امام کاظم علیه السلام:
چیزی با فضیلت تر و بهتر از عقل بین بندگان توزیع نشده است تا جایی که خواب عاقل هوشمند، افضل و بهتر از شبزندهداری جاهل بی خرد است.
#حدیث
👇👇
@Taammolate_talabegi
✍روحانیت چیست؟ کیست؟
💠از چشم انداز جامعه شناختی، اساساً روحانيت را بايد چگونه ديد؟ نهاد،طبقـه، لايه يا اقتدار؟ اساسا روحانی چه کسی است؟
🔹اگر مبنای روحانی بودن را علم حوزوی و پارادایم فکری سنتی بگیریم، بسیاری از افراد هستند که علم حوزوی آموخته اند و در چارچوب منظومه ی اندیشگی سنت زیست میکنند، اما روحانی شناخته نمی شوند. محمدرضا حکیمی نویسنده ی اسلامی از این دست است.
بسیاری از نخستین مدرسان دانشگاه، در رشته های ادبیات و نیز الاهیات و فقه، دانش آموخته ی حوزه ها بودند و حتی روزگاری هم لباس روحانی به تن داشتند، اما کسی امروزه، ملک الشعرای بهار، بدیع الزمان فروزانفر، جلال الدین همایی و محمود شهابی را روحانی باز نمیشناسد.
🔹باز
اگر روحانی بودن را با عیار پوشیدن لباس روحانی، عبا و قبا، لباده و عمامه بسنجيم، بسا روحانیان سرشناس مانند محمد مجتهد شبستری و احمد قابل که دیگر لباس روحانیت نمی پوشند. به ویژه، پس از انقلاب، پدیده ی روحانی مکلا یا بدون لباس روحانیت شیوعی بی سابقه یافت. در دوران گذشته، معمولا همزمان با ورود به مکتب خانه یا حوزه ی علمیه، طلبه ها لباس روحانی می پوشیدند. در روزگار ما لباس روحانی پوشیدن، پیش از روییدن ریش بر صورت، رواج ندارد و شاید تا اندازهای ناپسند به چشم آید در عوض، روحانیان بسیاری به دلایل مختلف، از جمله آزادی رفت و آمد در فضای عمومی، مصون ماندن از روحانیت آزاری یا متلک های مردم یا فروتنی و خود را در خور پوشیدن چنین لباسی ندیدن، لباس روحانیت به تن نمی کنند، در حالی که هم حقوق ماهانه (شهریه) از حوزه می گیرند هم دروس حوزوی می خوانند، برخی از روحانیان هم به صورت دل به خواهی لباس می پوشند که کاملا پدیده ای نو است؛ در آن جا که حضورشان با لباس روحانی امتیاز به شمار می آید، لباس می پوشند و آن جا که ممکن است ضروری نباشد یا اساسا دردسری بزاید، لباس شخصی را بر میگزینند.
🔹اگر سنجه ی روحانی بودن، تحصيل دروس حوزوی باشد، شمار کثیری از روحانیان دانشی نیاموخته اند و تنها روحانیت را به مثابه ی شغلی برای کسب درآمد برگزیده اند. از میان کسانی که به حوزه می روند، اکثریت قریب به اتفاق، تا مراحل نهایی و نیل به اجتهاد درس نمی خوانند. شغل روحانی گری شاخه های بسیاری دارد و مجتهد شدن سرنوشت گروه اندکی از هزاران طلبه است.
🔹روحانی بودن اگر به اخذ حقوق ماهانه (شهریه) باشد، هزاران روحانی که از مشاغل دیگر، خواه مذهبی مانند روضه خوانی، خواه غیرمذهبی مانند تدریس در آموزش و پرورش یا نمایندگی مجلس، گذران زندگی می کنند
روحانی قلمداد نخواهند شد.
🔻روحانی بودن را به شغل یا حرفه نیز نمی توان تعریف کرد. اگر پیش از انقلاب، روحانی، ممکن بود قاضی یا محضردار باشد، اکنون کمتر شغلی می توان یافت که روحانیت در آن دستی نداشته باشد. از کارخانه و نیروگاه برق و پتروشیمی گرفته تا ارتش و ادارات دولتی و دانشگاه ها و تیم های ورزشی، روحانیت به شکل نهادی و نظام مند حضور دارد. روحانیت به نام نمایندگی ولی فقیه با نام های دیگر بر مدیریت کارها و پرسنل اکثر سازمان های فرهنگی، نظامی، اقتصادی و سیاسی نظارت می کند.
#روحانیت
#لباس_روحانیت
#جامعه_شناسی
#تحول
#نقد_حوزه
#تأمل
👇👇
@Taammolate_talabegi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔹امام رضا (ع) و اهلبیت خورشیدند
🎙استاد ماندگاری
#مذهبی
👇👇
@Taammolate_talabegi
امام علی علیه السلام:
دوست آدم نادان
در معرض گزند و نابودی است.
#حدیث
👇👇
@Taammolate_talabegi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
شهادت یک آرمان مطلوبه...
▪️سالروز شهادت دکتر بهشتی و ۷۲ تن از یاران امام خمینی (ره)
#استوری
#مذهبی
👇👇
@Taammolate_talabegi
✍️توصیههای بدیهی مراجع تقلید
.
♦️اگر جستجویی اجمالی در روزنامهها و اینترنت، راجع به ملاقات مسؤولین کشوری و نهادها و سازمانها با مراجع تقلید ، بنمایید؛ سخنان و توصیههای «دنیوی» ایشان به مسؤولین، شامل گزارههای زیر است:
🔹باید رفاه مردم افزایش یابد
🔹باید نسبت به سلامت مردم کوشش کنید
🔹باید فقر را از بین ببرید
🔹باید به محیط زیست توجه شود
🔹باید برای کاهش حوادث ترافیکی بیشتر تلاش شود
🔹و ... .
اگر کل توصیههای مراجع تقلید را خلاصه کنیم؛ برآیند آنها این میشود:
باید همه چیز را بهتر کنید
.
❓سؤال اینجاست، که چگونه؟
این توصیههای مراجع تقلید، زمانی فایده دارد که مسؤولی بداند چگونه اوضاع بهتر میشود و انجام ندهد، و ایشان تذکر دهند، که انجام دهید؛ ولی مشکل اینجاست که مسؤولین کشور (از ابتدا تاکنون)، راه و روش بهتر شدن را، دقیق و درست نمیداند (و چهل سال، زمان زیادی است، نسبت به کشورهای خرابه مشابه، همانند ژاپن و آلمان پس از جنگ جهانی، که آباد شدند)
💠نکته
مناسب است علماء ایران، که عقیده دارند اسلام برای همه چیز برنامه و راهکار دارد؛ راهکار خود را برای برون رفت از این وضع موجود، جهت رسیدن به وضع مطلوب، ارائه دهند؛ والا هر کسی که حتی مدرسه نرفته است، میداند که: «همه چیز باید بهتر شود»
❓سؤال
جستجو کنید؛ ببینید آیا علماء ایران برای مشکلات پیشروی کشور و مردم ایران (اعم از بانک، بیمه، شهرداری، شهرسازی، بهداشت و ... ) برنامه و راهکاری دارند؟ یا فقط نشستهاند و هر کسی هر کاری انجام میدهد، میگویند: حرام است و حلال است.
#تأمل
#فقه_سنتی
#فقه
#مرجعیت
👇👇
@Taammolate_talabegi
💠رطب خورده کی منع رطب کند؟
💠در حالی که مراجع از عدم مهاجرت طلاب به شهرها می نالند چرا خودشان نمی روند؟
#تأمل
#فقه_سنتی
#فقه
#مرجعیت
#شفافیت_مالی
#خمس
#وجوهات
👇👇
@Taammolate_talabegi
May 11
امام علی علیه السلام:
بخیل خزانه دار وارثان خویش است.
#حدیث
👇👇
@Taammolate_talabegi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
خدایا ...
رحمتی کن تا ایمان،
نام و نان برایم نیاورد!
قوتم بخش تا نانم را و حتی نامم را در خطر ایمانم افکنم
تا از آنها باشم که پول دنیا را می گیرند و برای دین کار می کنند
نه از آنان که پول دین را می گیرند و برای دنیا کار می کنند.
#دکتر_شریعتی
#مذهبی
👇👇
@Taammolate_talabegi
تأملات طلبگی
💠رطب خورده کی منع رطب کند؟ 💠در حالی که مراجع از عدم مهاجرت طلاب به شهرها می نالند چرا خودشان نمی ر
💠آیت الله مکارم شیرازی : حوزه نسبت به خالی شدن شهرها از علما چاره اندیشی کند ( رسا نیوز ۱۳۹۶/۱۰/۳۰ )
💠آیت الله سبحانی : بلاد ما در حال خالی شدن از فقیه است؛ صدها شهر داریم که در آن یک فردی که بتواند لمعه را خوب تدریس کند، نیست. (خبرگزاری رسا، آذر 95)
💠آیت الله نوری همدانی : در قدیم الایام در هر منطقه و استانی، علمای شاخص و برجسته ای حضور داشتند که مردم در مسائل مختلف به آنها مراجعه می کردند، اما متاسفانه امروز بلاد از حضور علما خالی شده است.
(پایگاه خبری مرجع ما، شهریور 93)
#تأمل
#فقه_سنتی
#فقه
#مرجعیت
#شفافیت_مالی
#خمس
#وجوهات
👇👇
@Taammolate_talabegi
امام علی علیه السلام:
گفتن نمی دانم نصف دانش است.
#حدیث
👇👇
@Taammolate_talabegi
🎙مصاحبه ای خواندنی از مقام معظم رهبری در مورد دکتر شریعتی:
🔹بیگمان شریعتی اشتباهاتی داشت و من هرگز ادعا نمیکنم که این اشتباهات کوچک بود اما ادعا میکنم که در کنار آنچه که ما اشتباهات شریعتی میتوانیم نام گذاریم، چهره شریعتی از برجستگیها و زیباییها هم برخوردار بود.
🔻به نظر من شریعتی برخلاف آنچه که همگان تصور می کنند یک چهره همچنان مظلوم است و این به دلیل طرفداران و مخالفان اوست. یعنی از شگفتی های زمان و شاید از شگفتی های شریعتی این است که هم طرفداران و هم مخالفانش نوعی همدستی با هم کرده اند تا این انسان دردمند و پرشور را ناشناخته نگهدارند و این ظلمی به اوست.
📲ادامه مطلب را از لینک زیر بخوانید:
https://www.mashreghnews.ir/news/590724
#رهبری
#دکتر_شریعتی
#مصاحبه
#تأمل
👇👇
@Taammolate_talabegi
💠با عرض سلام و ادب و احترام خدمت اعضای فرهیخته و عزیز کانال تاملات طلبگی
♦️پیرو برخی اعتراضات صورت گرفته در خصوص مطالب کانال این حقیر تا ساعاتی دیگر مطلبی را در خصوص رویه کانال منتشر خواهد کرد. امید است که مورد توجه قرار گیرد
با تشکر از همراهی و حمایت های بی دریغ شما 🌺🌺
👇👇
@Taammolate_talabegi
✍️ايجاد شبهه در دین کاری ناپسند است ( رویه کانال تاملات طلبگی در نشر مطلب )
♦️به نظر حقیر ايجاد شبهه در دين، کاری ناپسند است مخصوصاً در دين اسلام و مذهب تشيع .بدین توضیح که اگر امام (ع) يا پيامبر (ص) تبيينى از دين و شريعت اسلام را بفرمايند، "سست كردن" اين تبيين ايشان، به هر نحو، کاری ناپسند است؛ البته اين وضعيت، فقط در زمان حضور معصوم (ع) قابل اتفاق و بررسى است
♦️اما استنباط يك نفر مسلمان، همانند علما و فقها، يا حتى غيرمسلمان، همانند مستشرقان، از "گزاره هاى دينى"، دين نيست؛ و فقط نظر ايشان است.
بنابراين، شبهه نمودن و سوال کردن در "استنباط يك شخص از دين"، حرام نيست؛ بلكه واجب است، تا اگر استنباطش "ضعيف" است، آشكار شود؛ و "تفاسير به رأى" از دين پاك و حذف گردند
💠نكته
اگر كسى قائل شود كه شبهه و طرح سوال در استنباط يك عالم و فقيه نيز، حرام است؛ بايد بتواند سير تغيير و تحولات متنوع استنباط علما و فقها از دين را در ١٤٠٠ سال گذشته توجيه كند؛ والا اين فعل حرام، دامنگير علما و فقهاى حاضر نيز خواهد شد؛ چرا كه آنها با سؤالات و نظرات خود، در نظر علماء پيشين، "شبهه" وارد كرده اند
♦️هم اکنون ما در عصر غیبت امام معصوم و عصر حضور انسان های غیر معصوم قرار داریم لذا با فهم هایی از دین مواجه هستیم نه با خود دین و شریعت و همه این فهم ها دارای نقاط ضعف و قوت بوده چرا که برخاسته از فکر و ذهن انسان هایی شبیه ما هستند
♦️بدین جهت این حقیر خود را موظف به دفاع از احدی نمی کند مگر معصومین . بقیه افراد هر چقدر هم افراد بزرگوار و عزیزی باشند در معرض خطا و اشتباه هستند و نقد ایشان قبح شرعی و عقلی ندارد .
البته هر کس می تواند از هر غیرمعصومی دفاع کند ولی این عمل و اعتقاد او الزام آوری برای ما ندارد
♦️خلاصه اینکه عذرخواهیم از اینکه نمی توانیم مثل خیلی از کانال های دیگر فقط بارگذار بیانات حضرت امام و مقام معظم رهبری و سایر بزرگان باشیم و قصیده ای طویل در مدح آنها بسراییم
#آزاد_اندیشی
#رهبری
#تأمل
#تحمل_مخالف
#استبداد_دینی
#استبداد_فکری
👇👇
@Taammolate_talabegi
تأملات طلبگی
✍️علمالهدی و تفسیر به رای دین . ♦️تفسیر به رأی، دقیقاً همان چیزی است که ۱۴ قرن، اسلام را «فربه» و
🔹بنابر حدیث معروفِ «مَن اَصبَحَ وَ لَم یَهتَمَّ بِاُمورِ المُسلِمینَ فَلَیسَ بِمُسلِم» کسی که اهتمام به امور مسلمین نکند مسلمان نیست آیا رای ندادن عدم اهتمام به امور مسلمین شمرده نمی شود؟
🔻علاوه بر آن، منظور از اینکه کسی در انتخابات شرکت نکند مسلمان نیست، نه اینکه شرعا از مسلمانی خارج شده بلکه آن کمال اسلام در او نیست.
#نظرات_کاربران
👇👇
@Taammolate_talabegi
امام باقر علیه السلام:
محبت به پدر و مادر عمر را طولانی می کند.
#حدیث
👇👇
@Taammolate_talabegi
🔹 اساسا تعارض امر دینی با امر عرفی (امر سکولار) و قراردادن این دو در برابر هم حاصل تفکر مسیحی و در عالم مسحیت بوده است.
🔸در عالم مسحیت بین «امر سکولار» و«امر روحانی تعارض قائل بودند، و کسانی که
زندگی روحانی» را می پذیرفتند زندگی شان را فقط صرف امور دینی و معنوی می کردند. در تلقی ثنویت اندیشانه مسیحی اموری چون ازدواج، صاحب فرزند شدن، کشاورزی، بازرگانی، سیاست ، جنگ و بسیاری از امور دیگر امور سکولار محسوب می شوند. در این تلقی مسیحی هر کسی به زندگی غیر روحانی بپردازد، به امر سکولار مشغول شده است.
🔻اما یک چنین تعارضی میان امر دینی و امرسكولار از اساس در اسلام وجود ندارد. پیامبر اسلام، هم فردی معنوی و هم مرد خانواده ، اقتصاد، تجارت، جنگ و سیاست بوده است. اما متأسفانه ثنویت اندیشی مسیحی و تعارض میان امر دینی و امر سکولار به اذهان مسلمانانی چون مودودی، سید قطب ، حسن البناء و همه طرفداران ایده تأسیس حکومت اسلامی نفوذ کرد.
#دکتر_عبدالکریمی
#حکومت_اسلامی
#سکولاریسم
#مسیحیت
#تأمل
👇👇
@Taammolate_talabegi
✍ شهریه و عملکرد طلاب
🔹طلاب حوزه علمیه، تا قبل از پایه دهم، شهریه مختصری میگیرند؛ البته مشروط به این که در درس و امتحانات شرکت کنند.
پس از پایه دهم ( یعنی زمانی که در دروس خارج فقه و اصول، شرکت میکنند) اگر متأهل باشند، حدود 1.500 هزار تومان شهریه دریافت میکنند؛ که در این زمان، شرط «درسِ اجباری» و نیز «فعالیت و عملکرد» وجود ندارند؛ به این معنی که به صِرف «طلبه بودن» شهریه میگیرند؛ چه اینکه به وظایف طلبگی اهتمام داشته باشند، و چه نداشته باشند (به همین خاطر، ما طلابی که به نوعی عاطل و باطل میگردند نیز داریم).
🔻به نظر می رسد، همان گونه که نبود «حقوقِ در مقابلِ عملکرد» در ادارات و برای کارمندان، کار اشتباهی است؛ و انگیزه فعالیت و بهره وری بهتر و بیشتر را در کارمندان از بین برده است؛ همین وضعیت در طلاب نیز، کار اشتباهی است.
🔹حوزه علمیه، ورودی طلبه دارد، ولی «خروجی» طلبه ندارد. به این معنی که: یک دانشجو، بالاخره روزی، فارغ التحصیل میشود، و میرود دنبال کار خودش؛ ولی یک طلبه، وقتی وارد حوزه علمیه میشود؛ همین جور هست، تا روزی که فوت کند.
این وضعیت، به مانند «شرکتهای هرمی» میماند، که بالاخره روزی به «بن بست» خواهند خورد. یعنی، نظام حوزه توانایی تأمین شهريه همه طلاب را در آینده نخواهد داشت؛ و منجر به فروپاشی نظام مالی حوزه، یا وابستگی آن به دولتها خواهد شد.
🔻به نظر میرسد بهترین کار، «پرداخت شهریه در مقابل عملکرد» است؛ یعنی اگر طلبهای فعال بود، و عملکرد مناسب و مثبت داشت، از سوی حوزه تأمین «درستِ» مالی شود؛ تا محتاجِ مردم و جناحهای سیاسی نباشد، و اگر فعالیتی نداشت؛ شهریهاش را قطع نمایند.
#نقد_حوزه
#تحول_حوزه
#روحانیت
#نظام_آموزشی_حوزه
#تأمل
👇👇
@Taammolate_talabegi