✅زن در وضعیت جمع یا گسست؟
✍ دکتر مریممنصوری، عضو تحریریه مجتهده امین
در اندیشهی یونانی خدای نظم و عقلانیت، در مقابل الههی شور، میل و خلاقیت قرار داشت و تا قرن بیستم میلادی، این خدای نظم و عقلانیت است که بر فراز تاریخ اندیشه ایستاده است و به ویژه _به گفته متفکران پست مدرن_در مدرنیته، زندگی، شور و خلاقیت را سرکوب کرده است. گفتمان زندگی، که در قرن بیستم به خصوص با آرای نیچه صورتبندی شد، در مقابل نظم، عقلانیت و هرگونه جمعیافتگی امور، تلاش میکند تا بر لذت، شور و میل در متن زندگی دست بگذارد با این هدف که از سرکوب عقلانیت مدرن رهایی یابد.
در این گفتمان، هرآن چیزی که علیه نظم مرد سفیدپوست اروپایی(بعنوان نماد عقل مدرن)میتواند قرار بگیرد، به عنوان بدیلی نظمشکن و گسستمحور مطرح می شود.
نتیجهی این نگرش، جنبشهای زنان، رنگین پوستان و تمام بهحاشیهرفتگان به خصوص در دههی 1960 میلادی بود. این نگاه، زن را نمایندهی بازآفرینی شور، خلاقیت، لذت، میل و نهایتا خروج از هرگونه نظم سرکوبگرانهی عقلانیت محور در نظر میگیرد و از همین روست که به جای دست گذاردن بر نظم، با زن، به آشوب میرسد.
در مقابل، اما، رهیافت دیگری است که زن را نه تنها مبدا شور، خلاقیت و زندگی میداند، بلکه حتی در مقام انضباط اجتماعی نیز، در او، مقام جمع یافتگی این نظم را میتوان مشاهده نمود.
در این نگرش، نظم در تقابل و تناقض با شور قرار ندارد، بلکه در حرکت جوهری، پویایی و نظم، در هندسهای منظم و با «تعیین حدود در زندگی» تشریح میشود. از همین رو، زندگی، در آشوب تعریف نمیگردد، بلکه بخشی از آن را لذت، شور، شادی، تغییر، بازی و فراغت دربرمیگیرد و اینها را به عنوان بخشی از ساختار زندگی و جامعه، محترم میشمارد. و این خود، بخشی از نظمی است که در جایگاه "جمع تمام امور" است.
این نظم، سرکوبگر نیست، بلکه در مقام مراقبت و تحفظ بر هستیهای انسانی ظهور مییابد. از همین رو، زن، نه تنها استعارهای از شور و زندگی است، بلکه بیش از آن، بر مدار رحامت و مودت، در مقام جمع و جامعه است. تکثرات را تجمیع میکند و «ام امت» میگردد.
ظهور تام مقام مذکور در حضرت زهرا سلام الله علیها است که در عین آن که زن را در شرایط زندگی شورآفرین ترسیم میکند، این مقام جمع را در چشم همگان روشن میسازد. از همین رو است که ائمهی اطهار سلام الله علیهم، خود را حجت خداوند بر مردم و مادرشان، فاطمهی زهرا سلام الله علیها را حجت خداوند بر خود معرفی مینمایند یا باطن شب قدر، شبی که مقام جمعالجمع زمان است، حضرت صدیقهی طاهره سلام الله علیها برشمرده میشود. مصادیق این جمع یافتگی در احادیث معصومین علیهم السلام و تفاسیر آن کم نیست. اما در این صورتبندی از جمعیافتگی میتوان از «جامعهای بر مدار زن» سخن به میان آورد که نه تنها گفتمان بینظمی، گسست و آشوب را به چالش میکشد، بلکه از دوگانهسازیهای تقابلی خارج میشود و به نگاهی تشکیکی و طولی در وجود راه مییابد.
#پویش_نوشتن
#جهاد_روایت
#مجله_افکار_بانوان_حوزوی
@AFKAREHOWZAVI
📌عوامل پیدایش نهضت طرفدار "آزادی زن" و پیامدهای آن
✍️معصومه پازکی، عضو تحریریه مجتهده امین
مطالعه و تحقيق در اين باره كه چرا و چگونه در عصر اخير نهضتهايى تحت عنوان حقوق و آزادى زن پديد آمد و تا امروز گسترش پيدا کرد و چه عواملی موجب گشت كه بعضي از مردان دايههايى مهربانتر از مادر شدند و به زير بيرق اينگونه جنبش ها در آمدند را در این نوشته به صورت اجمالی به آن می پردازیم.
1. عوامل پيدايش نهضت طرفدار آزادی زن
سه عامل اساسى در پيدايش و رشد نهضتهاى دفاع از آزادی زن بيشترين تأثير را داشته است:
1ـ1. عامل شهوانی: بدون شک در همه جامعهها و فرهنگهای بشرى و بهويژه در نظامهاى دينى، زنان محدوديتهایی نظير حجاب داشتهاند. مردان شهوتپرست درصدد برآمدند كه تحت عنوان فريبنده حقوق و آزادى زن، او را از قيد و بند عفت رهايى دهند و زمينه ارضای هر چه بيشتر شهوات حيوانى خود را فراهم كنند.
2ـ1. عامل اقتصادى: پس از صنعتى شدن كشورهاى غربى، سرمايه داران و كارفرمايان درصدد دستيابی به نيروى كار ارزان بر آمدند. در زماني كه زنان در آن كشورها درآمدى نداشتند و طبعاً مىپذيرفتند كه با مزدى كمتر از مردان به كار بپردازند، كارخانهداران در مقام سوء استفاده از اين وضع برآمدند. شعارهايي از قبيل زنان بايد آزاد باشند و در چهار ديوارى خانه محصور نمانند، استقلال اقتصادى داشته باشند و در صحنههاى اجتماعى به كار و سازندگى مشغول شوند، دستاويزهاى خوبى براى كارخانهداران بود تا زنان را به محيط كارخانهها بكشانند و از آنان بهرهبردارى اقتصادى كنند.
3ـ1. عامل سياسی: در نظامهاى مردمسالار (= دموكراتيك) كه مدعى اتكای حكومت بر آرای مردماند، جاهطلبان و شيفتگان قدرت چون زنان را انعطافپذيرتر می ديدند و تأثير تبليغات را در آنان بيشتر مىيافتند، سعى كردند تا آنان را در عرصه اجتماع و سياست وارد كنند و با فريفتن و تحت تأثير قرار دادن زنان آرای آنان را به دست آورند تا بر اريكه قدرت تكيه زنند.
2. پيامدهای طرفداری از آزادی زن
1ـ2. نابودی کرامت زن: زنان به صورت ابزار هوسراني براي مردان در آمدند و كرامت خود را از دست دادند. ابتذال تا بدانجا كشيده است كه به جاى آنكه مردان در طلب زنان باشند و به خواستگاریشان بروند، زنان در پى مردان مىافتند و خود را بر آنان عرضه مىدارند.
2ـ2. رواج همجنسبازی: در دسترس بودن بيش از حد زنان و نيز رفتار غير طبيعى آنان سبب شده است كه مردان كمكم از آنان رويگردان و حتى متنفر گردند. اين امر به سهم خود باعث شده است كه مردان براى ارضای غريزه جنسى به همجنسان خود روى آورند. سردى و بىمهرى مردان نيز زنان را واداشته است كه عطش جنسى خود را به وسيله همجنسان خود فرو بنشانند. رواج همجنسبازى در كشورهاى غربى به طور عمده معلول همين علت است كه خود منشأ بسيارى از بيماريهاى روان تنی شده است، به گونهاى كه امروزه اين پديده بهصورت يكى از مشكلات بزرگ برای تمدن غرب درآمده است.
3ـ2. فروپاشی نظام خانواده: فعاليت افراطی زنان در بيرون از خانه موجب گشت تا آنان نتوانند به كارهاى خانه، چنانكه بايد و شايد، رسيدگى كنند و عدم توفيق زنان در امور خانهدارى زمينهساز اختلافات خانوادگى گرديد. از سوي ديگر استقلال اقتصادى و داشتن در آمد سبب گستاختر شدن زنان شد و بيم آنان را از متاركه و طلاق كاهش داد. در نتيجه دامنه نزاعهاى خانوادگى گسترش يافت. ناگفته پيداست كه پيامد تشديد اينگونه اختلافات در غالب موارد، چيزى جز طلاق و جدايى زن و شوهر نيست.
4ـ2. افزايش تعداد دختران و زنان بدون شوهر: يكى از نتايج نهضتهاى طرفدار زنان، منع تعدد زوجات بود. زيرا آن را، بىحرمتى به شخصيت زنان و موجب تضييع حقوق آنان میانگاشتند. از سوي ديگر، ازدواج موقت را هم با استدلالهايى مشابه منع كردند برغم ارتباطهاي آزادی كه خارج از چارچوب ازدواج، شايع بود. مجموع عواملی چون همجنسبازى، ازدياد طلاق، ممنوعيت چند همسرى و ممنوعيت نكاح موقت، نتيجهای جز افزايش سريع تعداد جمعيت دختران شوهر نكرده و زنان بيوه نداشت. اين امر در كشورهايى كه مبتلا به جنگهاى شديد خانگى يا برونمرزى مىشدند و تعداد زيادى از مردان خود را از دست مىدادند، شكل مصيبتبارتر و چارهناپذيرترى به خود مىگرفت و از صورت یک امر موقت و گذرا خارج مىشد.
🔴 اينها نمونههايی از آشفتگىها و نابسامانیهاى روانى و اجتماعى ناشى از (به اصطلاح) آزادى زن در غرب و رهآورد تمدن غربی است که امروز آن را برای زن ایرانی میخواهند که نه فقط زن ایرانی بلکه جامعه را نیز تهديد می کند.
#پویش_نوشتن
#جهاد_روایت
#مجله_افکار_بانوان_حوزوی
@AFKAREHOWZAVI
🍃ما بچهها
✍🏻 زهرا کبیری پور، عضو تحریریه مجتهده امین
ما بچهها به بودن مادرهایمان عادت میکنیم.
به بویش، به نسیم خنکی که در خانه از سمت او میوزد.
به جانی که میریزد در غذا و قاشق قاشق به خوردمان میدهد.
به نفسهایی که هرکدامش جانی میشود در روحمان
نه اینکه بودنش عادی شود و تکراری... نه!
ما بچهها عادت میکنیم به نگاهی که نگرانمان است، به نگاهی که میپایدمان
که روزگار تنمان را آزرده نکند
که آفتاب نسوزاند جسممان را
که سنگ به پایمان نخورد
ما بچهها، عادت میکنیم به شنیدن اسممان از زبانش
حالا اگر مادر برود
اگر بدون خداحافظی برود
اگر قبل از رفتنش جانهایش را به کسی نسپارد
ما بچهها میشویم ماهیای که آب را از او گرفتهاند.
کاش لااقل خدا روز مادر میگذاشت مادرهایمان را ببینیم...
#فاطمه_الزهراسلاماللهعلیها
#مادر
#مجله_افکار_بانوان_حوزوی
@AFKAREHOWZAVI
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
و ؏ـمقِ ؏ـشق
هیچگاه دیده نمۍشود
مگࢪ دࢪ چشمان مادر...
✍️مرضیه رمضانقاسم، عضو تحریریه مجتهده امین
#مجله_افکار_بانوان_حوزوی
@AFKAREHOWZAVI
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
هر دختری که کوثر طاها نمی شود
اشبه به احمد و جان محمد نمی شود
جانا که آمدنت به بابا چه خوش گذشت
گل بر گل جمال محمد چه خوش نشست
فاطر شدی و فاطمه نامت نهاده اند
بر دامن خدیجه، عرشیان جایت نهاده اند
انسیه حورا شدی و محدث به حوریان
قدسیه پیمبر شدی و حجت به مُلکیان
زهرای آسمان و زمین، ام پدر شدی
دریای فهم و دیانت،خیر نساء شدی
وقت دفاع ز نبوت چو مادری
در خانه ولایت و رهبر پیمبری
عالم به یُمنِ وجودت شکفته شد
زن از مقام تو اینک خجسته شد
اصل طهارت عالم به حب توست
عالم همه در انتهای مقام توست
علم و حیا و نجابت به اذن توست
گردانه سیاق قیامت به دست توست
جانی که عشق تو گیرد چه ها کند
چشم از گنه ببندد و غَضّ بَصَر کند
بانوی عفت و طراوت اراده کن
نسوان سرزمین مرا نور دیده کن
حرمت گذار حجاب را حمیده کن
چون گوهری به سراپا تنیده کن
دستش بگیر و دلش را صفا بده
رزقی به پاکی حجب و حیا بده
ایکاش که عیدی ما را علی بده
چشم روشنی دل ما را نبی بده
✍🏻 فاطمه شکیب رخ، عضو تحریریه مجتهده امین
#مجله_افکار_بانوان_حوزوی
@AFKAREHOWZAVI
هدایت شده از 🍃 شاعران حوزوی 🍃
🍃🌹
تا آن زمان که گردش این روزگار هست
تا آن زمان که روز وشبی برقرار هست
کم یا زیاد بسته به میزان لطف حق
پای پیاده عشق به هر دل سوار هست
وقتی گدا شدن به در دوست عاشقیست
پس در تمام عمر به هر لحظه کار هست
ما ظاهراً اگر چه خدا را ندیدهایم
اما یقین که جلوه آیینهدار هست
یک گل رسید و معنی ضرب المثل شکست
یک یاس آمده که همیشه بهار هست
یک برگ یاس با همه عالم برابر است
معنی یاس یک کلمه هست و مادر است
هرکس که مادر است دو عالم برای اوست
بام بهشت نقطه پایین پای اوست
مادر شدن برای دو عالم شرافتی است
بر دختری که گفته پدر هم فدای اوست
او قبل خلقت آمده قبل از همه رود
سوی بهشت باغ گلی که سرای اوست
شرط و شروط خلقت دنیاست فاطمه
این میل باطنی عمیق خدای اوست
آمد کسی که بین قنوت شبانهاش
همواره اسم یک یک همسایههای اوست
تصویر خالصانه ذکر و دعاست او
همسایه همیشه قرب خداست او
او کوثر است و چشمه دریاترین خم است
نور است و نور بخش سپهر است و انجم است
پیداتر از همه شد و بین بزرگیاش
در لابلای ثانیههای زمان گم است
از آب و خاک مهریه او جوانه زد
هر دانهای که بر سر هر خوشه گندم است
مصرف نکرد غیر خودش در مسیر حق
زهرا تمام مرتبه الگوی مردم است
از خود گذشت تا که ولایت علم شود
زهرا بپای دین خدا مثل اهرم است
دین خدا ز همت او جان گرفته است
زن با نگاه فاطمه عنوان گرفته است
#مجتبی_صمدیشهاب
#میلاد_حضرت_زهرا سلاماللهعلیها
#شاعران_آئینی
💠 #شاعران_حوزوی
💠 @shaeranehowzavi
#جذب_نویسنده_رسانه
🔔 فراخوان جذب نویسنده رسانه ای در #مرکز_پژوهشی_مبنا به صورت پروژهای
🗓 مهلت ارسال آثار تا ۳۰بهمن ماه
📲 ارسال اثر به همراه لیست اطلاعات به آیدی @mabnamedia
🌐 مشاهده اطلاعیه جذب
#مجله_افکار_بانوان_حوزوی
@AFKAREHOWZAVI
✳️توحیدمادرانه
✍️زهرا نجاتی، عضو تحریریه مجتهده امین
مادر هستم، یک مادر سی و دوساله با پنج تا بچهی قد ونیم قد؛ اما امشب بیش از آنکه دلم تاپ تاپ کند برای هدیهی روز زن یا روز مادر، بیقرار مادرم هستم.
مادری که حالا به یاد او نشستهام در توحیدخانه، دقیقا جایی که هربار و هربار می نشست و ساعتها دعا و مناجات میخواند.
سرش که غر میزدیم که مفاتیح را تمام کردی؛ با خنده میگفت:من که هنوز چیزی نخواندهام.
سالهای آخر، هربار، هرشب، حرم میآمد و یک دل سیر، زیارت میکرد تا جایی که بدن ضعیف و بیمارش اجازه میداد.
هرچند از جایی که تا قبرش به قدر یک صحن حرم فاصله است اما تا بوسهی من روی پاهایش، فاصله خیلی است. قد یک دنیا. قد یک آخرت. یک برزخ شاید.
اصلا نمیخواهم شب میلادی هوای دلتان را بارانی کنم، فقط آمدهام بگویم؛
من هم فکر میکردم مادرم تا ابد هست. گاهی دلخور میشدم.
اما حالا دو سال است که ابر مهربان رحمتش از کنارم رفته، و به جای پاهای کوچک و دردمندش، سنگِ سردِ قبرش را دارم تا سرم را رویش بگذارم و بگویم برایم دعا کند. آمدهام که بگویم مادرها دایمی نیستند.
مادرها قرار نبوده فرشته باشند، قرار هم نبوده همهی زنها مادر باشند یا از ارزش زنهایی که خواستهاند و نتوانستهاند که مادر شوند، چیزی کم شود.
قرار نبوده به خاطر حق زنها و مادرها، به مردها و پدرها اجحاف شود(همانطور که این چندسال شده و آنقدر از ریل خارج شده که حالا مردان ناکارآمد معلول همین سیستم هستند)
فقط قرار بوده ما، یعنی همهی ما، دکترها، مهندسها، شهریها، دهاتیها، تهرانیها، شهرستانیها، مردم دنیا، مردم مسلمان، بفهمیم راه بهشت ما از احترام به مادر و محبت به او میگذرد.
🔅حتی اگر حاج قاسم باشی، به دعای مادر عاقبت بخیر میشوی.🔅
اصل، این که حاج قاسم شدنت، بند دعای مادرت، رضایت مادرت، بالاتر، احسان به مادرت باشد.
و اینکه سریع الرضا هستند. مثل همان خدایی که تازه سند یکی از صد مهربانیاش را به نام مادرهای دنیا زده که این چنین عالم را با عشقشان زیبا کردهاند.
🦋درتوحیدخانهام
به یاد مادرم،
به یاد تمام مادرها.
به خصوص مادرهای حاج قاسمها،
مادرهای آرمان علی وردی،
مادرآرتین،
مادران شهیدان زینالزاده و رضازاده،
که پسرانشان ذبح شدند.
مادر تمام شهدای این چند وقت آشوب،
که به اسم حق زن، حق مادریشان را از آنها گرفتند.
این چند خط را با اشک نوشتم فقط برای حق مادر، برای اینکه یادمان نرود مادری یک حس کوچک تکنفره نیست، یک حس خدایی است.
نه هرکس که مادر است با لیاقت است نه هرکس که مادر نیست، بی لیاقت.
اما هرکس که مادر دارد وقدرش را نمیداند، قطعا بی لیاقت است و خیلی دیر خواهد فهمید؛خیلی!
خوشبخت و مادری متعالی، پدری نمونه، همسری عالی و بندهای مرضیباشید.
💠عیدتانمبارک💠
#میلاد_حضرت_زهرا_سلام_الله_علیهامبارک
#پویش_نوشتن
#جهاد_روایت
#مجله_افکار_بانوان_حوزوی
@AFKAREHOWZAVI
🔹مادری
✍️فاطمه میری، عضو تحریریه مجتهده امین
خدا بخواهد برکت دهد، نگاه نمیکند که فرزندت دختر است یا پسر، کم است یا زیاد است، اگر برکت بیاید کم را زیاد میکند، اگر خدا بخواهد نسل عزیزترینش را از دخترش ادامه میدهد.
گاه داشتههایمان حجاب میشود، گم میشویم در نعمت، در آسایش، آنوقت زبان کاری میکند که شمشیر نمیکند.
مواظب باشیم! نکند برای نعمتهایمان مؤاخذه شویم، نکند حواسمان به دوست و آشنایمان نباشد و...
این روزها باید حواسمان به جوانماندن ایرانمان باشد، درست! کلی وظیفه بر گردن تمام عزیزانی هست که شرایطش را دارند، منظور از شرایط هم چیز عجیب و غریبی نیست، اصلاً وظیفه که به میان میآید، بهانهها کنار میرود، اما نکند به هوای یک وظیفه، وظیفه دیگری زیر پا گذاشته شود، دلی شکسته شود، دلی که شاید هنوز همدم و همراه پیدا نکرده و یا به هزار دلیل ناگفته، مادر نشده یا مادر شده ولی فرزندش بهبغلنیامده، در آغوش خدا رفته یا نه، کسی که دختردار شده پسر ندارد، یا پسردار شده ولی دختری نیست که موهایش را شانه کند یا اصلاً فرزند بطنی نداشته، ولی تا توانسته مادری کرده، فرق نگذاریم برای مادریشان، درجهبندی نکنیم مادری را!
اینها همه مادرند، مادرانی که شاید روز مادر سختترین روز زندگیشان شود.
سختی برخی امتحانات الهی، شاید نشان از قدرتمندی و ظرفیت بنده باشد، نکند با زبان و لحن و عمل، مادریها را بشوییم، مادریکردن خیلی زیباست، این را برای کسانی که به قاعده امتحان الهی مادر نشدند سخت نکنیم؛ مواظب دلهای شکسته باشیم.
🍃روز مادر بر همه این مادران، هزارانبار مبارک!🍃
#پویش_نوشتن
#جهاد_روایت
#مجله_افکار_بانوان_حوزوی
@AFKAREHOWZAVI
🔆مادری،موهبت الهی
✍️مریم زارعی، عضو تحریریه مجتهده امین
«وَوَصَّيْنَا الْإِنْسَانَ بِوَالِدَيْهِ حَمَلَتْهُ أُمُّهُ وَهْنًا عَلَىٰ وَهْنٍ وَفِصَالُهُ فِي عَامَيْنِ أَنِ اشْكُرْ لِي وَلِوَالِدَيْكَ إِلَيَّ الْمَصِيرُ»/ «و ما به هر انسانی سفارش کردیم که در حقّ پدر و مادر خود نیکی کن خصوص مادر که چون بار حمل فرزند برداشته و تا مدّت دو سال که طفل را از شیر باز گرفته (هر روز) بر رنج و ناتوانیش افزوده است، (و فرمودیم که) شکر من و شکر پدر و مادرت بجای آور، که بازگشت (خلق) به سوی من خواهد بود.»
سوره مبارکه لقمان آیه ۱۴
همیشه جنس زن بودن را موهبت الهی میدانستهام. درست از اولین روزی که متوجه میشوی موجودی در وجودت در حال رشد است! دیگر خودت را نمیبینی. از لحظهای که میفهمی قلبی دیگر در درونت میتپد، نگرانی به سراغت میآید.
تمام تلاش و همّ و غمّت میشود نوزادی که در درونت نمو مییابد. چه بخوری تا بهتر رشد کند!؟ چه نخوری تا رشد او را مختل نکند؟! حس اینکه در درونت دو قلب میتپد وصف ناشدنی است! وقتی که درد داری ولی دلت به حرکتهای ریز و نرمش دلخوش است. زمانی که میخواهد متولد شود. در میان آن همه درد تنها دل خوشیات این است که روی ماه نوزادت را ببینی!
شب تا صبح را درد داری ولی انگار خودت مهم نیستی و اولویت تو فرزندت است. تا یکی دو سال شبها و روزها خوابت نصف و نیمه است. شاید گاهی غر بزنی اما راضی هستی از اینکه واسطهی روزی رساندن به مخلوق خدایی!
حاضری خودت در رنج و سختی باشی اما کوچکترین آسیبی به دردانهات نرسد. اگر خدایی نکرده روزی بیمار شود و درد داشته باشد، تو با تک تک سلولهای بدنت بیشتر از او درد میکشی. ذره ذره از توانایی تو کم میشود و به توانایی فرزند اضافه! حاضری فانی شوی تا باقی بماند!
اگر غایت آدمی را در فنا شدن ببینیم، مگر مادری چیزی جز تمرین فنا شدن است؟!
#مادری_را_با_همه_سختیهایش_دوست_دارم
#مادرم_با_افتخار
#مجله_افکار_بانوان_حوزوی
@AFKAREHOWZAVI
لبخند خدای مهربانی مادر
سرچشمهی آرامش جانی مادر
از دامن تو عشق فقط میریزد
تو ماهتر از ماه جهانی مادر...
✍️زهره قاسمی، عضو تحریریه مجتهده امین
#پویش_نوشتن
#جهاد_روایت
#مجله_افکار_بانوان_حوزوی
@AFKAREHOWZAVI