خنجر عمیق در برابر هزار خنجر
✍م.ع/ #شهرآشوب فعال رسانه، ارشد علوم اجتماعی دانشگاه رضوی
از ظهر هر بار که خواستم دست به قلم شوم خبری جدید آمد. واقعا می توانم بگویم آنچه در حال رخ دادن است، در نوع خود بی نظیر است. اهمیت حمله فلسطینی ها لزوما شاید در میزان تلفات و غنیمت های اخذ شده از اسرائیلی ها نباشد. مهم ترین نکته اصل حمله است.
اینکه فلسطینی ها از موقعیت دفاعی خارج شده و دست به حمله زده و ابتکار عمل را به دست گرفته اند. ترکی که دیوار هیمنه ی اسرائیلی ها برداشته به سادگی قابل ترمیم نیست. بماند که میزان تلفات وارده به اسرائیل برای آن غیر قابل انتظار بوده. یادم می آید چند سال پیش نظر یکی از مستشرقین معاصر درباره جنبش های منطقه ای متاثر از انقلاب اسلامی را می خواندم. به گمانم تاریخ نگارش اواسط دهه 70 شمسی بود. وی با اطمینان سرنوشت این جنبش ها را انحلال و فرو پاشی می دانست . اتفاقات امروز بار دیگر عدم فهم صحیح بسیاری از غربی ها از توان ایران و نیروها متحد او را عیان نمود. آنچه امروز رخ داد قدر مسلم بدون اطلاع، هماهنگی و پشتیبانی ایران نبوده است و شاید امروز می توان سفرهای برخی از مقامات بلند پایه نظامی در ماه های اخیر به سرزمین های جبهه مقاومت را تحلیل نمود. به نظر می رسد امروز ایران در برابر سیاست هزار خنجر اسرائیلی ها سیاست خنجر عمیق را به کار برده است. خنجر عمیقی که جای زخمش دیگر مانند گذشته التیام نخواهد یافت.
#فلسطین
#یادداشت
#اهل_قلم
@ahalieghalam
"دیدار حبیب"
✍ خانم #طهماسبی ارشد دانشگاه و حوزه
خسته ام ولی مشتاق و بیقرار
به حاشیه غربی مسجدالنبی رسیده ام، مسجد غمامه،
فائقه میگفت رسول خدا ص در این مسجد نماز عید می خواند.
وهابی دشداشه پوش با شالی قرمز بر سر، مقابلم ظاهر می شود و از آمدنم می پرسد.
می گویم :« مسافر زمانم، از کوی امام مهربانی،مشهدالرضا... و مشتاق زیارت حبیب خدا..»
نقاب تعصب برچهره می کشد و با تندی می گوید:«زیارت شرک است»
می گویم:«مگر اویس از یمن به زیارت نیامد، منم اویس خراسانم..»
غضبناک نگاهم می کند. بی اعتنا به راهم ادامه می دهم ..رو به بقیع..سلامی می دهم و به سوی باب النساء گام برمیدارم.
وجودم لبریز است از شوق دیدار.
روضه منوره را می جویم.ناگه خود را مقابل حبیب خدا می بینم .پر می شوم از رحمت، از مهربانی...
صدایی دلنشین در گوشم طنین انداز می شود. رحمت دو عالم است . از نگرانی اش می گوید. هنوز هم دلنگران است و در هدایتم حریص...
«.سه چیز است که از آنها برامتم نگرانم
گمراهی بعد از شناخت،
فتنه های گمراه کننده
و شکمبارگی و شهوترانی»
...به یکباره همه چبز محو می شود. خود را سرگردان در میان ستونهای مجلل مسجدالنبی میابم...اشک می ریزم و سر به ستونی می گذارم .
مرد وهابی پیدایش می شود. غضبناک مرا از ستون می کند...
حس میکنم حبیب خدا در میان شکوه این ستونها از ائمه بقیع هم غریب تر است.
زیر لب زمزمه می کنم:
« أین هادم ابنیه الشرک و النفاق...
أین قاصم شوکة المعتدین...»
اشک می ریزم و ناله می کنم «یابن الزهراء، پایان دلتنگیها، کجایی؟؟.....»
#اهل_قلم
#یادداشت
@ahalieghalam
مشهدآباد (1)
مشهد کجاست؟
✍ دکتر #قائمی_نیک مدیرگروه علوم اجتماعی دانشگاه رضوی
مشهدآباد، قرار است سلسله یادداشت هایی باشد درباره ظرفیت ها، فرصت ها یا تهدید هایی که مشهدالرضا (ع) در دوره معاصر با آن روبه رو بوده و هست و خواهد بود. در این یادداشت ها سعی می کنم با محوریت مشهد و خراسان، مهم ترین موضوعاتی را که می تواند به بهبود و پیشرفت مشهد کمک کند، مورد پرسش قرار دهم. چندان مقید به ارائه راهکار نیستم؛ چون به استناد «حُسنُ السؤال؛ نصفالعلم»، راهکار را برآمده از طرح پرسش درست می دانم و به نظر می رسد ما درباره زیست شهری و ایده مدنیت در دوره معاصر، در ایران و به ویژه در مشهد، پرسش های درستی را طرح نکرده ایم.
به لحاظ تاریخی، ابن بابویه قمی، در عیون اخبارالرضا (ع)، فصلی را به مشهد اختصاص داده و سخن از مشهد رضوی به میان آورده است و متون تاریخی دیگری نیز نام مشهد را بر این سرزمین نهاده اند؛ اما «آباد»شدنِ مشهد به عنوان یک شهر محل سکونت، گویا بعد از تخریب توس در پسِ حمله میران شاه، پسر تیمور لنگ و مهاجرت مردمان توس به مشهد، در اواخر سده هشتم هجری رقم خورده است. در دوره صفویه با نظر به گرایش آن ها به تشیع، مشهدالرضا(ع) رونق بسیار زیادی گرفت و در زمان نادرشاه افشار، پایتخت ایران شد. تقریبا تا اواخر دوره افشاری، ساخت اصلیِ شهر مشهد قدیم، به لحاظ شهرسازی شکل گرفت و بسیاری از محلات قدیمیِ آن، سامان یافت. درباره مشهدِ قدیم، آثار بسیار نوشته شده و کسب اطلاع از آن، چندان دشوار نیست.
اما مشهد جدید یا مشهد معاصر که موضوع یادداشت های مشهدآباد است، باید به تناسب ایران جدید یا به تعبیر دقیق تر، ایران معاصر فهمید. ایران و به تعبیری جهان اسلام، از دوره قاجار، به ویژه از دوره ناصری، وارد مرحله جدیدی از تاریخ خود شده که به دوره معاصر مشهور است. دوره معاصر، در این معنا، نه به معنای صدسال یا یک قرن، بلکه ورود به «عصر» و تاریخی است که مختصات آن، با کلِ تاریخ گذشته، تمایزات جدی و ماهوی دارد و مسائل متفاوتی نسبت به گذشته برای آن طرح کرده است. برای درک این تفاوت، بحث های عمیق فلسفی و نظری صورت گرفته، اما می توان با قدری تأمل در شرایط زندگی انسان های هزار سال گذشته و اکنون، این تمایز عظیم را دریافت. گسترش فناوری، شکل گیری دولت-ملت های مدرن، فروپاشی الگوی سلطنت و فراگیری جمهوری و مردم سالاری، سکولارشدنِ سبک زندگی انسان، شیفتگی به دستاوردهای جهان غربی، گسترش علوم جدید غربی به جای علوم سنتی، گسترش رسانه و فضای مجازی و نظایر آن ها آن قدر واضح و مشهود است که جای بحثی درباره تمایز ماهوی دوره معاصر از دوره گذشته باقی نمی گذارد.
با این حال مشهد، به دلیل آنکه هویت و بنیانِ شهریِ آن بر مشهدِ حضرت رضا (ع) بنا نهاده شده است، بیشتر اقتضائات دوره معاصر را در ساخت شهری اش متجلی می سازد و اغلب تضادهایی را که اهل نظر درباره مواجهه جهان سنتیِ ما با دنیای مدرن غربی مورد تأمل قرار داده اند، می توان در وضعیت معاصر این شهر مذهبی مشاهده کرد. در یادداشت های بعدی، درباره این اقتضائات معاصر در مکان زمانِ مشهدالرضا (ع) با نظر به موضوعات پایتخت فرهنگی معنوی جهان اسلام، توسعه و پیشرفت، عدالت خواهی، هویت، تکنوکراسی، نهاد علم، زیارت و گردشگری، زبان و ادبیات، صنعتی شدن، آسیای مرکزی و تمدن نوین اسلامی به طرح پرسش خواهم پرداخت. ما تا نتوانیم به طور جدی درباره تحول سترگی که در دوره معاصر (دست کم از اواسط دوره قاجار) به تجربه آن نشسته ایم، فکر کنیم، راه حلی برای برون رفت از مشکلات فعلی مشهد نخواهیم یافت.
#یادداشت
#اهل_قلم
@ahalieghalam
#چهارشنبههای_امام_رضایی
رعایت حقوق همسایگی
✍ #جوادرستمی
امام رضا (ع) می فرماید:
المُسلِمُ الَّذی یَسلَمُ المُسلِمونَ مِن لِسانِهِ و یَدِهُ ولَیسَ مِنّا مَن لَم یَأمَن جارُهُ بَوائِقَهُ
مسلمان کسی است که مردم از دست و زبان او آسوده باشند و از ما نیست آن که همسایه اش از شرّ او در امان نباشد.(عیون أخبار الرّضا علیه السلام، ج 1، ص 24 )
در جامعه امروز به دلیل تغییر سبک زندگی و ساخت منازل به صورت آپارتمانی نزدیکی و هم جواری بیشتر شده است از این رو میطلبد حق و حقوق همسایگی را نسبت به یکدیگر رعایت کنیم.
آرامش و آسایش همسایه در منظر امام رضا علیه السلام چنان مورد توجه قرار گرفته که اگر کسی آن را رعایت نکند حضرت او را از خود و شیعه نمیداند و افزون بر آن مسلمان بودن را هم در تضاد با آزار و اذیت همسایه معرفی می کند. از این رو باید بدانیم که اگر با گفتار و کردارمان سبب آزار و اذیت همسایه شدیم ضمن اشکال در مسلمانی، قطعاً در حلقه دوستان و شیعیان امام هم قرار نمیگیریم.
امروزه مصادیقی همچون صدای بلند و یا آلودگی صوتی، عدم رعایت نظافت در ساختمان، راه پله و پارکینگ، پارک کردن در مکان منتسب به همسایه و ایجاد هرگونه مزاحمت در حکم آزار و اذیت همسایه است که باید نسبت به آن توجه داشت.
از سوی دیگر لازم است ضمن رعایت حقوق همسایه، بر خود مسلط بوده و نسبت به رفتار و گفتار او قدری تحمل و صبوری نشان دهیم که این نیز در کلام پدر امام رضا علیه السلام برآن تاکید شده است. امام کاظم علیه السلام میفرماید همسایه خوب بودن به تحمل و صبوری نسبت به گفتار و رفتار همسایه است.
#یادداشت
#اهل_قلم
@ahalieghalam
گشت و گُذاری بر گُذر فرهنگی دانشگاه رضوی
این یک گزارش از تکرار یک کار فرهنگی از سوی دانشگاه علوم اسلامی رضوی است که برای دیده شدن و تاثیرگذاری، به دور از زمان وقوع بر صفحه نقش بسته و یادآور تلاشی است که پیش از آن در دهه کرامت صورت گرفته و اکنون انتظار خواندن و توجه دارد...
از اینجا بخوانید: https://astan.ir/XerqXj
#گزارش
#یادداشت
#اهل_قلم
@ahalieghalam
بسم الله الرحمن الرحیم
تو بزرگی مث شب
✍🏼پرستو علیعسگرنجاد
میفهممت زن.
صدای نفسنفسزدنت رو میشنوم.
آدم وقتی میترسه، نفسنفس میزنه.
تو یه عمره یه نفس راحت نکشیدی.
تو یه عمره نفس کم آوردی.
دونههای درشت عرق رو که از پشت گردنت لیز میخورن و به عبای خاکیت میرسن، میبینم.
لرز توی شونههات رو حس میکنم.
چشماتو روی هم فشار میدی، ولی تاریکی عقب نمیره. برق قطعه. قطعش کردن. ظلمات. تاریکی مطلق دورتادورت چنبره زده. هیچی از خرابههای شهر معلوم نیست.
لبای خشکت رو میبینم. آخرین بطری آب، صبح، خالی شده. به یه قطرهشم لب نزدی. نگهش داشته بودی برای بچهت. هرم تشنگی پنجه انداخته دور گلوت. آب، قطعه. قطعش کردن.
صدات رو میشنوم. سرت رو فروبردی بین موهای بچهت. محکم بغلش کردی و داری براش لالایی میخونی. اشک، از روی گونهٔ خشکت، راه باز میکنه تا جعد موهای دخترت.
هربار که یادت میاد وقتی آب و برق رو قطع کردن، بچه چقدر ترسید و بهونه گرفت، گریهت شدت میگیره.
هربار که یادت میاد زن همسایه چطوری عین دیوونهها آدما رو تکون میداد و جیغ میکشید: «بچهم گرسنه مرد» به هقهق میفتی،
ولی دستت رو محکم میذاری روی دهنت که بچه بیدار نشه.
شوری اشک رو لای انگشتات حس میکنم.
میشنوم که آخر لالایی، دم گوش دخترت اشهد میخونی.
میبینم تقلا میکنی باریکهٔ نوری پیدا کنی که صورتشو ببینی؛ شاید صبح زیر آوار پیداش نکنی…
میشنوم دعا میکنی تو هزاربار بمیری و خط به صورت دخترت نیفته.
انگشتای کشیدهت رو میبینم. دستات بس که آجر و سیمان آوارشده جابجا کرده تا شهید پیدا کنه، شبیه پیرزنا شده، اما هنوز جون داره. میبینم که مشت گره میکنی. میبینم که تنهای تنهای تنها، مشت گره میکنی به سمت همهٔ سیاهی اطراف که میرسه به یه کاخ سفید. دست همهٔ شهدایی رو که بدنشون رو از زیر خرابهها بیرون کشیدی، کنار دستات میبینم.
میفهممت زن. میفهممت مادر سرزمین زیتون.
من، هزارهزارهزار کیلومتر دورتر از تو، پابهپات لالایی میخونم و گریه میکنم. برای زندهموندن تو و دخترت دست دعام کاسه شده سمت آسمون. بچههامو نگاه میکنم یاد تو میافتم. چراغ روشن میکنم یاد تو میافتم. آب میخورم یاد تو میافتم. روضهٔ خرابه و اسیری میشنوم یاد تو میافتم. هربار یاد تو میافتم، میمیرم زن.
چشمات برق میزنن از اشک. تاریکه اما نفرت و خشمی که زبونه میکشه ته نگات، از اینجا معلومه. اشک تو، شیشهٔ عمر دیو رو میشکنه. اشک تو، سیل میشه و میکوبه به دروازههای تلآویو. اشک تو گرداب میشه و گنبد آهنین رو میکشونه تا قعر زمین. اشک تو دریا میشه و اسرائیل رو از روی تمام نقشهها پاک میکنه.
#اهل_قلم
#یادداشت
@ahalieghalam
« زائر شهدا»
✍ خانم #طهماسبی ارشد دانشگاه و سطح دو حوزه
...وزش شدید باد زائران اهل قبور را از عزیزانشان جدا می کرد، عزیزانی که درخانه ابدی خود در آرامستان« بهشت رضا »آرمیده بودند..
کم کم باران آغاز شد. نم نم باران پائیزی و لطافت هوا، جلوه ای خاص به منزلگاه اموات می داد.
صدای خنده دخترکی حدودا ۵ ساله، که شادمان لابلای قبور می دوید سکوت سرد آرامستان را می شکست. دخترک فارغ از هرچیز، دستهایش را باز کرده، رو به آسمان گرفته،برخورد قطره های ریز باران با صورتش را تجربه می کرد.
با وجود سرما و نفوذ باران به داخل ماشین، دلم نیامد خود را از بذل طبیعت محروم و شیشه را بالا دهم.
بالاخره کنار قطعه آیت الله تهرانی، قطعه مجاور قبور شهدا، از ماشین پیاده شدم.
پس از قرائت فاتحه، در حالی که زیرلب سوره «یس » را زمزمه می کردم، به سوی قطعه شهدا را افتادم.
با خود قراری داشتم که هربار کنار قبر مطهر یک شهید بنشینم و به طمع شفاعت به صاحب مزار متوسل شوم.
اینبار مزار پاک یک شهید مدافع حرم مرا به سوی خود خواند...
به نیمه دوم سوره «یس» رسیده بودم.
کنار سنگ قبر رو به قبله نشسته و ادامه دادم....
إِنَّ أَصْحَابَ الْجَنَّةِ الْیَوْمَ فِی شُغُلٍ فَاکِهُونَ ، هُمْ وَأَزْوَاجُهُمْ فِی ظِلالٍ عَلَى الأرَائِکِ مُتَّکِئُونَ ، لَهُمْ فِیهَا فَاکِهَةٌ وَلَهُمْ مَا یَدَّعُونَ ، سَلامٌ قَوْلا مِنْ رَبٍّ رَحِیمٍ ....
نگاه پر حسرتم پشت پرده ای از اشک پنهان شد...
خدایا، اینجا بندگان خاص تو آرمیده اند، آنانکه ازاین دنیای خاکی دل کنده و در راه دینت بذل جان کرده اند...
خدایا به کدام جذبه اینان را به سوی خود کشاندی که فقط تو را دیدند و وصالت را طلبیدند...و تو آنان را در آغوش کشیدی و عاشقانه پذیرفتی.
ای پروردگار مهربان، ای رب رحیم...
از تباهی عمر و اسارت در زنجیرهای دنیا به تو پناه می برم...
گرچه لایق وصل تو نیستم ولی...
مرا هم به سوی خود بخوان و در مقام سلم خود جای ده...
سَلامٌ قَوْلا مِنْ رَبٍّ رَحِیمٍ....
#یادداشت
#اهل_قلم
@ahalieghalam
ولایت طاغوت
✍ خانم #امانی مسؤل انجمن تبلیغ کانون جامعه الزهرا(س) در خراسان
🔸طاغوت از ماده طغیان است.
طغیان یعنی سرکشی،
یعنی از محدوده و دایره طبیعی و فطری زندگی انسان فراتر رفتن.
انسان ها باید سر به فرمان خدا باشند، هر چیزی که انسان را از فرمان خدا کنار ببرد، خارج بکند، موجب شود انسان در مقابل خدا عصیان بورزد، او طاغوت است.
🔸آیا طاغوت اسم خاص است؟
بله اسم یک بت است، امابت، بت معینی نیست.
گاهی آن بت خودت هستی، گاهی پول توست، گاهی زندگی راحت طلبانه معمولی توست، گاهی آن بت آن کسی است که تو دستت را در دست او گذاشتی و چشمت را بستی و سرت را پایین انداختی تا هرجا می تواند تو را ببردو.....
☄ولایت طاغوت
🔸هر ولایت غیر خدایی، ولایت شیطانی وطاغوتی است.
آن کسی که تحت فرمان ولی حقیقی زندگی نمی کند، باید بداند که تحت فرمان طاغوت و شیطان زندگی می کند.
شاید بپرسی تن به فرمان شیطان دادن چه مفسده ای دارد؟
جواب اول:
اگر تن به ولایت شیطان دادی، شیطان بر تمام انرژی های سازنده و خلاقِ آفریننده ثمر بخش وجود تو مسلط خواهد شدو دیگر از دست او خلاصی پیدا نخواهی کرد.
جواب دوم:
قانون آفرینش هم این است که:
ان الله لا یغیر ما بقوم حتی یغیرو ا ما بانفسهم
سوره رعد آیه 11
تو رفتی زمامت را به شیطان دادی، پس بگذار این زمام در دست شیطان بماند.
نُوَلّه ما تَوَلّی
سوره نساء
همان چیزی که بر گردن افکنده بر گردنش استوار می کنیم.
👌این مسائل خیلی مهم است من با انتخاب ولایت در حقیقت آینده ی خودم را رقم خواهم زد.
♨️ غربال شدن مردم در آخرالزمان
⁉️ امروز فقط دو جبهه هست؛ انتخاب کن با حسینیان یا یزیدیان؟!
کدام ولایت را پذیرفته ای؟
♨️ کسانی که در مقابل ابلیس شکست خوردند؛ نمیتوانند در جبهه حق قرار بگیرند...
پدرمان مهدی صاحب الزمان عج الله در انتظار انتخاب ماست🌱
منبع:
کتاب ولایت و حکومت
#اهل_قلم
#یادداشت
@ahalieghalam
شرم و حیا
✍ حجتالاسلام غلامرضا #رضایی
💢صدای خاوران _ امروزه شرم و حیا در بسیاری از جوانان ما کمرنگ شده که عوامل مختلفی دارد از جمله فضای مجازی که در آن تصاویر، فیلمهای غیراخلاقی و الگوهای نامناسب را میتوان به وفور دید که سبب بیعفتی، بیحیایی و فروپاشی نظام خانواده و طلاق و حتی قتل میشود. امام صادق(ع) میفرماید: لا ایمانَ لمن لا حیا علیه. "ایمان ندارد کسی که حیا ندارد."
🔹از جمله خصلتهای ارزشمند انسانی که در چگونگی زندگی ما مؤثر و سبب تحکیم خانواده و تأمین امنیت جامعه است “شرم و حیا” میباشد.
امروزه با گسترش روابط بشری، آسیبپذیری افراد بیشتر شده است، لذا باید اصول و قواعدی برای حفظ و سلامت اینگونه روابط در نظر گرفت. بهترین ضامن اجرایی برای مقررات دینی، شرم و حیا است که نقش پیشگیری و هدایت جامعه و کنترل روابط را دارد. حیا در اصطلاح حالتی است که موجب خودداری از انجام امور ناپسند در انسان میگردد.
حیا یک صفت خوب و فضیلت اخلاقی است که با خجالت و کمرویی که یک مشکل رفتاری است متفاوت میباشد. جوانان ما باید بدانند که کمرویی بیجا و حجب و حیای نابجا استعدادها و خلاقیتها را کور میکند.
🔻امروزه شرم و حیا در بسیاری از جوانان ما کمرنگ شده که عوامل مختلفی دارد از جمله فضای مجازی که در آن تصاویر، فیلمهای غیراخلاقی و الگوهای نامناسب را میتوان بهوفور دید که سبب بیعفتی، بیحیایی و فروپاشی نظام خانواده و طلاق و حتی قتل میشود. امام /صادق(ع) میفرماید: لا ایمانَ لمن لا حیا علیه. “ایمان ندارد کسی که حیا ندارد.”
🔹حضرت علی(ع) همچنین میفرماید: شرم و حیا کلید هر خیری است زیرا که هر گناهی از بیشرمی از خدا ناشی میشود. پس کسی را که شرم باشد گناه نکند و همین کلید هر خیری است و در حدیث دیگر از حیا به عنوان زینت آدمی نام میبرند. پیامبر اسلام(ص) نیز میفرمود: «بیشرمی با هیچ خیری همراه نشد، مگر اینکه آن را زشت گردانید و حیا با هیچ خیر همراه نگشت مگر اینکه آن را آراست».
گرچه حیا و شرم مربوط به همه انسانها است چه مرد چه زن، چه بزرگ چه کوچک ولی در برخی روایات حیا با بحث عفت و زنان مرتبط است. پیامبر(ص) میفرماید: «حیا نیکوست اما از زنان نیکوتر».
ائمه برخی خصوصیات را در زنان و برخی دیگر را در مردان پسندیدهتر میدانند. پیامبر(ص) میفرماید: «حیا 10 جزء است، 9 جزء آن در زنان و یک جزء در مردان است». از اینرو بانوان باید در حفظ حجاب، نحوه سخن گفتن، راه رفتن و رفتارشان بیش از مردان دقت کنند. از مسائل دیگری که در روایات اشاره شده این است که جنسیت در قدرت شهوانی تأثیر دارد و شهوت در زن و مرد یکسان نیست. بر اساس روایات، خداوند متعال شهوت زنان را بیش از مردان قرار داده است، اما شهوت بیشتر در زمان به یک عامل قدرتمند و مهارکننده نیازمند است تا احتمال در گناه افتادن زن کاهش یابد. خداوند بهموازات افزایش شهوت زن، نیروهای کنترلی وی را نیز افزایش داده است. حیا و صبر از نیروهای مهارکنندهای هستند که در زنان بیشتر از مردان وجود دارد.
🔻در متون اسلامی سفارش زیادی به تربیت انسانها بهویژه دختران و زنان بر محور حیا شده است. در دعاهایی که از ائمه وارد شده میبینیم یکی از درخواستها حیای بیشتر برای زنان است. حضرت علی(ع) درباره نتیجه و ثمره حیا و شرمورزی از سوی انسانها میفرماید: «نتیجه شرم و حیا، عفت و پاکدامنی است».
🔻 اسلام بین زن و مرد حریم قرار داده و در عینحال که با حضور زنان و فعالیتهای اجتماعی آنان در جامعه مخالفتی ندارد و آزادی فردی و اجتماعی آنها را به رسمیت شناخته است بهمنظور اشاعه عفت و حیا و مصون بخشی توصیه و مقرراتی را در روابط زن و مرد وضع کرده است که مهمترین آنها عبارتند از: پرهیز از نگاه آلوده، خلوت نکردن با زن نامحرم، نداشتن تماس بدنی با نامحرم، پرهیز از عوامل تحریکآمیز و…؛
در روایت است که علی(ع) دوست نداشت به زنان جوان سلام کند و میگفت؛ میترسم صدای آنان مرا به وجد آورد و گناهش بیش از ثوابش باشد. وقتی امام معصوم اینقدر احتیاط میکند تکلیف دیگران روشن است، زیرا این احتیاطها به حال جامعه مفید است.
وقتی امام علی(ع) مطلع شد اهل عراق در این امر مسامحه میکنند؛ خطاب به آنان فرمود: «ای اهل عراق آگاه شدم که زنانتان در بین راه به مردان تنه میزنند، آیا حیا نمیکنید؟»
ادامه دارد...👇
@ahalieghalam
🔻حیا زینتی است که زن باید خود را به آن مزین نماید. پس اگر کسی حیایش را از دست داد در واقع همهچیزش را از دستداده و طعمهای برای گمراهان و صاحبان هوی و هوس شیطانی شده که هر وقت بخواهند او را شکار میکنند و هرزمانی که دوست داشته باشند سمومشان را بر او میپاشند.
انسان اگر شرم و حیا نداشته باشد و هیچچیزی را عار و ننگ و زشت نداند میتوان گفت که از دایره انسان و انسانیت بیرون رفته و تفاوتی میان او و پستترین موجودات نیست. از اینرو پیامبر(ص) میفرماید: هرگاه شرم و حیا نکردی هر کاری می خواهی بکن
#یادداشت
#اهل_قلم
@ahalieghalam
منبع خبر :( صدای خاوران) آوای کاشمر شماره555،
«شکسته دلانِ غزّه تسلیت»
✍ خانم #بارگزی
این روزها مردم غزه چه چیزهایی که تجربه نکردهاند.
خانههای ویران شده، کودکان مظلومِ کشته شده، تشنگی و گرسنگی، بیپناهی، اضطرابهای شدید روحی و تجربهیِ انواع سلاحهای کشتار جمعی به لطف آمریکا و اسراییل.
اما مگر یک انسان چقدر تحمل دارد؟!
چقدر توانایی و کششِ روحی و جسمی در مقابلِ این همه ظلم و فاجعه دارد؟!
بله در غزّه، نمادِ مقاومت و مظلومیت، فاجعهیِ انسانی به راه افتاده است.
«غزّه ای نمادِ عزت و شرف تسلیت»
«غّزه ای نمادِ همت و شجاعت تسلیت»
«غزّه ای نمادِ صبر و استقامت تسلیت»
ای مردم شریف غزه، گویا مبارزهای که سالهاست توسطِ مردم فلسطین شروع شده، بَناست با ایستادگی شما به ثمر برسد.
ایستادگی شما حکمتی دارد؛
قرار است حق به حقدار برسد.
قرار است برخی دولتهای خائن به ظاهر اسلامی رسوا شوند.
قرار است دنیا در مسیر آمدن مولا صاحب الزمان (عج) قرار گیرد.
اما در نهانِ این تسلیت من، تبریکی نهفته است که هر انسانِ آزادهای آن را میفهمد.
مطمئن باشید به زودی و به یاریِ حق، به جایِ پیامهای تسلیت، سر و پا غرق پیامهای تبریک خواهید شد.
پس با قلبی داغدار، تسلیتی آمیخته به تبریک به تو میگویم.
شکسته دلانِ غزّه، اندکی صبر که صبحِ پر افتخار پیروزی نزدیک است.
#اهل_قلم
#یادداشت
@ahalieghalam
#چهارشنبههای_امام_رضایی
شکر خداوند در گرو سپاس از پدر و مادر
✍ #جواد_رستمی
امام رضا (ع) می فرماید:
إنَّ اللّه َ أمَرَ بِالشُّکرِ لَهُ و لِلوالِدَینِ، فَمَن لَم یَشکُر والِدَیهِ لَم یَشکُرِ اللّه َ
خداوند به سپاس گزاری از خود و پدر و مادر فرمان داده است؛ پس هر که از پدر و مادرش سپاس گزاری نکند، خداوند را سپاس نگفته است!.(الخصال، ص 156)
سپاسگزاری رسم دین و انسانیت است عقل همچون شرع حکم می کند اگر کسی لطفی در حق ما داشت، کاری انجام داد، یاری و عنایت و مهر و محبتی داشت از او تشکر کرده و قدردان آن باشیم.
شکی نیست که در این دنیای فانی بهترین و بالاترین سپاسگزاری برای خالق هستی است که ما را آفریده و نعمات فروان عنایت کرده، اما پس از آن سپاس از لطف و زحمات و مهر و محبت پدر و مادر قرار دارد چنان که در کلام حضرت رضا(ع) آمده است.
سپاسگزاری از خدا و لطف و عنایتش اگر بدون قدرشناسی و سپاسگزاری از پدر و مادر باشد مورد قبول نیست تا آنجا که گویی شکر خدا را بجا نیاوردیم.
جایگاه و مقام پدر و مادر نزد خداوند بسیار والا و مورد توجه است از این رو افزون بر انسانیت و عقل که حکم به حفظ حرمت آنها می کند خداوند مرتبه ای بالاتر را برای این عزیزان در نظر گرفته و کمال شکرگزاری نسبت به خویش را مشروط به سپاسگزاری نسبت به پدر و مادر قرار داده است.
توصیه می شود تا فرصت دارید و از این نعمت بزرگ بهرهمند هستید نسبت به آنها قدرشناسی کرده و با حفظ احترام و جلب رضایتشان، کمال شکرگزاری و سپاس از خداوند متعال را بجا آورید!
#اهل_قلم
#یادداشت
@ahalieghalam
باران
باز باران،
باگلوله، با ستم های فراوان
می خورد بربام غزه
یادم آید روز باران
گردش آن دیو صهیون
مست و سرکش
در کنار دشت ویران
بین اجساد فراوان
🌴🏴🌴
کودکی ده ساله بودم
زارو نالان ،جسم لرزان ،روح خسته
با دوچشم کودکانه
زیرآوار
مادرم را غرق در خون دیدمش
سوی دیگر
خواهر شش ماهه ام را
داخل گهواره بی جان
🌴🥀🌴
می دویدم اینسو آنسو
پربهانه،باصدای عاجزانه
غرق وحشت
در میان دود و آتش
در به در بودم
دنبال پدر
🌴🏴🌴
می شنیدم از پرنده
داستانهای غم انگیز
از لب باد وزنده
ظلم های بی امانی
آه چه غمناک بود باران
وه چه درناک بود باران
🌴🥀🌴
وندراین غوغا و آشوب
می شنیدم از ره دور
آن نداهای رهایی
گام های استواری
خواهم آمد ،بانوای آسمانی
با پیام شادمانی
پرتوان باش کودک من
با شعار
استقامت، پایداری
استقامت، پایداری
#شعر
#یادداشت
#اهل_قلم
@ahalieghalam
#آموزش
عناصر داستان و داستاننویسی
شکستهنویسی و محاورهنویسی در داستان
برای نوشتن دیالوگهای داستانها معمولاً از «شکستهنویسی» یا «محاورهنویسی» یا ترکیبی از «شکستهنویسی و محاورهنویسی» استفاده میکنیم.
یک نویسندهی مبتدی باید حتماً به اصول شکستهنویسی و محاورهنویسی و تفاوت اونها توجه داشته باشه و از اونها برای نوشتن دیالوگهاش استفاده کنه.
شکستهنویسی هم اصولی داره که باید برای نگارش درستش، آموزشهایی رو ببینید.
به این نمونه در تصاویر زیر دقت کنید:
#اهل_قلم
#یادداشت
#داستان_نویسی
@ahalieghalam
یک بام و دو هوای اسرائیل!
✍️ حجتالاسلام #دعایی
▪️ پاسخ به یک شبهۀ پُرتکرار در این روزها
یکی از تلخترین طنزهای روزگار ما این است که دستگاه تبلیغی و رسانهای رژیم صهیونیستی، برای کشتگان بهظاهر غیرنظامی خود در ماجرای ۱۵ مهر نوحهسرایی کرده و آنها را قربانی توحش حماس معرفی میکند؛
اما خود به این دلیل واهی که نیروها و تجهیزات حماس، در امکان عمومی و غیرنظامی غزه مخفی است، به تخریب این اماکن و کشتار بیگناهان میپردازد.
بهراستی اگر این دلیل موجه است، چرا حماس را مذمت میکنند؟
مگر نه اینکه رژیم اشغالگر قدس نیز از شهرکنشینان بهظاهر غیرنظامی، برای عادیسازی اشغال و تثبیت موقعیت خود در سرزمینهای اشغالی استفاده میکند؟
و مگر نه اینکه حماسِ محصور در غزه، برای دسترسی به مراکز اصلی دشمن، چارهای جز عبور از شهرکها ندارد؟
فلسطین، خانۀ فلسطینیهاست و اسرائیل با همۀ اعوان و انصارش، از جمله شهرکنشینان غاصب، دشمن آنها.
در چنین شرائطی، طبق همۀ ضوابط عقلی، شرعی و عرفی، فلسطینیان حق دارند برای بازپسگیری سرزمین خود و جلوگیری از تجاوز بیشتر دشمن، به زور متوسل شده و با او مقابله به مثل کنند.
بهعلاوه، اگر شهرکنشینان نظامی نیستند، پس چرا اکثرشان مسلح بوده و تابهحال بارها از سلاح خود علیه فلسطینیان استفاده کردهاند؟
اصلا فرض میکنیم شهرکنشینان، نظامی نیستند.
آیا غاصب هم نیستند؟
آیا نمیدانند خانهها و زمینهایی که در آن ساکناند، از آن فلسطینیهاست؟
و مگر نه آنکه بر طبق ضوابط عقلی، شرعی و عرفی، دفع متجاوز غاصب، ولو به قتل او منجر شود جائز است؟
#اهل_قلم
#یادداشت
#فلسطین
#طوفان_الاقصی
@ahalieghalam
... و این داستان ادامه دارد!
✍️ حجت الاسلام #دعایی
#مهدی_نصیری در یادداشت اخیر خود نوشته:
«آیا اسرائیل و نتانیاهوی صهیونیست اجازه سوگواری برای قربانیان فلسطینی را مانند نظام ولایت فقیه نمیدهند و مادران قربانیان را مانند مادر کیان پیرفلک محصور میکنند؟! اسرائیل و نتانیاهو کدام مبارز مسلح فلسطینی را که دستگیر و اسیر شدهاند، اعدام کرده است که نظام مقدس در دادگاههای خود و با گرفتن اعتراف زیر شکنجه، برخی شهروندان معترض در خیابان را اعدام میکند؟»
تخطئۀ حماس، نه!
تبری از جبهۀ مقاومت، نه!
توصیۀ طرفین به اخلاقمداری و انساندوستی، نه!
دفاع از پیشنهاد صلح با دشمن، نه!
بلکه:
تبرئه و تطهیر اسرائیل!
این، اثر وضعی تیر انداختن بهسمت جمهوری اسلامی است.
خدایا!
بهحرمت قسمهای حاج قاسم، ما را عاقبت بهخیر بفرما ...
#یادداشت
#اهل_قلم
@ahalieghalam
#چهارشنبههای_امام_رضایی
حفظ حریم الهی
✍ #جواد_رستمی
امام رضا (ع) می فرماید:
مَنِ اتَّقَی اللّه َ یُتَّقی وَ مَنْ اَطاعَ اللّه َ یُطاعُ
هر کس حریم خدا را حفظ کند، حرمتش حفظ می شود و هر کس خدا را اطاعت کند، اطاعت می شود.(کافی، ج 1، ص 137، ح 3)
حفظ حرمت خدا یعنی به فرامین و دستورات الهی توجه داشته و نیک به آنها عمل کنیم.
محرمات را ترک کرده و واجبات را بجا آوریم به سمت هرآنچه موجب رضایت اوست حرکت کنیم و هرآنجا که موجبات نارضایتی او فراهم است توقف کنیم تا دچار خشم و غضبش نشویم.
هرکس در این مسیری که امام رضا(ع) ترسیم کرده حرکت کند به خیر و سعادت دنیا و عاقبت به خیری در آخرت می رسد. در دنیا حرمتش حفظ می شود چنان که مردم به گفتارش توجه داشته و سخنان او را مورد اطاعت قرار می دهند.
#یادداشت
#اهل_قلم
@ahalieghalam
امام رضا علیه السلام او را معصومه خواند..
✍ #جواد_رستمی
نامش فاطمه(س) بود تنها فرزند امام کاظم(ع) که مادرش، همان مادر بزرگوار امام رضا(ع) است.
او به معصومه شهرت یافت آنجا که برادرش امام رضا(ع) فرمود «مَن زارَ المَعصُومَهَ بِقُمّ کَمَنْ زارَنی؛کسی که معصومه را در قم زیارت کند، مانند آن است که مرا زیارت کرده است».(بحارالانوار» ج 102، ص 265؛ «عوالم» ج 21، ص 331.
او را معصومه خواند و زیارتش را هم تراز زیارت خویش دانست تا جایگاه والای او را نزد مردم روشن سازد.
در سبک زندگی باید از برترین ها الگو گرفت، برای زیست بهتر باید به زندگی بزرگان نظر کرده و از رفتار و گفتار آنها درس بگیریم. معصومین اُولی و برترین الگوها برای مردم هستند و پس از ایشان آنها که در نیکی و کمال در حد مقام عصمت هستند برای الگو برداری نمونه محسوب می شوند.
وقتی امام رضا(ع) خواهر بزرگوارشان را معصومه خطاب می کنند یعنی جایگاهی در حد عصمت دارد که می تواند الگوی مسلمانان به ویژه زنان قرار گیرد و وقتی به زیارتش توصیه کرده و هم تراز زیارت خویش می خواند یعنی بر آن جایگاه و شخصیت ممتاز وی تاکید داشته و بسان یک نمونه و الگو برای سبک زندگی معرفی می کند.
عبارات زیارتنامه ایشان از بیان امام رضا(ع) نقل شده خود گواه دیگری بر برتری و فضیلت این بانوی بزرگوار است که باید مورد توجه قرار گیرد.
کسب صفات حمیده، طاهره، صدیقه، مرضیه و غیره در مدت کوتاه زندگی ایشان نیز، گواه خوبی بر نیکی و بزرگی، جایگاه و معصومیتی است که در حد الگو شدن برای زنان مسلمان از سوی امام معصوم، حضرت رضا(ع) مطرح می شود.
#یادداشت
#اهل_قلم
#حضرت_معصومه
@ahalieghalam
آبروی اهل ایران
✍ حجت الاسلام سید روح الله #مؤید
چنان پوشیده در نور است آن تندیس زیبایی
که باشد یک به یک شایسته ی القاب زهرایی
به دنیایش رضا سوگند، از بس محو حق بوده
جدا گردیده از آمال او امیال دنیایی
سِواد معجرش آموخت بر شب پرده داری را
غبار مرکبش شد توتیای چشم بینایی
نخوانده نامه را، پاسخ بگوید دختر موسی
به حیرت مانده ابناء بشر از این توانایی
چو بیند حضرت کاظم جواب نامه را گوید:
پدر قربان او گردد از این اِشراف و دانایی
بپرس از حضرت موسی بن جعفر این کرامت را
مگر علم لدنّی گفته او را جای لالایی؟
شفاعت می کند از شیعیان در عرصه ی محشر
تصوّر کن چقدر آن روز میگردد تماشایی
دمی که دید در غربت گرفتار است مولایش
عَلَم بر دوش شد در یاری مولا به تنهایی
کنیزِ شوکتِ شاهانه ی او مادرِ گیتی
غلامِ همتِ مردانه ی او بود آقایی
مسیر راه از فیض شما شد جاده ی رحمت
به هر جایی که رفتی سبز شد باغ شکیبایی
حضور با شکوهت آبروی اهل ایران شد
حیا و غیرت ما ثبت شد در چرخ مینایی
قسم بر زینب کبری که در این کشور مولا
ز فرزندان زهرا میشود با گل پذیرایی
تویی آن زن که بعد از حضرت صدیقه و زینب
خدا شایسته اش دیده برای حکم فرمایی
غبار قبرت از علم لَدُن پر بوده تا رفته
فقاهت از سر کویت به سر حد شکوفایی
به دریای علومت دیده ام جمع فقیهان را
چنان غواص ها در حال اقیانوس پیمایی
بزرگانی چنان بهجت اگر صاحب نفس بودند
ز انفاس شما آموختند اعجاز عیسایی
به پیشت مجتهد باعلم و عارف با عمل آید
حساب عاشقان پاک است از این وسواس مبنایی
دلم با آرزوی "اشفعی لی" میشود آرام
که من را جز تولا و تبری نیست دارایی
گنه کارم من و ای عصمت حق پرده پوشی کن
پناه آورده ام در سایه ات از بیم رسوایی
#شعر
#اهل_قلم
#یادداشت
@ahalieghalam
آیا زلزله عذاب الهی است یا حادثه طبیعی
✍ حجتالاسلام غلامرضا #رضایی
💢صدای خاوران _ انسان باید بداند زندگی در مناطق زلزلهخیز شرایط خاصی دارد، بدون شک اگر کسی نقشه و طرح ساختمان را متناسب با زلزله تهیه نماید هرگز گرفتار حادثه نخواهد شد، اگر کسی که در مسیل خانه میسازد آیا حق دارد به باران و کوهستان و سیل و طبیعت اعتراض کند؟ منظور این نیست که مسئول این حادثه همان افرادی هستند که دچار آن شدهاند، منظور این است که مسئول اینگونه حوادث انسان است نه طبیعت و خالق طبیعت. ما به دست خود جنگلها را از بین میبریم و آنگاه که سیل میآید طبیعت را دشنام میگوییم و به خدا اعتراض میکنیم. به هر حال زلزله یک سنت طبیعی است و باید باشد و هیچ ربطی به خشم و غضب الهی یا قهر و خشونت طبیعت ندارد. انسان باید خود را با شرایط طبیعت وفق دهد و از روشهای علمی برای شناخت بهموقع زمینلرزه استفاده کند.
🔹قال الحکلیم: “إِذَا زُلْزِلَتِ الْأَرْضُ زِلْزَالَهَا”
همیشه بعد هر زلزلهای سوالهای زیادی در اذهان مردم مطرح میشود که آیا زلزله عذاب الهی است که برای بیدار شدن مردم از خواب غفلت رخ میدهد؟ آیا زلزله خشم و قهر طبیعت است؟یا اینکه زلزله مانند برف و باران و باد، نعمت الهی است؟
قبل از جواب این سؤالات مروری میکنیم به زلزلههای شدیدی که در صدسال گذشته در ایران باعث تلفات و ویرانیهای زیادی شده است.
🔻1) در پنجم خرداد 1302 و در عصر یک روز بهاری، زلزلهای با قدرت 5 و هفتدهم ریشتر در منطقه کاج کاشمر رخ داد که 5 روستا را بهصورت کامل تخریب و 20 روستا دچار خرابی شدید شدند و770 نفر کشته از زیرآوار خارج گردیدند.
🔻2) در تیرماه 1336 زلزلهای به قدرت 6 و 6دهم ریشتر جان هزار و 200 نفر را در مازندران گرفت.
🔻3) در دهم شهریور سال 1341 زلزلهای به قدرت 7 و دو دهم ریشتر در بوئینزهرا جان 11 هزار نفر را گرفت.
🔻4) در نهم شهریور 1347 زمینلرزهای به قدرت 7 و 4دهم ریشتر منطقه بَیاز فردوس را لرزاند و21 ساعت بعد در زلزله دوم مجروحینی که در بیمارستان بودند، زیر آوار بیمارستان جان دادند.
🔻5) در بیستوپنجم شهریور 1357 زمینلرزهی به قدرت 7 و 8 دهم ریشتر طبس را لرزاند و ویران کرد. در این زلزله 25 هزار نفر جان خود را از دست دادند.
🔻6) در سوم خرداد 1369 زلزله در منجیل و رودبار به قدرت 7 و 3 دهم ریشتر یک دقیقه به طول انجامید و 35 هزار کشته بر جا گذاشت.
🔻7) در بیستم اردیبهشت 1376زلزلهای به قدرت 7 و 3دهم ریشتر در روستای اردهکول قائن روی داد و 1576 نفر جان دادند و پنجاههزار نفر آواره شدند.
🔻8) در پنجم دی 1382 زمینلرزهای در بم با قدرت 6 و 6 دهم ریشتر و در مدت 12 ثانیه طول کشید و بیش از پنجاههزار نفر کشته بر جای گذاشت.
🔻9) در بیستویکم آبان 1396 در قصرشیرین 625 نفر جان خود را از دست دادند.
🔴 آیا زلزله یک عذاب الهی است؟
عامه مردم با اعتقاد به اینکه زلزله یک عذاب الهی است از خود و یا دیگران میپرسند اگر چنین است چرا این عذاب بر سر کاخ نشینان ستمگر فرو نمیآید و مگر این روستائیان و افراد ضعیف جامعه که خانه مستحکمی ندارند چه کردهاند که مستحق چنین عذابی شدهاند؟
و حتی بعضی سادهاندیشان به دنبال توجیه برای این تهمتی هستند که به ساحت مقدس الهی زدهاند و به مردمان منطقه زلزلهزده تهمت میزنند، بعضی میگویند زلزله خشم و قهر طبیعت است و آن را خشم و غضب الهی میدانند. بعضی میگویند آن روز که از بمب باران دشمن به زیر آوار میرفتیم با فریاد مرگ بر آمریکا دل خود را خالی میکردیم و همین تحمل فاجعه را آرام میکرد، ولی امروز چه کنیم؟
در میان زلزلهزدگان شکر و ثنای الهی نیز شنیده میشود که خود تسکیندهنده و آرامشبخش است ولی همان شکر هم خالی از اعتراض نیست و خدا را مقصر حادثه میشناسیم!
باید دید مسئول این حوادث کیست؟ آیا طبیعت در این میان از خود، خشم و قهری نشان داده و یک حالت غیرطبیعی و قهرآلودی به خود گرفته است تا ما آن را عذاب الهی بدانیم؟
🔹انسان باید بداند زندگی در مناطق زلزلهخیز شرایط خاصی دارد، بدون شک اگر کسی نقشه و طرح ساختمان را متناسب با زلزله تهیه نماید هرگز گرفتار حادثه نخواهد شد، اگر کسی که در مسیل خانه میسازد آیا حق دارد به باران و کوهستان و سیل و طبیعت اعتراض کند؟
منظور این نیست که مسئول این حادثه همان افرادی هستند که دچار آن شدهاند، منظور این است که مسئول اینگونه حوادث انسان است نه طبیعت و خالق طبیعت.
ما به دست خود جنگلها را از بین میبریم و آنگاه که سیل میآید طبیعت را دشنام میگوییم و به خدا اعتراض میکنیم. به هر حال زلزله یک سنت طبیعی است و باید باشد و هیچ ربطی به خشم و غضب الهی یا قهر و خشونت طبیعت ندارد. انسان باید خود را با شرایط طبیعت وفق دهد و از روشهای علمی برای شناخت بهموقع زمینلرزه استفاده کند.
ادامه دارد...👇
#اهل_قلم
#یادداشت