدلال به ضرورت حفظ نظام.
آیا با این همه استدلال، میتوان همچنان زیر بار اولویت تبلیغ نرفت؟ واقعا نمیتوان!
🆔 @Smh_Doaei
🔰 درباره دیدار رهبر انقلاب با حوزویان - ۶
حضرت آقا با اشاره به سیر در مراتب «انسان کامل»، بهعنوان هدف نهایی دین و معرفی «علامه طباطبائی» بهعنوان دانشمند هوشمندی که مبانی فکری جبهه دشمن را شناخت و با اتخاذ رویکرد تهاجمی، کتاب ارزشمند «اصول فلسفه و روش رئالیسم» را نوشت، بار دیگر اعتقاد راسخ خود به «فلسفه و عرفان اسلامی» را بروز دادند.
به عبارت دیگر، این سخنان بیانگر راهگشادانستنِ «پارادایم حکمت متعالیه» در منازعات فکری و فرهنگی دنیای معاصر از سوی رهبری است؛ همان واقعیتی که در صحنۀ رقابت، بارها به اثبات رسیده است.
قابل توجه بعضی از دوستان!
🆔 @Smh_Doaei
🔰 درباره دیدار رهبر انقلاب با حوزویان - ۷
ارجاعات فنی به «آیات قرآن» و مستندسازی مطالب با معارف قرآنی، تسلط چشمگیر بر «تاریخ شیعه، ایران و جهان» و توجه ویژه به «ادبیات، شعر، هنر، سینما و رسانه»، نکات مهمی دیگری بودند که در سخنرانی رهبر انقلاب به چشم میآمد.
به همه اینها اضافه کنید اطلاع معظم له از جدیدترین پیشرفتهای سختافزاری و نرمافزاری در عرصههای تبلیغی و ارتباطی را که در کمتر کسی دیده میشود.
🆔 @Smh_Doaei