یکی از وظایف #ولی جامعه تعیین #اهداف_میانی با توجه به #چشمانداز و #آرمان جامعه است.
اگر این اهداف میانی که به مثابه چراغهای بین راه هستند نباشد حرکت به سمت آرمانها قطعاً دچار اختلال خواهد بود و به احتمال زیاد به انحراف یا هلاکت منجر خواهد شد.
هیچ کوهنوردی نمیتواند با صِرف نگاه کردن و در نظر داشتن قلّه، به قلّه برسد! اگر موقِفهای میانی را به درستی تعیین نکند، هر آنگاه همچنان که مجذوب و در راه قلّه است ممکن است به درهای عمیق سقوط کند و هلاک شود!
اهداف میانی با توجه به شرایط امروز جامعه و ظرفیتهای موجود تعیین میشوند و این از خصائص رهبر و ولی جامعه است.
وظیفه امت در رسیدن به آرمانها بسیار حائز اهمیت است و باید تمام تلاش خود را برای رسیدن به اهداف واسط طرح شده توسط ولی بهکار گیرند و اگر از آنها غافل شوند سرنوشتی جزء شکست یا عقبگرد نخواهند داشت.
اینجاست که گروهی بدون توجه به اهداف و موقفهای ممکن میانی صرفاً #آرمانها را مطالبه میکنند و بیمحابا زبان به نقد وضع موجود میگشایند و با عَلَم و هدفی حق، ابزار باطل میشوند.
اللهم انا نرغب الیک فی دولة کریمه...
#دولت_جوان
#دولت_جوان_حزبالهی
#دولت_جوان_انقلابی
#دولت_انقلابی
#دولت_کریمه
🆔 https://eitaa.com/abbasebayat
یکی از ابزارهای شیطان مشغول کردن افراد به کارهای کوچک برای جلوگیری از کارهای بزرگ و تحولی است. عمدتاً هم این استدلال طرح میشود که این کارها زمانی نمیگیرد و به سرعت وارد کار اصلی و بزرگ میشویم! اما شیطان...
از مصادیق این ابزار شیطان در محیط اداری و در سطح نازل جابجایی فیزیکی ساختمانها و اتاقها است و در سطح بالاتر تغییر ساختارها بدون توجه به تغییر فرآیندها و فرهنگ سازمانی است.
اگر مدیری در ابتدای ورود به این مسائل مشغول شد بدانید عمر مدیریتش چراگاه شیطان شده است...
🆔 https://eitaa.com/abbasebayat
بر اساس بررسیهایی که در 5 سال اخیر داشتهام توسعه آموزشهای فنیوحرفهای و مهارتی در متوسطه دوم با نسبت اشتغال مناطق رابطه مستقیم و با نرخ بیکاری استانها و مناطق رابطه معکوس دارد.
در سال #جهش_تولید یکی از عرصههای نیازمند #تحول_آفرینی در کشور همین حوزه است.
در آموزشهای فنی و مهارتی زمینه برای تحقق مطالبه رهبر معظم انقلاب مبنی بر تدوین دروس #فایدهمحور، #عمقی و #کاربردی بسیار فراهم است. البته هم در توسعه رشتهها متناسب با آمایش سرزمینی و هم در کیفیت اجرای این آموزشها نیازمند #تحول هستیم.
پینوشت: نقشه بر اساس سهم توسعه آموزشهای فنیوحرفهای و مهارتی در متوسطه دوم تنظیم شده است.
🆔 https://eitaa.com/abbasebayat
#نظرات_ارسالی_مخاطب
سلام برادر جان
شبت خوش
مطلبی در مورد توسعه فنی و حرفهای نوشتید که لازم دونستم مطلبی رو مطرح کنم
۱. در سال های اخیر که آموزش و پرورش مشکل کسری بودجه داشته، دیواری کوتاه تر از هنرستان ها پیدا نکرده و هم ساخت هنرستان های جدید رو تقریبا متوقف کرده و هم اینکه از سهم خرید تجهیزات کارگاهی کاسته.
۲. به بنده که در دو سال اخیر که مشغول کار اداری بودم ثابت شده که مظلوم ترین بخش در آموزش و پرورش فنی و حرفه ای و کاردانش هست. حتی به نظرم آخرین اولویت معاون آموزش متوسطه وزارت که مسئول مستقیم آموزش هست با هنرستان ها بوده. در ادارات کل و مناطق هم کمترین اهمیت به این بخش داده شده است.
۳. میدونم که خیلی پیگیر توسعه متوازن هنرستان ها هستید. اما به نظرم راه رو اشتباهی طی می کنید. وقتی در سطح کلان تصمیمی می گیرند و هدفی تعیین می کنند، باید برای رسیدن به اون هدف برنامه مشخصی داشته باشند. تصمیمی مثل توسعه ۵۰ درصدی آموزش های مهارتی هزینه بسیار بالایی به آموزش و پرورش تحمیل میکنه و در سطح کلان باید برای تأمین این هزینه تصمیم واضح و روشنی گرفته بشه.
به عنوان یک تجربه میدانی عرض میکنم وقتی شهر مهاجرپذیری مثل .... به توسعه ۴۳ درصدی رسیده، این کار رو با افزایش تراکم کلاس ها انجام داده و در مقوله توسعه فضای آموزشی کار خاصی انجام نداده. سایر مناطق هم اینطور هستند. به خاطر بالا بردن درصد توسعه و همچنین بازنموندن این حجم بالای دانش آموز از تحصیل، مجبور به کاهش بسیار شدید کیفیت آموزش ها(با افزایش تراکم دانش آموزی) شدیم.
۴. هنرستان ها در دو یا سه سال آینده عملا به تعطیلی آموزش دروس مهارتی خواهند رسید. دلیل اصلی این مساله هم عدم تمکن مالی مدارس و مناطق برای تجهیز کارگاهها هست. هنرستان جدید نمیسازیم و هنرستانهای قبلی هم به مرور در حال فرسودگی ساختمان و تجهیزات هستند. در ضمن در جریان باشید بعد از تغییر نظام آموزشی به نظام ۶۳۳ و تغییر سرفصلهای کتب درسی، درصد بالایی از تجهیزات کتب شایستگی فنی اصلا در هنرستانها وجود ندارند.
۵. برخی موارد مثل برون سپاری(با شیوه اجرای فعلی) هم تیشه به ریشه آموزش های مهارتی می زنند. عدم پرداخت به موقع پول، قراردادهای یک طرفه دولتی و خیلی مسائل دیگه باعث شده فقط برخی آموزشگاه های فنی و حرفه ای برای برون سپاری پیش قدم بشن و خبری از کارخانه ها و شرکت های به درد بخور نیست.
۶. در سال های اخیر کاهش شدید نیروی انسانی هم به شدت به ضرر هنرستان ها تموم شده. یکی از مشکلات هنرستان ها هم یکسان دیده شدن شرایط اونها با سایر مدارس است. در حالی که در هنرستان ها غیر از عوامل مدیریتی هنرستان، کارگاه های هنرستان بدون سرپرست بخش و انباردار و استادکار عملا کار کیفی ندارند. برخی تصور می کنند همین که یک هنرآموز توی کارگاه باشه، آموزش مهارتی انجام میشه. در حالی که تلاش هنرآموز زمانی به یادگیری مهارت منجر میشه که معاون فنی، سرپرست بخش، انباردار و استادکار در کنار هنرآموز و در خدمت آموزش مهارتی باشند. بر فرض محال، اگر در اوضاع اقتصادی فعلی بتوان تجهیزات کارگاهی هنرستان ها را بروز کرد، وقتی عوامل انسانی لازم وجود نداشته باشد، آموزش مهارتی صورت نخواهد گرفت.
۷. این تغییرات متوالی نظام آموزشی، کتب درسی و تغییر چارت وزارتی حوزه فنی و کاردانش هم نتیجه اش از همین الان مشخص هست. ده سال دیگه عملا هنرستان به سبک فعلی نداریم. همه کارها برون سپاری میشه. اما با همین روش اشتباه فعلی!
۸. دنبال اصلاح ریشه ای باشید. وگرنه به زودی چیزی از آموزش مهارتی باقی نمیمونه
🌸🌸🌸🌸🌸
در یکی از پستهای قبل در مورد الگوی رابطهها در سند برنامه درسی نوشتم.
تنظیم این رابطهها مهمترین هدف دین و تربیت است. شاید بتوان گفت دین #ضابطهی این #رابطههاست.
در تربیت درک و برقراری و در نهایت تنظیمگری این رابطهها موضوع اصلی است.
موقعیت آدمی و نحوه حرکت او بیشک مؤثر از کمیت و کیفیت رابطهای است که انسان با این چهار موجود برقرار میکند.
به قول مرحوم #صفائی تجلی خیر و شرّ در نوع رابطه و کیفیت رابطه است وگرنه هیچ موجودی شرّ نیست.
🆔 https://eitaa.com/abbasebayat
در گذشته در مورد سیاستهای کلی قانونگذاری و نقش مجلس در آن نوشتهام.
به نظر میرسد اولین کار مجلس باید تدوین چنین گرافی از ارتباط اهداف و ساختار قانون و قانونگذاری در جمهوری اسلامی باشد.
اگر این گراف به خوبی احصاء شود بسیاری از گلوگاهها و الزامات قانونگذاری و قانونزدایی و همچنین تداخلات قانونگذاری و اجرا نمایان خواهد شد.
تصویر فوق یک تلاش اولیه از حقیر بوده است. سعی کردهام در حوزه تعلیم و تربیت در هر یک از بخشها ضمن احصاء مصوبات مربوط، ارتباط و جهت آنها را نیز در گراف ترسیم کنم.
ان شاء الله در آینده ادامه بخشها را منتشر خواهم کرد.
پینوشت: هرگونه استفاده با ذکر منبع بلامانع است.
🆔 https://eitaa.com/abbasebayat
تصویر فوق ارتباط دوره دوم متوسطه با آموزش عالی و دنیای کار و تشکیل خانواده و در یک کلام زندگی پس از مدرسه را نشان میدهد.
بنده به اینگونه تصویرسازهای علاقهمند هستم و عمدتاً وقت زیادی برای آن صرف میکنم. وقتی این تصویر را جلوی مدیران و یا تصمیمگیران میگذاری نمیتوانند از آن فرار کنند.
واقعیت و زوایای پنهان و یا مورد غفلت را به خوبی نمایان میکند.
مدیر را به سمت همهجانبه نگری سوق میدهد و او را هدایت میکند که اثرات تصمیم و اراده خود را در سایر بخشها نیز بسنجد و از تأثیر سایر عوامل نیز غافل نشود.
این تصاویر فهم موضوع را برای عموم نیز آسان میکند و در مطالبهگری آگاهانه و هدفمند و پرسشگری از مسئولین آنها را تقویت خواهد کرد.
ویژگی دیگر این است که ترسیم وضع مطلوب را آسانتر و شدنیتر خواهد کرد و به نوشتن معادله حرکت کمک خواهد کرد.
مدیریت در کشور امروز نیاز به چنین چیزهایی دارد. این وظیفه ماست که هم برای امروز هم برای آینده آمادگی کسب کنیم.
چند سؤال از تصویر فوق در ذهن شما شکل میگیرد؟ بنده چند مورد را اشاره میکنم:
1- کارکرد شاخههای جداگانه فنیوحرفهای و کاردانش در نظام آموزشی و دنیای کار چیست؟
2- #خدمت_وظیفه_عمومی چه اثری بر حرکت دانشآموزان در این گراف دارد و آنها را به کدام سو سوق میدهد؟
3- ارتباط این ساختار با رونق تولید و #جهش_تولید چیست؟
4- ارتباط این ساختار با #افزایش_سن_ازدواج و #پیر_شدن_جمعیت چیست؟
پینوشت: تصویر ابعاد دیگری نیز دارد که در اینجا نشان داده نشده است.
استفاده با ذکر منبع بلامانع است.
🆔 https://eitaa.com/abbasebayat
امروز در گروههای تخصصی از موفقیت نسبی اجرای #نقشه_جامع_علمی_کشور در مقایسه با #سند_تحول_بنیادین و #نقشه_مهندسی_فرهنگی صحبت میشود.
این اسناد هم در کیفیت و نوع متن و هم در ساختارهای اجرا و نظارت و ارزیابی متفاوت هستند.
بررسی تفاوتها میتواند برای ادامه مسیر راهگشا باشد.
تشکیل ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور که در فصل پایانی آن آمده یکی از مهمترین تمایزات است.
کافی است فهرست مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی در ارتباط با سندهای زیرمجموعه این اسناد به لحاظ کیفیت و کمیت بررسی گردد.
یکی از اشتباهات در مورد سند تحول بنیادین انتصاب صرف آن به وزارت آموزش و پرورش و شورای عالی آموزش و پرورش بوده است.
🆔 https://eitaa.com/abbasebayat
خصوصیسازی آموزش و پرورش ذیل اصل44 نمیگنجد؛ خلاف عدلت است و منجر به عمیق شدن شکاف طبقاتی خواهد شد.
کفتگوی دکتر #سید_یاسر_جبراییلی (@syjebraily) رئیس مرکز ارزیابی و نظارت راهبردی اجرای #سیاستهای_کلی_نظام با روزنامه «فرهیختگان» در ارتباط با سیاستهای کلی #اصل_44
در ضمن پاسخ به سؤالی به ارتباط این اصل با #تعلیم_و_تربیت پرداختهاند:
سوال فرهیختگان:
❓با این منطق، اگر دولت را هادی، ناظر و حامی بدانیم،آموزشوپرورش و بهداشتودرمان را هم میتوان در چارچوب سیاستهای کلی اصل44 خصوصیسازی کرد؟
به هیچ وجه! گفتیم که فلسفه سیاستهای کلی اصل44این است که ازانگیزه خلق ثروت و کسب منفعت بخش خصوصی برای تامین منافع ملی و پیشرفت کشور استفاده شود. سوال این است که آیا در زمینه آموزش وپرورش و بهداشت ودرمان انگیزه خلق ثروت وجود دارد؟ آیا اساسا این امور، ماهیت «اقتصادی» دارند که کسانی میخواهند آنها را ذیل اصل44 قانون اساسی که مربوط به اقتصاد است، تعریف کنند؟
آموزش وپرورش و بهداشت ودرمان به هیچ وجه #ماهیت_اقتصادی ندارند که زمینهای برای کسب منفعت از آنها برای بخش خصوصی فراهم شود.
بنابراین اصلا ربطی به اصل44ندارند. طبق #اصل_سیام قانون اساسی، دولت موظف است وسایل آموزش وپرورش رایگان را برای همه ملت تا پایان دوره متوسطه فراهم سازد و وسایل تحصیلات عالی را تا سرحد خودکفایی کشور به طور رایگان گسترش دهد. درباره بهداشت ودرمان نیز رهبر انقلاب صراحت دارند که بیمار وقتی به بیمارستان مراجعه میکند، جز درد و رنج بیماریاش،نباید ناراحتی دیگری داشته باشد. اگر بخش خصوصی حاضر باشدبه صورت رایگان مردم را آموزش دهد، یا به صورت رایگان مردم را درمان کند، حتما تشریف بیاورد و مدرسه خصوصی یا بیمارستان خصوصی تاسیس کند. اما اگر ما آمدیم آموزش عمومی یا درمان عمومی را تعطیل کردیم و سپردیم به بخش خصوصی و بخش خصوصی طبیعتا به دنبال انتفاع خود رفت، تنها کسانی خواهند توانست از این امکانات استفاده کنند که توان پرداخت هزینهاش را دارند و این یعنی استبعاد از قانون اساسی و منویات ولی فقیه.
حتی اگر ما آمدیم آموزش و درمان را تبدیل به دوبخش دولتی و خصوصی کردیم تا هر کس پول بیشتری دارد، با کیفیت بهتری آموزش ببیند و درمان شود، درحال دامن زدن به #شکاف_طبقاتی و #بی_عدالتی هستیم.برخی با این توجیه که بخش خصوصی درآمدی را که از آموزش و درمان کسب میکند، در راه خیر و رفع محرومیت هزینه میکند، دنبال توجیه این مساله هستند. اما این یک خطای راهبردی است. آنچه «کار خیر»عنوان میشود، به هیچ وجه رافع شکاف طبقاتی ایجادشده در جامعه نخواهد بود.
🆔 https://eitaa.com/abbasebayat
7.67M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
در مورد معطل ماندن اجرای سند تحول بنیادین نظرات متعددی بیان شده است. بنده نیز به تناسب در این زمینه مطلب نوشتهام.
شاید بتوان برش دو دقیقهای فوق را بیان مهمترین و اساسیترین مانع تحول در نظام تعلیم و تربیت دانست.
این مانع برای ما ملموس است و واقعیت دارد.
متأسفانه بخش قابل توجه جریان انقلابی جوان که در تعلیم و تربیت در حال ایفای نقش هستند به این موضوع بیتوجهاند.
رقیب قواعد بازی را به خوبی بلد است و تجربه دارد و دیگر با تابلو اسنادی مانند #2030 جولان نخواهد داد.
#موازنه_قدرت را برای بستن دهان انقلابیها را نیز به خوبی مدیریت میکند.
مدیریت تنگه احد تعلیم و تربیت را از جریان انقلابی با بهکارگیری تمام شیوههای مدیریتی، سیاسی، رسانهای و... میگیرد و برای ساکت کردن منتقدین یک جایگاه بدون اثر البته به ظاهر پرطمراق را در اختیار افراد کماثر در حوزه مدیریت قرار میدهد.
🆔 https://eitaa.com/abbasebayat
قوانین محوری و مؤثر بر آموزش و پرورش را که مصوب مجلس شورای اسلامی است، در تصویر فوق میبینید....
🆔 https://eitaa.com/abbasebayat
از سال 1390 که #سند_تحول_بنیادین مصوب شده است مجلس شورای اسلامی چند قانون برای #ریلگذاری و #تسهیل اجرای سند تحول تصویب کرده است؟
تقریباً هیچ!!!
اگر برخی مصوبات مغایر و یا حداقل رهزن نداشته باشد!
مسلَّم دولتها در ارائه لایحه برای اجرای سند تحول کمکاری داشتهاند اما مجلس نیز میتوانسته برای تحقق اهداف سند تحول طرح ارائه دهد.
اگر یک نگاه تربیتی بر کلیت مجلس شورای اسلامی حاکم باشد برای تحقق اهداف قانون اساسی و اهداف سند تحول طرح خواهد داشت.
چند موضوع در این زمینه به نظر میرسد قابل طرح و پیگیری از طریق مجلس باشد:
- تحقق و صیانت از #عدالت_آموزشی و الزام دولت به ارتقاء کیفیت #مدارس_دولتی از جمله موضوعاتی مهمی است که میتواند در دستور نمایندگان قرار گیرد.
- زمینهسازی برای ارتقاء شایستگی وزیر آموزش و پرورش و مدیران کل استانی و در ادامه برنامهریزی برای تحقق ثبات مدیریت در آموزش و پرورش که از الزامات اجرایی شدن سند تحول است. شاید حداقل بتوان طرحی را برای دور نگهداشتن مراکز حساس نظام تعلیم و تربیت - که به مثابه مغز و قلب نظام آموزشی هستند - از آفات انتصابات ساسی و جناحی را ارائه داد.
البته ارتقاء موضوعاتی که مجلس و نمایندگان از وزیر آموزش و پرورش پیگیری و سؤال میکنند و سایه نداختن مسائل روزمره بر این مطالبات نیز میتواند جهتدهنده باشد.
موضوع شفافیت و نسبت مراجع تصمیمگیر و قانونگذار در حوزه تعلیم و تربیت نیز از جمله موضوعاتی است که در ذیل سیاستهای کلی نظام قانونگذاری ورود مجلس را میطلبد.
🆔 https://eitaa.com/abbasebayat