هدایت شده از استاد مرتضی جوادی آملی
دومین نشست از سلسله نشست های علمی با موضوع «نسبت فلسفه و تفسیر» برگزار گردید
🔸 پایگاه اطلاع رسانی اسراء: به همت موسسه آموزش عالی اسراء دومین نشست سلسله نشست های «نسبت فلسفه و تفسیر» در بنیاد بینالمللی اسراء برگزار گردید که در این نشست حجت الاسلام و المسلمین مرتضی جوادی آملی و حجت الاسلام و المسلمین سید عباس قدیمی نژاد به ارائه مباحث خود پرداختند.
🔸 در ابتدای نشست، دبیر علمی جلسه حجت الاسلام خلیل پور با تنقیح رویکردها و رهیافت های موجود در علوم مختلف به نسبت اضافی بین دو علم گرانسنگ و سترگ تفسیر و فلسفه اشاره کرد و گفت: برقراری ارتباط بین دو علم فلسفه و تفسیر، چه در قالب فلسفه ی تفسیر و چه با عنوان تفسیر فلسفی، امری ضروری و تردید ناپذیر است.
سپس با توجه به ظرفیت علوم عقلی و خصوصا فلسفه در تفسیر قرآن کریم، هر یک از اساتید به ارائه مطالب و نکات خود پرداختند.
🔸 حجت الاسلام و المسلمین دکتر مرتضی جوادی آملی با مقدمه ای درباره فلسفه آفرینش کتاب و نسخه هدایت انسان ها بحث خویش را آغاز کردند.
ایشان این کتاب را سراسر مشحون از جلوه ها و معارف توحیدی و وحی را در جایگاه خودش مقدس و منزل دانستند که علم تفسیر و فلسفه باید مکمل یکدیگر بوده تا به تبیین وحی بپردازند.
استاد مرتضی جوادی آملی در ادامه به ورود فلسفه در سه حوزه کلان هستی شناسی، معرفت شناسی و انسان شناسی اشاره کرده و با بیان نمونه ای از کارکرد فلسفه در بحث هستی شناسی مباحث خود را به اتمام رساندند.
🔸 در ادامه این نشست، حجت الاسلام و المسلمین قدیمی نژاد به تبیین ظرفیت های فلسفه در تفسیر اشاره کردند.
ایشان در شش عرصه به تبیین نمونه هایی از این کار بست ها اشاره نمودند که می توان به «استفاده فراوان از اصل تشکیک وجود در تبیین معانی پلکانی قرآنی»، «ایجاد درک بهتر وحدانیت از طریق اصل صرافت و بساطت وجود» و «افزایش قدرت تحلیل در کشف مناطات گزاره های قرآنی» اشاره نمود.
لینک مطلب:
http://news.esra.ir/
https://b2n.ir/p45345
#استاد_مرتضی_جوادی_آملی
🆔 @m_vaezjavadi
💠 مفاتیح الحیات
#شماره 356
#بخش_دوم
#تعامل_انسان_با_همنوعان
#فصل_یکم
#خویشاوندان
🔸 موارد صلهٴ رحم
تعبیرهای بیانگر موارد و مصادیق رحم در آیات و روایات عبارت اند از: والدین، مادر، پدر، خانواده، فرزند، دختر، پسر، همسر، شوهر، برادر، خواهر، سایر ارحام نسبی، خویشاوندان سببی مانند پدر زن، مادر زن و داماد و... است كه روایات مربوط به هر یك به ترتیب میآیند.
1. نیكی به والدین
والدین
احسان به والدین (به عنوان عام) چنان مهم است كه حتی شرك آنان مانع احسان به آنان نیست، گرچه باید از عقاید مشركانه آنان به دور بود، و از كمترین بی احترامی و آسیب رساندن به آنان نهی شده و نهایت فروتنی و مهربانی به آن دو در حال حیات و مرگشان توصیه و معادل نماز، جهاد، حج و... شمرده شده است، حتی تشكر از آنان مقارن شكر الهی قرار گرفته است.
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
#هر_روز_با_مفاتیح_الحیات
📚 مفاتیح الحیات ص 241 و 242
مرکز بین المللی نشر اِسراء
🌐 https://nashresra.ir
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 برکت امام رضا (علیه السلام)
▫️ گرچه وجود مبارک امام باقر و امام صادق (علیهم السلام) مؤسس این مکتب جعفری اند؛ ولی ورود معارف به ایران و بخش وسیعی از دنیای اسلام به برکت امام رضا (علیه السلام) است و با آمدنشان به ایران، تحول فکری در جهان اسلام پدید آمد.
📚 سخنرانی عمومی
تاریخ: 1376/04/15
#عکس_نوشت
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 طهارت مالی
🔹 این وجود مبارك حضرت امیر شده بود #عدل_ممثل؛ سرمایه های این دو امپراطوری رفته بود حجاز! حالا اگر ما نتوانیم مثل وجود مبارك حضرت امیر زندگی كنیم ولی راه را بالأخره یاد گرفتیم. هر كارمندی كه سر كار آمده روزی كه بازنشست می شود باید بین خود و خدای خود حساب پس بدهد كه قبلاً چه داشت و الآن چه دارد. اگر در قانون اساسی ما نسبت به آن رده های اول آمده است، این گوشه ای از سخنان علی (علیه السلام) است؛ در قانون اساسی آمده است که رهبر، رئیس جمهور و مسئولان بلند پایه نظام باید به دستگاه قضایی حساب پس بدهند که قبلاً چه داشتند الآن چه دارند.
دلا خود را در آیینه چو كژ بینی هر آیینه ٭٭٭ تو كژ باشی نه آیینه تو خود را راست كن اول
🔹 آینه كه كج نیست؛ این اسلام است، ما باید به این سمت حركت كنیم. نظام تكوین و نظام آفرینش، کژروی را تحمل نمی كند! ممكن است ما در دستگاه قضایی مان اجرایی مان تقنینی مان چهار تا اشتباه داشته باشیم و سهو بكنند ولی آن حیایی كه به ما گفتند در رابطه با خدا حیا داشته باش، آن سهو نمی كند. در سوره «علق» فرمود: ﴿ألَمْ یعْلَمْ بِأَنَّ اللّهَ یرَی﴾؛ این یك #تهدید_ملیح است؛ خب خدا می بیند، اگر خدا می بیند چه می كند آدم را؟ فرمود كه این نظام را یعنی عالم و آدم را خدا آفرید و همان طوری كه دستگاه داخلی شما را ما بر اساس نظم علّی و معلولی خلق كردیم و زیبا و ظریف خلق كردیم و سمّ را تحمل نمی كند، این دستگاه بیرونی هم همین طور است، حواستان جمع باشد!
#عدل
#هفته_قوه_قضائیه
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 دیدار اعضای شورای اداری شهر آمل با حضرت استاد
تاریخ: 1380/12/28
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠
رکن استوار اسلام🔹 حج بدون #ولایت و آهنگ کعبه بدون #امامت و حضور در عرفات بدون «معرفت امام» و قربانی بدون «فداکاری در راه امامت» و رمی جمره بدون «طرد شیطان استکبار درونی و بیرونی» و سعی بین صفا و مروه بدون «کوشش در شناخت و اطاعت امام»، بی حاصل بوده و سودی نخواهد داشت. زیرا اگرچه یکی از مبانی اسلام «حج» است: «بُنیَ الإسلامُ عَلی خَمسٍ، عَلی الصلاةِ و الزّکوةِ و الصّومِ و الحجّ و الولایة»، لیکن هیچ یک از نماز و روزه و زکات و حج، همانند ولایت، رکن استوار اسلام نیستند. 📚 سرچشمه اندیشه: جلد 2 صفحه 278 #حج #عکس_نوشت #آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی 🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 مفاتیح الحیات
#شماره 357
#بخش_دوم
#تعامل_انسان_با_همنوعان
#فصل_یکم
#خویشاوندان
🔸 موارد صلهٴ رحم
... آيات قرآني بهترين گواه اهميت نيكي به والدين است:
1. و پروردگار تو مقرر داشته است كه جز او را نپرستيد و به پدر و مادر خود نيكي كنيد. اگر يكي از آن دو يا هر دو، در كنار تو به كهنسالي رسيدند به آنان كلمهاي ناخوشايند مگوي و با آنان پرخاشگري مكن و با ادب و احترام با آنان سخن بگوي.[1]
2. و از سر مهرباني بال فروتني را براي آن دو بگستر و بگو: پروردگارا! بر آنان رحمت آور، چنانكه مرا در كودكي پروردند.[2]
[1] . ﴿و قَضىٰ رَبُّكَ اَلاّ تَعبُدوا اِلاّ اِيّاهُ و بِالوٰلِدَينِ اِحسـٰنًا اِمّا يَبلُغَنَّ عِندَكَ الكِبَرَ اَحَدُهُما اَو كِلاهُما فَلاتَقُل لَهُما اُفٍّ و لا تَنهَرهُما و قُل لَهُما قَولاً كريماً﴾ (سورهٴ اسراء، آيهٴ 24).
[2] . ﴿و اخفِض لَهُما جَناحَ الذُّلِّ مِنَ الرَّحمَةِ و قُل رَبِّ ارحَمهُما كَما رَبَّيانى صَغيرا﴾ (سورهٴ اسراء، آيهٴ 13).
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
#هر_روز_با_مفاتیح_الحیات
📚 مفاتیح الحیات ص 242
مرکز بین المللی نشر اِسراء
🌐 https://nashresra.ir
🆔 @a_javadiamoli_esra
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💠 جوشش معرفت
🔸 مطلب مهم این نیست كه ما درس بخوانیم، خب ما تا زنده ایم داریم درس می خوانیم! اما از این درس خواندن همین مقدار سوادی كه می بینید، همین پول خُرد گیرمان می آید... .
👇👇👇👇
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 جوشش معرفت
🔸 مطلب مهم این نیست كه ما درس بخوانیم، خب ما تا زنده ایم داریم درس می خوانیم! اما از این درس خواندن همین مقدار سوادی كه می بینید، همین پول خُرد گیرمان می آید ﴿ذلِكَ مَبْلَغُهُم مِنَ الْعِلْمِ﴾، اما كسی بخواهد علامه بحر العلوم بشود، علامه حلّی بشود یا امثال این بزرگان بشود اینها یك #راه_خاص دارد.
🔸 اینكه گفتند كسی چهل شبانه روز مواظب غذای حلال باشد، مواظب چشم و گوشش باشد، حرف بد نزند، نه حرف بد از دهان او و قلم او و گفتار او صادر بشود و نه حرف بد را بشنود، نه غذای مشكوك بخورد، نه حرف مشكوك بشنود همین است؛ یعنی اگر كسی چهل شبانه روز مواظب خود بود كه به اصطلاح چهله گرفت. #چهله_گرفتن هم این نیست كه انسان در خانه بنشید بلکه باید در متن زندگی باشد؛ فاصله گرفتن از مردم كمال نیست، فاصله گرفتن از دنیا #كمال است. آدم در متن دنیاست ولی نه كسی را بازی میدهد نه بازی كسی در او اثر دارد، نه راه كسی را می بندد نه به بیراهه می رود. خب اگر انسان چهل شبانه روز اینچنین بود «فَجَّرَ اللَّهُ ینَابِیعَ الْحِكْمَةِ مِنْ قَلْبِهِ عَلَى لِسَانِه» آن وقت #چشمه_های_حكمت می جوشد.
این چنین نیست كه همه علما حرف هایشان را از اساتید یاد بگیرند، اگر این حرف ها را از اساتید یاد می گرفتند كه دیگر علم پیشرفت نمی كرد، پیشرفت علم در این است كه خود اینها بشوند #چشمه_جوشان.
🔸 ما اگر بخواهیم از این كوزه ها آب بگیریم وضع ما همین است كه می بینید؛ همین مختصر درس و بحث است كه یاد می گیریم، اما بتوانیم جوششی داشته باشیم و نوآوری ای داشته باشیم نیست. آن راه #اربعین_گیری كه انسان حلال بخورد، حلال بگوید، حلال بپوشد، فكر آلوده نداشته باشد، غذای آلوده نخورد، حرف مشكوك نزند و حرف مشكوك نشنود، این می شود «فَجَّرَ اللَّهُ ینَابِیعَ الْحِكْمَةِ مِنْ قَلْبِهِ عَلَى لِسَانِه»، این میشود بحر و راهش هم راه #علی_و_اولاد_علی است.
آپارات:
https://aparat.com/v/VKoHb
#کلیپ
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
سخنرانی عمومی
تاریخ: 1390/08/23
🌐 http://news.esra.ir
🆔 @a_javadiamoli_esra
فکر جهانی.mp3
2.22M
💠 روز بیست و چهارم ماه #ذی_القعده 1443
🔹 فکر جهانی
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 فکر جهانی
🔹 در همان سوره مبارکه «مدّثر» بعد از اشاره به قرآن کریم دو بار کلمه بشر ذکر شده است که ﴿ذِكْری لِلْبَشَرِ﴾، ﴿نَذیراً لِلْبَشَر﴾؛ یعنی این #حقوق_بشر است، این مربوط به عرب و عجم نیست، مربوط به مسلمان و مسیحی و اینها نیست.
🔹 ما که ـ إن شاء الله ـ همیشه #منتظر و آماده ایم و به این امر موظفیم، اما وقتی حضرت ظهور کرد هم بخش ملی و محلی را زنده می کند هم بخش منطقه ای را زنده می کند هم بخش بین المللی را؛ حوزه های علمیه که شاگردان مستقیم حضرت اند حضرت به اینها دستور می دهد که شما به فلان کشور بروید فلان شهر بروید. این ﴿مَا هِی إِلاّ ذِكْرَی لِلْبَشَرِ﴾ را در آیات دیگر به این صورت بیان فرمود که فرمود: ﴿لِیظْهِرَهُ عَلَی الدِّینِ كُلِّهِ وَ لَوْ كَرِهَ الْمُشْرِكُونَ﴾، ﴿وَ كَفی بِاللَّهِ شَهیداً﴾. این ﴿لِیظْهِرَهُ عَلَی الدِّینِ كُلِّهِ﴾ همان بیان نورانی پیغمبراست که «الْإِسْلَامُ یعْلُو وَ لَا یعْلَی عَلَیه». این جمله خبریه ای است که به داعی انشاء القا شده است؛ اینکه فرمود: «الْإِسْلَامُ یعْلُو» خود این آیات قرآن خود به خود که بالا نمی آید، این باید به دست شما بالا بیاید.
🔹 فرمود: «الْإِسْلَامُ یعْلُو وَ لَا یعْلَی عَلَیه» یعنی «یجب علیکم» که #حرف_جهانی بزنید؛ کسی که #منتظر_ظهور حضرت است اگر حداکثر فکرش حرم تا جمکران باشد، این دیگر جهانی نیست! کسی که نمیداند دکارت چه گفته هایدگر چه گفته کانت چه گفته این چگونه میتواند شاگرد حضرت باشد؟! این کجا می خواهد برود، می خواهد بین حرم و جمکران برود یا میخواهد جهان را اصلاح کند؟ می خواهد حرف حضرت را به جهان برساند یا نمی خواهد؟ اینکه فرمود: «الْإِسْلَامُ یعْلُو وَ لَا یعْلَی عَلَیه» به دست چه کسی باید احیا بشود؟
🔹 کسی نداند در غرب چه خبر است کسی نداند در مکتب های غرب چه خبر است کسی نداند در ادیان غرب چه خبر است، او چگونه میتواند #شاگرد_حضرت باشد؟! این فقط جمکرانی فکر میکند نه جهانی!
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 سوره مبارکه نبأ جلسه 1
تاریخ: 1398/08/18
🌐 http://news.esra.ir
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 مفاتیح الحیات
#شماره 358
#بخش_دوم
#تعامل_انسان_با_همنوعان
#فصل_یکم
#خویشاوندان
🔸 موارد صله رحم
... آیات قرآنی بهترین گواه اهمیت نیكی به والدین است:
3. اگر پدر و مادرت تلاش كردند كه چیزی را كه بدان علم نداری ـ از آن روی كه وجود ندارد ـ شریك من سازی، از آنان پیروی مكن. البته در كارهای دنیا با آنان به نیكی معاشرت كن و در حقشان ستم و خشونت روا مدار.[1]
منصور بن حازم از امام صادق (علیه السلام) پرسید: با ارزشترین اعمال كدام است؟ آن امام (علیه السلام) فرمود: نماز در وقت خود، نیكی به پدر و مادر و جهاد در راه خدا.[2]
[1] . ﴿و اِن جـٰهَداكَ عَلىٰ اَن تُشرِكَ بى ما لَیسَ لَكَ بِهِ عِلمٌ فَلا تُطِعهُما و صاحِبهُما فِى الدُّنیا مَعروفًا﴾ (سورهٴ لقمان، آیهٴ 15).
[2] . عَنْ مَنْصُورِ بْنِ حَازِمٍ عَنْ أَبِى عَبْدِ اللَّهِA قَالَ: قُلْتُ: أَی الأَعْمَالِ أَفْضَلُ؟ قَالَ: الصَّلاةُ لِوَقْتِهَا وَ بِرُّ الْوَالِدَینِ وَ الْجِهَادُ فِى سَبِیلِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ (الكافى، ج2، ص158).
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
#هر_روز_با_مفاتیح_الحیات
📚 مفاتیح الحیات ص 242
مرکز بین المللی نشر اِسراء
🌐 https://nashresra.ir
🆔 @a_javadiamoli_esra
تسخير هستی.mp3
3.23M
💠 روز بیست و پنجم ماه #ذی_القعده 1443
🔹 تسخير هستی
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 تسخیر هستی
🔹 فرمود: ﴿خَلَقَ لَكُمْ مَا فِي الْأَرْضِ جَمِيعًا﴾؛ هم #بهره_معنوی می توانید ببرید كه اینها آیات الهی اند هم #بهره_مادی می توانید ببرید كه وسایل رفاهی را از این راه تحصیل كنید. اگر كسی با مشاهده آیات أرضی پی به خدای سبحان برد این در حقیقت بهترین بهره را از زمین برده است؛ ممكن است بهره های مادی از گیاهان و دام ها و امثال ذلك نداشته باشد امّا بهترین بهره را یك انسان موحّد، با #مطالعه_آیات_الهی می برد.
🔹 این چنین نیست كه ﴿خَلَقَ لَكُمْ مَا فِي الْأَرْضِ﴾ فقط ناظر به بهره های مادی باشد كه اگر كسی گوسفند نداشت و از دام استفاده نكرد مشمول این آیه نباشد، بلكه از هر چه كه در روی زمین است اگر انسان بهره توحیدی ببرد در حقیقت به مقصد رسیده است و بهرهمند شده است. این ﴿خَلَقَ لَكُمْ مَا فِي الْأَرْضِ﴾ هم ناظر به منافع معنوی است هم ناظر به منافع مادی، لذا هم خدای سبحان اینها را به عنوان آیات ذكر می كند هم به عنوان مواد اولیه برای تأمین رفاه انسان ها؛ فرمود: ﴿خَلَقَ لَكُمْ مَا فِي الْأَرْضِ جَمِيعًا﴾، بعد می پردازند به آفرینش آسمان ها.
🔹 یك مسئله این است كه آسمان قبل از زمین است یا زمین قبل از آسمان است یا آسمان را خدا قبلاً خلق كرد بعد به #دحو_الأرض پرداخت نه خلق الأرض، چون خلق الأرض قبل از سماء است، اینها جداگانه باید بحث شود. یك بحث در این است كه آفرینش آسمان ها هم برای منفعت انسان است، چون این آیه در سیاق شمارش اموری است كه خدای سبحان برای انسان خلق كرد و #مسخر_انسان كرد؛ آیه در این سیاق نیست كه آیات الهی را شمارش كند، آیه در این سیاق است كه نِعَم الهی را شماره كند كه اینها نعمت هایی هستند که خدا آفرید و برای شما خلق كرد. اینكه فرمود: «ثُمَّ اسْتَوَى إِلَى السَّماءِ فَسَوَّاهُنَّ» یعنی بعد از اینكه #نعمت_های_أرضی را برای شما خلق كرد #نعمت_های_سمائی را هم باز برای شما خلق كرد، پس آسمان ها هم مسخّر شمایند.
🔹 این آیات تسخیر به این معناست كه شمس و قمر و سایر موجودات سمائی را مسخّر شما قرار داد و شما می توانید بر آنها مسلّط باشید نه اینكه اینها را مسخّر خود قرار داد، مسخّر خدا هستند حرفی در آن نیست چه اینکه انسان هم مسخّر خداست؛ امّا در ردیف نِعَم كه می شمارد، می فرماید آسمان ها و زمین را مسخّر شما قرار داد برای شما مسخّر كرد یعنی در تحت تسخیر شما قرار داد.
#روز_دحو_الارض
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 سوره مبارکه بقره جلسه 88
🌐 http://news.esra.ir
🆔 @a_javadiamoli_esra